فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 22 (اردیبهشت 1390)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 22 (اردیبهشت 1390)

  • ویژه نامه مخاطرات محیطی
  • تاریخ انتشار: 1390/02/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی یعقوب زاده، ابوالفضل اکبرپور صفحه 5
    کاربری اراضی یک خصوصیت مهم در فرآیند رواناب می باشد که بر روی نفوذ، فرسایش و تبخیر و تعرق اثر می گذارد. در این مطالعه، تاثیر الگوریتم های طبقه بندی تصاویر ماهواره ای بر نقشه های کاربری اراضی و شماره منحنی رواناب و همچنین دبی سیلاب به کمک GIS وRS بررسی شده است. این تحقیق بر روی حوضه ی آبریز منصورآباد بیرجند و به کمک تصاویر ماهواره لندست 7 (ETM+) انجام گردیده است. نقشه ی کاربری اراضی به کمک الگوریتم های حداکثر احتمال، حداقل فاصله و فاصله ی ماهالانوبیس با استفاده از تصاویر ماهواره ای تعیین شد. سپس نقشه ی پوشش گیاهی به کمک شاخص NDVI و نقشه ی گروه هیدرولوژی خاک با استفاده از نقشه های خاک، زمین شناسی و توپوگرافی تهیه گردید. با تلفیق نقشه های کاربری اراضی، پوشش گیاهی و گروه هیدرولوژی خاک در GIS و به کمک جدول SCS، نقشه شماره منحنی رواناب برای هر یک از الگوریتم ها تعیین شد. همچنین برای ارزیابی صحت شماره ی منحنی به دست آمده از هر یک از الگوریتم ها، دبی حداکثر سیلاب به کمک مدل HEC-HMS محاسبه و با مقدار اندازه گیری شده، مقایسه گردید. نتایج نشان داد که الگوریتم های حداکثر احتمال و فاصله ماهالانوبیس به ترتیب با ضریب کاپای طبقه بندی 7/0و 65/0 و صحت دبی 80% و 72% با نتایج اندازه گیری شده، بهترین روش ها برای طبقه بندی تصاویر ماهواره ای هستند. این تحقیق همچنین مشخص کرد که تغییر الگوریتم طبقه بندی، اثر بسیار زیادی بر روی شماره منحنی و دبی سیلاب می گذارد.
    کلیدواژگان: الگوریتم طبقه بندی، GIS، تصاویر ماهواره لندست (ETM+)، شماره منحنی، رواناب، HEC، HMS
  • محسن احدنژاد روشتی صفحه 23
    بر اثراز کارافتادن تصحیح کننده خط اسکن (SLC)ماهواره ی لندست 7 سنجندهETM+ در تاریخ 31/5/2003، تصاویر دریافتی از این تاریخ به بعد دچار اختلالاتی شده است، به طوری که در این تصاویر، تنها 36 کیلومتر (1200 پیکسل) در قسمت مرکزی هر گذر فاقد عیب است و هر قدر به حاشیه های گذر نزدیک می شود فضای خالی یا ناحیه مفقوده بین خطوط اسکن و یا دو نوار برداشت به تدریج افزایش یافته، به 14 پیکسل می رسد که موجب بروز مشکلاتی در امر پردازش و به کارگیری این تصاویر می شود.
    با توجه به کاربردهای گسترده و متعدد تصاویر ماهواره ای لندست در رشته های مختلف علوم زمین، تاکنون روش های متعددی برای برطرف نمودن این مشکل ارایه گردیده که از جمله آنها می توان به روش جایگزینی خطوط اسکن مفقوده با استفاده از داده های سایر ماهواره-ها، فیلترهای وفق دهنده و درون یابی اشاره کرد که هر کدام از آنها با توجه به نوع کاربردشان دارای معایب و مزایایی هستند.
    در این مقاله با استفاده از روش برداشت متوالی داده های ماهواره لندست و محاسبات آماری مورد نیاز، به بازسازی تصاویر معیوب پرداخته شده است. برای اطمینان از نتایج به کارگیری این الگوریتم، با استفاده از تصاویر بازسازی شده، نقشه های کاربری و پوشش اراضی منطقه زنجان تهیه شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده ی دقت زیاد این روش در مقایسه با روش های قبلی است و می توان با به کارگیری این الگوریتم علاوه بر بازسازی تصاویر معیوب، به پردازش آنها جهت کاربردهای مختلف در علوم زمین پرداخت.
