فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیدعلی جوزی، سحر رضایان، مهدی ایرانخواهی، نبی الله مرادی صفحه 1
    این پژوهش با هدف ارائه برنامه راهبردی توسعه اکوتوریسم منطقه حفاظت شده مند بوشهر به انجام رسید. بدین منظور در گام نخست زون های منطقه حفاظت شده به روش ارزیابی چند معیاره تعیین شدند و سپس با تکمیل نیز کار (TCM) پرسشنامه کلاوسون در قالب روش هزینه سفر ارزش گذاری، بررسی و تجزیه و تحلیل شاخص تقاضای اکوتوریسم منطقه مورد مطالعه به انجام رسید. بر اساس محاسبات انجام شده ارزش تفرجگاهی منطقه مند در زمان مطالعه 000 و 250 و 698 و 5 ریال در ماه پیش بینی شد. به منظور تدوین و ارائه راهبردهای کمی توسعه اکوتوریسم در منطقه مند از روش برنامه ریزی راهبردی فریمن موسوم به ماتریس ذینفعان استفاده گردید. در این راستا ابتدا عوامل داخلی (نقا ط ضعف و قوت) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) محیط تحت بررسی شناسائی شدند. نتایج به دست آمده موید آن بود که علی رغم وجود جاذبه های طبیعی کم نظیر که بالقوه می توانند این عرصه را به قطب گردشگری طبیعت در مناطق حفاظت شده خشکی- دریائی کشور بدل نمایند، کمبودهایی هم چون ضعف در امکانات زیربنایی، عدم معرفی و تبلیغات نامناسب سبب شده محدوده تحت بررسی در جدول برنامه ریزی راهبردی در شرایط رقابتی (استراتژی ST) قرار گیرد.در پایان ماتریس فریمن بر اساس اولویت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اکولوژیکی منطقه مورد مطالعه تکمیل و پس از بارگذاری هریک از گزینه های توسعه، سه راهبرد پیشنهاد گردید که در این میان راهبرد: «جلب سرمایه گذاری بخش خصوصی از طریق ارائه تسهیلات بانکی با دوره بازگشت طولانی مدت و واگذاری انفال در قالب اسناد نود و نه ساله» با امتیاز ماخوذه 77 + به عنوان مهمترین راهبرد پیشنهادی توسعه اکوتوریسم در منطقه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، اکوتوریسم، روش هزینه سفر، روش فریمن، منطقه حفاظت شده مند بوشهر
  • حسین صباحی، محمد فیضی، هادی ویسی، کمال سادات سیلان صفحه 23
    رودخانه سیکان یکی از شاخه های انتهائی حوزه آبریز رودخانه سیمره می باشد 57 درصد اراضی کشاورزی شهرستان دره شهر در استان ایلام در اطراف این رودخانه قرار دارند. با توجه به مصرف سالیانه 1343 تن انواع کود های شیمیایی در این زمینها، انتظار می رود زه آب حاصل از زمین های کشاورزی که به رودخانه سیکان می ریزد، کیفیت آب رودخانه را تحت تاثیر قرار دهد. جهت پایه ریزی استراتژی های مدیریتی آینده، کیفیت فصلی آب رودخانه، بعداز ورود این زه آبها مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور خصوصیات کیفی آب که احتمال می رفت در اثر ورود زه آب کشاورزی تغییر کنند، در چهار فصل سال انداز هگیری شدند. دامنه غلظت 〖NH〗_3 از 53/0 تا 55/0 در تابستان و بهار و از 19/0 تا 26/0 میلی گرم بر لیتر در پاییز و زمستان متغیر بود که در تابستان و بهار بالاتر از حد مجاز برای آب آشامیدنی (کمتر از 3/0) بود. نیترات در حد مجاز برای آب قابل شرب بوده و در دامنه 7/3 تا 3/7 به ترتیب در پاییز و تابستان متغیر بود. سطح فسفات بین 007/0 تا 032/0 بترتیب در زمستان و تابستان متغیر بود که در حد استاندارد فسفات جهت جلوگیری از مشکلات وابسته به اتریفیکاسیون (کمتر از 035/0 میلی گرم فسفر بر لیتر می باشد. در پاییز غلظت سولفات بالاتر از استاندارد توصیه شده یعنی 250 میلی گرم بر لیتر بود. اکسیژن محلول (DO) و تقاضای اکسیژن شیمیایی (COD) در حد کاملا قابل قبولی قرار داشتند. فعالیت های کشاورزی به عنوان دلیل اصلی افزایش نسبی پارامترهای ذکر شده شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، تغییرات فصلی، رودخانه سیکان، منبع آلودگی
  • تقی طاوسی، محمود خسروی، خالد قادری زه صفحه 31
    هدف این پژوهش شناسایی رخداد خشکسالی و بررسی کوتاه مدت وقوع دوره های خشک ایرانشهر می باشد. برای بررسی خشکسالی، نمره استاندارد بارش سالانه (Z) ایرانشهر طی سال های 1385- 1359 به کار گرفته شد. برای شناخت دوره های خشک کوتاه مدت، مدل زنجیره مارکف مرتبه اول دو حالته استفاده گردید. روزهای سال به دو گروه، «روزهای تر» (بارش 1/0 میلی متر و بیشتر) و «روزهای خشک، (بارش کمتر از 1/0 ملی متر) تقسیم شد. پس از تعیین فراوانی روزهای «تر» و «خشک»، احتمالات ساده و اقلیمی طول هر یک از دوره های تر و خشک و چرخه هوایی آن ها محاسبه و دوره بازگشت آن ها مشخص گردید. تحلیل خشکسالی ها نشان داد که تکرار دوره های خشکسالی در سال های اول دوره آماری کمتر و از نظم بیشتری برخوردار بوده است. از سال 1377 به بعد نه تنها فراوانی خشکسالی ها بلکه طی سال های 1377 تا 1385 شدت و تداوم آنها افزایش یافته است. سپس مقدار احتمال دو روز پیاپی خشک یا تر، اختلاف بین احتمالات ساده و اقلیمی وقوع روزهای تر و خشک تعیین گردید. ولی بین احتمالات ساده و مطالعه اختلاف قابل توجه ای مشاهده نشد. در مجموع فراوانی روزهای خشک در تمامی ماه ها مشاهده شد و متوسط روزهای خشک بیست و پنج روز و بالاتر بدست آمد.
