فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم محمدیان، حسن افتخار اردبیلی*، عباس رحیمی فروشانی، محمدحسین تقدیسی، داود شجاعی زاده صفحه 1
    زمینه و هدف

    با توجه به کم توجهی به مقوله ارتقای سلامت نوجوانان به علت تلقی ناشی از سالم بودن آنان در بیشتر کشورهای جهان، بر آن شدیم تا باانجام این مطالعه به ارزیابی پیشگویی کننده های کیفیت زندگی دختران نوجوان از طریق تحلیل مسیر بر اساس مدل ارتقای سلامت پندر دست یابیم.

    روش کار

    مدل ارتقای سلامت پندر چهارچوب این مطالعه را تشکیل داد. این مطالعه مقطعی، بر روی500 نمونه دختر نوجوان (پایه ی9 الی 11) با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از بین 20 دبیرستان دخترانه در4 منطقه شهرستان کاشان، اجرا شد. معیارهای ورود به مطالعه عبارت بودند از داشتن پایه 9 الی 11 و رضایت نامه کتبی از سوی اولیا، مربیان و از سوی دختران نوجوان. پرسشنامه های استاندارد: موانع درک شده، خودکارآمدی درک شده، عواطف درک شده، حمایت اجتماعی درک شده، سبک زندگی مروج سلامت و کیفیت زندگی بین دختران نوجوان توزیع وازطریق مصاحبه توسط کارشناسان دوره دیده جمع آوری شد. سپس، داده ها از طریق روش آماری تحلیل مسیربا استفاده از نرم افزارهای SPSS 18 و LISREL8.8 تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    کلیه ی سازه های مدل ارتقای سلامت و سبک زندگی مروج سلامت ارتباط معنی داری با کیفیت زندگی دختران نوجوان داشتند. سازه خودکارآمدی و عواطف درک شده به ترتیب بیشترین قدرت پیشگویی کنندگی (01/0 p<)70/0 = β(و(01/0 p<) 21/0 = β) کیفیت زندگی را داشتند. سبک زندگی مروج سلامت به عنوان میانجی[HB1] 39% از کیفیت زندگی دختران نوجوان را تبیین کرد. 73% از تغییر میزان کیفیت زندگی توسط دختران نوجوان این مدل برازش یافت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که مدل ارتقای سلامت، کاربرد مناسبی برای تبیین و پیشگویی کنندگی کیفیت زندگی دختران نوجوان را دارد. بر این اساس، به برنامه ریزان سلامت بکارگیری مدل ارتقای سلامت پندر به منظور ارتقای کیفیت زندگی در این جمعیت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مدل ارتقای سلامت پندر، دختران نوجوان
  • عادل مظلومی، مصطفی حمزئیان زیارانی، اصغر دادخواه، مهدی جهانگیری، پریسا محدثی، مهدی قاسمی صفحه 15
    زمینه و هدف
    امروزه در بسیاری از محیط های شغلی نظیر صنایع هسته ای، نظامی و شیمیایی بروز یک خطای انسانی می تواند به حادثه ای فاجعه بار منتهی شود. ویژگی عمومی سامانه های بزرگ فن آوری این است که مقادیر عظیمی از مواد بالقوه خطرناک در یک واحد متمرکز هستند و توسط چند کاربر، کنترل می شوند. اتاق کنترل به عنوان قلب تپنده یک سامانه می باشد و هر گونه خطا در وظایف کاربرها می تواند پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی در اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی با استفاده از روش Cognitive Reliability Error Analysis Method (CREAM) به انجام رسید.
    روش کار
    مطالعه حاضر، یک مطالعه مورد پژوهی توصیفی- تحلیلی می باشد که در اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی که دارای 39 نفر شاغل می باشد، اجرا گردید. در ابتدا با روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (HTA) وظایف شغلی تحلیل گشته و سپس با استفاده از روش اولیه و گسترده CREAM، کنترل های محتمل کاربر و خطاهای احتمالی شناختی برای وظایف شغلی تحلیل شده تعیین گردید.
    نتایج
    بر اساس نتایج روش اولیه CREAM، برای وظایف اقدام، بردمن[HB1] و سرپرست نوبت کارنوبت کار، نوع سبک کنترلی لحظه ای و برای وظیفه نوبت کار ارشد اتاق کنترل، نوع سبک کنترلی تاکتیکی تعیین گردید و بر اساس نتایج روش گسترده CREAM، از تعداد کل خطا های شناسایی شده، خطای اجرا (70 / 51 %)، خطای تفسیر (55 / 19%)، خطای برنامه ریزی (94 / 14%) و خطای مشاهده (81 / 13 %) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    مطابق با روش اولیه CREAM عواملی CPCs مرتبط با کاهش اطمینان عملکرد شامل، انجام دو یا چند کار بطور همزمان، زمان انجام کار (ریتم سیرکادین) و کیفیت آموزشهای موجود و تجربیات کاری می باشد که باعث ایجاد سبک کنترلی لحظه ای می گردد. و مطابق با روش گسترده CREAM بیشترین خطاهای شناختی شامل خطای اجرا و مهمترین فعالیت های شناختی مرتبط با فرایند کنترلی در این اتاق کنترل، فعالیت ارتباط، اجرا، تشخیص، پایش و برنامه ریزی بوده که توجه به تهیه و تدوین دستور العمل های کاری، برگزاری دوره های آموزشی، برنامه نوبت کاری، بهینه سازی سامانه ارتباطی و ایجاد تغییرات لازم در نرم افزار کنترلی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، قابلیت اطمینان عملکرد، اتاق کنترل، تکنیک CREAM، صنایع پتروشیمی
