فهرست مطالب

مطالعات علوم پزشکی - سال بیست و دوم شماره 2 (خرداد- تی ر 1390)

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و دوم شماره 2 (خرداد- تی ر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • مرتضی باقری، عیسی عبدی راد، میرداوود عمرانی، فریبا نانبخش صفحه 85
    پیش زمینه و هدف
    با افزودن و یا حذف یک گوانوزین (G) در پروموتور ژن مهار کننده فعال کننده پلاسمینوژن-1 چند شکلی ژنتیکی حاوی آلل های 4G و 5G ایجاد می شود. نتایج مطالعات اخیر نشان داده است حضور آلل 4G در ژن مهار کننده فعال کننده پلاسمینوژن-1 احتمال بروز بیماری های انسان را افزایش می دهد. با انجام این مطالعه، چند شکلی ژنتیکی 4G/5G در پروموتور ژن مهار کننده فعال کننده پلاسمینوژن-1 در زنان با سابقه سقط های خودبه خودی مکرر و افراد کنترل سالم تعیین می شود.
    مواد و روش کار
    ژنوتایپ 45 بیمار با سابقه سقط های خودبه خودی مکرر (3 بار یا بیشتر) و 64 نفر کنترل، به روش RFLP-PCR تعیین شد.
    یافته ها
    فراوانی (درصد) آلل 4G در بیماران و گروه کنترل به ترتیب معادل (22/32 درصد) 29 و (72/36 درصد) 47 و فراوانی (درصد) آلل 5G در بیماران و گروه کنترل به ترتیب معادل (78/67 درصد) 61 و (28/63درصد)81می باشد. فراوانی (درصد) ژنو تایپ های 5G/5G و 5G/4G به ترتیب در گروه بیماران معادل (56/35 درصد) 16 و (44/64 درصد) 29 و در گروه کنترل معادل (56/26 درصد) 17 و (44/73 درصد) 47 می باشد. در گروه های مورد بررسی ژنوتایپ 4G/4G یافت نشد. آنالیزهای آماری نشان داد بین دو گروه بیمار و کنترل از لحاظ فراوانی آلل ها و ژنو تایپ ها اختلاف معنی داری وجود ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    در جمعیت مورد مطالعه، بین آلل 4G در ژن مهار کننده فعال کننده پلاسمینوژن-1 و احتمال بروز بیماری سقط های خودبه خودی مکرر ارتباط معنی داری وجود ندارد.
  • منصور بیرامی، حسین قلی زاده صفحه 92
    پیش زمینه و هدف
    رابطه بین شخصیت با افسردگی و رضایت از زندگی مدت هاست که مورد توجه پژوهش گران است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین ویژگی های شخصیتی بر اساس مدل پنج عاملی شخصیت، با علایم افسردگی و رضایت از زندگی است.
    مواد و روش کار
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد شهرستان مرند در سال تحصیلی 88-1387 بودند که از بین آن ها 200 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسش نامه های افسردگی بک، آزمون شخصیتی نئو - فرم کوتاه و مقیاس رضایت از زندگی پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط معنی دار مثبتی بین عامل روان رنجوری با افسردگی مشاهده شد (85/0=r؛ 01/0p<). همچنین برون گرایی، دلپذیر بودن و با وجدان بودن با علایم افسردگی رابطه منفی داشتند (به ترتیب: 58/0-، 44/0- و 29/0-). عامل های روان رنجوری و برون گرایی قادر بودند 78 درصد از واریانس افسردگی را تبیین کند. از سوی دیگر رضایت از زندگی با روان رنجوری رابطه منفی (41/0-) و با برون گرایی، دلپذیر بودن و با وجدان بودن رابطه مثبتی داشت (به ترتیب: 33/0، 25/0 و 17/0). عامل های روان رنجوری و برونگرایی قادر بودند 20 درصد از واریانس رضایت از زندگی را تبیین کند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان دادند که عامل های شخصیتی را می توان به عنوان یکی پیش بین های افسردگی و نیز رضایت از زندگی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: شخصیت، افسردگی، رضایت از زندگی
  • فاطمه پورتیمور فرد تبریزی، بیت الله علیپور، علیرضا استادرحیمی، مهرزاد صدقیانی صفحه 99
