فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 64 (زمستان 1389)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 64 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 9
  • حسن جعفریانی، حبیب الله دعایی صفحه 11
    ارتباطات ویروسی، با محوریت وجود پیام ویروسی، به تازگی کاربردهای بسیاری یافته است. وجود ویروس در پیام ها باعث می شود پیام، خاصیت خود تکراری پیدا کند و سرعت توزیع آن در بین مخاطبان افزایش یابد. هدف پژوهش حاضر نیز مطالعه تاثیر ویروس های قابل استفاده در پیام ها، بر سرعت انتقال پیام بوده است. به این منظور مدل جامع ارتباطات ویروسی با بررسی ادبیات موضوع و دیدگاه های اندیشمندان این حوزه طراحی شد. برای سنجش این مدل تعداد 57 کارشناس که با روش نمونه گیری خوشه ایاز بین جامعه آماری کارشناسان واحدهای روابط عمومی شهرستان بجنورد انتخاب شده بودند به پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر 7 عامل و 42 گویه پاسخ دادند. نتایج بررسی معادلات ساختاری مدل نشان داد، تعجب، سرور و ترس بر سرعت انتقال پیام تاثیر مثبت دارند. ویروس غم بر سرعت انتقال پیام تاثیر منفی می گذارد و خشم و تنفر تاثیری بر سرعت انتقال پیام ندارند.
    کلیدواژگان: ارتباطات ویروسی، انتقال پیام، ترس، تعجب، تنفر، خشم، سرور، غم
  • علی اصغر غلامرضا صفحه 31
    شیواترین و رساترین ابزار بیان و انتقال مفاهیم و انگاره های مورد نظر الهی، در کتاب های آسمانی، بویژه قرآن مجید، روایت و به تصویر کشیدن وقایع و اتفاقات مورد نظر، در قالب «قصه» بوده است.
    در این مقاله تلاش شده است تا در حد امکان، عناصر، ویژگی ها و مؤلفه های اساسی قصه های قرآنی، با توجه به مجموعه مفاهیم و اصول اساسی که امروزه در بیان قصه، داستان و درام، (مانند شخصیت و شخصیت پردازی، گره افکنی و گره گشایی، تعلیق و...) مورد توجه قرار می گیرد، کشف و استخراج شود. نتایج این بررسی بیانگر نقاط اشتراک بسیار بین اصول امروزی داستان نویسی و قصه پردازی با قصه های قرآنی چه در نحوه روایت، چه در اسلوب و ساختار و چه در بهره گیری از ظرایف و فنون هنری و ادبی است. اما در عین حال این قصه ها ضمن برخورداری از ویژگی های ممتاز، بیانگر وجود الگویی مجزا از داستان های بشری و در بر گیرنده مختصات، اسلوب، فنون و ساختار بدیع و منحصر به فردی هستند که ظرفیت های بسیاری را برای بیان و انتقال والاترین مضامین بشری الهی، در قالب های مختلف هنری ادبی؛ بویژه در رسانه های تلویزیون و سینما فراهم می کنند.
    کلیدواژگان: روایت، ساختار، قرآن، قصه
  • وحید قاسمی، حکیمه ملک احمدی* صفحه 51

