فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:27 Issue: 1, Winter and Spring 2009

Iran Agricultural Research
Volume:27 Issue: 1, Winter and Spring 2009

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سهیلا سادات هاشمی، مجید باقرنژاد صفحه 1
    قابلیت دسترسی و تحرک روی بوسیله برهمکنش ماتریکس خاک و بهسازها کنترل می شود. مشاهدات بسیاری در مورد عوامل موثر بر رفتار روی در خاک گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی جذب روی در خاک های گچی، آهکی و اسیدی با محلول های الکترولیت متفاوت (سدیم، پتاسیم، ارتوفسفات، نیترات و کلر) است. منحنی های همدمای جذب روی در دو خاک آهکی، 2خاک اسیدی و 2 خاک گچی به دست آمد. قابلیت دسترسی روی نیز بوسیله دی تی پی ا مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های جذب روی سطح معنی دار بالائی را در منحنی های جذب لانگمیر، فروندلیچ و تمکین نشان دادند. این داده ها با منحنی همدمای لانگمیر در مقایسه با منحنی های فروندلیچ و تمکین، هماهنگی بیشتری نشان دادند. حضور سدیم بر خلاف پتاسیم جذب روی را در تمامی خاک ها افزایش داد و خاک های گچی بیشترین میزان جذب را نسبت به خاک های اسیدی و آهکی نشان دادند. بالا بودن جذب روی در خاک های گچی بدلیل حضور کانی پالیگورسکایت با سطح ویژه بالا است، اما خاک های اسیدی حاوی کانی های کائولنیت و ایلایت حداقل جذب روی را نشان دادند. در خاک های اسیدی بیشترین میزان جذب در محلول الکترلیت مشاهده شده است در حالی که در خاک های آهکی و گچی، جذب روی را کاهش داد. میزان قابلیت دسترسی روی بوسیله نوع و میزان کانی های رسی کنترل می شود. نتایج نشان داد که درصد بالائی (90تا 98%) از کل روی جذب شده در جایگاه غیر قابل دسترس قرار دارد. می توان نتیجه گرفت سایر عناصر غذایی و کانی های رسی اثر معنی دار بر عنصر روی اضافه شده به خاک دارند.
    کلیدواژگان: خاک گچی، خاک آهکی، خاک اسیدی، روی
  • محمد جعفر بحرانی، مسعود شمیلی، شاهرخ زند پارسا، علی اکبر کامگار حقیقی صفحه 17
    در حال حاضر نیشکر (Saccharum officinarum L.) در خوزستان اغلب در شرایط آبیاری سنگین و کود زیاد نیتروژن کشت و کار می‎شود و اطلاعات محدودی در این باره وجود دارد. لذا به منظور بررسی تاثیر چهار میزان آبیاری (نسبت‎های میزان آبیاری به تبخیر تجمعی تشتک (IW/CPE) 6/0، 8/0، 0/1 و 2/1) و چهار میزان نیتروژن (صفر، 86، 172 و 258 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) روی عملکرد نیشکر و کارآیی مصرف آب و نیتروژن، آزمایشی در مرکز تحقیقات نیشکر شرکت کشت و صنعت کارون انجام شد. طرح آزمایشی به صورت کرت‎های خرد شده در قالب بلوک‎های کاملا تصادفی با چهار تکرار بود. آمار تبخیر از سطح آزاد تشتک کلاس A به صورت روزانه گزارش گردید. با افزایش میزان آبیاری و کود نیتروژن هم مقادیر نی و هم شکر افزایش یافت و بیشترین عملکرد در شرایط 2/1= IW/CPE (29 آبیاری) و 172 کیلوگرم در هر هکتار نیتروژن به دست آمد که با نسبت 0/1= IW/CPE (25آبیاری) و 258کیلوگرم نیتروژن در هکتار تفاوت معنی‎داری نداشت. مقادیر بیشتر آبیاری و کود نیتروژن هم درصد ساکاروز و هم درصد خلوص شربت را کاهش دادند، ولی تفاوت آنها معنی‎دار نبودند. مقادیر بالاتر کود نیتروژن به صورت معنی‎داری کارآیی مصرف نیتروژن را در عملکرد نی افزایش، ولی در عملکرد شکر کاهش دادند و بیشترین عملکرد شکر در 86 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. کارآیی مصرف آب با کاربرد بیشتر آب افزایش یافت. بنابراین با استفاده از اطلاعات مربوط به تبخیر ازسطح آزاد تشتک و مدیریت کود نیتروژن می‎توان به صورت کارآیی هم میزان آبیاری (0/1= IW/CPE) و هم میزان کود نیتروژن (86 کیلوگرم در هکتار) را در نیشکر تعیین کرد، بدون این که اثرات سویی بر عملکرد و محیط زیست داشته باشد و همین طور، هزینه های تولید را نیز کاهش داد.
