فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 4 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر باباجانی، مسعود بابایی * صفحه 7

    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی ایران از سال 1384 تاکنون در اجرای قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از استقلال مالی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی برخوردار شده اند. منابع مالی این قبیل موسسات از آن زمان تحت سیستم نظارت مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار ندارد و در حال حاضر مسئولیت پاسخگویی مالی نهایی، که قبلا بر عهده ذیحساب منصوب وزارت بود. بر عهده روسای موسسات آموزشی و پژوهشی است. از این رو به نظر می رسد استقرار واحد حسابرسی داخلی مستقل و تشکیل کمیته حسابرسی برای این قبیل موسسات در جهت ارتقای سطح مسئولیت پاسخگویی مالی از اهمیت در خور ملاحظه ای برخوردار باشد.
    در این تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه تنظیمی بین کارشناسان ذی ربط در امور مالی دانشگاه ها (شامل معاونان مالی و اداری، مدیران مالی، حسابرسان مستقل و حسابرسان دیوان محاسبات) توزیع شد. در پرسشنامه از آزمودنی ها درخواست شد تا نظر خود را در مورد ضرورت تشکیل واحدهای یاد شده در دانشگاه ها ارائه کنند و ارتباط این واحدها را با ارتقای سطح مسئولیت پاسخگویی در آن مالی موسسات مورد ارزیابی قرار دهند. یافته های تحقیق، که از نتایج آزمونهای آماری مناسب استخراج شده است، بیانگر این است که استقرار واحد حسابرسی داخلی و تشکیل کمیته حسابرسی در دانشگاه ها موجب ارتقای سطح مسئولیت پاسخگویی مالی در این قبیل موسسات می شود.

    کلیدواژگان: حسابرسی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی، مسئولیت پاسخگویی مالی، واحد حسابرسی داخلی، کمیته حسابرسی در ادارات دولتی
  • غلامحسین اسدی، شاپور محمدی، اسماعیل خرم صفحه 29
    تحقیق پیش رو در نظر دارد رابطه بین ساختار سرمایه و ساختار مالکیت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار دهد. برای آزمون فرضیه با استفاده از روش آماری داده های پانل1، تلاش شد تا چهار الگو بر اساس متغیرهای تعریف شده ارائه شود. نمونه آماری شامل 90 شرکت منتخب طی سالهای 1382 تا 1387 در قالب یک تحقیق توصیفی- همبستگی، این رابطه را به منظور آگاه ساختن سرمایه گذاران و اعتباردهندگان در تصمیم گیری نسبت به سرمایه گذاری و یا اعطای اعتبار مورد بررسی قرار می دهد.
    شواهد تجربی نشان می دهد که رابطه منفی و معنی داری بین ساختار سرمایه و ساختار مالکیت وجود دارد. با توجه به نتایج گرچه مشخص نیست ساختار سرمایه موجد ساختار مالکیت است یا برعکس به نظر می رسد لازم است سرمایه گذاران و اعتباردهندگان هر دو ساختار سرمایه و ساختار مالکیت را در زمان تصمیم گیری نسبت به سرمایه گذاری و اعتباردهی مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، ساختار سرمایه، سرمایه گذاران نهادی، ساختار مالکیت
  • جواد رضازاده، محمد رحیم پور، محمود نصیری صفحه 49
    نتایج تحقیقاتی که با کار اسلوان (1996) آغاز شده است نشان می دهد پایداری جزء تعهدی سود از جزء نقدی آن کمتر است. بعضی از اندیشمندان بر نقش تحریفات حسابداری در کم بودن پایداری اقلام تعهدی تاکید دارند. بعضی دیگر آن را به شاخصهای اقتصادی همچون رشد شرکت نسبت می دهند. این تحقیق نیز با تحلیل اطلاعات مربوط به نمونه ای از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1377 تا 1387 به بررسی نقش تحریفات حسابداری در کم بودن پایداری اقلام تعهدی می پردازد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تحریفات حسابداری عاملی مهم در کاهش پایداری اقلام تعهدی است. هم چنین نتایج حاکی است که رشد فروش، پایداری اقلام تعهدی را کاهش، و استفاده کارآمد از دارایی ها، پایداری اقلام تعهدی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تحریفات حسابداری، رشد فروش، کارایی مدیریت داراییها، پایداری اقلام تعهدی
