فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عیسی برقی صفحه 137
    مقدمه
    مطالعات پدیدارشناسی عموما با ادراک یا مفاهیم، نگرش و عقاید، احساسات و عواطف افراد سروکار دارد. در این رویکرد، با استفاده از مصاحبه یا محصولات فرهنگی و یا آنچه نویسنده طراحی می کند (مانند فیلم، عکس و...)، می توان تجارب افراد از پدیده های ویژه را استخراج کرد. این مقاله به بررسی کاربرد دیدگاه پدیدارشناختی ون منن در مطالعات برنامه درسی پرداخته است. هدف این مقاله بررسی و توصیف دیدگاه پدیدارشناختی ون منن در زمینه برداشت ها از برنامه درسی، میزان اهمیت دادن آن به معلم، اهمیت تدریس و انتخاب محتوی و مواد درسی بود.
    نتیجه گیری
    زیست جهان شخصی هر فرد می تواند در معرفت عمومی تجربه های روزمره شناخته شود؛ این تایید، راهی برای ملاحظه توصیف های مربوط به زیست جهان دیگران می گشاید. البته مطالعات ناظر بر این است که گزارش های دانش آموزان از زیست جهان شان بسیار متغیر و خلاصه تر از آن است که الگوی کلی و روشن از آن پدیدار شود.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، برنامه درسی، تدریس، محتوی و مواد درسی
  • زینب صادقی، رضا محتشمی * صفحه 143
    مقدمه

    رابطه مفهوم فراشناخت، به عنوان مفهومی متداول در تعلیم و تربیت با فرآیند یادگیری انکارناپذیر است. محققان و متخصصان تعلیم و تربیت به طور گسترده به نوع و سطح دانش مورد نیاز فراگیران علاقمندند و این مستلزم تاکید نظام های آموزشی بر آموزش های فراشناختی و یادگیری «چگونه یادگرفتن است تا فراگیران بتوانند در برخورد با مسایل گوناگون به طور مستقل بیندیشند. فراشناخت به استعداد درک و کنترل مطلب مورد یادگیری گفته می شود و نقش بسیار مهمی در بهبود و گسترش عملکردهای شناختی دارد و می تواند مهارت های یادگیری فراگیران را توسعه بخشد. فراشناخت، نقشی اساسی در یادگیری موفقیت آمیز ایفا می کند و هرچه توانایی های شناختی فراگیر بالاتر باشد، فرآیند یادگیری موفقیت آمیزتر خواهد بود. به عبارتی فراگیر باید در یادگیری خود نقش فعالی ایفا کند و یاد بگیرد که یادگیری خود را ارزیابی کند و اگر راهبردهای یادگیری اش موفق نبود، از راهبردهای جدید استفاده کند.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های فراشناختی به فراگیران، در افزایش یادگیری و یادداری دروس تاثیر قابل توجهی دارد؛ لذا مدرسان باید در آموزش این مهارت ها به فراگیران بکوشند تا از این طریق آنان را به یادگیرندگان فعال مبدل سازند.

    کلیدواژگان: فراشناخت، یادگیری، فراگیر، مدرس
  • جمیله مختاری نوری، عباس عبادی*، فاطمه الحانی، ناهید رژه صفحه 149
    مقدمه

    یکی از استراتژی های مهم یادگیری دانشجویان، تحت تاثیرقرار گرفتن الگوها و رفتارهای اجتماعی و فرهنگی آنها و به عبارت دیگر «الگومحوری» است. الگومحوری یا تدریس با سرمشق شدن، جوهره فرآیند تدریس و یکی از عملکردهای مهم مربیان پرستاری، الگوبودن آنها از طریق رفتار شایسته یا عملکرد است. معلمان پرستاری باور دارند که الگو محوری در آموزش بالینی، موثرترین و صحیح ترین روش برای انتقال تجربیات و نگرش های حرفه ای به دانشجویان است؛ ولی با این وجود، الگومحوری به عنوان استراتژی آموزشی عملی، به خوبی شناخته نشده و تدریس الگومحور، چالش کنونی برنامه درسی پرستاری است.

    نتیجه گیری

    آگاهی از رویکردهای تدریس و فاکتورهایی که بر آن اثر می گذارد، برای طراحان برنامه آموزشی و مدرسان اهمیت زیادی دارد. از این رو ضروری است که در زمینه شناخت بیشتر فرآیند این استراتژی و عملیاتی کردن آن اقدام شود.

