فهرست مطالب

معرفت کلامی - پیاپی 3 (پاییز 1389)

نشریه معرفت کلامی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی صادقی صفحه 5
    جریان روشنفکری دینییکی از جریان های فکری تاحدی تاثیرگذار معاصر می باشد و با وجود طیف های مختلف روشنفکری، می توان جنبه های مشترکی نیز در این میان پیدا کرد. یکی از شخصیت های این جریان آقای مصطفی ملکیان است. این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، درصدد بررسی دیدگاه های مصطفی ملکیان است. ابتدا تلاش شده است تا اجزای مختلف اندیشه وی با مراجعه همدلانه به آثار وی بازخوانی شود. سپس نویسنده، با اندکی تحلیل و بررسی، با نگاهی نقادانه دیدگاه خود را درباره اندیشه های ایشان بیان کرده است.
    اما از آنجا که در این نوشتار نمی توان به همه ابعاد اندیشه ایشان اشاره کرد، به ناچار برخی وجوه مهم تر بررسی شده است. اصلی ترین دیدگاه ایشان در نظریه عقلانیت و معنویت ارائه شده است. این نظریه نوعی وحدت گرایی تکثرخیز است که به صورتی حداقلی به مسائل معنوی نگریسته و عقلانیت مدرن را پایه اصلی کار خود قرار داده است. یک ویژگی این نظریه، نوعی معنویت گرایی است که وجوه مشترکی با دین دارد، دین نیست، مخالف آن هم نیست، اما همه وجوه آن را نمی پذیرد. این نظریه، مهم ترین وجه دین، یعنی تعبد، را انکار می کند.
    کلیدواژگان: دین شناسی، معنویت، سنت، تجدد، حکومت دینی، ملکیان
  • رمضان علی تبار فیروزجایی صفحه 35
    در بابمعرفت دینی، بحث از چیستی و حقیقت معرفت دینی، روش و منطق کشف و فهم آن، ملاک و معیار دینی بودن، صدق و اعتبار آن و... و در باب ارزش معرفتی معرفت دینی نیز بحث واقع نمایی، حکایتگری و قابلیت ارزش گذاری، مسئله صدق، ملاک و معیار ثبوتی آن و...مطرح است. مراد از میزان ارزش معرفتی در معرفت دینی، انطباق معارف دینی با واقع و حاق دین و بررسی نسبت معرفت دینی با واقع و نفس الامر دین می باشد.بنابراین، مسئله اصلی این است که با توجه به خاصیت حکایت گری معارف دینی از واقع و امکان انطباق آن با واقع و حاق دین از یک سو، و امکان خطا و احتمال عدم انطباق آن با واقع دین از سوی دیگر، مطابقت معارف دینی با واقع به چه میزان است؟ در پاسخ سه جریان و رویکرد فکری مطرح می شوند: جریان افراطی، جریان تفریطی و رویکرد سوم، دیدگاه صحیح است که معتقد به انطباق حداکثری و رئالیسم خطاپذیر نام دارد.
    این مقاله با رویکرد بررسی اسنادی، ضمن بیان دیدگاه ها در باب ماهیت معرفت دینی، به نقد و بررسی سه جریان مزبور می پردازد
    کلیدواژگان: دین، معرفت، معرفت دینی، حقیقت معرفت دینی، ارزش معرفتی
  • نصرالله آقاجانی صفحه 65
    حسن حنفی، از روشن فکران معاصر مصری در چندین دهه از فعالیت تالیفی خود می کوشد تعریفی خاص از میراث اسلامی و ویژگی های آن ارائه دهد. او با هدف نوگرایی و تجدد در میراث اسلامی، طرح خویش را تحت عنوان «التجدید و التراث» در تالیفات گوناگون خود دنبال می کند. وی برای میراث اسلامی ویژگی هایی نظیر «اندوخته ای قومی و ملی، تعبیری فکری از پدیده های هر عصر، تدوینی نظری از ستیزهای فکری بین حاکم و محکوم، یک بعدی بودن، وارونگی موضوعات انسانی به الهی» را ذکر می کند که باید از الهیات به انسانیات تبدیل شود. به اعتقاد او اصول و مفاهیم تجدد، در اسلام هم وجود دارد؛ اما در میراث اسلامی مغفول مانده یا تفسیر دیگری از آن شده است؛ ولی امروزه به تناسب شرایط عصری باید این معانی جدید را کشف کنیم. او زبان میراث را به کهنگی و نارسایی متهم می سازد و روش هایی را برای بازسازی میراث اسلامی بیان می کند که جملگی نیازمند نقد و بررسی است.
