فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 44، بهار و تابستان 1389)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 44، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اسدالله فلاحی، سید بهاءالدین موحد ابطحی صفحه 5
    فیلسوفان مسلمان حمل اولی و شایع را به دو معنای متفاوت به کار برده اند: 1. به قید قضیه 2.به قید موضوع. حمل اولی و شایع به قید قضیه نخستین معنای این دو اصطلاح و به ترتیب، به معنای «اتحاد مفهومی» و «حمل مصداقی» است؛ اما حمل اولی و شایع به قید موضوع، معنایی است که بعدها اختراع شده و به ترتیب، به معنای «اراده مفهوم موضوع» و «اراده مصادیق موضوع» است و در حقیقت، چیزی جز همان تفکیک معروف میان «قضیه طبیعیه» و «قضیه غیر طبیعیه» نیست. در این مقاله، با بررسی کاربردهای متعدد دو معنای حمل اولی و شایع در فلسفه اسلامی، به صورت بندی این دو معنا در منطق جدید از سوی معاصران اشاره می کنیم و خود صورت بندی دیگری پیشنهاد می کنیم. در پایان مقاله، نشان می دهیم که منطق جدید می تواند حمل اولی به قید موضوع (یعنی قضیه طبیعیه) را به حمل اولی به قید قضیه فروبکاهد و از این رو، تفاوت ها را به تشابه بدل سازد.
    کلیدواژگان: حمل اولی ذاتی، حمل شایع صناعی، منطق جدید، فلسفه اسلامی، حمل اولی به قید قضیه، حمل اولی به قید موضوع
  • زهرا شریف صفحه 29
    قاعده «بسیط الحقیقه»، از قواعد کلیدی در فلسفه صدرایی است. پردازش این مطلب به عنوان یک قاعده محوری و موثر، و تبیین تفصیلی آن از ابتکارات صدرالمتالهین است. در میان فیلسوفان پیشین، تنها می توان از فلوطین به عنوان طرح کننده این قاعده نام برد که البته تبیین ها و استدلال های وی، از نظر کمیت و قوت فلسفی، به پای تبیین های صدرا نمی رسد. در مکتب صدرایی دو ساحت مختلف برای این قاعده مطرح شده است: ساحت کثرت در وحدت و ساحت وحدت در کثرت. فیلسوفان صدرایی در مورد معنای مقبول ساحت کثرت در وحدت و مشمول بودن این ساحت در حیطه این قاعده اتفاق نظر دارند؛ اما آنها در باب مفهوم مورد پذیرش ساحت وحدت در کثرت و شمول محدوده قاعده نسبت به این ساحت اختلاف نظر دارند.
    کلیدواژگان: مکتب صدرایی (حکمت متعالیه)، بسیط الحقیقه، ترکیب، کثرت در وحدت، وحدت در کثرت
  • جواد پور روستایی صفحه 51
    طرح برهان نظم در کلام اسلامی به عنوان یکی از راه های اثبات وجود خدا سابقه دیرینه ای دارد. به رغم این سابقه، پرسش ها و ابهام های فراوانی پیرامون صغری، کبری و تقریرات برهان نظم وجود دارد. آنچه بیش از همه بر ابهام می افزاید، تعریف «نظم» و تعیین قسم خاصی از نظم در تقریرات برهان نظم است. انحصار نظم در این برهان به نظم غایی، دلیل روشنی ندارد؛ با استفاده از نظم فاعلی نیز می توان برهان را تقریر کرد. نیازمندی به هدف، رکن تقریر استدلال با استفاده از نظم غایی است، در حالی که تعیین هدف از راه تجربه