    کلیدواژگان: استراتژی تدریس، الگومحوری، آموزش، دانشجویان پرستاری
  • عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا صفحه 155
    مقدمه
    در این مقاله، جایگاه هوش های چندگانه در اثربخشی نظام آموزش الکترونیکی بررسی شده است. بدین منظور، ابتدا مشکلات فراروی موسسات آموزشی الکترونیکی، نحوه کار تیمی و مفهوم هوش های چندگانه معرفی شده و سپس به معرفی الگو پرداخته شده است. به نظر می رسد که استفاده از هوش های چندگانه در ایجاد و ترکیب نیروهای کاری تیم ها در این نوع موسسات که مدیریت منابع انسانی را به عهده دارند، مفید باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ساختار و ماهیت فعالیت در موسسات آموزشی الکترونیکی، اعضا با هم افزایی از طریق فعالیت تکمیلی و با جهت گیری متحدانه، می توانند تکالیف و وظایف محوله را بهتر انجام دهند. به عبارتی ماهیت سازمانی مؤسسات آموزشی الکترونیکی به وجود ساختارهای سیستمی مشخص نیازمند است که نمی توان در طراحی و تحقق چنین سیستمی، آنها را نادیده گرفت. هیچکدام از این اجزای نظام آموزش الکترونیکی، در حالت معمول، به طور منفرد کار نمی کنند. در واقع امکان عملکرد مؤثر و موفقیت آمیز برای هر بخش در فعالیت های انفرادی بدون دریافت کمک از دیگر واحدها غیرعملی است. هم کوشی فعالیت ها در این رویکرد سازمانی، کارکنان چنین سازمان هایی را مجبور می نماید تا دارای مهارت های متنوع و بسیاری باشند. به کارگیری گسترده مهارت ها و توانمندی های هوش چندگانه در کار تیمی سنگ بنای کیفیت نتایج و خدمات است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، هوش های چندگانه، کار تیمی
  • مهرنوش پازارگادی، رقیه صادقی صفحه 161
    مقدمه
    شبیه سازی، نسخه ای از بعضی وسایل حقیقی یا موقعیت های کاری است که تلاش دارد، بعضی جنبه های رفتاری سیستمی فیزیکی یا انتزاعی را به وسیله رفتار سیستم دیگری نمایش دهد. هدف اصلی از کاربرد شبیه سازی در مراقبت های بهداشتی، آماده سازی دانشجویان برای مواجهه با موقعیت های بالینی است که امنیت بیمار را افزایش، خطاها را کاهش و قضاوت های بالینی پرستاران را بهبود می دهد. این روش از پیچیدگی زیاد یادگیری که در دنیای واقعی وجود دارد می کاهد. در این روش دانشجویان فرصت تسلط بر مهارت هایی را به دست می آورند که در دنیای واقعی امکان کسب آن کمتر است. شبیه سازها به گونه ای برنامه ریزی می شوند که بتوانند در مقابل اقدامات ناصحیح دانشجویان واکنش نشان داده و با بازخورد مناسب، نسبت به تصحیح اقدامات کمک نمایند.
    نتیجه گیری
    شبیه سازی منجر به تغییر نگرش در یادگیرنده، آمادگی یادگیرنده برای یادگیری نقش های جدید، کمک به یادگیرندگان برای درک نقش حرفه ای، نمایش نقش های تاثیرگذار بر یادگیرندگان، افزایش انگیزه و علاقه در یادگیرنده و ایجاد فرآیند های تفکر انتقادی در یادگیرندگان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، شبیه سازی، مهارت بالینی، تفکر انتقادی
  • محبوبه نظام آبادی، حامد باستین صفحه 169
    اهداف
    آموزگاران غالبا در مورد یادگیری مبتنی بر وب (WBL) به عنوان ماهیتی منفرد یا گروهی از فعالیت های مشابه با اثرات همگون صحبت می کنند. این مرور سیستماتیک، ناهمگونی بزرگی در میان نتایج مطالعات فردی نشان می دهد. 266 مطالعه در مورد مقایسه مداخله WBL با فعالیت های آموزشی دیگر شناسایی شدند. هدف این مطالعه، شرح گوناگونی در شکل ها، روش های آموزشی و قالب های ارایه مطلب در WBL بود.
    نتیجه گیری
    تقریبا در همه دوره ها (89%) از متن نوشتاری و در 55%، از چندرسان ها استفاده شده بود. در مجموع، 32% ارتباطات برخط توسط پست الکترونیک، مباحثه سلسله وار یا کنفرانس ویدیویی و 9%، اجزای همزمان بود. 24% آمیزه ای از آموزش های مبتنی بر وب و غیرمبتنی بر رایانه بودند. 77% دوره های مبتنی بر وب، روش های آموزشی را (به غیر از متن به تنهایی) برای ارتقای فرآیند یادگیری به کار گرفتند. روش های آموزشی رایج تر (هرکدام تقریبا در 50% دوره ها مورد استفاده قرار گرفتند)، نمونه های بیمار، سئوالات خودارزیابی و بازخورد بودند. آموزگاران و محققان نمی توانند با WBL به عنوان ماهیت منفرد برخورد کنند. روش های آموزشی و شکل های بسیار متفاوتی برای آموزش دهندگان WBL در دسترس است. محققان باید در مورد این که چه موقع از طرح های ویژه WBL استفاده کنند و چگونه آنها را به طور موثر مورد استفاده قرار دهند، مطالعه کنند.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر وب، روش آموزشی، آموزش پزشکی
  • یدالله سیاوش وهابی، عباس عبادی، رمضان رحمانی، عباس تولایی، علیرضا خاتونی، سیدداود تدریسی، علی طیبی، مرتضی خاقانی زاده، اسماعیل حیدرانلو صفحه 179
    اهداف
