فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 63 (بهار 1390)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 63 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • وجود ذهنی و دنیای درون
    آیت الله سید محمد خامنه ای صفحه 4
    وجود ذهنی، وجود موضوعات است در ذهن، اعم از هنگامیکه بتنهایی تصور شود و در هنگامیکه موضوع یک محمول واقع گردد یا وجود خارجی داشته یا نداشته باشد. درک وجود ذهنی فطری است و هرکسی در وجدان خود آن را درک و قبول میکند. مسئله وجود ذهنی از ابتکارات فیلسوفان مسلمان است و در فلسفه یونانی سابقه نداشته است. بحث از وجود ذهنی از دو حیث مطرح است؛ وجودشناسی و معرفتشناسی. در هر دو، ملاصدرا دیدگاه هایی بدیع و جامع دارد که پیامدهای مهمی در حل معضلا ت فلسفی داشته است.
    در مقاله حاضر به وجوه چندگانه وجود ذهنی، ابتکارات ملاصدرا در اینباره و حل معضلا تی که بواسطه این ابتکارات صورت گرفته است، پرداخته میشود.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، کیف نفسانی، حمل شایع و اولی، اتحاد عقل و عاقل و معقول
  • ملاصدرا و ادراک کلیات
    سیدعلی علم الهدی صفحه 11
    این مقاله ثابت میکند ملاصدرا با نفی تطابق ذهن و عین و نفی نظریه تجرید صور حسی و خیالی جهت حصول به صور معقول کلی، تبیین جدیدی را پیرامون کلیت مفاهیم عقلی ارائه نموده و بر همین اساس فرایند جدیدی را نیز برای نحوه ادراک کلیات ارائه میکند. از نظر ملاصدرا کلیت یک مفهوم عقلی یعنی آنکه اولا، قابل صدق بر کثیرین باشد و ثانیا آنکه مشترک میان اذهان متعدد انسانی باشد و مباحث ناظر بر مثل و اتحاد ذهن با آنها تنها ابزاری هستند که میتوانند این امکان را فراهم نمایند. پس دو عامل مهم و اساسی در ادراک کلیات از نظر ملاصدرا مثل و عقل فعال هستند و ذهن در این میان صرفا نقشی انفعالی دارد. از این رهگذر در این مقاله جایگاه معرفتشناختی ایندو در دیدگاه ملاصدرا تبیین می شود و فرایند ادراک کلیات از نگاه وی نیز مشخص میگردد.
    کلیدواژگان: مثل، کلی، ادراک، عقل، تجرید، عقل فعال، ذهن، حس، خیال، رب النوع
  • نظریه تباین بالذات وجودها (و ارتباط آن با اصالت وجود یا اصالت ماهیت)
    سید مرتضی حسینی شاهرودی، رسول حسین پور تنکابنی صفحه 25

    میان طرفداران اصالت وجود درباره نسبت وجودها با یکدیگر دو دیدگاه تباین و تشکیک وجودها مطرح است. دیدگاه تباین به حکیمان مشائی نسبت داده شده است که با دیدگاه اصالت وجود ناسازگاری دارد بگونه یی که سبب فروکاهی و همسانی آن با اصالت ماهیت می شود و برخی از نتایج آن، سکوت در برابر شبهه ابن کمونه، نبود سنخیت میان علت و معلول، رد مثل افلاطونی و عالم مثال و برزخ است. ملاصدرا با طرح دیدگاه وحدت تشکیکی وجود، بسیاری از مشکلات و مسائل مهم فلسفه اسلامی را حل و بگونه یی بیان کرد که با ظواهر شریعت هم سازگار است. دیدگاه تشکیک علاوه بر اینکه تمایز میان وجودها را تمایز وصفی میداند آنها را آینه و حکایتگر علت و مبدا نخستین خود معرفی کرده و با قبول سنخیت میان علت و معلول، تعطیلی در کار واجب تعالی و نبود توحید در صفات و افعال را نفی میکند و پایه استواری برای اثبات عالم مثال که برخی از حکیمان پیش از وی، آن را مدلل نکرده بودند، ارائه میکند. از این گذشته، وحدت تشکیکی وجود، راهی به عرفان اسلامی است.