    کلیدواژگان: میراث اسلامی، تجدد، عصریت، بازسازی میراث، حسن حنفی
  • سیدعلی آقایی صفحه 93
    «حدیث» پس از قرآن، دومین منبع استنباط احکام فقهی و شریعت اسلامی شناخته می شود. عموم مسلمانان حدیث را تنها ابزار دستیابی به سنت نبوی یعنی قول، فعل و تقریر پیامبر می دانند. بنابراین، حدیث نقشی اساسی در شکل گیری سنت اسلامی داشته است تا آنجا که تلقی عام این است که حدیث همواره از حجیتی بی چونو چرا برخوردار بوده است.این مقاله با رویکرد تحلیلی به این موضوع می پردازد. بررسی تاریخی نشان می دهد که حدیث همواره از این مقبولیت و حجیت گسترده و عام بهره مند نبوده است. در آثار اسلامی کهن، مخالفت هایی با نقل و ضبط حدیث و کاربرد آن به عنوان منبع استنباط احکام شرعی گزارش شده است. در سده نوزدهم و بیستم میلادی نیز مجددا مخالفت هایی با حدیث شکل گرفته است که لزوما محدود به یک منطقه جغرافیایی خاص نیست.
    کلیدواژگان: اهل قرآن، حدیث، سنت، حجیت حدیث، قرآن بسندگی
  • جواد گلی، حسن یوسفیان * صفحه 115

    جریان نومعتزله، یکی از جریان های مهم کلامی در جهان اسلام است. این جریان، خاستگاه خود را در آرای معتزلیان قدیم می جوید و به دنبال تجدید بنای معرفتی اسلام بر پایه عقل گرایی است. هدف این مقاله، بررسی عوامل شکل گیری جریان نومعتزله در جهان اسلام، نقاط اشتراک و افتراق میان جریان کلامی نومعتزله با مکتب معتزله و نقد و بررسی اجمالی مبانی نظری و دیدگاه های کلامی طرف داران این جریان فکری است. در تالیف این مقاله، به آثار اندیشمندان متعلق به جریان فکری نومعتزله و برخی پژوهش هایی که در زمینه معرفی برخی نومعتزلیان و نقد و بررسی آرای آنها انجام شده، مراجعه کرده ایم. بر پایه این بررسی ها، به تقسیم جریان نومعتزله به نومعتزلیان کشورهای عربی، نومعتزلیان شبه قاره هند و نومعتزلیان ایران پرداخته ایم و نشان داده ایم که آنها بر احیای جریان معتزله در جهان اسلام اصرار دارند و عده ای نیز برای توجیه دیدگاه هایشان، آنها را در راستای آرای اندیشمندان معتزله قدیم معرفی کرده اند.

    کلیدواژگان: نومعتزله، معتزله، تفسیر بیانی
  • علی امیرخانی صفحه 143
    نوسلفیه یکی از جریان های کلامی معاصر است که ضمن پذیرش کلیات سلفی گری، برخی از اصول و مبانی سلفیه را به نقد کشیده یا تعدیل کرده است. ابوالاعلی مودودی با نگاهی نو به مسائل دینی و مذهبی و با شکستن مرزهای باورهای جزمی سلفی و ارائه برداشت های نو و متفاوت، برخی از باورهای سلفیه را به نقد کشیده و از بنیان گذاران جریان نوسلفیه به شمار می آید. وی «جاهلیت» را از دوره پیش از بعثت به یک فرهنگ فرازمانی تعریف کرد و ویژگی های آن را مطرح ساخت. مودودی با ارائه الگوی «تئودمکراسی» و مطرح کردن نظریه «جواز خروج بر حاکم ظالم» و همچنین با ارائه تفسیری متعادل از تئوری «عدالت صحابه»، و نیز با به رسمیت شناختن «مذاهب اربعه و مذهب جعفری» و «وحدت اسلامی»، بنیادهای نظری این جریان را تبیین کرد. مقاله حاضر در پی آن است تا مهم ترین مبانی اندیشه های نوسلفی مودودی را با روش توصیفی تحلیلی تبیین کند.