    کلیدواژگان: تصحیح کننده خط اسکن، لندست، SLC، کاربری اراضی، الگوریتم
  • غلامرضا براتی صفحه 39
    امروزه، یکی از پدیده های بحث انگیز آب وهوایی؛ توفان های غباری غرب و جنوب غرب ایران است. در این پژوهش با بررسی میزان افق دید از صفر تا 10000 متر، در مجموعه 6 ایستگاه هواسنجی از استان خوزستان طی سال های 1374 تا 1378، رخداد روزانه غبار با شناسه (06) استخراج شد. نخستین نتایج، نشانگر وقوع 288 توفان غباری بود که همگی در دوره ی گرم سال یعنی فاصله ی زمانی اردیبهشت تا مهرماه رخ داده اند. از این مجموعه بر پایه ی بیشینه دوام و گسترش مکانی، تعداد 10 توفان شاخص تعیین شد که با تهیه و بررسی نقشه های روزانه ی هوا طی روزهای غبارآلود، الگوهای همدید سامانه های فشار مؤثر در ترازهای پایین ومیانی جو برای روزهای آغازین، اوج و پایانی هر توفان طراحی شد.
    مقایسه ی الگوهای روزهای آغازین عموم توفان های غباری با روز اوج هر توفان در تراز دریای آزاد، نشانگر نزدیک شدن همزمان دو سامانه ی کم فشار ایران- پاکستان و سامانه ی پرفشار آزور به ترتیب از خاور و باختر سرزمین مورد پژوهش به همدیگر بود. احراز این نزدیکی در ترازهای بالا شامل 850 و 700 هکتوپاسکال در جنوبغرب ایران که از جمله نتایج آن افزایش شیب فشار و بالتبع ناپایداری جوی روی خوزستان بود؛ با کاهش افق دید درعموم شهرهای موردمطالعه طی روزهای اوج هماهنگ بود. همچنین استخراج سمت باد از نقشه های NCEP در تراز 700 هکتوپاسکال و تراز دریای آزاد، وقوع جریان های هوای شمال غربی از شرق عراق و جریان های هوای غربی ازشمال عربستان و در نتیجه انتقال غبار از سطح بیابان های برهنه و بی گیاه این مناطق را تایید کرد.
    کلیدواژگان: کم فشار ایران، پاکستان، پرفشار آزور، توفان غباری، خوزستان
  • محمود علایی طالقانی صفحه 57
    جابجایی توده ای مواد از قبیل لغزش از جمله فرآیندهای دامنه ای مشکل آفرین در حوضه ی جوانرود واقع در شمال غرب زاگرس چین خورده است. زیرا این پدیده تخریب اراضی جنگلی، زمین های کشاورزی و مراتع این منطقه را به همراه داشته و برای تردد جاده ای نیز یک تهدید به شمار می رود. از این رو شناسایی پهنه های حساس به زمین لغزش برای ساکنین منطقه حائز اهمیت است. مطالعه ی حاضر در این راستا صورت گرفته است و جهت نیل به این هدف نیز از روش آماری دو متغیره تراکم سطح استفاده شده است.
    برای این منطور ابتدا لایه ی پراکنش 31 نقطه ی لغزشی به وقوع پیوسته درسطح حوضه به عنوان متغیر وابسته و 8 لایه تاثیرگذار بر وقوع لغزش مانند لیتولوژی، شیب، فاصله از جاده، فاصله از زهکش، فاصله از سکونتگاه، جهت گیری دامنه، شکل دامنه (مورفولوژی) و کاربری اراضی به عنوان متغیرهای مستقل تهیه گردیدند. سپس از طریق هم پوشانی و قطع یک به یک نقشه های عامل با نقشه پراکنش لغزش به طور مستقل و جداگانه، تراکم سطح لغزش در هر رده یا طبقه از عوامل فوق محاسبه گردید. آنگاه از ترکیب و تلفیق مقادیر وزنی تمام لایه ها با فرض وجود یک حداقل همبستگی بین هر متغیر با متغیر دیگر، نقشه ی پهنه بندی پتانسیل لغزش در 4 سطح: پهنه با خطر خیلی زیاد، پهنه با خطر زیاد، پهنه با خطر متوسط و پهنه با خطر کم به دست آمد. نتایج نشان داده است که از نظر لیتولوژی، رخداد بیشترین مقدار لغزش بر روی دو واحد گورپی و رادیولاریت بوده است. از لحاظ شیب، طبقه ی شیب 6-18 درصد، از نظر جهت گیری دامنه، دامنه های رو به شمال شرق و از نظر شکل دامنه و کاربری اراضی نیز، اراضی تپه ماهوری با دامنه های محدب و منظم و پوشیده از جنگل بلوط تخریب شده بیشترین مقدار تراکم لغزش را به خود اختصاص داده اند. اما مهمترین نتیجه، تبعیت بیشترین تراکم نقاط لغزشی تا شعاع 200 متری از جاده و بستر زهکش ها بوده است. بر اساس این نتایج حدود 65 درصد از اراضی حوضه جوانرود دارای پتانسیل لغزش با خطر زیاد و خیلی زیاد است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، حرکات توده ای، مدل آماری دو متغیره تراکم سطح، حوضه ی آبخیز جوانرود
