فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهران لقمانی، احمد سواری، حاجی قلی کمی، پروین صادقی صفحه 1
    در طول فصل تخم گذاری صفات مهم زیست سنجی از قبیل طول و عرض مستقیم لاک پشتی، وزن، طول و عرض منحنی لاک پشتی، طول لاک شکمی، طول دم و صفات تولید مثلی از جمله تعداد کل تخم ها، تعداد تخم های غیر نرمال و نرمال، وزن و قطر تخمهادر 41 لاک پشت عقابی Eretmochelys imbricate از اواسط اسفند 1384 تا خرداد 1385 اندازه گیری شد. فقط 49% از لاک پشت های زیست سنجی شده تخمگذاری نمودند. آنالیز دانه بندی در نقاط تخم گذاری نشان داد که سواحل دارای سایز دانه بندی بین 2 تا 063/0 میلی متر بوده و موفقیت لانه گزینی در نقاطی با دانه بندی بین 25/0 تا 125/0 میلی متر بالاتر بود. میانگین وزن و طول مستقیم 45/44 کیلوگرم و 22/65 سانتی متر بوده که در مقایسه با لاک پشت های عقابی در سایر جزایر ایرانی و منطقه خلیج فارس مشابه بوده ولی نسبت به سایر نقاط جهان از میانگین طولی و وزنی پایین تری برخوردار بودند. توزیع طولی ووزنی نشان داد لاک پشت های مراجعه کننده برای تخم گذاری دارای سنین مختلفی بودند. میانگین کل تعداد تخم ها 92 عدد و میانگین قطر و وزن تخم ها 18/37 میلی متر و45/30 گرم بود که در مقایسه با سایر جزایر ایرانی و منطقه خلیج فارس مشابه بوده ولی در مقایسه با سایر نقاط جهان دارای میانگین تعداد کل تخم پایین تر و میانگین قطر و وزن تخم بالاتری بودند در نهایت چنین نتیجه گیری می شود که لاک پشت های جزیره هرمز و حتی منطقه خلیج فارس از نظر اندازه کوچک تر از سایر نقاط جهان بوده و تعداد تخم های کم تری نیز می گذراند ولی اندازه تخم ها و در نتیجه اندازه نوزادها بزرگتر بوده که تا حدودی می تواند در افزایش شانس بقاء نوزادان تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: لاک پشت عقابی، خلیج فارس، خصوصیات زیستی، لانه گزینی
  • روشنا بهباش، اردشیر امینی، رحیم الوندی، خدیجه خاک جسته صفحه 11
    تالاب خرمشهر (ناصری) یک تالاب انسان ساخت در حدود 17 کیلومتری شمال خرمشهر است که در نتیجه تخلیه زه آب های کشاورزی، در سال 1378 شکل گرفت. در این مطالعه 7 دوره سرشماری نیمه زمستانه پرندگان تالاب که با روش شمارش کل انجام شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها، تقریبا افزایش تعداد گونه جمعیت و تراکم پرندگان از سال 1380 ال 1386 را نشان می دهد. در این محدوده زمانی بیشترین غنای گونه ای در سال 85 با 32 گونه و بیشترین جمعیت سرشماری شده در سال 86 (194464 قطعه) دیده شد. چنگر معمولی (Fulica atra) با 75000 قطعه در سال 86، فراوانترین گونه مشاهده شده در همه سرشماری های صورت گرفته بود. بیشترین شاخص تنوع شانون اندازه گیری شده در 7 دوره سرشماری، متعلق به سال 86 (H''=2.27) بوده که می تواند نشانه ای از توزیع همگن تر جمعیت بین گونه ها، در مقایسه با سال های پیش از آن باشد. تالاب خرمشهر با برخی معیارهای گروه B کنوانسیون رامسر مطابقت دارد. هم چنین این تالاب با چند معیار انتخا ب IBA همخوانی داشته (بویژه معیار 2 طبقه 2) و می تواند جهت انتخاب به عنوان یکی از مناطق مهم پرندگان، مورد بررسی دقیقتر قرار گیرد. با استفاده از 5 معیار پرندگان، ماهیان، عوامل تهدید کننده، مسایل اقتصادی – اجتماعی و موقعیت حفاظتی، مشخص شد که این تالاب در بین 75 مهم کشور، در جایگاه 63 پس از تالاب خرم قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تالاب خرمشهر، تنوع پرندگان، IBA، کنوانسیون رامسر
  • الهام قاسمی زیارانی، شهرزاد فریادی صفحه 21
