فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 84، بهار و تابستان 1389)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 84، بهار و تابستان 1389)

  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم پرچم، سمیه عمادی اندانی صفحه 9
    از روش های بیان افعال خداوند در قرآن، تعلیل نمودن هر یک از آن ها به اسماء و صفات الهی است. وعد و وعید به عنوان فعلی از افعال خداوند، نیز از این امر مستثنا نیست. بنابر آیات قرآن اسماء و صفات خداوند در صدور وعد و وعید نسبت به انسان نقش اساسی دارد، گاهی این امر مستقیما صورت می گیرد، یعنی به همراه وعد و وعید اسم یا صفتی از پروردگار بیان می گردد و گاهی از مضمون آیات وعد و وعید، مفهوم صفات الهی در بیان مفسران آمده است. این پژوهش در پی دست یابی به این پرسش است که آیا مضامین وعد و وعید از مجرای صفات پروردگار دارای مراتب معنایی متفاوتی در انسان ها است؟ این مقاله درصدد است که یک یا دو اسم خاص را در مراتب مختلف وعد و وعید مربوط به انسان ها بررسی کند، به عنوان مثال: ارتباط دو اسم «غفور، رحیم» در مراتب گوناگون انسانی برای رسیدن به کمال نقش مهمی دارد، زیرا هر کدام از آنان بهره متفاوتی از این دو اسم می برند. از این رو، نام های دیگر خداوند نظیر: خالق، فاطر، رازق، مصور و... نمی توانند جانشین این دو اسم گردند، چون معنای بسط و کمال وجود در واژه رحمت به طور کامل وجود دارد. بنابراین، پیامبران بهره بالاتری از این دو اسم نسبت به دیگران دارند. (اعراف/23). در مرتبه بعد، مومنان و مجاهدانی هستند که به رحمت الهی امیدوارند و خداوند نیز لغزش های احتمالی آن ها را می بخشاید و آنها را غریق رحمت و مغفرت خویش می گرداند. (بقره/2/218). در مرتبه دیگر، گنه کارانی که متنبه شده و به سوی خدا توبه کردند نیز از رحمت و مغفرت او به میزان ظرفیت خویش برخوردار می شوند. (آل عمران/86-89). در مرتبه دیگر، رحمت الهی در مورد گنه کارانی که در گناه خویش باقی ماندند به گونه ای است که فرصت توبه برای آنان باقی مانده استو دچار عذاب استیصال نمی شوند. (کهف/57و58).
    کلیدواژگان: اسماءالحسنی، وعد و وعید، حکیم، غفور، رحیم، عزیز، غنی
  • اعظم سادات پیش بین، عباس جوارشکیان صفحه 49
    خاتمیت یکی از مؤلفه های اساسی دین اسلام است که به موجب آن، پیامبر اسلام(ص) آخرین پیامبر آسمانی و دین اسلام آخرین دین آسمانی است.
    اصل خاتمیت در بین مسلمانان از بدیهیات اسلام به شمار می رود. یکی از عوامل مؤثر در ختم نبوت، بلوغ فکری و اجتماعی بشر است که در این میان دیدگاه های متفکرانی همچون علامه اقبال و استاد مطهری و تبیین دکتر شریعتی و دکتر سروش قابل توجه است.
    در نوشته حاضر علاوه بر آن که به تبیین مبانی و محورهای هر نظریه و نقدهای وارد بر آن ها پرداخته می شود، اشاره مختصری نیز به جایگاه باور به امامت در هر نظریه وسازگاری یا عدم سازگاری آن با آراء صاحب نظران یاد شده در خصوص خاتمیت خواهد شد. در پایان بر این نکته تاکید می گردد که ملاک و مبنای خاتمیت هر چه که باشد به معنای بی نیازی کامل از رهبر و پیشوای آسمانی نیست. به تعبیر دیگر، خاتمیت در واقعیت امر به معنای ختم پیامبری و وحی جدید است نه به معنای ختم هر نوع رهبری و زعامت آسمانی، بنابراین بشر به هر درجه ای از بلوغ فکری و عقلی نایل شود هم چنان نیازمند به ولایت و زعامت از ناحیه معصوم(ع) است.
