فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال نهم شماره 1 (بهار 1390)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال نهم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کرم حبیب پور گتابی، غلامرضا غفاری صفحه 7
    گذار جامعه ایرانی از نظم سنتی به مدرن و تجربه حیات ملازم با آن، فزونی سن ازدواج دختران را موجب گشته است. بررسی علل افزایش سن ازدواج دختران، موضوعی است که مورد تدقیق معرفتی و روشی این نوشتار قرار گرفته است. در این تحقیق، از روش پیمایشی استفاده شده و جامعه آماری آن را دو گروه، شامل دختران مجرد و زنان متاهل 25 تا 44 ساله ساکن در مراکز شهری کشور تشکیل داده اند. حجم نمونه برابر با 1291 نفر از این دختران در 5 مرکز شهر تهران، ساری، خرم آباد، مشهد و سنندج بوده است. نتایج نشان داد دخترانی که دیرتر ازدواج می کنند، از تحصیلات بالاتری برخوردارند، نگرش فرامادی به ازدواج دارند و اعتقاد بیش تری دارند که با ازدواج، هزینه فرصت های ازدست رفته بیش از فرصت ازدواج است. دلالت نتایج بر آن است که همراه با تجربه مدرنیته در سطوح کلان، میانی و خرد، چنان چه این تجربه بدون سیاست گذاری و برنامه ریزی مناسب حاصل گردد و از طرفی شرایط جامعه چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ اجتماعی - فرهنگی آمادگی پذیرش چنین تحولاتی را نداشته باشد، تبعات منفی آن بیش از دستاوردهای مثبت آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: سن ازدواج، نگرش فرامادی، برابری جنسیتی، ازدواج ترتیب داده شده و خودانتخابی
  • سهیلا صادقی فسایی، زهرا میرحسینی صفحه 35
    امروزه تحولات نوین در حوزه مطالعات جرم شناسی سبب شده است که توجه محققین علوم اجتماعی و جرم شناسی به آن سوی عمل مجرمانه، یعنی قربانیان جرایم معطوف شود. بر اساس رویکردهای قربانی محور، شرایط حاکم بر تکوین جرم و وقوع بزه دیدگی مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرد تا بتوان جهت پیشگیری از جرم و کاهش تبعات آن گام برداشت. مقاله حاضر که مبتنی بر پژوهشی کیفی است، با استفاده از روش تحقیق کیفی و انجام مصاحبه های عمیق با 65 زن 19 تا 60 ساله تهرانی، علل بزه دیدگی زنان را بر اساس روایت خود آنان مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار دهد. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که زنان مصاحبه شونده عواملی نظیر: بی احتیاطی زنان، نوع فعالیت های روزمره، نوع رفتار و پوشش، خشونت درحوزه خصوصی و عمومی، نابسامانی خانوادگی و ضعف در جامعه پذیری، ناکارآمدی یا نبود قوانین حمایتی و اجتماعی، عدم آموزش روش های دفاع از خود، درهم ریختگی فضای شهری، وجود مکان های جرم خیز و مخفی نظیر زیرگذرها و معابر تاریک، وجود نابسامانی های اجتماعی و اقتصادی نظیر بیکاری و فقر را در کنار ویژگی های فیزیولوژیک و زیستی، از جمله مهم ترین دلایل بزه دیدگی می دانند.
    کلیدواژگان: بزه دیدگی، ترس از جرم، زنان، خشونت، عدم ادغام اجتماعی
  • مهری بهار، محمدرضا وکیلی قاضی جهانی صفحه 63
    این مقاله درصدد است در چارچوب نظریه طبقه ی مرفه وبلن و الگوهای اجتماعی مورد نظر او نظیر مالکیت مالی، گرایش دختران جوان به جراحی های زیبایی را مورد مطالعه قرار دهد. جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان دختر دانشگاه تهران می باشد که از طریق نمونه گیری گلوله برفی انتخاب گردیده اند و از روش تحلیل گفتمان برای تحلیل گفت و گوهای بدست آمده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده گردیده است.نتایج تحلیل گفتمان دانشجویان درخصوص جراحی های زیبایی نشان می دهد که رویکرد نظری وبلن در مورد الگوهای اجتماعی قابل استناد و بسط می باشد. دانشجویان به جای «مالکیت مادی» از «مالکیت های نشانه ای» و به عنوان نیروی فرهنگی – اجتماعی تازه به جای چشم و هم چشمی مالی و نیز مصرف متظاهرانه مادی به «چشم و هم چشمی نشانه ای» و«مصرف متظاهرانه ی نشانه ای (زیبایی)» روی آورده اند. تحلیل هایی پیرامون جنسیت، رسانه ها و ابژه های نسلی، نقش مؤثری در شکل گیری گفتمان جراحی های زیبایی صورت دارند.