    پرستاری، حرفه ای کاربردی است و آموزش بالینی اساس برنامه آموزش را تشکیل می دهد. آموزش بالینی به لحاظ اهمیت قلب آموزش حرفه ای شناخته می شود. این پژوهش به منظور تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه مربیان و دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در یکی از دانشگاه های علوم پزشکی تهران در سال 1387 انجام شد. مطالعه به روش سرشماری با گروه نمونه ای شامل 59 دانشجوی پرستاری و 21 مربی پرستاری به انجام رسید. داده ها به وسیله پرسش نامه 6قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و 5 حیطه مرتبط با وضعیت آموزش بالینی (اهداف و برنامه آموزشی، برخورد مربی با دانشجو در محیط بالین، محیط آموزشی و نظارت و ارزشیابی) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری T مستقل، ANOVA و من- ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    9/52% واحدهای پژوهش وضعیت آموزش بالینی را در حد خوب و 7/45% در حد متوسط و 4/1% در حد ضعیف ارزیابی نمودند. به نظر 1/55% دانشجویان، وضعیت آموزش بالینی در حد متوسط، از نظر 85/42% در حد خوب و از نظر 04/2% در حد ضعیف بود. در مقابل، 19/76% مربیان این وضعیت را در حد خوب و 81/23% در حد متوسط ارزیابی نمودند. آزمون آماری من - ویتنی تفاوت دیدگاه دو گروه را معنی دار نشان داد (01/0>p). بین دیدگاه دانشجویان و مربیان در خصوص وضعیت آموزش بالینی در حیطه های اهداف و برنامه آموزش، مربی و نظارت و ارزشیابی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    بین دیدگاه مربیان و دانشجویان در زمینه وضعیت آموزش بالینی پرستاری تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری، مربیان پرستاری
  • زهرا تقربی، اسماعیل فخاریان، فخرالسادات میرحسینی، سیداصغر رسولی نژاد، حسین اکبری، حسین عاملی صفحه 183
    اهداف
    به منظور بهبود عملکرد موسسات آموزشی، شناسایی وضعیت برون دادهای نامطلوب و عوامل موثر بر بروز شاخص های مربوطه ضروری است؛ لذا، این مطالعه با هدف بررسی برون دادهای نامطلوب و عوامل مرتبط با آن انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، کلیه دانش آموختگان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان از سال 1370 تا انتهای 1382 (1455 نفر) به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ای حاوی شاخص های تعیین کننده نامطلوب بودن برون داد موسسات آموزشی (اخذ معدل نامطلوب، انصراف، اخراج، ترک تحصیل و تغییر رشته) و عوامل مرتبط احتمالی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از نسبت شانس و درصد تفاوت، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    معدل کل در 42/9% واحدهای پژوهش نامطلوب بود. 5/% تغییر رشته و 5/1% انصراف داده بودند. 1/0% اخراج شده و 2/1% ترک تحصیل کرده بودند. به علاوه، بروز برون دادهای نامطلوب با ویژگی های فردی، معیارهای پذیرش و پیشینه تحصیلی دانشجویان ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    فاکتورهای جنس، محل سکونت، نوع دیپلم، وضعیت تاهل، سهمیه پذیرش، سابقه میهمانی در سایر دانشگاه ها، فاصله زمانی بین دو مقطع تحصیلی، رشته، مقطع، دوره تحصیلی، معدل مقاطع تحصیلی قبلی و سن ورود به دانشگاه در وضعیت شاخص های تعیین کننده نامطلوب بودن برون دادها موثر هستند.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، شکست تحصیلی، برون داد نامطلوب، دانشکده بهداشت
|
  • Barghi I Page 137
    Introduction
    Phenomenological studies generally deal with individuals’ conceptions, attitudes and beliefs and feelings and affections. In this approach, individuals’ experiences can be extracted from specific phenomena using interviews, cultural products or things that the author designs (such as films, photographs and etc.). This paper seeks to investigate the application of Van Maanen’s phenomenology viewpoint in curriculum development studies. The aim of this study was investigation and description of Van Maanen’s phenomenology viewpoint in fields of deductions from curriculum, rate of respect and attention to the teacher, importance of teaching and choosing educational contents and materials.
    Conclusion
    Each individual’s personal bio-cosmos can be recognized in general knowledge about daily experiences. This approval will open a way to observe the descriptions of other people’s bio-cosmoses. Studies show that students’ reports of their bio-cosmos are incredibly variable and are so brief that a general and clear model cannot be shaped from them.
  • Sadeghi Z., Mohtashami R Page 143
    Introduction