    کلیدواژگان: خلوص شربت، ساکاروز شربت، عملکرد نیشکر، عملکرد شکر، کارایی مصرف آب، کارایی مصرف نیتروژن
  • سیدمهدی نصیری، سوریندراسینگ صفحه 27
    در این مقاله روش غیر پارامتری تحلیل پوششی داده ها برای محاسبه کارایی های تکنیکی، تکنیکی خالص و مقیاس زارعان گندم کار ایالت پنجاب هند در دو روش تحقیق بر اساس مساحت سطح کشت و منطقه کشت مورد استفاده قرار گرفت. هدف اصلی این تحقیق تعیین شدت همبستگی بین کارایی های غیر پارامتریک و شاخص های نسبت انرژی و انرژی ویژه بود. نتایج نشان داد که کشاورزان با مزارع بزرگ نسبت انرژی بالاتر و انرژی ویژه پایین تری را نسبت به کشاورزان خرده مالک داشتند. توزیع فراوانی مقادیر کارایی تکنیکی پراکندگی کمتری را در این مقادیر برای بزرگ مالکان نشان داد، و بیشترین پراکندگی در مزارع متوسط و نیمه متوسط و کوچک بدست آمد. ضریب همبستگی بین نسبت انرژی و هرکدام از راندمان های تکنیکی، تکنیکی خالص و مقیاس، و همچنین انرژی ویژه و هرکدام از کارایی های تکنیکی، تکنیکی خالص و مقیاس برای هر دو نوع روش تحقیق نشان داد که نسبت انرژی و انرژی ویژه شاخص های مناسبی برای بیان کارایی های مختلف زارعان گندم کار نمی باشند.
    کلیدواژگان: انرژی ویژه، تحلیل پوششی داده ها، راندمان تکنیکی، گندم، نسبت انرژی
  • کامران داوری، بیژن قهرمان، مرتضی صادقی صفحه 39
    برای استفاده از فرآیندهای هیدرولوژی خاک (SHP)، که در سال های اخیر شدیدا کسترش یافته اند، درک جامعی از این مدل ها و نگرش های مدل سازی آنها ضروری به نظر می رسد. این نگرش ها را می توان به دو دسته ی کلی کلاسیک و غیر کلاسیک تقسیم بندی کرد. روش های کلاسیک عمدتا SHP را از طریق حل عددی و یا تحلیلی معادله ی عمومی جریان غیراشباع (معادله ی ریچاردز) مدل می کنند. به دلیل محدودیت های روش های کلاسیک، در سال های اخیر تمایلی به استفاده از روش های غیر کلاسیک شکل گرفته است. شبکه های عصبی مصنوعی و سیستم های منطق فازی دو دسته ی عمده از روش های غیر کلاسیک به شمار می آیند. در این مقاله روش های رایج مدل سازی SHP با تاکیدی بر کارهای فعلی مرور و مقایسه شده اند. هم چنین روش های مدل سازی توابع هیدرولیکی خاک به عنوان یک بخش عمده از مدل های SHP به طور مختصر مرور شده اند. در نهایت تقسیم بندی هایی برای مدل های SHP از دیدگاه های مختلف ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روش های مدل سازی، سیستم های منطق فازی، شبکه های عصبی مصنوعی، فرآیندهای هیدرولوژی خاک، کلاسیک
  • عزیزاله ایزدی، بیژن قهرمان، کامران داوری صفحه 47
    هیسترسیس در روابط مربوط به آب و خاک یک پدیده کاملا شناخته شده می باشد. در این مقاله، پدیده هیسترسیس از دیدگاه مدل های مربوط به آن مورد مطالعه قرار گرفته است. تاکنون، مدل های مختلفی برای توصیف هیسترسیس در منحنی رطوبتی ارائه شده است که شامل دو گروه اصلی مدل های مفهومی و مدل های تجربی می باشد. گروه اول بر مبنای تئوری هیسترسیس موئینه ای و گروه دوم بر مبنای تحلیل شکل و خصوصیات منحنی رطوبتی اندازه گیری شده می باشد. مدل های مفهومی شامل تئوری حوزه مستقل، تئوری حوزه وابسته و مدل پارلانژ و مدل های تجربی شامل مدل های درون یابی، خطی، شیب وکوچک نمودن مقیاس† می باشد. نتایج مطالعات محققین مختلف نشان می دهد که مدل پارلانژ که از مفهوم برون یابی منطقی استفاده می کند بهترین مدل برای پیش بینی هیسترسیس در منحنی رطوبتی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل مفهومی، مدل تجربی، مدل پارلانژ، هیسترسیس