    کلیدواژگان: نمره استاندارد بارش، روزهای خشک، احتمال اقلیمی، مدل مارکف
  • نرجس عبدالمنافی، محمد موسوی بایگی * صفحه 45

    بیشتر مدلهای رایج پراکندگی آلودگی در هوا، مدلهای تحلیلی هستند که تغییرات مکانی سرعت باد و ضریب انتشار را در نظر نمی گیرند، یا برای مدنظر قرار دادن تغییرات مکانی سرعت باد و ضریب انتشار، در جهت حصول حل تحلیلی از فرضیات ساده کنندهای استفاده میکنند که این فرضیات علاوه بر اینکه از دقت مدل می کاهد، مدل را نیز از نظر ریاضی پیچیده میکند. مدلهای تحلیلی برای شرایط وارونگی دمایی یا عدم وجود آن بصورت جداگانه ارائه میشوند. در این تحقیق با حل عددی معادله انتقال- انتشار یک آلاینده دائمی مرتفع از سطح زمین، تغییرات مکانی پروفیل قائم سرعت باد و ضریب انتشار مدنظر قرار میگیرد. در اینجا مدل برای شرایط وجود یا عدم وجود وارونگی دمایی ارائه میگردد و حل عددی معادله انتقال- انتشار بصورت دو بعدی و ماندگار توسط روش اختلاف محدود انجام میشود. صحتسنجی مدل توسط داده های آزمایشات انجام شده توسط محققین قبلی و مدلهای تحلیلی موجود انجام میشود. به علت مدنظر قرار دادن تغییرات مکانی سرعت باد و ضریب انتشار بدون هیچگونه سادهسازی، نتایج مدل حاکی از عملکرد خوب آن نسبت به مدلهای موجود است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پراکندگی آلودگی، مدل گوسی، معادله انتقال، انتشار، روش اختلاف محدود
  • محسن ابراهیمی خوسفی، روشنک درویش زاده، علی اکبر متکان، داوود عاشورلو صفحه 59
    رطوبت خاک و پوشش گیاهی از جمله مهم ترین عوامل تاثیرگذار در خشکسالی می باشند. بنابراین بررسی چگونگی رفتار طیفی خاک (بخصوص در باند مادون قرمز نزدیک و قرمز) و درصد پوشش گیاهی در برآورد میزان خشکسالی امری ضروری است. در این تحقیق از شاخص عمودی و خشکسالی (PDI) شاخص عمودی خشکسالی اصلاح شده، (MPDI) و شاخص ذخیره ی آب گیاه (VSWI) به منظور بررسی خشکسالی در مناطق خشک ناحیه مرکزی ایران در محدوده زمانی چهار سال (1381- 1378) استفاده شده است. به همین منظور از تصاویر سنجنده ETM+ مربوط به سال های 1378 و 1381 و آمار بارندگی 23 ساله استفاده گردید. بررسی روند پوشش گیاهی با استفاده از شاخص های گیاهی مورد استفاده نشان داد که در مناطق خشک، شاخص 2 SAVI روند تغییرات پوشش گیاهی را به خوبی آشکار می سازد. نتایج حاصله از شاخص عمودی خشکسالی اصلاح شده نشان داد که در سال 1381 با وجود بارندگی بیشتر نسبت به سال 1378 شدت خشکسالی افزایش یافته است که این بدلیل کاهش درصد پوشش گیاهی ناشی از کاهش بذردهی گیاهان مرتعی در سال های قبل می باشد. شاخص PDI روند کاهشی در شدت خشکسالی را نشان داد زیرا این شاخص بر پایه ی رطوبت خاک عمل می کند.
    کلیدواژگان: شاخص های پوشش گیاهی، خشکسالی، شاخص عمودی خشکسالی، شاخص عمودی خشکسالی اصلاح شده
  • فرزاد جلیلیان، یعقوب فتحی پور، علی اصغر طالبی، امین صدارتیان صفحه 73
    مگس های سیرفید مناطق شمالی استان ایلام طی سا لهای 1382 و 1383جمع آوری و شناسایی شدند. در این تحقیق، فراوانی و تغییرات جمعیت برخی گونه های مهم در منطقه نیز مورد بررسی قرار گرفت. طی این تحقیق، در مجموع تعداد 30 گونه مگس سیرفید جمع آوری و شناسایی شدند که در میان آن ها تعداد 21 گونه شکارگر، 8 گونه پوسیده خوار و یک گونه گیاهخوار بودند. تمام گونه ها برای اولین بار از استان ایلام گزارش می شوند. نتایج مربوط به فراوانی جمعیت که برای بررسی آن طی سال 1383 از تله مالایز استفاده شد نشان داد که سه گونه Episyrphus balteatus (De و Eupeodes corollae (Fabricius) Geer)، وScaeva albomaculata (Macquart) به ترتیب بالاترین فراوانی را در بین گونه های جمع آوری شده دارا بودند. لاروهای هر سه گونه شکارگر شته ها هستند. بررسی های مربوط به تغییرات جمعیت سه گونه یاد شده مشخص کرد که هر سه گونه بالاترین جمعیت را در اوایل فصل بهار هنگامی که شته ها در طبیعت به وفور یافت می شوند، دارند.
