فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال سوم شماره 3 (پاییز 1388)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا بمانی یزدی، پرویز آزاد فلاح، فریبرز باقری صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تجارب هیجانی بر واکنش های قلبی _عروقی و پاسخ های عضلانی چهره در افراد دارای ریخت شخصیتی D بود. بدین منظور در مرحله اول پژوهش 405 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی، به شیوه در دسترس انتخاب و پرسشنامه الگوی شخصیتی D را تکمیل نمودند، سپس بر اساس نمرات انتهایی توزیع ریخت شخصیتی D، دو گروه 15 نفری از پایین و بالای توزیع انتخاب شدند. در مرحله دوم آزمودنی ها تحت کاربندی آزمایشی قرار گرفتند، به این ترتیب که پس از کار گذاشتن الکترودها بر روی نقاط مختلف دست و صورت، شاخص های EMG عضلات چین دهنده و گونه، PULSE و BVP، ابتدا در حالت پایه و سپس در دو حالت القای هیجانی مختلف (موسیقی شاد و غمگین) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افراد با شاخص ریخت D بالا در هنگام تجربه هیجانی منفی (غم) در عضله چین دهنده واکنش شدیدتری نشان دادند. در هنگام تجربه هیجان مثبت (شادی)، افراد دارای شاخص ریخت D پایین در عضله گونه واکنش شدیدتری نشان دادند. در حالی که واکنش های قلبی _ عروقی در دو گروه، در حالت تجربه هیجان های مثبت و منفی تفاوت معناداری نشان نداد.
    در مجموع بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که ریخت شخصیتی D به عنوان عاملی که تجربه هیجان منفی را افزایش می دهد در نظر گرفته می شود. همچنین بازداری از ابراز هیجان های منفی، موجب افزایش فعالیت فیزیولوژیک می شود. بنابراین در نظر گرفتن این عامل شخصیتی در راستای سلامت جسمانی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: الگوی شخصیتی D، هیجان، واکنش های قلبی، عروقی، فعالیت عضلانی چهره
  • علیرضا مرادی، الهه بی غم، ولی الله رمضانی، فریدون یاریاری صفحه 15
    هدف این پژوهش بررسی کلی گویی حافظه شرح حال در نوجوانان پسر افسرده، افسرده دارای سوء مصرف مواد و سالم بود. نمونه مورد بررسی 76 نفر (25 نفر با تشخیص افسردگی، 25 نفر افسرده دارای اختلال سوءمصرف مواد و 26 نفر سالم عادی) از نوجوانان کرمانشاه بودند. هر سه گروه در متغیرهای سن، جنس، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، همتا شدند. برای ارزیابی حافظه شرح حال از آزمون حافظه شرح حال (AMT) ویلیامز و برادبنت(1986) بهره گرفته شد. در تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص آماری مان ویتنی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که: نوجوانان افسرده، در مقایسه با گروه کنترل (افراد سالم) در بازیابی حافظه شرح حال، میزان کلی گویی بیشتری دارند. نوجوانان افسرده دارای سوء مصرف مواد، نسبت به نوجوانان سالم، از لحاظ میزان کلی گویی حافظه شرح نمرات بیشتری کسب کردند. میزان کلی گویی حافظه شرح حال نوجوانان و جوانان افسرده بالاتر از نوجوانان افسرده دارای سوء مصرف مواد است.
    کلیدواژگان: افسردگی، حافظه شرح حال، سوء مصرف مواد، نوجوان
  • محسن گل پرور، حمیدرضا عریضی صفحه 25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساده و تعاملی بین بهزیستی معلمان (عاطفه مثبت و منفی و رضایت از زندگی و شغل) با باور به دنیای عادلانه و رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان در مقابل آنها در شهر اصفهان به مرحله اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش، معلمان مرد و زن شاغل در دبیرستان های شهر اصفهان درسال1387 (بهار) بودند که از بین آنها به شیوه ی نمونه گیری چندمرحله ای، 240 معلم زن و مرد برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه رضایت شغلی (با 47 سوال)، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (با 20 سوال)، پرسشنامه رضایت از زندگی (با 5 سوال)، پرسشنامه پرخاشگری دانش آموزان در مقابل معلمان (با 4 سوال) و پرسشنامه باور به دنیال عادلانه شخصی (با 7 سوال) بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که تعامل پرخاشگری دانش آموزان در مقابل معلمان و باور به دنیای عادلانه برای رضایت شغلی، رضایت از زندگی و عاطفه مثبت دارای توان پیش بین معنادار نیست (05/0P>). در مقابل برای عاطفه منفی تعامل رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان در مقابل معلمان با باور به دنیای عادلانه دارای توان پیش بین معنادار بود. تحلیل رگرسیون پسین نشان داد که فقط در افراد دارای باور به دنیای عادلانه پایین، رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان در مقابل معلمان قادر به پیش بینی عاطفه منفی است.
