فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1390)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1390)

  • 106 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیامک بوداقپور، امیر جرخستانی صفحه 1
    در این تحقیق شبکه عصبی مصنوعی جهت برآورد و پیش بینی غلظت گازهای آلاینده هوا به کار رفته است.با توجه به خطر آلودگی هوا در شهر تهران و ایجاد مشکلات زیست محیطی و بیماری های خطرناک تنفسی و پوستی به ویژه برای کودکان و سالمندان و نیاز شدید به کنترل آن، این تحقیق در جهت برنامه ریزی و کنترل این مشکل در تهران و همچنین شهرهای بزرگ دیگر انجام گرفته است. برای این منظور از آمار غلظت گازهای آلاینده هوای ثبت شده توسط حسگر های (سنسور) نصب شده در ایستگاه بازار در سال های 1381 تا 1386 استفاده شده است(گاز NOX). از مدل اتو رگرسیو و سری های زمانی جهت تعیین ورودی های شبکه عصبی استفاده شده و بر اساس این مدل غلظت گاز در زمان جاری به غلظت گازهای 7 روز گذشته وابسته است.بنابراین ورودی های شبکه عصبی غلظت گاز در 7 روز گذشته و خروجی آن که در واقع پیش بینی شبکه عصبی می باشد، غلظت گاز در زمان جاری می باشد.سپس با استفاده از نرم افزار مطلب 7، مدل شبکه عصبی مصنوعی طراحی شده و این پیش بینی انجام گرفته است. همچنین این پیش بینی با استفاده از رگرسیون غیر خطی نیز انجام گرفته و در پایان نتایج مدل ثبت گردیده و خطای جذر میانگین مربعات مدل شبکه عصبی با معادلات رگرسیون مقایسه شده است و مشاهده می شود که خطای مدل شبکه عصبی کمتر از روش رگرسیون است.مدل های ارایه شده توانایی چشم گیری در پیش بینی میزان آلودگی هوای تهران را دارند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای کربن، شبکه عصبی، سری های زمانی
  • فرخ لقا امینی، نورالله میرغفاری، بهروز عشقی ملایری صفحه 11
    فلزات سنگین از آلاینده های خطرناک زیست محیطی هستند که از طریق ورود به زنجیره غذایی موجب بروز خطرات بهداشتی برای انسان، گیاهان و سایر موجودات زنده می شوند. در خاک های آلوده به فلزات سنگین، استفاده از گیاهانی که توانایی رشد، سازگاری و جذب فلزات را دارند، به عنوان یکی از روش های پاک سازی این خاک ها مطرح است. این روش را گیاه پالایشی می نامند. در این تحقیق، غلظت نیکل در خاک و شش گونه گیاهی شاملCentaurea virgata lam. (گل گندم بوته ای)، Euphorbia cheiradenia (فرفیون خوشه ای)، orientalis Scariorbia (گاو چاق کن)، Cardaria droba (ازمک)، Gundelia tourmefotii (کنگر خوراکی)، Euphorbia macroclada (فرفیون شاخه ضخیم) در اطراف معدن سرب و روی آهنگران، واقع در جنوب شرقی استان همدان اندازه گیری گردید. تجزیه آماری داده ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی نامتعادل انجام گرفت. نتایج نشان داد که تفاوت غلظت نیکل در ریشه و اندام هوایی گونه های گیاهی در سطح احتمال پنج درصد معنی دار است. بیشترین و کم ترین مقدار جذب نیکل در اندام هوایی به ترتیب درEuphorbia macroclada و. lam Centaurea virgata با مقادیر 23 و 7/6 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک بود. غلظت نیکل در اندام هوایی گیاهان با pH (331/0- =r)، ظرفیت تبادل کاتیونی (83/0- =r) و درصد ماده آلی (46/0- =r) خاک همبستگی معکوس و با شوری (37/0=r)، غلظت کل (2/0=r) و قابلیت جذب نیکل (7/0=r) در خاک همبستگی مستقیم نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، گیاه، معادن، نیکل، گیاه پالایشی، فلزات سنگین
