فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 20 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • موسی علوی، علیرضا ایرج پور، حیدرعلی عابدی، کتایون ربیعی، محبوبه کریمی، نضال صراف زادگان صفحه 6
    مقدمه
    تامین کیفیت خدمات آموزشی، یکی از مشکلات موجود در نظام سلامت است و پرستاران رسالت مهمی در ایفای آن دارند. با این وجود، کیفیت خدمات آموزشی مفهومی پیچیده است؛ بنابراین شفاف سازی و بررسی ابعاد آن اهمیت دارد. هدف از این مطالعه توصیف کیفی عناصر تشکیل دهنده کیفیت خدمات آموزشی در برنامه بازتوانی قلبی و معرفی برخی از مشکلات مربوطه است.
    روش
    نوع این پژوهش کیفی با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی است. جامعه مطالعه شامل اعضای نظام سلامت شاغل در بیمارستان ها و مراکز درمانی تحقیقاتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بیماران قلبی اعم از بستری یا دریافت کنندگان سرپایی خدمات بازتوانی قلبی و مراقبان (اعضای خانواده) آنان بودند. روش جمع آوری داده ها انجام مصاحبه بدون ساختار با نمونه هدفمندی شامل 25 شرکت کننده (3 پزشک، 6 پرستار، 1 کارشناس تغذیه، 13 بیمار و 2 همراه بیمار) بود. زمان آغاز مطالعه سال 1386 و زمان تکمیل تحلیل سال 1388 بود. صحت و استحکام مطالعه نیز از طریق منظور کردن ابعاد پیشنهاد شده توسط گوبا و لینکلن حاصل شد.
    یافته ها
    مفهوم کیفیت خدمات آموزشی در بازتوانی قلبی تحت چهار مفهوم زیربنایی شامل تناسب، جامعیت، صحت و نظام توصیف شده است که در واقع عناصر متشکله کیفیت خدمات آموزشی در برنامه بازتوانی قلبی می باشند. یافته ها تاکید می کنند که توجه به نیازها و توانایی های ویژه مخاطبین خدمات آموزشی در برنامه بازتوانی قلبی از عوامل محوری تعیین کننده کیفیت این خدمات است؛ که بدین وسیله مخاطبین می توانند خدمات صحیح و پاسخگو را دریافت دارند. پیشنهاد می شود که در جامعیت بخشیدن به این برنامه در ابتدا جریان آموزش و اطلاع رسانی به مخاطبین را نظام مند ساخت تا بتوان فرصت های طلایی دریافت خدمات را برای آنان حفظ نمود. ناکافی بودن این تناسب، ناهماهنگی و ضعف نظام ارجاع، و متعاقبا بی پاسخ ماندن حیطه ای از نیازهای مخاطبین از چالش های موجود در این زمینه بود.
    نتیجه گیری
    کیفیت خدمات آموزشی مفهومی وابسته به زمینه است، در حوزه بازتوانی قلبی، مبتنی بودن بر نیازها و توانایی های مخاطبین، توجه به ابعاد مختلف زیستی روانی اجتماعی در سطوح فرد و خانواده، و ارایه آن از طریق کانال های ارتباطی مشخص و هماهنگ مورد تاکید است. پرستاران به عنوان یکی از اعضای کلیدی تیم بازتوانی قلبی لازم است عناصر فوق را در عرصه های مدیریت خدمات آموزشی و ارایه مستقیم خدمات به بیماران قلبی و اعضای خانواده آن ها مدنظر داشته باشند. انجام پژوهش های آتی در مورد مفاهیم معرفی شده پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، مطالعه کیفی، بازتوانی قلبی، نظام سلامت، پرستاری
  • مریم مصباحی، شهرام توفیقی، عباس عباس زاده صفحه 17
    مقدمه
    توسعه منابع انسانی مفهومی است که با آموزش و بالندگی کارکنان در سازمان ها مرتبط است، مدیریت مراقبت امروزه به عنوان یکی از مهم ترین و اساسی ترین مبانی مدیریت در خدمات سلامت مدنظر است. رویکردهای نوین مدیریت (بازمهندسی فرآیندها، مدیریت کیفیت جامع، سازمان یادگیرنده، نظام مدیریت منابع انسانی) در توسعه منابع انسانی جایگاه ویژه ای دارند؛ این مطالعه به تعیین رویکرد مؤثر در توسعه منابع انسانی مدیران پرستاری می پردازد.