    کلیدواژگان: بهزیستی معلمان، باور به دنیای عادلانه، رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان، معلمان دبیرستان
  • علی اکبر شیخی فینی، جواد کاووسیان، ولی الله رمضانی صفحه 37
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل خطر و محافظت کننده گرایش به مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه آزاد بندرعباس انجام پذیرفت. 310 نفر از دانشجویان این دانشگاه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های شیوع شناسی مصرف مواد (بوالهری، طارمیان و پیروی، 1385)، مقیاس خود کارآمدی ادراک شده (شرر و همکاران، 1982)، مقیاس رشدی مهارت های زندگی (داردن و جینتر، 1996) و مقیاس گرایش به مصرف مواد بود. اطلاعات به دست آمده توسط آماره های همبستگی پیرسون، t استودنت، تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که: گرایش به مصرف مواد با نگرش مذهبی، عزت نفس، نگرش مثبت به دانشگاه، خودکارامدی و مهارت های اجتماعی همبستگی منفی معنادار و با نگرش مثبت والدین به مواد رابطه مستقیم معنادار دارد؛ از میان عوامل خطر و محافظت کننده، سه متغیر مهارت های اجتماعی، نگرش مذهبی و پرخاشگری، 47 درصد از واریانس گرایش به مصرف مواد را پیش بینی می کنند؛ میانگین نمره گرایش به مصرف مواد پسران به شکل معنی داری بالاتر از دختران است؛ میانگین نمره گرایش به مصرف مواد مجردها به شکل معنی داری بالاتر از متاهل ها است؛ بین گروه های سنی مختلف از نظر گرایش به مصرف مواد تفاوت معناداری وجود ندارد. به نظر می رسد یافته های این پژوهش منطبق با مدل تلفیقی مصرف مواد بوتوین(2000) باشد که نشان می دهد افرادی که از مهارتهای اجتماعی و فردی ضعیفی برخوردار هستند و باورهای هنجاری درباره الکل، سیگار و سایر مواد دارند، با احتمال بیشتری به سمت مواد کشیده می شوند.
    کلیدواژگان: گرایش به مصرف مواد، عوامل خطر، عوامل محافظت کننده، دانشجو
  • زهره ابارشی، کارینه طهماسیان، محمد علی مظاهری، لیلی پناغی صفحه 49
    از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر رشد روانی- اجتماعی کودک، رابطه بین مادر وکودک است که خود اثرمندی والدگری بر آن موثر است. هدف این پژوهش این بود که بررسی شود آیا آموزش برنامه ارتقای رشد روانی- اجتماعی کودک می تواند رابطه مثبت مادر- کودک و خوداثرمندی والدگری را افزایش دهد. روش این پژوهش شبه آزمایشی با گروه کنترل بود. نمونه اولیه از 43 مادر کودک زیر سه سال به روش داوطلبانه از سه مهد کودک بیمارستان های رضوی، قائم و امام رضا شهر مشهد انتخاب شدند و سپس به صورت داوطلبانه به گروه های آزمایش و کنترل واگذار شدند. آزمودنی ها در مرحله پس آزمون به 30 نفر کاهش یافتند. مادران در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری پرسشنامه های رابطه والد و کودک و خوداثرمندی والدگری را تکمیل کردند. سپس نتایج با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های مکرر تحلیل شدند.