    پیش زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین اختلال آندوکرینی و علت عمده ناباروری ناشی از اختلالات تخمک گذاری در خانم های سنین باروری می باشد. با توجه به نقش مهم مقاومت به انسولین و هیپرانسولینمی در پاتوژنز این سندرم و نقش روی در ساختار و عملکرد هورمون انسولین و تاثیر اختلال هموستاز روی بر سنتز و ترشح انسولین و تشدید وضیعت مقاومت انسولینی، این مطالعه با هدف بررسی سطح سرمی روی و انسولین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام گردید.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی تحلیلی 65 زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده به درمانگاه زنان و مامایی بیمارستان الزهراء دانشگاه علوم پزشکی تبریز شرکت نمودند. سطح سرمی روی به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی شعله ای، سطح انسولین به روش الایزا وسطح گلوکز به روش آنزیمی گلوکزاکسیداز اندازه گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از روش های توصیفی تحلیلی انجام گرفت و P کم تر از 05/0 از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سطح سرمی روی g/dlμ41/5±18/77، انسولین ناشتا μU/ml 24/8± 33/18، گلوکزناشتا mg/dl86/6±40/94، نمایه توده بدنی kg/m265/1±39/29، دورکمر cm42/6±24/97 و میانگین دریافت روی غذایی mg/day80/0±45/5 بودند. ارتباط معکوس معنی داری بین سطح سرمی روی با سطح سرمی انسولین و شاخص مقاومت انسولینی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مشاهده شد (44/0، r=-001/0p=).
    بحث و نتیجه گیری
    مشاوره تغذیه ای در زمینه اهمیت متابولیکی - تغذیه ای روی در سندرم تخمدان پلی کیستیک و افزایش مصرف غذاهای غنی از روی مانند غذاهای دریایی و آجیل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، روی سرم، انسولین، مقاومت به انسولین
  • الهام توسلی، فیروز قادری پاکدل، صمد زارع، موسی توسلی صفحه 105
    پیش زمینه و هدف
    69 گونه مختلف از کنه های متعلق به راسته Metastigmata را مسئول ایجاد فلجی می دانند. عامل فلجی نوروتوکسین موجود در بزاق کنه ها است. فلجی در عرض 5-4 روز بعد از چسبیدن کنه ایجاد می شود که در اثر مهار انتقال عصبی در محل اتصال عصبی - عضلانی و به دلیل کاهش آزاد شدن استیل کولین و یا اختلال در تولید آن ایجاد می شود. کلا فلجی نرم، صعود کننده و حاد اندام های حرکتی و بدون تب است. مرگ به دلیل فلج تنفسی ایجاد می شود. بهبودی به مرحله فلجی بستگی دارد حالت خفیف بهبودی سریع، با برداشت کنه ایجاد می شود.
    مواد و روش کار
    این تحقیق به بررسی توانایی ایجاد فلجی حاصل از کنه نرم اورنیتودوروس لاهورنسیس می پردازد. پس از جمع آوری کنه های اورنیتودوروس لاهورنسیس از مکان های آلوده و نگهداری در شرایط آزمایشگاهی، شش رت نر (در هر گروه) با کنه های ماده بالغ و نوزاد آلوده نمودیم و پس از دو هفته معاینات بالینی، فیزیکی و آزمایشات الکترومیوگرافی در رت های تحت مطالعه (گروه آلوده به کنه و گروه شاهد) انجام گرفت.
    یافته ها
    در این بررسی آثار فلجی در معاینات بالینی و فیزیکی در رت های تحت مطالعه در گروه های (آلوده با کنه های بالغ و نوزاد) مشاهده نگردید همچنین آزمایشات الکترومیوگرافی انجام شده بر روی رت ها از نظر ثبت آثار فلجی بیانگر طبیعی بودن عملکرد عضله و ارتباط آن با عصب مربوطه می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که کنه اورنیتودوروس لاهورنسیس توانایی ایجاد فلجی در رت را ندارد.
    کلیدواژگان: اورنیتودوروس لاهورنسیس، الکترومیوگرافی، رت و فلجی حاصل از کنه
  • رحیم شرفخانی، نجف احمدی، شاکر سالاری لک*، محمدحسین رحیمی راد، جواد خشابی صفحه 119
    پیش زمینه و هدف