  • غلامرضا کرمی، آمنه بذرافشان، امیر محمدی صفحه 65
    این مطالعه رابطه میان طول دوره تصدی حسابرس و میزان مدیریت سود را در مورد 133 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1379 تا 1385 مورد بررسی قرار می دهد. در این تحقیق ابتدا رابطه میان دوره تصدی حسابرس و قدر مطلق اقلام تعهدی اختیاری به عنوان انعطاف پذیری در مدیریت سود مورد آزمون قرار گرفته است که نتایج نشان می دهد با افزایش دوره تصدی حسابرس، انعطاف پذیری مدیریت در استفاده از اقلام تعهدی اختیاری افزایش می یابد. سپس در بررسی رابطه میان دوره تصدی و سطح اقلام تعهدی اختیاری، نتایج به رابطه منفی معناداری رسیده که بیانگر این ادعا است که مدیریت از انعطاف-پذیری به وجود آمده در جهت منفی استفاده می کند. بنابراین با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت وجود رابطه طولانی مدت میان صاحبکار و حسابرس، باعث افزایش انعطاف پذیری مدیریت در استفاده از اقلام تعهدی اختیاری می گردد؛ اما این استفاده بیشتر در جهت کاهش سود (محافظه-کارانه) است.
    کلیدواژگان: دوره تصدی حسابرس، چرخش حسابرس، مدیریت سود، محافظه کاری در حسابرسی
  • غلامرضا کردستانی، مهدی خلیلی صفحه 83
    ارزش سهام شرکت بر اساس الگو سود باقیمانده (اولسون و فلتام، 1995) از دو جزء ارزش دفتری خالص دارایی ها و ارزش فعلی سودهای غیر منتظره تشکیل می شود. چون ارزش دفتری و منصفانه دارایی های مالی تقریبا برابر است، سود غیرمنتظره این دارایی ها صفر است. پس این دارایی های عملیاتی است که ممکن است سود غیرمنتظره ایجاد کند. میزان سود غیر منتظره آینده به تفاوت ارزش منصفانه و ارزش دفتری دارایی های عملیاتی بر می گردد که تحت تاثیر محافظه کاری است. بنابراین، درجه اعمال محافظه کاری در شناسایی دارایی های عملیاتی بر میزان سود غیر منتظره تاثیر می گذارد. از آنجا که دارایی های عملیاتی تحت تاثیر اقلام تعهدی است، شناسایی محافظه کارانه دارایی های عملیاتی، موجب می شود اقلام تعهدی مثبت، سود غیر منتظره را افزایش دهد و به افزایش ارزش شرکت منجر شود. از این رو سودهای تعهدی همراه با محافظه کاری بیشتر محتوای اطلاعاتی بیشتری دارد. این تحقیق درصدد جمع آوری شواهد تجربی برای تایید این موضوع است. فرضیه های تحقیق با استفاده از اطلاعات مالی 92 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1378 تا 1386 به دو روش داده های ترکیبی و مقطعی آزمون شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد محتوای اطلاعاتی تفاضلی جریانهای نقدی و اقلام تعهدی در شرکتهایی با درجه محافظه کاری زیاد، از شرکتهایی با درجه محافظه کاری کم، است. هم چنین بین محتوای اطلاعاتی تفاضلی جریانهای نقدی و اقلام تعهدی با رتبه محافظه کاری شرکتها همبستگی مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی تفاضلی، اقلام تعهدی در حسابداری، جریانهای نقدی عملیاتی، محافظه کاری در حسابداری
  • شکرالله خواجوی، اصغر قربانی، محمد منفرد مهارلویی صفحه 105
    هدف این پژوهش بررسی نقش شاخصهای نوین و سنتی نقدینگی در پیش بینی هموارسازی سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای تحقق هدفهای پژوهش، پنج فرضیه تدوین شده است. در این پژوهش از یک طبقه بندی دو وجهی برای تقسیم شرکتها به دو گروه هموارساز و غیر هموارساز طبقات مختلف سود استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 74 شرکت طی بازه زمانی یازده ساله 1388-1378 است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخصهای سنتی نقدینگی و اندازه شرکت با هموارسازی سود در شرکتهای مورد بررسی ارتباط معناداری دارد و مهمترین عنصر مؤثر در این زمینه، سطح موجودی کالای شرکتهای مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: شاخصهای نوین نقدینگی، شاخص فراگیر نقدینگی، شاخص دوره تبدیل وجه نقد، شاخص مانده نقدی خالص، هموارسازی سود