    کلیدواژگان: وبلن، مالکیت مالی، چشم و هم چشمی، مصرف متظاهرانه، مصرف بدن، جراحی های زیبایی، دختران دانشجو
  • عباس عسکری ندوشن، سید علیرضا افشانی، راضیه ذاکری هامانه، سمیه عسکری ندوشن صفحه 93
    در سالیان اخیر موضوع مصرف، به بحثی داغ در گفتمان های رایج در سطح حوزه عمومی جامعه و در سطح سیاست گذاری های کلان کشور تبدیل شده است. با این وجود، عوامل فردی و اجتماعی تاثیرگذار بر ارزش ها، اهداف و رفتارهای مصرفی، تاکنون کمتر مد نظر محققین اجتماعی واقع شده است. مقاله حاضر، براساس یک پژوهش موردی در شهر یزد، به مطالعه تمایلات مصرفی زنان حداقل یکبار ازدواج کرده و عوامل تعیین کننده آن پرداخته است. داده ها، از طریق یک پیمایش مقطعی در پاییز 1388 در میان یک نمونه 684 نفری از زنان شهر یزد، جمع آوری شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته ها، بیانگر تاثیرگذاری سه گروه از عوامل مشتمل بر مشخصه های فردی، وضعیت اقتصادی خانوار و تاثیر بین نسلی مشخصه های والدین بر سطح تمایلات مصرفی پاسخ گویان است. براساس نتایج، متغیرهای درآمد خانواده، میزان استفاده از رسانه های جمعی، تحصیلات والدین و بعد خانواده والدین مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تمایلات مصرفی زنان هستند که با کنترل سایر متغیرها، همچنان تاثیر معنادار خود را حفظ می کنند. تحقیقات دیگری ضروری است تا آثار و پیامدهای تمایلات مصرفی را بر طیف وسیعی از رفتارها و نگرش های جمعیتی و خانوادگی زوجین، به ویژه در حوزه ازدواج و فرزندآوری مورد مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: تمایلات مصرفی، انتظارات اقتصادی، سبک زندگی، شهر یزد، زنان، رسانه های جمعی
  • مریم رفعت جاه، سمیه قربانی صفحه 117
    امروزه شواهد و تحقیقات نشان می دهد که با وجود افزایش نسبت زنان تحصیل کرده در بازار کار، پیشرفت آنان در مشاغل مدیریتی محسوس نبوده است. از آن جا که بر اساس منابع نظری و پژوهشی، سرمایه اجتماعی یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر ارتقاء شغلی است و زنان به سبب عوامل اجتماعی و فرهنگی در مقایسه با مردان از سرمایه اجتماعی کمتری برخوردارند، در این پژوهش تاثیر سرمایه اجتماعی بر ارتقاء شغلی زنان مورد مطالعه قرار گرفته است. داده های میدانی از طریق پرسشنامه و مصاحبه گردآوری شده است. بر اساس یافته ها، شانس ارتقاء شغلی زنان دارای پایگاه اجتماعی اقتصادی بالا، بیشتر از سایر زنان بوده و زنان مدیر عمدتا از پایگاه اجتماعی اقتصادی بالا و از خانواده هایی با ساختار دموکراتیک و مشارکتی برخاسته اند؛ درحالی که زنان غیرمدیر در بیشتر موارد در خانواده هایی با ساختار تساهل گرا یا اقتدارگرا تربیت شده اند. همچنین میزان سرمایه اجتماعی (مشارکت، روابط و اعتماد اجتماعی) زنان دارای پست های مدیریتی، بیشتر از سایر زنان بوده و ترکیب و ساختار آن نیز با سایر زنان تفاوت دارد. روابط اجتماعی زنان در مشاغل غیر مدیریتی غالبا به خویشان و همسایگان و افراد خودی ختم می شود، درحالی که روابط اجتماعی زنان دارای مناصب مدیریتی از افراد فامیل فراتر رفته و همکاران و دوستان را نیز دربرمی گیرد. در نتیجه آن ها را از اطلاعات و حمایت های متنوع و متعدد و امتیازات اجتماعی بیشتری برخوردار می سازد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ساختار خانوادگی، اعتماد، مشارکت اجتماعی، ارتقاء شغلی، زنان