  • مسعود خداویسی، افسانه یعقوبی، سید رضابرزو، محمود خداویسی صفحه 31
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی عروقی علت عمده مرگ در جهان به شمار می روند. عوامل مختلفی از جمله تغییر در شیوه زندگی در میزان بروز این بیماری ها دخالت دارند. ریشه ی بیماری های قلبی عروقی به دوران کودکی بر می گردد بنابراین پیشگیری زود هنگام از بیماری های قلبی عروقی بهتر است از زمان کودکی و نوجوانی برای اصلاح عوامل خطر انجام شود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی می باشد که با هدف تعیین شیوع عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی در سبک زندگی نوجوانان شهر همدان در سال 1386 انجام شده است. نمونه های پژوهش را 1000 نفر از نوجوانان شهر همدان تشکیل دادند که به روش نمونه گیری طبقه ای- خوشه ایانتخاب شدند. نتایج با استفاده از آمارتوصیفی ارایه گردید.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد که واحدهای مورد پژوهش دارای سابقه خانوادگی فشار خون بالا(1/23%)، دیابت(5/9%)، چربی خون بالا(3/23%) و سکته ی قلبی(5/13%) در خانواده ی خود بودند. یافته ها همچنین نشان داد که واحدهای مورد پژوهش دارای شاخص توده بدنی بالاتر از 25 کیلوگرم بر مترمربع (6/10%)، بدون پیاده روی(2/8%)، نداشتن فعالیت ورزشی (1/59%)، استفاده بیش از 5 ساعت کامپیوتر در روز (8/10%)، استفاده از تلویزیون بیش از 5 ساعت در روز(2/29%)، مصرف روغن های اشباع در خانواده (8/50%)، مصرف مواد لبنی پرچربی (1/33%)، استفاده از غذاهای آماده(6/48%)، استفاده از تنقلات(پفک و چیپس) (4/75%)، استفاده از روش سرخ کردن بعنوان متداول ترین شیوه پخت غذا در خانواده(9/35%)،مواجهه با دود سیگار بستگان نوجوان (7/67%)، استعمال سیگار در دوستان نوجوان (25%) و استعمال سیگار در خود نوجوان (4/3%) بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که اکثر نوجوانان در معرض یا مستعد انواع عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی هستند با توجه به اهمیت این بیماری ها به نظر می رسد که باید اقدامات آموزشی وسیع و گسترده به منظور افزایش سطح آگاهی و سپس عملکرد مردم خصوصا نوجوانان در مورد پیشگیری اولیه از بیماری ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، بیماری های قلبی عروقی، سبک زندگی، نوجوانان
  • مریم بهفر، محمدعلی احسانی، پیمان سلامتی، کوروش هلاکویی نایینی، روح انگیز جمشیدی، پوپک درخشنده پیکر صفحه 41
    زمینه و هدف
    تالاسمی بعنوان یک بیماری هتروژن، یکی از شایعترین بیماری های تک ژنی در دنیا محسوب میشود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخص های خونی وشدت جهش های ژن بتاگلوبین در ناقلین بتاتالاسمی می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق مقطعی، 30 جهش ژن بتاگلوبین در 1206 فرد ناقل بتا تالاسمی غیر منصوب مورد بررسی قرار گرفت. همچنین شاخص های خونی آنها که شاملCBC والکتروفورزمی باشد نیز تهیه گردید. سپس با استفاده ازبرنامه نرم افزاری SPSS و آزمون آماری T-test ارتباط بین یافته های ژنتیکی و نتایج شاخص های خونی آنان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    دراین مطالعه ارتباط بین شدت جهش های ژن بتاگلوبین) نوع ضعیف،β+ و نوع شدید،β○)، در ناقلان بتاتالاسمی و میانگین شاخص های خونی آنان، مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان دهنده این بود که جهش هایβ+ از نظر آماری از میانگین MCV و MCH بالا تری نسبت به جهش های برخوردار بود. بدین وسیله می توان باصرف زمان وهزینه کمتربه نتیجه مطلوبی درراستای ارتباط آماری معنی دار بین طیف خاصی از شاخص های خونی با برخی از جهش ها دست یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج تایید کننده ارتباط معنی دار دو شاخص خونی، با ا نواع خاصی از جهش های ژن بتاگلوبین در ناقلان بتا تالاسمی می باشد.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، جهش ژنی، شاخص های خونی، ایران
  • هما کاشانی، محمود محمودی*، حجت زراعتی، عباس رحیمی، آرش جلالی صفحه 51
    زمینه و هدف

