فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهین سعیدی نجات، علی وفایی نجار صفحه 1
    مقدمه
    آموزش مجازی یکی از روش های رایج در کشورهای مختلف جهان است. افزایش امکانات و دسترسی به اینترنت در رشد این روش نقش مؤثری دارد. تنها عامل تامل بر انگیز نحوه عملکرد دانشجویان با توجه به نوپایی روش است که نیاز به بررسی و پیگیری دارد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش الکترونیک و سخنرانی بر میزان یادگیری دانشجویان گروه بهداشت و مدیریت دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی در بین 191 نفر از دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی رشته های مختلف گروه بهداشت و مدیریت انجام شد. نیمی از دروس به صورت حضوری و بقیه به شکل مجازی ارائه گردید. برای دروس مجازی در هر درس دو جلسه پرسش و پاسخ و رفع اشکال برگزارشد. پرسشنامه محقق ساخته نظرسنجی در رابطه با تناسب محتوای درس و اهداف آموزش مجازی، میزان دستیابی به اهداف و رفع نیاز آموزشی، نوع محتوا و شیوه و توالی مطلب، ارتباط استاد و دانشجویان، و ترغیب دانشجو به مطالعه تنظیم گردید. آزمون دروس حضوری و مجازی در دو برگه جداگانه با تعداد سؤال و نحوه یکسان به صورت همزمان انجام شد. سپس تفاوت نمرات آزمون دانشجویان در دو روش آموزشی بررسی گردید. نتایج آن به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون های آماری T تست و آنالیز واریانس تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین نمرات دانشجویان در آزمون حضوری و مجازی تفاوت معناداری نداشت. آموزش مجازی از نظر دستیابی به اهداف و رفع نیاز آموزشی، محتوا و شیوه و توالی و نوع مطلب و آزمون، مطلوب بود و بین تناسب محتوای درس و اهداف آموزش مجازی، با تعداد اشتباهات دانشجو در آزمون پایانی ارتباط معناداری وجود نداشت. تسلط و مهارت دانشجو به کامپیوتر با موفقیت کار با سامانه آموزش مجازی و نمرات آزمون کامپیوتری رابطه مؤثری داشت (001/0=P).
    نتیجه گیری
    آموزش مجازی یک روش جدید و موفق آموزشی است که برای دستیابی به اهداف عالیه آن نیاز به تداوم، زمان و ارتقای دسترسی به رایانه و اینترنت در کل جامعه می باشد. توصیه می شود در ابتدای ورود به دانشکده واحد آشنایی با رایانه و اینترنت برای دانشجویان ترم اول ارائه گردد تا بتوان مشکلات ناشی از ارتباط با سایت آموزش مجازی را مرتفع نمود.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، آموزش ترکیبی، رایانه، آموزش مجازی
  • منوچهر صفری، لعیا قهاری صفحه 10
    مقدمه
    روش های سنتی آموزش قادر به پاسخگویی دانش روز نمی باشد. اما اکنون چالش های فراوانی بین روش سنتی و جدید و حتی ادغام روش ها بین اساتید مختلف در رشته های گوناگون وجود دارد. در این مطالعه اثربخشی دو روش سخنرانی و کار در گروه های کوچک در یادگیری بخشی از آناتومی در بین دانشجویان پزشکی مورد مقایسه قرار گرفته است.
    روش ها
    در مطالعه نیمه تجربی، تعداد 54 دانشجوی پزشکی در دو نیمسال تحصیلی که واحد آناتومی سر و گردن را داشته اند به عنوان گروه تجربی انتخاب شدند. چهار جلسه ابتدایی کلاس های تئوری و عملی استخوان شناسی جمجمه به صورت همزمان برای گروه تجربی در گروه های کوچک 5 نفره برگزار گردید. نتایج نمرات استخوان شناسی میان ترم و پایان ترم این گروه از دانشجویان با دانشجویان پزشکی دو نیم سال قبلی که کلاس ها فقط به صورت سخنرانی و بخش های تئوری و عملی به صورت مجزا برگزار می شد (به عنوان گروه شاهد) مقایسه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    در گروه تجربی که کلاس ها به صورت همزمان تئوری و عملی در گروه های کوچک انجام می شد نمرات آزمون میان ترم و پایان ترم به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل که کلاس های تئوری فقط به صورت سخنرانی و مباحث تئوری و عملی مجزا برگزار می شد بوده است.