  • اسدالله نقدی، اسماعیل بلالی، پروین ایمانی صفحه 147
    امروزه مشارکت زنان در فعالیت های مختلف اجتماعی بخشی از حقوق اجتماعی آنان تلقی می شود، اما موانع فرهنگی و اجتماعی بسیاری در این زمینه وجود دارد. مشارکت زنان در ورزش به دلیل تاثیرات آن بر سلامت جامعه دارای اهمیت بسیاری است. در اینجا برای مطالعه مشارکت زنان در ورزش از مدلی که ترکیبی از نظریه های فیش باین و آیزن، نظریه یادگیری اجتماعی، سرمایه فرهنگی و نیز نظریه های بم، چافتز و چو استفاده شده است. روش تحقیق پیمایشی و تکنیک جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه بوده و از آزمون تی گروه های مستقل و رگرسیون لجستیک استفاده شده است. حجم نمونه 200 نفر از زنان غیر ورزشکار به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از جامعه آماری 106404 نفری زنان 40- 20 ساله شهر همدان و یک گروه 50 نفری از زنان ورزشکار بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. نتایج نشان گر پایگاه اقتصادی اجتماعی بالاتر، میزان سرمایه فرهنگی، تمایل فردی و حمایت اجتماعی بیشتر از زنان ورزشکار نسبت به زنان غیر ورزشکار است. نگرش خانواده زنان ورزشکار،مثبت تر و میزان پذیرش باورهای قالبی به طور معنی داری کمتر از زنان غیر ورزشکار است. اما از نظر سودمندی ادراک شده تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود ندارد. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیر های سرمایه فرهنگی و تمایل فردی دو متغیر تاثیر گذار بر احتمال مشارکت ورزشی است.
    کلیدواژگان: زنان، فعالیت ورزشی، حمایت اجتماعی، کلیشه های جنسیتی، سرمایه فرهنگی
  • کیومرث زر افشانی حسین آگهی، خوشقدم خالدی صفحه 165
    در بسیاری از برنامه های آموزشی ترویجی توجه اندکی به نیازهای آموزشی از دیدگاه مخاطبین و کارشناسان ترویج می گردد و درنتیجه اثربخشی فعالیت های ترویجی تحت شعاع قرار می گیرد. لذا هدف از این پ‍‍ژوهش توصیفی- پیمایشی بررسی نیازهای آموزشی زنان روستای قمام شهرستان سنقر با استفاده از دو مدل نیازسنجی بوریچ و کوادرانت بود. جامعه ی آماری این مطالعه را زنان روستای قمام در شهرستان سنقر و کارشناسان ترویج تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان تعداد 100 نفر از زنان روستایی انتخاب شدند. با توجه به محدودیت تعداد کارشناسان ترویج اقدام به سرشماری نموده و تعداد 35 نفر از آنان در این مطالعه شرکت نمودند. این پژوهش در دو مرحله انجام گردید؛ نخست نیازهای آموزشی زنان روستایی از دیدگاه خودشان با استفاده از پرسشنامه مبتنی بر مدل بوریچ مشخص گردید. نتایج این بخش نشان داد که 12 نیازآموزشی، دارای بالاترین اولویت می باشند که 3 اولویت اول به ترتیب شامل اقتصاد خانه داری، آموزش تغذیه ی کودکان و مهارت های طبخ غذا بود. در مرحله دوم با استفاده از مدل کوادرانت نیازها از دیدگاه زنان و کارشناسان تطبیق داده شد، نتایج نشان داد که اکثر نیازهای آموزشی از دید گاه زنان وکارشناسان با یکدیگر تطابق دارد. به منظور اثربخشی برنامه های ترویجی، توجه به دیدگاه زنان روستایی و کارشناسان ترویج امری ضروری بوده و این مسئله با استفاده از مدل نیازسنجی بوریچ و کوادرانت امکان پذیر است.