  • بررسی زیست محیطی تغییرات غلظت فلز سمی آلومینیوم در مناطق صنعتی / مطالعه موردی: برخی مناطق صنعتی استان کرمان
    حسن سالاری، حسین مظفری، خسرو منوچهری کلانتری، مسعود ترکزاده، فرزین ناصری صفحه 21
    شناخت و بررسی عوامل اصلی ایجاد سمیت آلومینیوم در هر منطقه (به ویژه مناطق صنعتی) حائز اهمیت می باشد. در تحقیق حاضر، جهت بررسی تاثیر فعالیت مناطق صنعتی بر تغییرات میزان یون آلومینیوم محیط، در شش ناحیه صنعتی استان کرمان کارخانه لاستیک بارز، کارخانه سیمان کرمان، مجتمع مس سرچشمه، صنایع مس باهنر، منطقه صنعتی شماره1 و منطقه صنعتی خضرا) و یک منطقه غیرصنعتی (شاهد) نمونه برداری از خاک، گیاه و پساب صنعتی انجام گرفت. نمونه های خاک، از عمق 30 سانتی متری خاک جمع آوری شد و نمونه های گیاهی نیز در هر منطقه با 10 عدد تکرارجمع آوری شدند. پس از نمونه برداری و آماده سازی نمونه ها، پارامترهای: میزان اسیدیته، آلومینیوم قابل تبادل و آلومینیوم کل خاک، میزان آلومینیوم گیاه، میزان اسیدیته و غلظت آلومینیوم پساب صنعتی درآزمایشگاه تعیین گردید. غلظت آلومینیوم قابل تبادل خاک با روش استخراج با محلول کلرید پتاسیم و میزان آلومینیوم کل با روش هضم اسیدی و با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. اسیدیته نمونه های خاک و پساب صنعتی با دستگاه pH متر سنجش شد. تجزیه آماری داده ها با روش ANOVA one-way (نرم افزار SPSS 10.0) انجام یافت. نتایج نشان داد که میزان پارامترهای آلومینیوم قابل تبادل در خاک، آلومینیوم پساب صنعتی و آلومینیوم تجمع یافته درگیاهان دو ناحیه صنعتی مجتمع مس سرچشمه و صنایع مس باهنر، در مقایسه با سایر نواحی، شاهد و استانداردهای جهانی EPA افزایش معنی داری دارد. میزان اسیدیته خاک و پساب صنعتی نیز در این دو منطقه نسبت به سایر نواحی کاهش معنی داری داشت (اسیدیته نمونه های خاک به حد بحرانی 5= pH نزدیک بود). میزان آلومینیوم کل خاک نواحی مجتمع مس سرچشمه و صنایع مس باهنر نسبت به مناطق دیگر افزایش چشمگیری نداشت. بنابراین افزایش آلومینیوم قابل تبادل در این نواحی، نشان دهنده وجود شرایط لازم جهت آزاد شدن کاتیون های آلومینیوم از ذرات خاک می باشد. بدین ترتیب می توان گفت، وجود پساب صنعتی و دود متصاعد شده(ترکیبات سولفوری) از نواحی صنعتی مذکور (مجتمع مس سرچشمه و صنایع مس باهنر) موجب افزایش تدریجی یون آلومینیوم خاک و تجمع آن در گیاهان می شود. در نتیجه این امر احتمال سمیت آلومینیوم در نواحی کشاورزی و شهری افزایش یافته که می بایست کنترل، ارزیابی و مدیریت بیشتری در این زمینه مهم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آلومینیوم، آلومینیوم قابل تبادل، سمیت زیست محیطی، اسیدی شدن خاک، مناطق صنعتی
  • محمد جواد ذوقی، محسن سعیدی صفحه 39
    یکی از روش های معمول در تصفیه فاضلاب مراکز دفن زباله، استفاده مجدد از فاضلاب بر روی مراکز دفن زباله است. در این روش، طی فرایند بی هوازی، مواد آلی فاضلاب حذف می شود. در این مطالعه دو سیستم مورد بررسی قرار گرفت. سیستم یک، که فقط شامل راکتور حاوی زباله تازه است، در این سیستم فاضلاب پس از تولید بر روی زباله تازه بازگردانده می شود. سیستم دو، شامل راکتور حاوی زباله تازه و راکتوری حاوی زباله خوب تجزیه شده است. در این سیستم فاضلاب پس از خروج از زباله تازه، برروی راکتور حاوی زباله خوب تجزیه شده تخلیه و سپس بر روی زباله تازه بازگردانده می شود. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که در سیستم یک، انباشتگی مواد آلی و NH4+-N رخ می دهد، اما حذف مواد آلی و NH4+-N در سیستم دو بخوبی صورت می گیرد، به طوری که در سیستم دو، بیشترین نرخ حذف مواد آلی 1000 و بیشترین نرخ حذف NH4+-N 105 است و در راکتور حاوی زباله خوب تجزیه شده، رخ داده است. در طول مدت آزمایش، میانگین بازده حذف مواد آلی در سیستم دو، 85% و میانگین بازده حذف NH4+-N برابر 34% می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه بی هوازی، مواد آلی، آمونیوم، زباله تجزیه شده، شیرابه زباله
