فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال چهارم شماره 3 (خرداد 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا میلانی فر * صفحه 1
    بیماری، درمان، داروسازی و داروشناسی، تجهیزات پزشکی، اعیان مرتبط با بهداشت و درمان، اقتصاد سلامت، پیشگیری، آزمایشگاه ها و ابزار و مواد مربوطه، مدل ارائه ی خدمت و نیروی انسانی ماهر دخیل در امر، به علاوه آموزش نیروهای متخصص و حوزه های حقوقی مرتبط مجموعا تحت نام نظام سلامت رخ می نمایانند. ضمن آن که آسیب های اجتماعی و مقتضیات جوامع شهری نیز در بسیاری موارد به عنوان تهدید کننده های مستقیم و غیر مستقیم سلامت، به سختی از این حوزه خارج می شوند. با عنایت به آن که امروز سیاستگذاران و مدیران سلامت کشور و اهل حرف پزشکی و وابسته، خواستار و مشوق رعایت اخلاقیات در ارائه ی خدمات سلامت هستند، عدم توجه کافی به بستر حقوقی نظام سلامت ممکن است به بی اخلاقی هایی بینجامد که واجد خاستگاه قانونی اند.
    آیا تقسیم بندی سنتی حقوق عمومی یعنی اعمال حاکمیت و اعمال تصدی در سلامت نیز جاری است یا خیر و اگر هست این حوزه درکدام یک از دو شکل اخیرالذکر اعمال دولت قرار می گیرد. آن چه توجه به این نکات را بیش تر مهم می نمایاند ارتباط تنگاتنگ پاسخ ها با مقرراتی است که در باب سلامت وضع می شود.
    شاید شرکت های فعال در عرصه ی سلامت با ساختار و ماهیت تجاری که قواعد تجارت بر آن ها حاکم و امکان رعایت جوانب اخلاقی در آن ها محدودتر است، اسباب تاثیر منفی در رفتار اخلاقی پزشکان و سایر اهل حرف های وابسته را فراهم می آورد.
    در این مقاله پاره ای از این قبیل موقعیت های ظاهرا قانونی و ایرادات مربوطه برشمرده می شود تا با شناسایی دقیق آن ها امکان رفع تعارض و تزاحمات حقوقی و ارتقای اخلاق در ارائه ی خدمات سلامت فراهم آید.
    کلیدواژگان: حقوق پزشکی، تعارض منافع، حقوق سلامت، اخلاق پزشکی
  • سیدمسعود بنکدار*، لقمان دهقان نیری صفحه 9
    در دوره ی قاجار به علت کمبود امکانات بهداشتی وضع بهداشت اغلب شهرها از جمله اصفهان بسیار آشفته و نابسامان بود. شهر بزرگی مانند اصفهان با کمبود امکانات بهداشتی مانند بیمارستان، داروخانه و پزشک مواجه بود و با شیوع هرگونه بیماری واگیرداری تعداد زیادی از مردم تلف می شدند واز این رو میزان مرگ ومیر بسیار بالا بود. بنابراین، ازسوی دولت جدید اقداماتی برای ساماندهی امور بهداشتی شهر انجام شد که در راس آن ها ایجاد بیمارستان های جدید، نظام مند کردن داروخانه ها و پزشکان، واکسیناسیون عمومی، رسیدگی به امور بهداشتی اماکن عمومی مانند حمام ها، رستوران ها، مهمان سراها و کشتارگاه ها بود. به طور کلی، اقدامات یاد شده در طول این سال ها تاثیر قابل توجهی در رشد صعودی جمعیت گذاشته بود.