    کلیدواژگان: اصالت وجود، وحدت وجود، تشکیک عامی، تشکیک خاصی، بینونت عزلی، بینونتصفتی، سنخیت
  • رویکرد روانشناختی ملاصدرا و نقص روانشناسی معاصر
    رضا ماحوزی صفحه 39
    در مکاتب روانشناسی قرن بیستم، انسان بیشتر بعنوان دارنده هوش تحلیل میشود. در این گرایشها، هوش عاطفی، هوش درونفردی، هوش برونفردی، هوش موسیقایی، هوش فضایی و غیره از جمله مواردی هستند که با صبغه یی تجربی نظری و در جریان مطالعه مغز، پردازش شده و از اینرو وضعیت آدمی را بعنوان یک شهروند دارای هوشهای چندگانه تعریف میکنند.
    در اندیشه ملاصدرا، با نظر به ملاحظات وجودشناختی و معرفی روح انسان بعنوان شریفترین بعد نفس آدمی که رو بسوی تعالی و گذر از مرزهای محسوس دارد، وضعیت مطلوب آدمی، آزادی در خواهشهای ابعاد پائین نفس تعریف شده است. از اینرو در این تلقی، شکوفایی انسان در نسبت با مراتب عالیه هستی و زیستن در ساحت قدس معرفی میگردد.
    این نوشتار درصدد است با مقایسه رویکرد ملاصدرا و مکاتب روانشناسی معاصر، فقدان مباحث وجود شناختی در اینگونه مکاتب را نشان داده و توجه به اینگونه مسائل در تحلیل ارزشهای بشری و برنامه ریزی های اخلاقی را خاطر نشان سازد.
    کلیدواژگان: انسان، روانشناسی، هوش، مغز، وجودشناسی، نفس، روح، آزادی
  • تحلیلی بر فرایند و مراحل هویت یابی از دیدگاه ملاصدرا
    محمد بیدهندی، رضا علی نوروزی صفحه 49
    یکی از مسائل و مباحث مهم در حوزه علوم انسانی هویت و هویتیابی است. از اینرو، هدف این مقاله بررسی فرایند و مراحل هویتیابی از دیدگاه ملاصدرا است. ملاصدرا با بهره گیری از اصل حرکت جوهری و اصل اتحاد عاقل و معقول، مسئله ارتباط نفس و بدن را که سالها مورد بحث اندیشمندان بسیاری بوده وارد حیطه جدیدی کرده و در این زمینه به نتایج مهمی دست یافته و بسیاری از کاستی های دیدگاه های پیشین را جبران کرده است. او نفس را «جسمانیه الحدوث» و «روحانیه البقاء» و تعلق نفس به بدن را بحسب استکمال فضائل وجودی دانسته است؛ اوکمال نفس هر انسان را در وصول به تجرد عقلی او میداند که پس از گذشتن از مراحل سه گانه نفس (نباتی، حیوانی، انسانی) حاصل میگردد. تصویری که ملاصدرا از هویت انسان و فرایند شکلگیری آن ارائه میکند، بر بعد باطنی و آخرتی انسان بسیار تاکید دارد. وی معتقد است ارائه هرگونه شناخت از هویت انسانی بدون توجه به این بعد از انسان که مربوط به آخرت است ناقص و ناتمام خواهد بود. هدف از انجام این پژوهش بررسی رویکرد ملاصدرا در خصوص تکوین نفس و در نتیجه فرایند و مراحل هویتیابی میباشد که با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه یی صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد که بر اساس دیدگاه ملاصدرا درخصوص تکوین نفس، مراحل هویتیابی انسان سه مرحله یی است که برای افراد مختلف با توجه به وضعیت نفس آنان و در سنین و مراحل مختلف متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، هویتیابی، نفس، قوای سه گانه نفس، تجرد عقلانی، حرکت، جوهری، اتحاد عاقل و معقول
  • وحدت وجود مسئله یی عرفانی است یا فلسفی؟
    زکریا بهارنژاد صفحه 65
    وحدت وجود پر آوازه ترین و در عین حال جنجال برانگیزترین مسئله در عرفان نظری است، بطوریکه محور و اساس آن به شمار میرود. همواره این پرسش میان محققان از فلسفه و عرفان مطرح بوده است که این مسئله از مسائل کدام دانش است؛ عرفان یا فلسفه؟ یا هر دو. برخی براین باورند که نظریه «وحدت وجود» صرفا مسئله یی شهودی و کشفی است که جز برای شخصی عارف که آنرا احساس میکند و با ذوق صوفیانه آنرا می یابد معنا و مفهوم دیگری ندارد و عقل و خرد آدمی از ادراک آن ناتوان است. گاهی از آن بعنوان: «طوروراء طور عقل» یاد میکنند این اصطلاح کنایه از آنستکه ادراک و فهم آن از قدرت و توان عقل آدمی خارج است. گروهی دیگر میگویند اگر این مسئله، تنها مسئله یی ذوقی و وجدانی است پس چرا مدافعان آن تلاش زیادی کرده اند تا آنرا از طریق براهین فلسفی و قیاسات منطقی اثبات کنند و در تبیین و تفسیر آن اصطلاحات اهل نظر (فلاسفه، متکلمان و منطقیان) را به عاریت گرفته اند؟ و از سوی دیگر اگر نظریه «وحدت وجود» صرفا مسئله یی شهودی و کشفی باشد، در آنصورت تفاوت عارف «وحدت شهودی» با عارف «وحدت وجودی» چیست؟ چه تفاوتی میان عرفای پیش از ظهور «ابن عربی» و عرفای پس از او خواهد بود؟ در این مقاله نظرات مخالفان و موافقان مطرح گردیده و پاسخ برخی از شبهات پیرامون مسئله داده شده است و نظر مختار (عرفانی فلسفی بودن مسئله) تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: روش عقلی، وحدت وجود، وحدت شهود، حکیم عارف، هستی شناسی
  • صدرالمتالهین و نظریه روح معنا در تفسیر مفردات متشابه قرآن
    حامد شیواپور، محمدصادق کاملان صفحه 83
    درباره واژه های متشابه قرآن، چهار دیدگاه اصلی وجود دارد: دیدگاه اهل ظاهر، نظریه اشتراک لفظی، نظریه حقیقت و مجاز و نظریه روح معنا. طبق نظریه روح معنا، الفاظ بر ارواح معانی وضع شده اند و خصوصیات مصادیق در معنای آنها در نظر گرفته نشده است. از اینرو کاربرد آنها میتواند در مصادیق معقول نیز حقیقی باشد. بنابرین الفاظ متشابهی که در قرآن بکار رفته اند در مصادیق مجرد و معقول بنحو حقیقی و نه مجازا استعمال شده اند.
    این دیدگاه که نخستین بار غزالی آنرا طرح کرده است در آثار بزرگان فرهنگ اسلامی تا روزگار ما پیوسته مطرح بوده است و بویژه بزرگانی چون فیض کاشانی، حکیم سبزواری، علامه طباطبایی(ره) و امام خمینی(ره) از آن سخن گفته اند. از آنجا که ملاصدرا در تبیین و ترویج این نظریه نقشی بیبدیل داشته است در این پژوهش، بطور خاص تبیین او از این نظریه بررسی میشود.
    کلیدواژگان: آیات متشابه، الفاظ متشابه، نظریهحقیقت و مجاز، نظریه روح معنا، غزالی، ملاصدرا
  • مفهوم سازی هنر دینی در فلسفه فارابی
    نادیا مفتونی صفحه 103
    فارابی هنرمندان را با عنوان حاملان دین، در جایگاه دوم مدینه فاضله و پس از حکومت نبوی قرار داده است. او بر آنستکه فرشته وحی همه معقولات را به قوه ناطقه پیامبر و سپس به قوای خیالی وی، افاضه میکند. جمهور بعلت قصور قابلی یا عادت، قادر به دریافت عقلی سعادت و حقیقت نیستند. بنابرین پیامبر که خود، به همه حقایق بنحو عقلی و با براهین یقینی اشراف دارد، محاکیات و مثالهای آنها را به خیال مردم میافکند. در نظام فکری فارابی، هنرمند بمعنی عام با عنصر تخییل سر و کار دارد و هنر در مدینه فاضله یا هنر دینی و نبوی، هنری است که سعادت معقول را توسط صور حسی و خیالی به ذهن جمهور انتقال میدهد.
    کلیدواژگان: فارابی، نبوت، خیال، هنر، هنر دینی
|
  • Mental Existence
    Seyyed Mohammed Khamenei Page 4
    Mental existence refers to the existence of subjects in the mind, whether they are assumed alone or when they stand as subjects of predicates, and whether they enjoy external existence. The perception of mental existence is intrinsic, and everyone will perceive and accept in one’s conscience. The problem of mental existence is among the innovations of Muslim philosophers and is unprecedented in Greek. The discussion of this topic is important from two aspects: ontology and epistemology. In both of them, Mulla Sadra has some new and comprehensive views which have led to important consequences in resolving philosophical problems.In the present paper, the writer has dealt with the several aspects of mental existence, Mulla Sadra’s innovations in this regard, and the solutions to certain problems found in the light of his innovations.