  • حمید محمودآبادی، علی غیوری مقدم صفحه 125
    هدف این پژوهش تعیین رتبه اعتباری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به این منظور در این پژوهش از شیوه تحلیل پوششی داده ها استفاده شد. تحلیل پوششی داده ها روشی است که به وسیله آن می توان کارایی نسبی واحد های مورد بررسی را تعیین کرد. با استفاده از این شیوه، کارایی اعتباری نسبی شرکتهای مورد بررسی محاسبه، و رتبه اعتباری آنها در سطح کل شرکتها تعیین شد. جامعه آماری پژوهش شامل 281 شرکت برای دوره زمانی 1385 تا 1387، است. به منظور رتبه بندی اعتباری شرکتهای مورد بررسی، شیوه تحلیل پوششی داده ها شامل دو ورودی بود. نتیجه پژوهش شامل تعیین رتبه اعتباری شرکتهای مورد بررسی بود که به هر یک از آنها رتبه هایی از AAA تا D اختصاص یافت. این رتبه ها نشاندهنده توانایی مالی نسبی شرکتها در پرداخت بموقع بدهی ها یشان است که هرچه رتبه شرکتها به D نزدیکتر باشد، توانایی مالی کاهش می یابد و هر چه به AAA نزدیکتر باشد، افزایش می یابد. نتایج با تحلیل سنتی نسبتها نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: رتبه بندی اعتباری، توان پرداخت بدهی، کارایی نسبی
|
  • Jafar Babajani, Masoud Babaee Page 7

    Before 2005, financial accountability of using Iran universitie's financial resources was held in the hands of treasury officers who were selected by the ministry of Finance and Economic affaires. From 2005, based on the fourth economic, culture and social program act, the financial control system changed and financial managers were selected by the heads of universities. This has made these universities presidents responsible for financial accountability of deploying and expending financial resources to board of directors and the supreme audit court since 2005.Because of this financial control system change, it seems that the establishment of Internal Audit unit and Audit Committee is essential in order to improve the financial accountability of such organizations. In this research we have tested this matter by means of questionnaires filled by accounting and auditing experts (Including financial officers, financial managers, independent auditors and supervisors) of those universities. According to our findings, the establishment of Internal Audit unit and Audit Committee in universities will have a major impact on improving the financial accountability of the mentioned organizations.

  • Gholam Hosein Asadi , Shapoor Mohammadi , Esmaeil Khorram Page 29
    This research studies the relationship between capital structure and ownership arrangements in companies listed in Tehran Stock Exchange in a descriptive-correlative inquiry. Using panel data method, four models have been devised for hypotheses testing in a sample consisting of 90 selected firms within 1382-87. The findings are indicative of an inverse significant relationship between capital structure and ownership arrangements. The relationship may reduce agency costs as institutional investors play a substantial role in transferring information and influencing the firm value. In this relationship, while it is not clear that the capital structure is the source of change in the ownership arrangements or vice versa, it seems necessary for investors and creditors to consider both of them in their decisions, concerning investment in the firm.