    کلیدواژگان: خاتمیت، دین، ولایت، امامت، نبوت، عقل، وحی
  • محمد مهدی زارعی صفحه 79
    اثبات فراتاریخی بودن الگوهای دینی، به مفهوم پذیرش تاثیر این الگوها در زندگی انسان ها به صورت دایمی است؛ بر این اساس، الگوهای دینی نه تنها در زمان حضور خویش الگو هستند بلکه علی رغم مقتضیات زمان، با در نوردیدن مرزهای تاریخی، خصلت الگویی خود را نمایان می سازند. در نگاه تاریخ محور الگوهای دینی، اسوه های دیروز از قبیل پیامبر (ص) نمی توانند الگویی برای امروز باشند، بنابراین سیره آنان در موضوعات فلسفی، اخلاقی و سیاسی معاصر ساکت و با توجه به مقاصد شارع، ناظر به زمان خاص است! در این نگرش با حضور اندیشه مدرن، فهم فراتاریخی از کتاب و سنت ناصواب است.
    اما در نگاه فراتاریخی ها، جاودانگی موضوعات اجتماعی در ابعاد فرهنگی، سیاسی، قضایی، دینی، اخلاقی، و... که معصومان (ع) تاسیس فرموده اند، مغلوب جبر زمان نمی شود و هر برداشتی بر خلاف آن، ناشی از پیش فرض های غلط ذهنی و تلقی های مادی از آموزه های دینی و نیز کم مایگی علمی و منطقی صاحبان این نگرش است.
    به هر حال، دلایلی چون «قرآن و سنت» و «فطرت و عقل،» بر فراتاریخی بودن الگوهای دینی و نیز سازگاری آن ها با مقتضیات زمان تاکید دارند؛ توهم ناسازگاری مقتضیات زمان، با الگوهای دینی ریشه در عصری سازی امور نرم افزاری دین و عدم تفکیک قضایای حقیقیه از قضایای خارجیه دارد؛ بر این اساس سبک های قابل تعمیم از الگوهای دینی و تعیین جهت آن-ها با کمک از روش معاصرسازی مدل زندگی آنان، توهم مذکور را مرتفع خواهد نمود.
    کلیدواژگان: تاریخی و فراتاریخی، الگو، مقتضیات زمان، معصومان، ثابت و متغیر
  • فهیمه شریعتی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 105
    با توجه به نوع کاربردهای این واژه در آثار ابن سینا و نظر به گستردگی و تنوع آن آثار شاید بتوان حدود معنایی این واژه را از منظر وی به دست آورد. این معنا حدود مشترکی با نفس از یک طرف و با مغز و سیستم عصبی از طرف دیگر دارد. همچنین می توان ناگفته هایی از ابن سینا را با توجه به گفته های وی استنباط کرد.
    کلیدواژگان: ذهن، نفس، فکر، حدس، ابن سینا
  • مهدی گنجور، سیدمهدی امامی جمعه صفحه 125
    تامل در زیبایی و جمال، همچون دیگر مقوله های فلسفه و علوم انسانی، بیش از دو هزار سال قدمت دارد، چنان که یونانیان باستان، آن گونه که از رسالات هیپاس بزرگ افلاطون و بوطیقای ارسطو برمی آید، سهم عمده ای در تکوین آن داشته اند. البته اطلاق لفظ زیبایی-شناسی به این نوشته ها، خالی از تسامح نیست. اما نمی توان آثار و تاملات متفکران بشر را در مقوله زیبایی، انکار کرد و دیدگاه ها و نظریه-های متنوع و ژرف ایشان را نادیده گرفت.