    پژوهش حاضر که به شیوه پیمایشی صورت گرفته به مطالعه اعتیاد اینترنتی و رابطه آن با جذابیت اینترنت و رفع نیازها از طریق این رسانه پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کاربرانی بوده اند که در بهار سال 1388 در کافی نت های شاهین شهر اصفهان از اینترنت استفاده کرده اند و از میان آنها به روش نمونه گیری سهمیه ای و بر مبنای منطقه جغرافیایی و زمان مورد استفاده از اینترنت تعداد 170 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور سنجش اعتیاد به اینترنت، از مقیاس اعتیاد به اینترنت یانگ و همچنین دو پرسشنامه محقق ساخته دیگر برای سنجش سازه های جذابیت اینترنت و استفاده از اینترنت برای رفع نیازها استفاده شد. یافته ها نشان داد که 3/2درصد افراد دارای اعتیاد شدید و 1/27درصد دارای اعتیاد متوسط به اینترنت هستند و همچنین 6/70درصد در گروه کاربران معمولی قرار دارند. نتایج بررسی مدل ساختاری تدوین شده نیز بیانگر آن بود که ارضای نیازها و جذابیت و تازگی محیط اینترنت دارای توان بالا و معناداری در تبیین اعتیاد به اینترنت هستند؛ هر چند جذابیت و تازگی محیط اینترنت از توان تبیین کنندگی بالاتری در مقایسه با ارضای نیاز برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، ارضا نیازها در اینترنت، جذابیت و تازگی اینترنت، کاربران، کافی نت
  • رسول ربانی، محمد عباس زاده، بتول محمود مولایی کرمانی * صفحه 79

    هدف پژوهش حاضر که به شیوه پیمایشی صورت گرفته، بررسی تاثیر رسانه های جمعی بر احساس ناامنی زنان در ابعاد مالی، جانی، فکری و حقوقی و همچنین احساس قربانی شدن آنان در جامعه آماری دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان بوده است که از میان آنان 370 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. روش آماری به کار رفته، شامل رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر بوده و برای محاسبه ضرایب مسیر، از برآوردهای روش آموس استفاده شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده، احساس ناامنی زنان با احساس قربانی شدن آنان رابطه مستقیم دارد، همچنین بین میزان استفاده از رسانه های جمعی (تلویزیون و مجلات) و احساس ناامنی زنان همبستگی منفی وجود دارد؛ به این ترتیب که هر چه استفاده افراد از این رسانه ها بیشتر باشد احساس ناامنی آنان کمتر می شود. میزان تحصیلات والدین نیز با احساس ناامنی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: احساس ناامنی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، ترس از قربانی شدن، دانشگاه اصفهان، رسانه های جمعی، معادلات ساختاری
  • محمد فتحی نیا صفحه 105
    رفتارهای نابهنجار و خشونت آمیز تماشاگران فوتبال یکی از معضلات پیش روی این ورزش پرطرفدار است که افزون بر زیان های اقتصادی، به لحاظ فرهنگی اجتماعی و سیاسی نیز منشا برخی آسیب هاست. رسانه ها و بویژه تلویزیون، به عنوان یکی از مهم ترین منابع شکل دادن به ذهنیت تماشاگران پیش از ورود به ورزشگاه، نقش مؤثری در کنترل یا دامن زدن به رفتارهای نابهنجار تماشاگران در بازی های حساس نظیر بازی های شهرآورد دارند. بر این اساس، مقاله حاضر، به بررسی عملکرد برنامه های ورزشی هفتگی تلویزیون قبل و بعد از شهرآوردهای شصت و یکم و شصت وسوم استقلال و پرسپولیس از این منظر پرداخته است. بر اساس نتایج به دست آمده، این برنامه ها نه تنها توجه کافی به مسئله فرهنگ سازی در خصوص رفتار مناسب تماشاگران فوتبال در ورزشگاه ها نداشته اند، بلکه در برخی موارد با پرداختن به حاشیه هایی نظیر اشتباه های داوری در بازی های گذشته یکی از تیم های حاضر در شهرآورد، مصاحبه های جنجالی و تحریک کننده با بازیکنان و مربیان تیم ها، پیش بینی قطعی نتیجه بازی به نفع یکی از تیم ها و طرح و گسترش شایعات، تماشاگران را با ذهنیتی منفی به ورزشگاه می فرستاده اند و به رفتارهای خشونت آمیز آنان در حین تماشای بازی و بعد از آن دامن زده اند.
    کلیدواژگان: برنامه های ورزشی تلویزیون، بازیکنان، خشونت، فوتبال، هواداران، یادگیری اجتماعی
  • سید وحید عقیلی، حمدالله باستی * صفحه 133