    سل به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های عفونی کشنده در جهان مطرح است. در حدود یک سوم مردم دنیا با مایکو باکتریوم توبر کلوزیس آلوده هستند. 95 درصد موارد ابتلا و 98درصد موارد مرگ ناشی از سل در کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد. این مطالعه به منظور بررسی شیوع عفونت سلی و مقایسه عوامل مرتبط درکارکنان درمانی و ستادی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه صورت گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش مقطعی با اهداف تحلیلی انجام شد. 299 نفرازکارکنان درمانی مراکز آموزشی درمانی ارومیه (امام خمینی، مطهری، طالقانی)و 110 نفر کارمند ستادی دانشگاه با روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه تحلیل گردید.

    یافته ها

    شیوع عفونت سلی در کارکنان درمانی 5/37درصد و در کارکنان ستادی 18درصد بود که از لحاظ آماری نسبت ابتلا به عفونت در دو گروه متفاوت بود. شیوع عفونت سل در کارکنان بهداشتی درمانی با مواجهه بالا و کارکنان با مواجهه پایین از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشت. بین ساعت کار در هفته، سابقه واکسیناسیون BCG و اندازه اسکار BCG و همچنین جنسیت با اندازه اندراسیون PPD ارتباط معنی داری مشاهده نگردید. بین افزایش سابقه کار در کارکنان بهداشتی درمانی و اندازه اندراسیون PPD همبستگی آماری معنی داری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که شیوع عفونت سل در کارکنان درمانی در مقایسه با کارکنان اداری به طور معنی داری زیاد می باشد.

    کلیدواژگان: عفونت سل، تست توبرکولین، کارکنان درمانی
  • رحیم شرفخانی، سعید دستگیری، رسول قره آغاجی اصل *، سعید قوام زاده صفحه 123
    پیش زمینه و هدف