  • بهاره آذروند، ستار انوریان صفحه 49
    با توجه به اهمیت شناسایی عوامل آلاینده محیطی و حفاظت در برابر آن ها، هدف از انجام این طرح، تعیین میزان رادیواکتیویته طبیعی در منطقه معدن مس سونگون و مقایسه آن با سطح استاندارد جهانی است. در این کار پژوهشی میزان رادیواکتیویته طبیعی در خاک و سنگ مناطق مختلف معدن مس سونگون اندازه گیری شده است. اکتیویته ویژه رادیونوکلوئیدهای و و با به کار گیری سیستم طیف سنجی اشعه گاما و آشکارساز فوق خالص ژرمانیم (HPGe) اندازه گیری شده و آنالیز طیف گامای به دست آمده توسط نرم افزار Mastro و بادر نظر گرفتن ضرایب خودجذبی نمونه ها، انجام یافته است.
    محاسبات نشان می دهند که میزان عناصر فوق به خصوص 40K در بسیاری از نقاط منطقه، از مقدارمیانگین جهانی ارایه شده توسط) UNSCEAR، (2000 بالاتر است.
    با توجه به اثرات بیولوژیکی تشعشع در انسان نتایج به دست آمده به لحاظ حفاظت در برابر پرتوها و سلامتی افرادی که در معدن مشغول فعالیت هستند، بسیارحایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: رادیواکتیویته طبیعی، خاک، سنگ، پتاسیم، توریم، اورانیم، آشکارساز HPGe
  • اکرم الملوک لاهیجانیان، شادی شیعه بیکی صفحه 59
    فضای سبز شهری یکی ازعناصر ساختار شهری است که جزء فضاهای باز شهری به شمار می آید و دارای پوشش گیاهی است. از این فضاها می توان به عنوان لایه های تنفسی سیستم شهری نام برد که دارای عملکردهای مختلفی مانند زیباسازی شهر، تعدیل کننده شرایط محیطی و محل گذران اوقات فراغت می باشد.
    این فضا در درجه اول از نظر مسایل زیست محیطی و در درجه دوم از نظر گذران ساعات فراغت به عنوان مراکز تفریحی و فرهنگی حایز اهمیت است. در این تحقیق ابتدا نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پارک 8 شهریور سمنان شناسایی و وضع موجود آن با استفاده از روش SWOT در خصوص عناصر طبیعی و مصنوع پارک تحلیل و الگوی مناسب پارک پیشنهاد شده است. هم گام با آن نیازهای فزاینده شهر سمنان به فضای تفریحی – فراغتی و فضاهای سبز ویژه شهروندان و جذب طبیعت گرد شهری با نظر سنجی از کاربران بررسی شده است.
    جامعه مورد مطالعه کلیه شهروندان شهر سمنان به تعداد 126780 نفر بر اساس سر شماری سال 1385 می باشد و تعداد نمونه 170 نفر از این مجموعه بوده است. در انجام این بخش از تحقیق4 فرضیه در نظر گرفته شد هر چهار فرضیه تحقیق یعنی«دستیابی به معیارها و طراحی مناسب در پارک به ایجاد محیطی آرام بخش و مفرح ویژه شهروندان کمک می نماید»، «به کارگیری تمهیدات و تجهیزات مناسب در پارک به جذب شهروندان و اکوتوریسم می انجامد»، «الگوهای زیبا سازی منظر و محیط در پارک های شهری باعث جذب و افزایش کمی کاربران است»، «دستیابی به محیط زیبا و سبز شهری باعث افزایش کیفی زندگی شهروندان و سلامت روانی و جسمانی و بازدهی بیشتر در جامعه است»، با محاسبه فراوانی در صدی، انجام آزمون پیرسون و وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تایید شد.
