فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور سودانی، محسن نظری فر، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحه 1
    مقدمه
    رویکردهای مختلفی در زمینه زوج درمانی وجود دارد که محققان خانواده درمانی در طول سال ها به دنبال سنجش اعتبار و کارایی آنها بوده اند. یکی از این رویکردها، رویکرد رفتاری- ارتباطی برنشتاین است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی رفتاری- ارتباطی برنشتاین بر تعارضات زناشویی زوج های شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش کلیه زوج های شهر اهواز می باشند که به فراخوان محقق برای کاهش تعارضات زناشویی پاسخ داده اند. نمونه این پژوهش را تعداد 28 زوج تشکیل می دهند که نمره آنها در تعارضات زناشویی بالاتر از یک انحراف معیار از میانگین جامعه بود. نمونه انتخاب شده با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. به علاوه زوج ها می بایستی حداقل دو سال از ازدواجشان گذشته و دارای حداقل یک فرزند نیز باشند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تعارضات زناشویی بود. طرح پژوهشی، طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. ابتدا بر روی هر دو گروه پیش آزمون اجرا گردید، سپس مداخله آزمایشی (زوج درمانی رفتاری- ارتباطی برنشتاین) در طی 8 جلسه 2 ساعته به صورت یک جلسه در هر هفته به اجرا در آمد و پس از اتمام برنامه درمانی پس آزمون اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس تک متغیری و چند متغیری نشان داد که زوج درمانی رفتاری- ارتباطی برنشتاین باعث کاهش تعارضات زناشویی و مؤلفه های آن، شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که زوج درمانی به شیوه رفتاری- ارتباطی برنشتاین بر کاهش تعارضات زناشویی و مؤلفه های آن، مؤثر است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری، ارتباطی برنشتاین، تعارضات زناشویی، زوج ها
  • غلامرضا رجبی، سونا کارجو کسمایی، حوا جباری صفحه 9
    مقدمه
    زوج درمانی شناختی یکی از انواع درمان های متداول در کاهش مشکلات روان شناختی ازجمله افسردگی و بازسازی شناختی زوج ها در بین درمانگران و مشاوران خانواده است. هدف این پژوهش تاثیر زوج درمانی شناختی در کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی در زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده و مداخله در مجتمع بهزیستی فیاض بخش شهر اهواز بود.
    روش
    در این پژوهش 20 زوج زن و مرد از بین زوج مراجعه کننده به مرکز مشاوره فوق به صورت تصادفی ساده برگزیده شدند و بعد آنها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل واگذار شدند. قبل از انجام مداخله ی آزمایشی (زوج درمانی شناختی) میزان افسردگی و رضایت زناشویی زوج ها در گروه های آزمایش و کنترل اندازه گیری شد. در مرحله ی بعد گروه تحت درمان 8 جلسه تحت زوج درمانی شناختی قرار گرفت و نه گروه کنترل. همچنین زوج های گروه آزمایش و کنترل دوباره دو هفته بعد از پایان آخرین جلسه ی درمانی، از لحاظ میزان افسردگی و رضایت زناشویی (پس آزمون) مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    تفاضل میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از آزمون تی-تست نشان داد که بین زوج های تحت زوج درمانی شناختی (گروه آزمایش) و زوج های بدون درمان (گروه کنترل) از لحاظ میزان افسردگی و رضایت زناشویی تفاوت معنادار وجود دارد (کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی در زوج درمانی شناختی). همچنین میزان بهبودی و افزایش متغیرهای افسردگی و رضایت زناشویی در گروه آزمایش به طور نسبی 30/59% و 92/67% بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که روان شناسان و مشاوران خانواده می توانند از روش زوج درمانی شناختی برای کاهش افسردگی و افزایش رضایت زناشویی زوج ها استفاده نمایند
    کلیدواژگان: افسردگی، رضایت زناشویی، درمان شناختی، زوج ها
  • ایمان الله بیگدلی، اسحاق رحیمیان بوگر صفحه 19
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری و قراردادی گروهی بر افسردگی، اضطراب و استرس زناشویی در بیماران کرونر قلبی بود.
    روش
    در یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون توام با گروه کنترل، تعداد 56 نفر از بیماران کرونری (26 مرد و30 زن) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل گماشته شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس اضطراب- افسردگی بیمارستانی و مقیاس استرس زناشویی را تکمیل کردند. گروه های آزمایش طی 2 ماه تحت درمان فعال سازی رفتاری و قراردادی گروهی قرار گرفتند. بعد از دو ماه از همه گروه ها پس آزمون و نیز طی 4 ماه بعد از آن پی گیری به عمل آمد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری و قراردادی گروهی باعث کاهش معنادار در پس آزمون و نیز پی گیری 4 ماهه افسردگی در گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه گواه نشده است، اما باعث کاهش معنادار در پس آزمون و پی گیری 4 ماهه اضطراب و استرس زناشویی در گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه گواه شده است.