    نتیجه گیری
    در روش کار در گروه های کوچک، میزان یادگیری بیشتر از روش سنتی تدریس آناتومی است. احتمالا وجود حس مشارکت گروهی و ارتباط بیشتر استاد با دانشجو سبب افزایش میزان انگیزش برای مطالعه بیشتر می گردد.
    کلیدواژگان: آناتومی سر و گردن، آموزش پزشکی، گروه کوچک، سخنرانی، دانشجوی پزشکی
  • آرمین عطار، لیلا بذرافکن، امیر نقش زن، محسن خسروی مهارلویی، آرمین دهقان، مریم سادات توانگر، الهام انصاری فرد، پیمان پیمانی، سید ضیاالدین تابعی صفحه 16
    مقدمه
    بازاندیشی به پزشکان قدرت خودآگاهی، خود هدایتی و توانایی اتخاذ تصمیمی های دشوار را می دهد. با استفاده از دفترچه های یادداشت روزانه و با الگوی بازاندیشی، مطالعه ای در میان گروهی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد که هدف آن بررسی دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نسبت به دفترچه های یادداشت روزانه به عنوان ابزاری جهت ثبت ایده ها و بازاندیشی بود.
    روش ها
    در یک مطالعه مداخله ای تک گروهی، دفترچه ای به نام دفترچه ی ثبت و تحلیل ایده ها و جهت جلوگیری از فراموش شدن ایده ها، و تفکر در عمل طراحی شد وبعد از برگزاری کارگاه آموزشی تکنولوژی خلاقیت و بارش افکار این دفترچه بین دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز توزیع گردید. پرسشنامه ای روا و پایا نیز به منظور ارزیابی نظرات دانشجویان شرکت کننده در مطالعه طراحی گردید. پس از یک بازه زمانی دو ماهه استفاده از دفترچه، به کلیه دانشجویان پرسشنامه های ارزیابی دفترچه بارش افکار داده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS با استفاده از تست آماری توصیفی و مجذور کای و با 05/0=α مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    36 درصد از پاسخ دهندگان از دفترچه ها استفاده کرده اند و 64 درصد از آنها دفترچه ها را مفید و یا بسیار مفید ارزیابی کرده اند. کسانی که از دفترچه استفاده کرده اند به طور میانگین 11 ایده در یک بازه دو ماهه پس از دریافت دفترچه ثبت کرده اند. 7/46 درصد کسانی که ایده های خود را ثبت نکرده اند، علت آن را نداشتن حوصله و انگیزه برای ثبت کردن ایده ها بیان نموده اند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بیشتر از اینکه ایده پردازی دانشجویان مشکل داشته باشد عدم تمایل ایشان به فعالیت و نداشتن انگیزه باعث کاهش میزان ایده های مفید شده است. بنابراین پیشنهاد می شود از دفترچه یادداشت روزانه به عنوان ابزاری جهت تشویق دانشجویان به ایده پردازی و ثبت ایده های آنها استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازاندیشی، تفکر خلاق، دفترچه ثبت ایده ها، بارش افکار، دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی
  • شهلا مؤمنی دانایی، لادن زرشناس، مرتضی عشاق، سیده مریم امید خدا صفحه 24
    مقدمه
    در فرآیند آموزش و پرورش، آموزش های ارائه شده به روش سخنرانی به سرعت فراموش می شود.از این رو، همگام با پیچیده تر شدن رشته دندانپزشکی و معرفی تکنیک های جدید لزوم استفاده از روش های نوین آموزشی جهت یادگیری مادام العمر ضروری می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر دو روش تدریس سخنرانی و مشارکتی بر میزان یادگیری و رضایت دانشجویان دندانپزشکی در دانشکده دندانپزشکی شیراز انجام گرفت.