    روش
    در این مطالعه اکتشافی، فهرستی از عوامل مؤثر در توسعه نیروی انسانی تهیه گردید، سپس با استفاده از نظر خبرگان از روش رای گیری متعدد استفاده و نتیجتا 7 عامل انتخاب شد. در مرحله سوم، اولویت عوامل از طریق مقایسه زوجی به دست آمد و 4 معیار و وزن های آن ها با استفاده از نرم افزار ECPRO انتخاب شد. نهایتا رویکردهای چهارگانه ای که در مرحله پیش شناسایی شده بودند با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی بررسی شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، عوامل مؤثر بر توسعه منابع انسانی مدیران پرستاری شامل: ایجاد آرمان مشترک، ترویج نگرش سیستمی، آزادی ارتباطات و تبادل اطلاعات، ارزیابی عملکرد، اخذ پیشنهادات، افزایش بینش کاری و دسترسی به سوابق عملکردی و آموزشی کارکنان می باشد. بر اساس نظر خبرگان، سازمان یادگیرنده بهترین رویکرد برای توسعه منابع انسانی در پرستاری شناخته شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه تقویت نگرش سازمان یادگیرنده در مدیریت پرستاری را به عنوان راه کاری مؤثر در توسعه منابع انسانی پیشنهاد می کند. لذا استفاده از این رویکرد و توجه به اولویت عوامل مؤثر در آن می تواند به عنوان الگویی کاربردی به مدیران پرستاری و مدیریت های مشابه توصیه شود.
    کلیدواژگان: وسعه منابع انسانی، مدیریت پرستاری، سازمان یادگیرنده، مدیریت کیفیت جامع، بازمهندسی فرآیندها، نظام مدیریت منابع انسانی
  • فاطمه هاشمی، علیرضا نیکبخت نصرابادی، فریبا اصغری صفحه 30
    مقدمه
    اظهار خطا به بیمار یک جنبه مهم اخلاقی و ضروری مراقبت است که فواید متعددی برای بیمار، ارایه کننده مراقبت سلامت و سازمان خدمات سلامت دارد. اما همواره نگرانی های فراوانی ارایه کنندگان مراقبت سلامت را از این اقدام ضروری و مهم باز می دارد. این مطالعه با هدف پی بردن به این نگرانی ها از منظر پرستاران انجام شد.
    روش
    پژوهش به روش کیفی انجام شد. سؤال تحقیق آن بود که پرستاران چه تجارب و ادراکاتی از نگرانی هاشان درباره اظهار خطا به بیمار و خانواده اش دارند و یا چه عواملی را در این نگرانی ها مؤثر می دانند؟ نمونه گیری به صورت هدفمند انجام گردید. داده ها با استفاده از روش بحث متمرکز گروهی نیمه سازمان یافته از 115 پرستار شاغل در دو دانشگاه بزرگ کشور جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل آن ها بر اساس رویکرد تحلیل مضمونی انجام شد.