    کلیدواژگان: الگوی زیباسازی منظر و محیط، ارزیابی، روش SWOT، پارک 8 شهریور سمنان
  • سید امیر ناصر هراتی، رضا عبدالله زاده، رضا جلوس جمشیدی صفحه 75
    با توجه به این که حفظ منابع طبیعی و محیط زیست از دغدغه های اصلی کشورهای پیشرفته و در حال توسعه می باشد، لذا حفظ خاک و جلوگیری از آلودگی آن به وسیله پسماند شهری در دستور کار تمامی نهادهای زیست محیطی قرار دارد. در این راستا بازکنی و احیای مراکز دفن قدیمی پسماند یکی از راه های اصولی حفظ منابع بوده و نقش تعیین کننده ای در کاهش انتشار شیرابه و گازهای گلخانه ای دارد. از طرف دیگر پسماند به دست آمده خود دارای موارد و مشکلات خاصی است که در این مطالعه سعی بر آن شده تا پس از بررسی گزینه های مختلف دفع، گزینه تبدیل پسماند بازکنی شده به سوخت جایگزین (RDF) به طور کامل مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در پایان نیز با ارایه چرخه پیشنهادی تولید RDF برای ایران، نتایج به دست آمده با سایر نقاط جهان مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: بازکنی، آرادکوه، دفنگاه، بازکنی، سوخت مشتق از زباله
  • مهناز محمودی، سیدمجید مفیدی صفحه 83
    بادگیرها از عناصر تاریخی معماری ایران می باشند که ابداعی مهم در معماری بومی تلقی می شوند. این عناصر که با رویکرد اقلیمی طراحی گردیده اند، به عنوان یک سیستم سرمایش ایستا شناخته شده اند و تهویه مطبوع را با بهره گیری از انرژی تجدیدپذیر باد فراهم می آورند.
    این تحقیق با هدف بررسی بادگیرهای اقلیم گرم و خشک انجام گرفته و شهر یزد به عنوان شهر مطالعه موردی برگزیده شده است. بادگیرهای یزد با فرم های متفاوتی دیده شده اند و این تحقیق نشان می دهد که ویژگی های شکلی آن ها نقش مهمی در عملکرد شان ایفا می کند.
    مطالعه با بررسی های میدانی انجام گرفته و نمونه های انتخابی که 54 نمونه بوده، به صورت تصادفی در 5 محله شهر یزد انتخاب شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. ارتباط میان معماری و عملکرد بادگیرها برای اولین بار انجام گرفته است و در ابتدا بادگیرهای یزد گونه شناسی گردیده و سپس سرنمون ها برای تحلیل عددی و محاسبه رفتار حرارتی انتخاب شده اند.
    این تحقیق با بهره گیری از علم دینامیک سیالات محاسباتی و استفاده از نرم افزار فلوئنت و تحلیل عددی انجام گرفته است. خانه رسولیان به عنوان نمونه موردی در نرم افزار مدل سازی گردیده و سپس سه نمونه پلان بادگیر در این خانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل حاکی از تفاوت نتایج دما و رطوبت در این سه مدل بود. پس از انجام محاسبات پلان برتر به لحاظ کارکرد رفتار حرارتی و تاثیرگذاری بر آسایش حرارتی مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: بادگیر، اقلیم گرم و خشک، تهویه طبیعی، نرم افزار فلوئنت
|
  • Siamak Bodaghpour, Amir Charkhestani Page 1
    In this study we applied artificial neural network (ANN) to predict the concentration of air pollutant in Tehran urban air. Because of dangers of air pollution in Tehran city witch causes environmental problems and various respiratory and dermatological diseases and troubles especially in children and aged people. This research was set in order to schedule and control this problem in Tehran and other great cities. Statistical data for this purpose were picked up from the concentration of pollutant gases recorded by fixed sensors in Bazar station from 2002 till 2007 (NOX gas). Auto regressive model and time series were used to determine neural network inputs. Current time gas concentration in this model depends on gas concentration of all 7 past days. Therefore, neural network input wasconcentration of the gas in all 7 past days and neural network output which was the prediction of neural network and the concentration of the gas in current time. Then the model of ANN is deigned by using of MATLAB 7 software and data simulating. Eventually, simulated data has plotted versus real data and it depicted that there is a good result compared with simulated data from ANN. The latter shows less error compare with regression model.