سخت یا غیر ممکن است و استفاده از استدلال های فلسفی برای تعیین هدف، برهان نظم را از سادگی و همه فهم بودن می اندازد؛ هرچند بسیاری از اشکالات را حل می کند. مقاله حاضر به تبیین تقریرهای برهان نظم از دیدگاه مرتضی مطهری، عبدالله جوادی آملی و جعفر سبحانی پرداخته و برخی از ابهام ها و اشکال ها را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: اثبات خدا، برهان نظم، نظم فاعلی، نظم غایی، مطهری، جوادی آملی، سبحانی
  • غلامرضا رئیسیان، الهه شاه پسند صفحه 75

    القاء حقائق الاهی از جانب خداوند به پیامبران، همواره به یک نحو نبوده، بلکه به شیوه های گوناگون صورت می گرفته است. این شیوه ها، در آیه51 سوره شوری به سه مورد محدود شده است؛ در این آیه، وحی، من وراء حجاب و ارسال رسول، سه گونه تکلیم الاهی با پیامبران معرفی شده است. نوع اول، وحی نام گرفته است؛ این در حالی است که هر سه قسم، گونه هایی از وحی هستند. شاید بهترین راه برای فهم چیستی نوع اول، جستجویی در مفهوم و مصداق دو قسم دیگر باشد؛ چراکه هرچند این سه، در اصل تکلیم و نتیجه، که انتقال پیام است، اشتراک دارند؛ اما ظاهر آیه، بیانگر تقابل این انواع است؛ تقابلی در شیوه انتقال پیام. وحی ارتباطی است بی واسطه؛ اما دو نوع دیگر، واسطه هایی از حجاب و رسول به همراه دارند. تبیین هر کدام از این شیوه ها، به ویژه وحی و شناسایی مصادیق آنها، محور این مقاله است. پیش فرض این پژوهش این است که این تکلیم، به هر شکل که باشد، در مورد وحی قرآنی، در همان مرحله نزول دارای جنبه گفتاری و زبانی بوده است.

    کلیدواژگان: وحی، تکلیم، حجاب، واسطه، رسول، فرشته
  • الهام محمدزاده، رضا نیرومند صفحه 99
    مسئله شر همواره یکی از مهم ترین مسائل فلسفی بوده و هست. با توجه به اعتقاداتی که در زمینه وجود خدا و صفات الاهی وجود دارد نسبت میان مسئله شر، و وجود خدا و صفات او در تاریخ فلسفه به صورت یک مشکل و معما مطرح بوده و لذا فیلسوفان و متکلمان در طول تاریخ راه حل های مختلفی را عرضه کرده اند. از آنجایی که این راه حل ها به صورت مستقل و تکبعدی طرح شده اند، چندان توفیقی در حل این مسئله نداشته اند. در این مقاله می کوشیم با توجه به ابعاد مختلف مسئله شر و با استفاده از رهیافت ترکیبی، که عبارت است از ترکیب منظم راه حل ها به صورت یک مجموعه زنجیره وار، راه حلی برای این مسئله عرضه کنیم.
    کلیدواژگان: وجود خدا، مسئله شر، راه حل ترکیبی
  • محمود قیوم زاده صفحه 115