    هدف از پژوهش حاضر که به شیوه پیمایشی صورت گرفته، مطالعه و شناخت دیدگاه کارشناسان علوم ارتباطات درباره نقش و جایگاه شبکه های رادیویی جمهوری اسلامی ایران در ایجاد و تقویت مشارکت اجتماعی بوده است. به این منظور 139 نفر از اساتید و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان نمونه ای از کارشناسان به شیوه تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ای محقق ساخته پاسخ دادند.
    نتایج نشان داد که نوع رسانه، شیوه ارائه پیام به لحاظ قالب برنامه ای، توسعه کمی و کیفی و نوع مالکیت رادیو ارتباط معنی داری با مشارکت اجتماعی دارند، همچنین رادیوهای داخلی نقش مثبت و رادیوهای خارجی نقشی منفی در زمینه مشارکت اجتماعی ایفا می کنند. حضور نمایندگان و احزاب در شبکه های رادیویی، راه اندازی رادیوهای محلی و تعدد و تکثر رادیویی نیز از راهبردهای تقویت کننده مشارکت اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: رادیو، رادیوهای تخصصی، رادیوهای عمومی، رسانه های جمعی، مشارکت، مشارکت اجتماعی، نقش
  • بهنام رضاقلی زاده صفحه 159
    هدف این پژوهش که به شیوه اسنادی صورت گرفته، مطالعه نقش رسانه ها در بازنمایی مناطق مقصد و همچنین پیوند بین گردشگری و رسانه از دیدگاه های مختلف بوده است.
    در بحث توسعه چارچوب برای مطالعه گردشگری و رسانه، روزنامه نگاری گردشگری و مفاهیم کلیدی آن شامل زمان بندی، قدرت و هویت و تجارب و پدیدارشناسی و همچنین در بخش دیگری رویکردهای بررسی گردشگری و رسانه از دیدگاه های بازاریابی، تاثیرات رسانه ای، جامعه شناختی و فرهنگی انتقادی مورد توجه قرار گرفته و سپس بحث فیلم های محرک گردشگری به عنوان جنبه ای از گردشگری فرهنگی معرفی و در نهایت، درباره توسعه صنعت گردشگری در ایران پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی رسانه ای، تصور از مقصد، رسانه، روزنامه نگاری گردشگری، گردشگری
  • صفحه 187
|
  • Hasan Jafariyani Habibollah Doayee Page 11
    Virus-infected communications, particularly virus-carrying messages, have recently assumed novel applications. The existence of such viruses in a message brings about self-proliferation and hence a huge increase in the speed of dissemination. The present study aims to examine the impact of message viruses on the speed of conveying such messages. To this aim, the researcher designed the Virus-Infected Communications Conclusive Model by employing the related subject's literature and viewpoints of the field's experts. To assess the model, some 57 experts were selected using cluster sampling from the study subjects who were experts working in the Public Relations of Bojnord companies. The samples were given a researcher-made questionnaire including 42 items and 7 factors. The results of analyzing the model's structural equations indicate that surprise, joy and fear have a positive impact on the speed of message-dissemination. The virus of sorrow had a negative impact on the speed of message dissemination, while anger and hatred viruses have no impact on the speed of dissemination.
  • Ali Asghar Gholamreza Page 31
    The most eloquent and adequate means of expressing and conveying concepts and ideas in the holy books, particularly the Holy Quran, is narrating and depicting the events and incidents through "tales".This article attempts to explore the basic elements, attributes and components of the Holy Quran's tales by employing the basic concepts and principles used in narrating tales, stories and drama (e.g. character and characterization, dilemma, suspension etc.).The findings indicate that there are lots of commonalities in the principles of modern story-writing and the Holy Quran's tales in terms of the narration, methods, structure and in the mode of employing the literary and artistic delicacies and skills.However, these tales enjoy certain outstanding attributes which differentiate them from human-made stories. These tales include peculiarities, methods, skills, exquisite and peculiar structures that could provide different literary-artistic frames, particularly TV and cinema with certain potentialities for such stories to express the most sublime human-God themes.
  • Vahid Qasemi , Hakimeh Malek Ahmadi, M.A Page 51

