فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی دلشاد تهرانی صفحه 9
    جاهلیت و مدنیت از مباحث جدی و گسترده در سراسر نهج البلاغه است؛ زیرا زدودن جاهلیت و نمودهای آن از مناسبات انسانی و تحقق مدنیت و شاخص هایش در زندگی از راهبردهای امام علی×، به تبع پیامبر اکرم| است. مقاله حاضر به روش «توصیف تقابل شاخص ها» و براساس «حدیث جنود عقل و جهل» که الگویی گویا در تصویر جاهلیت و مدنیت است، در مقام بررسی و تحلیل شاخص های جاهلیت و مدنیت در نهج البلاغه، به پنج شاخص اصلی «بی ارزشی انسان و دگرگونی ارزش های انسانی، گرانقدری انسان و برپایی ارزش های انسانی»، «عصبیت و خشونت ورزی، ملایمت و رفق گرایی»، «حریم شکنی و تجاوزگری، حرمت بانی و حقوق مداری»، «خودکامگی، مردم سالاری» و «جنگ طلبی و خون ریزی، صلح گرایی و مسالمت جویی» توجه می کند.
    امام علی× با شاخص های جاهلیت به شدت مبارزه کرده است و برای تحقق شاخص های مدنیت، سخت کوشیده است.
    کلیدواژگان: رفق و مدارا، حقوق مداری، خودکامگی، مردم سالاری، جنگ طلبی، مدنیت، عصبیت، ارزش های انسانی
  • محمدحسن قدردان قراملکی صفحه 53
    این مقاله موضع قرآن کریم درباره پلورالیزم دینی را تبیین می کند و نشان می دهد که آموزه های قرآنی با ادعای «تکثر ادیان حق در عرض هم» ناسازگار است.
    دامنه و گستره تحقیق، چنان که که از نام مقاله بر می آید، آیات قرآن کریم است، اما از باب تفسیر و تبیین آیات و اثبات تفسیر مختار، به روایات نیز استناد می شود.
    رویکرد و روش مقاله، تفسیری با نگره روایی و کلامی است و سعی می شود برای اثبات فرضیه، آیاتی با دلالت شفاف، گزارش شود و سپس در تفسیر آن، چند روایت و دیدگاه مفسران نامی مانند علامه طباطبایی مورد توجه قرار گیرد.
    نتیجه عمده این تحقیق، اثبات ناسازگاری ادعای پلورالیسم با قرآن است. برای اثبات فرضیه، تعریف دین و تکامل آن، تعریف شریعت و تفاوت آن با دین و وحدت دین و تکثر شرایع مطرح می شود و در ادامه، انحصار دین حق در اسلام با دوازده استدلال و مبنای قرآنی اثبات می شود
    کلیدواژگان: اسلام، قرآن، پلورالیزم، دین، ادیان، شریعت، نسخ
  • عبدالکریم عابدینی صفحه 85
    عبادت هدف آفرینش انسان و بعثت پیامبران الهی است. رفتار بشر از آغاز پیدایش تا کنون شاهد این نیاز می باشد و راز آن را باید در عهد و پیمان خدا با بنی آدم در صحیفه فطرت جستجو کرد.
    عبادت خدا تنها راه رشد انسان و یگانه مسیر رسیدن به کمال است. تقوا، آرامش، آزادگی، رسیدن به مقام یقین و در امان ماندن از اغوا و سیطره ابلیس، تنها بخشی از آثار و برکات عبادت است و آشنایی با برکات عبادت و باور آنها انگیزه بندگی و شور زندگی را فزونی می بخشد.
    عبادت از عقیده برمی خیزد و ثمره اش به صورت ملکات فاضله اخلاقی تجلی می یابد. از سوی دیگر روح را صیقل می دهد و اعتقادات دینی را مستحکم می کند و انسان در سایه آن هر لحظه به سوی قرب الهی حرکت می کند.
    کلیدواژگان: آثار عبادت، بندگی، اخلاق، عرفان
  • حامد پوررستمی صفحه 119
    منزلت و جایگاه اهل بیت(ع) در قرآن کریم یکی از موضوعاتی است که در نهج البلاغه از آن سخن به میان آمده است؛ موضوعی که توجه به آن از دو حیث «عترت شناختی» و «قرآن شناختی» مهم ارزیابی می شود.
