فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1389)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1390/01/31
  • تعداد عناوین: 49
|
  • مژده مهدی زاده، بیژن موحدیان، کوشا غلامرضایی صفحه 437
    مقدمه
    ارزیابی بالینی بلندمدت ایمپلنت‎های دندانی و ساختمان‎های در بر گیرنده‎ی آن‎ها برای رسیدن به آگاهی و دانش بیشتر نسبت به دلایل شکست و موفقیت این درمان یک ضرورت است. به هر حال به دست آوردن نتایج دقیق و قابل تکرار مشکل است. مطالعه‎ی حاضر به منظور استفاده از تصاویر رادیوگرافی دیجیتال مستقیم در تکنیک دیجیتال ساب تراکشن و مقایسه‎ی آن با رادیوگرافی های دیجیتال کانونشنال در ارزیابی ارتفاع استخوان اطراف ایمپلنت در طول دوره‎ی قبل از بارگذاری ایمپلنت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، ارتفاع استخوان در 10 ایمپلنت در 6 بیمار به وسیله‎ی 2 مشاهده‎گر اندازه‎گیری گردید. رادیوگرافی های دیجیتال 1 هفته و 3 ماه بعد از جراحی به دست آمد و توسط نرم‎افزار EMAGO ساب تراکت شدند. سپس مشاهده‎گرها به ارزیابی ارتفاع استخوان در DSI (Digital Subtraction Images) وDigital Conventional Radiographs))DCR پرداختند. نتایج به دست آمده به کمک نرم افزار MINITAB و با آزمون T-Paired مورد بررسی قرار گرفت. (05/0=α)
    یافته ها
    مقایسه‎ی ارزیابی ارتفاع استخوان به طور معناداری مقدار بیشتری را در DCR در مقایسه با DSI نشان داد.)002/0 (p value =مشاهده‎گرها نیز تفاوت معناداری را از نظر آماری در ارزیابی نشان دادند)001/0 p value <).
    نتیجه گیری
    DSI مقدار کمتری را در اندازه‎گیری خطی از ارتفاع استخوان اطراف ایمپلنت در مقایسه با DCR نشان داد. همچنین اختلاف بین مشاهده‎گرها باید در هنگام مقایسه‎ی ارتفاع ایمپلنت در بررسی های فالوآپ در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دیجیتال رادیوگرافی، دیجیتال ساب تراکشن، ایمپلنت دندانی، ارتفاع استخوان
  • رضا خدادادی، منصور ریسمانچیان، سیروس دادگستر صفحه 439
    مقدمه
    روکش های فلز سرامیک (PFM) یکی از رستوریشن هایی هستند که می توانند زیبایی و فانکشن را به دندان هایی که آسیب دیده اند بازگردانند. در این تحقیق میزان تامین شاخص های زیبایی در روکش های PFM و همچنین میزان رضایت بیماران از زیبایی روکش ها ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی روی 41 بیمار با 45 عدد روکش فلز سرامیک PFM در دانشکده دندانپزشکی اصفهان که از آن ها قالب گیری و مدل تهیه گردید انجام گرفت وشاخص های طول کلینیکی، عرض مزیودیستالی، بعد فاشیولینگوالی روکش ها، موقعیت نقطه تماس، تطابق رنگ و میزان رضایت بیماران مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت تعداد و درصد روکش های ایده آل و نزدیک به ایده آل از نظر زیبایی مشخص شد.یافته ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون tزوج ارزیابی شدند. (05/0= α)
    یافته ها
    موقعیت نقطه تماس 24 روکش (%3/53) شبیه به دندان طبیعی بود. رنگ 41 روکش (%1/91) مشابه دندان های طبیعی بیمار بود. 7 روکش (%5/15) از نظر زیبایی ایده آل و 11 روکش (%4/24) نزدیک به ایده آل بودند. %2/95 بیماران رضایت خود را از نتیجه زیبایی روکش ها به صورت رضایت کامل و% 8/4 به صورت نسبی اعلام کردند. روکش های PFM بطور متوسط دارای طول کلینیکی بیشتری (mm 05/0) نسبت به دندان های مشابه بودند که البته این اختلاف معنی دار نبود (966/0 = pvalue). عرض مزیودیستال روکش ها بطور متوسط mm 282/0 بزرگتر از دندان های طبیعی بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (01/0 = pvalue). در بعد فاشیولینگوال: اختلافی که بین میانگین روکش ها در مقایسه با دندان های طبیعی وجود داشت معادل mm 026/0 بود که از نظر آماری معنی دار نبود (824/0= pvalue).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله برای داشتن روکش های زیباتر وشبیه تر به دندان های طبیعی و تامین رضایت کامل بیماران از نتایج زیبایی آن ها، لازم است که آماده سازی دندان و مراحل لابراتواری با دقت بیشتری انجام گیرند.
    کلیدواژگان: زیبایی، روکش PFM، اندازه
  • علیرضا عشقی، مصطفی رضایی فر، علیرضا فرهاد صفحه 448
    مقدمه
    اخیرا در پالپوتومی دندان های شیری، سولفات آهن به عنوان ماده ی جایگزین فرموکرزول معرفی شده است. شایع ترین علت شکست پالپوتومی سولفات آهن، تحلیل داخلی می باشد؛ ولی دلیل اصلی این عارضه، مشخص نشده است. هدف این مطالعه بررسی و مقایسه ی میزان موفقیت بالینی و پرتونگاری پالپوتومی سولفات آهن با استفاده از ماده ی پوشاننده ی پالپ می باشد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، تعداد 105 دندان مولر شیری مندیبل، در 35 بیمار زیر 6 سال، تحت درمان پالپوتومی قرار گرفتند (3 دندان در هر نفر). پس از پالپوتومی با روش معمول سولفات آهن، یکی از سه ماده ی،Ca(OH)2 ZOE و MTA به شکل اتفاقی در هر یک از دندان های بیماران تحت درمان، مورد استفاده قرار گرفت. اطاقک پالپ دندان ها با IRM پر و توسط روکش استین لس استیل ترمیم شد. ارزیابی های بالینی و پرتونگاری در ملاقات های پیگیری 6 و 12 ماهه صورت گرفت. داده ها با آنالیز آماری مجذور کای و تست دقیق فیشر ارزیابی شد. (05/0=α)
    یافته ها
    در پایان مطالعه، گروه MTA میزان موفقیت کلی بالایی را (%100) در مقایسه با ZOE (%67/86) و Ca(OH)2 (%80) نشان داد. میان دو گروه Ca(OH)2 با MTA تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (024/0pvalue=). تحلیل داخلی دلیل اصلی شکست پرتونگاری در گروه های ZOE و Ca(OH)2 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای مطالعه، نمی توان Ca(OH)2 را برای پوشاندن بافت پالپ بعد از پالپوتومی با سولفات آهن پیشنهاد نمود. به نظر می رسد نوع ماده ی پوشاننده در میزان موفقیت پالپوتومی با سولفات آهن موثر است.
    کلیدواژگان: پالپوتومی، ماده ی بیس، سولفات آهن، MTA، هیدروکسید کلسیم، ZOE
  • احمد مقاره عابد، جابر یقینی، اکرم فلاح صفحه 458
    مقدمه
    از بین عوامل شیمیایی مختلف، کلر هگزیدین با آنکه اثرات کلینیکی و آنتی میکروبی قوی تر و سمیت کمتری دارد، دارای عوارض جانبی نیز هست که استفاده از آن را محدود ساخته است. هدف از این مطالعه مقایسه ی عوارض جانبی دو دهانشویه ی کلرهگزیدین ساخت ایران با دو غلظت مختلف 12/0 درصد و 2/0 درصد بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 30 بیمار مبتلا به ژنژیویت یا پریودنتیت خفیف به طور تصادفی انتخاب شدند. در کلیه ی افراد پروفیلاکسی کامل به صورت برداشت پلاک، جرم و رفع تغییر رنگ خارجی دندان ها انجام شد. بیماران در دو گروه یکی از دهان شویه های کلرهگزیدین را به صورت دوبار در روز به مدت 14 روز استفاده نمودند. شاخص های تغییر رنگ، تغییرحس چشایی، حساسیت مخاطی و مزه ی دهان شویه مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از آن افراد به مدت دو هفته از هیچ دهانشویه ای استفاده نکردند. این روند بعد از پروفیلاکسی در مورد دهان شویه دیگر تکرار شد. نهایتا نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری ویلکاکسون و من ویتنی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. (05/0=α)
    یافته ها
    تفاوت آماری معنی داری بین شاخص تغییر رنگ از لحاظ میزان و شدت بین دو گروه دهان شویه کلرهگزیدین 12/0 درصد و 2/0 درصد مشاهده نشد (05/0Pvalue>). حساسیت مخاطی و تغییر حس چشایی در گروه دهان شویه ی کلر هگزیدین 2/0 درصد بیش تر از دهان شویه ی کلرهگزیدین 12/0 درصد بود (05/0Pvalue<). مزه ی دهان شویه ی کلرهگزیدین 12/0 درصد قابل قبول تر و بهتر از دهان شویه ی کلر هگزیدین 2/0 درصد بود(05/0Pvalue<).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، تفاوتی از نظر عوارض جانبی بین دو دهانشویه مورد مطالعه وجود نداشت.
    کلیدواژگان: دهانشویه، کلر هگزیدین، عوارض جانبی
  • احسان حکمتیان، مژده کیماسی صفحه 482
    مقدمه
    انجام بسیاری از خدمات دندان پزشکی نظیر تهیه رادیوگرافی از داخل دهان، قالب گیری وغیره باعث تحریک رفلکس تهوع می شود. تاکنون راه های متفاوتی برای کنترل این رفلکس پیشنهاد شده است. پیش از این نقش عصاره سنجد در کاهش این رفلکس به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه، بررسی غلظت های مختلف عصاره سنجد در کنترل رفلکس تهوع بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، غلظت های5/0، 1، 2و 3% عصاره سنجد به صورت محلول در آب بر روی رفلکس تهوع 168 بیمار(4 گروه 42 نفری) ارزیابی شد. بیماران به مدت 1 دقیقه 20 سی سی از محلول را در دهان گردانده، قبل و بعد از استفاده از محلول میزان رفلکس تهوع به کمک آبسلانگ بررسی شده و روز بعد بیماران غلظت بعدی را دهان شویه کرده و به همین ترتیب تمامی غلظت ها در بیماران بررسی گردید. یافته ها توسط آزمون Freedomو Wilcoxonدر نرم افزار SPSS ارزیابی شدند. (05/0=α)
    یافته ها
    با افزایش غلظت عصاره سنجد، رفلکس تهوع کاهش یافت. (001/0(pvalue<
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، غلظتهای بالاتر عصاره سنجد برای کنترل رفلکس تهوع موثرترند.
    کلیدواژگان: رفلکس تهوع، عصاره سنجد، غلظت
  • مریم حاج نوروز علی تهرانی، الهام کریمی، هاجر سخاوتی صفحه 487
    مقدمه
    ژنها بوجود آورنده اعضاء و اندامهای مختلفی می باشند که ممکن است به راحتی توسط عوامل مختلف دچار جهش و اختلال ساختمانی شوند که نتیجه آن به صورت انواع بیماری ها و اختلالات در افراد مخصوصا در فرزندان آنها ظاهر می شود. میزان معلولیت در فرزندان ازدواجهای فامیلی بیشتر از ازدواجهای غیرفامیلی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی فراوانی آنومالی های دندانی در متولدین ازدواج فامیلی و غیر آن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 660 پرونده‎ مربوط به 220 متولد ازدواج فامیلی و 330 متولد ازدواج غیرفامیلی در شهر اصفهان از نظر آنومالی هایی مثل میکرودنشیا، ماکرودنشیا، هیپودنشیا، هیپردنشیا و missing مورد مقایسه قرار گرفت. روش آماری استفاده شده آزمون کای اسکوئر و با استفاده از نرم افزار SPSS بود. (05/0=α)
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده توزیع درصد فراوانی آنومالی ها به صورت زیر بود:هیپودنشیا: %5 (%8/75 از ازدواج فامیلی)، میکرودنشیا: %4/5 (%9/63 از ازدواج فامیلی)، Missing: %1/8 (%5/75 ناشی از ازدواج فامیلی)، ماکرودنشیا: %1/2 (%1/57 از ازدواج فامیلی)، هیپردنشیا: %3/1 (%6/55 از ازدواج فامیلی)، Combine: % 4/3 (% 2/68 از ازدواج فامیلی)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بین ازدواج فامیلی و وجود آنومالی های دندانی ارتباط وجود دارد ولی بین آنومالی ها و جنسیت ارتباط معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: میکرودنشیا، ماکرودنشیا، هیپودنشیا و missing
  • عباس حقیقت، مرتضی بنکدارچیان، سید مهرداد غفاری صفحه 493
    مقدمه
    شواهد موجود حاکی از آن است که در کشور ما مشابه سایر کشورهای جهان درخواست درمان ایمپلنت رو به فزونی است، لذا ارتقای دانش و عملکرد دندان پزشکان در این زمینه ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر بررسی آگاهی دندان پزشکان شهر اصفهان جهت ایجاد پایه ای از اطلاعات برای برنامه ریزی دوره های بازآموزی در زمینه ی آموزش ایمپلنت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی 300نفر از دندان پزشکان شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که پس از طراحی و بررسی پایایی و روایی به صورت حضوری به افراد مورد پژوهش ارایه و پس از تکمیل جمع آوری شد. پس از کد بندی، میانگین نمره ی پرسشنامه بر حسب حداقل صفر و حداکثر 60 محاسبه و اطلاعات به دست آمده با روش های آمار توصیفی، آزمون های T-test و آنالیز واریانس تحلیل آماری شد. (05/0=α)
    یافته ها
    7/67 درصد افراد در دوره ی بازآموزی ایمپلنت شرکت نداشته، میانگین نمره ی کل پرسشنامه برای تمام نمونه مورد پژوهش 9/16 ± 33/28 (بر اساس نمره صفر تا 60) محاسبه شد. میانگین نمره دندان پزشکان عمومی 16 ± 87/27 و نمره ی دندان پزشکان متخصص 9/17 ± 41 محاسبه شد که از نظر آماری معنی دار بود (03/0 = pvalue) میانگین نمره ی دندان پزشکان که دوره بازآموزی ایمپلنت را گذرانده بودند 74/13 ± 72/38 و دندان پزشکانی که دوره ایمپلنت نگذرانده بودند 12/16 ± 4/23 بود و تفاوت معنی دار بود (001/0 pvalue <).
    نتیجه گیری
    نمره ی آگاهی دندان پزشکان عمومی و متخصص تا حد ایده آل بسیار تفاوت داشت. با توجه به نیاز دندان پزشکان به دانش ایمپلنت لازم است تا برنامه ی درسی دانشجویان دندان پزشکی و برنامه های دوره بازآموزی دندان پزشکان متناسب با این نیاز برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، ایمپلنت، دندان پزشکی
  • محمدرضا صالحی، حیدر خادمی، فائزه خزیمه، شیمن فرکیش صفحه 500
    مقدمه
    شمارش کامل خون از سری آزمایش هایی است که به عنوان یک واحد تلقی می گردد و نتایج آن در تعیین پاسخ سیستمیک به عفونتهای دهانی و حذف بیماری های سیستمیک به عنوان علت ضایعات دهانی با ارزش می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی دندانپزشکان شهر اصفهان از آزمایش شمارش کامل خون ((CBC بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی-توصیفی پرسشنامه ای مبنی بر بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان تهیه و تنظیم گردید. سپس پرسشنامه ها در طی جلسات بازآموزی یا با مراجعه به مطب، در میان 100 نفر از دندانپزشکان توزیع و پاسخ نامه ها جمع آوری گردید. سپس نتایج حاصل از پاسخنامه ها استخراج و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل گردید. (05/0=α)
    یافته ها
    در مجموع میانگین نمره کل آگاهی دندانپزشکان 61/0 بدست آمد که در حد مطلوب و نه ایده آل می باشد.
    نتیجه گیری
    برگزاری جلسات بازآموزی و توجه بیشتر به آموزش اصول پایه و اولیه در دانشکده های دندانپزشکی جهت افزایش سطح آگاهی دندانپزشکان ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، شمارش کامل خون، دندانپزشک
  • پریچهر غلیانی، محمدرضا صالحی، ریحانه اکوان صفحه 506
    مقدمه
    اریتم مولتی فرم واکنش پوستی-مخاطی نسبت به عوامل مختلفی است که می تواند شامل عفونت ها، مواد خوراکی و دارویی، عوامل فیزیکی، بدخیمی ها و بارداری باشد. دهان نیز یکی از محل هایی است که درگیر ضایعات متعدد این بیماری می شود که گاهی دردناک بوده و در عملکرد این عضو مهم اختلال ایجاد می نماید. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع تظاهرات دهانی این بیماری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تحلیلی گذشته نگر پرونده ی تعداد 217 بیمار از 1376 تا 1386 مبتلا به اریتم مولتی فرم بررسی شد و اطلاعات مورد نیازدر خصوص انواع اریتم مولتی فرم و تظاهات دهانی مربوطه استخراج گردید و در چک لیست های تهیه شده ثبت شد و نتایج حاصل با استفاده از تستهای فراونی و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. (05/0=α)
    یافته ها
    از 217 بیمار 126 بیمار، یعنی 58 درصد، ضایعات دهانی داشتند که بیشترین فراوانی را به ترتیب، ضایعات اروزیو، اولسراتیو و اریتماتوز داشتند. بروز ضایعه به ترتیب در لب، زبان و مخاط گونه بیشتر بود. تفاوت معنی داری از نظر جنس افراد مبتلا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، بروز تظاهرات دهانی اریتم مولتی فرم شایع بوده، تشخیص افتراقی آن باید مدنظر دندانپزشکان باشد.
    کلیدواژگان: اریتم مولتی فرم، تظاهرات دهانی
  • جابر یقینی، رضا بیرنگ *، محمدرضا امجدی، اکرم قنبری صفحه 512
    مقدمه

    درمان های غیرجراحی شامل جرم گیری و تسطیح ریشه همواره به عنوان یکی از موثرترین روش های درمانی پریودنتال مطرح بوده اند. هدف از اینسترومنت زیر لثه ای حذف کامل جرم و رسوبات کلسیفیه و ایجاد سطحی صاف بر روی ریشه است. هدف از این مطالعه تعیین کارایی روش های معمول جرم گیری در حذف کامل رسوبات زیر لثه ای است.