    از جمله مباحث اعتقادی ادیان الاهی وجود عذاب و پاداش اخروی است. در اسلام این مسئله شفافتر و دقیقتر از سایر ادیان مطرح شده و مورد توجه قرار گرفته است. عالمان مسلمان در چگونگی و چیستی پاداش و عذاب اخروی علاوه بر دلایل عقلی و استدلال های فلسفی و کلامی، سخت متکی به متون اسلامی و مفاد آیات و روایات هستند؛ با وجود این، آنها در این مسئله هم رای نیستند. گرچه در خصوص دائمی بودن نعیم قیامت به تبع متون دینی اسلام، با هم اختلافی ندارند ولی در خصوص کیفر اخروی گروهی معتقدند که عذاب قیامت در نهایت از همه برداشته خواهد شد و علاوه بر برخی آیات و روایات، دلایل عقلی چندی اقامه کرده اند. در این مقاله استدلال های فلسفی و کلامی طرفین را مطرح کرده و آنها را با رویکرد نقلی مورد بحث قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: بهشت، جهنم، کیفر، پاداش، دوام، انقطاع
  • مجتبی حیدری صفحه 143
    قاضی سعید قمی از معدود متفکران شیعی است که به شدت با اتصاف ذات خداوند به اسماء و صفات مخالفت ورزیده و بدین ترتیب به سمت تنزیه محض خداوند کشیده شده است. وی با تاکید بر تباین خداوند و مخلوقات و نفی هر گونه سنخیتی میان آنها و با برداشتی عرفی و لغوی از معنای اسم و صفت به تبیین مدعای خود پرداخته است. این عارف متاله، دیدگاه خود را مقتضای تبعیت از پیامبران الاهی (ع) و احادیث و روایات ائمه اطهار(ع) قلمداد کرده و با ادله عقلی و نقلی بسیاری به اثبات آن پرداخته است. در نظر وی عاقلان، عالمان، پیامبران الاهی و معصومین(ع) جهت رعایت حال عوام مردم صفاتی را بر خداوند اطلاق کرده اند و گرنه خداوند در واقع و نفس الامر از هر صفتی منزه است. در مقاله حاضر با رویکردی نقادانه به بررسی و تبیین دیدگاه قاضی سعید در نفی اسماء و صفات از ذات خداوند پرداخته و نشان داده ایم که این دیدگاه نه تنها مخالف عقل است بلکه با نقل نیز ناسازگار است.
    کلیدواژگان: اسماء وصفات ذاتی، تنزیه محض، تشبیه، تباین خدا و خلق
  • محمد جواد صافیان، مرضیه پیراوی ونک صفحه 163
    در این مقاله می کوشیم جایگاه آزادی اصیل را، بنا بر تفسیر هایدگر، در تفکر کانت نشان دهیم. به نظر هایدگر فراروی و استعلای آدمی، اساس آزادی است. انسان به سبب نسبت خاصی که با هستی دارد می تواند از سطح موجودات به سوی خود وجود فرا رود و خود را از روزمرگی و موجود بینی آزاد سازد. به نظر هایدگر، کانت به این حقیقت که ذات آدمی در استعلایی بودن و فرا روی اوست، گرچه شاید به نحوی مبهم، متفطن گردیده و آن را اساس نقد خویش در هر سه ساحت نظر، عمل، و مواجهه با زیبایی قرار داده است. در نقد اول آزادی در ساحت شناخت بدین نحو آشکار می شود که شناخت مستلزم یافت پیش مفهو می از موجودات است. در اخلاق، آزادی در تبعیت از قانون و خود انگیختگی اراده ظهور می کند. ولی در ساحت مواجهه با امر زیبا آزادی محدود به هیچ قید و شرطی نیست و به عبارت دیگر از قید، مفاهیم، غایت، تملک و قوانین از پیش تعیین شده رهاست. بنابراین، آزادی در ساحت هنر، آزادی اصیل است؛ پس آنتولوژی (هستی شناسی) تقدیر و مواجهه با زیبایی برای نقد اول و دوم و سوم، اساسی است؛ چرا که هنر و مواجهه با امر زیبا به طور کامل، به واسطه مشارکت لذت بخش در هماهنگی، اساس عقل نظری و عملی و قوه حکم را آشکار می کند.