  • ایرج جباری، علی خزایی صفحه 73
    در سیلاب های مختلف بخش های خاصی از دشت کرمانشاه زیر آب می رود. توپوگرافی نقش اساسی را در این شیوه ی آب گرفتگی بر عهده دارد. علاوه براین که خود سیلاب ها در تولید این توپوگرافی نقش ایفا نموده اند، به نظر می رسد تحول ویژه ای که در این دشت صورت گرفته است، در تشکیل توپوگرافی مؤثر در آب گرفتگی، نقش ایفا کرده است. در این تحقیق بر اساس پژوهش میدانی و نرم افزار آرک جی آی اس نقشه زمین ریخت شناسی تهیه شد تا ضمن درک نقش فرآیندهای تحول در وقوع سیل، مبنایی برای تهیه ی نقشه ی پیش بینی فراهم گردد. نتایج نشان داد که در دشت کرمانشاه پشته های موازی، تالاب های خلفی و چاک ها نقش مهمی در سیل گیری ایفا می کنند؛ ولی رسوبگذاری که در نتیجه ی جریانات گلی در دوران بارانی پلیئستوسن رخ داده است و فرسایش آبراهه ای که بعدا آنها را به صورت پشته هایی تراش داده است، عامل مهم در توزیع آب ها در هنگام وقوع سیل هاست. بر این اساس برای تهیه ی نقشه ی پیش بینی سیل، نخست دوره های برگشت سیل به کمک نرم افزار Hyfa به دست آمد و سپس از طریق پرسشنامه نواحی تحت پوشش آب در دوره های مختلف استخراج گردید. تطبیق این نتایج با هم، در نرم افزار آرک جی آی اس نواحی سیل را در دوره های مختلف نشان داد. نتیجه بیان می کرد که در دوره های برگشت مختلف داخل دشت و همچنین پایکوه به صورت یکنواخت زیر اب نمی روند و در حاشیه ی رود حریم سیل های مختلف به صورت ناهمگون از رود فاصله می گیرند.
    کلیدواژگان: دشت کرمانشاه، زمین ریخت شناسی، ژئومورفولوژی، رودخانه قره سو، پهنه، بندی، سیلاب
  • شهرام بهرامی، کاظم بهرامی صفحه 89
    در این تحقیق، به منظور تفکیک بخش های فعال و غیرفعال مخروط افکنه ها، چهار مخروط افکنه در زاگرس چین خورده بررسی شده است. تفکیک بخش های فعال و غیرفعال مخروط افکنه ها از نظر سیل خیزی با استفاده از شاخص های ساده ی ژئومورفولوژیکی مانندالگوی زهکشی، مورفولوژی سطح مخروط و شاخص تضاریس، رنگ مخروط ها در تصاویر ماهواره ای، حداکثر عمق برش مخروط ها و شاخص های هوازدگی مانند میزان هوازدگی آبرفت ها، حفره دار شدن قلوه سنگ های آهکی انجام شده است. جهت تعیین ناهمواری و حداکثرعمق برش سطح مخروط ها، با استفاده از دوربین نقشه برداری دو مقطع از سطح هر مخروط افکنه تهیه شد. تفکیک بخش های قدیمی و جدید مخروط-افکنه ها براساس تن (رنگ) تصاویر و همچنین تعیین الگوی زهکشی کانال ها در مخروط های جدید و قدیمی براساس تصاویر ماهواره ای کویک برد انجام شد. بررسی شاخص های هوازدگی سطح مخروط ها نیز بر اساس مطالعات میدانی انجام گرفت. نتیجه ی این تحقیق نشان می دهد که مخروط های قدیمی یا غیرفعال اغلب دارای الگوی زهکشی همگرا یا شبکه درختی هستند درحالی که مخروط های جدید اغلب دارای الگوی زهکشی واگرا، شاخه شاخه و متقاطع هستند. بخش های غیرفعال مخروط ها، دارای تن رنگ تیره تری نسبت به مخروط های جدید در تصاویر ماهواره ای می باشند.