    یافته ها
    داده ها در 4 طبقه نگرانی از واکنش بیمار، نگرانی از واکنش مدیران بلافصل، نگرانی از موقعیت شغلی، تجارب منفی از برخوردهای قبلی با گزارش و اظهار خطا به بیمار، قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر انکارناپذیر اظهار خطا به بیمار و/ خانواده اش بر افزایش مراقبت ایمن و کاهش وقوع خطا لازم است نظام خدمات سلامت نگرانی های ارایه کنندگان مراقبت سلامت را در این زمینه تعدیل نموده و بستر را برای این مداخله مهم مراقبتی فراهم نماید. و البته به موازات آن نه تنها لازم است از طریق آموزش های هدفمند آگاهی ارایه کنندگان مراقبت و به ویژه مدیران خدمات سلامت درباره خطاهای کاری، دلایل آن ها و نیز فواید آشکارسازی خطا افزایش یابد بلکه ضروری است قوانین و مقررات مرتبط با آشکارسازی نیز وضع گردد و به تمامی سازمان های ارایه کننده خدمات سلامت جهت اجرا ابلاغ گردد.
    کلیدواژگان: خطاهای پرستاری، خطاهای مراقبت سلامت، نگرانی های پرستاران
  • زهرا دلیر، زهرا شجاعیان، زهرا خدابنده لو صفحه 44
    مقدمه
    انگیزه عامل مهمی در یادگیری، کسب مهارت و نهایتا موفقیت تحصیلی دانشجویان محسوب می شود. با توجه به حیاتی بودن عملکرد فارغ التحصیلان رشته های پرستاری و مامایی، این مطالعه با هدف تعیین میزان انگیزه دانشجویان پرستاری و مامایی نسبت به رشته تحصیلی خود انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در آن تعداد 200 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نیمسال دوم تحصیلی 88-87 به روش نمونه برداری از نوع طبقه ای- خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات فردی و پرسشنامه انگیزه که حاوی 10 عامل انگیزشی بود که در دو بخش عوامل مربوط به انگیزه درونی و عوامل مربوط به انگیزه بیرونی مورد بررسی قرار گرفت که از روایی محتوا و پایایی به روش آلفا کرونباخ (80/0) استفاده شد. سپس داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت که از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (آزمون های t، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین امتیاز کلی انگیزه دانشجویان نسبت به انتخاب رشته خود 43/6±46/33 بود که در حد متوسط قرار دارد. عوامل مربوط به انگیزه درونی امتیاز بالاتری نسبت به عوامل مربوط به انگیزه بیرونی کسب نمود. بر اساس آزمون t اختلاف معناداری بین دانشجویان پرستاری و مامایی در عوامل انگیزشی مانند اعتبار و منزلت اجتماعی شغل (001/0p<)، صلاح اندیشی والدین (034/0=p)، امکان بهره مندی از امکانات رفاهی بیشتر (037/0=p) و داشتن بازار کار بیشتر (001/0p<) وجود داشت که سه عامل اول در دانشجویان مامایی بیشتر بود. بر اساس آزمون آنالیز واریانس بین میزان انگیزه دانشجویان با تحصیلات پدر (006/0=p) و شغل مادر (004/0=p) اختلاف معناداری وجود داشت همچنین بر اساس آزمون همبستگی پیرسون با افزایش ترم تحصیلی (009/0=p) و سن (008/0=p) دانشجویان میزان انگیزه درونی کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج مطالعه، میزان انگیزه دانشجویان نسبت انتخاب رشته تحصیلی در سطح متوسط بود و میزان انگیزه درونی آن ها در طول تحصیل کاهش یافته است. لذا می توان با برنامه ریزی صحیح موجبات تقویت انگیزه و جلوگیری از خدشه دار شدن انگیزه درونی را از طریق ایجاد بستر مناسب در زمینه سازماندهی برنامه های آموزشی و توسعه هویت حرفه ای و در نتیجه فرصت مناسب جهت عملکرد بهتر برای دانشجویان فراهم نمود.
    کلیدواژگان: انگیزه، تحصیل، انتخاب حرفه، دانشجویان پرستاری و مامایی
  • فاطمه الحانی، فاطمه تیموری، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 52
    مقدمه
    آسم بیماری شایعی در کودکان است که باعث کاهش سطح کیفیت زندگی آنان شده و اثرات قابل توجه ای بر کارکرد خانواده دارد. یکی از نقش های اساسی پرستاران ارتقای سطح کیفیت زندگی بیماران می باشد. لذا این پژوهش به منظور، بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور برکیفیت زندگی کودکان سن مدرسه مبتلا به آسم انجام شد.