  • Farrokh Legha Amini, Nourolah Mirghaffari, Behrooz Eshghi Malayeri Page 11
    Heavy metals are considered as dangerous environmental pollutants that by entering the food chain causes serious health threats for humankind, plants, as well as other animals. In heavy metals contaminated soils, some plants species can grow and uptake a large amount of metals. These plants are used for decontamination of polluted soils by phyto remediation. In this research concentration of nickel in the soil samples, as well as in six plant species, namely Centaurea virgata lam., Euphorbia cheiradenia, Scariorbia orientalis, Cardaria droba, Gundelia tourmefotii and Euphorbia macrochada, around Ahangaran Lead mine in southeast of Malayer, was analyzed. The statistical analysis of data was done in a randomized incomplete block design. The maximum and minimum concentration ofnickel in the shoots was observed in Euphorbia macroclada with a mean of 23mg/kg and Centaurea virgata lam. 6.7 mg/kg dry weight, respectively. The concentration of nickel in the shoots of plants was shown to negatively correlated with soil pH(r=-0.33), cat ion exchange capacity(r= -0.83), organic material (r= -0.46) while being in positive correlation with salinity (r= 0.37), total (r= 0.203) and available nickel concentrations (r=0.7) in soil.
  • Hassan Salari, Hossein Mozafai, Khosrow Manoocheri Kalantari, Masoud Torkzadeh, Farzin Naseri Page 21
    Recognition and evaluation of main factors of Aluminum toxicity in different regions (especially industrial zones) is important. In recent research, in order to evaluate the effects of industrial zones on environmental Al3+ content, we carried out sampling from soil, plant and industrial wastewater in six industrial zones of Kerman province (including Kerman Cement factory and Barez Tire factory, Sarcheshmeh Copper Complex, CSP, Industrial Zone No.1 and Khazra industrial zone) and a non industrial zone (control). Soil samples were taken from 30cm depth, plant samples were sampled in these zones for 10 replicates. After sampling and sample preparation, the parameters such as soil pH, soil exchangeable Aluminum, total Aluminum of soil, plant Aluminum content, industrial wastewater pH and industrial wastewater Aluminum were determined in lab. The soil exchangeable Aluminum content was determined by extracting with 1N KCl and total Aluminum was measured with acid digestion and atomic absorption method. Soil and industrial wastewater pH was measured with pH meter. The data was analyses by one-way ANOVA method (SPSS 10.0 software) statistically. The results showed that the amount of soil, industrial wastewater and plant Aluminum content increased significantly in two industrial zones including Sarcheshmeh Copper Complex and CSP when compared with environmental Protection Agency (EPA) standards and other zones. Soil and industrialwastewater pH also significantly decreased in these two zones decrease compared with other zones and control (pH of soil samples equaled with critical range of pH=5 approximately). We didnt observe increase in total Aluminum amount of soil in these zones when compared with other zones. Therefore increasing of the soil exchangeable Aluminum content in these two zones indicated that the required conditions for Aluminum realizing from soil particles is available. Accordingly, releasing industrial wastewater and pollutant gases (sulphoure components) from industrial zones (Sarcheshmeh Copper Complex and CSO) causes increasing exchangeable Aluminum soil slowly and accumulates within plants. So, the possibility of Aluminum toxicity increases in agricultural and residential regions. Therefore, we should concern controlling, evaluation and management of this important environmental problem.
  • Mohammad Javad Zoqi, Mohsen Saeedi Page 39
    One of the most popular types of bioreactor landfills is the landfill with leachate recirculation.In this way, an anaerobic was operated by leachate recirculation to remove organic matters. In this study two different systems were applied for leachate treatment. In system (1), the leachate generated from a fresh-waste reactor was drained to recirculation tank, and recycled every two days. In System (2), the leachate generated from a fresh waste landfill reactor was fed through a well-decomposed refuse landfill reactor, and at the same time, the leachate generated from a well-decomposed refuse landfill reactor recycled to a fresh waste landfill reactor.