    نتیجه گیری
    درمان فعال سازی رفتاری و قراردادی گروهی در کاهش اضطراب و استرس زناشویی در بیماران کرونر قلبی طی یک دوره حداقل 4 ماهه مؤثر است. با این وجود، درمان فعال سازی رفتاری و قراردادی گروهی طی یک دوره درمانی 2 ماهه برای کاهش علائم افسردگی در بیماری قلبی ناکافی است. این موضوع طراحی مداخله مناسب و جامع برای بیماران قلبی دارای اضطراب، استرس زناشویی و در معرض خطر افسردگی و نیز نیاز برای برنامه های پیشگیری و ارتقای سلامت آنان را یادآور می سازد.
    کلیدواژگان: افسردگی، استرس زناشویی، بیماری کرونر قلبی
  • شیما شکیبا، پروانه محمدخانی، عباس پورشهباز، نهاله مشتاق بیدختی صفحه 29
    مقدمه
    همبودی اختلال های شخصیت معمولا با افزایش خطر عود، مزمن شدن و کاهش اثربخشی درمان در بیماران افسرده همراه است. این مطالعه به بررسی اثربخشی روان درمانی کوتاه مدت روابط موضوعی بر کاهش شدت افسردگی و مشکلات بین فردی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی با همبودی اختلال های شخصیت خوشه C پرداخت.
    روش
    6 آزمودنی که واجد ملاک های ورود و خروج بودند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در یک طرح آزمایشی تک آزمودنی، از نوع A/B با پیگیری قرار داده شدند. هر آزمودنی پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه روابط بین فردی را هر هفته در 3 جلسه خط پایه، 15 جلسه درمان و 3 جلسه پیگیری تکمیل کرد. برای تحلیل داده ها از بازبینی دیداری نمودارها، ضریب اندازه اثر کوهن برای معناداری آماری و درصد بهبودی برای معناداری بالینی استفاده شد.
    یافته ها
    آزمودنی ها در مجموع به 55 درصد بهبودی در کاهش شدت افسردگی با اندازه اثر 92/1 و 42 درصد بهبودی در مشکلات بین فردی با اندازه اثر 06/2 رسیدند که در مرحله پیگیری هم ادامه داشتند.
    نتیجه گیری
    اثربخشی روان درمانی کوتاه مدت روابط موضوعی بر کاهش شدت افسردگی و مشکلات بین فردی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی با همبودی اختلال های شخصیت خوشه C از معناداری آماری و بالینی نسبتا خوب برخوردار بود.
    کلیدواژگان: روابط موضوعی، افسردگی، مشکلات بین فردی، روان درمانی کوتاه مدت، اختلال های شخصیت خوشه C
  • مهناز شاهقلیان، پرویز آزاد فلاح، علی فتحی آشتیانی، حسن عشایری صفحه 41
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ابعاد شخصیتی برون گردی و نوروز گرایی با نارسایی های شناختی و نقش فراشناخت به عنوان متغیر واسطه ای در این رابطه بود.
    روش
    200 دانشجوی دختر دانشگاه تربیت مدرس، فرم تجدید نظر شده پرسشنامه شخصیتی آیزنک، پرسشنامه نارسایی های شناختی و پرسشنامه فراشناخت را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مؤلفه های فراشناخت شامل باورهای مثبت درباره نگرانی، باورهای منفی درباره کنترل ناپذیری و خطر، اطمینان شناختی و باورهای منفی درباره عدم کنترل افکار در رابطه میان نوروز گرایی و نارسایی های شناختی تا اندازه ای واسطه شده اند. همچنین رابطه مستقل معناداری بین نوروز گرایی و نارسایی های شناختی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش از واسطه شدن فراشناخت و برخی مؤلفه های آن در رابطه میان نوروز گرایی و نارسایی های شناختی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: برون گردی، نوروز گرایی، نارسایی شناختی، فراشناخت
  • محسن احمدی طهور سلطانی، ولی الله رمضانی، محمدحسین عبداللهی، محمود نجفی، مهدی ربیعی صفحه 51
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ابعاد شخصیتی برون گردی و نوروز گرایی با نارسایی های شناختی و نقش فراشناخت به عنوان متغیر واسطه ای در این رابطه بود.