    روش ها
    در مطالعه حاضر که به روش نیمه تجربی انجام شد، کلیه دانشجویان ترم نهم (60 نفر) که واحد ارتودنسی نظری 1 را گرفته بودند به روش سرشماری انتخاب، و در ارائه مبحث سبب شناسی ناهنجاری های فکی – دندانی به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتدا یک پیش آزمون (Pre-test) جهت ارزیابی اطلاعات و رضایت دانشجویان در مورد مبحث اتیولوژی به روش سخنرانی به عمل آمد. سپس دانشجویان در هر دو گروه آزمایش و کنترل آموزش دیدند. دانشجویان در گروه کنترل به روش آموزش بر پایه سخنرانی و در گروه آزمایش گروه های کوچک 5 نفره تقسیم شده و آموزش به روش مشارکتی انجام شد. سپس در گروه آزمایش و کنترل یک پس آزمون (Post-test) جهت ارزیابی یادگیری و رضایت دانشجویان به عمل آمد. در نهایت نتایج با استفاده از آمار تحلیلی Wilcoxon و Mann-Whitney U و SPSS تحلیل شد.
    نتایج
    یافته های پژ‍وهش اختلاف معناداری را بین میانگین نمرات رضایت دانشجویان قبل و بعد از اجرای روش مشارکتی نشان داد. همچنین بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در گروه تدریس مشارکتی نسبت به گروه سخنرانی اختلاف معنادار آماری وجود داشت (001/0p<). اما بین پس آزمون میزان یادگیری گروه مشارکتی با پس آزمون گروه سخنرانی تفاوت معناداری دیده نشد. (14/0p=)
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد استفاده از روش مشارکتی در تدریس دانشجویان دندانپزشکی می تواند مفید واقع شود و میزان رضایت دانشجو را افزایش دهد. با افزایش انگیزه درونی دانشجویان می توان فرصتی برای افزایش کیفیت آموزش به دست آورد.
    کلیدواژگان: روش تدریس، دانشجویان، تدریس مشارکتی، تدریس سخنرانی، دندانپزشکی
  • میترا ادراکی، معصومه رامبد، روح الله عبدلی صفحه 32
    مقدمه
    رضایت از تحصیل به عنوان یکی از شاخص های اندازه گیری کیفیت یادگیری و آموزش دانشجویان شناخته شده است. رضایت از تحصیل ممکن است بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان اثر بگذارد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط رضایت از تحصیل با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان پرستاری است.
    روش
    در یک مطالعه توصیفی- همبستگی، 117 دانشجوی پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت سرشماری طی سال 86-85 شرکت کردند. میزان رضایت از تحصیل با استفاده از پرسشنامه ای روا و پایا؛ ارزیابی گردید، معدل ترم های قبلی دانشجو به عنوان معیاری از پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. داده ها با بکارگیری آزمون مجذور کای، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میزان رضایت از تحصیل با معدل تحصیلی ارتباط معنادار آماری داشت (00001/0>p و 22/114=t). به علاوه، رضایت از تحصیل در اغلب واحدهای مورد پژوهش (4/56 درصد) در سطح متوسط بود. میانگین رضایت از تحصیل و پیشرفت تحصیلی (معدل ترم های قبل دانشجو) در پایه های مختلف تحصیلی تفاوت معنادار آماری داشت. همچنین بین پیشرفت تحصیلی و جنس ارتباط معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه وجود ارتباط بین رضایت تحصیلی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان پرستاری را نشان داد. بنابراین می توان رضایت از تحصیل را به عنوان شاخصی از کیفیت یادگیری دانشجویان و پیشرفت تحصیلی آنها در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ارتباط، رضایت از تحصیل، پیشرفت تحصیلی و دانشجویان پرستاری
  • فریبا حقانی، کوروش شریعت پناهی صفحه 40
    مقدمه
    ارتقای کیفیت آموزشی یکی از مهم ترین نگرانی های مسؤولین آموزشی است. متخصصین بر این اعتقاد هستند که شناسایی و رفع عوامل مخل یادگیری مانند خستگی فراگیران می تواند نقش بسزایی در ارتقای یادگیری داشته باشد. هدف این مطالعه، بررسی اثر انجام حرکات کششی و تنفسی حین تدریس بر میزان یادگیری دانشجویان پزشکی بود.
    روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی،84 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در نیمسال دوم سال تحصیلی 88-87 واحد درسی ژنتیک را انتخاب کرده بودند، به روش نمونه گیری تصادفی ساده به دو گروه 43 نفری تجربی و 41 نفری شاهد تقسیم شدند. تعداد جلسات، زمان کلاس، محتوای درس، و مدرس برای هر دو گروه یکسان بود. در گروه تجربی، حرکات کششی و تنفسی در حین تدریس اجرا شد و در گروه شاهد، تدریس بدون استفاده از این حرکات انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون چند گزینه ای و به صورت پیش آزمون–پس آزمون جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و آزمون های آمار استنباطی (آزمون t) انجام گردید.
    نتایج
    نتایج تجزیه و تحلیل داده های آماری نمرات پیشرفت تحصیلی در گروه شاهد و تجربی، اختلاف معناداری را بین نمرات پیشرفت تحصیلی دانشجویان پزشکی در گروه شاهد و تجربی نشان داد (05/0، p=912/2-t=).
    نتیجه گیری
    از آنجا که اجرای حرکات کششی و تنفسی حین تدریس باعث بهبود پیشرفت تحصیلی دانشجویان پزشکی در درس ژنتیک شده است. اجرای این حرکات در کلیه کلاس ها و کارگاه های آموزشی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حرکات کششی، حرکات تنفسی، دانشجویان پزشکی، یادگیری، کلاس درس
  • رقیه گشمرد، نیلوفر معتمد، حکیمه واحدپرست صفحه 48
    مقدمه
    اساتید ازجمله ارکان اساسی نظام آموزش بوده که باعث پروراندن نیروهای کارآمد در جامعه می شوند. هدف از انجام این پژوهش بررسی دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در مورد ویژگی های یک استاد خوب و مقایسه نظرات آنها با هم می باشد.
    روش ها
    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بود. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه (100 نفر) و کلیه دانشجویان در حال تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی88 -87 (1200 نفر) بودند که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. از تعداد فوق 78 نفر از اساتید و 1000 نفر از دانشجویان پرسشنامه را تکمیل نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای پیش ساخته بود. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر انجام شد.
    نتایج
    اساتید در پاسخ به بیست سؤال مربوط به ویژگی استاد خوب به ترتیب: تسلط استاد در درس مورد تدریس، صداقت در گفتار و رفتار، ارائه مطالب جدید، داشتن برنامه ریزی منظم جهت ارائه دروس؛ و دانشجویان: تسلط استاد در درس مورد تدریس، صداقت در رفتار و گفتار، ارائه جذاب مطالب درسی و داشتن برنامه ریزی منظم جهت ارائه دروس را خیلی مهم دانستند.
    نتیجه گیری
    تسلط استاد در درس مورد تدریس از مهم ترین ویژگی استاد می باشد که باید به آن توجه ویژه نمود. ویژگی بعد داشتن صداقت در گفتار و رفتار می باشد. ارائه مطالب جدید و روزآمد، و داشتن طرح درس مشخص قبل از شروع کلاس نیز می تواند موجب تسهیل فرآیند آموزش شود.
    کلیدواژگان: استاد خوب، دانشجو، ویژگی، دیدگاه
  • محمد صاحب الزمانی، آیدا زیرک صفحه 58
    مقدمه
    اضطراب امتحان مشکل شایعی در میان دانشجویان و دانش آموزان است. به کار بردن راهبرد های مطالعه و یادگیری، و راهبردهای مقابله با اضطراب می تواند باعث پیشرفت و بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان شود. هدف این پژوهش تعیین وضعیت استفاده از راهبردهای مطالعه و یادگیری و ارتباط آن با اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.