  • Bahare Azarvand, Atar Anvarian Page 49
    In this study amount of natural radioactivity in soil and stone of songon's copper mine of different areas has been measured. Special activity of 238U, 232Th and 40K radio nuclides by the use of Gamma-ray spectroscopy system and High Purity Germanium (HPGe) detector has obtained and the analysis of obtained gamma's spectrum by Mastro software and with consideration of sample's selfcoefficient absorption has been calculated. Thanks to the importance of recognizing the environmental contaminator's factors and its protective responsibility against them, the purpose of this study, isdetermining the range of natural radioactivity on mentioned area and is comparing those factors with universal standard level. Calculations indicate that the range of foresaid elements specially 40Kon the most regions are higher than the presented universal average range by (UNSCEAR, 2000). Attention to the effects of biological radiation in human was acquired against rays (security of safety) for those people who are working in mines which is a very important factor.
  • Akramolmolook Lahijanian, Shadi Sheabeygi Page 59
    Iranian citie's developments show the fact that however their quantitative development was parallel with city superficial development and increasing of construction with urban output, this development in qualitative point of view was accompanied with many challenges. Semnan is one example of these kinds of cities which contains considerable natural and under structures green environment that has considerable qualitative improvement effect on the city. According to urban green spaces importance, this research considers landscape and environment beautification plans of Park 8 Shahrivar of Semnan measuring 5 hectares. The questionnaire is designed according Likert scale with 5 scores. The aims of this research were based on studying landscape and environment beautification plans in urban parks for citizens, existing abnormalities and irregularities in parks, resulted from non appropriate design of park spaces alongside providing appropriate conditions in Park 8 Shahrivar for users and suitable criteria in order to qualitative improvement of Semnan parks. Statistic society of this research, based on census of 2006, is included all citizens of Semnan amounted to 126780 persons and the studied sample is 170 persons of this society. This research has 2 hypotheses in mind: the hypothesis 1” landscape and environment beautification plans in urban parks can attract and increaseusers’ numbers” confirmed by calculating percentage abundance and Pierson test calculation and considerable different between questions. Hypothesis 2 “access to beautiful and green environment can increase citizens’ life quality and the society output” confirmed by calculating percentage abundance and Pierson test calculation and considerable different between questions.
  • Seyed Amir Naser Harati, Reza Abdollahzade, Reza Jolous Jamshidi Page 75
    Protecting the Environment is becoming one of the most important concerns of the developed and developing countries. Reclamation of MSW landfills, which are sources of many pollutants including leachate and greenhouse gases, would be very valuable in saving the resources and reducing the pollution scale. In the current article the potential for use of reclaimed waste in RDF production has been investigated. At the end of the article the optimized RDF production cycle for Iran has been suggested and compared with data from other countries.
  • Mahnaz Mahmoudi, Seyed Majid Mofidi Page 83
    Wind towers are historical Iranian vernacular architectural innovation and traditional wind towers are structured as static cooling ventilation system. The process is performed by using of renewable energy of wind.In this research, wind towers are studied in the context of vernacular architecture of hot dry climates of Iran and the city of Yazd in arid is selected. The different architectural forms of wind-towers have been seen in Yazd. This article indicates the fact that formal characteristics have played a major role in their functions.From the architecture point of view, learning about wind catchers of Yazd city in this study is done by the means of the field surveys. Research method for selection of the case is randomly chosen and based on explanation and analytical method. Wind catcher typology and knowledge of the relationship governing the wind catcher's architecture were those measures that are taken for the first time. The typology of the wind-catchers is done by the physical analyzing, patterns and common concepts as incorporated in the wind catchers. How the architecture of wind catcher can influence their operations or performances by analyzing thermal behavior are the archetypes of selected wind catchers. This study has used calculating fluids dynamics science, fluent software and numerical analysis as the most accurate analytical approach. 3 types were stimulated in soft ware and results show that they are different to each other and one of them has more improved operation.