    مورفولوژی سطح مخروط های قدیمی (به علت غلبه ی فرسایش قهقرایی و توسعه ی بدلندها به-سمت بالادست) ناهموارتر و دارای تضاریس بیشتری نسبت به مخروط های جدید هستند. به طور کلی حداکثر میزان برش در مخروط های قدیمی بیش از مخروط های جدید است. شاخص های هوازدگی مانند حفرات در ذرات آهکی نیز در مخروط های قدیمی وجدید کاملا با هم متفاوت است به-طوری که بخش های غیرفعال دارای هوازدگی و انحلال بیشتر و بنابراین دارای خاک ضخیم تری نسبت به مخروط های جدید هستند. تحقیق حاضر نشان می دهد که شاخص های ژئومورفولوژی ابزارمناسبی جهت تفکیک مناطق فعال و غیرفعال مخروط افکنه ها از نظر سیل خیزی می باشند. با این وجود به علت تاثیر عواملی مانند تکتونیک، تغییرات اقلیمی، لیتولوژی حوضه-های بالادست مخروط ها و مساحت مخروط ها نمی توان از تمامی شاخص ها در هر مخروط استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مخروط افکنه، الگوی زهکشی، شاخص های ژئومورفولوژی، هوازدگی، زاگرس چین، خورده
  • بهروز محسنی صفحه 107
    هر ساله هزاران تن خاک حاصلخیز از اراضی مختلف کشور مشتمل بر اراضی جنگلی، مرتعی و زراعی در اثر فرسایش خاک از دسترس خارج شده و با انباشت در مناطق رسوبگذاری موجب بروز خسارات قابل ملاحظه ای می شوند. برای جلوگیری و مهار این پدیده لازم است مناطق تولید رسوب (تحت فرسایش) همراه با شدت و مقدار آن شناسایی شوند تا از این طریق افزون بر تعیین نقاط بحرانی و رده بندی مناسب بتوان اقدام به برنامه ریزی مقتضی در قالب طرح های حفاظت خاک و یا آبخیزداری نمود.لازمه این امر در اختیار داشتن ابزار مناسب یعنی روش یا مدل برآورد فرسایش و رسوب با دقت و کارآیی قابل قبول است. در این تحقیق با انتخاب 4 مدل برآورد فرسایش و رسوب شامل EPM، MPSIAC، هیدروفیزیکی و ژئومورفولوژی که در بیشتر تحقیقات پیشین به صورت یکجا مقایسه و بررسی نشده است، با هدف شناسایی و معرفی مدل مناسب توجه به محدودیت های استفاده از آن، اقدام به -ارزیابی مدل ها درحوضه ی آبخیز کسیلیان شده است. نتایج حاصل از مقایسه ی مقادیر رسوب برآورد شده با مشاهده شده از طریق مقایسه ی مقادیر اختلاف مطلق و نسبی نشانگر این است که، مدل ژئومورفولوژی به رغم دارا بودن محدودیت از نظر حجم انجام محاسبات که ناشی از لزوم اجرای مدل در واحدهای همگن کاری است دارای دقت و کارآیی قابل ملاحظه با سه مدل دیگر مورد آزمون می باشد. به طوری که مدل ژئومورفولوژی با اختلاف نسبی 36/3 درصد (25/711 تن در سال) نسبت به متوسط سالانه مقدار رسوب مشاهده شده در مقایسه ی با نتایج مدل های EPM، MPSIAC و هیدروفیزیکی با متوسط سالیانه ی مقدار رسوب مشاهده شده به ترتیب معادل 70/44، 7 و 30 درصد، مناسب ترین مدل با دقت و کارآیی قابل ملاحظه است.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، تولیدرسوب، مدلEPM، مدل MPSIAC، مدل ژئومورفولوژی، مدل هیدروفیزیکی، آبخیز کسیلیان
  • محمد بومری صفحه 129
    حوضه ی آبریز دامن با مساحت3437 کیلومترمربع در جنوب شرقی ایران در استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است. در این تحقیق برای تعیین و مشخص نمودن خصوصیات حوضه ی آبریز دامن مانند تعداد زیر حوضه ها و نوع آنها، مساحت و محیط، شکل، شیب و زمان تمرکز ضمن بهره گیری از روشی نوین، با استفاده از توابع تحلیلی GIS و مدل رقومی ارتفاع(DEM) به مقایسه ی آن با روش-های سنتی پرداخته شده است. تصاویر سنجنده ETM+با داشتن اطلاعات باندی در طیف طول موج مرئی، نواحی در معرض سیل را به دلیل وجود پوشش گیاهی ضعیف و نیز رسوبات جدید در تراس های رودخانه ای تفکیک می نماید. در این تحقیق ترکیب های باندی مختلف از تصاویر لندست ETM+برای حوضه و رودخانه دامن تهیه شد. بدین منظور روش های مختلف هیبریدی (نظارت نشده و چشمی) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق گویای این واقعیت است که بهره گیری ازتصاویر ماهواره ای برای مناطقی که فاقد آمار و اطلاعات کافی در خصوص پدیده سیل است بسیار مفید بوده و با تفسیر تصاویر با وضوح بالا می توان پهنه های آسیب پذیر از سیل را شناسایی و طبقه بندی نمود.