  • محسن کیانی، کامبیز مینایی صفحه 65
    در پژوهشی که بر روی فون طیاره مانند های خانواده ی Libellulidae در شیراز و حومه در نوزده جایگاه از استان فارس انجام پذیرفت، سیزده گونه از پنج جنس در خانواده ی Libellulidae جمع آوری شدند. دو جنس: Sympetrum و Pantala و هفت گونه:Orthetrum anceps Schnider, Orthetrum taeniolatum Schneider, Orthetrum chrysostigma Burmeister, Sympetrum fonscolombeii Selys, Sympetrum meridionale Selys, Crocothemis servilia Drury, Trithemis kirbyi Selys, and Pantala favescens Fabricius, برای اولین بار از استان فارس گزارش می شوند. نقشه ی جایگاه های جستجو شده در استان، جدول پراکندگی گونه ها و کلید شناسایی جنس ها و گونه های Libellulidae ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آسیابک Odonata، Libellulidae، استان فارس، ایران
  • مرضیه موسوی نسب، زهرا الله داد، شیما ناظمی صفحه 79
    در این تحقیق تولید دکستران با استفاده از باکتری لوکونوستاک مزنتروئیدس NRRL B512 (f) از دو منبع کربنی سوکروز و شیره خرما مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، وزن مولکولی دکستران حاصل از شیره خرما در مقایسه با بلو دکستران (Mw≈2000Da) کاهش یافت (Mw2000 KDa). مولفه های جریانی محلول های دکستران حاصل از شیره خرما در غلظت های 5/1، 5/2، 5 و 10 درصد و دمای C°25 با استفاده از ویسکومتر چرخشی بروکفیلد با ژئومتری مخروط صفحه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده بعد از قرار گرفتن در مدل قانون توان حاکی از آن بود که شاخص رفتاری جریان تمامی محلول های فوق مقادیر کمتر از واحد را نشان می دهند (93/0 – 49/0) و در تمامی غلظت های ذکر شده، محلولهای دکستران رفتاری رقیق شونده با برش سودوپلاستیک) را بروز دادند. همچنین وابستگی ویسکوزیته ظاهری به غلظت نیز با استفاده از قانون توان به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: دکستران، رفتار رئولوژیکی، شیره خرما، لوکونوستاک مزنتروئیدس
  • مرضیه موسوی نسب، فریبا شکاری پور، مریم علی پور صفحه 89
    در این پژوهش از Xanthomonas campestrisجهت تولید صمغ زانتان با به کار گیری شیره خرما به عنوان سوبسترا استفاده شد. تخمیر با شیره خرما و شیره ساکاروز در دمای ̊C28 و 8/6pH= در شیکر بن ماری (rpm 240) انجام شد. اثر زمان تخمیر (24، 48، 72، 96 و 120 ساعت) بر تولید صمغ زانتان مورد مطالعه قرار گرفت. میزان تولید صمغ زانتان بعد از 96 ساعت به حداکثر میزان mL100/g 89/0 در دمای ̊C 28 و سرعت rpm 240 رسید. اثر pH بر تولید صمغ خالص شده زانتان نیز بررسی شد. اپتیمم pH برای تولید صمغ زانتان 5/5 بود. زانتان تولید شده در این مطالعه با زانتان تجاری مقایسه شد و نتایج حاصل نشان داد که این دو نمونه خواص ساختاری مشابه دارند که بوسیله TLC و FT-IR تشابه آنها تایید شد. نتایج حاکی از آن است که شیره خرما به عنوان یک سوبسترا قابلیت بالایی برای تولید صمغ زانتان دارد.