    نتایج نشان داد که مداخله خوداثرمندی والدگری را به طور معناداری افزایش داد اما رابطه مثبت مادر و کودک افزایش نیافت. در حوزه های رابطه، وابستگی افزایش یافت. اما سایر حوزه ها مثل تعارض و نزدیکی افزایش معناداری نداشتند. به نظر می رسد علارغم ارتقای آگاهی و افزایش احساس خوداثرمندی والگری، رابطه مثبت مادر و کودک تحت تاثیر عوامل دیگری چون زمان کوتاه برای تاثیرگذاری، تمرینات ناکافی، حجم نمونه کم و عوامل کنترل نشده دیگری واقع شده باشد.
    کلیدواژگان: رابطه مادر و کودک، خوداثرمندی والدگری، برنامه ارتقای رشد روانی، اجتماعی کودک
  • پریرخ دادستان، مریم طهرانی زاده، کاظم رسول زاده طباطبایی، پرویز آزادفلاح، علی فتحی آشتیانی صفحه 59
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی برنامه درمانگری Coping cat بر سبک های مقابله ای کودکان(9 تا 11 ساله) مبتلا به اختلال های درونی سازی شده انجام گرفت. روش پژوهش، تجربی واقعی و در قالب یک طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان مبتلا به اختلالهای درونی سازی شده شهر تهران و نمونه پژوهش مشتمل بر 80 کودک (40کودک گروه آزمایش و 40 کودک گروه کنترل) بود که بر اساس ارزیابی مادران، معلمان و مصاحبه تشخیصی به شیوه تصادفی از جمعیت عادی انتخاب شده بودند و مدت 16 جلسه برنامه درمانگری Coping cat را دریافت کردند. ابزار پژوهش فرمهای فهرست رفتاری کودک(CBCL) و فرم گزارش معلم(TRF) نظام سنجش مبتنی بر تجربه آشنباخ(آشنباخ و رسکورلا،2001)، مصاحبه تشخیصی درمانگر و پرسش نامه راهبردهای مقابله ای فرایدنبرگ و لویس(1992) بود که کودکان هر دو گروه قبل و بعد از برنامه درمانگری توسط آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس عاملی نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در سبک های مقابله ای سازش یافته، سازش نایافته و انزوای مایوسانه در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد و عامل جنس تاثیر تعدیل کننده ای بر نتایج نداشت.
    کلیدواژگان: برنامه درمانگری COPING CAT، اختلالهای درونی سازی شده، سبک های مقابله ای
  • حمیدرضا عریضی، زینب دارمی * صفحه 69

    کارکنان در قبال تلاش در محیط کار خود انتظار دارند از احترام متقابل سرپرستان و همکاران خود برخوردار بوده و دارای امنیت شغلی باشند. همچنین، افرادی که دارای ویژگی تعهد بیش از اندازه نسبت به کار خود هستند به حمایت بیشتری نیاز دارند. مجموعه این متغیرها در مدل عدم توازن تلاش- پاداش گنجانیده شده است. برای بررسی صحت پیشنهادهای این مدل نمونه ای شامل 235 نفر از کارکنان یک شرکت صنعتی در شهر اصفهان انتخاب گردیدند. برای سنجش متغیر پیش بین از پرسشنامه ERI (زورلو، پس و سیگریست،2010) استفاده گردید. برای سنجش متغیرهای ملاک خستگی از مقیاس چالدر و همکاران (1993)، فرسودگی عاطفی از مقیاس فرسودگی عاطفی ماسلاخ (1998) و برای سنجش سلامت جسمانی از مقیاس هیلدر برانت و دووس (1991) و شکایات جسمانی از مقیاس دریکن (1969) استفاده گردید. مقیاس ERI در تحلیل عاملی چهار زیر مقیاس امنیت شغلی، احترام، تلاش و تعهد افراطی را به دست داد که همگی دارای پایایی مطلوب بودند. مقیاس احترام و امنیت شغلی با متغیرهای ملاک رابطه مثبت و تلاش و تعهد افراطی رابطه منفی نشان داد. نتایج این پژوهش در بهبود سلامت کارکنان در محیط های صنعتی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: مدل عدم توازن تلاش، پاداش، تعهد افراطی، فرسودگی عاطفی، شکایات سایکوسوماتیک، سلامت جسمانی
|
  • Bita Bemani Yazdi, Parviz Azadfallah , Fariborz Bagheri Page 5
    This study attempts to investigate the effect of emotional experiences on cardiovascular reactions and facial electromyogram (EMG) among the subjects classified as type D personality. To do so, in the first stage, according to the extreme scores in DS14 questionnaire, two groups including high type D personality and low type D personality participants (each with 15Ss) were selected among 405 female students of the Islamic Azad University. In the second stage, electrodes were put on the selected participants’ faces and hands and then the baseline measures of the variables of EMG, PULSE and BVP were first recorded and then the measures of these variables were recorded during two negative and positive emotional states caused by sad and happy music, for 150 seconds. The findings showed that the participants with high type D personality had a higher activity in the corrugator muscle in the negative emotional state and the participants with low type D personality had a higher activity in the zeugmatic muscle in the positive emotional state. There were also no significant differences between the cardiovascular reactivity in these two groups with different states. Based on the findings of this study, it can be concluded that type D personality is an important risk factor that increases the experience of negative emotions. Furthermore, inhibition of the negative emotional expression may lead to adverse health outcomes. So, considering type D personality as a risk factor for the physical health is recommended.