    Keywords: mental existence, soulish state, primary predication common predication, unity of the intellect, the, intelligent, the intelligible
  • Mulla Sadra and the Perception of the Universals
    Seyyed Ali Alam Al Huda Page 11
    This paper aims to demonstrate that, by negating the conformity between the subject and object and the theory of the disengagement of sensual and imaginal forms in order to attain the forms of universal intelligbles, Mulla Sadra has presented a new explanation for the universality of intellectual concepts and, accordingly, provided a new mechanism for the quality of perceiving the universals. In his view, universality is an intellectual concept; that is, it can firstly be applied to multiple things and, secondly, it must be shared by various human minds. The problems related to images and the mind’s unity with them are the only means that can provide this possibility. Thus, according to Mulla Sadra, the two basic and important factors in the perception of the universals are the images and the active intellect, and here the mind only plays a passive role. In this way, this paper explains the epistemological places of these two elements and introduces the process of the perception of the universals in Mulla Sadra’s view.
    Keywords: image, universal, perception, ntellect, disengagement, active, intellect, mind, sense, imagination, archetype
  • Theory of the Essential Difference of Existences and its Relation to the Principiality of Existence or the Principiality of Quiddity
    Seyyed Murtada Husseini Shahroodi, Rasul Husseinpur Page 25

    There are two views among the followers of the principiality of existence concerning the relationship between existences, namely, the difference and gradation views. The former is inconsistent with the principiality of existence, has been attributed to Peripatetic philosophers, downgrades the principiality of existence and equates it with the principiality of quiddity, and has led to some consequences such as silence before Ibn Kamunah’s objection, lack of congruence between the cause and effect, and the rejection of Platonic Ideas as well as the imagianl world and the intermediate world. By propounding the view of the graded unity of existence, Mulla Sadra solved many of the important problems of Islamic philosophy and explained them in a way to be consistent with Shar‘i rules. The gradedness view, in addition to considering the distinction among existences to be a graded distinction, negates any kind of ineffectiveness in the affairs of Almighty Necessary and lack of oneness in His attributes and acts. Finally, it provides a firm basis for demonstrating the world of Images, which some of the philosophers preceding him had failed to prove. The writer of this paper maintains that the graded oneness of existence leads to Islamic gnosis.

    Keywords: principiality of existence, oneness of being, general gradedness, particular gradedness, complete difference, graded difference, congruence
  • Mulla Sadra's Psychological Approach and the Defect of Contemporary Psychology
    Reza Mahuzi Page 39
    In the psychological schools of the twentieth century man is mainly analyzed as a possessor of intelligence. In such approaches, emotional intelligence, inner-individual intelligence, extra-individual intelligence, musical intelligence, spatial intelligence, etc. have been identified following an empirical-theoretical approach in the process of studying the brain. Therefore, they define man as a being possessing multiple intelligences.In Mulla Sadra’s philosophy, considering his ontological views and introducing man’s spirit as the noblest dimension of his soul, which is on the way towards transcendence and leaving sensible boundaries behind, man’s optimal situation has been defined as being free from the lower dimensions of the soul’s desires. Therefore, in this interpretation man’s flourishing is introduced in relation to the supreme levels of being and living in the holy presence of Allah.Through comparing Mulla Sadra’s approach and contemporary psychological schools, the purpose of this paper is to reveal the lack of ontological problems in these schools and drawing attention to such problems in the analysis of human values and development of ethical programs.