    حوضه آبخیز سد کرج به عنوان مهم ترین منبع تامین کننده آب شرب شهر تهران و مناطق پیرامون آن در سال های اخیر با کاهش کیفیت آب مواجه بوده است. دراین تحقیق از ارزیابی توان اکولوژیک با استفاده از تکنولوژی GIS برای تعیین تناسب بین کاربری های موجود، تجزیه و تحلیل میانگین ده ساله (1377- 1386) پارامترهای الودگی آب برای شناسایی وضعیت کیفیت آب رودخانه و تحلیل SWOT’ برای تعیین تهدیدهای کیفیت آب حوضه و فرصت های بهبود آن استفاده شده است. نتایج این روش ها در فرایندی سلسله مراتبی برای پهنه بندی پتانسیل آلوده کنندگی حوضه آبخیز سد کرج تلفیق شده است. بر این اساس حوضه آبخیز سد کرج در قالب 5 طبقه (پتانسیل آلوده کنندگی بسیار کم، کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد) پهنه بندی گردید. این پهنه بندی می تواند فرایند تصمیم گیری برای کاهش پتانسیل آلودگی پهنه های حوضه را با توجه به محدودیتهای هزینه و زمان تسهیل کند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، سد کرج، پتانسیل آلوده کنندگی، ارزیابی توان اکولوژیک SWOT
  • امید اسماعیل زاده، سیدمحسن حسینی، منصور مصداقی، مسعود طبری، جهانگرد محمدی صفحه 41
    این تحقیق در نظر دارد تا با بهره گیری از آنالیزهای عددی چند متغیره، طبقه بندی و رسته بندی جوامع گیاهی جنگل راش دار کلا(پل سفید، استان مازندران) را به تفکیک بر اساس داده های ترکیب گیاهی بانک بذر خاک و پوشش گیاهی روزمینی به عمل آورده و قابلیت داده های بانک بذر خاک در تشریح جوامع گیاهی جنگلی را بررسی نماید. برای این منظور با برداشت 51 رولوه 400 متر مربعی که به صورت سیستماتیک – انتخاب با تاکید بر اصل توده معرف در خرداد ماه سال 1385 در سطح منطقه پیاده شدند، فهرست و درصد تاج پوشش ترکیب گیاهی رو زمینی به تفکیک فرم رویشی آنها ثبت گردید. نمونه برداری از بانک بذر خاک نیز در اوایل فصل رویش سال 1386 در داخل هر رولوه با استفاده از یک قاب 20×20 سانتی متر مربعی تا عمق 10 سانتی متر در 6 تکرار به عمل آمده و با استفاده از روش کشت گلخانه ای، ترکیب گونه ای و تراکم بانک بذر خاک در هر رولوه بررسی گردید. با بهره گیری ازتحلیل گونه ها شاخص دو طرفه (TWINSPAN) تعداد چهار گروه یا اجتماع گیاهی به تفکیک بر اساس هر دو سری از ماتریس پوشش گیاهی بانک بذر خاک (وفور نسبی گونه های بانک بذر- رولوه) به عنوان جوامع گیاهی روزمینی و جوامع گیاهی زیر زمینی (بانک بذر خاک) تعیین گردید. بر اساس بررسی درصد عضویت پذیری مشابه رولوه ها درهر یک از طبقات جوامع گیاهی، میزان انطباق جوامع گیاهی زیر زمینی منطقه با جوامع گیاهی رو زمینی متناظر تقریبا 68 درصد برآورد گردید. نتایج آنالیزهای تجزیه به توابع تفکیک CDA و تحلیل تطبیقی قوس گیری شده DCA نشان می دهد که طبقه بندی جوامع گیاهی بر اساس داده های پوشش گیاهی رو زمینی منجر به شکل گیری گروه های با قابلیت تفکیک و تمایز بالا نسبت به داده های بانک بذر خاک می شود و ترکیب پوشش گیاهی بانک بذر خاک به دلیل اینکه عمدتا از گونه های مراحل اولیه توالی با پیشاهنگ می باشند. کیفیت رویشگاه را با دقت قابل قبولی ارائه نمی کند. جوامع گیاهی بانک بذر خاک اگر چه که تحت تاثیر برخی خصوصیات فیزیوگرافی رویشگاه قرار داشتند ولی نتایج مفیدی را برای درک و فهم رویشگاه را ارائه نداده بنابر این قابلیت تشریح جوامع گیاهی منطقه را ندارند. بر اساس تحلیل گونه های شاخص (IV) وجود چهار اجتماع گیاهی رو زمینی با ترکیب گونه های شاخص متمایز شامل تیپ راش Fagus orientalis با زیر اشکوب همیشک Danae racemosa، راش –پلت Acer velutinum، راش با زیر اشکوب علف جیوه Mercurialis perennis و راش با زیر اشکوب سیاه گیلهVaccinium arctostaphylos را تایید می کند.