    کلیدواژگان: مگس های سیرفید، فراوانی، تغییرات جمعیت، ایلام، ایران، دوبالان
  • محمدحسین شریف زادگان، سید امیر رضوی دهکردی صفحه 87
    تلاش برای داشتن یک برنامه ملی آمایش سرزمین در طول 35 سال گذشته همواره با موانع و چالش های متعددی مواجه شده است. تجربه برنامه ریزی از نوع آمایش سرزمین در ایران موید اتفاقات و تصمیم گیری های پرفراز و نشیبی در ابعاد مفهومی، نظری های، تکنیکی، رویه ای، فرایندی، سازمانی و قانونی میباشد که گاه منجر به پیشبرد این امر شده و گاه در جهت به انزوا کشاندن و انحراف از مسیر اصلی حرکت گردیده است. این پژوهش قصد دارد که برنام هریزی «آمایش سرزمین» را با دیدگاه فرایندی بررسی و ارزیابی کند و در این مسیر به مفاهیم، سازمان های درگیر و قوانین حاکم بر نظام برنامه ریزی ایران در رابطه با آمایش سرزمین توجه خاصی نشان دهد تا بتواند بخشی از چالش های موجود در گذشته و حال را دریابد و برای رهایی و برطرف نمودن آنها راه حلهایی ارائه دهد. بر اساس یافته های پژوهش، مهم ترین علل عدم تحقق برنامه های آمایش سرزمین در ایران در زمینه های مفهومی، سازمانی و قانونی است. با وجود برداشت های نادرست و شناخت های اندک از مقوله آمایش سرزمین، شرایط جغرافیایی سرزمین پیچیده و متنوع ایران، قوانین کم و بیش مستقل و الزام آور مرتبط با آن، جایگاه تشکیلاتی متزلزل و مبهم و نیز وجود نگاه غالب بخشی در برنامه ریزی های میان مدت توسعه اقتصادی و اجتماعی، عملیاتی شدن پیشنهادات برنامه های آمایش با مشکلات فراوانی مواجه است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، فرایند برنامه ریزی، ارزیابی
  • اعظم نامداری، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، فرامرز ترکیان، ذبیح الله مزارعی صفحه 101
    هدف از این تحقیق میدانی؛ شناسایی، طبقهبندی و کددهی پسماندهای خطرناک تولیدی، به منظور مدیریت جامع پسماندها در بزرگترین واحد نفتی خاورمیانه - شرکت بهرهبرداری شماره 2 نفت و گاز کارون در اهواز _ بر اساس RCRA، میباشد. جهت تحقق این هدف، تجزیه و تحلیل پرسشنامه 154 سوالی، نقشه های ترسیم شده واحدها، انجام آزمایشات استاندارد، مقایسه مواد شیمیایی شناسایی شده در زائدات با 8 فهرست استاندارد بین المللی مواد خطرناک و تعیین تعداد مواد موجود در هر فهرست، در راس امور قرار گرفت. نتایج این تحقیق که برای اولین بار در ایران بهانجامرسیده؛ نشان میدهد که: 33 نوع مادهزائد خطرناک، 5 گروه مادهغیر خطرناک و 25 نوع مادهزائد که خطرناک بودن آنها اثبات نشده، شناسایی شده اند که 3 نوع ماده در فهرست مواد زائد خطرناک حاد، 4 نوع درفهرست موادزائد خطرناک سمی، 4 نوع درفهرست موادزائد خطرناک از منابع مشخص، 8 نوع در فهرست مواد سمی متقدم، 6 نوع در فهرست سمیت سازمان حفاظت محیطزیست آمریکا و 10 نوع در فهرست سمیت بر حسب استخراج، قرار گرفتند. 6 فلز سنگین نیکل، سرب، روی، مس، کروم و کادمیوم در گروه موادسمی، قرار دارند. در نهایت، جهت پیشگیری از آلوده شدن خاک های اطراف کارخانه ها به مواد خطرناک، سانتریفیوژ پساب و برای پاکسازی خاکهای آلوده، تصفیه زیستی، پیشنهاد؛ و نحوه مدیریت نهایی هر گروه از پسماندهای خطرناک وغیر خطرناک، تعیین شد.