    The relationship of meta-cognition as a common concept in pedagogy, with the learning process is undeniable. Pedagogical researchers are highly interested in the type and level of learner's required knowledge. In order to enable learners to have an independent reflection in confronting with various problems, educational systems are obliged to emphasize on meta-cognitive learning and "learning how to learn". The capacity to gain cognition and control over the context to be learnt is known as meta-cognition and plays an important role in improvement and development of cognitive functions and can develop learning skills. Meta- cognition plays a significant role in successful learning, so that more powerful cognition skills of learners will lead to more success in learning. In other words, learner should play an active role in learning process and learn to evaluate his learning process and apply new styles of learning in case of any failure in former ones.

    Conclusion

    Teaching learners the meta-cognitive skills plays a significant role in empowerment of students’ learning efficacy; therefore, teachers have to focus on this point in order to turn students into active learners.

  • Mokhtari Nouri J., Ebadi A., Alhani F., Rejeh N Page 149
    Introduction

    One of the important student learning strategies is to impress their cultural and social behaviors and models, and in other words “role-modeling”. Role-modeling or teaching with models is the essence of teaching and an important function of nursing teachers is being a model through proper behavior or performance. Nursing teachers believe that the role-modeling in clinical education, is the most effective and accurate method of transfering the experience and professional attitude to the students. However, role-modeling as a practical training strategy is not well known and teaching of role-model is now a challenge in nursing curriculum.

    Conclusion

    Awareness of teaching approaches and factors that affect it is of great importance for curriculum designers and teachers. Therefore, it is essential to take measures in further understanding of the role-modeling process and its operationalizing.