    Keywords: Type D personality_Emotion_cardiovascular reactivity_facial muscle activity
  • Alireza Moradi , Elahe Bigham, Ma., Valiolah Ramezani, Ma, Fereydoon Yaryari Page 15
    The main aim of this study was to investigate the Overgenerality of Autobiographical Memory among the adolescent boys in Kermanshah,Iran. A sample of 76 Kemanshahian adolescents (25 non-depressed and 50 depressed adolescent boys,25 with substance abuse disorder and 25 without substance abuse disorder) were investigated. To evaluate autobiographical memory specificity, a standard AMT (Autobiographical Memory Test), developed by Williams and Broadbent (1986), was used. To analyze the data, the Mann-Whitney U test was used. The results indicated that depressed adolescent boys without substance abuse disorder had high scores in Overgenerality of autobiographical memory than non-depressed group; depressed adolescents with substance abuse disorder had high scores in Overgenerality of autobiographical memory than non-depressed group; and depressed adolescents without substance abuse disorder had high scores in Over generality of autobiographical memory than depressed adolescents with substance abuse disorder.
    Keywords: Depression, Autobiographical memory, substance abuse disorder, adolescent
  • Mohsen Golparvar , Hamid Reza Oreizi Page 25
    This research was conducted with the purpose of studying the simple and interactive relationship between teacher well-being (Positive and negative affect and life and job satisfaction) with the belief in a just world and the student’s violence against teachers in Esfahan, Iran. Population of the study included all male and female teachers, teaching in the high schools in Esfahan in spring 2008.A sample of 240 male and female teachers were selected through multi-stage random sampling. Research instruments were: a 47-item job satisfaction questionnaire, 20-item positive and negative affection scale, 5-item life satisfaction scale,4-item questionnaire on student’s violence against teachers and 7-item questionnaire on the belief in a just world. Data was analyzed using Pearson’s correlation coefficient and hierarchical regression analysis. The results of hierarchical regression analysis revealed that the interaction between students’ violence against teachers and just world beliefs had not the predictive power for the prediction of positive affect, job and life satisfaction. But the interaction between students’ violence against teachers and just world belief had the predictive power for the prediction of negative affect. Posterior analysis also showed that only among teachers who were lower in just world beliefs, student’s violence against teachers has the predictive power for the prediction of negative affect.
    Keywords: Well, Being, Just world beliefs, Student's violence against teachers, High school teachers
  • Ali, Akbar Sheykhi, Fini , Javad Kavosian Student., Valiolah Ramezani, Ma Page 37
    This study aims at investigating risk and protective factors for substance use among the students studying in private university of Bandar Abas,Iran. Samples of 310 students were selected randomly. To collect the data, Substance abuse questionnaire (Bolhari, Taromian and Peyravi, 1385), perceived self-efficiency scale(Sheerer et al, 1982), life skills developmental scale (Darden and Ginter, 1996) and tendency scale(measuring students’ tendency to substance use) were used. The collected data were analyzed by Pearson correlation, t-test, one way ANOVA and Regression. The results showed that tendency to substance use had significant negative correlation with religious attitude, self- esteem, positive attitude to the university, self-efficacy and social skills. Furthermore, tendency to substance had positive correlation with the parents’ positive view on drugs. Among the risk and protective factors, the three factors, social skills, religious attitudes and aggression, could anticipate 47% of variance of tendency to substance use. The average tendencies to substance use between male and female and married and unmarried students are considerably more among male and married students respectively. There is also no significant difference between age difference and tendency to substance use. possibility of tendency to drug using by almost %47 of variance. The average tendencies to drug taking between male and female and married and unmarried students are considerably more from male and married students respectively. The age verity has no considerable difference in using drugs.