    کلیدواژگان: مودودی، نوسلفی گری، توحید، حکومت اسلامی، جاهلیت، جهاد، اجتهاد
  • اسماعیل علی خانی صفحه 175
    از جریان های مطرح در جهان اسلام، جنبش های مهدوی یا متمهدیان است. جهان اسلام در طول تاریخ اسلام آزمایشگاه مهدویت بوده، امواجی از ادعاها در باب مهدویت را به خود دیده است. جنبش های مهدوی با توجه به موقعیت مذهبی، سیاسی و اجتماعی، از مبانی نظری متفاوتی در باب مهدویت (نظیر فرزند پیامبر و از نسل فاطمه بودن، شعار «الرضا من آل محمد»، مقام «بابیت» امام زمان، «امامت باطنی»، «ولایت» و «مهدویت نوعیه») پیروی کرده اند. در دوره های مختلف تاریخی، زمینه های گوناگونی (نظیر پویایی و نشاط مهدویت، انحراف اسلام از مسیر اصلی، ظلم و فساد داخلی و تهاجم بیرونی و علاقه شدید به اهل بیت)باعث پدید آمدن و گسترش جنبش های مهدوی بوده است. استفاده از نشانه های مهدویت، استفاده از نمادهای صدر اسلام، عوام گرایی مردم و عوام فریبی مدعیان و حمایت استعمار در دوران اخیر، باعث رونق بازار جنبش های مهدوی بوده است. این جریان آثار مخربی، نظیر رویارویی با اسلام، ایجاد تفرقه در جامعه اسلامی و ایجاد فرقه های انحرافی برای جهان اسلام داشته است.
    کلیدواژگان: مهدویت، بابیت، مهدی، متمهدی، جنبش های مهدوی، مهدویت نوعیه، ولایت باطنی
  • صفحه 207
|
  • Hadi Sadeqhi Page 5
    Religious intellectual trend is one of the contemporary thinking trends، which is influential to some extent. Although there are different trends of intellectualism، some commonalities can be found among them. Mr. MostafaMalekian is one of the figures of this trend. The present paper tries to investigate his viewpoints، using an analytical approach and documentary study. First، it has tried to review different components of his thoughts through friendly and unanimous reference to his works. Then، it has critically explained the writer's own views on his thoughts، using a little analysis and investigation. However، since this paper cannot include all aspects of his thoughts، there was no choice but to study more important aspects. His most important viewpoint has been discussed in the theory of "rationality and spirituality". This theory is a kind of pluralistic monism which studies spiritual matters minimally and relies basically on modern rationality. One of its features is a kind of spiritualism which has commonalities with religion. Spiritualism is neither religion nor against it، but does not accept its all aspects. This theory denies the most important aspect of religion، i. e. service of God.
  • Ramazan Ali Tabarfiroozjaii Page 35
    Such subjects as the nature and reality of religious knowledge، the logic and the way to discover and understand it، the criterion and norm of religiousness، its validity and truthfulness and …are discussed in the realm of religious knowledge; in the realm of cognitive value of religious knowledge such issues as realization، narration، the capacity of evaluation، truthfulness، its positive norm and criterion and … are discussed. By the measure of cognitive value in religious knowledge we mean the conformity of religious sciences to reality and innermost of religion، and investigation of the relationship between religious knowledge and fact and immutable essences of religion. Therefore، the main question is that، considering the narrative characteristic of religious sciences about the fact، and the possibility of its conformity to the fact and innermost of religion on the one hand، and the possibility of its error and nonconformity to the fact of religion on the other hand، how much is the conformity of religious sciences to the fact? To answer the question three intellectual trends and approaches have been discussed: excessive trend، defective trend، and a third approach which believes in maximal conformity and is called fallible realism. The present paper، while explaining the viewpoints on the nature of religious knowledge، evaluates and investigates these three trends، using a documentary analysis approach.