    کلیدواژگان: GIS، RS، پهنه های سیلابی، حوضه ی آبریز دامن، سیستان و بلوچستان
  • لاله پرویز صفحه 147
    در سال های اخیر خشکسالی با تاثیرات مخرب در بخش های مدیریت منابع آب، زیست محیطی، اکولوژیکی به عنوان بحران جدی تلقی می شود. برنامه ریزی و اقدامات پیشگیرانه در برابر خشکسالی در کاستن اثرات آن از اهمیت چشمگیری برخوردار است. در این راستا استفاده از روش مناسب پایش و پیش بینی خشکسالی می تواند تاثیر قابل توجهی در مقابله با این پدیده داشته باشد. در این تحقیق جهت پایش خشکسالی از اطلاعات حاصل از تصاویر سنجنده MODISدر استخراج شاخص های NDVI، NDWI،، DSI، VTCI استفاده شده است. هدف انتخاب شاخص مبنا بر اساس ارتباط با عامل موجد خشکسالی در حوضه ی آبریز سفید رود جهت بررسی و مطالعه ی خشکسالی و اثرات آن می باشد.
    متوسط خطای حاصل از محاسبات دمای سطح زمین با استفاده از الگوریتم پنجره ی مجزا توسعه داده شده توسط پرایس 84/3 درجه سانتی گراد بوده است. بیشترین مقدار ضریب همبستگی بین بارش ماهانه با شاخص های مورد مطالعه مربوط به شاخص VTCI می باشد. همچنین سایر شاخص های مورد مطالعه بجز شاخص VTCI دارای تاخیر زمانی نسبت به زمان وقوع بارش هستند. کمترین میزان ضریب همبستگی مربوط به شاخص NDVI می باشد که دلیل آن را می توان در نوع پوشش گیاهی حاکم در منطقه ی مورد مطالعه دانست. بنابراین شاخص VTCI در تعیین شرایط خشکسالی (زمان واقعی) به علت تلفیق خصوصیات حرارتی (دمای سطح زمین) و اطلاعات حاصل از بازتاب طیفی (شاخص های پوشش گیاهی) در قالب فرمول بندی مناسب، می تواند مثمرثمرتر باشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص VTCI، الگوریتم پنجره مجزا، حوضه ی آبریز سفیدرود
  • ابوالفضل مسعودیان، محمد دارند صفحه 165
    یکی از شاخه های مهم اقلیم شناسی همدید، شناسایی حالت های فرین ویژگی های محیطی و تعیین الگوهای گردشی مسبب آنها است. هدف اصلی این پژوهش تحلیل همدید سرماهای فرین ایران است. بدین جهت از آمار روزانه ی دمای مربوط به 663 ایستگاه اقلیمی و همدید در قلمرو مورد مطالعه، طی دوره ی آماری 1/1/1340 تا 29/12/1382(15701 روز) استفاده گردید. سپس به روش درون یابی کریگینگ با یاخته های 18×18 کیلومتر یک ماتریس 5214×15701 فراهم شد. میانگین دمای روزانه برای پهنه ی مورد نظر (5214 یاخته) طی دوره ی مورد مطالعه محاسبه شد. با استفاده از شاخص فومیاکی روزهایی که سرمای فرین اتفاق افتاده، مشخص شد. سپس داده ها برحسب شدت سرما و گستره ی زیرپوشش مرتب شد. از بین روزهای همراه با رخداد سرمای فرین، 500 روز اول به عنوان نمونه برگزیده شد. روزهای برگزیده شده تقریبا 2 انحراف معیار از میانگین بلندمدت خود براساس شاخص فومیاکی کمتر بودند.مقادیر فشار تراز دریا با تفکیک مکانی- زمانی 5/2×5/2 درجه و 6 ساعته، برای 500 روز نمونه از سازمان هواشناسی و اقیانوس شناسی کشور ایالات متحده امریکا استخراج شد. انجام تحلیل خوشه ایبر روی فواصل اقلیدسی مقادیر تراز سطح دریا برای 500 روز انتخاب شده، نشان داد که سرماهای فرین ایران حاصل 5 الگوی گردشی می-باشند: 1- الگوی پرفشار سیبری-اروپا؛ 2- الگوی پرفشار سیبری-کم فشار ایسلند؛ 3- الگوی پرفشار سیبری؛ 4- الگوی پرفشار شمال خزر- سیبری؛ 5- پرفشار شمال خزر.