    کلیدواژگان: تخمیر، زانتان، شیره خرما، Xanthomonas campestris
  • عسگر فرحناکی، حامد عسگری، مریم بختیاری، مهسا مجذوبی صفحه 99
    در این پژوهش رساندن مصنوعی خرمای رقم کبکاب از مرحله خلال تا تمر با استفاده از محلول کلرید سدیم و اسید استیک مورد بررسی قرار گرفت. پس از برداشت میوه های خرما در مرحله خلال و انجام عملیات شستشو، میوه ها با محلول های حاوی کلرید سدیم، اسید استیک و یا مخلوط هر دو تیمار شدند و پارامترهای تغییرات رطوبت، pH، پارامترهای رنگ سنجی، بریکس و سفتی بافت نمونه ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در طی رساندن مصنوعی، میزان رطوبت و پارامترهای رنگ سنجی a, L و b کاهش معنی داری داشتند. درمورد کلیه نمونه ها بعد از 72 ساعت گرمخانه گذاری در C °40 نیروی پیشینه لازم برای ارزیابی بافت از حدود 1000 به50 گرم کاهش یافت که نشان دهنده تغییرات شدید بافت و نرم شدن آن است. ارزیابی کلی نتایج نشان داد که از رساندن مصنوعی میوه خرمای برداشت شده درمرحله خلال با استفاده از محلول کلرید سدیم و اسید استیک و گرمخانه گذاری در C° 40 می تواند به عنوان روش مناسبی برای رساندن خرمای واریته کبکاب استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسید استیک، تسریع رساندن، خرمای کبکاب، کلرید سدیم
  • مهسا مجذوبی، عسگر فرحناکی صفحه 113
    برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نشاسته موجود در شش واریته برنج ایران (طارم، طارم حشمتی، ندا، رمضانی، فجر و کامفیروزی) توسط تکنیک های مختلفی شامل گرماسنجی پویشی افتراقی، پراش اشعه ایکس، ویسکوآنالیزر سریع، طیف سنجی به روش تبدیل فوریرمادون قرمزمورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. نتایج گرماسنجی پویشی افتراقی نشان داد نشاسته موجود در واریته های مختلف برنج دارای خواص ژلاتینه شدن از نظر انتالپی، دمای ژلاتینه شدن شروع، اوج و انتهایی بودند. تمامی نمونه ها دارای یک الگوی پراش اشعه ایکس بودند، در حالی که درجه کریستالی بودن آنها متفاوت بود. خواص رئولوژیکی نمونه های پودر شده انواع برنج در حین حرارت دیدن از دمای25تاCo95در آب مطالعه شد. نتایج نشان داد که نمونه های مختلف برنج خواص خمیری شدن متفاوتی داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که بررسی خواص نشاسته در برنج بایستی به عنوان یک عامل مهم در کیفیت آن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنج، خواص فیزیکوشیمیایی، نشاسته برنج، واریته های برنج ایرانی
|
  • S. S. Hashemi, M. Baghernejad Page 1
    Zinc (Zn) availability and mobility in soils is controlled by its interaction with the soil matrix and amendments. Contradicting evidence has been reported for factors influencing Zn behavior in soils. The aim of this study was to investigate the Zn sorption in selected acid, calcareous and gypsiferous soils with different background electrolytes (Na+, K+ and H2PO4, NO3 and Cl backgrounds). Isotherm curves for Zn sorption were examined on 2 calcareous, 2 acid and 2 gypsiferous soils. Lability of the adsorbed Zn was evaluated by DTPA following sorption. The Zn adsorption data showed a highly significant fit to the Langmuir, Freundlich and Temkin adsorption isotherms. The fit of the present experiment’s data to Langmuir isotherm proved to be more suitable as compared with Freundlich or Temkin isotherms. The presence of Na+ increased total Zn adsorption as opposed to K+ in all soils. Gypsiferous soils exhibited greater Zn adsorption than calcareous and acid soils. The high adsorption of Zn by gypsiferous soils could be related to the presence of a palygorskite mineral with a large surface area, but for acid soils with high contents of kaolonite and illite minerals, minimum Zn sorption was observed. In acid soils, the largest Zn sorption was observed with H2PO4, whereas in gypsiferous and calcareous soils, H2PO4 decreased Zn sorption. The lability of Zn affected the clay minerals amount and type. The results showed that a large percentage (90 to 98%) of the sorbed Zn was associated with nonlabile pool. It is concluded that other nutrients and clay minerals have significant effect on Zn applied to soils.