    روش
    200 دانشجوی دختر دانشگاه تربیت مدرس، فرم تجدید نظر شده پرسشنامه شخصیتی آیزنک، پرسشنامه نارسایی های شناختی و پرسشنامه فراشناخت را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مؤلفه های فراشناخت شامل باورهای مثبت درباره نگرانی، باورهای منفی درباره کنترل ناپذیری و خطر، اطمینان شناختی و باورهای منفی درباره عدم کنترل افکار در رابطه میان نوروز گرایی و نارسایی های شناختی تا اندازه ای واسطه شده اند. همچنین رابطه مستقل معناداری بین نوروز گرایی و نارسایی های شناختی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش از واسطه شدن فراشناخت و برخی مؤلفه های آن در رابطه میان نوروز گرایی و نارسایی های شناختی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: افشای هیجانی گفتاری، افشای هیجانی نوشتاری، افسردگی، اضطراب، استرس
  • محمد نریمانی، سعید آریاپوران، عباس ابوالقاسمی، بتول احدی صفحه 61
    مقدمه
    سلامت روان پایین یکی از مشکلات روان شناختی جانبازان شیمیایی است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش های ذهن آگاهی و تنظیم هیجان بر سلامت روان جانبازان شیمیایی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) با استفاده از دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. 47 نفر از جانبازان شیمیایی دارای نمره بالا در پرسشنامه سلامت عمومی از شهرستان سردشت، به صورت تصادفی انتخاب و سپس در سه گروه آموزش ذهن آگاهی، آموزش تنظیم هیجان و کنترل جایگزین شدند. برای گروه اول آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و برای گروه دوم آموزش تنظیم هیجان اعمال شد و به گروه کنترل هیچ آموزشی داده نشد. جمع آوری داده ها با کمک پرسشنامه سلامت عمومی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های نشان داد که میانگین نمرات سلامت روان در گروه آموزش ذهن آگاهی نسبت به گروه آموزش تنظیم هیجان و در گروه آموزش تنظیم هیجان نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و پیگیری به طور معنی داری بهبود یافته است. همچنین یافته ها نشان داد که میانگین نمرات علائم جسمانی، اضطراب، افسردگی و اختلال در عملکرد اجتماعی در گروه های آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و پیگیری کاهش معنی دار داشته است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از اثربخشی آموزش های ذهن آگاهی و تنظیم هیجان بر بهبود سلامت روان جانبازان شیمیایی است. بنابراین، توجه به اثربخشی ذهن آگاهی و تنظیم هیجان بر سلامت روان در جانبازان شیمیایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، سلامت روان، جانبازان شیمیایی
  • احمد عابدی، سارا آقابابایی صفحه 73
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش حافظه ی فعال بر بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی است.
    روش
    روش این پژوهش آزمایشی بود. برای این هدف، 30 کودک با ناتوانی یادگیری ریاضی پایه سوم ابتدایی به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب و به روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند (15 کودک در گروه آزمایشی و 15 کودک در گروه کنترل). ابزارهای مورد استفاده عبارت از مقیاس هوش کودکان وکسلر ویرایش چهار، آزمون تشخیصی حساب نارسایی و آزمون عملکرد تحصیلی ریاضی پایه سوم دبستان بود. آموزش حافظه ی فعال بر روی گروه آزمایش انجام گرفت. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش حافظه فعال می تواند عملکرد تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی را بهبود بخشد.
    نتیجه گیری
    آموزش حافظه ی فعال می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در بهبود اشکالات ریاضی در دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضیات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری ریاضی، حافظه فعال، عملکرد تحصیلی
|
  • Mansour Soudani, Mohsen Nazari Far, Mahnaz Mehrabi Zadeh Hounarmand Page 1
    Introduction
    There are several approaches in couple therapy, which family therapy researchers have been investigating their reliability and efficacy for years. One of these approaches is Bornstein Behavioral-Communication Couple Therapy. This study aimed to examine the effectiveness of this therapy on marital conflicts in couples of Ahvaz city.
    Method
    The population of this research was all couples of Ahvaz city who were replied to researcher's summon for reducing their marital conflicts. The study sample was included 28 couples (56 men and women) who were randomly selected among volunteers with one standard deviation marital conflicts score above the population mean. Participants were randomly assigned to experimental and control groups. Inclusion criteria were included: at least 2 years marriage history and having at least one child. All participants were filled the Marital Conflict Questionnaire (MCQ) in a pre-test/post-test design with control group. At first, MCQ was administered on both experimental and control groups. Then the experimental group was received 8 weekly sessions (2 hours) of Bornstein Behavioral-Communication Couple Therapy. Finally, a post-test was administered after therapy sessions on all groups.