    کلیدواژگان: تحلیل همدید، سرماهای فرین، تحلیل خوشه ای، ایران
|
  • M. Yaghoobzadeh, Dr. A.Akbarpour Page 5
    Land use is an important feature in run off process, which affects on permeation, erosion, evaporation and transpiration. In this study, the effect of classification algorithm of satellite images of land use maps and run off curve number and also flood discharge with the help of GIS and RS have been reviewed. This study has been conducted on Mansourabad Birjand catchment area and with the assistance of land sat 7 (ETM+) satellite images. Land use map was determined by maximum probability algorithm, minimum distance and Mahalanobis distance by the use of satellite images. Then vegetation cover map was prepared by the help of NDVI index and the map of soil hydrology group by using soil, geology and topographic maps. Through incorporating the maps of land use, vegetation cover and soil hydrology group in GIS and by the use of SCS table, the maps of run off curve number for each of algorithms were determined.Further, for evaluating the correctness of the obtained curve number from each algorithm, maximum flood discharged by the use of HEC-HMS modle was calculated and compared with the measured values. The results showed that maximum probability algorithms and Mahalanobis distance with rating Kappa coefficient of 0.7 and 0.65 accordingly and discharge correctness of 80% and 72% with the measured results are the best methods for classifying the satellite images. Also, this study showed that changing classification algorithm has a very high effect on the curve number and flood discharge
  • Dr. M. Ahadnejad Rooshti Page 23
    Since the Scan line corrector (SLC) of land sat 7 satellite, ETM+ sensing was stopped on 31.05.2003, therefore the received images from this time forward has some disorders, so that in these images, only 36 kilometers (1200 pixels) at the central part of each pass has no defect and whatever closes to the pass margins, the hollow space or lost area between scan lines of the two surveying bands gradually increases, and reaches to 14 pixels which produces some difficulties in processing and using these images.With respect to the wide and variety use of land sat satellite images in different fields of geosciences, numerous methods have been presented up to now for removing this problem, including the replacement method of lost Scan lines by using the data of other satellites, adapter and interpolation filters which each one, depending on their usage have some advantages and disadvantages.In this paper, by the use of continuous survey method of land sat satellite data and the required statistical calculations, the damaged images were reconstructed. For ensuring the results of applying this algorithm, the maps of the land use and coverage of Zanjan area were prepared. The obtained results show the high accuracy of this method in comparing with pervious methods and through using this algorithm, in addition to reconstruct the defect images; it is possible to process them for different usages in geo science.
  • Dr. Gh. Barati Page 39
    Today, one of the controversial climate phenomenons is the dust storms of west and south west part of Iran. In this study, through the review of horizon view of zero up to 1000m in six barometer stations of Khuzestan province during the years of 1995 up to 1999, the daily event of dust with id (6) was extracted. The first results represented the occurance of 288 dust storms which all happened in the warm period of the year, i.e. from the end of April until September. From this group based on maximum durability and spatial spread, 10 index storms were determined, which through preparing and analyzing weather maps during dusty days, synoptic patterns of effective pressure systems in low and medium levels for the starting, peak and ending days of each storm were designed. Comparing the pattern of starting days of most of dust storms with peak day of each storm at the level of open sea, indicates the simultaneous approaching of the two low pressure systems of Iran-Pakistan and high pressure system of Azor respectively from east and west of the under study area. Attainment of this approaching at high levels including 850 & 7oo Hecto pascal at the southeast of Iran which its results were the increase of pressure gradient and consequently atmospheric instability on Khuzestan, was coordinated with decreasing the horizon of view in most of the under study cities during the peak days. Also, extracting the wind direction from NCEP maps at elevation of 700 Hecto pascal and open level, confirms the occurance of north west air flows from east of Iraq and west air flows from north of Arabistan and thereby transferring dust from surface of naked deserts of this area.