    روش ها
    این پژوهش به صورت توصیفی مقطعی بر روی 200 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در اردیبهشت 1388 انجام شد. روش نمونه گیری سهمیه ای و جامعه پژوهش در این مطالعه شامل دانشجویان پرستاری، مامایی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، تغذیه و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، در مقطع کارشناسی بود. دانشجویان دو پرسشنامه استاندارد راهبردهای مطالعه و یادگیری وین اشتاین، و اضطراب امتحان ساراسون را تکمیل نمودند و ارتباط نمرات حاصل از این دو بررسی گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه به کمک نرم افزارSPSS استفاده شد. همچنین نمرات به دست آمده، با مقدار هنجاری نمرات دانشجویان در امریکا مقایسه گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانه نمرات حاصل شده از 10حیطه پرسشنامه راهبردهای مطالعه و یادگیری به شرح زیر بود: نگرش(29)، انگیزش(27)، کنترل وقت(26)،کنترل اضطراب(15)، تمرکز(27)، پردازش اطلاعات(28)، انتخاب ایده اصلی(30)، راهنمای مطالعه(25)، خودآزمایی(23) و راهبردهای آزمون(29). همچنین اضطراب امتحان در 37 درصد از دانشجویان در سطح خفیف، 5/38 درصد متوسط و 5/24 درصد در سطح شدید بود. رابطه معکوس معناداری بین اضطراب امتحان با تمامی حیطه های راهبردهای مطالعه و یادگیری در سطح 05/0 p وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که میان مؤلفه های راهبردهای مطالعه و یادگیری و اضطراب امتحان ارتباط معناداری در جهت معکوس وجود داشته است در واقع استفاده از راهبردهای مطالعه و یادگیری می تواند به عنوان یکی از روش های کاهش اضطراب امتحان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مطالعه، راهبردهای یادگیری، اضطراب امتحان، دانشجویان علوم پزشکی
|
  • Shahin Saeedinejat, Ali Vafaeenajar Page 1
    Introduction
    E-learning is one of the usual educational methods all over the world. Rapid technological advances and easy access to Internet have had an effective role in the development of this method. The only factor needing more investigation is student's performance towards e-learning. This study was designed to compare the effect of two methods of e-learning and lecture on student's learning in the department of Health and Management of Mashad University of Medical Sciences.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 191students of different disciplines in the department of Health and Management. During the term, half of the courses were presented by lecture and the other half through e-learning. At the end of the term, the student's opinion toward the educational methods was asked using a researcher-made questionnaire. The exams covering the contents of both educational methods was administered in sparated sheets at the same time. The Data were analyzed by t-test and ANOVA through SPSS.
    Results
    There was no significant difference between student's mean scores in attendance and e-learning courses. E-learning course was optimal regarding goal achievement and educational needs fulfillment, content, methodology, sequence, material and evaluation. There was a significant relationship between student's computer skills and their success in working with e-learning system as well as their scores on the on-line final exam (P=0.001).
    Conclusion
    E-learning is a new and successful teaching method which needs continuity, enough time, and enhanced access to computer and internet in the whole society, in order to achieve its final goals. It is recommended to present some introductory courses in computer and internet for first term students to be able to overcome the problems of using e-learning system.
  • Manouchehr Safari, Laya Ghahari Page 10
    Introduction
    Traditional teaching methods cannot keep up with the new knowledge in medical students anymore. There are several challenges between traditional and new teaching methods in different courses. This study has tried to compare the effects of two teaching approaches on education of osteology(lecture VS work in small groups).
    Methods
    In a quasi experimental study, 54 medical students of Semnan Medical University who had selected anatomy of head and neck were randomly divided into small groups of experiment in two sequent semesters. Theoretical and practical sessions of Osteology were simultaneously held for the first four sessions in groups with 5 member. Results of mid term and final exams of these groups were compared with those of the past two semesters in which the medical students had been educated only by lecture in a theory and practice combination method as a control group. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    The mean scores of midterm and final exams in combined theory and practice experimental groups were significantly higher than controls in which classes were held just by lecture with separate theoretical and practical issues.