    Results
    An analysis of covariance and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) were shown that Bornstein behavioral-communication couple therapy reduced the marital conflicts and its components.
    Conclusion
    Results were shown that Bornstein behavioral-communication couple therapy is an effective therapy for reduction of marital conflicts in couples
  • Gholam Reza Rajabi, Sona Karjo-Kasmaie, Hava Jabbari Page 9
    Introduction
    Cognitive Couple Therapy is a common treatment for decreasing the psychological problems, including depression and cognitive restructuring of couples, by therapists and family counselors. This research aimed to investigate the effectiveness of cognitive couple therapy on decreasing depression level, and increasing marital satisfaction in couples referring to family counseling and intervention center of Fayazbakhsh Well-being Complex in Ahvaz City.
    Method
    A sample of 20 couples was randomly selected among those referring to center of Fayazbakhsh Well-being Complex. Participants were randomly assigned to two experimental and control groups. Prior to experimental intervention (cognitive couple therapy), all couple's depression level and their marital satisfaction were assessed (pre-test). In the next step, the couples of experimental group were received 8 therapy sessions, while no intervention were made for control group. Finally, two weeks after the last therapeutic session all variables of depression level and marital satisfaction were reassessed (post-test).
    Results
    A T-Test for comparing pre-test and post-test mean scores were shown significantly differences between couples under cognitive couple therapy (experimental group) and no-treatment couples (control group), in depression level, and marital satisfaction (decreasing depression levels, and increasing marital satisfaction). The improvement rate was 59.30% and 67.92% for depression level and marital satisfaction respectively.
    Conclusion
    It can be concluded that, according to findings, psychologists and family counselors can utilize cognitive couple therapy to reduce depression level and increase marital satisfaction of couples.
  • Bigdeli, I. , Rahimian-Boogar, I. Page 19
    Introduction
    This research aimed to investigate the effectiveness of group contracting and behavioral activation therapy on depression, anxiety and marital stress of patients with Coronary Heart Disease.
    Method
    In a quasi-experimental design with pre-test/post-test with control group paradigm, a sample of 56 coronary heart disease person (26 male and 30 female) were selected by available sampling method and randomly were assigned to two experimental and one control groups. All participants were completed the Demographical Questionnaire, the Hospital Anxiety- Depression Scale, and the Marital Stress Scale. Two treatment groups were received group contracting and behavioral activation therapy during a 2 months period. A post-test and 4 months follow up were also administered for all groups.
    Results
    Whereas no differences were evident for depression, significantly differences were observed for anxiety and marital stress in post-test and also in 4 months follow up tests in experimental group.
    Conclusion
    Whereas 2 months group contracting and behavioral activation therapy was effective and long lasting therapy in reducing anxiety and marital Stress of Coronary Heart Disease patients, it was not a sufficient period for depression reduction. This issue highlighted the planning and implementation of a more comprehensive and well tailored intervention for heart patients with anxiety, marital stress and high depression risk which seem to necessitate the prevention and health promotion programs for these patients.
  • Shakiba, Sh. Student, Mohammad-Khani, P. , Poorshahbaz, A. , Moshtagh-Bidokhti, N. Page 29
    Introduction
    Co morbid personality disorders causes relapse, chronocity and lack of recovery from depression. The current study investigated the efficacy of Brief Object Relations psychotherapy on reduction of depression severity and interpersonal problems of women suffer from major depressive disorder co morbid with cluster C personality disorders.
    Method
    By purposeful sampling method, 6 subjects met the in/exclusion criteria, were participated in a single subject design study randomly. Interventions were arranged based on A/B with follow up design. Each subject completed Beck Depression Inventory (BDI-II) and interpersonal Questionnaire every session during 3 baselines, 15 treatment and 3 follow up assessment sessions. Data were analyzed by visual analysis of graphic displays, Cohen’s coefficient effect size for statistical significance and remission rate for clinical significance.
    Results
    Patients totally reached 55% remission in depression severity with mean effect size 1.92 and 42% remission in interpersonal problems with mean effect size 2.06. Gains were maintained in follow up.
    Conclusion
    The efficacy of Brief Object Relations psychotherapy on reduction of depression severity and interpersonal problems of women suffer from major depressive disorder co morbid with cluster C personality disorders was statistically and clinically significant.