    روش
    روش این مطالعه نیمه تجربی با نمونه گیری خوشه ایتصادفی می باشد. از مناطق 19 گانه شهر تهران منطقه 9 به طور تصادفی و از آن منطقه 7 مدرسه ابتدایی پسرانه به طور تصادفی انتخاب و این مدارس به طور تصادفی به دو گروه کنترل (3مدرسه) و آزمون (4 مدرسه) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و ابزار کیفیت زندگی عمومی و آسم کودک بود. روایی و پایایی ابزارها سنجش و الگوی توانمندسازی شامل 4 گام (ارتقای دانش، خودکارآمدی، عزت نفس و ارزشیابی) از طریق بحث گروهی، نمایش و مشارکت آموزشی برای گروه آزمون اجرا و پرسشنامه ها قبل و بعد از مداخله تکمیل گردیدند.
    یافته ها
    قبل از مداخله دو گروه آزمون و شاهد از نظر متغیرهای دموگرافیک و میانگین نمرات کیفیت زندگی همسان و بعد از مداخله با آزمون t مستقل از نظر میانگین نمرات کیفیت زندگی عمومی و بعد آسم بین دو گروه اختلاف معناداری مشاهده گردید و نیز با انجام آزمون t زوجی قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون از نظر نمرات کیفیت زندگی عمومی و بعد آسم تفاوت معناداری (0001/0p<) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مؤثر بودن الگو برکیفیت زندگی کودکان سن مدرسه مبتلا به آسم تحقیق و اجرای این الگو در سطح وسیع تر و برای سایر رده های سنی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانواده محور، کیفیت زندگی، کودک سن مدرسه، آسم، پرستار
  • غضنفر میرزابیگی، مهناز سنجری، فاطمه شیرازی، شیوا حیدری، صدیقه سالمی صفحه 64
    مقدمه
    نظام آموزشی هر حرفه می تواند پیشگویی کننده توانایی دانش آموختگان آن در عرصه های حرفه ای باشد. پرستاری با توجه به جایگاه آن در تیم بهداشتی و ارتقای سلامت افراد ، خانواده و جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت آموزش دوره کارشناسی پرستاری از دیدگاه اساتید و دانشجویان پرستاری سراسر کشور است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی بود که روی700 دانشجو و 200 نفر از مربیان و اساتید دانشکده های پرستاری و مامایی دولتی و آزاد کل کشور صورت گرفت. روش نمونه گیری به صورت تصادفی است. پرسشنامه دانشجویان و اساتید پژوهشگر ساخت بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.14 و آزمون هایی نظیر کای اسکوئر صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد ویژگی های محیط آموزش بالینی بیشترین نمره را از دانشجویان کسب کرد. اما مربیان معتقد بودند بیمارستان ها فاقد امکانات آموزشی مناسب است. اغلب اساتید نسبت مربی به دانشجو را به ویژه در بالین مناسب نمی دانستند. در زمینه کمبود کیفی و کمی منابع آموزشی اتفاق نظر بیشتری بین دانشجویان و اساتید و جود دارد. دانشجویان کمترین نمره را به ویژگی های مربی آموزشی داده بودند. بین برخی منابع آموزشی و موارد دموگرافیک دانشجویان ارتباط معناداری دیده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه به بررسی برخی ابعاد دیدگاه های اساتید و دانشجویان در زمینه آموزش پرستاری پرداخت که نتایج حاصل از آن می تواند مورد استفاده برنامه ریزان و سیاست گذاران امر آموزش قرار گیرد تا پرستاران فارغ التحصیل با حداکثر توان و کارایی در عرصه های خدمت رسانی حضور یابند.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، دانشجویان پرستاری، اساتید و مربیان پرستاری
  • اعظم دبیریان، فریده یغمایی، مریم رسولی صفحه 75
    مقدمه