    مواد و روش ها

    در 23 بیمار با پریودنتیت متوسط تا پیشرفته، 276 سطح مختلف با عمق پاکت بیشتر از mm4 انتخاب شد. ابتدا جرم گیری و تسطیح ریشه به طور کامل برای این بیماران انجام شد و صحت آن توسط یک پریودنتیست با تجربه به تایید رسید. در فاز جراحی نواحی مورد نظر اکسپوز شده و از نظر حضور و میزان جرم باقی مانده مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 276 سطح مختلف 9/60 % نواحی جرم باقی مانده داشتند. میانگین حضور جرم در سطوح اینترپروگزیمال (1/63%) بیش از سطوح رادیکولار (50%) بود (029/. pvalue=). همچنین میانگین شاخص جرم در زنان بیشتر از مردان (039/. p.value=) و در سمت راست بیشتر از سمت چپ (001/. p.value=) بود. بین میانگین عمق پاکت و شاخص جرم ارتباط مستقیمی وجود داشت و با افزایش عمق پروبینگ، شاخص جرم باقی مانده هم بیشتر می شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که جرم گیری به روش بسته در پاکت های عمیق، روش کاملا مطمئنی برای حذف رسوب های زیر لثه ای نیست. این روش در بیش از نیمی از سطوح ناقص بوده و نیاز به روش های باز SRP در بیماران پریودنتال با عمق پاکت عمیق را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: جرم دندانی، جرم گیری و تسطیح ریشه (SRP)، پریودنتیت متوسط تا پیشرفته
  • نصرت نوربخش، حیدر علی داوری، شهلا آکوچکیان، مریم داوری صفحه 526
    مقدمه
    شکاف لب و کام یکی از شایع‎ترین ناهنجاری های مادرزادی تکاملی در ناحیه کرانیوفاشیال است. ریسک فاکتورهای مختلفی برای آن مطرح شده که برخی به طور محدود بررسی شده است. هدف این پژوهش بررسی فراوانی ریسک فاکتورهای مهم شکاف لب و کام در مبتلایان مراجعه کننده به کلینیک شکاف لب و کام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سالهای 89-1388 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد-شاهدی گذشته‎نگر در سال های 89-1388 در کلینیک شکاف لب و کام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. گروه مورد، 145 کودک زیر 3 سال(91 پسر، 54 دختر) مبتلا به شکاف لب و کام در کلینیک شکاف لب و کام و گروه شاهد، بررسی 151 کودک سالم زیر 3 سال (90 پسر، 61 دختر) در مراکز بهداشتی بود. سابقه فامیلی شکاف لب و کام، سن مادر در زمان بارداری، بعلاوه بروز بیماری عفونی، تروما، برخورد با اشعه ایکس، خونریزی رحمی، مصرف دارو و استرس در سه ماه اول بارداری و (BMI) Body Mass Index مادر قبل از بارداری مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت داده ها با روش‎های آماری توصیفی،t-test، chi square و رگرسیون لوجستیک آنالیز شدند.(05/0=α)
    یافته ها
    میانگین سنی کودکان در گروه مورد 84/0± 89/1 و در گروه شاهد 93/0± 77/1 سال بود. متغیرهای سابقه فامیلی شکاف با درصد فراوانی % 9/26 در گروه مورد و% 3/1در گروه شاهد (001/0< pvalue)، مصرف آنتی بیوتیک در 3 ماه اول بارداری با درصد فراوانی %2/36 در گروه مورد و %9/7 در گروه شاهد (001/0 pvalue<)، BMI قبل از بارداری (036/0 =pvalue) و استرس در 3 ماه اول بارداری (048/0 pvalue =) تفاوت معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه عواملی چون سابقه فامیلی، مصرف آنتی بیوتیک، استرس و BMI قبل از حاملگی ارتباط مثبتی با بروز شکاف لب و کام داشتند.
    کلیدواژگان: شکاف لب، شکاف کام، ریسک فاکتور
  • عطیه فیض، سجاد قربانی زاده صفحه 533
    مقدمه
    ضایعات غیر پوسیده ی طوق دندان به سه شکل ابریژن، اروژن و ابفرکشن بروز می کنند. هدف از این تحقیق بررسی شیوع و علل انواع ضایعات غیر پوسیده ی طوق دندان در بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندان پزشکی در سال 85 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، توصیفی و گذشته نگر تعداد 120 دندان در 41 بیمار بررسی شد. در 36 بیمار فرمی حاوی اطلاعات کلینیکی و تاریخچه ای مرتبط با نوع ضایعات بیماری پر گردید و بر حسب مندرجات آن تشخیص صورت گرفت و شیوع انواع و علل ضایعات غیره پوسیده ی طوق دندان بررسی شد. داده ها با کمک آنالیزهای توصیفی آماری بررسی شد. (05/0=α)
    یافته ها
    7/75 درصد از افراد مورد مطالعه دارای ابریژن بودند که در اثر روش های نادرست مسواک زدن، استفاده از مسواک غیراستاندارد یا کاربرد خمیردندان غیراستاندارد ایجاد شده بود. همچنین، 7/50 درصد از افراد مورد مطالعه، دچار ابفرکشن بودند که در نتیجه ی از دست رفتن دندان ها، عادات پارافانکشنال، تماس های زودرس و تیلت های دندانی به وجود آمده بود. به علاوه، 2/28 درصد از بیماران دارای اروژن بودند که به دلیل مشکلات معدی روده ای، استفاده از داروهای کاهنده ی بزاق و استعمال دخانیات ایجاد شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، در جامعه ی آماری ما ترتیب شیوع ضایعات غیره پوسیده ی طوق دندان به صورت ابریژن، ابفرکشن و اروژن بود.
    کلیدواژگان: ابریژن، اروژن، ابفرکشن، ضایعات غیر پوسیده ی طوق دندان، شیوع
  • فائزه اسلامی پور، ایمانه عسگری، علیرضا فرزانه خو صفحه 543
    مقدمه
    اندازه گیری و گزارش نیاز به درمان ارتودنسی جهت برنامه ریزی برای ارائه خدمات ارتودنسی بسیار مفید می باشد. احساس شخصی فرد از زیبایی دندان های خود یک فاکتور مهم و تاثیرگذار در نیاز به درمان ارتودنسی می باشد. در این مطالعه به بررسی میزان نیاز به درمان ارتودنسی از طریق ایندکس زیبایی دندانی (DAI) به صورت بالینی و میزان احساس نیاز به این درمان توسط خود فرد از طریق جزء زیبایی (AC) شاخص نیاز به درمان ارتودنسی (IOTN) پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 728 دانش آموز (48% دختر و 52% پسر) 19-12 ساله در شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها به صورت طبقه ای چند مرحله ای انتخاب گردیده و افرادی که دارای وسایل ارتودنسی بودند و یا سابقه درمان ارتودنسی داشتند از مطالعه حذف گردیدند. معاینات با استفاده از ایندکس زیبایی دندان (DAI) صورت گرفت. نیاز خودادراکی فرد نیز توسط جزء زیبایی (AC) ایندکس (IOTN) محاسبه شد. آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و تست هایChi square و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. (05/0=α)
    یافته ها
    میانگین ایندکسDAI در جمعیت مورد مطالعه 6/7±1/26و میانگین ایندکس خود ادراکی AC،5/1±4/2 به دست آمد. بیشترین عامل ایجاد مال اکلوژن بی نظمی دندانی در قسمت های قدامی فکین بود، رابطه مولری غیر از کلاس یک و وجود فاصله دندانی به دست آمد. درصد افراد بدون نیاز یا کم نیاز به درمان 5/54%، نیاز بینابینی 5/19%، نیاز قطعی% 1/15 و نیاز شدید% 9/10 گزارش گردید. بین شاخص DAI وAC رابطه آماری معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاضر بر اساس شاخص DAI نیاز به درمان ارتودنسی داشته و مطابقت و همخوانی بین شاخص DAI و شاخص خود ادراکی AC نشان دهنده این موضوع است که شاخص DAIمی تواند تا حد قابل قبولی احساس نیاز به درمان ارتودنسی خود فرد را منعکس نماید.
    کلیدواژگان: ارتودنسی، نیاز به درمان، DAI، IOTN، AC
  • سعید صادقیان، مهدی راستی، ریحانه ناظم صفحه 553
    مقدمه
    تقاضا برای جراحی زیبایی بویژه رینوپلاستی افزایش روزافزون داشته است. انجام جراحی رینوپلاستی بر نتایج درمانهای ارتودنسی تاثیرگذار است. لذا در این پژوهش با توجه به اثرات جراحی رینوپلاستی در تغییر نتایج درمان‎های ارتودنسی و نسبت‎های زیبایی صورت، پارامترهای زیبایی صورت قبل و بعد از جراحی رینوپلاستی مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، پس از اخذ رضایت نامه، فتوگراف‎های قبل و بعد از جراحی به روش استاندارد از 35 خانم‎ 30-20 ساله داوطلب جراحی رینوپلاستی تهیه و با نرم افزار 2008 Autocad زوایا و نسبت‎های مورد نظر بررسی شد. یافته ها توسط آزمون t زوج و مک نمار بررسی شد. (05/0=α)
    یافته ها
    قبل از رینوپلاستی خط عبوری از Median Canthous و alar cartilage در 20 درصد بیماران از هر دو نقطه عبور می‎کرد در حالی که بعد از جراحی این عدد 80 درصد بود. میانگین Clinical Nasal Index اختلاف معادل 4 را نشان داد. در مورد Lobular Index تغییری معادل 2 داشت. در مورد میانگین زوایای صورتی (Nasofrontal angle) تغییری نداشت. Nasolabial angle 7 درجه و Nasofacial angle 1 درجه تغییر نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به برقراری خط واصل Median Canthous و alar cartilage، رینوپلاستی در برقراری نسبت‎های طلایی صورتی بسیار موفقیت آمیز بود. در مورد Nasolabial Angle و Lobular Index تغییرات بعد از عمل معنی‎دار بود (001/0pvalue<). این گویای نتیجه قابل قبول این جراحی در برقراری نسبت‎های طبیعی این پارامتر و زاویه است. زوایا و نسبت‎های دیگر اگر چه تغییراتی نشان می‎دهند و همه در جهت نزدیک شدن به میزان طبیعی خود می‎باشند ولی از لحاظ آماری معنی‎دار نمی‎باشند.
    کلیدواژگان: آنالیز، نسبت های صورت، زیبایی، رینو پلاستی، بافت نرم
  • مهدی جعفرزاده، علیرضا عشقی، مریم صانعی صفحه 561
    مقدمه
    به منظور انجام درمان موفقیت آمیز، دندان پزشکان می بایست شیوه های مختلفی را برای کنترل رفتاری کودکان به کار برند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فیلم آموزشی و همچنین آموزش نظری تکنیک های رایج در دندان پزشکی کودکان بر نگرش دانشجویان دندان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه تجربی-مداخله ای ابتدا در مورد هر روش یک جمله برای دانشجویان توضیح داده شد و آن ها پرسشنامه را که حاوی اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به تکنیک های مختلف کنترل رفتاری بود پر کردند. سپس فیلم ویدئویی که در آن، تکنیک ها به طور کامل توضیح داده و سپس اجرا شد، نمایش داده شد و دانشجویان مجددا پرسشنامه را پر کردند. آموزش نظری در مورد تکنیک های کنترل رفتار به مدت 4 جلسه ی 2 ساعته انجام شد و بعد از این جلسات دانشجویان پرسشنامه ها را پر کردند. سپس میانگین نمرات مربوط به هر روش به طور جداگانه در سه مقطع زمانی (قبل از مشاهده ی فیلم، بعد از مشاهده ی فیلم و بعد از آموزش تئوری) با آزمونهای آماری ANOVAو Tukeyارزیابی گردید.(05/0=α)
    یافته ها
    بیشترین میزان پذیرش در هر سه مقطع زمانی مربوط به روش های tell-show-do و Voice control بود. مشاهده ی فیلم در هیچ یک از روش ها تغییر معناداری ایجاد نکرد. تاثیر آموزش نظری بر روش های Passive restraint، Voice control و General Anesthesia معنادار بود و توانست سبب افزایش پذیرش آن ها گردد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، فیلم آموزشی دانشجویان را آماده ی پذیرش آموزش می کند ولی آموزش نظری می تواند مقبولیت برخی روش ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نگرش، آموزش دندان پزشکی، کنترل رفتار، دندان پزشکی اطفال
  • مهناز شیخی، ماهک یثربی، آزاده ترکزاده صفحه 568
    مقدمه
    ابتلا به سینوزیت مزمن در اثر اختلالات میکروآناتومیک خصوصا راه های هوایی باریک و نواحی تماس مخاطی در بینی و سینوس ها ایجاد می شود. از جمله عوامل زمینه ساز می توان از انحراف سپتوم بینی نام برد. از این رو هدف این مطالعه تعیین فراوانی نسبی شدت سینوزیت در بیماران دچار انحراف بینی، تاثیر سن افراد دچار انحراف بینی در شدت سینوزیت مزمن و تاثیر شدت انحراف بینی در شدت سینوزیت مزمن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی 109 فرد بالغ با سینوزیت مزمن که دارای رادیوگرافی واترز و سی تی اسکن بودند مورد بررسی قرار گرفتند. در این بیماران وجود انحراف تیغه ی بینی و عدم وجود فاکتورهای مستعد کننده ی دیگر سینوزیت محرز بود. اطلاعات با استفاده از آزمون Spearmanو آزمون همبستگی تجزیه و تحلیل گردید. (05/0=α)
    یافته ها
    همه ی بیماران علاوه بر سینوزیت دارای انحراف بینی بودند که نشان دهنده ی ارتباط قوی بین انحراف بینی و ایجاد سینوزیت مزمن می باشد. بیشترین فراوانی مربوط به گروه سنی 29-20 سال و کم ترین فراوانی مربوط به گروه بالای50 سال بود. بین افزایش شدت سینوزیت و افزایش شدت انحراف تیغه ی بینی با افزایش سن ارتباط معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه ارتباط قوی بین افزایش شدت انحراف بینی و شدت سینوزیت وجود داشت.
    کلیدواژگان: سینوزیت مزمن، انحراف سپتوم بینی
  • سید ابراهیم جباری فر، پروین خادم *، مهدیه حیدری، شهرزاد جوادی نژاد، شکوفه نوبهار، مریم حاجی احمدی صفحه 574
  • غلامرضا فیروزه ای، علی رحیمی، علی محمد عاقلی نژاد، ملیح سادات فیروزه ای صفحه 588
    مقدمه
    ماگزیلا با انجام ایمپکشن در پلان عمودی تغییر موقعیت داده و نسبت به موقعیت اولیه مندیبل فاصله می گیرد، این فاصله در آرتیکولاتور و دهان بیمار میتواند با حرکت خودچرخشی autorotation)) فک تحتانی جبران شود. هدف از این مطالعه مقایسه دو نوع اسپلینت نازک (با حرکت خودچرخشی فک تحتانی) وضخیم (بدون حرکت خودچرخشی) بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 19 بیمار (6 مرد و 13 زن) مورد مطالعه قرار گرفتند. کست های تهیه شده به صورت آناتومیک تریم شدند. به کمک سیستم فیس بوی گناتوس، کست ها به آرتیکولاتور مربوطه منتقل شد و رابطه دو فک درحالت سوپاین بیمار در موقعیت CR ثبت شد. با انجام مدل جراحی فک بالا درجهت ایمپکشن، بسته به موقعیت پین انسیزال آرتیکولاتور دو نوع اینترمیدیت شامل: 1- حالتی که پین انسیزال ثابت بماند (اسپلینت ضخیم، بدون حرکت عرضی)، 2- حالتی که پین انسیزال تغییر کند (اسپلینت نازک، با حرکت خودچرخشی) ایجاد شد. بعد از استئوتومی فک فوقانی ابتدا ماگزیلا به کمک اسپلینت نازک تعیین موقعیت شده و خطوط رفرنس عمود بر خط استئوتومی بر دیواره سینوس ماگزیلا رسم شد و سپس اسپلینت نازک توسط نوع ضخیم جایگزین شده و وضعیت خطوط رفرنس بررسی و ثبت شد.. داده ها با استفاده از آزمون‎ ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. (05/0=α)
    یافته ها
    از 19 بیمار در 6 مورد (31%) خطوط رفرنس تغییر نمود (متوسط mm3/1) و در 13 مورد (69%) ثابت ماند. در 13 مورد، متوسط ایمپکشن و جابجایی پین انسیزال به ترتیب mm3/4 (mm6-3) و mm9/4 (mm8-2) بود و در 6 مورد، به ترتیب mm5/7 (mm9-5) و mm8/9 (mm15-7) بود. به کمک آزمون احتمالات، احتمال جابجایی خطوط رفرنس متعاقب تعویض اسپلینت 5/52% - 7/10% محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    احتمال اینکه اسپلینت نازک و ضخیم، فک فوقانی را در موقعیت یکسان قرار ندهند وجود دارد و در مقادیر بالای ایمپکشن این احتمال افزایش پیدا می کند. تغییرات خطوط رفرنس بیش از آنکه از مقادیر ایمپکشن متاثر باشد از میزان جابجایی پین انسیزال آرتیکولاتور متاثر است.
    کلیدواژگان: اینترمیدیت سرجیکال اسپلینت، ایمپکشن ماگزیلا، حرکت خودچرخشی مندیبل
  • جابر یقینی، رضا بیرنگ*، محمدرضا امجدی، انیسه باطنی، ابراهیم زلفی صفحه 597
    مقدمه