    این تحقیق بر آن است تا با استفاده از اسناد، روزنامه ها و دیگر منابع تاریخی به روشن ساختن وضعیت بهداشتی شهر اصفهان در دوره ی پهلوی اول بپردازد. روش تحقیق در این مقاله به صورت کتابخانه ای و تطبیق و تحلیل منابع موجود، به خصوص منابع اصلی بوده است. در این تحقیق تاریخی پس از جمع آوری اطلاعات لازم به سازماندهی اطلاعات و تجزیه و تحلیل و سرانجام استنتاج آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بهداشت، بهداشت عمومی، تاریخ اصفهان
  • ایرج شاکری نیا* صفحه 26
    آشفتگی اخلاقی (moral distress) ازجمله پدیده های روان شناختی است که آثارآن بر عملکرد افراد قابل مطالعه است. هرچند آشفتگی اخلاقی درحرفه های مختلف وجود دارد، به دلیل ماهیت شغل پرستاری بیش تر تحقیقات و پژوهش های مربوط به آشفتگی اخلاقی که در این حوزه انجام گرفته، مشخص کرده است که آشفتگی اخلاقی برای پرستاران تجربه ای آشنا و اکثرا فشارزا است. پرستاران در فعالیت های حرفه ای خود با مواردی برخورد می کنند که از لحاظ اخلاقی آنان را اصطلاحا در منگنه قرار داده، دچار فشار روانی می کند. این مقاله با هدف بررسی تاریخچه، تعاریف، پیامدها و راهکارهای مقابله ای، آشفتگی اخلاقی را در منابع کتابخانه ای و الکترونیکی مورد کنکاش قرار داده است. هرچند دراین بررسی مفهوم کلی آشفتگی اخلاقی مطمع نظر بوده است لیکن تلاش شده است تا آشفتگی اخلاقی در حرفه ی پرستاری برجسته تر شود. اعتقاد بر این است که شناخت کامل آشفتگی اخلاقی و ابعاد منفی و مثبت آن موجب ارتقاء و افزایش آگاهی پرستاران شده، با معرفی راهکارهای مناسب مقابله ای، زمینه ی کاهش فشارهای روانی پرستاران ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: آشفتگی اخلاقی، پرستاری، فشارهای روانی
  • محمدرضا خدابخش*، پروین منصوری صفحه 38
    رعایت حقوق بیمار در عرصه ی خدمات سلامت، نقش مهمی را در بهبود و تنظیم رابطه ی پزشک و بیمار ایفا می کند و در مدیریت نظام سلامت از اهمیت بالایی برخوردار است. همدلی به عنوان یکی از موضوعات مهم درحوزه ی فلسفه ی اخلاقی مدرن، با توجه به نقشی که در رشد اخلاقی و اجتماعی دارد، توجه فراوانی را از حوزه های متفاوت تحقیقات چون روان شناسی، کردارشناسی، علوم عصب شناختی و روان پزشکی به خود جلب کرده است. در این مقاله ضمن مرور تاریخچه ی همدلی در روابط پزشک - بیمار و مزیت های همدلی در حوزه ی ارتباطات پزشکی به توصیف راه هایی به منظور افزایش همدلی در روابط پزشک - بیمار پرداخته شده است. از آن جا که همدلی در افزایش توانایی و رضایت بیمار از فرآیند درمان، نقش مهمی دارد، بررسی تاثیری که همدلی در آموزش اخلاق پزشکی به عنوان عاملی تاثیرگذار در بهبود کیفیت روابط پزشک و بیمار ایفا می کند، می تواند رهنمودهای ارزشمندی را در زمینه ی تامین بهداشت روانی از سطح پیشگیری تا درمان در دسترس افراد و نهادهای مختلف نظیر وزارت بهداشت و کلینیک های روان شناسی و مشاوره به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: همدلی، اخلاق پزشکی، روابط پزشک، بیمار، همدردی
  • مقاله پژوهشی
  • کیارش آرامش* صفحه 47
    کرامت انسانی (human dignity) در طول تاریخ از سوی ادیان و مکاتب فلسفی مطرح شده و مورد تاکید قرار گرفته است. این مفهوم ریشه هایی نظری در مکاتب و ادیان باستانی، سده های میانه و دوران مدرن دارد که از مهم ترین آن ها می توان به منشور کورش، فلسفه ی رواقی، آرای اندیشمندان دوران رنسانی، Locke، Kant و اعلامیه ی جهانی حقوق بشر، و نیز تاکید بر کرامت انسانی در ادیان ابراهیمی اشاره کرد. کرامت انسانی با دو وصف ذاتی و غیرقابل سلب بودن مشخص می شود و اگر چه تعریف جامع و مانع و همه پذیری برای آن ارائه نشده است، همان ویژگی ای دانسته شده است که مبنای حقوق اساسی انسان