    عبارت «فانزلوهم باحسن منازل القرآن» در خطبه 86 و «فیهم کرائم القرآن» در خطبه 153 دو شاهد موضوع اند که واکاوی دلالی و مفهومی آنها، از وجوه معنایی عمیق و دقیقی حکایت دارد که از نگاه بیشتر مترجمان و شارحان پنهان مانده و به تبع آن، به نکات معرفت شناختی آنها در حوزه منزلت اهل بیت(ع) اشاره نشده است. به نظر می رسد درنگ سندی درباره «فیهم کرائم القرآن» و نسخه پژوهی آن هم مغفول مانده است.
    نویسنده در این مقاله می کوشد با پردازش شواهد یادشده، تصویری درست و شایسته از منزلت قرآنی اهل بیت(ع) در کلام امیرمؤمنان ارائه دهد.
    کلیدواژگان: اهل بیت، تجلی منزلت، منزلت قرآنی، کرائم الایمان
  • صمد عبداللهی عابد صفحه 145
    بروسوی مفسر قرن های 11 و 12 ق است که گرایش عرفانی دارد؛ ولی آرای متصوفه و عرفا را چندان در تفسیر خود دخالت نمی دهد؛ هرچند از آن آرا و شعرهای شاعران فارسی زبان مثل مولوی، سعدی و حافظ استفاده زیادی می کند. بروسوی حدود بیست و هفت اثر از خود بر جای گذاشت که تفسیر روح البیان مهم ترین آنهاست. وی در این تفسیر به مباحث علوم قرآنی، لغوی، ادبی و... می پردازد و بهره های فراوانی از شعر فارسی و عربی می برد. همچنین احادیثی را از پیامبر|، امامان معصوم، صحابه و تابعان نقل می کند؛ ضمن اینکه از عرفا نیز تاثیر می پذیرد. گاهی هم به مباحث کلامی و علمی نیز توجه می کند؛ اما کمتر به تبیین آیات الاحکام می پردازد. ایشان در برخی آیات ولایت، مطالبی مشابه دیدگاه امامیه را مطرح می کند، مانند آنچه که در تفسیر آیات مباهله، مودت و اطعام بیان می نماید.
    کلیدواژگان: حقی بروسوی، تفسیر روح البیان، روش شناسی تفسیر، مباهله، مودت
  • محمد اسدی گرمارودی صفحه 181
    مکاتب مختلف بشری عقاید مختلفی در معرفی حقیقت انسان دارند؛ برخی انسان را موجودی مرکب از مواد عالم ماده می دانند و هیچ حقیقتی برتر از ماده را نمی پذیرند، گروهی هم انسان را موجودی عرشی می دانند که با فرش همراه شده است و باید مراحل سیر به عرش را با اختیار خود از فرش آغاز کند.
    نهج البلاغه حقیقت و تمثل انسانی انسان را در اثر دمیدن روح خدایی می داند و معتقد است حالت نفس انسانی در سایه همراهی روح با بدن حاصل می شود که به اقتضای حقیقت خود، اهل سیر در ملکوت و اتصال به لاهوت است و به جهت تعلقش به ماده و بودن در عالم ماده، بعد هوای نفس و شهوات حیوانی می یابد و پایبند عالم ماده می گردد.
    شیطان از عوامل مؤثر در نفوذ در نفس انسان و اماره بالسوء شدن آن است، اما انبیا آمده اند تا انسان را بیدار کنند و راه گریز از شیطان و مطمئنه شدن نفس را به آنها بشناسانند.
    در این مقاله راه توجه به ارزش ها و چگونگی مبارزه با نفوذ شیطان و شیطانی شدن حقیقت انسان از منظر نهج البلاغه بیان می شود.
    کلیدواژگان: حقیقت انسان، روح، نفس، تعلق، معیت، تجافی، تجلی
  • احمدعلی یوسفی صفحه 206
    سیره اقتصادی امام علی(ع) در دو مرحله (سیره امام در اداره امور اقتصادی جامعه و سیره اقتصادی حضرت در رفتارهای اقتصادی شخصی) بررسی می شود. امام هنگامی که به حکومت رسید، وضعیت اقتصادی جامعه، به ویژه توزیع امکانات، بسیار نامناسب بود، لذا برای سامان دادن به این وضعیت، توزیع را به گونه مساوی انجام داد. همچنین از ذخیره سازی بیت المال و تاخیر در توزیع آن خودداری کرد. این قبیل سیاست ها باعث شد وضعیت اقتصادی جامعه دگرگون شود. فقر و بی عدالتی از بین برود و همه مردم کوفه از امکانات اولیه زندگی بهره مند شوند.