    کلیدواژگان: استعلا، فوق محسوس، آزادی، تقدیر زیبایی، غایتمندی بدون غایت، درک پیش مفهومی، تخیل استعلایی، مفاهیم ماتقدم فاهمه، وحدت استعلا
  • امداد توران صفحه 175
    این مقاله در پی آن است که با رویکردی توصیفی کلیت وجودشناسی ابن عربی را در قالب کلی ترین قضایای وجودشناختی که از سخنان وی استنباط می شود عرضه کند. مقصود از کلی ترین قضایای وجود شناختی اصول وجودشناختی ای است که هم بر مراتب الاهی وجود صادق اند و هم بر مراتب خلقی وجود. تلاش شده است که به شمارش این اصول اکتفا نشود، بلکه علاوه بر آن به نقش تبیینی آنها نیز اشاره شود. در این مقاله هفت اصل اساسی وجود شناختی تقریر شده است. شاید با کاوش بیشتر بتوان به اصول بیشتری دست یافت.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، تجلی، کون جامع، رحمت، دور وجود، حب
  • مرتضی پویان صفحه 195
    در این مقاله می کوشیم با استناد به آثار خود علامه بررسی کنیم که آیا او در حقیقت یک متکلم است، یا یک فیلسوف. بر اساس این پژوهش، فقط در هشت مورد علامه در مواجهه با فلاسفه آراء متکلمین را بر فلاسفه ترجیح داده است. البته سه مورد از آنها مخدوش بوده و متکلم خواندن علامه موجه نیست. همچنین بیست و یک مورد از مواردی که علامه در رویارویی با آراء کلامی، نظرات فلاسفه را بر نظرات متکلمین ترجیح داده، ذکر شده است. در بخشی از مقاله، دیدگاه اشمیتکه مبنی بر متکلم بودن علامه بررسی و نقد شده و در پایان بر این نکته تاکید شده است که علامه قطعا یک فیلسوف اسلامی است، نه متکلم و انتساب علامه به هر دو حوزه به جهت اختلاف شدید در آراء بنیادین کلامی و فلسفی ممکن نیست.
    کلیدواژگان: روش کلامی، روش فلسفی، متکلم، فیلسوف، علامه حلی، اشمیتکه
  • علی فتحی صفحه 219
    دیویدسون در طرح نظریه شناخت خود به دنبال آن است که پایه و اساس هر نوع شکاکیتی را در هم فرو ریزد. هندسه معرفت شناختی وی سه ضلع دارد: شناخت خود، شناخت اذهان دیگر و شناخت جهان خارج؛ وی معتقد است این سه ضلع غیر قابل انفکاک و جدایی ناپذیرند و با نفی یا کنار گذاشتن هر یک از این اضلاع معرفت، امکان شناخت به کلی منتفی می شود.
    در این مقاله ضمن تبیین ابعاد این مثلث معرفت شناختی می کوشیم نشان دهیم که دیویدسون با استمداد از مفاهیمی چون تفسیر ریشه ای، علیت، تعامل و ارتباط میان شخصی تا چه میزان در تحقق این آرمان کامیاب بوده است.
    کلیدواژگان: تثلیث معرفت شناختی، تفسیر ریشه ای، مفسر همه دان، معرفت شناسی خارجی شده
  • سید محمد حسینی، محسن برهانی صفحه 239
    قانون به عنوان یکی از ابزارهای اساسی برای تنظیم رفتار افراد در جامعه، در صورتی می-تواند موفق و کارآمد باشد که ابتدا ادله قانع کننده ای برای لزوم تبعیت از آن وجود داشته باشد. قانون به لحاظ جایگاه اجتماعی خود در میانه دو جریان قرار دارد: از یک سو با پیروان و تابعین خود، و از جنبه دیگر با وضع کنندگان و تصویب کنندگان قانون در ارتباط است. یکی از موضوع های مبنایی فلسفه حقوق، تحلیل و تبیین رابطه اول، یعنی چرایی الزام تبعیت از قانون است. اینکه افراد جامعه و شهروندان چرا باید از قانون تبعیت کنند و چه نیرویی ایشان را به پذیرش قانون و پیروی از آن وا می دارد، موضوعی مورد تامل اندیشمندان بوده و هست. فلسفه اخلاق در تلاش است تا مبنایی مناسب برای پاسخگویی به این پرسش بنیادین ارائه دهد. در این مقاله برآنیم که این چرایی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
    کلیدواژگان: قانون، تبعیت از قانون، الزام، توجیه، فلسفه اخلاق، فلسفه حقوق
  • حمید رهبر صفحه 261