می باشد. در حوزه ی اخلاق زیست - پزشکی کرامت انسانی در دو بعد فردی و جمعی مطرح می گردد. کرامت انسانی در بعد فردی آن مطلق و در بعد جمعی - که به واسطه ی تعلق و انتساب به انسانیت به دست می آید - نسبی است. مفهوم کرامت انسانی ناظر به تمامی اصول اخلاق زیست - پزشکی است و خط قرمز استدلال ها و استنتاج های اخلاق زیست - پزشکی را مشخص می نماید. در حوزه هایی نظیر اخلاق در پژوهش، اخلاق در مراقبت های آغاز و پایان حیات، و اخلاق در سلامت عمومی، کرامت انسانی دارای دلالت ها و الزامات صریح و روشنی است، نظیر: عدم استفاده ی ابزاری از رویان، جنین و بدن انسان، عدم کالاانگاری و خرید و فروش آن ها، حق زندگی و مرگ توام با کرامت در مراحل پایانی زندگی و حق برخورداری از مراقبت های پایه ای سلامت برای تمامی اقشار جامعه.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، اخلاق زیستی، اخلاق پزشکی، مراقبت های آغاز و پایان حیات
  • سیده مژگان قلندرپور، فریبا اصغری *، احمد کاویانی، ماهرخ دائمی صفحه 61
    اظهار خطای پزشکی از جمله وظایف حرفه ای پزشکان است که متاسفانه با چالش های متعددی روبه رو است. این مطالعه به هدف بررسی نگرش اساتید و دستیاران جراحی به ابراز خطای پزشکی و عوامل موثر بر آن انجام شده است.
    در این مطالعه ی مقطعی توصیفی- تحلیلی، پرسشنامه ی خود ایفایی به صورت حضوری در اختیار تمام اساتید و دستیاران جراحی عمومی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران قرار گرفت. میزان پاسخ دهی 84/1 درصد (53 نفراز63 نفر) بود.
    به ترتیب 39/6 درصد و 49/1 درصد پزشکان متمایل به ابراز خطای مینور و ماژور بودند و از دیدگاه افراد ترس از شکایت قانونی از سوی بیمار (71/7 درصد) مهم ترین مانع ابراز خطا بود. تنها 16/7 درصد (8 نفر) آخرین خطای پزشکی خود را به بیمارشان ابراز کرده بودند که 25 درصد موارد اظهار خطا (2 نفر)، شکایت قانونی بیمار را در پی داشت.
    تفاوتی آشکار میان میزان تمایل پزشکان به ابراز خطا و آن چه در واقع در طبابت ایشان روی می دهد، وجود دارد که عمده ترین عامل ایجاد آن از دیدگاه خود ایشان، ترس از شکایت قانونی بیمار است. از طرفی دیگر با توجه به نیازمندی اکثر پزشکان به دریافت آموزش های مقتضی پیرامون موضوع خطای پزشکی و مهارت های ارتباطی، به نظر می رسد که ایجاد تغییراتی در نظام مدیریت خطا به منظور حمایت حرفه ای از پزشکان در مواقع بروز خطا و ارائه ی آموزش های لازم پیرامون اصول اخلاقی و مهارت تعامل با بیمار بتواند در برطرف کردن این تعارض مفید و موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، ابراز خطا، جراح
  • تابنده صادقی*، ناهید دهقان نیری، رقیه کریمی صفحه 69
    توانایی پرستار در برقراری ارتباط با بیماران برای استفاده ی موثر از فرایند پرستاری ضروری است. این مساله در مورد نوجوانان بیمار اهمیت بیش تری دارد. برقراری ارتباط مناسب بین نوجوان و کادر درمانی امری حیاتی است. در این گونه ارتباطات است که نوجوانان قادر به افشاء و ابراز اطلاعات حساس و شخصی خواهند شد و پرستاران نیز قادر به انتقال اطلاعات، نگرش ها یا مهارت های ضروری از طریق اقدامات ارتقاء دهنده ی سلامتی خواهند بود. این مطالعه با هدف مقایسه ی درک پرستاران و نوجوانان بستری از میزان اهمیت و رعایت ارتباطات پرستار و بیمار صورت گرفت.
    در این مطالعه ی مقطعی، 175 پرستار و 180 نوجوان بستری (18- 12 سال) که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند به ترتیب به روش سرشماری و نمونه گیری آسان انتخاب شدند. محل جمع آوری داده ها بیمارستان های کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و روش گردآوری آن ها خودگزارشی بود. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت.