    در این نوشتار، سعی بر این است که از جنبه های گوناگون به بررسی این مقوله پرداخته شود. برای این منظور، ابتدا با رویکردی فلسفی– عرفانی به تعریف و تبیین زیبایی و تلازم معرفتی آن با عشق پرداخته شده و در پی آن مکتب «اصالت زیبایی» مورد تحلیل قرار گرفته است. دیدگاه حکمت متعالیه صدرایی پیرامون نقش زیبایی در عشق آفرینی، مساله ای دیگر است که در این نوشتار مورد پژوهش واقع می شود. زیبایی شناسی در پرتو عقل، که بیانگر موضوعیت و مرجعیت عقل در مقوله زیبایی شناسی اخلاقی و فلسفی است، یکی از موضوعات محوری بحث حاضر به حساب می آید. این پژوهش، در نهایت، مدعی نقش زیبایی در ایجاد محبت و آفرینش عشق با رویکردی تجربی – عرفانی شد و با استناد به برخی آراء و نظریه ها به اثبات این ادعا پرداخته است.
    کلیدواژگان: زیبایی، علم الجمال (زیبایی شناسی)، اصالت زیبایی، حکمت مطهر، عقل، عشق، التذاذ
  • ناصر محمدی صفحه 147
    به رغم آن که در این مقاله سخن از فیلسوفی مفسر است، اما روش تفسیری صدرالمتاهلین، جامع است و او از روش های عقلی، نقلی و شهودی در تفسیر خود سود برده است. در ناحیه گرایش های تفسیری نیز، هر چند گرایش غالب در تفسیر او، گرایش فلسفی – عرفانی است؛ اما گرایش حکمی نام شایسته این گرایش غالب است، زیرا به همان میزان که فلسفه او متعالی و بالمآل حکمی و متفاوت از سایر فلسفه های رایج است، تفسیر او نیز، تفسیر متعالی و در نتیجه حکمی و از سایر تفسیرها متمایز است.
    در این مقاله از چیستی تفسیر فلسفی به عنوان گرایشی تفسیری و معنای درست آن در نزد ملاصدرا به تفصیل سخن به میان آمده است.
    کلیدواژگان: تفسیر عقلی، گرایش فلسفی، صدرالمتالهین، حکمی، متعالی
  • علیرضا نجف زاده صفحه 173
    یکی از ویژگی های امام که مورد اختلاف متکلمان مسلمان واقع گردیده، افضلیت او از سایر افراد امت است. افضلیت در نظر ایشان از دو حیث مطرح است: نخست افضلیت به معنای فزون تر بودن کرامت و ثواب او در نزد خداوند و دومی افضلیت در صفاتی که شرط امامت ظاهری است. متکلمان امامیه به اتفاق افضلیت از هر دو حیث را از شرایط ضروری امامت می دانند. این مساله برای اولین بار از طرف شیعیان مطرح گردید تا با تکیه بر افضلیت امامان خود، احق بودن ایشان برای امامت را اثبات کنند. در افرادی که از طرف امام به حکومت نصب می شوند مثل والیان، امیران و قضات، اگرچه افضلیت مطلق شرط نیست، ولی ایشان نیز باید در آنچه بر آن ولایت می یابند، از رعایای خود افضل باشند و در هیچ حال تقدم مفضول بر فاضل جایز نیست. اما متکلمان اهل سنت در این مساله دیدگاه واحد و ثابتی نداشته اند. گروهی در مقام نظر از وجوب امامت افضل جانبداری کرده و در واقعیت تاریخی ترتیب خلفا را به ترتیب افضلیت آن ها دانسته اند. اما اکثر معتزله و اشاعره امامت افضل را ضرورتا به مصلحت ندانسته و به عذر حفظ مصالح امت، به جواز امامت مفضول با وجود افضل رای داده اند. هرگروه در اثبات مدعای خود به دلایلی از کتاب، سنت، اجماع، و عقل تمسک کرده اند. با عنایت به این که پذیرش هریک ازاین دو مبنا تاثیر عمیقی در ترسیم ساختار نظام سیاسی – حکومتی اسلام دارد، این مقاله در پی آن است که به تبیین و نقد دیدگاه ایشان در این خصوص بپردازد.