    در بسیاری از مطالعات، بقای بیماران مبتلا به سرطان معده یعنی زمان تا وقوع مرگ این بیماران، مورد بررسی قرار گرفته است. این در حالی است که با وجود درمان پذیری سرطان معده در مراحل ابتدایی توسط عمل جراحی، احتمال عود بیماری پس از این روش درمان وجود دارد.[Homa1] بنابراین به منظور دست یابی به براورد دقیق تر بقای بیماران لازم است هر دو رخداد عود بیماری و مرگ مورد بررسی قرار گیرند. هدف این مطالعه استفاده از روش رقابت جویی خطرات به منظور براورد توابع تجمعی بروز عود بیماری و مرگ و در نتیجه براورد بقای بیماران پس از عمل جراحی می باشد.

    روش کار

    این پژوهش شامل اطلاعات 330 بیمار مبتلا به سرطان معده است که از ابتدای سال 1374 تا فروردین 1378، به انستیتو[Homa2] کانسر ایران مراجعه کرده و تحت عمل جراحی قرار گرفته اند. به منظور دست یابی به بقای 5 ساله، این بیماران حداقل به مدت 5 سال مورد پی گیری قرار گرفته اند. برخی خصوصیات دموگرافیک، بالینی و درمانی بیماران، همچنین نوع و زمان اولین رخداد (عود بیماری و یا مرگ) پس از جراحی از پرونده ی بالینی آنان جمع آوری گردید. براورد توابع تجمعی بروز عود بیماری و مرگ با استفاده از روش پارامتری مستقیم انجام شد. مدل رگرسیون پارامتری جهت تطبیق اثر برخی متغیرهای کمکی به کار برده شد. از نرم افزار R جهت تحلیل داده ها استفاده گردید و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد. یافته ها با نتایج حاصل از عدم در نظر گرفتن رخدادهای رقیب مقایسه گردیدند.

    نتایج

    میانه مدت زمان پی گیری در این مطالعه 9/37 ماه بود. 13% بیماران عود بیماری و 9/60% مرگ را به عنوان اولین رخداد پس از جراحی تجربه کردند. توابع تجمعی بروز عود بیماری و مرگ 5 سال پس از عمل جراحی و با در نظر گرفتن اثر متغیرهای کمکی به ترتیب 0/11% و 6/68% براورد گردیدند. متغیرهای سن، مرحله ی بیماری و دریافت درمان تکمیلی رابطه ی معنی داری با تابع تجمعی بروز مرگ نشان دادند در حالی که تنها دریافت درمان تکمیلی ارتباط آماری معنی داری با تابع تجمعی بروز عود داشت. مشاهده گردید افزایش سن و پیشرفته شدن مرحله ی بیماری احتمال تجمعی بروز مرگ پس از عمل جراحی را افزایش می دهند. همچنین دریافت درمان تکمیلی احتمال تجمعی بروز عود بیماری پس از جراحی را کاهش در حالی که احتمال تجمعی بروز مرگ را افزایش می دهد. بقای بیماران پس از گذشت 5 سال از عمل جراحی (با لحاظ کردن اثر متغیرهای کمکی) 4/20% بدست آمد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش رقابت جویی خطرات در تحلیل داده های بقا به دلیل قابلیت در نظر گرفتن رخدادهای رقیب و در نتیجه دست یابی به براورد دقیق تر بقای بیماران توصیه می گردد. دست یابی به نتایج دقیق تر با استفاده از این روش با توجه به براوردهای کوچک تر واریانس پارامترهای مدل و فواصل اطمینان باریک بدست آمده برای براورد توابع تجمعی بروز رخدادهای رقیب قابل ملاحظه می باشد. متاسفانه نتایج بدست آمده حاکی از آن است که نرخ بقای بیماران مبتلا به سرطان معده در ایران پایین است.