    یافته های این پژوهش نشان داد بین درک پرستاران و نوجوانان بستری در زمینه ی اهمیت ارتباط پرستار و بیمار (0/019 = P) و رعایت آن (0/001 > P)، تفاوت آماری معنی داری وجود دارد و نمره ی درک پرستاران در هر دو مورد از نوجوانان بستری بالاتر است. در این مطالعه اولویت های اهمیت و رعایت نیز تعیین شد و نتایج نشان داد از دیدگاه پرستاران توضیح مراقبت های پیگیری مورد نیاز بعد از ترخیص، و از دیدگاه نوجوانان برقراری ارتباط کلامی مناسب و گوش دادن با حوصله به صحبت های آنان اهمیت بیش تری دارد و از دیدگاه دو گروه برقراری ارتباط کلامی و غیرکلامی مناسب بیش تر رعایت می شود.
    با استفاده از یافته های این پژوهش، می توان پرستاران را در جهت فراهم نمودن مواردی که از دیدگاه نوجوانان اهمیت دارد و کم تر رعایت می شود راهنمایی نمود تا بتوانند موانع سر راه رعایت ارتباط مناسب پرستار و بیمار را برطرف نمایند.
    کلیدواژگان: تعهد حرفه ای، ارتباط پرستار و بیمار، نوجوانان، درک
  • ناصر آقابابایی *، جواد حاتمی صفحه 79
    پژوهش ها و نظریه های اخلاقی، نقش نیت فرد را در قضاوت اخلاقی درباره ی اعمال او مهم می شمارند. آموزه ی اثر دوگانه از قواعد اخلاقی است که در بحث های پزشکی مانند مراقبت های پایان حیات و سقط جنین بین آسیب عمدی و پیش بینی شده تمایز می گذارد؛ اولی را غیر مجاز و دومی را در شرایطی مجاز می داند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش قصد عامل در قضاوت درباره ی اعمال او، و فراهم آوردن شواهد تجربی برای آموزه ی مذکور انجام شد. 200 دانشجو درباره ی اخلاقی بودن یکی از دو موقعیت داوری کردند. در موقعیت نخست، کشتن یک نفر وسیله ی نجات جان پنج نفر است. در موقعیت دیگر، کشته شدن یک نفر پیامد جانبی نجات جان پنج نفر است. داده ها با شاخص های آماری شامل فراوانی، میانگین، و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان داد پاسخ آزمودنی ها به طور چشمگیری در دو موقعیت متفاوت بود. در موقعیت نخست بیش تر شرکت کنندگان (62/3 درصد)، اقدام کشتن را غیراخلاقی دانستند اما در موقعیت دوم اکثر شرکت کنندگان (60/6 درصد)، اقدامی که به کشته شدن یک نفر می انجامد را اخلاقی قلمداد کردند. یافته های پژوهش حاضر، نقش نیت را در قضاوت اخلاقی برجسته ساخت و شاهدی تجربی در حمایت از آموزه ی اثر دوگانه فراهم آورد. این پژوهش نشان داد آن چه نظریه پردازان درباره ی نقش قصد در قضاوت اخلاقی بیان می کنند با شم اخلاقی افراد عادی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: قصد، آموزه ی اثر دوگانه، معمای واگن، اخلاق پزشکی، روان شناسی اخلاق
|
  • Alireza Milanifar* Page 1
    Illnesses and their treatment, pharmacy and pharmacology, medical equipment, hygiene and health related topics, health economics, preventative measures, lab equipment and supplies, human resource service delivery models, education and training of health care professional, and associated areas of law are collectively referred to as the health care system. At times it is even difficult to separate health care from social injuries and civil conditions, since these can pose direct or indirect threats to individuals’ health. As health policy makers, managers and professionals demand and encourage the observance of ethical considerations in providing health care, neglect of the legal aspect of the health care system can bring about unethical phenomena that necessitate legal measures. The present paper aimed to determine whether the general traditional legal classifications, that is, jurisdiction and sovereignty, apply to the health care system, and if so, which of the two it falls under. What further highlights the significance of answers to such questions is the fact that they are closely connected to regulations of the health care system. It could well be that some companies in the health industry have a negative effect on the ethical conduct of physicians and other health care professionals, as due to their commercial nature and structure, these companies are dominated by rules of business, and this exerts limitations on their observance of ethical considerations.This study investigated a number of such seemingly legitimate situations and the problems associated with them, hoping to eliminate legal conflicts and promote ethics in the process of providing health care in the society.