    کلیدواژگان: پسماند خطرناک، صنعت نفت، قانون حفاظت و بازیافت منابع، نمکزدایی و بهره برداری
  • اسکندر زند، محمد علی باغستانی، محمدرضا لبافی حسین آبادی، علیرضا عطری، مهدی مین باشی معینی صفحه 119
    طی سال های 1383 تا 1386 مقاومت علف های هرز یولاف وحشی Avena) (ludoviciana (Lolium، فالاریس(Phalaris sp.)، چچم rigidum) Lolium) و سوروف (Echinochloa cruss-galli) در استان های خوزستان، فارس، مرکزی، گلستان، کرمانشاه، آذربایجان، گیلان و مازندران مورد مطالعه قرار گرفت. در طی این سالها 333 نمونه بذر جمع آوری شد که 319 نمونه از آن ها مشکوک به مقاومت و 14 نمونه نیز حساس بودند. از این تعداد 182نمونه یولاف وحشی، 61 نمونه فالاریس و 14 نمونه چچم مشکوک به مقاومت به علف کش های بازدارنده استیل کوآنزیم آکربوکسیلاز)شامل کلودینافوپ پروپارژیل، فنوکساپروپ پی اتیل و دیکلوفوپ متیل(تشخیص داده شدند و 76 نمونه دیگر مربوط به علف هرز سوروف بود که مشکوک به مقاومت به علف کش های پروپانیل، بوتاکلر، مولینیت و تیوبنکارب بودند. در مجموع نتایج نشان داد که از مجموعه 333 نمونه جمع آوری شده، مقاومت 82نمونه (26 %) جمع آوری شده از 92 مزرعه به وسعت 525 هکتار قطعی، مقاومت 99 نمونه (30 %) جمع آوری شده از 86 مزرعه به وسعت 625 هکتار محتمل و مقاومت 152 نمونه (46 %) جمع آوری شده از 68 مزرعه به وسعت 498 هکتار نیز منتفی شناخته شد. درصد افزایش تعداد نمونه های مقاوم، مساحت مزارع آلوده به بیوتیپ های مقاوم، و تعداد مزارعی که آلوده به علف های هرز مقاوم بودند در سال 1386 نسبت به سال 1383 نیز برای نمونه های مقاوم به ترتیب 298 283 % 203 % % بود. آنچه مسلم است در طی این سال ها تعداد مزارع آلوده به بیوتیپهای مقاوم به شدت رو به افزایش بوده و بیشترین افزایش به ترتیب مربوط به علف های هرز یولا فوحشی، فالاریس و چچم است. هم چنین در طی این سال ها بیشترین تعداد نمونه، سطح و تعداد مزرعه برای یولاف وحشی مقاوم به ترتیب مربوط به استان های خوزستان، کرمانشاه، فارس، گلستان و ایلام بوده است. این مقادیر برای فالاریس به ترتیب مربوط به استان های خوزستان، گلستان و فارس و برای علف هرز چچم مربوط به ترتیب مربوط به به استان های فارس و خوزستان بود.
    کلیدواژگان: یولاف وحشی، فالاریس، چچم، سوروف و مقاومت به علف کش
  • حمیدرضا مرادی، حمیدرضا پورقاسمی، مجید محمدی، محمدرضا مهدویفر صفحه 129
    محدودیت استفاده از اعداد محققین را بر آن داشته که از مجموعه های فازی برای بیان وزن عوامل استفاده کنند. مزیت این تئوری در آن است که به جای یک عدد، دامنهای از اعداد با درجه امکان مشارکت در لغزش در نظر گرفته میشود. لذا هنگامی که از تئوری مجموعه های فازی برای بیان وزن عوامل استفاده می شود به طور قطع و یقین یک عدد به عنوان وزن تعیین نمیگردد، بلکه تنها امکان صحیح بودن عدد ارائه شده بیش از امکان صحیح بودن سایر اعداد نزدیک به آن در نظر گرفته میشود. هدف از این تحقیق تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمینلغزش با استفاده از اپراتور فازی گاما در حوزه آبخیز هراز میباشد. به این منظور هر یک از عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه از قبیل نقشه شیب، جهت شیب، ارتفاع، لیتولوژی، کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از شبکه آبراهه، فاصله از رقومی گردیدند. GIS گسل و نقشه همباران منطقه شناسایی و در محیط نقاط لغزشی با استفاده از عکسهای هوایی و بازدیدهای میدانی شناسایی و سطح همبستگی هر یک از عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش و نقاط لغزشی با استفاده از مدل نسبت فراوانی (Frequency ratio) مشخص و سپس مقادیرفازی با استفاده از نظرات کارشناسی و تعیین توابع عضویت برای هر تعیین گردید. مقادیر مختلفی Idrisi یک از عوامل موثر در محیط نرم افزار از گاما جهت آنالیز مورد استفاده قرار گرفت به طوری که نتایج نشان داد، بیشترین دقت را در تهیه نقشه l اپراتور فازی گاما با مقدار 0.975 حساسیت به خطر زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی زمین لغزش، تئوری فازی، توابع عضویت، اپراتور فازی گاما، نسبت فراوانی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حوزه آبخیز هراز
  • محسن عبدالهی، مسعود فریادی صفحه 143
    اغلب کشورهای جهان به دلیل اهمیت روزافزون مسایل محیط زیستی، سازمان مشخصی 163) کشور وزارتخانه و 23 کشور سازمان(را مسوول رسیدگی به امر حفاظت محی طزیست ساخته اند. در ایران این وظیفه در عهده سازمان حفاظت محیط زیست گذاشته شده است. با وجود تلاشهای عدیده این سازمان، همچنان مشکلات محیط زیستی کشور روند فزایندهای دارند و در برخی موارد مانند آب و هوا خسارتهای جبران ناپذیری به محیط زیست ایران وارد شده است. خلاءها و کاستی های گوناگون در قوانین و مقررات موجود در کنار ساختار کنونی سازمان حفاظت محیط زیست، کارکرد این سازمان را ناکارآمد ساخته است. این کاستی ها در سه دسته قابل دسته بندی هستند: خلاءهای قانونی مربوط به جایگاه و وظایف سازمان، خلاءهای قانونی در خصوص روابط میان سازمانی این سازمان و دیگر سازمانها مرتبط با محیط زیست و سرانجام مشکلات برون سازمانی. این خلاءها و نبود برنامه های جامع توسعه پایدار کشور و عدم نظارت مجلس بر مسایل محیط زیستی زمینه ساز عدم مدیریت جامع، یکپارچه و کارآمد محیط زیست کشور شده است. راه حل پیشنهادی لازم در این زمینه اتخاذ رویکرد مدیریت جامع و یکپارچه محیط زیست از طریق اصلاح قوانین محیط زیست و ادغام آن در بطن یک مجموعه و نیز ادغام نهادهای موازی محیط زیستی در قالب یک وزارتخانه قوی است.