    کلیدواژگان: بقا، رقابت جویی خطرات، تابع تجمعی بروز، سرطان معده، ایران
  • فریده گلبابایی، رضا کاظمی، بنفشه گلستان، مهران پورتالاری، سید جمال الدین شاه طاهری، مسعود ریسمان چیان صفحه 63
    زمینه و هدف
    با توجه به اثرات حاد و مزمن حلال های آلی، که نقاشان خودرو در مواجهه طولانی مدت با آنها هستند، ارزیابی و کنترل آنها برای حفظ سلامت کارکنان از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق قصد بر آن است به منظور ارزیابی صحیح میزان مواجهه وانتخاب راه کارهای صحیح کنترلی،مهمترین عوامل تاثیر گذار در انتشار آلودگی با تاکید برارزیابی مواجهه با بنزن، تولوئن، زایلن و اتیل بنزن(BTEX)، شناسایی و تعیین گردد.
    روش کار
    در این تحقیق با مطالعه دقیق فرایند رنگ آمیزی یک شرکت خودرو سازی، عوامل احتمالی تاثیر گذار، حلال های آلی موجود در رنگ و ایستگاه های انتشار حلال های آلی شناسایی شده و سپس با توجه به تعداد متغیرهای مورد بررسی و سطوح آنها و 5 نمونه به ازای هر ترکیب از متغیرها و نمونه های شاهد، 240 نمونه هوا تعیین شد. نمونه ها بر اساس روش 1501 NIOSH جمع آوری، آنالیز و تعیین مقدار گردید، و در نهایت اطلاعات بدست آمده بوسیله نرم افزار spss11.5 و آزمونهای رگرسیون چندگانه و آنالیزواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    در بین حلال های مورد مطالعه، مواجهه با بنزن در کلیه وظایف شغلی و مواجهه با تولوئن در ایستگاه ها رنگ رویه و رنگ آستر بالاتر از حدود مجاز مواجهه تشخیص داده شد(05/0 p<). مواجهه با اتیل بنزن و زایلن کمتر از حدود مجاز بود (05/0 p<).مهمترین عوامل تاثیرگذار بر میانگین مواجهه با هر چهار حلال مورد مطالعه به ترتیب میزان اثرگذاری عبارت از: وظیفه شغلی، نوع پیستوله و نوع رنگ مصرفی بوده است(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    از دلایل تاثیر متغیرهای وظیفه شغلی، نوع پیستوله و رنگ بر میزان مواجهه با BTEX، متفاوت بودن بار کاری هر وظیفه شغلی، کارایی متفاوت دو نوع پیستوله مورد استفاده و تفاوت در فرمولاسیون حلال های رنگ است. همچنین به دلیل وجود بنزن به صورت ناخالصی در حلال رنگ، میزان مواجهه با آن بیشتر از حد مجاز می باشد. بنابراین توجه به عواملی تاثیر گذار در حین ارزیابی و کنترل جهت کسب نتایج مطمئن تر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حلال های آلی((BTEX، مواجهه شغلی، وظیفه شغلی، نوع پیستوله، نوع رنگ مصرفی
  • محمدرضا زارع، کاظم ندافی صفحه 73
    زمینه و هدف
    خواص ویژه و منحصر به فرد نانوذرات، خطرات احتمالی منحصر به فردی نیز به دنبال خواهد داشت. به علاوه این مواد در شرایط مختلف ممکن است سمیت های مختلفی داشته باشند، لذا در این تحقیق به بررسی سمیت نانوذراتTiO2 و Fe-doped TiO2 (Fe:TiO2) در دوحالت تماس یافته با فنل و بدون تماس با فنل پرداخته شده است.
    روش کار
    ابتدا محلول استوک نانومواد مورد بررسی ساخته شده و با فنل مواجهه داده شد. پس از تهیه غلظت های مختلف از محلول استوک، دافنیا مگنا با نانومواد مواجهه یافته و مواجهه نیافته با فنل تماس داده شد. میزان مرگ دافنی ها با استفاده از مدل پروبیت در نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد و LC50، NOEC و غلظتی که در آن 100% مرگ و میر رخ می دهد در زمانهای 12 تا 96 ساعت پس از تماس محاسبه گردید.
    نتایج