    Conclusion
    In small groups, the level of learning osteology, compared to traditional method, was more. This increase is possibly due to the sense of team work and a better student and teacher relationship resulting in a more motivation of studying.
  • Armin Attar, Leila Bazrafkan, Amir Naghshzan, Mohsen Khosravi Baharluei, Arman Dehghan, Maryamosadat Tavangar, Elham Ansarifard, Payam Peimani, Sayed Ziaoddin Tabeii Page 16
    Introduction
    Reflection promotes self-awareness, self-guidance,and the ability to make crucial descsions in medical doctors.This study was done to determine the viewpoint of the students of medicine,dntistry,and pharmacology studying in Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, a logbook was designed for recording and analyzing ideas in order to prevent them from being forgotten and to reflect on and use them in practice. This logbook was distributed among students of medicine, dentistry and pharmacy after they had attended an educational workshop on creativity and brain storming. A questionnaire was prepared in order to assess the student's views. The questionnaire was validated for content validity and was approved by experts. Its reliability coefficient was proved to be 0.76% using Cornbach's alpha coefficient. After 2 months, the questionnaires were given to the students. The data were analyzed through SPSS 14.
    Results
    36% of the respondents had used the logbooks and 64.2% of them evaluated them as effective or very effective. The students who used the logbook recorded 11 ideas in it within 2 months. 46.7% of the students did not record any ideas in the logbook and the reason was expressed to be lack of motivation and low mood.
    Conclusion
    Based on the results, lack of both motivation and inclination for activity leads to lack of effective ideas which are to be practiced in the society. Due to the fact that only 25% of the students used daily schedule section of the logbook, it seems that the students are not familiar with time management strategies and they usually waste their time; the problem is not lack of time. However, in spite of the fact that using logbooks by the students is beneficial, educational workshops on time management and also devising concept and mind maps from the ideas are necessary.
  • Shahla Momeni Danaei, Ladan Zarshenas, Morteza Oshagh, Seyedeh Maryam Omid Khoda Page 24
    Introduction
    Most of the knowledge acquired through lecturing is forgotten rapidly. As dentistry is becoming a more complicated field of study and as new techniques are introduced, the use of modern educational approaches to promote lifelong learning becomes necessary. This study is to compare cooperative teaching method and lecture method in terms of their impact on student's learning and their satisfaction in school of dentistry in Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    In this quasi experimental study sampling was census and all 9th semester students (60 students) taking theoretical orthodontics(I) were included. One topic, etiology of mandibular abnormalities, was taught to both randomly selected experiment & control groups. First, to assess knowledge & satisfaction of the students with lecture methods for etiology, a pre-test was applied. Then both groups were taught; the control group received instruction through lecture method and the experiment group formed 5-member subgroups and received instruction through cooperation. Then, both groups took a post-test. Data were analyzed through Wilcoxon and Mann-Whitney U using SPSS 12.
    Results
    A significant difference was found between the mean scores of the student's satisfaction before and after applying the cooperative method. Also, there was a significant difference between the pre–test scores in the lecture group and the cooperative group (p<0.001), but no significant difference was observed between post-test scores of the two groups (P=0.1).
    Conclusion
    The study showed that cooperative teaching method could be useful in teaching dentistry students and could enhance their intrinsic motivation, which in turn could improve learning quality.
  • Mitra Edraki, Masoumeh Rambod, Rouholah Abdoli Page 32
    Introduction
    Students’ educational satisfaction has been identified as an indicator of the quality of the students’ learning and educational system. It may also affect academic success among students. The aim of this study was to determine the relationship between nursing student's educational satisfaction and their academic success.
    Methods
    It was a descriptive co-relational study. One hundred seventeen nursing students in Nursing & Midwifery school of Shiraz University of Medical Sciences, selected by convenience sampling method, participated in the study during school year of 2006-2007. The data were collected by education satisfaction standardized questionnaire. Academic success was determined by students’ Grade Point Average (GPA). Data were analyzed by chi-square test, independent T–test and ANOVA.