|
  • Karam Habibpour Gatabi, Gholamreza Ghaffary Page 7
    The transition of Iranian society from a traditional order to a modern one and experiencing the required life is considered as one of the causes in rising marriage age among girls. Accordingly this research has probed theoretically and methodologically into the underlying roots. For the purpose of this research, a survey method has been used to gather data. The statistical sample includes two groups of married and single girls aged from 25 to 44 years old. The sample is drawn out from five city centers including Tehran, Sari, Khorram Abad, Mashhad and Sanandaj. Results show that girls that marry late in their life 1) have more education, 2) have non- material attitude to marriage, and 3) have more beliefs that by marriage, lost opportunity cost is more than marriage opportunity. Results imply that considering the experience of modernity in macro, middle and micro levels, dire consequences could be expected provided such experiences are not accompanied by well sketched plans and policies. This also holds true when the economical, social or cultural conditions of society, do not meets the requirements for adopting such transforms.
  • Soheila Sadeghi Fasaei, Zahra Mirhossein Page 35
    Nowadays, new developments in the realm of criminological studies have considerably aroused social science criminal researcher’s attention toward the other involved side, which are the very victims of such crimes. Considering this, researchers have attempted to investigate, through victim-oriented approaches, the ruling condition of crime creation so that they might take sufficient measures to prevent the crimes or reduce and alleviate their consequences.This paper which is based on qualitative research aims to analyze the grounds for crimes committed against women according to their accounts.This is done by means of qualitative reasearch methods and performed interviews with 65 women with the age ranging from 19 to 60.The findings of this paper suggest that the interviewed women consider the following factors as the reasons underlying the crimes committed against them which include women’s carelessness, type of daily activities, behavior and dress code, violence in the private and public environments, familial disorder and lack of sociability, inconsistent self-defense trainings, urban environment disfiguration, existence of hidden crime-causing locations such as under passes and dark places, social and economical issues like unemployment and poverty along with women’s physiological features.
  • Mehri Bahar, Mohammadreza Vakili Ghazi Jahan Page 63
    This study tries to review the reasons for which young girls tend to perform beauty surgeries on their faces, within the framework of Veblen’s “Theory of the Leisure Class” and his “Social Models” such as fiscal ownership. The statistical society has been the girl students of the University of Tehran selected through snow ball sampling and discourse analysis was applied to analyze the semi-structured interviews with them. Discourse analysis results of beauty surgeries show that the theoretical approach of Veblen regarding social models is citable and extensible. Students show a changing tendency from “capital ownership” towards “symbolic ownership” and as a new cultural-social power they show a changing tendency from capital envy and capital conspicuous consumption to symbolic envy and symbolic (beauty) Conspicuous Consumption. Gender analysis, media and generation objects play a key role in forming the discourse of face beauty surgeries.
  • Abbas Askari-Nodoushan, Seyed Alireza Afshani, Razie Zakeri-Hamane, Somayeh Askari-Nodoushan Page 93
    In recent years, the high level of consumption in Iranian society has provoked wide social and political debates. Nevertheless, there have been few systematic social studies to examine social and individual factors that influence consumption values and behaviors. This paper examines social determinants of consumption aspiration of married women. Data for the study collected through a cross-sectional survey in 2009 among a representative sample of 684 respondents in the city of Yazd, Iran.To study the impact of socio-economic factors on the consumption aspirations, in this paper we conceptualize and evaluate the impact of the hypothesized relationships at three levels: 1- individual characteristics of respondents, 2- intergenerational influence of the parental characteristics, and 3- family and household socio-economic condition.Our analysis confirms the effect of individual attributes, socio-economic condition of household and intergenerational influence of parental characteristics on the level of consumption aspiration of respondents. In evaluating the impact of individual characteristics (including respondent's age, education, mass media exposure and place of origin), findings reveal the most important impact of mass media exposure on the formation of consumerism life style and consumption culture. An examination of the household's condition hypothesis (including the household income and household size) indicate a powerful and direct effect of family income on the consumption aspiration. Findings also confirm the intergeneration influence of parent's characteristics on the consumption aspirations of respondents.