    تامین امنیت غذایی جامعه یکی از اهداف کلان برنامه ریزی های توسعه اقتصادی اجتماعی است. تعداد افراد دچار ناامنی غذایی در 70 کشور فقیر جهان در طی سال 2006 الی 2007 از 849 میلیون به 982 میلیون نفر افزایش یافته است. این مطالعه به منظور تعیین شیوع و عوامل موثر بر ناامنی غذایی خانوار انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش مقطعی-تحلیلی در دهستان قره سوی شهرستان خوی انجام شد. از 3700 خانوار منطقه حدود 2500 خانوار وارد پژوهش شدند. با استفاده از پرسش نامه کوتاه شش سوالی که اعتبار و روایی آن در مطالعات داخلی تایید شده بود وضعیت امنیت غذایی خانوارها سنجش شد. برای بررسی عوامل موثر بر ناامنی غذایی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع ناامنی غذایی در منطقه مورد مطالعه 4/59درصد می باشد. نتایج نشان داد که باا فزایش تعداد مراکز ارائه مواد غذایی در روستا، زیربنای مسکونی و تعداد اتاق ناامنی غذایی خانوار کاهش و برعکس با افزایش فاصله روستا از شهر ناامنی غذایی خانوار افزایش می یابد وضعیت مسکن، وضعیت خودرو، وضعیت والدین (تک والد بودن یا دو والد بودن)، وضعیت درآمد ماهانه خانوار ازدیگر عوامل موثر بر امنیت غذایی خانوار است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشانگر تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر امنیت غذایی خانوار و شیوع بالای ناامنی غذایی در منطقه است. انجام مطالعات بیشتر به منظور ریشه یابی این مشکل و ارائه راهکارهای عملی برای کاهش آن امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، عوامل موثر، ناامنی غذایی، خانوار روستایی
  • علی شرق، علی شکیبی، رقیه نیساری، لیلا آلیلو صفحه 129
    پیش زمینه و هدف
    یکی از مسایلی که پدیده ی اعتیاد را پیچیده تر کرده است موضوع عود آن است، چرا که حدود 50درصد از معتادان ایرانی پس از ترک به سمت مصرف مجدد مواد مخدر روی می آورند. هدف از این مطالعه تعیین عوامل مؤثر بر عود اعتیاد از دیدگاه معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد می باشد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. جامعه پژوهش کلیه معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد بودند که با روش مبتنی بر هدف، تعداد 228 معتاد که روی آوری مجدد داشته و دارای شرایط مورد پژوهش بودند، انتخاب شدند. ابزار مطالعه پرسش نامه بود. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه ساختار یافته و توسط کارشناسان آموزش دیده در مدت شش ماه انجام یافت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی یافته های پژوهش نشان داد که: (9/32درصد) نمونه ها یک بار سابقه ترک اعتیاد داشتند و نیز دلیل روی آوری مجدد به اعتیاد اکثریت آن ها (9/50درصد) بیماری روانی بود. بررسی دیدگاه واحدهای مورد پژوهش حاکی از آن بود که در زمینه عوامل فردی، رفع احساس تنهایی و انزوا (36درصد) در زمینه عوامل خانوادگی، روابط نامناسب والدین با فرزندان (5/17درصد) در زمینه عوامل اجتماعی، وجود دوستان معتاد (5/35درصد)، در زمیه عوامل اقتصادی، بیکاری (6/34درصد) و در زمینه عوامل فرهنگی، نداشتن تفریحات و سرگرمی سالم در اوقات فراغت (4/40درصد) به ترتیب دارای بیشترین اهمیت بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، برای روی آوردن مجدد به اعتیاد تنها وجود یک عامل کافی نیست. بلکه مجموعه ای از عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی- اقتصادی با نسبت های متفاوت باعث روی آوردن مجدد به اعتیاد می شد که بیانگر نیاز به طراحی مطالعاتی با تمرکز بر روی علل عود و راهکارهای جلوگیری از آن به عنوان مشکل اصلی وابستگی به مواد می باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، ترک اعتیاد، عود اعتیاد
  • علی عیسی زادگان، سیامک شیخی، لیلا احمدیان صفحه 137
    پیش زمینه و هدف
    سلامتی و بهزیستی افراد ممکن است از طریق تعامل ریتم های درون زاد و بیرونی تعیین شود؛ لذا هدف اصلی بررسی حاضر، پژوهش در خصوص رابطه ی بین تیپ های شبانه روزی صبحی - عصری و اضطراب صفت - حالت در بین دانشجویان بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی، از نوع علی- مقایسه ایی براساس نمونه گیری به شیوه داوطلبانه بود. نمونه ها شامل 288 نفر (165 دختر و 123 پسر) بودند. برای بررسی تیپ شناسی شبانه روزی از پرسش نامه صبحی – غروبی هورن – آستبرگ (MEQ) و اضطراب از پرسش نامه اضطراب حالت – صفت اسپیل برگر استفاده شد. داده ها از طریق آزمون تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) و آزمون F با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین دو تیپ شبانه روزی (صبحی - عصری) در اضطراب صفت – حالت تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0 p<)؛ بدین معنی که اضطراب حالت – صفت در افراد با تیپ شبانه روزی عصری بیشتر از صبحی بود. نتایج آزمونF نیز نشان داد که در مقایسه بین دانشجویان دختر و پسر در تیپ های شبانه روزی صبحی – عصری و اضطراب حالت – صفت تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که اضطراب با تیپ شبانه روزی عصری ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: تیپ های شبانه روزی، صبحی - عصری، اضطراب صفت، حالت، دانشجو
  • محمدرضا نجفی، کریم عسگری، فاطمه صاحبان، نجمه وکیلی صفحه 146
    پیش زمینه و هدف