    Keywords: medical law, conflict of interests, health law, medical ethics
  • Seyyed Masood Bonakdar*, Loghman Dehghan Nayyeri Page 9
    During the Qajar era, most cities, including Esfahan, suffered poor hygiene conditions due to an overall lack of hygiene facilities. Esfahan was a big city that faced a shortage of hospitals, pharmacies and physicians, and this meant that large numbers of people would die as a result of outbreaks of communicable diseases. The new government, therefore, began a series of actions with the purpose of promoting hygiene in the city, including establishment of new hospitals, systematizing pharmacies and physicians, mass vaccinations, improvements in the hygiene condition of public places such as bathhouses, eateries, inns and slaughterhouses. For the most part, such measures resulted in a growth of population during those years.The present paper aimed to shed light on the hygiene conditions prevalent in the city of Esfahan during the first Pahlavi period by using historic documents, newspapers and other sources available. It employed a library research method along with comparison and analysis of existing sources, original ones in particular. To this end, the required data was initially collected and then organized and analyzed, and this historical research was ultimately structured based on the inferred results.
    Keywords: hygiene, general hygiene, history of Esfahan
  • Iraj Shakeriniya * Page 26
    Moral distress is a psychological phenomenon whose effects on people’s functions can be considered as a subject of study. Although moral distress exists in numerous professions, research dedicated to this phenomenon has proved that due to the nature of the nursing profession, it is a familiar source of stress for most nurses. Nurses are more often than not faced with moral dilemmas in the workplace, and suffer moral distress as a result. The present paper aimed to study the history of moral distress, its definitions, consequences and coping strategies through library and online research, and although it attempted to investigate the phenomenon of moral distress in general, its focus has mainly been on moral distress in the nursing profession. A thorough understanding of moral distress and its negative and positive aspects is believed to raise awareness and lead to improvements in nurses, and educate them on appropriate coping strategies to help reduce their emotional suffering.
    Keywords: moral distress, nursing, emotional suffering
  • Mohammadreza Khodabakhsh*, Parvin Mansoori Page 38
    Observing patients’ rights in health care services plays an important role in improving and adjusting the doctor-patient relationship and is therefore of great significance in health systems management. Considering the role it plays as an important philosophical part of modern ethics in ethical and social functions, empathy has received much attention in various areas of research such as psychology, behavioral studies, neurosciences and psychiatry. The present study will first offer an overview of the history of empathy and its positive effects on the interactions between doctors and patients, and then move on to propose strategies to promote empathy in doctor-patient relationships. Empathy plays a significant role in patient empowerment and satisfaction, and therefore studying its effects on teaching medical ethics as a factor that can positively influence the doctor-patient relationship can provide all, including organizations such as the Ministry of Health and psychology and counseling centers, with valuable guidelines to promote mental health, from prevention to treatment.
    Keywords: empathy, medical ethics, doctor, patient relationship, sympathy
  • Kiarash Aramesh * Page 47
    Throughout history, various religions and schools of philosophy have viewed human dignity as an important issue and a topic of discussion. The theoretical roots of this concept lies in ancient philosophies and religions, in Medieval as well as Modern periods, the most significant of which may be the Cyrus Cylinder, Stoicism, teachings of philosophers of the Renaissance period and of thinkers such as Immanuel Kant and John Locke, the Universal Declaration of Human Rights, and Abrahamic religions. Human dignity is infallibly referred to as being intrinsic and inviolable, and although there is no one comprehensive, inclusive and universally accepted definition for the term, it is fundamentally the characteristic that lies at the core of the basic rights of humans. In biomedical ethics there are two different dimensions to human dignity: the dignity of the individual and the dignity of humanity as such, and while the former is considered to be absolute, the latter is relative, as it is realized simply by belonging to the human race. Human dignity applies to all the principles of biomedical ethics, and sets the standards for all manners of reasoning and inference in this field. In areas such as research ethics, ethics of beginning of life and end of life care, and public health ethics, human dignity has clear requirements and implications, for instance regarding issues such as unethical uses of the embryo, fetus, and the human body for commercial purposes, the right to live and die with dignity near the end of life, and the right to basic indiscriminate health care.