  • Shahgholian, M. Student, Azadfallah, P. *Ph. D., Fathi-Ashtiani, A. , Ashayeri, H. Page 41
    Introduction
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between extraversion and neuroticism personality dimensions and cognitive failures and the role of metacognition as a mediator variable in this relationship.
    Method
    200 female students of Tarbiat Modares University completed Revised Eysenck Personality Questionnaire (EPQ-R), Cognitive Failures Questionnaire (CFQ) and Metacognition Questionnaire (MCQ-30). The data were analyzed using multiple regression.
    Results
    The results indicated that components of metacognition in positive beliefs about worry, negative beliefs about uncontrollability and danger, cognitive confidence and negative beliefs about not controlling thoughts were partly as a mediator between neuroticism and cognitive failures. Also there was a significant independent correlation between neuroticism and cognitive failures.
    Conclusion
    The findings of this study support the meditative role of components of metacognition in the relationship between neuroticism and cognitive failures.
  • Ahmadi-Tahoorsoltani, M. M. A., Ramezani, V. M. A., Abdollahi, M. H. , Najafi, M. , Rabieei, M. Student Page 51
    Introduction
    The main aim of this study was to investigate the effectiveness of written and verbal emotional disclosure on depression, anxiety and stress symptoms in undergraduate students.
    Method
    Using screening sampling method, 40 students of Hamadan Azad University with high scores in Depression, Anxiety and Stress Scale were selected, and randomly assigned into two experimental and two control groups. While experimental groups participated in psychotherapy interviews with written and verbal emotional disclosure method, no intervention were made for control groups. Consequently, post test and follow up after 3 mouths was administrated for DASS scores in all 4 groups and data were analyzed by Repeated Measures (GLM) statistical method.
    Results
    Significantly differences were revealed for depression, anxiety and stress symptoms between 4 groups. A Bonferroni Post Hoc Test was also showed a significant difference between pre-test and post-test scores in experimental groups, whereas no differences were evident between post-test and follow up. That is, the interventional effects have not a significant difference from post-test to fallow up. Further, written emotional disclosure reflected a greater effect on depression and stress symptoms than verbal emotional disclosure.
    Conclusion
    Written and verbal emotional disclosure reduces the symptoms of depression, anxiety and stress in people with these clinical symptoms. Therefore, it could be considered, by specialist, as a simple, effective and low cost strategy for encountering and coping with negative life events.
  • Narimani, M. , Ariapooran, S. *Ph. D. Student, Abolghasemi, A. , Ahadi, B. Page 61
    Introduction
    Poor mental health is one of the psychological problems in chemical weapon victims. This study aimed to compare the effectiveness of mindfulness and emotion regulation training on the mental health of chemical weapon victims.
    Method
    An experimental design was conducted (pre-test, post-test and follow-up) with two experimental and one control groups. A sample of 47 chemical weapon victims with high scores in General Health Questionnaire (GHQ) in Sardasht city were randomly selected and assigned to 3 groups: 1-Mindfulness training group 2- Emotion regulation training group and 3- Control group. The first 2 groups were received Mindfulness-based stress reduction training and emotion regulation training respectively, while no training provided for control group. Data were gathered, using the General Health Questionnaire. Analysis of variance with repeated measure was used for analyzing the data.
    Results
    Results indicated that the average scores of mental health were significantly decreased in mindfulness training group rather than emotion regulation training group and in emotion regulation group rather than control group, in both post-test and follow-up stages. Results were also shown significantly decrease trends for somatic signs, anxiety, depression and social dysfunction scores in mindfulness and emotion regulation training groups, in both post-test and follow-up stages.
    Conclusion
    Results confirmed the effectiveness of mindfulness and emotion regulation training for improving mental health status in chemical weapon victims. Therefore, mindfulness and emotion regulation could be suggested for improvement of mental health among chemical weapon victims.
  • Abedi, A. , Aghababaei, S. M. A Page 73
    Introduction
    The aim of this study was to investigation of efficacy of working memory training on improving academic performance of children with mathematics learning disability.
    Method
    The design was experimental. For this purpose, 30 3rd grade elementary students with math learning disability that were selected by using multistage random cluster sampling (each group consist of 15 children). The instruments of this research were Wechsler Intelligence Scale for Children-Fourth Edition, Dyscalculia Diagnostic Test and Clinical Interview. working memory training was employing on experimental group. Data was analyzed by analysis of Covariance.
    Results
    Findings indicated that working memory training can improve math performance of children with mathematics learning disability.
    Conclusion
    The findings emphasized that working memory training can be used as a intervention method in improvement of mathematics difficulty in students with mathematics learning disability.