    کلیدواژگان: جوامع گیاهی، بانک بذر خاک، پوشش گیاهی رو زمینی، تحلیل دو طرفه گونه های معرف (TWINSPAN)، تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA)، تحلیل گونه های شاخص (IV)، جنگل راش
  • مریم پژمان مهر، محمد اسماعیل حسنی، سید محمد فخر طباطبایی، جواد هادیان صفحه 63
    زیره پارسی یا زیره سیاه کرمانی یکی از گیاهان دارویی ارزشمند بومی ایران است که به صورت خودرو در مناطق زیادی از کشور یافت می شود. در این پژوهش تنوع ژنتیکی درون و بین برخی جمعیت های این گیاه در مناطقی ه مهم ترین مراکز رویش زیره پارسی در ایران می باشند با کمک نشانگرهای RAPD بررسی شده است.15 آغازگر RAPD بر روی گیاهان مورد بررسی، تولید 229 باند DNA نمودند که از این تعداد 216 باند(94 درصد) چند شکلی نشان دادند. تنوع درون جمعیت ها با استفاده از میانگین شاخص تنوع ژنتیکی نی و شاخص اطلاعاتی شانون با نرم افزار Popgene آنالیز و مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین و کم ترین تنوع ژنتیکی درون جمعیتی به ترتیب در الموت قزوین و سقفی اصفهان مشاهده شد. محاسبه نسبت آلل های موثر به آلل های مشاهده شده درهر جمعیت نشان داد که جمعیت ها دارای توزیع متعادل بوده و از قانون هاردی وینبرگ پیروی می کنند. هم چنین بالا بودن شاخص Fst به دست آمده در این پژوهش حاکی از آن است که جمعیت های مورد بررسی به طور کامل از هم جدا بوده و تکامل جداگانه دارند. در دندروگرام حاصل از آنالیزکلاستر بر اساس ماتریس تشابه ژنتیکی جاکارد، در اکثر موارد افراد مختلف هر جمعیت در گروه های متفوت همراه با افرادی از جمعیت های دیگر قرا ر گرفته اند که این امر تنوع بالای ژنتیکی درون جمعیت ها نسبت به بین جمعیت ها را نشان می دهد. تنوع ژنتیکی موجود باید در برنامه های بهره برداری، اهلی کردن و اصلاح و حفاظت ژرم پلاسم مورد توجه و استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، زیره پارسی، جمعیت، نشانگرهای RAPD
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحه 77
    عناصر زیست محیطی از جمله گونه های جانوری به سادگی مرزهای سیاسی را در می نوردند، به عبارت دیگر این گونه ها مرز نمی شناسند. همین عامل سبب شده تا اسناد بین المللی مهم ترین وسیله جهت حفاظت از این گونه ها و زیستگاه های آن ها تلقی شود. به همین منظور اسناد متعدد بین المللی در خصوص تضمین حفاظت از گونه های وحوش و زیستگاه های آنها در نیمه ی دوم قرن 20 تنظیم گردید. کنوانسیون مربوط به تجارت بین المللی گونه های جانوری و گیاهی وحشی در معرض انقراض یا سایتس (معروف به کنوانسیون واشنگتن، 1973) یکی از مهم ترین کنوانسیون های بین المللی در خصوص حفاظت از گونه های جانوری است. به موازات این تحولات در سطح بین المللی حقوق داخلی کشورهای مختلف نیز اقدام به تدوین قوانین و مقررات گوناگون درجهت حفاظت از گونه های جانوری کرد. تنوع مقررات موضوع کشورها در خصوص بر خورد با ضرب وشتم های ارتکابی نسبت به جانوران بیانگر نوع نگاه مقنن آن کشور به مسئله میحط زیست می باشد. در حقوق ایران همانند بسیاری از کشورهای جهان مقررات مختلفی نسبت به حفاظت از گونه های جانوری تصویب شده است. در این تحقیق، ما تنها به مقررات کیفری ایران با توجه به دو قانون شکار و صید به عنوان قانون خاص وقانون جزا به عنوان قانون عام می پردازیم. انتخاب این دو قانون اتفاقی نیست، زیرا این دو قانون دامنه ی نسبتا گسترده ای دارند واز جمله مهم ترین مقررات لازم الاجرا در حوزه مزبور محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: حمایت کیفری، مجازات، جانوران، شکار، محیط زیست
  • امید بهمنی، سعید برومند نسب، مجید بهزاد، عبدعلی ناصری صفحه 95
    شستشوی نیترات وآمونیوم از زمین های کشاورزی می تواند سبب کاهش قابل توجه کود نیتروژن گرددو تغییرات زیادی در این کاهش مشاهده و گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی میزان تجمع نیترات و آمونیوم در نیمرخ خاک در طی اعمال تیمارهای مختلف آبیاری و کودی بوده است. میزان نیتروژن تجمع یافته و غلظت آن تحت سه سطح کود وسه رژیم آبیاری در منطقه خوزستان ایران مورد مطالعه قرا رگرفت. تیمارهای آبیاری شامل تیمار آبیاری کامل II و سایر تیمارها 85 درصد بودند(12) و 70 درصد (13) از مقدار تمیار II بودند. مقادیر نیتروژن شامل 150 (N1)، 250 (N2) و 350 (N3) کیلوگرم اوره در هکتار بود جمع آوری نمونه های از خاک با فاصله زمانی یک ماه و در عمق های 30-0، 60-30، 90-60، و 120-90 صورت گرفت از مدل LEACHM جهت شبیه سازی مقادیر نیترات و آمونیوم در لایه های مختلف خاک و مقایسه آن با مقادیر مشاهده ای استفاده شد. میزان سطح کود و آب کاربردی تاثیر بسزایی در تجمع آمونیوم و نیترات از خود نشان دادند. بیشترین مقدار نیترات در تیمار 13N3 و در امونیوم در تیمارهای و 13N2 در طول مطالعه به ثبت رسید. در طول زمان نیترات به اعمال پایینتر شسته شد و در آخرین نمونه گیری در شهریور غلظت آن د رعمق 30-0 به صفر رسید. با تغییر مقادیر نیتریفیکاسیون، دنیتریفیکاسیون و تصعید، واسنجی مدل LEACHM به طور محسوسی افزایش یافت به طوری که دامنه ضریب ویلموت بعد از واسنجی برای نیترات و آمونیوم به ترتیب 56/0 تا 98/0 و 76/0 تا 96/0 بود.