    Results
    The findings of this study showed that there is a relationship between student's educational satisfaction and their academic success (t= 114.22, p<0.0001). In addition, educational satisfaction among the subjects was in a moderate level (56.4%). Statistical analysis indicated that there was a significant difference between the educational satisfaction and academic success and various students ‘ university entrance year. In addition, there was an association between students’ grade point average and their gender.
    Conclusion
    This study indicated that there is an association between nursing students’ educational satisfaction and their academic success. Therefore, Students’ educational satisfaction can be an indicator of the quality of learning and academic achievement in nursing students.
  • Fariba Haghani, Kourosh Shariatpanahi Page 40
    Introduction
    Nowadays, promotion of the quality in education is the main concern of education authorities. Scholars believe that detecting the related items including the disrupting factors can play a major role in this field. This study tries to survey the influence of stretching and deep breathing exercises on test achievement scores of medical students.
    Methods
    This study adopts a quasi-experimental approach to investigate the effects of within class stretching and deep breathing exercises on test achievement scores of 84 medical students(selected by random sampling) who had registered for a course of Genetics in the second semester of 2008-2009 school year. The samples were divided into two groups of experiment (43) and control (41).The number of sessions, time of class, content of the course and the teacher were identical for both groups. Stretching and deep breathing exercises were performed within class in experimental group while there was no intervention in control group. Data were collected by multiple choice questions in form of pre-post tests. The data were analyzed by descriptive and inferential (T-test) statistical tests in SPSS soft ware.
    Results
    Findings obtained from data analysis showed a significant difference between test achievement scores in experiment and control groups (p=0.05, t=-2.912).
    Conclusion
    Since performing within class stretching and deep breathing exercises caused promotion of test achievement scores of medical students in course of Genetics, performing these exercises is highly recommended in all classes and educational workshops.
  • Roqayeh Gashmard, Niloofar Moatamed, Hakimeh Vahedparast Page 48
    Introduction
    University teachers make the pillars of an educational system. They help raise competent human resource for community. This study aimed at assessing faculty member's & student's viewpoints on characteristics of a good university teacher in Boushehr University of Medical Sciences,and comparing the two.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive research. Samples were 78 university teachers & 1000 students using census. Data were collected through a questionnaire and were analyzed using chi-square, through SPSS.
    Results
    The faculty member's responses to 20 questions on characteristics of a good university teacher showed the following as the most important characteristics:being knowledgeable in the subject matter, honesty, presenting up-to-date knowledge of their subject matter, and lesson planning. The student's responses prioritized the characteristics as: being knowledgeable in the subject area, honesty, attractive presentation of subject matters,and lesson planning.
    Conclusion
    Above all, a good university teacher needs to be knowledgeable. The second most important characteristics is honesty followed by up-to-date knowledge of the subject matter. Finally, teachers need to prepare lesson plans for their classes. This could facilitate learning.
  • Mohammad Saheb Alzamani, Aida Zirak Page 58
    Introduction
    Test anxiety is a common problem among school and university students. Learning and study strategies as well as stress management strategies can be effective on students’ success and academic achievement. In this study, learning and study strategies, and their relationship with test anxiety has been investigated among students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross sectional study was conducted on 200 students in Isfahan University of Medical Sciences in May, 2009. Sampling method was Quota and the population studied included BS students of nursing and midwifery, medical library and information science, nutrition and health service management. All students completed Veinstein learning and study strategies questionnaire and Sarason test anxiety inventory. Then, the relationship between the scores was investigated. Data were analyzed by statistical tests of Students-T, ANOVA and Pearson correlation through SPSS version 15.
    Results
    The results showed that the mean scores of 10 domains were as attitude 29, motivation 27, time management 26, anxiety management15, concentration 27, information processing 28, selecting main idea 30, study aids 25, self testing 23, test strategies for learning and studying strategies questionnaire 29. Also, the level of test anxiety was light in 37% of students, moderate in 38.5% and severe in 24.5%. There was a reverse and significant association between all above domains of learning and study strategies and test anxiety (p 0/05).
    Conclusion
    According to the reverse and significant association between using learning and study strategies and test anxiety, these strategies can be taught as a way to decrease test anxiety.