    طبق نتایج به دست آمده، LC50 48 ساعته TiO2 و Fe:TiO2 در حالت بدون مواجهه با فنل به ترتیب 2705 و بیش از mg/l 15000و در حالت تماس با فنل، به ترتیب 414 وmg/l 1258 محاسبه شد. NOEC 48 ساعته در مورد نانوذرات TiO2 مواجهه یافته و مواجهه نیافته با فنل به ترتیب 41و mg/l 1253و در مورد Fe:TiO2 به ترتیب 789 و بیش از mg/l15000 بدست آمد. همچنین غلظت 100% مرگ و میر 48 ساعته در مورد نانوذرات TiO2 مواجهه یافته و مواجهه نیافته با فنل به ترتیب بیش از 1090و بیش از mg/l 1253و در مورد Fe:TiO2 به ترتیب بیش از 2108 و بیش از mg/l15000 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به LC50 48 ساعته این مطالعه نشان داد که سمیت نانو Fe:TiO2 و نانوTiO2 به علت مواجهه با فنل به ترتیب بیش از 12 برابر و 5/6 برابر افزایش می یابد. اما به طور کلی با توجه به شاخص LC50 در حالتهای مختلف می توان گفت سمیت نانوFe:TiO2 که از خواص کاتالیستی بهتری نیز برخوردار می باشد، در مقایسه با نانوTiO2 کمتر می باشد. بنابراین در کاربردهای مختلف باید استفاده از آن به جای TiO2 خالص مورد بررسی قرار گیرد زیرا این ماده خطر کمتری را برای محیط زیست در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اکسیدتیتانیوم، نانوذرات، فنل، سمیت، آزمون زیستی
  • محمد مسافری، محمد شاکر خطیبی، اکرم مهری بادلو صفحه 83
    زمینه و هدف
    امروزه باکتری های هتروتروف به صورت شاخص شمارش بشقابی هتروتروف (HPC) به عنوان مکمل شاخص کلیفرم در کنترل کیفی آب مورد توجه قرار گرفته است. سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا حداکثر مجاز تعداد باکتری های هتروتروف را در شبکه های توزیع cfu/mL 500 تعیین کرده است. نظر به اینکه تعیین باکتری های هتروتروف در آب آشامیدنی شهر تبریز جزء آزمایش های معمول نبوده و اطلاعات منتشر شده ای در این زمینه وجود ندارد لذا در این مطالعه، شاخص HPC در آب آشامیدنی شهر تبریز مورد بررسی قرار گرفته و مقادیر آن تعیین شده است.
    روش کار
    50 نمونه آب از مناطق مختلف شهر تبریز، به گونه ای تهیه شد که کل شهر را پوشش دهد. نمونه ها به صورت تصادفی و تحت شرایط استاندارد تهیه و از نظر شاخص HPC، کلیفرم، کلر باقی مانده، کدورت، دما و pH مورد آزمایش قرار گرفتند. برای کشت باکتری های هتروتروف، از محیط های کشت R2A و نوترینت آگار استفاده شده و آزمایش HPC به روش پخش بشقابی انجام گرفت. آنالیز آماری نتایج بدست آمده، از طریق آزمون های آماری رگرسیون و test Tصورت گرفت.
    نتایج
    در 50% نمونه های برداشته شده از مناطق مختلف شهر، باکتری های هتروتروف مشاهده گردید. بر اساس نتایج شمارش باکتری، تعداد باکتری های هتروتروف در شش منطقه بالای cfu/mL 500 گزارش شد. نتایج نشان داد که شاخص HPC در شبکه آب شهر تبریز بر اساس محیط نوترینت آگار برابر cfu/mL 340 ± 184 و بر اساس محیط R2Aبرابر cfu/mL 315 ± 154 بوده ضمن اینکه، در محیط کشت نوترینت آگار رشد بهتری مشاهده شد. بر اساس نتایج آنالیز آماری، ارتباط معنی داری بینHPC و کلر باقی مانده در هر دو محیط کشت وجود داشت (برای نوترینت آگار 05/0 p < و 347/0- = R، برای R2A، 05/0 p < و 312/0-= R). همچنین، بین دو شاخص HPC و pH، ارتباط معنی داری وجود داشت طوری که، با افزایش pH، HPC نیز افزایش می یافت (01/0 p <). در نهایت، رابطه بین نتایج HPC در دو محیط نوترینت آگار و R2A کاملا معنی دار بود (01/0 p <؛ 95/0= R).
    نتیجه گیری
    حضور باکتری های هتروتروف در 50% از نمونه های مورد مطالعه نشان دهنده آن است که این باکتری ها در مناطق مختلف شبکه آب آشامیدنی شهر تبریز حضور دارند لذا، پایش 6 ماهه یا حداقل یک ساله شاخص HPC در کنار باکتری های کلیفرم و مقایسه نتایج پایش دوره های زمانی مختلف می تواند به شناسایی وضعیت شبکه توزیع آب و اصلاح وضعیت مناطق مشکل دار و اطمینان بیشتر از کیفیت آب آشامیدنی کمک نماید.
    کلیدواژگان: باکتری هتروتروف، آب آشامیدنی، HPC، تبریز
|
  • H. Mohamadian, H. Eftekhar Ardebili, A. Rahimi Foroushani, M. H Taghdisi, D. Shojaiezade Page 1
    Background And Aim