    کلیدواژگان: مدل LEACHM، نیترات، آمونیوم، نیمرخ خاک
  • محمد جواد امیری، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید غلامعلی جلالی، سید محسن حسینی، فرود آذری دهکردی صفحه 109
    در این تحقیق از دو روش سیستمی ادغام نقشه ها یا روش مک هارگ و سپس ترکیب منطق بولین – فازی جهت ارزیابی توان اکولوژیک کاربری جنگلداری استفاده شده است. جهت ارزیابی توان اکولوژیک رویشگاه جنگلی و برآورد پتانسیل و قابلیت اراضی جنگلی، ابتدا به مطالعه و شناسایی دقیق ویژگی های اکولوژیکی رویشگاه از قبیل ارتفاع از سطح در یا، شیب، خاک، سنگ ما در، بارندگی، دما و رطوبت، تراکم پوشش گیاهی، رویش سالانه جنگل، ارزش گونه های گیاهی و رویشگاه های حساس پرداخته شد. سپس به نقشه سازی آنها در محیط GIS اقدام گردید. ابتدا در حوضه های آبخیز 33 و 34 شمال ایران مدل اکولوژیک جنگلداری مبتتنی بر روش تجزیه و تحلیل سیستمی استفاده و توان ا کولوژیک این حوضه ها بر اساس منطق بولین (Boolean Logic) و وزن دهی به پارامترها به روش AHP، جهت ارزیابی توان اکولوژیک حوضه های مذکور برای کاربری جنگلداری اجرا شد که نتایج حاکی از وجود هر هفت طبقه مدل جنگلداری ایران در منطقه مورد مطالعه بوده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که برای افزایش دقت در تعیین کاربری مناطق جنگلی از روش منطق فازی و وزن دهی به روش AHP استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک جنگل، منطق بولین، منطق بولین فازی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • احسان پروانه اول، مائده دهقانی تفتی، بهرام حسن زاده کیابی صفحه 125
    مقاله پیش رو حاصل بررسی 7 ماهه (فروردین تا اول آبان ماه 1386)، در اطراف شهرستان سبزوار است. نمونه ها در این مدت در 7 پلات 1 هکتاری (100 متر × 100 متر)، به منظور بررسی رابطه ی احتمالی میان تنوع، غنا، یکنواختی و فراوانی گونه ای سوسماران با نوع پوشش گیاهی و میزان تاج پوشش آن ها، به دو صورت پیمایشی و استفاده از تله های چاله ای (pitfall) جمع آوری شدند. تعداد 20 تله در هر کوادرات (به صورت سیستماتیک تصادفی) استقرار یافت و در مجموع تعداد 151 نمونه سوسمار متعلق به 4 خانواده، 8 جنس و 12 گونه به دست آمد. برای اندازه گیری سطح تاج پوشش در هر نوع پوشش گیاهی از پلات های 1×1 و 2×2 متر در پوشش بوته ای و از پلات های 10×10 در پوشش درختچه ای استفاده شد. به منظور یافتن رابطه میان تنوع، غنا یکنواختی و فراوانی گونه ای با نوع پوشش گیاهی و میزان تاج پوششی از شاخص های N1، Shannon- Wiener، Simpson و Hill برای اندازه گیری تنوع گونه ای و از شاخص های Camargo، Smith& Wilson و Simpson برای تعیین یکنواختی گونه ای استفاده شد. مقایسه غنای گونه ای با استفاده از Rarefaction انجام شد. نتایج در شاخص های محاسبه شده، نشان می دهد که رابطه ی میان تغییرات سطح تاج پوشش و تنوع و یکنواختی گونه ای سوسماران مثبت است که میزان این همبستگی ها در شاخص های مختلف به این صورت است: (شاخص های تنوع گونه ای)Shannon- Wiener (r= 0.84 و R2 = 0/70)،N1 (r= 0.82 و R2 = 0/67)Simpson و Hill(r= 0.81 و R2 = 0/65)شاخص های یکنواختی Simpson (r= 0.3 و R2 = 0/01)، ، Smith& Wilson (r= 0.5 و R2 = 0/25)و Camargo (r= 0.36 و R2 = 0/13) رابطه سطح تاج پوشش با فراوانی (r= 0.97 و R2 = 0/93) و غنای گونه ای سوسماران (r= 0.77 و R2 = 0/6) نیزمثبت است.