    اختلال حافظه یکی از شایع ترین اثرات نوروپسیکولوژیک ناشی از صرع است که می تواند در نتیجه ی مصرف داروهای ضد تشنج تغییر پیدا کند. در پژوهش حاضر عملکرد نوروپسیکولوژیک بیماران مصروع مبتلا به انواع صرع پارسیل مرکب و صرع بزرگ یا گراند مال با یکدیگر و با افراد عادی مورد مقایسه قرار گرفته است.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه ی توصیفی – تحلیلی، با هدف مقایسه ی عملکرد عصب – روان شناختی بیماران صرعی تحت درمان با گروه شاهد، 60 نفر بیمار مبتلا به صرع گراند مال وپارسیل مرکب با دامنه ی سنی 15 تا 44 سال که به کلینیک های نورولوژی ارجاع شده بودند، به صورت تصادفی آسان و با اخذ رضایت نامه آگاهانه انتخاب شده و آزمونهای نوروپسیکولوژیک روی آنان انجام شد. میانگین های بدست آمده در دو گروه از طریق آزمون تی مستقل و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر حافظه ی دیداری تفاوت معنی داری با افراد عادی وجود نداشت. از لحاظ دقت توجه وحافظه ی فعال هر دو گروه با افراد عادی تفاوت معنی داری (P<0.05) داشتند. در عین حال بین دو گروه از نظر دقت، توجه و حافظه ی فعال تفاوت معنی دار (P<0.05) وجود داشت ولی از نظر حافظه ی دیداری با یکدیگر تفاوتی نداشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نمایانگر رابطه ی احتمالی مشکلات دقت، توجه و حافظه ی فعال بیماران صرعی با رژیم دارویی و پاتولوژی زیربنایی صرع است.
    کلیدواژگان: صرع، نوروپسیکولوژی، حافظه، توجه
  • گزارش موردی
  • رحیم محمودلو صفحه 152
    پارگی مری یکی از کشنده ترین انواع مدیاستینت ها می باشد که برای نشان دادن مورتالیتی بالای آن اغلب از آن به عنوان مصیبت یاد می شود. علل پارگی مری شامل اقدامات تشخیص (اندوسکپی)، اجسام خارجی، تروما و سندرم بوئرهاو می باشد.. پارگی بعد از استفراغ یا سندرم بوئرهاو عامل 15-10درصد از موارد را شامل می شود. میزان بروز این سندرم یک مورد در سال به ازای هر 6000 نفر می باشد. مهم ترین عامل در نجات بیمار تشخیص زود رس می باشد که کلید این کار شک بالینی بالا می باشد. متاسفانه به علت نادر بودن آن اغلب اشتباه تشخیص داده می شود؛ و علایم بیمار به سایر بیماری های جدی و شایع مانند سکته قلبی، زخم معده پاره شده، امبولی ریه و پانکراتیت حاد نسبت داده می شود. ما بیمار مبتلا به این بیماری را گزارش می کنیم که علامت اصلی آن علایم تنفسی بوده و لذا به عنوان امبولی ریه تحت درمان قرار گرفته بود و تشخیص قطعی بعد از 12 ساعت داده شد؛ و بعد از درمان موفق از بیمارستان مرخص شد. توصیه می شود که در تشخیص افتراق علایم سینه ائی حاد مانند درد سینه و تنگی نفس سندرم بوئرهاو را باید در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: پارگی مری، ترمیم اولیه مری، سنرم بوئر هاوو، پارگی خود به خود
|
  • Mortaza Bagheri, Dr Isa Abdi Rad, Dr Mirdavoud Omrani, Dr Fariba Nanbakhsh Page 85
    Background and Aims
    Deletion/insertion of a single guanosine in the promoter of the plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1) gene, resulting in two alleles containing either 4 or 5 guanosines (G). Results of recent studies showed that presence of PAI-1 4G allele may increase the risk of human disease. The aim of present study was to determine the 4G/5G genetic variation in the promoter of PAI-1 gene in patients with recurrent miscarriage and healthy controls.
    Materials And Methods
    Genotypes of 45 cases with recurrent miscarriage (at least 3 unexplained abortions) and 64 controls were determined by RFLP-PCR.
    Results
    The findings of present study shows: Frequency (percent) of PAI-1 4G allele in cases and controls were 29(32.22%) and47(36.72%), respectively; frequency (percent) of PAI-1 5G allele in cases and controls were 61(67.78%) and 81(63.28%), respectively. Frequency (percent) of PAI-1 5G/5G and 4G/4G was 16(35.56%) and 29(64.44%) in cases and 17(26.56%) and 47(73.44%) in controls, respectively. PAI-1 4G/4G genotype was not observed in studied groups. Statistical analysis showed that the frequencies of PAI-1 -675 4G/5G alleles and genotypes did not significantly differ between cases and controls.
    Conclusion
    The findings of present study show that it is not possible to find any association between PAI-1 -675 4G allele and predisposition to recurrent miscarriage in tested population.
  • Dr Mansour Bayrami, Hossein Gholizadeh Page 92
    Background and Aims
    The relationship between personality with depression and life satisfaction has been considered by the researchers. The aim of this study was to investigate the relationship between the personality traits on base of Five Factor Model with Depression symptoms and life satisfaction.
    Materials and Methods
    The design of this study was causal-Comparitve. The population of this study was the students of Marand Islamic Azad University that 200 students were selected randomly between them by cluster method. All students were asked to complete the Beck Depression Inventory (BDI-II), NEO-FFI-R and satisfaction with life scale (SWLS). Data were analyzed by Correlation and Multivariate Regression.
    Results
    There is a significant positive relationship between Neuroticism with depression (r= 0.85, p<0.01). Also there was negative relationship between Extroversion, agreeableness and Conscientiousness with depression (-0.58, -0.44, -0.29 respectively). Neuroticism could explanation 78 percent of depression. In other hand there is a negative relationship between life satisfaction with Neuroticism (-0.41) and positive relationship with Extroversion, agreeableness and Conscientiousness (0.33, 0.25, 0.17 respectively). The Neuroticism and Extroversion could explanation 20 percent of life satisfaction.
    Conclusion
    Finding showed that personality factors can be considered as a predictor for depression and life satisfaction.
  • Rahim Sharafkhani, Najaf Ahmadi, Dr Shaker Salarilak, Dr Mohammad Hosein Rahimirad, Dr Javad Khashabi Page 119
    Background and Aims