    Presently not sufficient attention is paid to adolescent health promotion in many countries, because of the widespread belief that adolescents are generally healthy. The purpose of this study was to evaluate predictors of adolescent girl's quality of life using path analysis based on Pender's health promotion model.

    Materials And Methods

    The Pender's health promotion model served as the framework of this cross-sectional study, which included a total of 500 adolescent girls (grades 9-11) selected by stratified random sampling from 20 high schools for girls in 4 districts of Kashan province, Iran. Inclusion criteria were being in grades 9-11 and a written informed consent (from teachers, parents and the girls themselves). Data were collected through interviewing the girls, the interviewers being trained persons, using several standard questionnaires (for perceived self-efficacy, perceived affect, perceived barriers, perceived social support; health promoting lifestyle, and health-related quality of life). Data analysis was done using SPSS18 and LISREL 8.8, the statistical test being path analysis.

    Results

    All constructs of the health promotion model and health promoting lifestyle were significantly related to adolescent girl's quality of life. Perceived self-efficacy (β=0.70, p<0/01) and perceived affect (β=0.21, p<0/01) had the highest correlation with the quality of life. The model and the health-promoting lifestyle as a mediator accounted for 73% and 39% of variance in adolescent girl's quality of life, respectively.

    Conclusion

    The findings of this study indicate that the health promotion model can be used to explain and predict the quality of life of adolescent girls. Thus, the Pender's health promotion model is recommended to health planners for promoting the quality of life in this population

  • A. Mazlomi, M. Hamzeiyan Ziarane, A. Dadkhah, M. Jahangiri, M. Maghsodepor, P. Mohadesy, M. Ghasemi Page 15
    Background And Aim
    Today in most of the work environments, such as nuclear, military and chemical industries, human error may result in catastrophic events. A common characteristic of large technological systems is that massive amounts of potentially dangerous materials are kept in one single unit controlled by control room operators. A control room is indeed the heart of a system of this type and any error in task performance by the operators may have undesirable consequences which could never be compensated. In this study we aimed to identify and assess human errors in the control room of the Aromatic Unit of Bouali-Sina Petrochemical Company, Iran using the CREAM method
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional and analytical-descriptive study carried out in the control room of the Aromatic Unit of Bouali-Sina Petrochemical Company, Iran with 39 operators. After a job analysis by the hierarchical task analysis (HTA), probable control modes and cognitive failure probability were determined for occupational tasks using the basic and the extended CREAM methodologies.
    Results
    Based on the results of the basic CREAM method, control modes for the tasks of action, Boardman and shift control supervisor were determined as Opportunistic Control mode, while for the task of control room head it was obtained as Tactical control mode. With regard to the error types, the following results were obtained on the basis of the extended method of CREAM: execution failure (51.70%), interpretation failure (19.55%), planning failure (14.94%), and observation failure (13.81%).
    Conclusion
    The basic CREAM method showed the common performance factors (CPCs) leading to reduced performance reliability to be the number of simultaneous tasks, time of day (circadian rhythm), and adequacy and quality of training and experience. These factors caused the operators to choose an opportunistic control mode. In addition, based on the extended CREAM method results, the most noticeable cognitive failure was execution failure. In addition, the most important cognitive activities related to the control process in the control room were communication, execution, diagnosis, monitoring, and planning. Based on these findings, providing instructions and guidelines for work procedures, holding training courses, shift work scheduling, optimization of the communication systems and modifications in the control software are essential to minimize human errors in the Bouali Sina Petrochemical Company control room.
  • M. Khodaveisi, A. Yaghobi, R. Borzou, M. Khodaveisi Page 31
    Background And Aim
    Cardiovascular diseases are the main cause of death in the world. Several factors such as lifestyle can alter incidence of these diseases. Cardiovascular diseases originate from childhood; therefore, early prevention must begin from childhood and adolescence in order to be able to modify risk factors. The aim of this study was to identify modifiable (tobacco smoke exposure, physical inactivity, hypertension, obesity, incorrect dietary habits and high blood pressure) and non-modifiable (family history) cardiovascular risk factors in Hamedani adolescents.
    Materials And Methods
    This was a descriptive- analytic Cross- Sectional study, including 1000 students selected by stratified cluster sampling, from 8 high schools in Hamden, Iran. The subjects’ height, weight and blood pressure were measured and their body mass index (BMI) was calculated. A questionnaire was used to obtain information on life style.
    Results
    On the whole, 23% of the participants had a family history of hypertension and hyperlipidemia. The data also showed that 10.7% of the participants had a BMI more than 25kg/m², 59% had no physical activity, more than 50% had a high intake of salt, and 67% were exposed to passive tobacco smoke. The average length of time spent daily on watching T.V. or playing video games was 6 hours. Proportions of the subjects consuming saturated oils, high-fat dairy products, ready-to-eat foods, and junk foods (potato chips and puffed cereals) were 50.8%, 33.1%, 48.6%, and 75.4%, respectively. The most common method of cooking was frying (used by 35.9% of the families). Finally, 3.4% of the adolescents were smokers themselves and 25% of them said that their friends smoked, while 67.7% were exposed to cigarette smoke from their smoker-relatives.
    Conclusion
    Most of the Hamedani adolescents are at risk of cardiovascular diseases risk factors. Primary intervention programs should be designed and implemented aiming at promoting the health and nutritional awareness and, ultimately, practice, of the general population with particular emphasis on adolescents.
  • M. Behfar_M. A Ehsani_P. Salamati_K. Holakouie Naieni_R. Jamshidi_P. Derakhshandeh-Peykar Page 41
    Background And Aim
    Thalassemia, a heterogeneous disease, is one of the most common single-gene diseases worldwide. The aim of this study was to find associations between hematological indices and severity of beta-globin gene mutations in beta-thalassemia carriers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 30 beta-goblin gene mutations (b+ and b○) in 1206 unrelated beta-thalassemia carriers were investigated. In addition, their hematological indices, including CBC and electrophoresis results, were determined. The association between genetic findings and hematological parameters (mean corpuscular volume (MCV) and mean hematocrit corpuscular hematocrit (MCH)) were determined using the SPSS software, the statistical test being the t-test.
    Results
    The results indicated that b+-thalassemia carriers had higher MCV and MCH means than b○-thalassemia carriers. These findings would certainly have practical implications in public health.
    Conclusion
    The results show a significant correlation between two hematological indices and certain types of mutations in beta-thalassemia carriers.
  • H. Kashani, M. Mahmoodi, H. Zeraati, A. Rahimi, A. Jalali Page 51
    Background And Aim