    کلیدواژگان: سازمان محیط زیست، چالش های حقوقی، خلاء قانونی، مدیریت یکپارچه
  • علیرضا آستارایی، فرشته الماسیان صفحه 181
    قدار شیرابه تولیدی در فرایند تبدیل زباله های شهری به کمپوست، به دلیل بالا بودن مقدار رطوبت آنها شیرابه زیادی تولید میشود. بنابراین اگر زباله های شهری به روش های مناسب جمعآوری و مصرف نگردد، میتواند مشکلات زیستمحیطی زیادی ایجاد نماید. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر شیرابه حاصل از کمپوست زباله شهری بر خصوصیات خاک، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گندم با چهار تیمار آبیاری با نسبتهای مختلف شیرابه به آب (T0 = آب معمولی، 40 =T40، 20 = T20 و 60 =T60 درصد حجمی شیرابه با آب) به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه بر گیاه گندم انجام شد. نتایج بدست آمده بیانگر اثرات معنیدار نسبتهای مختلف شیرابه به آب بر pH، هدایت الکتریکی عصاره اشباع، درصد کربن آلی، نیتروژن کل و فسفر قابل دسترس در خاک، عملکرد و اجزای عملکرد گندم متناسب با افزایش نسبت شیرابه به آب است. هدایت الکتریکی عصاره اشباع، درصد کربن آلی، نیتروژن کل و فسفر قابل دسترس در خاک با افزایش غلظت شیرابه افزایش داشت و حداکثرآنهادر تیمار T60 بود. تعداددانهدر سنبله، ارتفاع گیاه، وزن دانهدر سنبله،عملکرد کاهو کلش ودانهدر تیمار T20 نسبت به شاهد بترتیب 43/5،. (p ≤0/05) داشت معنی داری درصدافزایش 57/1 و 46/3، 58/2، 13/8 طول سنبله و وزن هزار دانه در تیمار T20 (نسبت شیرابه به آب 20/80) در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری را نشان نداد. افزایش غلظت شیرابه به بیش از 20 درصد حجمی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم را نسبت به شاهد کاهش داد که احتمالا به دلیل افزایش شوری خاک و اثرات منفی آن بر این پارامترها میباشد.
    کلیدواژگان: شیرابه زباله شهری، خاک، گندم
  • محمدرضا پورجعفر، علیرضا صادقی، فریال احمدی صفحه 193
    پژوهش حاضر به منظور بازیابی منظر طبیعی مسیل خشک شیراز به مثابه اکوسیستم زنده و پویای شهر شیراز بر مبنای انگاره های طراحی منظر پایدار شکل گرفته است. در فرآیند بازیابی این منظر طبیعی، نخست به بازشناسی وضعیت موجود بستر از طریق تحلیل نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدید های این بستر پرداخته شده است. سپس با رعایت اصول طراحی منظر پایدار (اکولوژیکی و زیبایی شناسی و کارایی)در مناظر طبیعی (مرمت منظر) که بر حفاظت از منابع طبیعی بستر، طراحی به منظور نمایش زیبایی های اکولوژیکی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین خودکفایی مناظر تاکید دارد، پیشنهادات در زمینه احیا و مرمت مسیل خشک شیراز داده شده است. این پیشنهادات بر حفاظت از حریم هوایی بستر جهت ارتقا پذیرش پرندگان مهاجر، حذف کاربری های ناسازگار با حرایم طبیعی بستر چون تصفیه خانه آب شیراز، بیمارستان نمازی و...، احداث بندهای آبی و خاکی جهت ذخیره سازی آب رودخانه در فصول کم باران و پیاده سازی حاشیه این منظر طبیعی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: منظر پایدار، مرمت منظر طبیعی، مسیل خشک شیراز
  • اصغر ضرابی، سعید موحدی، حمیدرضا رخشانی نسب صفحه 203
    رویکرد به اکوتوریسم به عنوان یک الگوی فضایی امروزه دامنه وسیعی یافته است. اکوتوریسم از نظر زیست محیطی موجب حفظ محیط زیست و از نظر اقتصادی، پویایی اقتصاد جوامع محلی را با ایجاد اشتغال و درآمد سبب میشود. بر این اساس، شناسایی قابلیتها و راهکارهای توسعه طبیعت گردی در نواحی مختلف جغرافیایی از اهمیت اساسی برخوردار است. در این راستا، پژوهش حاضر به ارزیابی و سطح بندی پتانسیلهای طبیعت گردی سیستان میپردازد. این پژوهش با هدف سنجش میزان جذابیت فضاهای اکوتوریستی سیستان؛ ضمن شناسایی قابلیتهای توسعه فضایی اکوتوریسم، راهکارهای تقویت جریان اکوتوریسم را در سطح ناحیه ای اولویت بندی و است «توصیفی، تحلیلی و پیمایشی» مشخص مینماید. روش انجام پژوهش به شیوه «تحلیل خوشه ای» که با استفاده از 14 نماگر و با بهره گیری از مدل سلسله مراتبی انجام شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که چاهنیمه های سیستان، دریاچه هامون و کوه خواجه به علت برخورداری از پتانسیل- های نسبتا زیاد، از نظر جذب اکوتوریست در بالاترین سطح (فراجذاب) قرار دارند. سد کوهک، پارک جنگلی، رودخانه هیرمند، سد سیستان و سد زهک به دلیل عدم وجود قابلیتهای فرهنگی، امکانات اقامتی و آب سالم و گوارا در سطح دوم (میانجذاب) قرار گرفته و نهایتا چشم انداز بیابانی سیستان به علت فقر منابع طبیعی، محدودیت جذابیتهای پیرامونی، کمبود امکانات رفاهی و پایین بودن سطح دسترسی و امنیت در پایینترین سطح (فروجذاب) واقع شده اند. بنابراین با در نظر داشتن قابلیتهای توسعه هر فضا و فراهم نمودن امکانات و تسهیلات مورد نیاز، می توان به ترتیب فضاهای فروجذاب، میانجذاب و فراجذاب را در اولویت توسعه فضایی قرار داد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعه پایدار، گردشگری، مدل تحلیل خوشه ای
|
  • Seyed Ali Jozi, Sahar Rezaian, Mahdi Irankhahi, Nabiollah Moradi Page 1
    This research was performed with the aim of providing a quantitative strategic plan for ecotourism development in Mond Protected Area, Booshehr Province. Therefore, as a first step, Mond Protected Area’s zones were identified using the Multi Criteria Evaluation (MCE) method and valuation and analysis of the region’s ecotourism demand index was performed through completing Clawson questionnaires in the form of Travel Cost Method (TCM). Results of this investigation showed that the forecasted outdoor recreational value of Mond Protected Area was equal to 5,698,250,000 Rials per month during the period of study. For the purpose of collection and presentation of quantitative strategies for ecotourism development in Mond Protected Area, we used the Freeman strategic planning matrix method known as the “interested party matrix”. To this purpose, internal factors (Strengths and Weaknesses) and external factors (Opportunities and Threats) in study area were identified and evaluated. Finally, the Freeman matrix was completed on the basis of economic, social, cultural and ecological priorities in the study area and by loading each development alternatives, three strategies were recommended of which the strategy “attraction of investment in private sector via giving bank facilities with long term return period, with +77 score” is in the position of high important strategy of ecotourism development in study area.