  • Maryam Rafatjah, Somayeh Ghorban Page 117
    This study aims to find the reasons for women’s failure to achieve more managerial positions despite the increasing number of women higher education graduates, and the effect of social capital on the promotion of female personnel. The statistical sample includes the personnel of Sepah Bank and two different methods, qualitative and quantitative, were used to run the research. A probabilistic and stratified sampling method was used for the quantitative part while a purposive counterpart was used in the qualitative part. Quantitative measurements take advantage of questionnaires and SPSS to gather necessary data and analyze them in descriptive terms. The qualitative part, however, utilizes techniques of observation and semi-structured interviews. The findings reveal that women with higher socio-economic status enjoy a greater job promotion opportunity but it does not show any difference between the two types of women in terms of marital status, number of children and religious tendencies. It shows that women with high ranking managerial positions have a far greater amount and the structure of social capital -namely social participation, relations and trust - than other working women. Data analysis reveals that men and women differ in terms of the amount and type of the relations which they make and also supports that discriminations between men and women regarding their access to the important and strategic positions and resources prevent women from attaining most high level and strategic jobs.
  • Asadallah Naghdi, Esmaeil Balali, Parvin Imani Page 147
    In today's world, women's participation in social activities is considered as a measure of their social and civil rights. However, there are challenges to such participation. This research aims to investigate these socio-cultural obstacles, comparing athletic and non-athletic women. The present study examines women's sports participation as a form of behavior which includes Fishbein and Ajzen theories, social learning theory, cultural capital, Bem's feministic theories, Chaftez theory and also Chu's theory, through survey and data gathering technique of questionnaire. A t-test was run for independent samples along with logistic regression proportional to research theories to compare the two groups. 200 non-athletic and 50 athletic women were selected a statistical society of 106404 women aged 20 to 40 residing in Hamedan Province. The results show that athletic women enjoy a greater economic, social and cultural status and a more comprehensive social protection. Moreover, the families of athletic women have more positive attitude towards life than non-athletes. Accordingly, athletic women demonstrate a significantly lower acceptance rate for cliché beliefs in comparison to non – athletic women. However, the results also reveal that in terms of perceived usefulness, there is no significant difference between these two groups. Generally, cultural capital and individual inclination are two influential variables in the probability of women participating in sports
  • Kiyoumars Zarafshani, Hossein Agahi, Khoshghadam Khaledi Page 165
    Needs assessment is “gaps between current conditions and desired conditions”. Most educational programs in extension education pay little attention to clients’ needs. This devalues the assessment as a policy making tool. However, this study will approach both rural women and extension agents’ perception, supposing rural women’s needs are considered to find areas of match or mismatch among stakeholders. Therefore, the survey aimed at inspecting educational needs of rural women in Ghomum Village using Borich needs assessment model and quadrant analysis. Through survey methodology, Borich (1980) obtained some data that could be ranked in order of priority. He believed that through needs assessment model rural women should judge about their own needs. Other researchers have also defined approaches to assessing educational needs. Through quadrant analysis, Witkin (1984) used importance as a qualifying factor in deriving priorities without fallacy of basing priority decisions on simple discrepancies. The population consisted of rural women and community extension agents in Gomum village. 100 women were selected and 35 of them were brought in to the study. Through Borich needs assessment model the questionnaires revealed that home economics, child care and methods of cooking were their top three needs. And quadrant analysis showed that educational needs were also ranked high. As a result both techniques should be used. Specifically, issues such as home economics, child care, and method of cooking should be more emphasized when planning extension classes for women residing in Gomum village.