    Keywords: human being, psychology, intelligence, brain, ontology, soul, spirit, freedom
  • An Analysis of the Process and Stages of Developing an Identity in Mulla Sadra
    Muhammed Bidhendi, Reza Ali Nowruzi Page 49
    One of the important problems in the field of humanities is identity and developing an identity in Mulla Sadra’s view. Relying on the principle of the trans-substantial motion and the principle of the union of the intellect and the intelligible, he has placed the problem of the soul-body relation, which had been previously discussed by many thinkers, in a new field. As a result, he has reached some important conclusions and compensated for many of the defects of the previous approaches. He believes that the soul is “corporeal in origination” and “spiritual in subsistence”. Moreover, he states that the soul’s relation to the body is based on the perfection of ontological virtues and maintains that the perfection of each human soul lies in his attaining intellectual immateriality, which is realized after his going through the three-fold vegetative, animal, and human stages of the soul. The picture that Mulla Sadra presents from man’s identity and its process of development greatly emphasizes the inner and other-worldly dimension of human beings. Basically, he believes that presenting any kind of knowledge of human identity without paying attention to this other-worldly dimension will be incomplete.The purpose of this research is to investigate Mulla Sadra’s approach regarding the generation of the soul and, as a result, the process and stages of developing an identity by following an analytic-descriptive method and benefitting from library sources. The results of this study indicate that, on the basis of Mulla Sadra’s view of the generation of the soul, the development of man’s identity consists of three stages which are different for each human being considering the conditions of one’s soul at various ages and periods of one’s life.
    Keywords: Mulla Sadra, developing an identity, soul, soul's three, fold faculties, intellectual immateriality trans, substantial motion, union of the intellect, intelligible
  • Oneness of Being: A Gnostic or a Philosophical Problem?
    Zakaria Baharnejad Page 65
    The oneness of being is one of the most famous and, at the same time, most controversial problems in theoretical gnosis. It is also considered to be the most fundamental problem of this field. Researchers in the fields of philosophy and gnosis have always asked the question of whether the oneness of being is a gnostic problem, a philosophical problem, or both. Some believe that the theory of the “oneness of being” is a purely intuitive one related to revelation and unveiling and has no meaning for anyone except for the gnostic who feels it and perceives it by means of mystic taste. In fact, the human intellect and wisdom are incapable of perceiving it. Sometimes, it is referred to as “something beyond the level of the intellect”. Some others say that, if it is merely an inner and taste-related problem, why have its defenders tried so much to demonstrate it based on philosophical arguments and logical syllogisms and borrow the terminology of philosophers, mutikallimun (theologians), and logicians when explaining and interpreting it? On the other hand, if the theory of the “oneness of being” is a purely intuitive problem, what is the difference between a gnostic believing “in intuitive unity” and a gnostic believing in “ontological unity”? Another question is: what is the difference between the gnostics before the rise of Ibn Arabi and those after him? In this paper, the writer has presented the ideas of those who are for and against this issue and provided the answers to some of the related ambiguities. He has also indicated that this problem is both gnostic and philosophical.
    Keywords: intellectual method, oneness of being, unity of witness, gnostic philosopher, epistemologist
  • Mulla Sadra and the Theory of the Spirit of Meaning in Interpreting Qur anic Metaphorical Single Terms
    Hamed Shivapoor Page 83
    There are four main views concerning metaphorical terms in the Qur’an: the view of Zahirites, the theory of univocality, the theory of the truth and metaphor, and the theory of the spirit of meaning. Based on the theory of the spirit of meaning, words are chosen based on the spirits of meanings, and characteristics and applications are not taken into account in their meanings. Therefore, their employment can also be true about intelligible cases. Thus the metaphorical words used in the Qur’an in relation to abstract and intelligible referents have been employed in their real meanings and not in a metaphorical sense.This view was first proposed by Ghazzali and has been discussed in the works of the great figures of Islamic philosophy since then. It has been dealt with particularly by some prominent scholars such as Fayd Kashani, Sabziwari, ‘Allamah Tabataba’i, and Imam Khomeini. Since Mulla Sadra has played an undeniable role in the development and dissemination of this theory. This paper specifically examines his interpretation of this theory.
    Keywords: metaphorical verses, metaphorical words, theory of the truth, metaphor theory of the spirit of meaning, Ghazzali, Mulla Sadra
  • Conceptualization of Religious Art in Farabi's Philosophy
    Nadia Maftuni Page 103
    Farabi has placed artists as the carriers of religion in the second place in utopia and after the prophetic (nabawi) government. He believes that the angel of revelation emanates all intelligibles to the rational faculty of the Prophet (s) and then to his imaginal faculty. Due to their low capabilities or habits, the public are incapable of the rational perception of happiness and the truth. Therefore, the Prophet (s), who himself enjoys intellectual mastery over all realities based on certain arguments, revealed their images and referents to people’s imagination. In Farabi’s philosophical system, an artist, in the general sense of the word, deals with the element of imagination, and the utopian or religious and prophetic art is an art that transfers intelligible happiness to the mind of the public through sensual and imaginal forms.
    Keywords: Farabi, prophethood, imagination, art, religious art