    روش های درمانی علاوه بر بهبود بیماری، بر کیفیت زندگی بیمار نیز تاثیر دارد. لذا، تاثیر بیماری و روش های درمانی با اندازه گیری کیفیت زندگی بیمار سنجیده می شود. توجه به ابعاد مختلف کیفیت زندگی مانند جسمی، معنوی، اقتصادی، اجتماعی مددجویان سبب می شود تا مشکلات آنان مشخص شود. پژوهش حاضر، با هدف توصیف کیفیت زندگی و ابعاد آن در بیماران دارای استومی مراجعه کننده به انجمن استومی ایران انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر، یک پژوهش کیفی است که به منظور توصیف کیفیت زندگی و ابعاد آن در بیماران دارای استومی انجام شده است. جامعه پژوهش، مددجویان مراجعه کننده به انجمن استومی ایران بودند. شرکت کنندگان در پژوهش (14 نفر) به روش آسان و در دسترس انتخاب شدند و داده های کیفی جمع آوری شده از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته، به روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    9 درون مایه اصلی استخراج شده از داده های پژوهش، شامل مشکلات جسمی در رابطه با کلستومی، کلستومی و مسایل روان شناختی، کلستومی و روابط اجتماعی و خانوادگی، کلستومی و دشواری های اقتصادی، کلستومی و تغذیه، کلستومی و فعالیت جسمی، کلستومی و مسافرت، کلستومی و مسایل دینی و کلستومی و مسایل جنسی بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان دهنده چالش هایی در کیفیت زندگی بیماران دارای استومی بوده است. نتایج این پژوهش می تواند مورد توجه ارایه دهندگان مراقبت های سلامت قرار گرفته و از نتایج آن ها به منظور ایجاد محیطی حمایت کننده که منجر به ارتقای کیفیت زندگی آن ها شود، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، کلستومی، کیفیت زندگی
  • فاطمه حاج بابایی، سودابه جولایی، حمید پیروی، حمید حقانی صفحه 83
    مقدمه
    خطاهای دارویی از شایع ترین خطاهای بالینی هستند که می توانند تاثیرات منفی خود را بر بیماران، پرستاران و دیگر کارکنان حرفه ای تیم سلامت گذاشته و منجر به کاهش کیفیت مراقبت گردند. هدف از انجام این مطالعه تعیین وقوع خطاهای دارویی پرستاران و ارتباط آن با برخی مشخصه های فردی و سازمانی آنان بود.
    روش
    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی تحلیلی است که برروی 286 پرستار در بخش های داخلی، جراحی، ارتوپدی، زنان و زایمان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران که به روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، در بین سال های 88-1387 انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری کروسکال والیس، آنالیز واریانس یک طرفه و t مستقل انجام شد. نرم افزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها SPSS v.14 بود.
    یافته ها
    میانگین تعداد وقوع خطاهای دارویی پرستاران در عرض سه ماه در بخش های مورد مطالعه برای هر پرستار 5/19مورد بوده است. در بین مشخصه های فردی و سازمانی، دو متغیر «جنسیت» (0000/0=p) و «گذراندن کلاس آموزشی در زمینه دارو دادن» (03/0p<) با وقوع خطای دارویی ارتباط معنادار داشت. بدین صورت که پرستارانی که کلاس آموزشی در زمینه دارو دادن نگذرانده بودند و همچنین مردان، بیشتر مرتکب خطای دارویی شده اند. «دادن چند داروی خوراکی باهم» شایع ترین خطای دارویی در این مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که میزان خطاهای دارویی در این مطالعه مجموعا بیش از موارد گزارش شده در کشورهای دیگر بوده است، ضرورت توجه بیشتر مسؤولان و مدیران پرستاری به این موضوع مورد تاکید قرار می گیرد. به نظر می رسد ارایه دهندگان خدمات سلامت لازم است به منظورکاهش این خطاها، به شناسایی علل وقوع و به کاربردن راهبردهایی جهت کاهش آن ها بپردازند.