    روش اصلی جلوگیری از ایجاد پوسیدگی و بیماری های پریودنتال، کنترل مکانیکی پلاک است. در بین روش های مکانیکی، استفاده روزانه از مسواک بهترین روش دستیابی به سلامت دهان و دندان به شمار می رود. یکی از عواملی که در کارایی مسواک زدن موثر است طرح و شکل مسواک می باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه ی کارایی سه طرح مسواک شامل Classic، Cross –action و Pulsar در کنترل پلاک به روش Bass بود.

    مواد و روش ها

    در این کار آزمایی بالینی، 30 نفر داوطلب انتخاب شدند. برای تمامی داوطلبین پروفیلاکسی انجام گردید و مسواک زدن به روش Bass به آن ها آموزش داده شد، سپس داوطلبین به صورت تصادفی یکی از سه نوع مسواک Classic، Cross-action و Pulsar را دریافت نمودند تا 7 روز با مسواک مورد نظر مسواک بزنند. از داوطلبین خواسته شد که 24 ساعت قبل از مراجعه از مسواک زدن اجتناب نمایند. در روز مراجعه میزان پلاک دندانی داوطلبین با استفاده از شاخص پلاک O’Leary ثبت گردید، سپس داوطلب تحت نظر محقق با مسواک مورد نظر به روش Bass مسواک زد و دوباره سطح پلاک دندانی او با همان شاخص اندازه گیری شد. این فرآیند برای دو نوع مسواک دیگر نیز تکرار شد. نهایتا داده ها با استفاده از آزمون های t-test sampleو Repeated measure ANOVA ارزیابی شد. (05/0=α)

    یافته ها

    میزان برداشت پلاک در مسواک Classic %5/21، در مسواک Cross action %77/26 و در مسواک Pulsar%03/24 بود. هر سه نوع مسواک به صورت معنی داری باعث کاهش میزان پلاک شدند (05/0>pvalue)، ولی بین سه نوع مسواک تفاوت معنی داری از نظر میزان برداشت پلاک دیده نشد (05/0<pvalue).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های مطالعه، هر سه نوع مسواک مورد بررسی در کنترل پلاک به روش Bass موثر بودند و کارایی حذف پلاک آن ها با یکدیگر تفاوت نداشت.

    کلیدواژگان: مسواک، کنترل پلاک، بهداشت دهان، روشBass
  • فائزه اسلامی پور، ایمانه عسگری، کمال حیدری، علیرضا فرزانه خو صفحه 606
  • مژده مهدی زاده، هدی نور محمدی صفحه 623
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین و مقایسه ی صحت اندازه گیری فاصله ی CEJ تا کرست آلوئول در رادیوگرافی های پری اپیکال معمولی و دیجیتال اصلاح شده با جبران تضعیف اشعه ی X و واکنش بینائی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 63 محل از نواحی کرست آلوئول دارای میزان های متفاوتی از تحلیل در مجاورت دندان های خلفی در مندیبل های خشک انسان انتخاب گردید. فواصل CEJ تا کرست آلوئول در مندیبل ها اندازه‎گیری و به عنوان استاندارد طلایی در نظر گرفته شد. رادیوگرافی های پری اپیکال معمولی و دیجیتال توسط فیلم E-Speed و سنسور CCD با تکنیک موازی تهیه گردید. رادیوگرافی های دیجیتال به منظور اصلاح تضعیف اشعه ی xو واکنش بینائی در نرم افزار Dental Eye مورد پردازش قرار گرفتند. سپس فواصلCEJ تا کرست آلوئول در رادیوگرافی معمولی و دیجیتال اصلاح شده اندازه گیری شد و یافته های بدست آمده در دو نوع رادیوگرافی با استفاده از آنالیز t-paired با استاندارد طلایی مقایسه شدند و ضریب همبستگی پیرسون بین مقادیر به دست آمده در دو نوع رادیوگرافی با مقادیر استاندارد طلایی محاسبه شد. (05/0=α)
    یافته ها
    میزان صحت اندازه گیری فاصله ی CEJ تا کرست آلوئول در رادیوگرافی معمولی و دیجیتال اصلاح شده 86 درصد برآورد گردید. ضریب همبستگی پیرسون بین مقادیر واقعی و مقادیر به دست آمده در رادیوگرافی دیجیتال (92/0r=) و نیز رادیوگرافی معمولی (9/0r=) حاکی از همبستگی قوی بین مقادیر واقعی و مقادیر مربوط به دو نوع رادیوگرافی بود.
    نتیجه گیری
    رادیوگرافی دیجیتال اصلاح شده با جبران تضعیف اشعه ی X و واکنش بینائی از نظر صحت اندازه‎گیری فاصله ی CEJ تا کرست آلوئول قابل مقایسه با رادیوگرافی معمولی می باشد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی کانونشنال، رادیوگرافی دیجیتال، کرست آلوئول، CEJ
  • فائزه خزیمه، محمدرضا صالحی، عاطفه توانگر، حسین ابوالحسنی صفحه 636
    مقدمه
    وقوع موارد اورژانس از مهمترین حوادثی است که در مدت زمان خدمت یک دندان پزشک ممکن است رخ دهد. اطلاع از شرایط به وجود آورنده ی این حوادث و چگونگی پیشگیری از آن می تواند در کنترل این حوادث نقش موثری ایفا نماید. هدف از این پژوهش بررسی آگاهی و عملکرد دانشجویان سال آخر رشته ی دندان پزشکی دانشگاه های شهر اصفهان در مورد تدابیر لازم در بیماری های قلبی-عروقی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه ی توصیفی تعداد 86 دانشجوی سال آخر رشته ی دندان پزشکی دانشگاه های شهر اصفهان با تکمیل پرسشنامه ای حاوی 18 سوال (9 سوال مربوط به آگاهی و 9 سوال مربوط به عملکرد) در مورد تدابیر لازم برای بیماران قلبی- عروقی مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمونهای توصیفی استفاده گردید. (05/0=α)
    یافته ها
    در این تحقیق میانگین نمره ی آگاهی افراد مورد پژوهش در مورد تدابیر لازم برای بیماران قلبی و عروقی 61 درصد بود. عملکرد دانشجویان نیز در مورد تدابیر لازم برای بیماران قلبی- عروقی در سطح متوسط قرار داشت.
    نتیجه گیری
    بنظر میرسد آموزش بیشتر و تشریح اهمیت موارد اورژانس برای دانشجویان دندان پزشکی می تواند منجر به افزایش آگاهی و عملکرد بهتر آنان در موارد اورژانس شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، تدابیر دندان پزشکی، بیماران قلبی، عروقی
  • رضا بیرنگ، محمد شاه ابویی، منصور ریسمانچیان، هوشنگ باقری، ندا رسایی، انسیه باطنی، بنفشه پور مرادی صفحه 655
  • عباس حقیقت، امیر منصور شیرانی، روح الله میر احمدی، سیدمهدی حسینیان * صفحه 663
    مقدمه

    تومورها و کیست های خوش خیم فکین شامل گروه پیچیده ای از ضایعات با نمای بافت شناسی و بالینی مختلف هستند که منشا دندانی وگاها غیر دندانی دارند، از سایر کیستهای استخوانهای دیگر بدن شایعترند و میتوانند منجر به بروز شکستگی پاتولوژیک در فک شوند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع کیستها و تومورهای ادنتوژنیک/غیر ادنتوژنیک در طی 15 سال گذشته دانشکده دندانپزشکی اصفهان و بیمارستان الزهرا بود.

    مواد و روش ها

    246 پرونده در بخش پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی و بیمارستان الزهرا اصفهان، مربوط به کیستها و تومورهای ادنتوژنیک و غیر ادنتوژنیک بررسی شدند. داده های حاصل از بررسی فراوانی با نرم افزار SPSS آنالیز و پردازش گردید و داده ها با هم مقایسه شدند. (05/0=α)

    یافته ها

    کیستهای ادنتوژنیک در مجموع 187 مورد، کیستهای غیر ادنتوژنیک 9 مورد، تومورهای ادنتوژنیک 47 مورد و تومورهای غیر ادنتوژنیک 3 مورد بود. شیوع کیستها و تومورهای ادنتوژنیک در سنین 30-16 سال و در مردان بیشتر بود. شیوع کیستهای غیر ادنتوژنیک در دو جنس برابر بود. تومورهای غیر ادنتوژنیک در سنین میانسالی و در زنان بیشتر وجود داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع کیستهای ادنتوژنیک اختلاف معناداری نسبت به تومورهای ادنتوژنیک و بیشترین شیوع را داشتند (048/0P value=) تومورهای ادنتوژنیک، کیستهای غیر ادنتوژنیک و تومورهای غیرادنتوژنیک به ترتیب در رتبه های بعدی قرار داشتند. در 5 ساله سوم تعداد مراجعین افزایش نشان داد.