    کلیدواژگان: تنوع، یکنواختی، غنای و فراوانی گونه ای، سوسمار، نوع پوشش گیاهی، سطح تاج پوشش
  • امیر نعیمی، غلامرضا پزشکی راد، بهزاد قره یاضی صفحه 141
    هدف این تحقیق بررسی نگرش متخصصان بیوتکنولوژی مراکز دانشگاهی استان تهران در مورد کاربرد گیاهان تراریخته بود. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شد و از نوع توصیفی – همبستگی است. جامعه آماری مورد نظر شامل متخصصان بیوتکنولوژی مراکز دانشگاهی استان تهران بودند (N=75) که از این تعداد 63 نفر با استفاده از جدول کرجیک و مورگان به روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند(n=63) ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط پانلی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و بیوتکنولوژی مورد بررسی، اصلاح و تایید قرار گرفت. ضریب اعتبار (آلفای کرونباخ) پرسشنامه با انجام آزمون پیش آهنگی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 بین 83/0 تا 92/0 بدست آمد. یافته های توصیفی نشان می دهد که 5/44 درصد از متخصصان نسبت به تولید گیاهان تراریخته نگرشی مثبت و نسبتا مثبت را دارا می باشندو بقیه افراد دارای نگرشی منفی و نسبتا منفی می باشند. مهم ترین جنبه های تولید گیاهان تراریخته به ترتیب: جنبه زیست محیطی (میانگین 40/3)، جنبه اقتصادی – اجتماعی (میانگین 34/3) و جنبه سلامتی – بهداشتی (12/3)، بودند که اهمیت هر سه جنبه در سطح متوسط بدست آمد. موثرترین عامل آموزشی و ترویجی در کاربرد گیاهان تراریخته، استفاده از رسانه های انبوهی (میانگین: 26/4) بدست آمد ومهم ترین راهکار به منظور کاربرد و توسعه گیاهان تراریخته از نظر متخصصان ایجاد مراکز تحقیقاتی و پارک های علم و فناوری (میانگین: 17/4) بود. نتیجه آزمون من – وایت – نی بین نگرش مردان و زنان نسبت به تولید گیاهان تراریخته اختلاف معنی داری را در سطح یک درصد نشان داد. بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن، بین جنبه های زیست محیطی – اقتصادی – اجتماعی و سلامتی – بهداشتی تولید گیاهان تراریخته با نگرش متخصصان همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای زیست محیطی و سلامتی – بهداشتی به میزان 7/43 درصد از تغییرات در میزان نگرش متخصصان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: گیاهان تراریخته، کاربرد، نگرش، متخصصان بیوتکنولوژی
  • علی اکبر تقوایی، آزاده پشوتنی زاده، بهزاد وثیق صفحه 155
    شهر ایلام با قرار گرفتن در منطقه زاگرس میانی، یکی ازعمده ترین سکونت گاه های این سلسله جبال محسوب می شود. تلاش عمده این مقاله طراحی اکولوژیکی خطوط اصلی منظر محدوده های مورد نظر و شناسایی و آسیب شناسایی آن در راستای ایجاد بستری برای برنامه ریزی و تکمیل زیستی این سکونت گاه های دامنه رشته کوه های زاکرس در ارتباط با پیرامون شهر ایلام است. شکل های سکونتی و زمینه گیاهی این اماکن، به عنوان نقطه شروع برای تشریح منظر و سکونت گاه های عمده پهنه های مورد بررسی مقاله، علی رغم ارتبط اکولوژیکی، تحت فرسایشی تدریجی قرار گرفته است، به گونه ای که با ادامه این روند ممکن است منابع اکولوژیکی این پهنه جغرافیایی نتواند نقش گذشته خود را در منظر و زیست بوم این نقاط بخوبی ایفا کند و لذا احیا منظر شهری و پیرامون شهری ایلام با توجه به منظر کلی منطقه، خواهد توانست در ادامه حیات اکولوژیکی این گونه های سکونت بسیار مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: منظر، ایلام، رشته کوه زاگرس، زیست بوم
  • هاجر حسن شاهی، سید ابوالحسن ساداتی *، عبدالمطلب رضایی صفحه 169

    پایداری در مدیریت منابع طبیعی و حفظ آن از شروط اساسی برای رسیدن به توسعه پایدار کشاورزی وروستایی است. هدف اصلی این تحقیق تحلیل مدیریت پایدار منابع طبیعی در بین کشاورزان شهرستان بهبهان ازاستان خوزستان می باشد. در این تحقیق از روش توصیفی – همبستگی استفاده شد. تعداد نمونه تحقیق بر اساس فرمول کوکران 150 نفر برآور د گردید که بر اساس نمونه گیری طبقه ای و کاملا تصادفی داده های مورد نیاز از این تعداد کشاورز جمع آوری گردید. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه ای بود که روایی محتوایی آن توسط پانل متخصصان تعیین گردید. نتایج عمده این مطالعه نشان می دهد که 7/30 درصد (46) کشاورز در گروه ناپایدار، 7/58 درصد یا 88 کشاورز درگروه پایداری متوسط و 7/10 درصد یا 16 نفر از کشاورزان در گروه پایدار جای گرفتند. هم چنین نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره نشان می دهد متغیرهای میزان درآمد کشاورزان، سابقه کار کشاورزی تعداد افراد باسواد خانواده، شرکت در کلاس های ترویجی و میزان درآمد غیر کشاورزی توانایی تبیین 83% (834/0= R2) تغییرات متغیر مدیریت پایدار منابع طبیعی توسط کشاورزان را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار منابع طبیعی، کشاورزان، شهرستان بهبهان، استان خوزستان
|
  • Mehran Loghmani, Ahmad Savari, Haji Gholi Kami, Parvin Sadeghi Page 1
    During the reproductive season from mid-March to June 2006 the biological importance of reproductive aspects of 41 individuals e.g. straight carapace length and width, weight, carapace curve length and width, plastron length, tail length, number of eggs, number of normal and abnormal egg, weight and diameter of egg were recorded. Only 49% of individuals’ biometry leads to successful nesting. Grain size analysis in the egg laying area is between 2 to 0.063 mm and in some areas with maximum successful nesting it reaches 0.25 to 0.125mm. The average weight and straight length of hawksbill turtles were 44.45 kg and 65.22 cm in comparison with other Iranian Islands and the Persian Gulf which have a similar average rate and, when compared with other parts of the world, have the minimum length and maximum weight. The length and weight distribution showed that hawksbill turtles that are coming to these shores are of a different age group. Out of 41 hawksbill turtles, the average egg diameter and weight were 30.45g; similar measurements have been shown in other parts of the Iranian Islands and Persian Gulf but, in comparison with other parts of the world, it represents a minimum of total eggs that have a maximum average diameter and weight. Finally, in conclusion, the turtles of Hormoz Island and the Persian Gulf region have shown a smaller body size and the minimum number of eggs compared with other parts of the world. But the egg size was bigger and this could influence the survival rate for hatchlings.