  • Nasrollah Aghajani Page 65
    In his decades-long writing activity، Hassan Hanafi، one of the contemporary Egyptian intellectuals، has tried to offer a special definition of Islamic heritage (tradition) and its characteristics، and to peruse his project entitled" reform and heritage (tradition) " in his different works، with the aim of reform and modernization in Islamic heritage. He mentions some of the characteristics of Islamic heritage as follow: "it is a national and ethnic treasure، an intellectual explanation for the phenomena of each age، and a theoretical formulation about the struggles between rulers and ruled; it is one-dimensional، and it has the inversion of human matters towards theological ones" which must be changed from theological matters into human matters. According to him، Islam has the principles and concepts of modernization، but they have been neglected in Islamic heritage or have been explained otherwise. We should discover these new concepts suitable to contextual conditions. He accuses the language of heritage of staleness and deficiency، and proposes some ways to reconstruct Islamic heritage، all of which needs assessment and analysis.
  • Seyyed Ali Aghaii Page 93
    Hadith، second to Quran، is considered as the second source to infer religious injunctions and religious laws of Islam. Most Muslims consider Hadith as the only way to achieve the practice of Prophet، that is، his words، deeds and accounts. Therefore، Hadith has had a basic role in the formation of Islamic tradition، so that most people believe Hadith has always had an indisputable authority. The present paper deals with the matter، using an analytical approach. Historical investigation shows that Hadith has not always enjoyed widespread and popular acceptability and authority. Some disagreements with Hadith transmission and recording، and with its application as a source to infer religious injunction have reported in old Islamic works. There have been disagreements with Hadith in 19th and 20th centuries which are not restricted to a particular geographical region.
  • Javadgoli, Hasanyusufiyan Page 115

    Neo-mutazilah (Separatists) trend is one of the important theological trends in Islamic world. It traces back its origin to the views of early mutazilites and aims at cognitive reconstruction of Islam based on rationalism. The present paper aims at investigating the factors influencing the formation of theological neo-mutazilah trend، its commonalities and differences with early mutazilah، and evaluating and investigating its theoretical foundations and theological views of its followers، briefly. It analyzes the works of neo-mutazilah thinkers، using an analytical approach and documentary study. Accordingly، the trend of neo-mutazilah has been divided into three groups of neo-mutazilites in Arab countries، Indian continent، and Iran; it has been proved that the followers of neo-mutazilah insist on revival of this trend in Islamic world، and define these three trends as compatible with the views of early Mutazilah thinkers to justify their own views.

  • Ali Amirkhani Page 143
    Neo-Salafism is one of the contemporary theological trends that has accepted the general principles of Salafism، while has criticized and modified some of its principles and fundamentals. AbulalaMaudoodi has criticized some of the beliefs of Salafism، by using a new approach towards religious matters، violating the boundaries of salafi dogmatic beliefs، and offering different and new understandings. He is considered as one of the founders of neo-salafism trend. He has defined "paganism" before the advent of Islam as an ultra-time culture، and discussed its features. He has explained the theoretical foundations of this trend by offering the " theo -democracy" model، by discussing the theory of " lawfulness of rising against cruel ruler"، by offering an equilibrant and fair explanation about the theory of " justice of the Companions of the Prophet"، and by recognizing officially " four legal schools and Jafari (Twelver) legal school" and " Islamic Unity". The present paper tries to explain the most important fundamentals of Maudoodi's neo-salafi thoughts، using an analytical-documentary approach and analytical- descriptive method.
  • Esmail Ali Khani Page 175
    Mahdism movements or false Mahdisms are among the important trends in Islamic world. During the history of Islam، Islamic world has been the context of Mahdism movements and has witnessed lots of claims on Mahdism. Considering the religious، political، and social conditions،Mahdism movements have followed different theoretical fundamentals on Mahdism such as being a son of Prophet، or a direct descendant of Fatemeh (Prophet's daughter)، the maxim of " a man called Reza from Mohammad descendants"، the position of " Bab (representative) " of Imam Mahdi (May God hasten his glad advent)، " esoteric Imamate"، " guardianship"، and" specific Mahdism". In different historical periods، different grounds have caused Mahdism movements and their development. Some of these grounds are dynamism and vitality of Mahdism، deviation of Islam from the main course، internal cruelty and corruption، foreign attack، and extreme love for Mohammad Descendants (A. S). There have been different factors influencing the development and affluence of Mahdism movements. Some of these factors are using the signs of Mahdism، using the symbols of early Islam، vulgarity of people، demagogy of false claimants، and support of imperialism in modern times. This trend has led to destructive outcomes for Islamic world such as confrontation with Islam، sectarianism in Islamic societies، and emergence of straying sects.