    کلیدواژگان: کیست ادنتوژنیک، تومور ادنتوژنیک، کیست غیرادنتوژنیک، تومور غیرادنتوژنیک
  • محمد شاه ابویی، جابر یقینی، سعید نوراللهیان، نرگس نقش صفحه 673
    مقدمه
    آنالیز لبخندیکی از ارزیابی های زیبایی در دندان پزشکی است که پیش از درمان انجام می شود. لثه ها در کمتر از نیمی از افراد حین لبخند نمایان می شوند. لذا بررسی شاخص های بالینی کمی برای تشخیص دیسکرپانسی های لثه ای مفید می باشد. در این پژوهش از شاخص های GLA، LID، موقعیت محور طولی و زاویه تمایل محوری هردندان استفاده شد.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش مقطعی – تحلیلی، 80 نمونه با دندان های ردیف و پریودنشیم سالم انتخاب شدند. در شرایط یکسان با دوربین دیجیتالی تصاویری از محدوده لب ها گرفته شد. بزرگنمایی هر تصویر توسط خط کشی که به موازات لب پایین نگه داشته می شد تعیین گردید. Zenith (راس مارژین) لثه دندان های قدامی ماگزیلا بر اساس تصاویر تعیین شد. خطی که Zenith دندان کانین را به سانترال متصل می کرد، gingival line نامیده شد. زاویه بین این خط و میدلاین دندانی (GLA) و فاصله Zenith دندان لترال تا خط مذکور(LID) محاسبه شد. محور طولی و زاویه تمایل محوری دندان های قدامی ماگزیلا نیز تعیین شد. این اندازه گیری ها دردو سمت چپ و راست محاسبه و آسیمتری آنها مقایسه شد. درنهایت از آزمونهای t-test و مک نمار جهت آنالیزآماری داده ها استفاده شد. (05/0=α)
    یافته ها
    تفاوت آماری معناداری بین GLA و LID دردو سمت چپ و راست مشاهده نشد(05/0P>). میانگین کلی GLA، 10/6 ± 01/90 درجه و میانگین کلیLID، mm 52/0 ± 55/0 بود. تفاوت آماری معنی داری بین چگونگی قرارگیری محور طولی دندان های قدامی ماگزیلا در دو سمت چپ و راست وجود نداشت(05/0 P>). تفاوت آماری معناداری بین میانگین کلی زاویه تمایل محوری هرکدام از دندان های سانترال، لترال وکانین در دو سمت چپ و راست وجود داشت(05/0 P<).
    نتیجه گیری
    Zenith دندان سانترال وکانین اغلب در یک امتداد قرارداشت و LID بین mm 1-0وکرونالی تر از gingival line بود. احتمال مزیالی بودن محور طولی در دندان کانین بیشتراز دندان های سانترال و لترال بود. میانگین زاویه تمایل محوری دندان کانین بیشتراز لترال و در لترال نیز بیشتراز سانترال بود.
    کلیدواژگان: LID، GLA، gingival line، Zenith، آسیمتری
  • حیدر خادمی، محمدرضا صالحی، پیمان لاری زاده صفحه 684
    مقدمه
    بیماری تبخال به دلیل شیوع بالا در دندان پزشکی از ویژگی خاصی برخوردار است. ویروس تبخال به درمان حساس است و روش های کنترل عفونت به حفظ پرسنل دندان پزشکی و بیمار کمک می نماید.با توجه به وجود استرس در بین کادر پروازی، در این پژوهش شیوع این عارضه در بین کارکنان یک شرکت هواپیمایی مورد بررسی قرارگرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی و بدون جهت بود و بر روی 63 نفر از کارکنان مراجعه کننده به مرکز دندان پزشکی شرکت هواپیمایی در سال 1386 انجام شد. در این پژوهش فرم جمع آوری اطلاعات که شامل سن، جنس و سایر مشخصات دموگرافیک وبررسی کلینیکی بود، تهیه شد. اطلاعات لازم با پرسش حضوری جمع آوری ومعاینه دهان انجام شد. در نهایت داده ها با آزمون آماری Chi-square و t-test آنالیز شدند. (05/0=α)
    یافته ها
    شیوع کلی تبخال لبی عود کننده در دو گروه تحت مطالعه 68/39% بود. از میان 63 پرسشنامه 31 پرسشنامه از کادر اداری و 32پرسشنامه از کادر پروازی بود. بیشترین افرادی که سابقه ابتلا به تبخال لبی عود کننده را داشتند در کادر پروازی مشغول کار بودند(68%) و تنها 32% این افراد در کادر اداری قرار داشتند. تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود داشت(05/0>P).نتایج آزمون Chi-square نشان داد که در کادر پروازی که استرس بیشتری داشتند ابتلا تبخال لبی بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، شیوع تبخال لبی در کادر پروازی هواپیمایی نسبت به کادر اداری بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: تبخال لبی عود کننده، کادر پروازی، کادر اداری، شیوع
  • ناصر کاویانی، فاطمه سادات رنجبران صفحه 691
    مقدمه
    حالت تهوع شدید هنگام کار دندانپزشکی در بعضی از بیماران وجوددارد که درمان دندانپزشکی را مشکل می کند. در این مطالعه تاثیر داروی اندانسترون به فرم خوراکی به عنوان یک داروی ضد تهوع بر روی رفلکس تهوع طی تحریک مناطق کام نرم و لوزه ها به منظور بازسازی شرایط طی درمان های دندان پزشکی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 88 نفر بزرگسال سالم به صورت تصادفی به دو گروه 44 نفری اندانسترون و پلاسبو تقسیم شدند. شدت رفلکس به کمک تحریک با آبسلانگ قبل و 90 دقیقه بعد از مداخله برای هر نمونه در ناحیه کام نرم و لوزه چک شد و نتایج ثبت گردید. نتایج دو گروه به کمک آزمون های آماری Wilcoxonو Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شد. (05/0=α)
    یافته ها
    در گروه اندانسترون شدت رفلکس تهوع در هر دو ناحیه ی کام نرم و لوزه بعد از مداخله از نظر آماری کاهش معنی داری نشان داد ولی در گروه پلاسبو در هر دو ناحیه بعد از مداخله تفاوت معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که اندانسترون خوراکی به طور معنی داری بر کاهش رفلکس تهوع در هر دو ناحیه ی کام نرم و لوزه تاثیر دارد و تجویز آن می تواند در اقدامات بالینی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی، رفلکس تهوع، اندانسترون
  • محمدرضا صالحی، محمد شاه ابویی، علی ابراهیمی صفحه 698
    مقدمه
    جداسازی میکرارگانیسم های متعدد و متنوع در پاکت ها، پلاک های دندانی و یا بزاق بیمار پریودنتیتی این امر را به مساله ای مهم تبدیل نموده است. در میان میکروارگانیسم های جدا شده، هلیکوباکترپیلوری در محیط دهان، چه در داخل بزاق و چه در پلاک های دندانی بطور شایع وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط حضور این باکتری با وجود بیماری های پریودنتال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی در سال 89-1388، تعداد 50 نفر که با تایید متخصص لثه دارای بیماری پریودنتال بودند و به بخش پریو دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. این افراد هیچ دارو و درمانی جهت بیماری لثه در یک ماه گذشته دریافت نکرده بودند. سپس از بیماران خواسته شد تا مقداری از بزاق خود را طی عمل Spitting (تف کردن) به داخل لوله ی آزمایش استریل بریزند. سپس نمونه ها در محیط استریل به آزمایشگاه فرستاده شده تا با روش PCR که در حال حاضر بهترین روش برای بررسی باکتری در دهان می باشد ارزیابی گردد. همین ارزیابی در 50 نفر دیگر فاقد بیماری پریودنتال بعنوان گروه شاهد انجام شد. یافته ها با آزمون آماری مجذورکای ارزیابی شد. (05/0=α)
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین دو گروه مورد بررسی از نظر وجود هلیکوباکترپیلوری در بزاق دهان وجود نداشت (05/0 pvalue >)، به علاوه ارتباط معنی داری بین حضور هلیکوباکترپیلوری در بزاق دهان و جنسیت افراد (05/0 pvalue >) و نیز وجود هلیکوباکترپیلوری در بزاق دهان و شدت بیماری پریودنتال مشاهده نگردید (05/0 pvalue >).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، حضور هلیکوباکترپیلوری نمی تواند با وجود بیماری های پریودنتال ارتباط داشته باشد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، بزاق دهان، بیماری پریودنتال، PCR
  • احمد مقاره عابد، جابر یقینی، محمد توکلی، محمدرضا امجدی، الهام نجفیان صفحه 705
  • آسیه زمانی ناصر، احسان حکمتیان، لاله رحمانی صفحه 720
    مقدمه
    دانستن محل فورامن منتال برای جراحان دهان و دندان و همچنین کاربردهای معمول دندان پزشکی مانند بی حسی موضعی اهمیت دارد. با توجه به اهمیت موقعیت این ساختار و از سوی دیگر تنوع موقعیت آن در نژادهای مختلف، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی موفقیت افقی فورامن منتال در رادیوگرافی پانورامیک طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 150 رادیوگرافی پانورامیک از میان افرادی که سن 10 ± 35 سال داشتند مورد مطالعه قرار گرفت و محل فورامن منتال ثبت گردید. کلیشه های رادیوگرافی پانورامیک در بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد مطالعه قرار گرفت. موقعیت افقی فورامن منتال در کلیشه هایی که شرایط ورود به مطالعه را احراز نمودند، نسبت به دندان 4 و 5 پایین بررسی شد. در پایان نتایج با کمک نرم افزار SPSS و آزمون های ANOVA، Chi squre و ضریب توافق کاپا مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    رادیوگرافی پانورامیک 150 بیمار (63 مرد و 87 زن) بررسی شد. بررسی ها نشان داد موقعیت 4 (زیر آپکس دندان پره مولر دوم) با حدود 56% فراوانی، شایع ترین محل برای فورامن منتال در رادیوگرافی های پانورامیک زیر آپکس دندان پرمولر دوم با حدو 56% فراوانی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر شایع ترین موقعیت فورامن منتال در نژاد ایرانی، ناحیه اپیکال دندان پره مولر دوم می باشد. همچنین یافته های مطالعه حاضر همسو با مطالعات پیشین عدم تاثیر سن و جنس را بر موقعیت فورامن مشخص نمود.
    کلیدواژگان: تنوعات طبیعی، فورامن منتال، لندمارک های آناتومیک، پانورامیک
  • محمد شاه ابویی، عباس عطاری، سعید نصوحیان، منصور ریسمانچیان صفحه 742
  • نجمه اخلاقی، شیوا مرتضوی، نرجس اخلاقی صفحه 750
    مقدمه
    در حیطه ی پوسیدگی دندان و باکتری های مولد آن مطالعات کمتری در مورد بالغین انجام شده است. از طرفی در مورد تاثیر سطح مراقبت دندانی (شاخص ترمیم restorative index) بر میزان استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیل نتایج متناقضی وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه ی سطح بزاقی استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیل با پوسیدگی دندان در بالغینی است که سطح مراقبت دندانی بالایی دارند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی و آزمایشگاهی 80 داوطلب بزرگسال که به مدت 4 هفته، قبل از شروع نمونه گیری بزاق، آدامس زایلیتول، محصولات پروبیوتیک، آنتی بیوتیک سیستمیک و فلوراید موضعی مصرف نکرده بودند وارد مطالعه شدند. پس از تکمیل پرسشنامه ای که حاوی اطلاعات دموگرافیک و عادات بهداشتی بود، با انجام معاینه ی بالینی شاخص D1،2MFT برای آن ها محاسبه شد. سپس نمونه گیری بزاق جهت تعیین سطح باکتری های موجود در آن انجام پذیرفت.
    یافته ها
    بین شاخص پوسیدگی دندان و میزان استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیل بزاق ارتباط معناداری وجود داشت (05/0pvalue<).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، در بالغینی که سطح مراقبت دندانی بالایی دارند، بین شاخص D1،2MFT و میزان استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیل بزاق ارتباط معنی دار وجود دارد. با وجود آنکه در این افراد، بیشترین جزء شاخص D1،2MFT مربوط به بخش F بود، سطح باکتری های بزاق، در این افراد نیز همچنان بالا است.
    کلیدواژگان: پوسیدگی، مراقبت دندانی، شاخص ترمیم، DMFT، استرپتوکوک موتانس، لاکتوباسیل
  • رضا خدادادی، پدرام موقتیان صفحه 761
    مقدمه
    یکی از عیوب اصلی دندان های مصنوعی رزین اکریلی سایش آن ها است که مشکلات زیادی را برای بیماران به وجود می آورد. هدف این مطالعه، مقایسه ی میزان سایش چند دندان مصنوعی رزین اکریلی ایرانی با نوعی دندان مصنوعی خارجی مورد تایید ADA بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی، دندان مصنوعی خارجی ایوکلار و دندان های مصنوعی ایرانی سوپر برلیان، یاقوت و نچرال دنت مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور از هر نوع دندان 7 نمونه تهیه گردید. کلیه ی آزمون های سایش در محیط بزاق و با استفاده از سطح ساینده ی پرسلنی و تحت نیروی عمودی معادل 3 پوند انجام گرفت. ارتفاع هر نمونه قبل و پس از 5000 و 10000 دور سایش توسط کولیس با دقت 002/0 میلیمتر اندازه گیری گردید. برای مقایسه ی میزان سایش در چهار نوع دندان مصنوعی از نرم افزار SPSS و آزمون هایPaired sample T-test، Tukey، one-way ANOVA، استفاده گردید.
    یافته ها
    در 5000 دور سایش، بین میانگین سایش دندان های سوپربرلیان و ایوکلار (899/0=p value) و بین میانگین سایش دندان های یاقوت و نچرال دنت تفاوت معنی داری وجود نداشت (728/0=p value). ولی در 10000 دور سایش، میانگین سایش چهار نوع دندان رزین اکریلی افزایش یافته بود که این افزایش در دندان یاقوت کمتر و برای دندان نچرال دنت بیشتر از بقیه بود. در مقایسه ی میانگین سایش سه نوع دندان ایرانی، دندان سوپربرلیان کمترین و دندان نچرال دنت بیشترین میانگین سایش را از خود نشان داد.
    نتیجه گیری
    مقاومت سایشی دندان سوپربرلیان در حد دندان ایوکلار (مورد تایید ADA) بود.
    کلیدواژگان: دندان مصنوعی، رزین اکریلیک، سایش
  • ناصر کاویانی، نگار کرم زاده دشتی صفحه 768
    مقدمه
    بی قراری بعد از عمل جراحی پدیده شایعی در کودکان است. از جمله فاکتورهای مستعد کننده احتمالی بی قراری، نوع بیهوشی است. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش بیهوشی استنشاقی و داخل وریدی در کودکان کاندید بیهوشی عمومی بر بی قراری آنها در اتاق ریکاوری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی آینده نگر یک سوکور تعداد 56 کودک زیر 6 سال به صورت تصادفی به دو گروه 28 نفری تقسیم شدند. نگهداری بیهوشی در گروه اول به صورت داخل وریدی (پروپوفول، الفنتانیل) و در گروه دوم به صورت استنشاقی (نیتروس اکسید، ایزوفلوران) بود. بعد از به هوش آمدن کودک در اتاق ریکاوری با استفاده از مقیاس مورد نظر (PAED) بی قراری کودک هر 10 دقیقه یک بار تا زمان 60 دقیقه اندازه گیری شد. اطلاعات حاصله با کمک نرم افزار SPSS و آزمون t-test، chi-squre و ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفتند. (05/0 = α)
    یافته ها
    میزان بی قراری در دقیقه 10 در گروه بیهوشی وریدی 85/12 و در گروه استنشاقی 51/10 بود، که به طور معنی داری در گروه وریدی بیشتر از استنشاقی بود اما بین دو گروه مورد مطالعه از نظر بروز بی قراری تفاوت معنی داری دیده نشد(241/0 = p value). میزان بی قراری در دو گروه با سن ارتباط معکوس داشته و در کودکان کم سن بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تصمیم گیری برای انتخاب روش بی هوشی نباید بر مبنای بروز بی قراری باشد. بررسی عوامل دیگری به غیر از روش بیهوشی در بروز بی قراری کودکان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بی قراری، بیهوشی داخل وریدی، بیهوشی استنشاقی
  • سعید صادقیان، مریم حاجی احمدی، لادن خرمی صفحه 775
    مقدمه
    اندازه گیری دقیق رابطه قدامی- خلفی فکین اهمیت ویژه ای در تشخیص و طرح درمان ارتودنسی دارد. اندازه گیری های خطی و زاویه ای پیشنهادی برای ارزیابی روابط ساژیتالی فکین مانند زاویه ANB و شاخص Wits Appraisal به دلیل تاثیرپذیری از عوامل مختلف چندان دقیق نمی باشند. هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری میانگین زاویه β می باشد که در ارزیابی رابطه قدامی- خلفی فکین از دقت خوبی برخوردار است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر،مطالعه ای توصیفی- تحلیلی و بدون جهت می باشد. به منظور انجام این مطالعه پرونده های موجود در بایگانی بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت و تعداد 235 کلیشه سفالومتری از پرونده های افرادی که قبلا تحت هیچ گونه درمان ارتودنسی قرار نگرفته بودند و براساس شاخص های 13 گانه در گروه اکلوژن نرمال قرار داشتند، انتخاب شد. نمونه ها،به پنج گروه سنی تقسیم شدند.پس از tracing سفالومتری ها، زاویه ANB، شاخص Wits و زاویه β (زاویه حاصل از برخورد خط AB و خط عمود از نقطه A بر خط CB) اندازه گیری گردید. در طی اندازه گیری 36 نمونه، از مطالعه خارج شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین زاویه β، برابر 31/3±7/31 بوده و دامنه تغییرات این زاویه، بین 5/21 تا 39 درجه می باشد که از نظر آماری بین دو جنس تفاوت معنی دار وجود ندارد.این زاویه با سن ارتباط مستقیم و معنی دار دارد(435/0=r). ارتباط این زاویه با زاویه ANB و شاخص Wits، معنی دار و معکوس بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه زاویه β از دقت خوبی در ارزیابی رابطه قدامی-خلفی فکین برخورار بوده و می تواند به عنوان یک شاخص ارزشمند در ارزیابی ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلید واژه ها: اکلوژن نرمال، زاویه ANB، شاخص Wits و زاویه β.
  • سید ابراهیم جباری فر، ندا احمدی، داریوش هاشمی، شهنواز کرمی صفحه 783
    مقدمه
    پوسیدگی اولیه دوران کودکی (ECC) از بیماری های شایع کودکان است و در ایجاد آن عوامل متعددی دخالت دارند. این بیماری اثرات منفی قابل توجهی در کودک، خانواده و جامعه دارد. هدف از این مطالعه، تعیین رابطه میان ECC با قد، وزن، دور سر و شاخص توده بدنی(BMI) در کودکان 5-3 ساله شهر کازرون بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 200 کودک 5-3 ساله سالم و بدون اختلال رشد تکاملی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کازرون صورت گرفت. 100 کودک مبتلا به پوسیدگی اولیه دوران کودکی بصورت تصادفی و آسان انتخاب شدند و 100 کودک بدون پوسیدگی و سالم نیز بعنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. هر دو گروه تحت ارزیابی های بالینی مشابه قرار گرفتند و اطلاعات حاصله با کمک نرم افزار SPSS و آزمون های توصیفی مورد ارزیابی قرار گرفت (05/0 =α).
    یافته ها
    بین شاخص های مورد بررسی تنها دو شاخص قد و BMI ارتباط معنی داری با وجود پوسیدگی اولیه دوران کودکی داشتند. میانگین قد در دو گروه 102 و 103 سانتی متر و میانگین BMI، 7/14 و 3/15 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    عوارضی چون درد، التهاب، زود از دست دادن دندانهای شیری، مشکلات تکلم و جویدن، متعاقب پوسیدگی اولیه دوران کودکی رخ می دهند که اثرات نامطلوبی بر رشد، تکامل و کیفیت زندگی کودک دارند. لذا وجود رابطه معنی دار بین وضعیت پوسیدگی دندان و دو شاخص قد و BMI قابل توجیه می باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان و برنامه های منظم دوره ای جهت پیشگیری از پوسیدگی از بدو تولد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پوسیدگی اولیه دوران کودکی، قد، وزن، دور سر، شاخص توده بدنی
  • ناصر کاویانی، محمد شاه ابویی، مهدی امین زاده صفحه 794
    مقدمه
    آرام بخشی وریدی یکی از روش های کنترل اضطراب است که در عین حال کاربرد داروهای قوی احتمال بروز هیپوکسی را در آن تشدید می کند. در این مطالعه میزان بروز هیپوکسی بین دو رژیم درمانی وریدی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمائی بالینی آینده نگر دو سوکور تعداد 73 بیمار کاندید عمل جراحی ایمپلنت در دو گروه مطالعه شدند. آرام بخشی بیدار در یک گروه با ترکیب میدازولام/فنتانیل و در گروه دیگر با ترکیب میدازولام/کتامین داده شد. میزان اشباع اکسیژن خون در شش مرحله اندازه گیری شده نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری T test تجزیه و تحلیل شدند. (05/0 = α)
    یافته ها
    میانگین اشباع اکسیژن خون در پنج دقیقه پس از شروع کار در هر دو گروه نسبت به قبل از کار کاهش نشان داد در گروه میدازولام/ فنتانیل به 2/93 درصد و در گروه میدازولام کتامین به 9/94 درصد رسید، که کاهش اشباع اکسیژن خون در گروه اول به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از آرام بخشی وریدی باعث کاهش میزان اشباع اکسیژن خون می شود. استفاده از ترکیب داروهای میدازولام و فنتانیل که هر دو باعث تضعیف سیستم تنفسی می شوند موجب کاهش بیشتر میزان اشباع اکسیژن خون می شود. مونیتورینگ دقیق داروهای وریدی و تجویز با فاصله آنها در آرام بخشی وریدی ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: آرام بخشی وریدی، میدازولام، فنتانیل، کتامین، دندان پزشکی، ایمپلنت دندانی
  • فرزانه شیرانی، رضا بیرنگ، علی زیلایی، فاطمه حیدری صفحه 802
    مقدمه
    لیزر Er:YAG در برداشت نسوج دندانی و آماده سازی سطوح دندانی جهت چسبندگی مفید می باشد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی لیزر Er:YAG در بهبود استحکام اتصال کامپوزیت به عاج و ریشه دندان با استفاده از دو نوع سیستم ادهزیو سلف اچ و توتال اچ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی،60 دندان پرمولر سالم به طور تصادفی به 5 گروه 12 تایی تقسیم شدند. نمونه های هر گروه به وسیله دیسک الماسی از ناحیه CEJ قطع شد تا دو زیر گروه از مقاطع تاج و ریشه به دست آید. آماده سازی سطح در سه گروه بوسیله لیزر Er:YAG ((160mj، 4Hz انجام شد و یک ادهزیو توتال اچ با کاربرد اسید فسفریک یا بدون آن و نیز یک ادهزیو سلف اچ روی سطح بکار رفت. دو گروه دیگر بعنوان گروه کنترل بوسیله فرز الماسی آماده و سیستم های باندینگ طبق دستور کارخانه برای آن ها استفاده شد. در ادامه استوانه های کامپوزیتی (Z250، 3M، ESPE) به نمونه ها باند شد و بعد از 24 ساعت غوطه وری در آب مقطر و دمای 37 درجه سانتی گراد به وسیله دستگاه تست یونیورسال، میانگین استحکام اتصال برشی محاسبه و داده ها با آزمون آماری t آنالیز شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    در مقایسه استحکام اتصال برشی مقاطع تاج و ریشه، بین هیچ کدام از زیرگروه ها تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (05/0p value >). ادهزیو سلف اچ بالاترین میانگین استحکام باند را در هر دو گروه لیزر و فرز داشت و بطور معنی داری بیشتر از ادهزیو توتال اچ بود (05/0 p value <). برای سیستم توتال اچ، کاندیشنینگ سطح بوسیله لیزر کارایی کمتری نسبت به اسید اچینگ داشت(05/0 p value <).
    نتیجه گیری
    آماده سازی سطح عاج با استفاده از لیزر Er:YAG بر میزان استحکام اتصال کامپوزیت به عاج بسته به نوع سیستم باندینگ موثر است، در اینحالت ادهزیو سلف اچ نسبت به سیستم توتال اچ کاهش بیشتری را در استحکام باند نشان می دهد. به علاوه اسید اچینگ عاج لیزر شده، کارایی ادهزیو توتال اچ را به طور چشمگیری بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: لیزر Er:YAG، استحکام اتصال برشی، عاج تاج و ریشه، سیستم باندینگ، توتال اچ، سلف اچ
  • جابر یقینی، فرزانه شیرانی، احمد مقاره عابد*، حامد کریمی پور، محسن سرسنگی صفحه 820
    مقدمه