  • Roshana Behbash, Ardeshir Amini, Rahim Alvandi, Khadijeh Khakjasteh Page 11
    The Khoramshahr (Naseri) marsh is a manmade wetland that lies about 17 Km North of Khoramshahr created in 2000 by discharged sugarcane waste water. Results of the direct census conducted (by total count) during 2002–2008 shows the number of species, population size and density of birds in this wetland to have increased. The coot (Fulica atra), with population of 75,000 in 2008, had the highest population size. The highest population size and number of species were 194,464 birds in 2008 and 32 species in 2007, respectively. The Shannon diversity index was the highest in 2008 (H'=2.27). This shows that the distribution of bird populations was more homogeneous in this than in other years. The Khoramshahr Marsh conforms with some of Ramsar Convention criteria and with some criteria of IBA (special second criteria in second category). By the application of 5 criteria (birds, fishes, threats, socio-economic criteria and conservation status) determined that, among 75 important wetlands in Iran, the Khoramshahr Marsh is in the 63rd rank after Khoram wetland.
  • Elham Ghasemi Ziarani, Shahrzad Faryadi Page 21
    Karaj dam watershed which is the main source of drinking water for the city of Tehran and thesurrounding area has been confronted with a reduction of water quality in the recent years. Ecological land use evaluation using GIS aimed to determining suitability of existent land uses, analysis of 10 years’ (1998-2007) water pollutant averages for determining the river quality and SWOT analysis for recognizing weakness and threats of water quality and strengths and opportunities for its improvement have all been used in this research. The results of these 3 methods have been integrated into a hierarchical process for the zoning of Karaj dam watershed’s polluting potentials. As a result five zones - very few, few, average, high and very high pollution potentials - have been identified. The decision making process for reducing the pollution potential of basin zones may be facilitated by taking into consideration the zoning and the time/budget constraints.
  • Omid Esmailzadeh, Seyyed Mohsen Hosseini, Mansour Mesdaghi, Masoud Tabari, Jahangard Mohammadi Page 41
    The objective of this research was to classify Darkola oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) plant communities in Pol-sefid in Mazandaran Province on the basis of the above ground vegetation and soil seed bank floristic dataset. We also tested whether above ground plant communities can be recognized by a soil seed bank dataset. For this purpose 52 releves with an area 400 m2 were made at the peak of the growing season during June 2006 by a systematic-selective method and by consideration of the indicator stands concept. Vegetation data were recorded separately for each life form. In each releve, soil samples were also collected using 20 cm × 20 cm square metal frame in six repetitions at the beginning of the 2007 growth season. The metal frame was hammered into the soil to a depth 10 cm. This study used the seedling emergence approach to recognize the size and richness of species composition in the seed bank. By using two way indicator species analysis, TWINSPAN, four plant communities were separately recognized in two series as above ground plant communities and underground (soil seed bank) plant communities based on the relative density of total plant species identified in the soil seed bank and the percentage cover of each species in above ground vegetation dataset matrices surveyed, respectively. Above ground and underground plant communities’ fitness was estimated at 68% based on similar membership of releves in each plant community, when they were separately classified from the soil seed bank and above ground vegetation points of view. Results of discriminant analysis and detrended analysis revealed that classification of plant communities on the basis of the above ground vegetation dataset led to forming distinguishable and separate groups whereas the soil seed bankdataset, since it was generally composed of pioneer plant species, could not display distinct plant communities. As a result, we concluded that soil seed bank floristic data were not suitable for plant community classification even though they were related to some physiographical properties. The results of indicator species analysis (IV) approved that there are fourgroups of indicator plants which characterized Darkola oriental beech forest into four distanced above ground plant communities including: Fagus orientalis with Danae racemosa understory type, Fagus orientalis- Acer velutinum types, Fagus orientalis with Mercurialis perennis understory and Fagus orientalis with Vaccinium arctostaphylos understory.