    کلیدواژگان: افضلیت امام، امامت مفضول، امامیه، اشاعره، معتزله
|
  • Dr. Aam Parcham, Sumayya ImādĪ AndādĪ Page 9
    Among the ways of stating God's actions in the Quran is the causal inference (ta‘līl) of any one of them by Divine names and attributes. Promise and threat as God's actions is not an exception in this regard. According to the verses of the Quran, Divine names and attributes have a basic role in issuing promise and threat for human beings. Sometimes, it is done directly, that is to say, it is stated along with the promise and threat of a name or an attribute of God, and sometimes, the concept of Divine attributes is implied from the content of the verses of promise and threats in interpreter's statements. This research is intended to find an answer to the question as to whether the content of promise and threat through God's attributes contains different semantic degrees in human beings.The present article seeks to examine one or two proper names in different degrees of promise and threat in relation to human beings; for instance: the relation of the two names "The Forgiving, The Merciful" in various human degrees has a significant role in achieving perfection, since each one of them enjoys differently from these two names. Thus, other names of God, such as: The Creator, The Originator, The Sustainer, The Form-giver, etc. cannot substitute these two names, as the concept of expansion and perfection fully exists in the word Mercy. Therefore, the Prophets have a higher enjoyment of Divine Mercy than others (Q. 7: 23). On the next level (degree) are the believers and strivers (mujāhids) who are hopeful of Divine Mercy and Forgiveness, and God, in turn, forgives their probable blunders and submerge them in His Mercy and Forgiveness (Q. 2: 218). On another level, the sinners who have awakened and repented to God enjoy from his Mercy and Forgiveness according to their capacity (Q. 2: 86-89). Yet on another level, Divine Mercy toward the sinners who have persisted in their sinfulness is in such a way that they still have a chance remained for them to repent and not undergo the torments of desperation (Q. 18: 57 & 58).
  • Aam Sādāt PĪshbĪn, M.A. Graduate, Dr. Abbās Javārishkiyān Page 49
    Finality of prophethood is among the fundamental components of Islam, according to which the Prophet of Islam (S.A.W.) is the last of the prophets and Islam is the last of the revealed religions.The principle of finality is regarded as one of the self-evident premises of Islam among the Muslims. One of the effective factors in the finality of prophethood is human beings’ intellectual and social maturity, which is noted in the viewpoints of such thinkers as ‘Allāma Iqbāl, Ustād Muṭahharī, and Dr. Surūsh.In the present article, besides explaining the foundations and pivots of each theory and the criticisms leveled against them, there will be a brief reference to the status of belief in Imamate and each theory and its consistency or inconsistency with the above- mentioned thinkers in respect to finality. In conclusion, it will be emphasized that whatever the criterion and basis for finality is, it does not mean total freedom from need for a divine leader. In other words, finality in fact means the finality of prophethood and new revelation, rather than meaning the finality and seal of any type of divine leadership and authority. Therefore, whatever degree of intellectual and rational maturity that man may achieve, he would still be in need of guardianship (wilāyat) and leadership by the Infallible Imam (A.S.)
  • Dr. MuḤammad MahdĪ ZāriĪ Page 79
    Proving the religious patterns as being transhistorical would mean accepting the impact of these patterns in the lives of human beings; accordingly, religious patterns are not only exemplar in their time of presence, but also despite time demands, they would unveil their exemplar feature by passing through historical frontiers. In the history-oriented perspective of religious patterns, the paradigms of past, such as the Prophet (S.A.W.), cannot be exemplar for today; therefore, their way of life (sīra) is silent concerning contemporary philosophical, moral, and political issues and, in view of the lawmaker’s intentions, is related to a specific time! According to this attitude, with the presence of modern thinking, transhistorical understanding of the Book and the Tradition is incorrect.However, in view of the trans-historians, the eternality of social issues in cultural, political, judicial, religious, moral dimensions, etc. that the Infallible Imams (A.S.) have established, would not be overwhelmed by time demands, and any impression contrary to it is a result of erroneous mental and material preconceptions of religious doctrines as well as the academic and logical shallowness of the holders of this attitude.Anyway, such reasons as “the Qur’an and Sunna” and “inner nature and intellect” emphasize the transhistoricality of religious patterns as well as their consistency with time demands; the illusion of the inconsistency of time demands with religious patterns is rooted in contemporizing the software of religion and not separating factual propositions from actual propositions. On this basis, the styles that can be generalized by religious patterns and determining their direction with the help of the method of contemporizing their life style will remove the above-mentioned illusion.