    کلیدواژگان: خطای دارویی، پرستاران، دارو دادن
|
  • Mr Moosa Alavi, Dr Alireza, Dr Haydarali Abedi, Katayoon Rabiee, Dr Mahbobeh Karimi, Dr Nazal Sarrafzadegan Page 6
    Introduction
    Achieving quality educational services is one of the current health system challenges; and nurses have a great role in this regard. Although quality educational services are a complex concept; so it is important to clarifying and exploring the related components. The study aimed to describe the components underlies to quality educational service in a cardiac rehabilitation program qualitatively and introduce some of the related problems.
    Methods
    This is a qualitative study using qualitative content analysis method. Study population consisted of health practitioners working at health & research centers affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, cardiac patients including inpatient and out patient service users and their assistants (family members). Data were gathered through conducting unstructured interviews with a purposive sample of 25(consisted of 3 physicians, 6 nurses, 1 dietarian, 13 patients and 2 patient assistant). The study was begun at 1386 and data analysis was completed at 1388. The rigor of the study was achieved applying Guba and Lincoln directions.
    Results
    The concept of quality educational services in cardiac rehabilitation is described using four underlying concepts namely fittingness, comprehensiveness, authenticity and orderliness that are the elements of quality educational services in the cardiac rehabilitation program. Based on the findings, paying attention to audiences’ special needs and capabilities are important determinants in providing quality educational services in the cardiac rehabilitation program. Hereby the audiences could receive the trustful and responsive services. We suggest organizing the education and information giving routs. It would result in service comprehensiveness that could save the service taking opportunities. The existed problems were inadequate fittingness, poor coordination in the services and poor referral system that were resulted in poor response to some of the audiences needs.
    Conclusion
    "Quality educational services" is a context based concept. Considering the cardiac rehabilitation, it was emphasized on providing need based services fitted to user's capabilities, attending to various bio-psycho-social aspects at both person and family levels and serving the services through predefined and coordinated pathways. It is necessary to nurses as one of the key members of cardiac rehabilitation team that consider such emerged elements in service management and direct care delivery to the cardiac patients and their families. Future researches on emerged concepts are worthy to suggest.
  • Dr Maryam Mesbahi, Dr Shahram Tofighi, Dr Abbas Abbaszadeh Page 17
    Introduction
    Human resources development is a concept which is related to training and developing the employees in organizations. At the present time, caring management approach (process reengineering, total quality management, learning organization management resource development) have an important role in human resource development. This study explores the determination of effective approach in human resources development, of nursing managers.
    Methods
    In this exploration study, a list of effective factors in human resources development was prepared. After wards, by using the expects, opinions, several polls were taken and at last seven factors were chosen. In the next step, the priority of factors was determined by the pair comparison method and four criteria and their weights were chosen by EC pro software. Consequently, the four approaches which were identified in the previous section were studied with analysis heiress presses.
    Results
    In this study, the factors affecting human resource development of nursing managers include: setting a common goal developing systematic insight, communication freedom and sharing (exchanging) information operation, taking suggestions, increasing work insight and access to the operation of and educational backgrounds of employees. Based on the expert's opinions, learning organization is the best application ever known in human resource development in nursing.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that the reinforcement of learning organization's insight in nursing management is an effective way in human resource development. So by using this approach and by considering the priority of effective factors, it can be suggested to nursing managers and similar managements as on operational model.
  • Mrs Fatemeh Hashemi, Dr Alireza Nikbakht, Dr Fariba Asghari Page 30
    Introduction
    Declaration of error is an important aspect of ethic and a necessity for care. It has some benefits for client, care givers and health institution. But always, many concerns prevent health care provider to perform this important and necessary intervention. This study was conducted to clarify these concerns from the perspective of the nurses.