    Keywords: Acid soil, Calcareous soil, Gypsiferous soil, Zinc
  • M. J. Bahrani, M. Shomeili, Sh. Zande, Parsa, A. Kamgar, Haghighi Page 17
    Limited information is available on water and nitrogen (N) management of sugarcane (Saccharum officinarum L.) in Khuzestan, southwestern Iran, where this crop is currently and extensively grown under heavy irrigation and N fertilization. Therefore, a field experiment was conducted from September 2000 to March 2002 at the Research Department of Karoon Agro-industry in Khuzestan to determine the effect of four irrigation [irrigation water/cumulative pan evaporation (IW/CPE) ratios of 0.6, 0.8, 1.0, and 1.2)] and four N (0, 86, 172, and 258 kg N ha-1) levels on sugarcane yield and water and N use efficiencies. The experiment was carried out as split-plot arranged in a randomized complete blocks design with four replications. Pan evaporation data was recorded daily using class A open pan. Increased water and N application increased both plant cane crop and sugar yields. The highest sugar yield was obtained under IW/CPE = 1.2 (29 irrigations) and with 172 kg N ha-1 with no significant difference with IW/CPE = 1.0 (25 irrigations) and 86 kg N ha-1, respectively. Higher irrigation and N levels showed a small but not significant reduction in both juice sucrose and purity percentages. Higher N levels significantly increased the N use efficiency (NUE) for cane yield, but NUE for sugar yield was highest at 86 kg N ha-1. Water use efficiency (WUE) increased with higher water application. Thus pan evaporation data and N management can effectively meet both irrigation (IW/CPE = 1.0) and N requirements (86.0 kg ha-1) of sugarcane without any adverse effect on yields and environment and reduces production costs as well.
    Keywords: Juice purity, Juice sucrose, NUE, Sugarcane yield, Sugar yield, WUE
  • S.M. Nassiri, S. Singh Page 27
    In this paper, non parametric Data Envelopment Analysis (DEA) was subjected to the energy data of wheat producers in Punjab state, India, and technical, pure technical and scale efficiencies were calculated for farms both category wise and zone wise. The main objective was to determine the strength of the correlation between non-parametric efficiencies and indices such as energy ratio and specific energy. Results revealed that larger farms had a higher energy ratio and lower specific energy as compared to smaller ones. Frequency distribution of technical efficiency scores revealed that large farms were more consistent on efficiency scores, and the dispersion of technical efficiency was highest on medium farms followed by semi Medium and small farms. The correlation coefficients between energy ratio and each technical, pure and scale efficiency, as well as those between specific energy and each technical, pure and scale efficiency showed that energy ratio and specific energy are not appropriate indices for explaining farm efficiencies in different farm categories and zones.
    Keywords: data envelopment analysis, Energy, ratio, Specific energy, Technical efficiency, Wheat
  • K. Davary, B. Ghahraman, M. Sadeghi Page 39
    To use soil hydrology processes (SHP) models, which have increasingly extended during the last years, comprehensive knowledge about these models and their modeling approaches seems to be necessary. The modeling approaches can be categorized as either classical or non-classical. Classical approaches mainly model the SHP through solving the general unsaturated flow (Richards) equation, numerically or analytically. Due to some shortcomings of classical approaches, a trend toward the application of non-classical models has been initiated in recent years. Artificial neural networks and fuzzy logic systems are two main categories of non-classical approaches. In this study, existing modeling approaches of SHP are examined and compared, with an emphasis on recent trends. Also, modeling approaches of soil hydraulic functions are reviewed briefly as a main part of SHP models. Finally, different perspectives on classifications for SHP models are presented.
    Keywords: artificial neural networks, classical, fuzzy logic, modeling approaches, soil hydrology processes
  • A. Izady, B. Ghahraman, K. Davari Page 47
    Hysteresis has been widely recognized in the soil water relationship. In this paper, a detailed review of hysteresis was performed in relation to its models. So far, different models have been suggested to describe hysteresis in the water retention curve (WRC) that could be categorized into two main groups: conceptual and empirical models. The models in the first group are based on the domain theory of capillary hysteresis and those in the second group rely on the analysis of observed WRC shape and properties. Conceptual models include the independent and dependent domain theories and the Parlange's model, while empirical models consist of the interpolation, linear, Slope and Scaling – down models. Different results of studies carried out by several researchers showed that the Parlange model, that uses the concept of rational extrapolation, was the best model to predict hysteresis of the WRC.
    Keywords: Conceptual Model, Empirical Model, Hysteresis, Parlange Model
  • M. Kiany, K. Minaei Page 65
    Thirteen species in five genera of the Libellulidae family were collected in a survey of dragonflies (Odonata) of Shiraz and its vicinity, involving 19 locations, The presented records of the libellulid dragonflies taken from the Fars province comprise a first time collection of two genera, Sympetrum and Pantala, and seven species, Orthetrum anceps Schnider, Orthetrum taeniolatum Schneider, Orthetrum chrysostigma Burmeister, Sympetrum fonscolombii Selys, Sympetrum meridionale Selys, Crocothemis servilia Drury, Trithemis kirbyi Selys, and Pantala flavescens Fabricius. A map of the localities of Fars province was provided as a table of the species’ distributions and an identification key was presented for the genera and species the Libellulidae family of Shiraz and its vicinity.