  • FahĪma SharĪatĪ, Dr. MurtaẒā ḤusaynĪ ShāhrŪdĪ Page 105
    “Mind” is among the words frequently used in the works of Muslim philosophers, including Avicenna; however, a positive meaning can hardly be elucidated from it.Given the type of applications of this word in the works of Avicenna and considering the extension and variety of those works, it may be possible to elucidate the approximate meaning of this word in his view. This word has common borders with the soul (nafs) on the one hand and the brain and the nervous system on the other. Also, some unstated words can be implied from Avicenna's statements.
  • Dr. MahdĪ Ganjvar, Dr. Sayyid MahdĪ ImāmĪ Juma Page 125
    Deliberation on beauty, like other categories of philosophy and humanities, is as old as over two thousand years, so as the ancient Greeks, as implied from Plato’s Greater Hippias and Aristotle’s Poetica treatises, had a significant role in its formation. Of course, application of the term "aesthetic" to these writing is not free from tolerance. However, the human thinker's works and deliberations in aesthetic field cannot be ignored and their various profound viewpoints and theories neglected.In this writing, it is tried to address this category from different aspects. To this end, first, a definition and explanation of beauty and its epistemic correlation with love is given in a mystico-philosophical approach, and then, an analysis of "aestheticism" is undertaken. Mullā Ṣadrā's transcendentalism concerning the role of beauty in creating love is another issue that is researched in this article.Aesthetic in light of intellect, which indicates the topicality and authority of intellect in the field of ethical and philosophical aesthetic, is regarded as one of the pivotal issues of the present discussion. This research has in conclusion claimed with a mystico-empirical approach that beauty has a role in creating love and affection, and proceeded to prove this claim by making reference to some viewpoints and theories.
  • Dr. NāṢir MuḤammadĪ Page 147
    Although the present article addresses a philosopher interpreter, but it is to say that Ṣadr al-Muti’allihīn's exegetical method is comprehensive and that he has made use of rational, traditional, and intuitive methods in his interpretation of the Quran. Similarly, in the field of exegetical trends, although the prevailing trend in his interpretation is mystico-philosophical, but sapiential (ḥikamī) is a more befitting name for this prevailing trend; because, as much as his philosophy is transcendental and consequently sapiential and different from other current philosophies, so also his interpretation is transcendental and therefore sapiential and different from other interpretations.
  • AlĪ RiḌā Najafzāda Page 173
    One of the Imam's features, which has been controversial among the Muslim theologians is his superiority over other people of the community (umma). From their viewpoint, superiority is brought up in two aspects: first, superiority as surplus of nobility and reward with God; and the second, superiority in attributes, which is a condition for apparent Imamate. Imāmiyya theologians unanimously view the superiority in both aspects as among the prerequisites for Imamate. This issue was first set forth by the Shī‘as so as by relying on the superiority of their Imams they would prove the rightfulness of their Imamate. As for the people who were appointed as government officials, such as governors, military commanders, and judges, although superiority is not an absolute condition, they are to be superior over the subjects in what they are in charge of; and in no way the precedence of the inferior (mafḍūl) over the superior (fāḍil) is permissible. But, the Sunni theologians have had no unanimous and consistent viewpoint. Some have theoretically supported the necessity of a superior Imam and have regarded the order of the caliphs in its historical reality in the order of their superiority. However, most of the Mu’tazilites and Ash’arites have not necessarily deemed advisable the superior Imamate and have, under the pretext of protecting the umma’s interests, opined for the permissibility of inferior Imam despite the presence of the superior one. Each group has resorted to some evidence from the Book, Sunna, consensus (ijmā‘), and intellect to prove their own claim. Given that the acceptance of each one of these two bases would have a profound impact on outlining the politico-governmental structure of Islam, this article seeks to explain and critically review their viewpoints in this respect.