  • Javad Rezazadeh , Mohammad Rahimpour, Mahmood Nasiri Page 49
    Following Sloan (1996), numerous studies document that the accrual component of earnings is less persistent than the cash flow component of earnings. Some intelligent specialists argue that accounting distortions cause lesser persistence of accrual component of earnings. Others attribute the latter to economic indices such as growth of firms. This study consider the role of accounting distortions in lower persistence of accruals by analyzing data from the firms listed in Tehran Stock Exchange during 1377 to 1387. Our evidence shows that accounting distortion is the important factor in lower persistence of accruals. Moreover, results show that growth of sales reduces accruals persistence, and that efficient use of assets increase accruals persistence.
  • Gholamreza Karami , Ameneh Bazrafshan, Amir Mohammadi Page 65
    This paper examines the relationship between the length of auditor tenure and the extent of corporate earnings management. In particular, we test the relationship between the length of auditor tenure and the magnitude of absolute discretionary accruals, using a sample of 133 firms over the period 1379 to 1385. We find a positive relationship between the tenure and absolute discretionary accruals. These findings show that as auditor tenure increases, the reporting flexibility in management using discretionary accruals rises. We also examine the relationship between auditor tenure and signed discretionary accruals. We find a significant negative relationship that is consistent with the view that management uses reporting flexibility to reduce reported earnings.
  • Golamreza Kordestani , Mehdi Khalili Page 83
    The subject concerning relationship between conservatism and information content of accruals relative to operating cash flows has been focused by many researchers. Felltham & Ohlson (1995) showed that the information content of accruals will increase conservatism, whereas the information content of cash flows remains unaffected. We predict that the score of conservatism of the firm has effect on their information content of accruals and cash flows, and firms with a high degree of conservatism have greater information content of accruals. This study is trying to collect evidence on this issue. To test the hypotheses in this study, two statistics methods for cross-section and panel data analysis have been used with financial information of 92 firms in Tehran Stock Exchange during 1999-2007. The results show that accruals and differential information content of cash flows relative to accruals for the firms exhibiting a high degree of conservatism is greater than that of the firms showing a low degree of conservatism. Also, there is a positive correlation between the differential information content of cash flows relative to accruals and conservatism score of firms.
  • Shokrollah Khajavi, Asghar Ghorbani, Mohammad Monfared Maharluei Page 105
    The purpose of this study is to investigate the role of modern and traditional liquidity indexes in forecasting Income Smoothing of the companies listed in Tehran Stock Exchange. In this study five hypotheses were introduced. A bi-faceted classification was used to divide the participant companies into ‘income smoother’ and ‘non-income smoother’ groups. The data sample is restricted to 74 companies during the years 2000-2010. Using SPSS16 program for hypotheses testing, the results indicated that there is significant relationship between traditional indexes and size of companies with income smoothing, and that the most important effective item is the level of inventory in the companies
  • Hamid Mahmoud Abadi , Ali Ghayouri Moghaddam Page 125
    The purpose of this study is to determine the credit rating of companies listed in Tehran Stock Exchange, using data envelopment analysis, DEA, technique. The DEA technique is a method of determining relative efficiency for the surveyed entities. Using this technique, the relative credit efficiency of the surveyed companies is calculated and then the credit rating of them, at total level, is determined. The statistical population in this research includes 281 companies for the period of 1385 to 1387. To provide credit rating of the surveyed companies, the data envelopment analysis technique included 2 inputs and 6 outputs that were selected from financial ratios. Research results encompass the credit rating of the surveyed companies that assigned ranks from AAA to D to them. The closer this rank to D, the financial ability decreases and the closer this rank to AAA, the financial ability increases. The results were consistent with the traditional analysis of ratios so that, a company, for example, with a “D” rate assigned to it, using traditional ratio analysis, was also in the worst financial position in comparison with the other surveyed companies, regarding the financial ability to pay debts.