    بررسی مقایسه ای قصص قرآن با دستاورد های باستان شناسانه دانشمندان در خصوص وقایع تاریخی، در نشان دادن اعجاز قرآن اهمیت بسزایی دارد. در این مقاله، ابتدا، با توجه به این دستاورد ها، روایت اسطوره ای سومری- بابلی را در خصوص داستان طوفان بررسی می کنیم؛ سپس روایت وحیانی از داستان طوفان نوح را بر مبنای آیات قرآن طرح خواهیم کرد و در انتها با اشاره به وجوه اشتراک و افتراق این دو روایت نشان می دهیم که نوع جهان بینی در تکوین آموزه های دینی بسیار مهم است. در جهان بینی الاهی نظام هستی نظامی متعالی، هدفمند و معطوف به سعادت ابدی است؛ لذا با جهان بینی اسطوره ای تفاوت های بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: طوفان، نوح، بین النهرین، زیوسورا، اوتناپیشتیم
  • احمد رضایی صفحه 285
    آثار ادبی هر قوم و ملتی نشان دهنده سیر فکری آنهاست، و تحلیل این آثار می تواند از جنبه های مختلف کمک شایانی به روشن شدن این روند کند. اندیشه فلسفی در ایران، خصوصا از قرن پنجم به بعد، به ویژه پس از تالیف تهافت الفلاسفه غزالی، وارد مرحله جدیدی شد و رو به افول نهاد؛ بررسی آثار فکری این دوره، بیان کننده سرنوشت تلخ فلسفه و فلاسفه در آن روزگار است. خاقانی یکی از سردمداران ستیز با فلسفه و فلاسفه در آن دوره است، و شاید بتوان گفت که در تاریخ ادبیات ایران از این حیث بی نظیر است. وی به تاسی از اندیشه های زمانه، به ویژه آراء و افکار امام محمد غزالی، ضمن تازش به فلسفه و فیلسوف، خصوصا افلاطون، ارسطو و پیروان آنان، تقسیم بندی صوفی مآبانه ای از عقل ارائه می دهد: عقل جهان طلب و عقل خدا پرست. از دید وی عقل تنها در معنای اخیر به کار می رود و هر تفسیر و معنایی جز این، نکوهیده و مذموم است. در این مقاله می کوشیم با استناد به نمونه هایی از تازش خاقانی بر فیلسوفان و ذم آنان، در دیوان اشعار وی، دیدگاه او را درخصوص فلسفه و فیلسوفان بررسی کرده و سپس، با توجه به دیگر متون، نگرش او را در خصوص عقل و انواع آن بیان کنیم.
    کلیدواژگان: فلسفه، فیلسوف، عقل، خاقانی شروانی
|
  • Asadullah Fallahi, S. B. Muvahhed Abtahi Page 5
    Islamic philosophers used Primitive Predication and Common Predication in two different meanings: 1. as in the proposition 2. as in the subject. Primitive Predication and Common Predication, in the first meaning, are defined as “intentional identity” and as “extensional predication” and in the second meaning, as “intending the intension of the subject” and as “intending the extensions of the subject”. Primitive Predication and Common Predication, in the second meaning, are precisely the Natural and the Non-Natural propositions. In this paper, by examining various applications of Primitive Predication and Common Predication, we deal with the fundamental differences of the mentioned meanings and formalize them by Modern Logic. At the end, we show how Modern Logic can transform the differences into similarities.
  • Zahra Sharif Page 29
    The principle of Basit- al - Haqiqah (indivisible nature) is one of the key principles in Sadraian philosophy. The analysis and explanation of this principle is one of Sadra`s innovations. Among the previous philosophers, Plotinus can be regarded as the exponent of this principle; however, as regards the power of reasoning, he is far too inferior to Sadra. In Sadraian School, there are two versions of this principle: multiplicity in unity; and unity in multiplicity. Sadraian philosophers agree on acceptable meaning of multiplicity in unity and to be it included in this principle. But they disagree on acceptable meaning of unity in multiplicity and to be it included in this principle.