    Keywords: Dragonfly, Fars province, Iran, Libellulidae, Odonata
  • M. Moosavi, Nasab, Z. Alahdad, Sh. Nazemi Page 79
    In the present study, the production of dextran from date extract and sucrose as carbon sources by the bacterium Leuconostoc mesenteroides NRRL B512 (f) was investigated. In comparison to blue dextran (Mw≈2000 Da), dextran molecular weight was reduced (Mw2000 KDa). Flow behavior indices of dextran solutions from date extracts were investigated and rheological parameters were evaluated at concentrations of 1.5, 2.5, 5, together with 10% total solids at 25˚C using a Brookfield rotational viscometer as well as a cone and plate geometry. The experimental results followed the power law model for the best fit and the values of flow behavior index (n) were less than unity (0.49. 93) at all concentrations, revealing the shear thinning nature of the produced dextran. Furthermore, dependence of apparent viscosity on concentration was confirmed using the power law model.
    Keywords: Dextran, Date extract, Leuconostoc mesen¬teroides, Rheological behavior
  • M. Moosavi, Nasab, F. Shekaripour, M. Alipoor Page 89
    Xanthomonas campestris was used for producing xanthan gum using date syrup, prepared from low quality dates, as a substrate. Fermentation was carried out with date syrup and sucrose syrup at 28 ˚C and pH 6.8 in a rotary benmarin shaker (240 rpm). The effect of fermentation period (24, 48, 72, 96 and 120 h) on xanthan gum production was studied. The results showed that EPS concentration increased with an increase in fermentation time with a maximum yield of 0.89 g/100 mL after 96 h which was much higher than that of the sucrose-containing medium (0.18 g/100 mL). The effect of pH on the yield of the purified xanthan was also examined. The optimum pH for xanthan production was determined to be 5.5. The xanthan obtained through this study was compared to commercial xanthan, and showed a very similar chemical composition confirmed by thin layer chromatography (TLC) and Fourier transform infrared spectroscopy (FT IR). The results revealed that date syrup has a potential to be used as a suitable substrate for xanthan production.
    Keywords: Date syrup, Fermentation, Xanthan, Xanthomonas campestris
  • A. Farahnaky, H. Askari, M. Bakhtiyari, M. Majzoobi Page 99
    In this research, the accelerated ripening of the Kabkab dates from Khalal to Tamr using NaCl and acetic acid solutions was studied. Fruits at Khalal stage were harvested and washed with distilled water before being treated with ripening inducers: 1. NaCl solutions, 2. acetic acid solutions and 3. Aqueous solution of NaCl (1%) and acetic acid. moisture, pH, colour, brix and textural firmness of the samples were monitored. Results indicated that during ripening the moisture content and colour changed significantly. The major change was observed for firmness where a maximum force for puncture test varied from about 1000 to 50 g force for all samples after 72 hours of incubation at 40 °C. Harvesting at Khalal stage followed by treating the fruits with NaCl and/or acetic acid solutions and an incubation stage at 40 °C showed to be a promising method for accelerated ripening.
    Keywords: Accelerated ripening, acetic acid, Kabkab dates, NaCl
  • M. Majzoobi, A. Farahnaky Page 113
    Using a wide range of techniques, including differential scanning calorimetry, X-ray diffraction, Rapid Visco Analyser and Fourier Transform Infera Red Spectroscopy, some physicochemical properties of the starch fraction of six Iranian rice cultivars (Tarom, Tarome Hashemi, Neda, Ramezani, Fajr and Kamfirouzi) [1]were studied and compared. DSC data showed that starch granules of different rice cultivars had different gelatinization properties in terms of enthalpy, onset, peak and conclusion temperatures of gelatinization. All samples had similar X ray patterns (A type), different degrees of starch crystallinity. The rheological behaviour of rice powders during heating and the effects of heat processing were studied and compared in excess water from 25 to 95 °C. The samples were different in their pasting properties. This study indicates that starch properties should be mentioned as a crucial parameter determining the quality of rice cultivars.
    Keywords: Iranian rice cultivars, Physicochemical properties, Rice, Rice starch