  • Hossein Sabahi, Mohammad Faizi, Hadi Viesi, Kamal Sadate Asilan Page 23
    Sikan River is one of the end branches flowing from Saymareh River. 57% of agricultural land in Dareshaher are located in the environs of this river. In view of the consumption of 1343 tons of chemical fertilizers per year, the effluents from this land can influence the quality of river water. With a view to providing basic management strategies, the seasonal variations in water quality were evaluated. In this way, the quality characteristics of river water which may be influenced by wastewater, was measured in four seasons throughout the year. The NH3 ranged from 0.53 to 0.55 mg/lit in spring-summer and 0.19-0.26 mg/lit in autumn-winter which is higher than the drinking water guidelines value for spring-summer, namely <0.3. The nitrate content was within the permissible range for potable water, and varied from 3.7 to 7.3 mg/lit in autumn and summer, respectively. The levels of phosphate in the river varied between 0.007 and 0.032 mg PO4 as P/lit in winter and summer, respectively, which is the standard level for P in water system to prevent eutrophication-related problems, i.e. <0.035 mgP/lit. The sulfate concentration was higher than the recommendation standard of 250 mg/lit in autumn. DO and COD levels were completely acceptable. In sum, the related agricultural activities justify the relative increase of mentioned parameter in summer.
  • Taghi Tavousi, Mahmood Khosravi, Khaled Ghaderi Zeh Page 31
    The purpose of this study is to identify the occurrence of drought events and short-term dry periods in Iranshahr region. The standardized precipitation values are applied for detecting drought in Iranshahr region for the period of 1980-2006. For recognition of short duration dry periods, a Markov chain model was used. The daily data were classified into two groups; wet days (precipitation equal or more than 0.1mm) and dry days (precipitation less than 0.1mm). The frequency of wet and dry periods and the probabilities of the duration of each wet and dry period and its return periods were calculated. The analysis of droughts has shown that the frequency of drought periods in the initial years of statistical period is fewer and that they have less regularity. After 1998, not only the drought frequency but also its intensity and duration is increased. The probability of two successive wet or dry days, the differences of simple and climatic probabilities of wet and dry days was determined. The results showing that significant differences do not exist between simple and climatic probabilities of wet and dry short duration periods. The frequency of dry days is observed in all months. The monthly average of dry duration is 25 or more days.
  • Narjes Abdolmanafi, Mohammad Mousavi-Baygi Page 45

    Most air pollutant dispersion models are analytical models that do not consider the spatial variation of wind velocity and diffusivity coefficient. To obtain an analytical model by considering the spatial variation of wind velocity and diffusivity coefficient, some simplifying assumptions must be made; in addition, the analytical solution is more complicated and less accurate. In this study, by solving the advection-dispersion equation for a steady and elevated pollutant stack, the spatial variation of the wind velocity and diffusivity coefficient is considered and the 2-dimensional distribution of the pollutant concentration is calculated. The model could be applied for both stable and unstable conditions. The advection-dispersion equation has been solved using the finite difference method. The proposed model has been validated using other researcher's experiments data and existing analytical models. The results show a good level of accuracy for the model.

  • Mohsen Ebrahimi Khusfi, Roshanak Darvishzade, Aliakbar Matkan, Davood Ashourloo Page 59
    Since soil moisture and vegetation cover are the most important parameters effecting drought, analyses of the vegetation fraction and soil spectral signature, especially in the red and infra red bands, are essential in drought estimation. In this study, the Perpendicular Drought Index (PDI), Modified Perpendicular Drought Index (MPDI) and Vegetation Supply Water Index (VSWI) have been used for drought assessment in arid regions in Central Iran during a time interval of four years (1999- 2002). To do this, ETM+ images of LANDSAT 7 for the years 1999 and 2002 and the rainfall statistics for 23 years have been used. Analysis of vegetation cover using vegetation indices demonstrated that in arid regions, changes in vegetation cover were best mapped using a SAVI2 index. The results of MPDI indicated that drought has increased in the rangelands of the study area because of a decrease in seeding of the rangeland and vegetation fraction. PDI showed that the severity of the drought has decreased due to an increase in rainfall in 2002.