    Keywords: human dignity, bioethics, medical ethics, beginning, end of life care
  • Seyyedeh Mojgan Ghalandarpoor, Fariba Asghari*, Ahmad Kaviyani, Mahrokh Daeemi Page 61
    Admitting medical errors is one of the professional obligations of physicians that unfortunately involves numerous challenges. The present paper aimed to investigate the attitude of surgery faculty and residents towards medical error disclosure and factors affecting it. In this cross-sectional descriptive and analytic study, a self-administered questionnaire was distributed among all faculty and residents of the department of general surgery of the teaching hospitals of the Tehran University of Medical Sciences. The response rate was 84.1% (53 out of a total of 63). Tendency to make minor and major errors among the respondents was 39.6% and 49.1% respectively, and 71.7% declared that the most significant factor hindering error disclosure was fear of litigation. Only 16.7% (8) had disclosed their most recent medical errors to their patients, 25% (2) of whom had to face legal action.There seems to be a clear distinction between the doctors’ inclination to disclose their medical errors and what actually happens in their practice, the most important reason being their professed fear of litigation. Considering the need in the majority of physicians for appropriate training on the subject of medical errors and communication strategies, it seems that in order to resolve this issue, changes need to be made in the current system for error management so as to provide professional support for physicians who make medical errors, and doctors should receive the necessary training on ethical principles and patient communication strategies.
    Keywords: medical error, error disclosure, surgeon
  • Tabandeh Sadeghi*, Nahid Dehghan Nayyeri, Roghayeh Karimi Page 69
    Nurse's ability to communicate with patients is essential for the effectiveness of the nursing process. This factor is more significant in the case of adolescent patients. Appropriate communication between adolescent patients and health care staff is crucial, since it contributes to the patients disclosing important personal information, and helps nurses communicate necessary information, viewpoints or skills through health promotion measures. The present study aimed to draw a comparison between nurses’ and hospitalized adolescents’ understanding of the significance of the nurse-patient relationship and the observance thereof. In this cross-sectional study, 175 nurses and 180 hospitalized adolescents (12-18 years of age) were selected through simple random sampling respectively, all of whom met the criteria necessary to enter the study. The data was collected from children’s hospitals affiliated with the Tehran University of Medical Sciences, and the data collection tools were self-report questionnaires. Data analysis was performed using the SPSS statistical software.Findings of this study showed that there was a significant statistical difference between the understanding of nurses and hospitalized adolescents regarding the importance of the nurse-patient relationship (P=0.019) and its observance (P0.001), and the nurses scored a better understanding than adolescent patients in both cases. This paper also investigated the priorities of each group regarding the significance and observance of the nurse-patient relationship. The results showed that nurses viewed explaining the necessary follow-up care after discharge as the most important part, while adolescent patients believed that proper verbal communication and being listened to patiently were of great significance. Both groups seemed to observe proper verbal and non-verbal communication according to the results of this paper.The findings of this research proved that nurses can be directed to achieve the less observed objectives that are viewed by adolescent patients as significant in order to eliminate the obstacles in proper nurse-patient relationship.
    Keywords: professional commitment, nurse, patient relationship, adolescents, understanding
  • Naser Aghababaee*, Javad Hatami Page 79
    Ethical research and theories assign great importance to the role of intention in passing moral judgments about individuals’ actions. The doctrine of double effect is among ethical disciplines that differentiate between controversial medical situations such as end of life care or abortion, and intentional, premeditated damage, in that they consider the former impermissible and the latter permissible under specific circumstances. The present paper was conducted to investigate the role of intention in judging a person’s actions, and to provide empirical evidence for the doctrine of double effect. 200 students were asked to evaluate the morality of two situations: in the first situation, one person needs to be killed so that five other persons can be saved. In the second, the killing of one person is the side effect of saving five others. Data analysis was performed based on frequency, averages and ANOVAs using SPSS statistical software version 16. The analysis indicated completely different responses to these two situations: in the first situation most respondents (62.3%) considered the act of killing the one person unethical, while in the second situation the majority of respondents (60.6%) considered the act that would result in the one person getting killed as ethical. The findings of the present paper highlighted the role of intention in passing moral judgments and provided empirical evidence in support of the doctrine of double effect. This research also demonstrated that the attitude of theorists about the role of intention in moral judgments is consistent with the moral sense of ordinary people.
    Keywords: intention, doctrine of double effect, trolley problem, medical ethics, psychology of ethics