  • Adel Zahed, Mehdi Moeini Kia Page 155
    Introduction
    The role of multiple intelligences in effectiveness of e-learning has been investigated in this study. For this purpose, first, the problems of e-learning institutions, the teamwork method and the meaning of multiple intelligences are introduced and then, the model has been represented. It seems that using multiple intelligences in creation and composing the work forces can be beneficial in institutions that are responsible for management of human resources.
    Conclusion
    Considering the structure and nature of activity in e-learning institutions, members can perform their duties in a better way by synergizing through supplementary efforts and unified trending. In other words, the organizational nature of e-learning institutions needs determined systematic structures that cannot be neglected in designing and realizing such systems. None of the components of e-learning organization can work solitary as a routine. In fact, effective and successful functioning for each department’ activities is impossible without receiving other departments’ help. Cooperation in activities in this organizational approach will oblige the employees to gain a variety of skills. Expansive implementation of skills and abilities of multiple intelligences in teamwork will lead to the high quality of results and services.
  • Pazargadi M., Sadeghi R Page 161
    Introduction
    Simulation is a version of some real tools or work situations that tries to exhibit some behavioral features of an abstract or physical system through behavior of another system. The main purpose of application of simulation in health care is preparing students to confront with clinical situations which can increase patients’ safety, decrease errors and refine nurses’ clinical judgments. This approach decreases so much complications of learning which exist in real world. By this method, students gain the opportunity of learning skills which in real world there is little possibility to gain them. Simulators are planned in a way that can show reaction against wrong actions of students and assist in correcting actions with proper feedback.
    Conclusion
    Simulation leads to change in learner’s view, preparedness of learner to learn new roles and will also help learners towards understanding professional roles, exhibiting effective roles, and will increase learners’ interest and motivation and create critical thinking processes in learners.
  • Nezamabadi M., Bastin H Page 169
    Introduction
    Educators often speak of web-based learning (WBL) as a single entity or a cluster of similar activities with homogeneous effects. Yet a recent systematic review demonstrated large heterogeneity among results from individual studies. 266 eligible studies were identified comparing a WBL intervention with no intervention or another educational activity. Purpose of this study is to describe the variation in configurations, instructional methods and presentation formats in WBL.
    Conclusion
    Nearly all courses (89%) used written text and most (55%) used multimedia. A total of 32% used online communication via e-mail, threaded discussion, chat or videoconferencing, and 9% implemented synchronous components. 24% blended web-based and non-computerbased instruction. 77% of WBL employed specific instructional methods (other than text alone) to enhance the learning process. The most common instructional methods (each used in nearly 50% of courses) were patient cases, self-assessment questions and feedback. Educators and researchers cannot treat WBL as a single entity. Many different configurations and instructional methods are available for WBL instructors. Researchers should study when to use specific WBL designs and how to use them effectively.
  • Siavash Vahabi Y., Ebadi A., Rahmani R., Tavallaei A., Khatouni A. R., Tadrisi S. D., Tayyabi A., Khaghhanizade M., Heydaranlou E Page 179
    Aims
    Nursing is an applied profession and clinical training of nurses, forms the basis of its entire educational program. Clinical education has been recognized as the heart of professional nursing education. This study was carried out n order to determine the clinical education status from trainers and nursing students’ point of view.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was carried out in one of Tehran city universities of medical sciences in 2008. This study was performed using census sampling method on a sample group including 59 nursing students and 21 nursing trainers. Data was collected by a 6-part questionnaire containing demographic data and 5 fields related to clinical education status (aims and plan of education, trainers’ attitudes towards students in clinical environment, educational environment, supervision and evaluation). Data was analyzed by independent t-test, ANOVA and Mann-Whitney test.
    Results
    52.9 % of study units evaluated the status of clinical education as good, 45.8% evaluated it at moderate level and 1.4% evaluated it as weak. 55.1% of students evaluated it as moderate, 42.85% as good and 2.04% as weak, while 76.19% of trainers evaluated it as good and 23.8% evaluated it as moderate. Mann-Whitney test a statistically significant difference between the two groups’ viewpoint (p=0.01).There was a significant different between students’ and trainers’ viewpoint on clinical education status in fields of aims and plan of education, trainer and also supervision and evaluation (p<0.05).
    Conclusion
    There is difference between students’ and trainers’ viewpoint on nursing clinical education status.
  • Tagharrobi Z., Fakharian E., Mirhosseini F. S., Rasoulinejad S. A., Akbari H., Ameli H Page 183
    Aims
    To improve the performance of educational institutions, identifying of improper outputs status and influential factors on incidence of relevant indicators is essential. Therefore, this study was carried out in order to assess improper outputs and its related factors.
    Methods
    In this cross-sectional study all the graduates of health faculty of KUMS from 1991 until the end of 2003 (n=1455) were selected by census method. A questionnaire including the determining indicators of improper outputs (unacceptable average, withdrawing, university dismiss, education quit, and major changing) and possible related factors was used for data collection. Data were analyzed using odds ratio and difference percentage by SPSS 16 software.
    Results
    prevalence of unacceptable total average, withdrawing, university dismiss, education quit, and major changing were 9.42, 1.5, 0.1, 1.2, and 0.5%, respectively. Moreover, there was association between improper outputs and the demographic data, educational background and admission criteria.
    Conclusion
    Gender, residence area, diploma type, marital status, admission type and history of taking guest courses in other universities, time period between two educational levels, major, level, education group, the average of former educational levels and age of entering university are effective in improper outputs status.