    Tuberculosis as one of the most important infectious diseases in the world is considered lethal. About a third of the world is infected by Mycobacterium Tuberculosis. 95 percent of cases and 98 percent risks of death from tuberculosis occur in developing countries. This study investigated the prevalence of Tuberculosis infection among health workers and office workers in Urmia University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional analytical study with analytical aims was conducted in 2008. 299 health workers from the educational hospitals of Urmia (Imam Khomeini, Motahari, and Taleghani) and 110 office staff were selected through menu sampling step into a class were studied. The data were analyzed with descriptive statistics and Pearson Chi-square test.

    Results

    The prevalence of tuberculosis infection in health workers was 37.5% and office staff 18%. Statistically compared in terms of infection was different in two groups. There was no significant association in TB infection prevalence between medical staff with high and low exposure. Between the hours of practice per week, history of BCG vaccination, BCG Oscar size, sex and size of PPD diameter there was no significant association. There was statistically significant correlation between increasing experience of practice in the health care system and PPD adoration size.

    Conclusion

    The results of this study showed that the prevalence of tuberculosis infection in health workers compared with general staff was high, this difference was statistically significant.

  • Rahim Sharafkhani, Dr Saeed Dastgiri, Dr Rasool Gharaaghaji Asl, Dr Saeed Ghavamzadeh Page 123
    Background and Aims

    Food security is one of the major challenges for socioeconomic programs in the communities. The number of food-insecure people in the 70 lowest-income countries rose from 849 million to 982 million between 2006 and 2007 in the world. The purpose of this study was to determine the prevalence of household food insecurity and its influencing factors.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 2500 households selected from Qaresoo region in Khoy city of the northwest of Iran. Household food security status was measured by a validated short questionnaire including six questions. Other required data (influencing factors) also were obtained alongside the validated questionnaire. Chi-square and logistic regression were used for data analysis using SPSS software.

    Results

    Prevalence of household food insecurity was 59.4 percent. Household food insecurity decreased by increasing the number of rooms at home, store numbers at village, residential infrastructure. Household food insecurity increased by distance from city. There was a significant relation between household food insecurity and family car ownership, home situation (rental or personal), parent situation at home (attendance of father and mother or one of them at home) and household's income (per month).

    Conclusion

    Our findings indicate that household food insecurity is prevalent in the northwest of Iran. Household's socioeconomic status was found as an important factor on household food security status.