  • Javad Purrusta Page 51
    The argument from design, as one of the ways of proving God’s existence, has a long history in Islamic theology (Elm’olkalam). However, there are so many problems with it.The main concern and the main concern concentrate in the definition of design. In other hand there is not a definite lesson to limit the design to the order of ultimate cause. And this is possible to construct the proof independence on the design to the efficient order. Need to a goal is central point in the proof by order to ultimate cause, and determination to that goal by experience in a difficult action. Philosophical reasoning to determinate the goal will conclude in its explicit although that proof can resolve many problems.
  • Qoloamreza Raeisian, Elahe Shahpasand Page 75

    The inspiration of the divine facts from God to the messengers was not always the one way, but in different manners. These ways limited to three in the verse 51 of Surah Shoora; in this verse, "Revelation," "Behind veil" and "to send a messenger" are considered as divine speak (Taklim) to the prophets. The first type is named Revelation; however, here, all three types are called revelation. Perhaps the best way to understand the first kind is to search the concept and examples of two other kinds; because although all the three kinds are the same in being the speak (Taklim) and in the result, i.e., transmission of the message, apparent meaning of the verse shows that they are different in the method of the transmission of the message. The Revelation (Vahy) is direct and without any mediator, but the two other kinds are indirect and through the mediator, i.e., veil or angel. This article tries to explain these kinds of the revelation concentrating on the Revelation. The presupposition of this essay is that this speaks regarding the Quranic revelation was speech act.

  • Elham Mahammadzadeh, Reza Nirumand Page 99
    The problem of evil has been one of the most philosophic problems. Proportion among problem of evil and existence of god and his qualities in history of philosophy have was problem, so philosophers and theologians in history render various resolutions for the problem. These resolutions could not success for non- comprehensive. Therefore, this paper Complex approach expresses an ordered package of resolution.
  • Mahmood Qayyumzadeh Page 115
    The other worldly punishment or reward is considered as one of the most important issues in all divine religions. Muslim scholars have relied upon Islamic texts and the Quranic verses and traditions in addition to theological and philosophical arguments in order to understand the essence of other worldly punishment and reward. However, they are not unanimous on this matter.Although, they all agree on the permanence of the reward of the next world, some believe that the punishment of the next world will not be forever.They have put forward some rational arguments in addition to some Quranic verses and traditions. This article is intended to consider this issue with two different approaches, Quranic and traditional.
  • Ahmad Abedi, Mojtaba Heydari Page 143
    Qadi Saeid Qumi is one of the few shiite thinkers that strictly disagrees to god's essence qualification to Names and Qualities; and in this way, tends towards God's pure transcendence. He interprets his assertion by emphasis on heterogeneousness between God and creatures and negation of any cognation between them and by a linguist and conventional inference of Name and Quality meaning.This theosophical mystic has counted his own point of view in requirement of follow in divine prophets and Hadiths and transmissions of impeccable Imams and has affirmed that, by many rational and scriptural proofs.In his view, intelligent, scholars, divine prophets and impeccable’s having attributed qualities to God in expediency of common peoples, but God is transcendentalist of any Qualities in fact itself.In this article, We have researched and interpreted, in critical approach, point of view of Qadi Saeid Qumi in negation of Names and Qualities of God's essence, and have indicated, this point of view, not only disagree to intellect but also inconsistent with scriptural
  • Mohammad Javad Safian, Marziyeh Piravi Vanak Page 163
    This essay tries to explain the place of original freedom in Kant's thought according to Heidegger's interpretation. Original freedom, according to Heidegger, is based on transcendence. Human beings can transcendent from beings level to being only due to their special relation to being and with this transcendence they can release themselves from everydayness. Kant, according to Heidegger, was aware that human essence is in its transcendence and he based his critique in every three realm of pure reason and practical reason and judgment on this truth. In the first critique, that is, in cognition, this truth is appeared as cognition requires pre-conceptual comprehension of beings, in ethics the freedom is disclosed in self-submission to the moral law and spontaneity of will. But in appreciation, freedom is not limited to any limit and condition. In other word freedom is released from limitation of concepts and purpose, possession and desires, and pre-determined laws. So in art realm, freedom is original freedom. The ontology of appreciation is thus central to the critique of judgment and to the ontology of knowledge and ethics, because appreciation fully discloses, through joy full participation in the harmony, the ground of the pure reason, practical reason and judgment.