    Methods
    This was a qualitative study. The study question was what is the experiences and perceptions of nurses about their worries regard to error declaration or what factors affect this concerns? Purposeful sampling was used. The data was gathered by semi-structured focus groups with 115 nurses of two major university of Iran. The data was explored and analyzed according to inductive content analysis.
    Results
    The data was classified in four groups, patient reaction related concerns, immediate manager reaction related concerns, job position related concerns and negative experiences from past error declaration incidences.
    Conclusion
    According to the undeniable effects of "declaration of error to the patient and/or the family" on increase of safe care and reduction of error incidents, health providing system must reduce the concerns of health care providers in this area and provide appropriate context (situation) for this important caring intervention. Along with that, the reasons and benefits of error declaration should be increase by purposeful education of care givers especially health care managers and it is necessary that rules and regulations (Terms) of error declaration impose (pass) and all health care agencies should be informed to run them. (They should be communicate to run)
  • Mrs Zahra Dalir, Mrs Zahra Shojaeean, Mrs Zahra Khodabandehloo Page 44
    Introduction
    Motivation is considered as an important factor in students’ learning, skills achievement and finally educational achievement. Regarding to this fact and importance of performance in graduated nursing and midwifery students, this study aimed identifying the motivation of nursing and midwifery students toward their field of study selection.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study, 200 nursing and midwifery students of Mashhad University of medical sciences were selected by classified-cluster sampling method at random in second semester 87-88. The tools for data collection include: demographic data form and Motivation Questionnaire consist of 10 motivating factors classified in two parts: intrinsic and extrinsic motivating factors by using content validity and Cronbach's Alpha reliability (0/80). These data were analyzed using descriptive (frequency table, mean and standard deviation) and inferential statistics (t-test, ANOVA, Pearson correlation).
    Results
    Based on findings, the total mean scores of motivating factors were 33.46±6.43 that was in the average level. Intrinsic motivating factors score was higher than extrinsic. t-test showed a significant difference between nursing and midwifery students in some motivating factors such as “social reputation and respect of career” (P<0.001), “family advisability” (P=0.034), “having more welfare benefits” (P=0.037) and “more employment possibility” (P<0.001). The first 3 factors scores were higher in midwifery students. ANOVA test showed, there was significant difference between students’ motivating factors rate with father’s educational level (P=0.006) and mother’s job (P=0.004). According to Pearson correlation test, the higher semester (P=0.009) and age (P=0.008), the less intrinsic motivation.
    Conclusion
    According to results, the motivation of students toward field of study selection was in average level and intrinsic motivation decreased during course study. So, it is possible to effective empowering motivation and preventing break down intrinsic motivation during course study, through organizing educational programs for professional identity development and consequently better opportunity for students’ performance.
  • Dr Fatemeh Alhani, Mrs Fatemeh Taimori, Dr Anoshirvan Kazemnezhad Page 52
    Introduction
    Asthma is a common disease in children and decrease asthmatic child's quality of life and has main effects on family function.The nurse's roles to increase their quality of life. Thus, the purpose of this study is to investigate effect of family-centered empowerment model on asthma school-age children's quality of life.
    Methods
    This is a Quasi-experimental study with cluster random sampling. 7 elementary schools from one of the 19 Tehran's areas selected randomly and these schools divided randomly into case group (4 schools) and control group (3 schools). The data gathering tools was consisted of demographic information questionnaire and general Peds QoL and asthma Peds QoL questionnaire of child. Validity and reliability were done. Group discussion, demonstration and educational participation were used for empowered children and their parents.the questionnaires were filled by children and their parents in pre and post test.
    Results
    These were no significant difference before the intervention between the two cases and control groups in terms of demographic characteristics and Qol of children. While, independent t-test showed a significant difference between the two groups means of the general and asthma Peds Qol before and after the intervention. Also, the paired t-test showed a significant difference before and after the intervention in the case group in terms of the general and asthma Peds Qol (P<0.0001).