    پوسیدگی دندان یکی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان است که در ایجاد آن عوامل مختلفی موثر می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه شاخص DMFT، pH بزاق و ظرفیت بافری بزاق در دو گروه دارای جرم دندان و فاقد جرم دندان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد شاهدی و آزمایشگاهی بر روی 88 فرد مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. شاخص های DMFT، pH و ظرفیت بافری بزاق در دو گروه 44 نفره (فاقد جرم و دارای جرم) اندازه گیری شد. برای اندازه گیری جرم از مشاهدات بالینی و برای سنجش شاخص DMFT از مشاهدات بالینی به همراه رادیوگرافی بایت وینگ جهت بررسی پوسیدگی های پروگزیمالی استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون t و نرم افزار SPSS مقایسه گردید (05/0= α).

    یافته ها

    در این مطالعه 20 نفر (5/45 درصد) گروه مورد را زن و 24 نفر (5/54 درصد) را مرد و 14 نفر (32 درصد) گروه شاهد را زن و30 نفر (68 درصد) را مرد تشکیل می دادند. میانگین شاخص DMFT، pH بزاق و ظرفیت بافری بزاق به ترتیب در گروه مورد 0455/8، 1661/7، 1841 درصد و در گروه شاهد 9318/6، 0877/7، 1559 درصد به دست آمد. نتایج این مطالعه هیچ گونه تفاوت معنی داری بین دوگروه از نظر شاخص های مورد بررسی نشان نداد (05/0p value <).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیتهای این مطالعه، میزان جرم دندان ارتباطی با شاخص DMFT، pH بزاق و ظرفیت بافری بزاق ندارد.

    کلیدواژگان: شاخص، جرم، DMFT، pH، ظرفیت بافری بزاق
  • رضا خدادادی، احسان قاسمی*، حسین کریمی صفحه 828
    مقدمه

    زیبایی، رنگ و ترانسلوسنسی مواد دندان پزشکی روز به روز از اهمیت بیشتری برخوردار می شود. هدف از این مطالعه مقایسه ترانسلوسنسی دو کامپوزیت تقویت شده Bell glass و Gradia بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی از هر نمونه کامپوزیت Bell glass و Gradia3 عدد به ضخامت 5/1 میلی متر و قطر 27 میلی متر ساخته شد. نوع ماده استفاده شده در این مطالعه Translucent dentin c2 shade بود. برای ساخت نمونه ها از Mold به عمق و ضخامت مورد نظر استفاده شد. نمونه ها براساس دستور کارخانه سازنده این دو کامپوزیت ساخته شدند. از روش محاسبه Contrast ratio برای مقایسه ترانسلوسنسی دو ماده استفاده شد. از دستگاه اسپکتروفتومتری جهت تابش نور انعکاسی استفاده شد. اطلاعات حاصله با کمک نرم افزار SPSS و آزمون t-testمورد ارزیابی قرار گرفتند. (05/ 0= α)

    یافته ها

    میانگین Contrast ratio نمونه های Bell glass و Gradia به ترتیب برابر 02/ 0± 82/0 و 01/ 0± 89/0 بود (009/0 p value =).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ترانسلوسنسی Bell glass بیشتر از Gradia می باشد. لذا به نظر می رسد در بیمارانی که ترانسلوسنی دندان، طبیعی است، کامپوزیت Bell glass ارجح میباشد. در بیمارانی که هدف از قرار گیری کامپوزیت، پنهان کردن بد رنگی های دندان است استفاده از کامپوزیت Gradia توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ترانسلوسنسی، Bell glass، Gradia، اسپکتروفتومتر
  • سعید صادقیان، بیژن موحدیان، زینب سادات سیدحسینی صفحه 839
    مقدمه
    با توجه روز افزون جامعه مدرن به زیبایی و جراحی های زیبایی از جمله جراحی های ارتوگناتیک، ضرورت ارزیابی توانایی این جراحی در تغییر پارامترها و نسبت های بافت نرم و درنتیجه تغییر در جذابیت و زیبایی صورت مشخص می شود.بافت نرم توانایی تغییرات قابل توجهی در زیبایی صورت و پوشاندن ایراد های بافت سخت را دارا می باشد لذاهدف این پژوهش بررسی تغییرات بافت نرم در جراحی های ارتوگناتیک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی غیر تصادفی 16نمونه بین 30-20 سال کاندید جراحی استئوتومی ماگزیلا مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد حداقل 8 نمونه در هر گروه جراحی وجود داشت.سفالومتری های استاندارد قبل و 6 ماه بعد از عمل تهیه و آنالیزهای انتخابی بافت نرم انجام شد. این سفالومتری ها با هم مقایسه شده و با استفاده از آزمون T زوج آنالیز شد. در ضمن تغییرات پارامترها در دو گروه جراحی استئوتومی ماگزیلا (یک گروه همزمان با قطع ANS (Anterior Nasal Spine) و دیگری بدون قطع ANS) با هم مقایسه و آنالیز شد.
    یافته ها
    در تمام پارامترها و نسبت ها بعد از جراحی استئوتومی ماگزیلا تغییراتی مشاهده شد. در گروه Uncutبین میانگین طول لب بالا قبل و بعد از جراحی اختلاف معنی داری مشاهده شد(05/0 (p value <. در بقیه متغیرها در حالات مختلف از لحاظ آماری تفاوت معنی داری مشاهده نشد. زاویه نازولبیال با بیشترین تغییر عددی، به دلیل داشتن انحراف معیار بزرگ نسبت به تغییر ایجاد شده، از نظر آماری معنی دار نشده است. در میانگین طول لب بالا قبل و بعد از جراحی در گروه تحت جراحی بدون قطع ANS اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد (05/0 p value <). علیرغم تغییرات میانگین در اکثر متغیرهای مورد مطالعه تفاوت ها از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    جراحی استئوتومی ماگزیلا بیشترین تغییر را روی زاویه نازولبیال ایجاد کرد. کاهش ورمیلیون لب بالا و افزایش طول لب بالا و زاویه نازولبیال در طول 6 ماه پیگیری مشاهده شد. با وجود اختلافات عددی که در اغلب موارد از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد، تغییرات کلینیکی بافت نرم متعاقب استئوتومی لفورت I ماگزیلا قابل توجه می باشد و پیش بینی تغییرات تاحدودی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: جراحی ارتوگناتیک، آنالیز بافت نرم، نسبت های صورتی، استئوتومی لفورت I، طول لب بالا
  • رضا خدادادی، محمد علی صادقی صفحه 853
    مقدمه
    یکی از عوامل موثر در زیبایی دندانها، تطابق رنگ آنها با دندانهای طبیعی است که دید صحیح رنگ در ایجاد آن اهمیت بسزائی دارد. وجود هرگونه نقص در تشخیص رنگ در درمانگر می تواند باعث عدم تشخیص صحیح، درمان نامطلوب و نارضایتی بیمار گردد. هدف این پژوهش ارزیابی فراوانی اختلال دید رنگ بین دانشجویان دوره عمومی و تخصصی دندان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی باروش نمونه گیر ی آسان روی 252 نفر از دانشجویان دوره بالینی ودستیاران تخصصی دانشکده دندان پزشکی اصفهان انجام شد. داده ها از طریق چک لیست با ابزار استاندارد کور رنگی «Ishihara» گردآوری شد. این چک لیست شامل 11 صفحه و مشخص کننده سالم یا مبتلا بودن فرد به نقص در تشخیص رنگ می باشد. اطلاعات حاصله با نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفیChi-Square وآزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. (05/0 = α)
    یافته ها
    اختلال دید رنگ در 10 نفر (4 درصد) مشاهده شد و شیوع آن در بین آقایان 6/3 درصد و خانم ها 4/0 درصد بود. تعداد 19 نفر (5/7 درصد) در یکی از بستگان درجه اول اختلال دید رنگ داشتند. 60 نفر (8/23 درصد) آنها نزدیک بین بوده و 51 نفر (2/20 درصد) آستیگماتیسم بودند. 6 نفر (4/2 درصد) آن ها دوربینی داشته و 3 نفر 2/1 درصد به اختلال شبکوری مبتلا بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، اختلال در تشخیص رنگ نسبتا شایع می باشد. بنابراین انجام آزمون مربوطه برای دندان پزشکان و افرادی که با انتخاب رنگ سر و کار دارند ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: اختلال دید، رنگ، دندان پزشکی، زیبایی
|
  • Mozhdeh Mehdizadeh, Bijan Movahedian, Kousha Gholamrezaei Page 437
    Introduction
    Long-term clinical evaluation of dental implants and their surrounding structures is of utmost importance to acquire knowledge about reasons for implant success and failure. However, accurate and reproducible results are difficult to obtain. The aim of the present study was to examine bone height around endosseous implants on digital conventional radiographs (DCR) and direct digital subtraction images (DSI) prior to loading.
    Materials And Methods
    In this experimental study, bone height around 10 implants in 6 patients was assessed by 2 observers. Standardized digital radiographs were obtained just a week and 3 months postoperatively and subtracted by means of EMAGO software. Then the observers evaluated bone height on DCRs and DSIs. MINITAB software and paired t-test were used for statistical analysis (α = 0.05).
    Results
    Comparative evaluation of bone height indicated significantly higher values on DCR than on DSI (p value = 0.002). The observers also had statistically significant variability in this assessment (p value = 0.00003).
    Conclusion
    DSI demonstrated lower values of linear measurement of bone height around endosseous implants compared with DCR. Interobserver variability should be considered when comparing values from follow-up studies.
    Keywords: Bone height, Dental implant, Digital radiography, Digital subtraction
  • Reza Khodadadi, Mansour Rismanchian, Sirous Dadgostar Page 439
    Introduction
    PFM crowns can restore esthetic and function to damaged teeth. In this research, the esthetic indexes of PFM crowns and overall patient satisfaction were evaluated.
    Materials And Methods
    This study evaluated 41 patients with 45 PFM crowns in Isfahan Faculty of Dentistry, where the impressions had been taken and casts poured. Clinical crown length, crown width, faciolingual dimension of crown, contact point position and patients’ satisfaction were assessed. Finally the number and incidence rates of ideal and close-to-ideal crowns from esthetic viewpoint were determined. Data was analyzed by SPSS software and with paired t-test. (α = 0.05).
    Results
    The contact points of 24 crowns (53.3%) were similar to natural teeth. The shades of 41 crowns (91.1%) were similar to patients’ natural teeth. From the esthetic viewpoint 7 crowns (15.5%) were ideal and 11 (24.4%) were close-to-ideal. 95.1% of patients expressed complete satisfaction and 4.8% were partially satisfied with the esthetics of crowns. Compared to natural teeth, PFM crowns had longer clinical heights (0.005 mm) on average, with no statistically significant differences (p value = 0.966). The mesiodistal widths of crowns were on average 0.282 mm larger than those of similar natural teeth, demonstrating a statistically significant difference (p value = 0.01). In faciolingual dimension, the mean difference between crowns and similar natural teeth was 0.026 mm, which was not statistically significant.
    Conclusion
    Considering the results, it is necessary that tooth preparation and the laboratory procedures be performed more accurately to fabricate crowns with better appearance and more similar to the natural teeth and to obtain patients’ full satisfaction.
    Keywords: Esthetic, PFM crown, Size
  • Ali Reza Eshghi, Mostafa Rezaeifar, Ali Reza Farhad Page 448
    Introduction
    Recently, ferric sulfate has been introduced as an alternative to formocresol in primary teeth pulpotomies. The most common cause of failure in ferric sulfate pulpotomies is internal resorption, but the main reason for this side effect has not been elucidated. The aim of this study was to compare the clinical and radiographic success rates with the use of different base materials following ferric sulfate pulpotomy.
    Materials And Methods
    Pulpotomies were performed in 105 primary mandibular molars in 35 patients under six years of age (3 teeth in each patient). After traditional ferric sulfate pulpotomy, one of the three test materials, ZOE, Ca(OH)2 or MTA, was randomly assigned to each tooth. The pulp chambers were filled with IRM and restored by SSCs. Clinical and radiographic evaluations were carried out at 6- and 12-month follow-up visits. Data was analyzed with chi-square and Fisher’s exact tests (α=0.05).
    Results
    After 12 months, MTA group demonstrated higher overall success rate (100%) when compared with ZOE (86.67%) and Ca(OH)2 (80%) groups. There was a statistically significant difference between Ca(OH)2 and MTA groups (p value = 0.024). Internal resorption was the principal cause of radiographic failure in Ca(OH)2 and ZOE groups.
    Conclusion
    Given the limitations of the present study, Ca(OH)2 cannot be recommended as a base material after ferric sulfate pulpotomy. It appears the base material has an important role in the success of ferric sulfate pulpotomy.
    Keywords: Base material, Ferric sulfate, Pulpotomy
  • Ahmad Maghareh Abed, Jaber Yaghini, Akram Fallah Page 458
    Introduction
    Although chlorhexidine has better clinical and antimicrobial properties with less toxicity, it also has some side effects, limiting its application. The aim of the present study was to compare the side effects of two chlorhexidine mouthwashes made in Iran with two different concentrations of 0.12% and 0.2%.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, thirty patients with gingivitis or mild periodontitis were randomly selected. For all the subjects full prophylactic procedures were carried out, including the removal of plaque and germ and elimination of extrinsic stains. Then each subject in each group was asked to use 0.12% or 0.2% chlorhexidine twice a day for 14 days. Staining indexes, changes in taste, mucosal sensitivity and mouthwash taste were evaluated. The subjects did not use any mouthwashes for two weeks thereafter. This process was repeated with the other mouthwash after prophylaxis. Finally, data was analyzed with Wilcoxon and Mann-Whitney tests using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    There were no statistically significant differences between staining indexes in terms of extent and intensity between the two concentrations of chlorhexidine (p value > 0.05). Mucosal sensitivity and changes in taste were higher in 0.2% chlorhexidine compared to 0.12% chlorhexidine (p value < 0.05). The taste of 0.12% chlorhexidine was more acceptable and better than 0.2% chlorhexidine (p value < 0.05).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it was concluded that there are no significant differences in the side effects of the two mouthwashes under study.
    Keywords: Chlorhexidine, Mouthwash, Side effects
  • Ehsan Hekmation, Mozhdeh .Keymasi Page 482
    Introduction
    Many dental procedures such as intraoral radiography, impression-taking etc result in gag reflex. Various methods have been proposed for controlling this reflex but no practical and accurate technique has been found to date. The role of Eleagnus extract has been demonstrated in controlling this reflex. The aim of the present study was to evaluate the role of various concentrations of Eleagnus extract on controlling gag reflex.
    Materials And Methods
    In this clinical trial the effect of 0.5%, 1%, 2%, and 3% aqueous concentrations of Eleagnus extract on gag reflex were evaluated in 168 subjects in 4 groups of 42. The subjects gargled 20 mL of Eleagnus aqueous solution in their mouth for one minute. Gag reflex was checked before and after the use of the solution by means of a tongue blade. The same procedure was repeated for all the concentrations. Data was analyzed by means of Freeman and Wilcoxon statistical tests using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    Gag reflex decreased with an increase in Eleagnus concentration (p value < 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study it was concluded that high concentrations of Eleagnus extract are effective in controlling gag reflex.
    Keywords: Concentration, Eleagnus extract, Gag reflex
  • Maryam Haj Nourouzali Tehrani, Elham Karimi, Hajar Sekhavati Page 487
    Introduction
    Genes produce various organs of the body. Genes can be easily affected by different factors, resulting in mutations and structural changes, the effects of which appear as various diseases and abnormalities in individuals, particularly in their children. Anomalies and defects are more common in familial marriages compared to non-familial marriages. The aim of the present study was to evaluate the prevalence of dental anomalies in the children of familial and non-familial marriages.
    Materials And Methods
    In the present study, the records of 660 births related to 220 familial and 330 non-familial marriages were evaluated in Isfahan in relation to dental anomalies of microdontia, macrodontia, hypodontia, hyperdontia and missing teeth. Data was analyzed by chi-square test using SPSS software.
    Results
    According to the results, the anomalies were distributed as follows: Hypodontia: 5% (78.5% in familial marriages); microdontia: 5.4% (63.9% in familial marriages); missing teeth: 8.1% (75.5% in familial marriages); macrodontia: 2.1% (57.1% in familial marriages); hyperdontia: 1.3% (55.6% in familial marriages); Total: 3.4% (68.2% in familial marriages).
    Conclusion
    According to the results, there is a significant statistical relationship between familial marriage and the incidence of dental anomalies but there is no significant relationship between the anomalies and gender.
    Keywords: Anodontia, Hypodontia, Macrodontia, Microdontia, Missing
  • Abbas Haghighat, Morteza Bonakdarchian, Seyed Mehrdad Ghafari Page 493
    Introduction
    Based on data available request for dental implants is ever-increasing in Iran parallel with that in other countries. Therefore, dentists are required to increase their awareness about this treatment modality. The aim of the present study was to evaluate Isfahan dentists’ awareness to be able to program implant educational courses.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study 300 dentists were evaluated in Isfahan. Questionnaires were distributed among dentists and collected in person, which were later coded. Average marks of questionnaires were determined between 0 and 60. ANOVA and t-test were used for statistical analysis (α = 0.05).
    Results
    A total of 67.7% of the subjects had not participated in any sort of implant courses. Total average mark of the questionnaires was 28.33 ± 16.9 (based on marks from 0 to 60). Average marks of general practitioners and specialists were 27.87 ± 16 and 41 ± 17.9, respectively, demonstrating a statistically significant difference (p value = 0.03). Average marks of dentists participating in implant courses and those not participating in the courses were 38.72 ± 13.74 and 23.4 ± 16.12, respectively, with statistically significant differences (p value < 0.001).
    Conclusion
    Average marks of general practitioners and even specialists were much lower than the ideal. Regarding the need for knowledge in dental implants it is recommended that dental students’ curricula and dentists’ in-service training courses be tailored to accommodate this need.
    Keywords: Dentistry, Implant, Knowledge
  • Mohammad Reza Salehi, Heydar Khademi, Faezeh Khozaimeh, Farkish Shiman Page 500
    Introduction
    Complete blood count (CBC) is an important test, comprising several tests, considered a whole unit. The result of the test is important because it will help diagnose the systemic cause of some oral manifestations and eliminate the systemic etiologic factors involved in oral diseases. The aim of this study was to evaluate the knowledge of general dental practitioners in Isfahan about CBC test.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, a specially designed questionnaire was delivered to 100 dentists during continuous education programs or by directly referring to their offices. Data was gathered and analyzed by chi-squared test using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    The mean overall score of the awareness of the dentists was 61%, which is optimal but not ideal.
    Conclusion
    It is suggested that more continuous education programs be held to increase awareness of dental practitioners and greater emphasis be placed on basic sciences education in dental education.
    Keywords: Awareness, Attitude, Complete blood count (CBC), dentist
  • Parichehr Ghaliani, Mohammad Reza Salehi, Reyhaneh Akvan Page 506
    Introduction
    Erythema multiform (EM) is a mucocutaneous reaction to several factors, including infections, medications, foodstuffs, physical agents, malignancies and pregnancy. The oral cavity is commonly and painfully involved in this condition, with impairment of its function. The aim of the present study was to evaluate the prevalence of EM oral manifestations.
    Materials And Methods
    This retrospective descriptive study evaluated 217 records of EM patients (F=113, M=104) from 1998 to 2008. Data regarding various forms of EM were extracted and recorded in special forms and analyzed with frequency tests using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    Of 217 patients, 126 patients (58%) had oral lesions. Erosive, ulcerative and erythematous types were, in descending order, the most common lesions. Lip, tongue and the buccal mucosa were, in descending order, most commonly involved. No significant differences were observed between males and females.
    Conclusion
    Considering the limitations of the present study, it was concluded that EM is quite prevalent and it should be included in the differential diagnosis by dental practitioners.
    Keywords: Erythema multiform, Oral manifestation
  • Jaber Yaghini, Reza Birang, Mohammad Reza Amjadi, Akram Ghanbari Page 512
    Introduction