  • Maryam Pezhmanmehr, Mohammad Esmail Hassani, Mohammad Fakhre Tabatabaie, Javad Hadian Page 63
    Bunium persicum (Boiss) is a valuable medicinal plant native to Iran which grows wild in various parts of Iran. In the present study, genetic diversity was investigated within and among some populations of B. persicum collected from the main growing areas of this plant in Iran using RAPD markers. Fifteen RAPD primers produced a total of tw hundred and twenty-nine bands, with two hundred and sixteen (94%) polymorphic bands between single plants of six investigated populations. Popgene software was used to describe population structure thought calculation of Shannon's information index and Nei's gene diversity analysis. Genetic diversity within a population from Ghazvin Province was more than other populations and, within it, the population of Saghafy was less than others. Calculation of the ratio of the effective number of alleles to observed number of alleles within each population showed that the populations had equal distributions in agreement with the Hardy-Wienberg equilibrium. Also, a high Fst index derived by this study showed that the populations investigated were completely different from each other and had independent evolution. In UPGMA derived dendrogram based on the Jaccard similarity matrix, in most cases different individuals belonging to the same population were represented in different groups, showing a high level of genetic variation within all populations. The available genetic diversity of B. persicum must be considered in domestication, breeding and conservation programs.
  • Mohammad Hossein Ramazani Ghavamabadi Page 77
    Environmental components, including animal species, simply cross political boundaries and, in other words, animal species do not recognize borders. For this reason,the most important methods applied by international instruments to protect these species and their habitats are reviewed in this article. In the second half of the 20th century, numerous international texts have been adopted, especially aimed at ensuring the protection of species and habitat of wildlife. The Convention on International Trade in Endangered Species of WildFauna and Flora or CITES (also known as the Washington Convention) of 1973 is one of the most important international conventions on the protection of animal species. In parallel with these international developments, various national legislative systems have been adopted different regulations for the protection of animal species. The diversity of rules in different countries clearly shows the approach of each State with regard to infringements committed against animals. In Iranian law, as many other countries, several legislative provisions in respect of animal species have been adopted. In this work, we will only address the criminal law as it relates to the Iranian Law of Hunting and Fishing as lex specialis and the Iranian Penal Code as lex generalis. The choice of the provisions mentioned is not by chance since not only are they relatively broad in scope but also they are the laws in force in this area.
  • Omid Bahmani, Saeed Broomand Nasab, Majid Behzad, Abd Ali Naseri Page 95
    Nitrate (NO3-N) and ammonium (NH4-N) leaching from agricultural soils can represent substantial losses of nitrogen (N) fertilizer, but a large variation in N losses has been reported. The objectives of this study were to assess the accumulation and movement of nitrate and ammonium in the soil profile over the study period under different irrigation and fertilizer conditions. So, N concentration and its leaching were studied under threeN fertilizer and three irrigation treatments during 2007 Khuzestan Province, Iran. The irrigation treatments consisted of full irrigation (I1) and 85 (I2) and 70 (I3) percent of I1. Also, the N treatments were 150 (N1), 250 (N2) and 350 (N3) kg/ha. Soil sampling was conducted in June, July, August and September from the soil surface to 1.2 m depth at intervals of 0.3 m depth. We used the LEACHM model for nitrate (NO3-N) and ammonium (NH4-N) simulation, and their comparison with measured data. The amount of application of nitrogen and irrigation treatments indicated their important role in the accumulation of nitrate and ammonium in the soil profile. In this study, a high concentration of NO3-N was observed in I3N3 and also a high concentration of NH4-N accrued in the I3N3 and I3N2 treatment. After some time, Nitrate leached to subsurface depths and by the end of sampling (September) the concentration at the 0-30 cm depth was zero. The model was calibrated with a change in nitrification, denitrification and N volatilization for the three N treatments and model accuracy was increased after calibration so that Willmott's index for NO3-N and NH4-N after calibration was 0.56 to 0.98 and 0.76 to 0.96, respectively.
  • Mohammad Javad Amiri, Abdolrasoul Salman Mahini, Seyed Gholamali Jalali, Seyyed Mohsen Hosseini, Froad Azari Dehkordi Page 109
    In this research, two methods were utilized for assessing the ecological capability of forestry: the overlay maps systemic and Boolean-Fuzzy Logic (BFL) methods. To assess the ecological capability of forest land, it is essential to deploy precise ecological factors of a forest ecosystem such as its physiography, topography, altitude, slope, soil, bedrock, precipitation, temperature, and natural factors like vegetation density, annual increment, and the special value of plant species.Therefore, overlay methodology and Boolean logic were used to evaluate the ecological capability of sub watersheds Nos. 33 and 34 that cover an area of 32,526 ha near Tonekabon in Mazandaran Province of Iran. Our findings after using the conventional Boolean Model revealed that there are categories 3, 5, 6, and 7 of forest capability in the area, although the category 3 area was dominant. On the other hand, when the same methodology was used but, instead of the Boolean- Logic (BL) the ‘Boolean-Fuzzy-Logic’ (BFL) was deployed and after weighting of parameters by Analytical Hierarchy Process (AHP), the seven complete categories for forest layers have been detected in the Geographic Information System (GIS) layers. These findings can emphasize the improvement of BFL methodology against the conventional BL for assessment of the ecological capability of forests in the northern part of Iran.