    Conclusion
    This study shows the effect of family-centered empowerment model on asthma school-age childrens quality of life and it is suggested that such a model be implemented on other age groups and in much more study population.
  • Mr Ghazanfar Mirzabeigi, Mrs Mahnaz Sanjari, Mrs Fatemeh Shirazi, Mrs Shiva Haidari, Mrs Sedigheh Salemi Page 64
    Introduction
    Educational systems in each country would be predicted capable of scholars in professional fields. Nurses are particular member of health care team and have pivotal role in health promotion in individual, family and community. This survey examined nursing student's and educator's views about nursing education in Iran.
    Methods
    In a descriptive cross sectional study, researcher-developed questionnaires were completed by 700 students and 200 teachers of State and Azad School of nursing & midwifery. Probability sampling was done. Chis square were used for statistical analysis under SPSS v.14.
    Results
    Results showed that in students, greatest mean score were in educational setting but in teachers were contrary. Based on teachers’ views, student-teacher ratio was not proper. Both students and teachers have the same opinion about lack of educational resources. According to students views, lowest mean score belong to educators. Also, there are significant correlations with some part of demographics.
    Conclusion
    Educators and students evaluated several aspects of nursing educational system in Iran. These findings could be recovered instructive structure with the purpose of train talented and competent nurses.
  • Mrs Azam Dabirian, Dr Farideh Yaghmaee, Dr Maryam Rasouli Page 75
    Introduction
    Therapeutic procedures cure diseases and also affect quality of life. Therefore, we can measure quality of life in order to assess impacts of disease and therapeutic procedures. To identifying client problems, it is necessary to assess quality of life dimensions such as physical, spiritual, economic and social aspects. In this regard, researchers conducted a qualitative research to explore quality of life and its dimensions in ostomy patients referred to Iranian ostomy association.
    Methods
    In this qualitative study, 14 patients were interviewed about their quality of life dimensions. Interviews were analyzed using content analysis method.
    Results
    The main themes emerging from this study included physical problems related to colostomy, colostomy and psychological conditions, colostomy and socio-familial relationships, colostomy and economic difficulties, colostomy and nutrition, colostomy and physical activity, colostomy and travel, colostomy and religious issues and colostomy, and sexual problems.
    Conclusion
    The findings of the study showed challenges in quality of life of patients with ostomy. The results can be used by health care providers to create a supporting environment leading to promoting quality of life of patients.
  • Mrs Fatemeh Hajibabaiee, Dr Soodabeh Jolaee, Dr Hamid Payravi, Mr Hamid Hagani Page 83
    Introduction
    Medical Errors (Iatrogenesis) constitute one of the major challenges for health systems in every country. The most common kinds of these errors are the medication errors of nurses which have negative impacts on patients, nurses as well as organizations and result in poor quality of healthcare. The aim of this study was to determine the relationship of nurse's medication errors with some organizational and demographic characteristics.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study conducted on 286 nurses working in internal, surgery, orthopedics, and gynecology and obstetrics wards of selected hospitals of Iran University of Medical Sciences using the stratified multistage sampling method in 2009. The data were collected using questionnaire designed by the researcher and was analyzed using descriptive statistics and Kruskal-Wallis and independent T test. The software program was SPSS14.
    Results
    The average number of medication errors as in three months per nurse was 19.5 cases. Among personal and organizational characteristics, gender (P<0.000) and attending classes instructing medication administration (P<0.03) were significantly related to medication error. “Administering multiple oral drugs simultaneously” was the most frequent medication error in this study.
    Conclusion
    The fact that the frequency of medication error in this study was altogether higher than studies conducted in other countries highlights the necessity for further attention on the part of nursing managers and authorities. Healthcare providers must identify the causative factors and apply strategies to reduce these errors.