    Non-surgical treatment modalities, including scaling and root planing, have always been considered effective periodontal treatments. The purpose of subgingival instrumentation is complete elimination of calculi and other calcified deposits and creation of a smooth surface on the root. This study evaluated the effectiveness of conventional scaling methods on removal of subgingival deposits.

    Materials And Methods

    In this clinical trial on 23 patients with moderate-to-severe periodontitis, 276 different sites with probing depths of >4 mm were selected. Initially, perfect SRP was performed for patients and its accuracy was approved by one experienced periodontist. In the surgical phase those sites were exposed and evaluated for presence and quantity of residual calculi and their relationship with pocket depth. Data was analyzed with Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and correlation coefficient tests using SPSS software (α = 0.05).

    Results

    Of 276 different sites, 60.9% had residual calculi. The mean residual calculi in interproximal areas (63.1%) was more than that on radicular surfaces (50%) (p value = 0.029). The mean of calculus index was higher in females than males (p value = 0.039) and more on right sides than left sides (p value = 0.001). There was a direct correlation between probing depth and calculus index: an increase in probing depth resulted in more residual calculi.

    Conclusion

    Closed SRP method in deep pockets is not a reliable method for elimination of subgingival deposits, with 50% of calculi remaining, necessitating open scaling procedures in periodontal pockets with deep pockets.

    Keywords: Dental calculus, moderate, to, severe periodontitis, Scaling, root planning
  • Nosrat Noorbakhsh, Heydar Ali Davari, Shahla Akochakian, Maryam Davari Page 526
    Introduction
    Cleft lip and palate is a common congenital and developmental anomaly. Several risk factors have been reported, some of which have been studied to some extent. The aim of this study was to evaluate risk factors involved in patients referring to Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    This retrospective case-control study was conducted in 2009-2010 in the Cleft Lip and Palate Clinic in Isfahan University of Medical Sciences. The case group included 149 (91 boys and 45 girls) children with cleft lip and palate under three years of age, and the control group included 151 (90 boys, 61 girls) healthy children under three years of age. Family history, maternal age at pregnancy and any of these cases in the first trimester of pregnancy were evaluated: infectious diseases, trauma, exposure to x-ray, vaginal bleeding, tobacco smoking, alcohol, drugs, stress and pre-pregnancy BMI. Data was analyzed by the descriptive statistical methods, including frequency, mean, t-test, χ2 and logistic regression (α = 0.05).
    Results
    The mean ages of children in the case and control groups were 1.89±0.84 and 1.77±0.93 years, respectively. The family history of cleft lip and palate (case=26.9%, control=1.3%) (p value < 0.001), use of antibiotics during the first trimester of pregnancy (case=26.2%, control=7.9%) (p value < 0.001), BMI before pregnancy (case mean = 23.57±0.46, control mean = 22.28±0.40) (p value = 0.036) and stress in the first trimester of pregnancy (case mean = 27.02±2.78, control mean =14.49±2.18) (p value = 0.048) were significantly different.
    Conclusion
    In the present study four risk factors of family history, antibiotics, stress, and BMI before pregnancy were positively associated with the incidence of cleft lip and palate.
    Keywords: Cleft lip, Cleft palate, Risk factor
  • Atiyeh Feiz, Sajad Ghorbanizadeh Page 533
    Introduction
    Noncarious cervical lesions appear in 3 forms: abrasion, erosion and abfraction. The aim of this study was to evaluate the prevalence and etiology of noncarious cervical lesions in Dental Faculty patients of Isfahan Medical Sciences University in 2007.
    Materials And Methods
    In this retrospective, descriptive, cross-sectional study a total of 120 teeth in 41 patients were evaluated. Special forms were filled out in 36 patients, which contained the clinical characteristics of the lesions and medical history of the patients. The diagnosis was based on the information in the forms and the etiology and prevalence of these noncarious cervical lesions were evaluated. Data was analyzed with descriptive tests (α = 0.05).
    Results
    The results showed that 75.7% of the subjects had abrasion lesions as a result of incorrect methods of brushing, use of non-standard toothbrushes or the application of non-standard toothpastes or dentifrices. A total of 50.7% of the subjects had abfraction lesions. The major etiologic factors for this lesion were missing of teeth, parafunctional habits, premature contacts and dental tilting. Finally, 28.2% of the subjects had dental erosions. The main causes of these lesions were gastrointestinal problems, consumption of saliva-reducing medications and smoking.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study it was concluded that the prevalence of noncarious cervical lesions in our subjects were, in descending order, abrasion, abfraction and erosion, respectively.
    Keywords: Abfraction, abrasion, cervical lesions, erosion, noncarious
  • Faezeh Eslamipour, Imaneh Asgari, Ali Reaza Farzaneh Khoo Page 543
    Introduction
    Determination and registration of orthodontic treatment needs in the general population is useful for planning orthodontic services. Self-perception of dental attractiveness is an important factor affecting orthodontic treatment need. This study investigated orthodontic treatment needs based on clinical dental aesthetic index (DAI) and the aesthetic component (AC) of self-perceived indices of orthodontic treatment need (IOTN).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study evaluated 728 students (52% boys, 48% girls) aged 12-18 in Isfahan. A stratified multistage sampling procedure was used to select subjects and the students wearing an orthodontic appliance or reporting a history of orthodontic treatment were excluded. Clinical examinations were carried out using dental aesthetic index (DAI). The subjective need was assessed using aesthetic component (AC) of index of orthodontic treatment need (IOTN). Statistical analysis was undertaken by SPSS software using chi-squared test and Spearman’s correlation coefficient.
    Results
    The mean DAI and AC scores were 26.1±7.6 and 2.4±1.5, respectively. The most common orthodontic problems were crowding in the anterior segments, non-Class I molar relationship and tooth spacing. The subjects with no need or minor need, moderate need, definite need and severe need for orthodontic treatment comprised 54.5%, 19.5%, 15.1% and 10.9% of the population under study, respectively. There was a statistically significant correlation between DAI and AC scores (r=0.26, p value = 0.00).
    Conclusion
    According to the results, 26% of the subjects needed orthodontic treatment based on DAI and significant correlation between DAI and AC shows that DAI score might reflect a self-perceived need for orthodontic treatment
  • Saeed Sadeghian, Mehdi Rasti, Reyhaneh Nazem Page 553
    Introduction
    There is an ever-increasing demand for esthetic plastic surgeries, especially for rhinoplasty. Rhinoplasty influences the results of orthodontic treatment. Therefore, the aim of the present study was to evaluate this influence and compare esthetic facial parameters before and after rhinoplasty.
    Materials And Methods
    In this clinical trial the pre-operative and post-operative photographs of thirty-five 20-30 year-old female candidates for rhinoplasty, which had been taken in a standard manner, were evaluated with AutoCAD 2008 software in relation to pre-determined angles and dimensions after written consent forms were signed. Data was analyzed with paired t-test and McNemar’s test (α = 0.05).
    Results
    Before rhinoplasty the median canthus-alar cartilage line crossed through both spots in 20% of the subjects, which changed to 80% post-operatively. The mean of clinical nasal index exhibited a difference of 4; lobular index difference was 2. No significant changes were observed in mean of nasofrontal angle. Nasolabial and nasofacial angles exhibited mean differences of 7 and 1 degrees, respectively.
    Conclusion
    Based on median canthus-alar cartilage line position, rhinoplasty is successful in establishing facial golden proportions. Regarding nasolabial angle and lobular index, the changes were significant post-operatively (p value > 0.001), which means that rhinoplasty successfully establishes normal proportions of these parameters in the face. Changes in other angles and indices after rhinoplasty were all in the standard range and were not statistically significant.
    Keywords: Analysis, Esthetics, Facial proportions, Rhinoplasty, Soft tissue
  • Mehdi Jafarzadeh, Ali Reza Eshghit Maryam Saneei Page 561
    Introduction
    To accomplish treatment successfully, dentists should use a variety of techniques to control the behavior of children. The aim of this study was to examine the effect of educational films and theoretical education of conventional behavior control methods on the attitudes of dental students toward behavior management techniques.
    Materials And Methods
    In this experimental-interventional study, first, the operator explained every technique and the students filled out a questionnaire that included questions about behavior management techniques and demographic data. Then a videotape that explained and implemented the techniques was presented to them. Then the students filled out the questionnaire again. Theoretical education about behavior management techniques included four 2-hour meetings. After these meetings the students filled out the questionnaire again. Finally, means of scores for every technique were compared in the three intervals (before film, after film and after education). Data was analyzed with SPSS software and one-way ANOVA, and Tukey HSD (α = 0.05).
    Results
    The most acceptable technique in the three periods was tell-show-do and voice control. Watching the film did not result in any significant differences in any methods. The effect of education on voice control, passive restraint and general anesthesia techniques was significant and resulted in their acceptance.
    Conclusion
    According to the results of this study, educational films prepared students to accept education. Theoretical education can increase acceptance of some techniques.
    Keywords: Attitude, Behavior management, Dental education, Pediatric dentistry
  • Mahnaz Sheikhi, Mahak Yasrebi, Azadeh Torkzadeh Page 568
    Introduction
    Chronic sinusitis results from micro-anatomic disturbances, especially from narrow airways and mucous contact areas in the nose and sinuses. One of the predisposing factors is the nasal septum deviation. Therefore, the aim of the present study was to determine the relative frequency of sinusitis severity in patients with nasal septum deviation, the effect of age in patients with nasal septum deviation on the severity of sinusitis, and the effect of nasal septum deviation severity on sinusitis severity.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study 109 adult subjects with chronic sinusitis, who had Water’s radiographic views and CT scans were evaluated. These patients had nasal septum deviation with no other predisposing factors for sinusitis. Data was analyzed with Spearman’s correlation coefficient test (α = 0.05).
    Results
    All the subjects with sinusitis had nasal septum deviation, which demonstrates a strong correlation between chronic sinusitis and nasal septum deviation. The highest and lowest frequencies were observed in the 20-29 and >50 age groups, respectively. There was no significant relationship between sinusitis severity and nasal septum deviation severity on one hand and aging on the other.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study it was concluded that there was a significant correlation between nasal septum deviation severity and sinusitis severity.
    Keywords: Chronic sinusitis, Nasal septum deviation
  • Ebrahim Jabarifar, Parvin Khadem, Mahdieh Heidari, Shahrzad Javadinejad, Shekoufeh Nobahar, Maryam Haji Ahmadi Page 574
    Introduction

    Mothers have a great role in the oro-dental health of their children and prevention of related diseases and dental traumas. The aim of this study was to assess awareness of mothers about individual and environmental risk factors of dental trauma and prevention in 8-12 year-old children and their relationship with children’s daily life.

    Materials And Methods

    Five hundred fifty-six mothers of 8-12 year-old elementary schoolchildren in Isfahan completed a questionnaire on awareness about environmental risk factors and prevention of dental traumas, how to preserve and transfer avulsed teeth, and first aid in dental traumas. One hundred of these students were examined for oral health status, oral traumas and their effect on daily routines. Data was analyzed by chi-squared test, ANOVA, and t-test using SPSS 11.5 software(α=0.05).

    Results

    Means and standard deviations of awareness of mothers was 8.9±3.13. There was a statistically significant relationships between mothers’ dental trauma awareness and educational level and sources of dental trauma information (p value = 0.016 and p value = 0.001, respectively). There was no significant relationship between mothers’ knowledge and occupational status and dental trauma reaction speed (p value = 0.154 and p value = 0.636, respectively). Furthermore, the relationship between the effect of oro-dental health on children’s daily routines and mothers’ awareness was significant (p value = 0.001).