    The present study examines Internet addiction and its relationship with Internet attractiveness as well as satisfying user's different needs through this media. This study was carried out through a survey and the subjects were all the Internet users who used Internet in the Coffee-Nets across Shahin Shahr city, Isfahan, in the spring 1388 (Iranian calendar). Some 170 subjects were selected from among them through quota sampling method, based on time and geographical criteria. To measure the level of Internet addiction, the researchers used the indicator introduced by Kimberly S. Young for Internet addiction as well as two researcher-made questionnaires for the variables of Internet attractiveness and employing Internet to satisfy one's needs.The findings show that 2.3 percent of the subjects were heavily addicted to Internet, 27.1 percent had an addiction of average level and 70.6 percent were normal users.The designed model analysis indicates that satisfying needs as well as attractiveness and novelty of the Internet environment were significant to Internet addiction; however, attractiveness and novelty of the environment had a higher potentiality compared to satisfying needs.

  • Rasoul Rabbani, Mohammad Abbas Zadeh, Batul Mahmoud Molayee Kermani, M.A Page 79

    The present research which was carried out through a survey, aims to examine the impact of mass media on women's feeling of insecurity in terms of finance, security, ideology and legal issues as well as their feeling of being victimized. The subjects were females from Isfahan University of which some 370 girls were selected through stratified random sampling. The statistical methodology used in the research included multiple-variable regression and path analysis. AMOS methodology was used to calculate the path coefficient. The findings show that women's feeling insecure is directly related to their feeling of being victimized. There was also a negative correlation between the level of exposing to mass media (TV and magazines) and women's feeling insecure. In other words, the more women are exposed to the media, the less their feeling of insecurity becomes. The level of parent's education was also related to the insecurity feeling.

  • Mohammad Fathi Niya, M.A Page 105
    Abnormal and violent behaviors on part of soccer fans are one of the problems inflicting this popular sport which brings about financial, cultural, social and political losses as well as other damages. The performance of media, particularly television, as one of the most important source of shaping the fan's minds before entering the stadiums, has a key role in controlling or adding fuel to the abnormal behaviors of the fans during sensitive matches - e.g. a derby match.The present article aims to study the performance of the TV weekly sports programs before and after the 61st and 63rd derby match between Istiqlal and Perspolis teams from this aspect. The research shows that such programs not only dont they pay sufficient attention to culture-building in terms of fan's behaviors in the stadiums, but also they add fuel to such behaviors and send the fans with a negative mind to the stadiums by addressing the referee mistakes in the previous matches of one of the involving teams, conducting controversial and stimulating interviews with players and coaches, predicting the result of the match and declaring one of the two teams as the winner as well as spreading rumors.
  • Seyyed Vahid Aqili, Hamdollah Basti, M.A Page 133

    The present survey-based research aims to study the views of experts in Communications Sciences on the role of IRIB radio stations in promoting and developing social participation. The samples in this research were 139 university students and instructors from Azad University at M.A. and Ph.D. levels who were selected through random sampling method and participated in the research by answering a research-made questionnaire.The findings show that the type of the media, the method of presenting the message in terms of a program, quantitative and qualitative development, and the type of ownership have a significant relationship with social participation. The domestic radio stations played a positive role and the world service stations played a negative role in social participation. The attendance of MPs and political partie's representatives in radio channels, launching local radios and diversity of radios were also some strategies to boost social participation.

  • Behnam Rezaqoli Zadeh, M.A Page 159
    This research, carried out based on a documentary method, aims to study the role of media in representation of tourist attractions as well as the bond between tourism and media from different aspects.In the field of development of a framework for tourism and media, the field of Tourism Journalism and its related concepts including, timing, power, identity, experience and phenomenology, as well as the approaches to exploring tourism and media from the viewpoint of marketing, media impacts, as well as sociological, cultural and critical aspects are all addressed in the article. The article introduces the films promoting tourism industry as an aspect of cultural tourism and finally, puts forward suggestions on how to develop tourism industry in Iran.