  • Farzad Jalilian, Yaghoub Fathipour, Ali Asghar Talebi, Amin Sedaratian Page 73
    In addition to the abundance and population fluctuation of the common species, the fauna of syrphid flies of the northern parts of Ilam Province were studied during the period 2003-2004. In total, 30 species of syrphids including 21 predatory species, 8 saprophages species and one phytophagus species were identified. All species are first records from Ilam Province. The results of population abundance obtained from Malaise traps during 2004 indicated that Episyrphus balteatus (De Geer), Eupeodes corollae (Fabricius) and Scaeva albomaculata (Macquart) are among the most frequently occurring species and also important predators of aphids in this region. The population fluctuation of these three species showed that the highest population levels of adults occur in early spring.
  • Mohammad Hosein Sharifzadegan, Saied Amir Razavi Dehkordi Page 87
    Attempts to prepare a national spatial plan over the previous 35 years have always met problems and challenges. Experience of spatial planning in Iran (often at national level) has encountered events and decision taking through concepts, theories, techniques, producers, processes, organizations and logic that have sometimes led to improvement in this work and at other times deviated it from its correct path. This research aims to analyse and evaluate spatial planning through a process of planning point of view and, in this way, focuses on concepts, organizations and current rules in Iran’s planning system to understand some of present challenges and make recommendation for confronting them. According to the research outcomes, major reasons for the failure of Iran’s spatial plans are found in the conceptual, organizational and logical contexts. It is therefore not expected that spatial planning recommendations would be operational, because of incorrect presumptions and poor recognition that surround the spatial planning issue as well as some independent and obligatory rules, unstable and imprecise organizational arrangements, and the existence of a dominant sectorial view of long-term economicdevelopment planning.
  • Azam Namdari, Nematollah Jaafarzadeh Haghighifard, Faramarz Tarkian, Zabihollah Mazarei Page 101
    This study focuses on the identification, classification and encoding of hazardous generational wastes aimed at running a comprehensive waste management, on an RCRA basis, in the greatest Middle East oil unit at Ahvaz Karun Oil and Gas production unit no.02. To achieve such a purpose, a 154-test questionnaire analysis, drawings of units, standard experiments, comparison of the chemicals found in the wastes with 8 lists of hazardous materials available in standard international checklists and determination of the number of materials available per checklist have been put into practice. The results of this research undertaken for the first time in Iran, reveals that: 33 kinds of toxic hazardous wastes, five kinds of non-hazardous materials and 25 types of as yet unproven wastes were detected; among these, 3 kinds of them were placed in acute hazardous wastes, four in toxic hazardous wastes, 4 in hazardous wastes from definite sources, 8 in priority toxic materials, 6 on the US Environmental Protection Agency (EPA) checklist and 10 in the toxic TCLP toxic checklist. Six heavy metals, namely nickel, lead, zinc, copper, chromium and cadmium, are categorized as toxic materials. Finally, waste water centrifugation was recommended to prevent the factory offshore soil becoming polluted with hazardous materials and bioremediation to purify the contaminated soils; the final waste management for each group of hazardous and nonhazardous wastes was determined.
  • Eskandar Zand, Mohammad Ali Baghestani, Mohammad Reza Labafi Hosinabadi, Ali Reza Atri, Mahdi Minbashi Moeini Page 119
    Experiments were conducted to investigate herbicide resistance in wild oat, canary grass, rye grass, and barnyard grass that were collected from Khuzestan, Fars, Markazi, Golestan, Kermanshah, Azarbayjan, Gilan and Mazandaran Provinces during 2004 to 2008. From among 333 collected weed biotypes collected, 319 weed biotypes were suspected to be resistant to and 14 to be susceptible to herbicides. It was found that 182 wild oat biotypes, 61 canary grass biotypes and 14 ryegrasses out of the collected biotypes showed resistance to acetyl- CoA carboxylase inhibiting herbicides (including Clodinafop-propargyl, fenoxaprop P ethyl and Diclofop methyl) and 76 weed biotypes showed suspected resistance or resistance to Propanil, Butachlor, Molinate and Thiobenkarb herbicides. The results indicated that 82 biotypes out of 333 biotypes (26%) collected from 92 fields (525 ha) showed resistance, 99 biotypes (30%) collected from 86 fields (625 ha) were tolerant and 152 biotypes (46%) collected from 68 fields (498 ha) did not show any herbicide resistance. Based on the number of resistant samples, the fields or field area was 298%, 283% and 203% respectively in 2008 as compared to 2005. It is incontrovertible that the number of infested fields to resistant weed biotypes is increasing and serious intensification was reported in the cases of wild oat, canary grass and rye grass, respectively. It was also reported that the maximum frequency, area and the number of infested fields to resistant wild oat was detected in Khuzestan, Kermanshah, Fars, Golestan and Ilam Provinces. The maximum frequency, area and the number of infested fields to resistant canary grass was found in Khuzestan, Golestan and Fars Provinces.