    Conclusion

    Awareness of mothers about dental trauma and individual and environmental risk factors and preventive modalities was poor. Oro-dental health had a significant effect on children’s daily routines, including schooling, eating, social relations, rest, sleep and tooth brushing.

    Keywords: Dental trauma, Oro, dental health, Quality of life, Risk factors
  • Gholamreza Firoozei, Ali Rahimi, Ali Mohammad Aghelinejad, Malihossadat Firoozei Page 588
    Introduction
    Impaction displaces the maxilla in the vertical dimension, increasing the distance from the mandible; autorotation compensates this distance in the articulator and the mouth. The aim of the present study was to compare two thin (with the mandibular autorotation) and thick (without autorotation) splints.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 19 patients (6 males and 13 females) were evaluated. The casts were trimmed and transferred to an articulator with the use of a Gnathus facebow. Jaw relationship was recorded in CR position. A model maxillary surgery was carried out in the direction of impaction and depending on the incisal pin of the articulator two intermediate splints were produced: 1. a situation with no incisal pin displacement (thick splint); 2. a situation with incisal pin displacement (thin splint). After maxillary osteotomy, at first the maxillary position was determined using the thin splint and reference lines were drawn on the maxillary sinus wall perpendicular to the osteotomy line. Then the thin splint was replaced by the thick one and the position of reference lines was evaluated and recorded. Data was analyzed with ANOVA (α=0.05).
    Results
    The reference lines changed in 6 patients (31%) (mean = 1.3 mm) and in 13 patients (69%) they remained constant. In 13 patients the mean of impaction and incisal pin movement were 4.3 mm (3-6 mm) and 4.9 mm (2-8 mm) respectively; in 6 cases they were 7.5 mm (5-9 mm) and 9.8 mm (7-15 mm). The probability of displacement of reference lines after splint replacement was calculated 10.7-52.5% by probability test.
    Conclusion
    There is a possibility that thin and thick splints will not place the maxilla in the same position; the probability increases as impactions increases. Changes in reference lines are under the influence of articulator incisal pin displacement rather than the extent of impaction.
    Keywords: Intermediate surgical splint, Mandibular autorotation, Maxillary impaction
  • Jaber Yaghini, Reza Birang, Mohammad Reza Amjadi, Ensiyeh Bateni, Ebrahim Zalaghi Page 597
    Introduction

    Mechanical plaque control is the main method for prevention of dental caries and periodontal disease. Among mechanical methods, daily brushing is the basic method to achieve oral and dental health. Toothbrush design and shape are important for brushing efficacy. The aim of this study was to compare the efficacy of three toothbrush designs, i.e. Classic, Cross-action and Pulsar, in Bass plaque control method.

    Materials And Methods

    In this clinical trial, 30 volunteers were enrolled and prophylactic procedures were carried out for all of them. Bass method of toothbrushing was explained to them. Then each subject randomly received one of the three toothbrush designs to brush with for 7 days. The volunteers were asked not to brush for 24 hours before recall. The plaque index was recorded for all the subjects by O’Leary plaque index on recall visit. Then the volunteers brushed under the control of the investigator using the Bass technique, and the plaque index was measured again by the same procedure. This process was repeated for the two other toothbrushes. Data was analyzed by sample t-test and repeated measure ANOVA (α = 0.05).

    Results

    In this study the plaque removal level was 21.5% for Classic, 26.77% for Cross-action and 24.03% for Pulsar designs. All the three toothbrushes decreased plaque significantly (p value < 0.05), with no significant differences (p value > 0.05).

    Conclusion

    Classic, Cross-action and Pulsar toothbrushes are effective in Bass method of plaque control, with no significant differences.

    Keywords: Bass method, Classic toothbrush, Cross, action toothbrush, Pulsar toothbrush
  • Faezeh Eslamipour, Imaneh Asgari, Kamal Heydari, Ali Reza Farzaneh Kho Page 606
  • Mozhdeh Mehdizadeh, Hoda Nour Mohammadi Page 623
    Introduction
    The aim of the present study was to determine and compare the accuracy of measurements of CEJ-to-alveolar crest (AC) distance in periapical conventional and digital radiographs corrected for attenuation and visual response.
    Materials And Methods
    Sixty-three interproximal bone sites adjacent to posterior teeth with different amounts of horizontal bone loss in dried human mandibles were selected in the present experimental study. The CEJ-AC distances in the mandibles were assessed and employed as gold standard. Periapical and digital radiographs (parallel technique) were exposed with the CCD sensor and E-speed films. Digital radiographs were processed with Dental Eye program to correct for attenuation and visual response. The CEJ-AC distances were assessed on conventional and corrected digital radiographs. The results of the two radiographic measurements were compared with gold standard by paired t-test. Pearson’s correlation coefficient for the two radiographic measurements was calculated with gold standard (α = 0.05).
    Results
    The accuracy of CEJ-AC distance measurements on conventional and digital radiographs was estimated to be 86%. Pearson’s correlation coefficient between the gold standard and measurements on conventional (r = 0.90) and digital radiographs (r = 0.92) indicated strong correlation between the gold standard and the two radiographic measurements (p value > 0.001).
    Conclusion
    Digital radiographs corrected for x-ray attenuation and visual response are comparable to conventional radiographs in accuracy for measurements of CEJ-AC distance.
    Keywords: Alveolar crest, CEJ, Conventional radiography, Digital
  • Saeed Sadeghian, Elnaz Kamran Samani Page 628
    Introduction
    Considering the relationship between different measurements of facial skeleton, it is possible to use cephalometric and anthropometric indexes to classify different facial types, which is very important in orthodontic treatment. The aim of this study was to determine the relationship between dental arch width and vertical facial dimension in 8-17 year-old students in Isfahan.
    Materials And Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytical study was carried out on 96 casts and lateral cephalograms, which had been selected under specific conditions. The following measurements were carried out: inter-canine, inter-premolar, and inter-molar distances in both arches at three points: cusp tips, the most buccal aspect of each tooth and at the central fossa in molars. Data was analyzed with descriptive statistical tests, Pearson’s correlation coefficient and regression analysis using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    Of all the variables evaluated only the inter-molar distances at central fossa and the most buccal aspect in the mandible had a significant relationship with the lower and total facial heights (p value < 0.05). Furthermore, a significant relationship was observed between dental arch width and age.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it was concluded that as the lower and anterior facial heights increase, the mandibular inter-molar widths at the central fossa and the most buccal aspect of the teeth decrease. Therefore, it is possible to predict, to some extent, the proper mandibular inter-molar widths by these vertical measurements.
    Keywords: Face, Index, Interdental space, Molar, Premolar
  • Faezah Khozaimeh, Mohammad Reza Salehi, Atefeh Tavangar, Hossein Abolhasani Page 636
    Introduction
    The occurrence of emergency cases is one of the most important events during a dentist’s professional work time. Awareness of conditions which can bring about these events and the way to deal with and prevent these situations can play an effective role in controlling these events. The purpose of this research was to analyze awareness and performance of senior dental students of Isfahan universities about essential policies to deal with cardiovascular diseases.
    Materials And Methods
    By completing a questionnaire containing 18 questions (9 questions about awareness and 9 questions about performance) in a descriptive study 86 senior dental students of Isfahan universities were evaluated regarding essential polices about cardiovascular diseases. SPSS software was used for data analysis (α = 0.05).
    Results
    In this study the awareness score average of the subjects for essential policies about cardiovascular diseases was 61%. Students’ performance about essential polices for cardiovascular diseases was at a moderate level.
    Conclusion
    It appears additional instruction and explanation about the importance of emergency cases will increase the dental students’ awareness and optimize their performance in emergency cases.
    Keywords: Awareness, Cardiovascular diseases, Dental policies, Performance
  • Reza Birang, Mohammad Shah Abouei, Mansour Rismanchian, Houshang Bagheri, Neda Rasaei, Ensiyeh Bateni, Banafsheh Poormoradi Page 655
  • Abbas Hghighat, Amir Mansour Shirani, Rooholah Mirahmadi, Mehdi Hosseinian Page 663
    Introduction

    Benign tumors and cysts of jaws comprise a complicated group of lesions characterized by various histologic and clinical manifestations, with odontogenic or non-odontogenic origins. These cysts are more common than other bone cysts and can give rise to pathologic jaw fractures. The aim of this study was to assess prevalence and frequency of benign non-odontogenic and odontogenic cysts and tumors in Isfahan Faculty of Dentistry and Al-Zahra Hospital during the past fifteen years.

    Materials And Methods

    A total of 246 files in relation to odontogenic and non-odontogenic tumors and cysts in the Departments of Surgery and Pathology in the Faculty of Dentistry and those in the Maxillofacial Surgery Department, Al-Zahra Hospital, Isfahan, Iran, were evaluated. Data was analyzed and compared using SPSS software (α=0.05).

    Results

    There were 187 cases of odontogenic and 9 cases of non-odontogenic cysts, and also 47 odontogenic and 3 non-odontogenic tumors. While odontogenic cysts were more prevalent in 16-30 year-old males, non-odontogenic cysts were equally distributed between males and females in all age groups. Non-odontogenic tumors were more prevalent in middle-aged women.

    Conclusion

    Odontogenic cysts were significantly more prevalent compared to odontogenic tumors, with the highest prevalence rate (p value = 0.048). Odontogenic tumors, non-odontogenic cysts, and non-odontogenic tumors were less common in descending order. There was a significant increase in the number of patient referrals during the third 5-year period evaluated.