  • Dr. M. Alaiee Taleghani Page 57
    Mass displacement of materials such as land slid is one of the problematic skirt processes in Javanrood catchment area located at the north west of folded Zagros, because this phenomenon makes the degradation of forest lands, agriculture lands and pastures of this region, and deemed to be a threat for road traffic. Therefore, identification of the zones sensitive to land slide has a great importance for the habitants of the area. The present study has been performed in this regard and for this Purpose, the two variables statistical method of the surface compaction has been used.To this end. firstly, transmittal layer of the happened 31 sliding points at the catchment area were prepared as dependent variable and 8 layers influencing on the sliding occurrence like litho logy, slope, distance from road, distance from drainage, distance from habitats, skirt direction, skirt’s morphology and land uses were prepared as independent variables. After wards, through over lapping and one by one cutting of agent maps with land slide distribution map dependently and separately, the land slide surface density at each class or category of the above factors were calculated. Then by combining and integrating the weight values of all layers with the assumption of the existence of a minimum correlation between each variable with the other, zoning map of land slide potential at 4 levels, zone with very high risk, zone with high risk, zone with medium risk and the zone with low risk were obtained. The results has shown that from the view point of lithology, the highest occurance of land slide have been on Goorpei and Radiolarit. In terms of slope, the slope level of %6- %18, from the view point of the skirts orientation, the skirts towards north east and from the view point of the skirt’s form and land use, hill dale lands with convex, regular skirts covered by destructed chestnut forest, have allocated the greatest amount of land slide to themselves. But the most important result has been the following of the most density of sliding points up to radios 200m far from the road and drainage bed. Based on these results, about %65 of the lands of Javanrood catchment area has the potential of sliding with high and very high risk.
  • Dr. I. Jabari, A. Khazaiee Page 73
    In different floods, Special parts of Kermanshah plain goes under the water. Topography has the main role in this kind of inundation. In addition to this fact that the floods itself has played a role in production of such topography. It seems that the special changes made in this plain, has played a role in forming the effective topography in inundation. In this study, based on the field study and Arc JIS software, the geomorphology map was prepared in order to while understanding the role of changing processes in flood occurance, a basis to be provided for preparing the forecast map. The results showed that in Kermanshah plain, parallel mounds, back lagoons and slots play a great role in flood absorption. But sedimentation which has occurred during rainy period of Pleistocene due to mud flows and channel erosion which shaped them later as mounds, are the main and important factor in distribution of waters at the time of flood occurrence. On this basis, for preparing flood forecasting maps, firstly the return period of floods were obtained by Hyfa software and then through questionnaires the areas covered by the water in different eras were extracted. Comparing these results together in Arc JIS shows the flood areas in different times. The results showed that in different flood return periods, the plains and hill sides does not go equally under water and at the river back shore, different flood lines distances from the river as heterogeneous.
  • Dr. Sh. Bahrami, K. Bahrami Page 89
    In this study, in order to separate active and inactive parts of alluvial cones, four alluvial cones were studied in folded Zagros. Separation of active and inactive parts of alluvial cones from the view point of flooding has been conducted by simple indices of geomorphologic such as drainage pattern, morphology of the cone surface and serration index, color of cones in satellite images, maximum depth of cone shear and weathering indices such as the rate of alluvials weathering, pitting of time cobblestones. In order to specify the roughness and maximum shearing depth of cones׳ surface, by using surveying camera, two sections of each alluvial cones surface were prepared. Separation of new and old parts of alluvial cones were conducted based on the colour of images and also specifying the drainage pattern of channels in new and old cones was performed based on the quick board satellite images. Also the study of weathering indices of the cones surfaces was carried out based on the field studies. The results obtained from this study show that the old or inactive cones often have convergence drainage pattern or tree network, while the new cones have mostly divergence, ramified and crossover drainage pattern. Inactive parts of cones have a darker color tone in comparing with the new cones in satellite images. Morphology of the old cones surface (due to the dominance of aback erosion and spread of Bad Lands toward the upstream) is more roughness and has more serration in comparing with the ones. Generally, maximum rate of shear in old cones is more than the new cones. Also weathering indices including pittings in time particles are completely different in old and new cones, so that the inactive parts have more weathering and soluble features and therefore have a thicker soil in relation with the new cones. The recent study shows that geomorphologic indices are a proper tool for separation of active and inactive areas of alluvial cones from flooding point of view. Nonetheless due to the effect of factors such as tectonic, climatic changes, lithology of the cones׳ upstream catchment areas and area of the cones, it is not possible to use all the indices in each cone.