    Keywords: Tendency to substance use, risk factors, protective factors, Students
  • Zahra Abareshi, Ma., Karineh Tahmasebian , Mohammad, Ali Mazaheri , Leili Panaghi Page 49
    One of the most effective factors on child psychosocial development is the relationship between mother and child which is affected by parental self-efficacy. The aim of study was to investigate whether Psychosocial Child Development training program can increase positive mother-child relationship and parental self-efficacy. The method of this study was semi-trail with control group. primary samples were 43 mothers of children under three that were selected voluntarily from Imam reza, Qa’em and Razavi Kindergartens in Mashhad, Iran.and then they were voluntarily put in the experimental and control group. In the posttest stage, the samples of the study decreased to 30 subjects. Mothers filled out child-parent relationship and parental self-efficacy questionnaires in pretest, posttest and follow-up stages. Then the Data was analyzed by repeated measures analysis of variance. Results showed that Intervention increased parental self-efficacy significantly, but Positive mother-child relationship didn’t increase. In the domains of relationship, dependency increased but other domains such as conflict and closeness didn’t increase significantly. It seems that in spite of increasing of knowledge and parental self-efficacy, mother-child relationship was affected by other factors such as shortage of time for affecting, insufficient exercises, small sample and other uncontrolled factors.
    Keywords: mother, child interaction, parental self, efficacy, “promoting child psychosocial development” program
  • Maryam Tehranizadeh , Parirokh Dadsetan , Kazem Rasolzadeh Tabatabaye , Parviz Azadfallah , Ali Fathi, Ashtiany Page 59
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of coping cat protocol on the coping strategies of children, aged 9 to 11 years old, afflicted with internalized disorder. This study was a true experimental research including pretest, posttest and a control group. The population of the study was all the children afflicted with internalized disorder in Tehran, Iran, and the sample of the study consisted of 80 children (40 children in the experimental group and 40 children in the control group) who were randomly selected based on the parents and teacher’s reports and interviews and the subjects received 16 sessions of coping cat program. Child Behavior check list(CBCL), Teacher Report Form(TRF) of Achenbach system of Empirically Based Assessment(Achenbach & Rescorla, 2001), clinical Diagnosis Interview and Frydenberg & Luise’s(1992) coping strategies Questionnaire were used to evaluate the two groups before and after receiving treatment protocol. The factorial analysis of covariance revealed that there was significant difference between experimental and control groups in terms of adjusted, unadjusted and solicitous coping strategies after posttest stage and gender factor did not moderate the outcomes.
    Keywords: coping cat protocol, Internalized disorders, coping strategies
  • Hamid Reza Oreyzi, Zeinab Darami, Ma Page 69

    Employees expect respect from their co-workers and supervisors and guarantee of job security which is appropriate for their efforts in the workplace. Also, those with overcommitment to work need to be more supported. A set of these variables are included in the effort-reward imbalance model. The objectives of this study were to assess validity of the ERI model and its effects on fatigue, emotional exhaustion, physical health and psychosomatic complaints. To test validity of ERI model, a sample of 235 personnel of an industrial company in Isfahan, Iran, was selected. To measure predictor variables, ERI questionnaire (Zurlo, Pes & Siegrist, 2010) was used. To measure criterion variables Including fatigue, emotional exhaustion, physical health and psychosomatic complaints, fatigue scale (Chalder & et al,1993),emotional exhaustion scale(Malach,1998),Physical health scale (Hilderbrandt & et al, 1991) and psychosomatic complaints scale(Driken,1969) were used respectively. Factor analysis of ERI scale elicit four subscale namely job security, respect, effort and overcommitment with favorable stability. The results showed that there was a positive relation between two subscales of respect and job security and criterion variables. There was also a negative relation between two subscales of effort and overcommitment and criterion variables. The results of this study can be of prime importance for the improvement of personnel’s health in the industrial environments.

    Keywords: Effort, Reward Model, Overcommitment, Emotional Exhaustion, Psychosomatic Complaints, Physical Health