    Many researchers have studied survival (time to death) of gastric cancer patients. Although gastric cancer diagnosed in early stages can be cured by surgery, chance of relapse still exists after operation. Hence, we should consider both events, that is, relapse of the disease and death, in order to be able to make a more precise estimation for survival of the patients. The purpose of this study was to use the competing risks method to estimate the cumulative incidence functions (CIF) of the relapse of disease and death and consequently to estimate the postoperative disease-free survival.

    Materials And Methods

    A total of 330 patients admitted to Iran Cancer Institute and operated between March 1995 and March 1999 were enrolled in the study. They were followed up for at least 5 years to estimate their 5-year disease-free survival. Information on their demographic, clinical, and therapeutic characteristics, as well as on the type and time of occurrence of the first event (relapse of disease or death) after surgery was collected from their medical records. The direct parametric method was applied to estimate CIFs of relapse of the disease and death, while to adjust the effects of some covariates the parametric regression model was used. Data analysis was done using the R software and a p-value <0.05 was considered statistically significant. The findings were compared with the results obtained on the basis of data analysis in which the competing events were not considered.

    Results

    The median follow-up time was 37.9 months. Of all the patients 13% experienced relapse and 60.9% death as the first event after surgery. The CIFs of relapse of disease and death 5 years after operation, with due consideration of covariates, were estimated at 11.0% and 68.6%, respectively. Age, stage of disease, and complementary treatment were statistically associated with the CIF of death, while only complementary treatment was related to the CIF of relapse. Older patients and those in more advanced stages of disease were more likely to die after operation. Moreover, while complementary treatment after operation decreased the CIF of relapse of disease, it increased the CIF of death. The disease-free survival of patients 5 years after surgery was 20.4% (considering the effects of some covariates).

    Conclusion

    The competing risks method is recommended for analyzing survival data because of its capability in considering different events and, therefore, making it possible to make more precise estimations. By using this method, considering smaller variance estimates for model parameters and also narrow confidence intervals for the cumulative incidence functions of competing events, it is expected to obtain more precise results. Unfortunately, the results have revealed that the disease-free survival of gastric cancer patients is low in Iran.