  • B. Mohseni Page 107
    Each year, thousand of tonnes of fertilized soil from different lands of the country including forest lands, pasture and agricultural lands becomes out of access due to erosion and accumulates in sedimentation areas which cause considerable damages. For the purpose of preventing and inhibit such phenomenon, it is required to distinguish the areas which produce sedimentation (under erosion) together with their intensity and amount, in order to be able to prepare the required and proper planning in the from of projects including soil protection or water shed treatment in addition to specifying the critical points. This requires having proper tools means having the method or modle for estimation of erosion and sedimentation with acceptable accuracy and efficiency. In this study, by selecting 4 modles of erosion and sedimentation estimate including EPM, MPSIAC, hydro physical and geomorphologic which during the earlier research conducted, mainly they have not been reviewed and compared with each other as a combined modle with the aim of identifying and introducing a proper modle along with the limitations of its use, has evaluated the modles at Kasilian catchment area. The results obtained from comparing the amount of sediments estimated or observed through comparing the amounts of absolute and relative difference show that the morphologic modle in spite of having some limitations from the view point of the volume of calculations which is due to the necessity of performing modle in homogenous working units, has a considerable accuracy and efficiency in comparing with the other three under testing models, so that geomorphologic modle with relative difference %3.36 (711.25 tones in a year) with respect to the average annual amount of observed sediment in comparing with the results of EPM/ MPSIAC and hydro physical modles with the average annual amount of observed sediment of %44.70, %7 and %30 respectively, would be the most appropriate modle with considerable accuracy and efficiency.
  • Dr. M. Boomeri Page 129
    Daman catchment area with an area of 3437 km2 is located in the south east part of Iran in Sistan & Baluchestan province. In this study, in order to determine and specify the specifications of Daman catchment area such as number of sub- catchment areas and their type, area circumference, shape, slope and focus time, while benefiting from a new method, by using GIS analytical functions and digit elevation modle (DEM) has been compared with traditional methods. ETM sensing images with having band information in the range of visible wave length separates the areas subject to flooding for having weak vegetation cover and also new sediments in river terraces. In this study, different band combinations from land sat ETM+ images for Daman catchment area and river was prepared. For this purpose, different hybrid methods (uncontrolled and visual) were studied. The results of the research indicate this fact that using satellite images is so useful for the areas with insufficient information and statistios about flood phenomenon, and by interpreting the images with high resolution, it is possible to identify and classify the vulnerable zone from flood.
  • L. Parviz Page 147
    During the recent years, the drought with destructive effects in management of water resources, environmental, and ecology is considered as a serious crisis. Planning and preventive measures against the drought has a high importance in reducing its effects. In this respect, implementing the proper method of monitoring and drought forecasting can have a substantial effect to deal with this phenomenon. In this study, the information obtained from MODIS sensing images in extracting NDVI, NDWI,, DSI, and VTCI indices have been used for drought monitoring. The objective would be the selection of base index according to the factors associated with causing drought in Sefidroud catchment area for the review and study of drought and its effects. The average defect obtained from the calculations of the earth surface temperature by the use of extended separate window algorithm developed by Prise has been 3.84. The highest correlation coefficient between monthly rainfall with the under study indices is related to VTCI index. Also other under study indices except VTCI index has a time delay in comparing with the time of rain fall occurance. The lowest value of correlation coefficient is related to NDVI index which can be due to the type of dominant vegetation cover in the area under study. Therefore, VICI index because of incorporation thermal features (earth surface temperature) and the obtained information from spectral reflection (vegetation cover index) in the form of proper formulation can be more effective for determining the drought conditions (real time).
  • Dr. S. A. Massodiyan Page 165
    One of the main branches of synoptic climatology is the identifying Farin modes, environmental specifications and determining their inducement circulation patterns.The main objective of this research is the analysis of Farin colds in Iran. For this purpose, the daily statistics of the temperature related to 663 climatic and synoptic stations in the under study area, during the statistical period of 21, March 1962 up to 20 March 2003 (15701 days) were used. Then by the use of Keriking interpolation method with 18 × 18 Km cells, a 15701× 5214 matrix was provided. The average of daily temperature for the given zone (5214 cells) was calculated during the understudy period. The days during which Farin colds has been occurred were recognized by Fomiyaki index. Then the data were ordered based on the cold severity and under cover spectrum. Among the days with Farin colds, the first 500 days were selected as the sample. The selected days were nearly as much as 2 standard deviations lower than their average long term based on Fomiyaki index. The amount of sea level pressure with time- location segregate of 2.5 × 2.5 degree and 6 hours for 500 sample days were derived from Meteorology Organization and Oceanography of the United States of America. By cluster analyzing on Oglidos distances, the amount of sea level for 500 were selected which showed that Farin colds of Iran are the result of 5 circular patterns including: 1-high pressure pattern of Siberia- Europe, 2-High pressure pattern of Siberia, Low pressure pattern of Iceland, 3-High pressure pattern of Siberia, 4-High pressure pattern of North Caspian sea- Siberia, 5-High pressure pattern of Caspian Sea.