  • Emdad Turan Page 175
    This paper is concerned to provide an overview of Ibn Arabi's ontology through the axioms, which are either implicit or explicit in his works. The axioms to be considered are those concerned with the Divine and Created Orders of Being. They are both described and explained in order to show their role in the explanation of Being and its orders. The axioms mentioned in this paper are thought to be enough to picture the totality of Ibn Arabi's ontology, although there may be other axioms that can help give a more detailed picture.
  • Morteza Pouyan Page 195
    In this paper, according to very Allamah's works, we try to consider if he is truly a theologian or a philosopher. On the base of this inquiry there are only eight cases which he, in the face of philosophers, chooses theories of theologians in preference to philosophers. Of course three cases of them were rejected and we are not justified to call him a theologian. Also twenty one cases are mentioned that he, in the face of theological theories, prefers theories of philosophers to them. In a section of the paper Eshmitke's idea based on which he is a theologian was criticized. Ultimately put emphasis on this point that Allamah certainly is an Islamic philosopher as apposed to a theologian. To attribute him to both realms, because of big difference between theological and philosophical fundamental doctrines, is impossible.
  • Ali Fathi Page 219
    With epistemological doctrine, Davidson, is connected to destroy all types skeptical foundations. He outlines the epistemic sides in the three sides: self knowledge, knowledge of the other minds and knowledge of the world. And he believes that these sides are inseparable from each other and with negation and put aside from which sides the possibility of knowledge become obviated. This article tries to explain the dimensions of the epistemological triangle and criticize the requirements of such interpretation.
  • Sayyed Mohammad Hoseini, Mohsen Borhani Page 239
    Law with a view to its social position is located in two proceeding; from one side it relates to its followers and from other side to its legislators. Law as a basic tool for controlling of person’s behavior in a society can succeed when in the beginning there are convincing reasons for necessity of obeying it. One radical issue in jurisprudence is analysis and explanation of the first relationship; the duty to obey the law. Why citizens must obey law and which force obligate them to accept and follow it, is the most important subject for thinkers. Ethics tries to prepare good basis for this fundamental question. In this article we want to analyze this reason.
  • Hamid Rahbar Page 261
    A comparative study of the stories of the Quran with the sociological achievements of scientists about historical events in the show is an important miracle of Quran. In this paper, according to the Sumerian mythic narrative achievements, especially in the Babylonian story of the storm, we revealed the story of Noah on the basis of Hurricane verses will plan. Finally, referring to the different comparative narratives, we consider Quran and the mythic narrative about Sumerian - Babylonian Noah storm.
  • Ahmad Rezaei Page 285
    The literary works of any nation reveal the trend of its thoughts and wisdom; analyzing the literary works from different perspectives, therefore, contribute to showing this trend. The philosophical thought in Iran entered a new era or “declining stage”, especially after the fifth century onward, particularly marked with the writing of Tahafot-al-falasefe. Indeed, analyzing the intellectual works of this era shows the destiny of philosophy and philosophers of this period. Khaghani leads those opposing philosophy and philosophers in Persian poetry, who can be considered as unique and unprecedented.Looking at the intellectual background of Khaghani’s era and the effect thereof on his viewpoints, this study investigates philosophy and philosophers from his point of view, citing a number of the instances of his philosophical “combat” and challenging the philosophers by him. The study then deals with Intellect with regard to other texts. It leads to the conclusion that Khaghani has dealt with wisdom from two perspectives: the spiritual wisdom and the material one. In fact, he has equated wisdom with the heart and spirit. So, in spite of what is prevalent, not only has he not devaluated, but praised it as well. The Intellect looked down upon by Khaghani is against the spirit; It is not the spiritual wisdom.