  • Hamid Reza Morady, Hamid Reza Pourghasemi, Majid Mohammdi, Mohammad Reza Mahdavifar Page 129
    Research aimed at showing element weight used fuzzy sets because of the limitation on the use of numbers. The benefit of this theory includes the range of numbers with an accompanying possibility of the degree of landslide that can be used instead of one number. Thus, when the fuzzy collections theory is used for presenting weight factor, certainly a number is cannot determined for weight, but the only possible correct numbers provided more than other numbers may be close to correct its intended. The aim of this study was to supply landslide hazard zoning using gamma fuzzy operator in Haraz watershed. To achieve this objective, each factor having an impact on landslide occurrence - such as slope, aspect, elevation, lithology, land use, distance of road, distance of drainage, distance of fault and precipitation – were digitally mapped in a GIS environment. Landslide points were recognized using air photography and extensive field study and the level of correlation between each effective parameter in landslide occurrence with landslide points was determined using the frequency ratio model; fuzzy values were then determined using scientific ideas and a fuzzy membership function was obtained for each effective parameter in an Idrisi software environment. In this research for analysis we used different values of gamma. The results showed a gamma fuzzy operator with value l = 0.975 had best accuracy in making a landslide hazard susceptibility map in study area.
  • Mohsen Abdollahi, Masuod Faryadi Page 143
    Due to increased environmental problems, most countries in the world charge a specified agency with responsibility for environmental protection. In Iran, this mission has been given to the Department of Environment (DoE). Notwithstanding the silent endeavors of this Department, there are a lot of problems which are causing a deteriorating environment in Iran, particularly in terms of air, water and biological diversity. Inefficiency in the legislative system alongside the disorganization of the DoE, have led to inadequacy in the Department’s work. This inadequacy can be classed in three categories: law-related inefficiency of the Department; a lack of law governing interorganizational relations; and, finally, ultra-organizational problems. These inefficiencies, in the absence of any comprehensive sustainable development programme, on the one hand, and the non-existence of any parliamentary supervision on environmental matters, on the other, have led to non-integrated and ineffective management of the environment in Iran. This article considers the integrated management approach as a suggested solution, inter alia by amending and incorporating the environmental laws into a single code and also by integrating environmental related agencies, including the DoE, in the form of a powerful Ministry.
  • Ali Reza Astaraei, Fereshteh Almasian Page 181
    The amount of municipal waste leachate produced during the process of composting of solid waste refuse is high, due to its higher moisture content. Therefore, improper collection methods and uses can cause environmental problems. This study was conducted in order to investigate the effect of municipal soild waste compost leachate (MSWC leachate) on yield and yield components of wheat (Triticum aestivum) with four irrigation treatments of different leachate-to-water ratios (T0=water, T20=20%,T40=40%, T60=60% V/V basis) in a completely randomized design with three replications under greenhouse conditions. Results obtained indicate the significant effect of different leachate to water ratios on ECe, pH, TN, available P and OC of soil, yield and yield components of wheat. ECe, TN, available P and OC of soil increased, but the soil pH decreased with MSWC leachate concentrations and the maximum was recorded for the T60 treatment. The number of grains per spike (more than 1.4 times), plant height (13.8%), grain weight per spike (more than 1.6 times), grain and straw yields (more than 1.5 and 1.6 times, respectively), and the ratio of grain weight to straw weight in a leachate-towater ratio of 20/80 (T20) treatment increased when compared to their respective controls and the other treatments (p≤0.05). Spike length and 1000 grain weight in a leachate-to-water ratio of 20/80 (T20) treatment were not significantly different from their respective controls. Increasing the leachate concentrations to more than 20%, reduced yield and yield components of wheat compared to control, probably due to a soil salinity increase and its negative impacts on the parameters studied (p≤0.05).
  • Mohammad Reza Pour Jafar, Ali Reza Sadeghi, Ferial Ahmadi Page 193
    The current research has been designed to revive the natural landscape of Khoshk River as an alive and dynamic ecosystem of Shiraz city. In the revitalization process of this natural landscape, first the current status of the river bed have been studied and analyzed through recognizing its strengths, weaknesses, potentials and threats. Then, with an emphasis on sustainable landscape design principles in natural landscapes that emphasize the protection of natural resources, designs that show the ecological, cultural and social beauty of this natural landscape of Khoshk River and suggestions for organizing it have been presented. These suggestions emphasize the importance of protecting the airspace above the river bed in order to promote acceptance by migratory birds, eliminating incompatible developments such as the Namazi Hospital and Shiraz water refinery and constructing a water and soil dam in order to store water in low rainfall seasons and design the margins of the natural landscape of Khoshk River.
  • Asghar Zarabi, Saeid Movahedi, Hamid-Reza Rakhshaninasab Page 203
    Considering ecotourism as a spatial pattern is common in our contemporary world. From the bioenvironmental point of view, ecotourism maintains the environment and, from the economical viewpoint, it leads to economic dynamism in the local community by providing employment and income. Thus, recognizing the potentials and approaches toward developing natural tourism in different geographical regions is extremely significant. In this regard, the present study deals with assessment of the natural tourism potential of the Sistan area. This research aims at assessing the attractiveness of the ecotourism sites in Sistan, recognizing its ecotourism spatial development potentials, and determining approaches for reinforcing ecotourism at the regional level. This study employs a descriptive, analytical and survey method using 14 indexes, using the "cluster analysis" model. The findings show that the Chahnimeh natural wells of Sistan, Hamoon Lake and Khaje Mountain are the most attractive ones on the basis of attracting ecotourism because of enjoying high potentials (highly attractive). Kuhak dam, the forest Park of Jazinak, Hirmand River, Sistan dam and Zahak dam are all at the second level (middle attractive) because of the lack of cultural capacities, residential facilities, tasty and drinkable water. Finally, the desert landscape of Sistan is at the lowest level (low attractive) due to a lack of natural resources, limited environmental attractiveness, shortage of recreational equipment and the low level of accessibility and security. Therefore, considering developing the potentials of each area and providing appropriate facilities and equipment, the priority of spatial development can be put as low attractive, middle attractive and high attractive, respectively.