    Keywords: Odontogenic cyst, Odontogenic tumor, Non, odontogenic cyst, odontogenic tumor
  • Mohammad Shahabouei, Jaber Yaghini, Saeid Noorolahian, Narges Naghs Page 673
    Introduction
    Analysis of smile is one of the esthetic evaluations in dentistry. In the present study, GLA, LID, the long axis position and the oblique axial angle of each tooth were evaluated.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional analytical study, 80 subjects with properly-aligned teeth and healthy periodontium were selected. A digital camera was to take photos of lip areas in uniform conditions. The zenith (the margin tip) of the gingiva of maxillary incisors was determined in the photographs. The line connecting the zenith of canine to that of central was called the gingival line. The angle between this line and tooth midline (GLA) and the distance between the Zenith of the later and that line (LID) was calculated. Then the long axis and the oblique axial angles of maxillary anterior teeth were determined. Data was analyzed with t-test and McNemar’s test (α=0.05).
    Results
    No significant differences were observed in GLA and LID between the left and right sides (p value < 0.05). The overall GLA and LID averages were 90.01±6.10º and 0.55±0.52 mm. There was no significant difference in long axis position of maxillary anterior teeth between the left and right sides (p value > 0.05). There were significant differences in the overall oblique axial angles of anterior teeth between the right and left sides (p value < 0.05).
    Conclusion
    The zenith of centrals and canines were mostly on the same level and LID was 0-1 mm coronal to the gingival line. The mean oblique axial angle of canine was higher than that of lateral, which in turn was higher than that of central.
    Keywords: Asymmetry, Gingival line, GLA, LID, Zenith
  • Heidar Khademi, Mohammadreza Salehi, Peiman Larizadeh Page 684
    Introduction
    Herpes labialis is important in dentistry because of its high prevalence. Herpes simplex virus (HSV) is responsive to treatment and infection control methods help protect patients and dental personnel. Due to high levels of stress in the flight crew this study evaluated the prevalence of recurrent herpes labialis in the personnel of an airline company.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive analytical study, 63 personnel of an airline company referring to the company’s dental facility in 2008 were selected. Questionnaire forms containing demographic data (age, sex, etc) and clinical evaluations were arranged. Then the relevant data was gathered with the questionnaires and clinical examinations. Data was analyzed with chi-squared test and t-test (α=0.05).
    Results
    Overall prevalence of recurrent herpes labialis was 39.68% in the two groups under study. Of 63 questionnaires filled out 31 were related to the office staff and 32 to the flight crew. The highest prevalence of recurrent herpes labialis was observed in the flight crew (68%). Only 32% of the office staff had recurrent herpes labialis. Therefore, there was a statistically significant relationship between the two groups (p value < 0.05). The results of the chi-squared test showed that the flight crew who had higher stress levels had higher prevalence rates of recurrent herpes labialis.
    Discussion
    Under the limits of this study, it was concluded that flight crew had higher prevalence rates of recurrent herpes labialis compared to the office staff.
    Keywords: Flight crew, Office staff, Prevalence, Recurrent herpes labialis
  • Naser Kaviani, Fatemehsadat Ranjbaran Page 691
    Introduction
    Severe gagging in some patients during dental procedures can complicate the procedure. In this study, the effect of oral ondansetron and placebo, as antiemetic medications, on gag reflex was evaluated with the stimulation of soft palate and palatine tonsil areas to simulate the clinical situation during dental procedures.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 88 healthy adult individuals were randomly divided into two equal groups of ondansetron and placebo, which were administered orally. Gag reflexes were checked using a tongue depressor and recorded before and 90 minutes after intervention in the soft palate and palatine tonsil areas. Data was analyzed and compared with SPSS software, using Mann-Whitney and Wilcoxon tests (α = 0.05).
    Results
    In the ondansetron group a statistically significant decrease in gag reflex was noted after intervention in both soft palate and tonsil areas (p value < 0.05); however, no significant decrease was observed in the placebo group in the two areas after intervention.
    Conclusion
    The results of the present study showed the efficacy of ondansetron in reducing the severity of gag reflex in both the soft palate and tonsil areas; therefore, its administration can be considered in clinical procedures in those areas.
    Keywords: Dentistry, Gag reflex, Ondansetron
  • Mohammad Reza Salehi, Mohammad Shah Aboei, Ali Ebrahimi Page 698
    Introduction
    Isolation of various microorganisms from pockets, dental plaque or saliva in periodontal patients is very important. Among the isolated microorganisms, Helicobacter pylori is usually present in the oral cavity, either in saliva or in dental plaque. The aim of the present study was to evaluate the relationship between H. pylori and periodontal disease.
    Materials And Methods
    In this case-control study in 2009-2010, 50 periodontal patients, as diagnosed by a periodontist, who referred to the Department of Periodontics in Isfahan Faculty of Dentistry, were included. The subjects had not received any treatment for their disease during the previous month. The subjects were asked to submit a sample of their saliva by spitting into a sterile test tube. The samples were sent to the laboratory in a sterile environment to be analyzed with PCR test, which is now the best test for the evaluation of intraoral microorganisms. The same procedure was repeated for another 50 healthy individuals as the control group. The results were analyzed by chi-square test using SPSS software.
    Results
    No significant differences were observed between the two groups in relation to the presence of H. pylori in the saliva (p value > 0.05). In addition, no significant differences were observed between H. pylori presence and gender and periodontal disease severity (p values > 0.05).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study no relationship was established between H. pylori and periodontal disease.
    Keywords: Helicobacter pylori, PCR, Periodontal disease, Saliva
  • Ahmad Moghare Abed, Jaber Yaghini, Mohammad Tavakoli, Mohammad Reaza Amjadi, Elham Najafian Page 705
  • Seyed Hamid Raji, Kazem Khosravi, Mahmood Rajabi, Shiva Alavi Page 712
    Introduction
    In many cases, it is necessary to bond orthodontic attachments to composite resin restorations. The aim of this study was to evaluate the effect of different surface treatments and duration, aging and the adhesive type on shear bond strength of orthodontic brackets to composite resin surfaces.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 204 discs of two composite resins (Z100 and Point 4) were prepared and mounted in acrylic blocks. Half of the specimens in each group (52) were stored in distilled water at 37ºC for 3 months before bonding to evaluate the effect of aging. Each of the 4 groups were subdivided into 4 subgroups of 13 specimens each according to the surface treatment (application of diamond bur followed by phosphoric acid etching and phosphoric acid etching alone) and adhesive system used (self-curing and light-cured). Shear bond strengths were measured with Dartec testing machine after bracket bonding. Statistical analysis was carried out by four-way ANOVA (α=0.05).
    Results
    There were no statistically significant differences in mean shear bond strengths between the two restorative composite resins (p value = 0.529). Other variables under study (duration, surface treatment type and adhesive type) had statistically significant effects on the shear bond strength of orthodontic brackets to composite resin surfaces (p value < 0.05).
    Conclusion
    Surface treatment, adhesive type and time elapsed after composite setting had significant effects on bond strength of orthodontic brackets to composite resin surfaces. Application of light-cured adhesives after surface roughening by bur and acid-etching can increase bond strength dramatically.
  • Asieh Zamani Naser, Ehsan Hekmatian, Laleh Rahmani Page 720
    Introduction
    Position of the mental foramen is important both when administering regional anesthesia and performing surgery in the mandible. Because of this anatomical structure's importance on one band, and the variations seen in its position in different ethnic groups, this study was designed to evaluate of the for a men's horizental position in panoramic radiographs of Iranian patients taken in the Isfahan Dental School.
    Materials And Methods
    One hundred fifty panoramic radiographs of Iranian were stUred. The mental foramen were evaluated in relation to the premolars in the radiographs. Data was analyzed using the SPSS program.
    Results
    One hundred fifty radiographs were assessed (64 males; 87 females).The most frequency position diagnosed for the foramen was position 4(apical of the second mandibular premolar) with approximately 56% frequency.
    Conclusion
    According to the present study, the most frequency position for the mental foramen in Iranian ethnic groups is the apical of the second premolar. The current finding degrading the insignificancy of the patient’s gender and age effect on the foramen's position are in agreement with previous reports.
    Keywords: anatomical landmarks, Foramen mental, Normal variations, panoramic
  • Mehdi Jafarzadeh, Alireza Eshghi, Hajar Attarzadeh Page 726
  • Mohammad Shahabouei, Abbas Attari, Saeid Nosouhian, Mansour Rismanchian Page 742
  • Najme Aklaghi, Shiva Mortazavi, Narjes Akhlaghi Page 750
    Introduction
    Few research studies have evaluated cariogenicity and cariogenic bacteria in adults. Furthermore, there is limited and conflicting data on the effect of dental care level (restorative index) on salivary counts of Streptococcus mutans and Lactobacilli. The purpose of this study was to investigate the association between Streptococcus mutans, Lactobacilli and caries experience in adults with a high dental care level.
    Materials And Methods
    Eighty adult volunteers who had not used Xylitol chewing gums, probiotic products, systemic antibiotics and local fluoride for a period of four weeks before saliva sampling participated in the present study. The subjects filled out a questionnaire about demographic information, educational level, occupation and oral health habits. D1,2MFT Index was recorded by clinical examinations. Saliva sampling was performed to determine bacterial counts.
    Results
    A statistically significant relationship was noted between salivary Streptococcus mutans Lactobacilli counts and caries experience (p value < 0.05).
    Conclusion
    Under the limits of the present study, it was concluded that there is a relationship between salivary Streptococcus mutans, Lactobacilli counts and D1,2MFT index in adults with a high dental care level. It seemed that although the highest D1,2MFT component was related to the F component, the salivary bacterial flora counts are high.
    Keywords: Dental care, Dental caries, DMFT index, Restorative index, Streptococcus mutans, Lactobacilli
  • Reza Khodadadi, Pedram Movaghatian Page 761
    Introduction
    An important disadvantage of acrylic resin artificial teeth is their wear, which poses problems for patients. This study compared wear resistance of three Iranian brands of acrylic resin teeth with Ivoclar foreign brand, approved by ADA.
    Materials And Methods
    In this experimental study, one foreign brand, Ivoclar, and three Iranian brands, Surperberelian, Yaghoot and Naturaldent, were comparatively evaluated. Seven samples from each brand were prepared. All the wear tests were performed in an environment with natural saliva by the use of porcelain abrading surfaces under the vertical force of 3 pounds. Each sample’s height was measured before and after 5000 and 10000 wear cycles with a micrometer with 0.002-mm accuracy. Statistical analyses by SPSS soft ware and were carried out with one-way ANOVA, Tukey test, and paired samples t-test.
    Results
    There were no significant differences between the average wear rates of Superberelian and Ivoclar (p value = 0.899), and between Yaghoot and Naturaldent teeth (p value = 0.728) in 5000 wear cycles; however, in 10000 wear cycles average wear rates of all the brands increased, with the least and most increases in Yaghoot and Naturaldent, respectively. There were no significant differences between Superberelian and Ivoclar teeth in this cycle (p value = 0.784); however, there were significant differences between other brands (p value < 0.05). Among the Iranian brands, Superberelian and Naturaldent showed the least and the highest wear rates, respectively.
    Conclusion
    The results showed that wear resistance of Superberelian teeth is similar to that of Ivoclar (approved by ADA).
    Keywords: Acrylic resin Artificial teeth, Wear
  • Naser Kaviani, Negar Karamzadeh Dashti Page 768
    Introduction
    Emergence agitation is a common clinical phenomenon in children undergoing general anesthesia. A possible predisposing factor is the type of general anesthetic technique used. The aim of the present study was to evaluate the effect of two intravenous and inhalational general anesthetic methods on emergence agitation of children in the recovery room.
    Materials And Methods
    In this prospective single-blind clinical trial, 56 children aged less than 6 years were randomly divided into two groups of 28. The first group received IV general anesthesia with propofol and alfentanyl and the second group received inhalation anesthesia with isoflorance and nitrous oxide. After awakening in the recovery room the children's emergence agitation was measured every ten minutes for 60 minutes by PAED scale. Data was analyzed with t-test, chi-squared test and ANOVA with SPSS software (α = 0.05).
    Results
    Emergence agitation in the intravenous and inhalational groups at 10-minute interval were 12.85 and 10.51 on PAED scale, respectively, demonstrating a significantly higher rate in the intravenous group. However, in general, there were no significant differences between the two groups (p value = 0.241). There was an inverse relationship between age and agitation, with higher rates in younger children.
    Conclusion
    Based on the results it was concluded that decision-making on the type of anesthesia should not be based on emergence agitation. Other factors involved in emergence agitation should be considered.
    Keywords: Emergence agitation, Inhalation general anesthesia, Intravenous general anesthesia
  • Saeid Sadeghian, Maryam Haji Ahmadi, Ladan Khorami Page 775
    Introduction
    Measuring the antero-posterior jaw relationship has an important role in the diagnosis and treatment planning in orthodontics. Common linear and angular measurements to evaluate sagittal jaw relationship, including ANB angle and Wits index are not very accurate because various factors influence them. The aim of this study was to evaluate β angle range in 6-17 year-old students with normal occlusal relationships referring to Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, the files in the archives of the Orthodontics Department, Isfahan Faculty of Dentistry, were evaluated and 235 cephalometric radiographs from the files of patients with no orthodontic treatment were selected; the subjects were considered to have normal occlusal relationships based on 13 criteria. The specimens were divided into 5 age groups. After tracing the cephalometric radiographs, ANB angle, Wits index and β angle (the angle produced by the AB line intersecting the line perpendicular from A to line CB) were measured. Thirty-six specimens were excluded from the study during measurements. Data was analyzed by t-test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    The results showed a mean of 31.7 ± 3.31º for β angle with a range of 21.5-39º. No significant differences were observed between males and females. This angle had a direct and significant relationship with age (r = 0.435) and an inverse and significant relationship with AB angle and Wits index.
    Conclusion
    It was concluded that β angle is accurate in evaluating antero-posterior jaw relationship and can be used as a valuable index in evaluations.
    Keywords: ANB angle, β angle, Normal occlusion, Wits index
  • Seyed Ebrahim Jabarifar, Neda Ahmadi, Daryush Hashemi, Shahnavaz Karami Page 783
    Introduction
    Early childhood caries (ECC) is a common dental disease, with various risk factors involved. It has heavy negative consequences for the child, family and society. The aim of this study was to determine the relationship between ECC and weight, height, body mass index (BMI) and head circumference (HC) anthropometric characteristics.
    Materials And Methods
    Two hundred 3-5 year-old healthy children attending the primary health care centers of Kazeroun city in Fars Province were recruited. One hundred children with ECC were selected using simple random sampling method; one hundred healthy and caries-free children were placed in the control group. The subjects in the two groups were subjected to the same clinical examinations. Data was analyzed by descriptive statistical tests using SPSS 11.5 software.
    Results
    Of the indexes evaluated, only height and BMI exhibited statistically significant relationships with ECC. The means of height and BMI in the ECC and caries-free groups were 102, 103, 14.7, and 15.3, respectively.
    Conclusion
    Subsequent to early childhood caries, complications such as pain, inflammation, premature loss of deciduous teeth, and speech and masticatory problems result in deleterious effects on child growth and development and quality of life. Therefore, the relationship between dental caries and height and BMI can be justified. Oral hygiene procedures and regular periodic examinations are recommended to prevent dental caries.
    Keywords: BMI, Early childhood caries, Head circumference, Height, Weight
  • Naser Kaviani, Mohammad Shahabouei, Mehdi Aminzadeh Page 794
    Introduction
    Intravenous sedation is one of methods to control anxiety in dentistry. However, due to intravenous use of potent drugs, the odds of hypoxia increases. In this study the prevalence of this complication between the two intravenous sedation methods was investigated.
    Materials And Methods
    In this double-blind prospective clinical trial a total of 73 implant patients were evaluated in two groups. Conscious sedation was administered with a combination of midazolam/fentanyl in one group and with midazolam/ketamine in the other. SPO2 was measured in 6 stages and results were analyzed with t-test using SPSS software (α = 0.05).
    Results
    Mean of SPO2 five minutes after drug injection decreased in both groups. In midazolam/fentanyl group it decreased to 93.2% and in midazolam/ketamine group to 94.9% which indicates that the decrease in SPO2 in the first group (midazolam/fentanyl) was significantly more than other group.
    Conclusion
    Use of intravenous sedation resulted in a decrease in SPO2 five minutes after sedation. In the midazolam/fentanyl group, it decreased to 93.2% and in the midazolam/ketamine group it decreased to 94.9%, with a significantly higher decrease in the former.
    Keywords: Dental implant, Fentanyl, Ketamine, Intravenous sedation, Midazolam
  • Farzaneh Shirani, Reza Birang, Ali Zilaei, Fatemeh Heidari Page 802
    Introduction
    Er:YAG lasers are effective in removing dental tissues and in tooth surface preparations for adhesive procedures. The aim of the present study was to evaluate the efficacy of Er:YAG lasers in improving the bond strength of composite resins to coronal and radicular dentin with the use of two self-etch and total-etch adhesive systems.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 60 sound human premolars were randomly divided into 5 groups of 12. The teeth were cut at CEJ using diamond disks to yield two subgroups of coronal and radicular sections. Surface preparations were carried out by Er:YAG laser (4 Hz, 160 mJ). A total-etch adhesive was used with or without phosphoric acid, and a self-etch adhesive was used on the surface. Two other groups were used as controls, in which diamond burs and bonding systems were used for surface preparation. Composite resin cylinders (Z250, 3M ESPE) were bonded to the samples and stored in distilled water at 37ºC for 24 hours. Means of shear bond strength values were measured in a universal testing machine. Data was analyzed with t-test (α = 0.05).
    Results
    There were no significant differences in the means of shear bond strength of coronal and radicular sections between the subgroups (p value > 0.05). Self-etch adhesive system had the highest means of bond strength in both the laser and bur groups, with a significantly higher bond strength compared to the total-etch adhesive system (p value < 0.05). In the total-etch system, surface conditioning with laser was less efficacious than acid etching (p value < 0.05).
    Conclusion
    Dentin surface preparation with Er:YAG laser is effective on the bond strength of composite resin to dentin, depending on the type of the bonding system used; with the laser application, self-etch adhesive system exhibits more bond strength decrease compared to the total-etch system. In addition, acid etching of the laser-treated dentin significantly improves the efficacy of total-etch adhesive systems.
    Keywords: Bonding systems, Coronal, radicular dentin, Er:YAG laser, Self, etch, Shear bond strength, Total, etch
  • Jaber Yaghini, Farzaneh Shirani, Ahmad Mogharehabed, Hamed Karimipour, Mohsen Sarsangi Page 820
    Introduction

    Tooth decay is one of the most common diseases of the oral cavity, with many factors as etiologic agents. The aim of the present study was to compare DMFT, salivary pH and salivary buffering capacity in two group of individuals with and without dental calculus.

    Materials And Methods

    This case-control in vitro study was carried out on 88 patients referring to Isfahan Faculty of Dentistry. DMFT, salivary pH and salivary buffering capacities were measured in two groups of 44 (with and without dental calculus). Clinical examination was used for calculus measurements and clinical examination along with bite-wing radiographs were used for DMFT and proximal caries. Data was analyzed with t-test using SPSS software (α = 0.05).

    Results

    The case group consisted of 20 females (45.5%) and 24 males (54.5%); the control group consisted of 14 females (32%) and 30 males (68%). Means of DMFT, salivary pH and salivary buffering capacity values were 8.0455, 7.1661 and 1841 percent in the case and 6.9318, 7.0877 and 1559 percent in the control groups, respectively. The results did not demonstrate any significant differences between the two groups regarding the indexes evaluated (p value < 0.05).

    Conclusion

    Under the limits of the present study, it was concluded that the amount of dental calculus is not associated with DMFT, salivary pH and salivary buffering capacity.

    Keywords: Calculus, DMFT, Index, pH, Salivary buffering capacity
  • Reza Khodadadi, Ehsan Ghasemi, Hosein Karimi Page 828
    Introduction

    Considering the ever-increasing importance of dental materials’ esthetics, color, and translucency in cosmetic dentistry, the purpose of this study was to compare the translucency of two reinforced composite resins of BelleGlass and Gradia.

    Materials And Methods

    In this in vitro study three disc specimens, 27 mm in diameter and 1.5 mm in thickness, were fabricated from each material under study. Translucent dentin C2 shades of BelleGlass and Gradia were used. The specimens were produced based on manufacturers’ instructions. Translucencies of BelleGlass and Gradia composite resins were compared using contrast ratio method. A spectrophotometer was used for sending reflected light rays. Data was analyzed by t-test using SPSS software (α = 0.05).

    Results

    Mean contrast ratios of BelleGlass and Gradia composite resins were 0.89 ± 0.02 and 0.89 ± 0.01, respectively (p value = 0.009).

    Conclusion

    The results of the present study showed that BelleGlass is more translucent than Gradia. Therefore, in patients with natural tooth translucency, BelleGlass is preferable. In patients who use composite resin restorations to camouflage their tooth discolorations Gradia is preferable.

    Keywords: BelleGlass, Gradia, Spectrophotometry, Translucency
  • Saeed Sadeghian, Bijan Movahedian, Zeinab Sadat Seyedhoseini Page 839
    Introduction
    High attention of modern society to beauty and beauty surgery specially orthognathic surgery shows the importance of assessment of the ability of this surgery in changing parameters and soft tissue proportion and finally changing in attraction and beauty. Because of the ability of soft tissue in beauty and masking the defects of hard tissue, assessment of the changes during the orthognathic surgery seems important.
    Materials And Methods
    In Ghaedi clinic (that is for Isfahan university) the patients are among the candidates of maxillary osteotomy (only lefortⅠosteotomy or Bimax surgery). With coordination of surgeon, the standard cephalometrices are prepared before and six months after the surgery and then soft tissue selected analysis are done. The cephalometrices, that are prepared before and after the surgery, are compared and according to paired T-test are analysed. The changes in parameters between two groups of surgery (one group with ANS-cut and another without ANS-cut) are compared, too. The data of two groups according to independent T-test are analysed. The total samples were sixteen (eight samples in each group). A sincere statistics adviser helped me in this way.
    Results
    According to the results, after the surgery, we see some changes in all of the parameters and proportions. We have statistical significant difference between the means of upper lip length before and after the surgery in uncut group (p value < 0.05). We didnt have statistical significant differences in other parameters in different situations (before and after the surgery or the difference between two groups). The differences might be so little that these are not significant with the samples. Also the nasolabial angle with the most differences, isnt significant. It's because of the high standard deviation.
    Conclusion
    As a result, we can assert that the maxillary osteotomy has the most changes on nasolabial angle. During of the follow (6 months), we observed a decrease in upper lip vermilion and increase of upper lip length & also nasolabial angle. Despite of the numerical differences that almost were not statistically significant, clinical changes of soft tissue following the maxillary lefort Ⅰosteotomy are noticable. Also we can nearly predict the changes.
    Keywords: Orthognathic surgery_Soft tissue analysis_Facial proportions_Lefort I osteotomy_Upper lip length
  • Reza Khodadadi, Mohammadali Sadeghi Page 853
    Introduction
    An important factor in the esthetics of artificial teeth is their color match with natural teeth; correct color vision has a great role in the match. Any disorder in color vision of the dental practitioner will result in improper color matching, inappropriate treatment, and patient dissatisfaction. The aim of the present study was to evaluate the frequency of color vision disorder among undergraduate and post-graduate dental students in Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    Simple sampling method was used in this descriptive-analytical study to select 252 undergraduate and post-graduate students in Isfahan Faculty of Dentistry. Data was collected by using the Ishihara standard color blindness checklist, which consists of 11 pages and diagnoses color vision disorders. Data was analyzed by SPSS softwar and with chi-squared and Fisher’s exact tests (α = 0.05).
    Results
    Color vision disorder was diagnosed in 10 subjects (4%), with a prevalence of 3.6% in males and 0.4% in females. Nineteen subjects (7.5%) had color vision disorder in one of their first-degree relatives. Sixty subjects (23.8%) were near-sighted and 51 (20.2) were far-sighted and 3 (1.2%) suffered from night blindness.
    Conclusion
    Under the limits of the present study, it was concluded that color vision disorder is relatively common. Therefore, the color vision disorder test is necessary for dental practitioners and those who are involved in color selection.
    Keywords: Color, Color vision disorder, Dentistry, Esthetics