  • Ehsan Parvane Aval, Maede Dehghani Tafti, Bahram Kiabi Page 125
    This survey was undertaken during seven months (March – October) in 2007 in the Sabzevar region. The lizards were captured on seven one-ha plots (100m×100m), based on vegetation change. The lizards were sampled using two
    Methods
    the first consisted of padding and the second sampling method was accomplished using pitfall trapping. For the latter, twenty pitfall traps were established in each plot and were placed in a random-systematic design within a plot. Overall, we captured 151 specimens belonging of four familes, eight genera and 12 species. For measuring the diversity we used the Shannon-Wiener, N1, Simpson and Hill indices and, for measuring evenness, we used the Camargo, Simpson and Smith and Wilson indices. Inaddition, we used the Rarefaction Method for equating data and measuring species richness. Finally, with regard to the results obtained by the different indices we found that, the relationship between crown coverage and species diversity, evenness, richness and abundance has a positive correlation. For the diversity indices, these were: Shannon-Wiener (r=0.84, R2=0.70), N1 (r=0.65, R2=0.42), Hill (r=0.81, R2=0.65), Simpson (r=0.82, R2=0.67). For the evenness indices: Simpson(r=0.3, R2=0.01), Smith and Wilson (r=0.5, R2=0.25) and Camargo (r=0.36, R2=0.13). In addition, another positive correlation was shown between crown coverage and species abundance (r=0.97, R2=0.93) and species richness (r=0.77, R2=0.6).
  • Amir Naeemi, Gholamreza Pezeshki Rad, Behzad Ghareyazie Page 141
    The purpose of this study was to investigate the attitudes of biotechnology experts in university centers of Tehran Province towards the application of transgenic plants. The study had a descriptive-correlation design and it was carried out through a survey method. The target population consisted of 75 biotechnology experts at university centers of Tehran Province. Using the Kerjcie and Morgan sample size table and a stratified randomized sampling method, 63 experts were chosen as the sample; the research instrumentwas questionnaire. Face and content validity of the questionnaire was established by using a panel of agricultural extension and education and biotechnology experts. A pilot test was conducted to determine the reliability of the questionnaire. The Cronbach alpha coefficient was estimated at between 0.83 and 0.93 by using SPSS software version 16. Descriptive findings indicated that 44.5% of experts’ attitudes towards using transgenic plants were either ‘positive’ or ‘relatively positive’ and other experts’ attitudes were either ‘negative’ or ‘relatively negative’. Three aspects of transgenic plants that had medium importance were: ecological (mean: 3.40), socioeconomic (mean: 3.34) and health-hygiene (mean: 3.12), respectively. The effective educational and extension factor in using transgenic plants was the mass media (mean: 4.26). Also, an important solution for application and development of transgenic plants was the establishment of a research center and incubator. Mann Whitney U test findings showeda statistical significant difference at a 1% level between male and female attitudes towards using transgenic plants.Spearman correlation coefficients showed a statistically significant and positive correlation between the ecological, socio-economic and health-hygiene aspects of transgenic plants with experts’ attitudes towards using these plants. Multivariate regression analysis indicated that the ecological and health-hygiene aspects determined 43.7% of the variations in the experts’ attitudes.
  • Ali Akbar Taghvaee, Azadeh Pashoutanizadeh, Behzad Vasiq Page 155
    Beside the cities of the Zagros hillsides in which Ilam is located, ecological resources have brought about significant ecological and environmental enhancement as well as ecotourism opportunities. Among these beautiful sites, residential regions play an influential role in creating and developing landscape values and this is the question under investigation in this article. This study has been performed through field research and library research through such sources as electronic sites, census data and university theses, map study (of Ilam), with the aim of introducing an ecological design for the region under discussion.
  • Hajar Hassanshahi, Seyyed Abolhasan Sadati, Abdolmotalleb Rezaei Page 169

    Sustainability in natural resource management is a vital principle in sustainable agricultural and rural development. The main objective of this research is to present the results of a study concerning an analysis of sustainable natural resource management among farmers in Behbahan county of Khuzestan Province. A survey method was the main approach employed while a stratified-randomization sampling method used to select the samples. Data were collected through questionnaires, from 150 farmers. Results of the analysis show that 30.7 percent of farmers settled in an unsustainable category; 58.7 percent are semi-sustainable and 10.7 percent are sustainable. Multivariate Linear Regression results indicated that the level of a farmer's income through farming, farming experience, number of literate household members, participation in extension and agricultural courses and level of income through nonfarming activities explained 83% of variance (R2 = 0.834) in the sustainability of natural resource management through farmers.