  • F. Golbabaei, R. Kazemi, G. Golestan, M. Pourtalari, J. Shahtaheri, M. Rismanchian Page 63
    Background And Aim
    Considering the acute and chronic effects of organic solvents to which vehicle painters are exposed for long periods of time, their evaluation and control is crucial for protection of health of the employees. This study aimed to find the most influential factors on exposure to, and spreading pollution with, benzene, toluene, xylem, and etylebenzene (BTEX) in order to be able to choose the best control measures.
    Materials And Methods
    In a motor-vehicle company the vehicle painting process was studied in detail and the solvents used in paints and in spreading organic solvent stations were identified. Based on the types and concentrations of the variables being studied, using the NIOSH method a total of 240 air samples were collected (5 samples for each variable and the respective controls) and analyzed. The SPSS version 11.5 was used for data analysis, the statistical tests being multi-regression and analysis of variance.
    Results
    Exposure to benzene in all occupational tasks, as well as to toluene in top coating and undercoating stations exceeded, while exposure to etylebenzene and xylene did not reach, the respective permitted exposure limits (p<0.05). The most effective factors on exposure to all the four solvents were, in order of effectiveness, occupational task, gun type, and the type of paint sued (p<0.05).
    Conclusion
    The effects of the variables studies – occupational task, gun and paint types – on exposure to BTEX relate to differences in occupational task work load, the type of gun used, and the paint organic solvent formulation. The reason for the potentially high exposure to benzene is its presence as an impurity in the paint solvents. Thus, it is highly recommended that in the process of control and evaluation special attention be paid to these factors.
  • M. R Zare_K. Naddafi Page 73
    Background And Aim
    Specific and unique characteristics of nanoparticles may entail specific and unique hazards. In addition, they may also exhibit toxicity under certain conditions. This study was conducted to investigate the toxicity of phenol-exposed and phenol-unexposed nano-TiO2 and nano-Fe/TiO2 particles.
    Materials And Methods
    Stock solutions of the afore-mentioned nanoparticles were prepared at different concentrations and a sample of each was exposed to phenol. This was followed by exposing Daphnia Magna to the phenol- and non-phenol-exposed nanoparticles. LC50, NOEC and the concentrations at which mortality rates were 100% were determined 12 to 96 hours after exposure, while for the determination of the mortality rate of Daphnia the Probit model in SPSS version16 software was used.
    Results
    The results revealed that (1). The 48-hr LC50 values for phenol-unexposed nano-TiO2 and nano-Fe/TiO2 particles were 2705 and over 15000 mg/m3, respectively. The corresponding values for the phenol-exposed samples were 414 and 1253. (2). The 48-hr NOEC values for the phenol-exposed TiO2 and FeTiO2 were 41 and 789, respectively, the corresponding values for unexposed samples being 1253 and over 15000 mg/m3. (3). In addition, the 48-hr 100% mortality rates for phenol-unexposed nano-TiO2 and nano-Fe/TiO2 particles were, respectively, 1253 and over 15000 mg/m3, while for the phenol-exposed samples the corresponding rates were 1090 and over 2108.
    Conclusion
    With regard to 48-hr LC50, the findings show that the toxicity of both nano-Fe: TiO2 and TiO2 increases as a result of exposure to phenol, the increase being 12-fold for the former and 6.5-fold for the latter. In general, however, based on LC50, it can be said that the toxicity of Fe:TiO2 nanoparticles, which has better catalytic characteristics, is lower in comparison to TiO2 nanoparticles. Thus, using Fe:TiO2 in preference to pure TiO2 should be investigated further, as it will be less hazardous to the environment.
  • Mosaferi M., M Shakerkhatibi, A. Mehri Page 83
    Background And Aim
    Recently the use of heterotrophic plate count (HPC) has received much attention as a supplementary indicator of the MPN test in water quality control. The US Environmental Protection Agency (USEPA) has declared 500 cfu/mL as the maximum acceptable level for heterotrophic bacteria in distribution networks. Currently the HPC determination is not among the routine control items in Tabriz city and there is no published information on the presence of heterotrophic bacteria in that city's potable water. In this study the presence of HPC in potable water main was determined in Tabriz city, Iran.
    Materials And Methods
    A total of 50 water samples, representing drinking water of the whole city of Tabriz, were taken randomly from different districts of Tabriz city and their HPC, coliform, residual chlorine, turbidity, temperature, and pH were measured. For the heterotrophic bacteria the R2A and Nutrients Agar culture media were used, while the spread plate count method was used for the HPC test. The statistical tests used for data analysis were the t-test and regression.
    Results
    In 50% of the samples heterotrophic bacteria were present. In 6 districts the HPC was higher than 500 cfu/mL. Based on Nutrient Agar and R2A, the HPC indicator in Tabriz drinking water was 184±340 and 154±315 cfu/mL, respectively, the growth rate being higher in the former medium. There was a significant correlation between the HPC and residual chlorine in both media (for Nutrients Agar, p<0.05; R= -0.347, and for R2A, p<0.05; R= -0.312). Also, there was a significant positive correlation between the HPC and pH (p<0.05). Further analysis of the data showed that the correlation between HPC values in both media was also significant (p<0.95, R= 0.95).
    Conclusion
    The presence of heterotrophic bacteria in 50% of the water samples tested indicates that drinking water contamination with these bacteria is a public health problem in Tabriz city. As a result, monitoring of HPC at least once every 6 or, at least, 12 months, together with coliform bacteria, and the comparison of the results over time can help to better determine water quality in the distribution system, as well as boost the system operation and ensure drinking water with a high quality.