  • Dr Ali Sharg, Ali Shakibi, Dr Rogieh Neisari, Leila Aliloo Page 129
    Background and Aims
    One of the perplexing problems with regard to addiction is its relapse since 50% of rehabilitated Iranian addicts tend to re-consumption. The aim of this study is to determine the factors related to the relapse of opiate addiction.
    Materials and Methods
    In this descriptive study 228 addicts referring to rehabilitation contents were selected based on goal sampling. The survey tool was the questionnaire. Data collection was carried out by trained experts through structured interview within six months. The data was analyzed using SPSS software.
    Results
    The results showed that all study cases had experienced at least one attempt to quit drug use Psychological disease (50.9%) was the most leading factor in relapse of opiate substance use.The addicts reported their viewpoints regarding the other factors as follows: Among individual factors; avoiding from isolation (%36), and among familial factors, improper interaction between parents and children had been reported by the addicts. With regard to the social factors the existence of addicts’ friends (35.5%), and related to the economical factors, lack of job was the major element with (34.6%). Considering cultural factors, lack of safe and healthy entertainments were leading factors mentioned by the addicts.
    Conclusion
    Based on survey findings many factors were involved to the relapsing to addiction which indicate the necessity of researches focusing to the relapse of addicts and the ways for avoiding themes to the addiction as a major depending factor to addiction.
  • Dr Ali Issazadegan, Dr Seeyamak Shykhi, Leila Ahmadian Page 137
    Background and Aims
    People’s health and well-being maybe determined by the interaction of endogenous and external rhythms. Late chronotypes should become anxious. The purpose of the present study was to investigate the relationship between circadian types (morningness-eveningness) and anxiety among the university students.
    Materials and Methods
    The method of present study was causal-comparative. Research participants were 288 (123 boys and 165 girls) of the university students. The scores obtained on the morningness-eveningness Questionnaire (MEQ) of Horn and Ostberg and state-trait anxiety inventory of spielberg. Data were analyzed by multivariable analysis of variance (Manova) and Analysis of variance (ANOVA) between two independent groups.
    Results
    The results showed that there was a significant relationship between two circadian type and anxiety (p<0/001). The result of Manova showed that there are significant differences between two circadian types in state-trait anxiety. The results of ANOVA showed that in circadian types and state-trait anxiety there isn’t significant differences between two groups.
    Conclusion
    Based on the findings of this study could be concluded that the anxiety is related to circadian type eveningness.
  • Mohammad Reza Najafi, Dr Karim Asgari Page 146
    Background and Aims
    Memory disturbance is common in epileptic patients and might be changed by anti convulsion drugs. In this research neuropsychological functions of epileptic patients with grand mal seizure (GMS) and complex partial seizure (CPS) who have been under drug treatment were compared together and then with normal people.
    Materials And Methods
    In a descriptive study 60 epileptic patients between 15 to 44 ages with GMS and CPS were randomly selected from neurology clinics and were given neuropsychological tests. Data was analyzed by SPSS.
    Results
    There was no significant difference between epileptic and normal people in visual memory. However there was a significant difference between epileptic and normal people in attention and working memory (P<0.05). Also there was a significant difference between GMS and CPS patients in attention and working memory but there was no difference between them in visual memory.
    Conclusion
    The results suggesting that disturbances in attention and working memory might be due to either drug therapy or underlying pathology of GMS and CPS or both.
  • Dr Rahim Mahmodlou Page 152
    Esophageal perforation is one of the most lethal forms of mediastinitis that usually named as disaster, denoting its lethality. The most important factor in patient salvage is early diagnosis. Post emetic rupture or Boerhaaves syndrome is accounted for 10-15 percent of causes. Unfortunately due to its rarity, usually is misdiagnosed as other equally serious but more prevalent pathologies such as acute myocardial infarction, perforated peptic ulcer, pulmonary emboli and acute pancreatitis. Here in we report a case of this disease that presented with pulmonary symptoms and early diagnosis was pulmonary emboli that definitive diagnosis confirmed after 12 hour and successfully treated with primary repair. As a conclusion it must be in differential diagnosis of acute onset chest symptoms such as chest pain or dyspnea.