    امام در سیره اقتصادی شخصی بسیار اهل تلاش و تولید بود، اما در عرصه تخصیص درآمد شخصی برای هزینه های فردی خویش، به حداقل بسنده و درآمدها را در راه خدای متعال مصرف می کرد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سیره اقتصادی، تساوی در توزیع، عدم ذخیره سازی، تولید، تخصیص درآمد
|
  • Mustafa Delshad-Tehrani Page 9
    Jahiliyyah and civility are amongst the serious themes touched upon in the Nahj al-Balaghah. This is because annihilation of Jahiliyyah and its markers from the human relations, for manifestation of civility and its traits in life, made the approaches adopted by Imam Ali in emulation of the conduct of the Prophet Muhammad. The present paper deals with describing the opposition of markers and on the basis of the armies of theintellect and ignorance, a clear model for comparing Jahiliyyah and civility. As mentioned in the Nahj al-Balaghah, these markers are divided into five groups: 1) the valuelessness of the mankind, the turnovers of the human values, the status of the mankind, andimplementation of the human values; 2) prejudice, anger, tenderness, and tolerance, 3) infringement of precincts, assaults, honorification, and lawfulness, 4) despotism and democracy, and 5) waging wars, bloodshedding, peacefulness, and compromise.Imam Ali opposed the Jahiliyyah markers and standards in both his conduct and his sermons. On the other hand, he did his utmost to crystalize those of civility of which a list is given on the authority of the Nahj al-Balaghah.
  • Muhammad-Hassan Qadrdan-Qaramalaki Page 53
    The present paper deals with the standpoint of the Quran vis-à-vis religious pluralism and proves that they are incompatible. The scope of the present research is the same as the extent of the Quranic verses; however, for explication of the verses, relevant hadiths have been drawn upon. The approach adopted in this paper is a hadith-based and doctrinal one. In support of the first hypothesis, some verses with transparent significance have been quoted, followed by their exegeses for which some relevant hadiths and the views of such renowned exegetes like the late Allama Tabatabaie are quoted. The result of the present study is that the claims of pluralism are incompatible with the Quran. To achieve this aim, a definition of religion and its development, senses of shariah and its difference from religious, the unity and multiplicity of the shariahs are discussed. Finally, the right religion finds expression in the religion of Islam, supported by 12 arguments and a Quranic framework.
  • Abd Al-Karim Abedini Page 85
    Worshipping God has been the aim of creating the mankind and dispatching of the prophets. The human conduct has since shown such a need whose secret must be sought in the Divine covenant with the mankind and on the table of the instinct.Worshipping God is the only way of the human development and the sole path to reach perfection. Piety, peacefulness, reaching the certitude status, and being immune from the satanic temptations are just some effects of worshipping God. Knowledge of the graces obtained out of worshipping God and belief in them reinforces one´s motivation formaking a Divine servant and the rigor for life. Worshipping God emerges from conviction whose fruits find expression in the form of adopting praiseworthy moral characteristics. Additionally, it contributes to one´s spirit and establishes one´s belief in her/his articlesof faith in the light of which man goes higher to reach the Divine precinct.
  • Hamed Pour-Rostami Page 119
    The status of the Ahl al-Bayt in the Holy Quran is one of the themes tackled with in the Nahj al-Balaghah; this is a theme noteworthy for two reasons: studying the Ahl al-Bayt and studying the Holy Quran. The two phrases fa anziluhum biahsani manazil al-Quran (they have been granted the status of the Quran) in Sermon No. 86 and fihimkarâ´im al-Qur´an (in them are the graces of the Quran) in Sermon 153 are two evidences whose significance and references so far neglected on the parts of most translators and explicators of the Nahj al-Balaghah, with their epistemological points about the Ahl al-Bayt so far unexplored. It seems that the documentation of the latter phrase has also been overlooked.The present study renders an analysis of the correct Quranic status of the Ahl al-Bayt in the sermons of Imam Ali.
  • Samad Abd Allahi, Acirc, Bid Page 145
    Burûsuy was a Quran exegete of the 11 12th / 17 18th c. with mystical leanings, although he never incorporated sufistic views in his Quran exegesis. Despite this, he quoted several Persian Poems with mystical implicatures such as those of Mowlavi, Hafiz, and Sa`di. A prolific auther, Burusuy authored 27 books whase most important work is theRuh al-Bayan exegesis of the Holy Quran. In it, he tackled such tspics as Quranic sciences, Literary, and linguistic where appropriate. He quoted several Arabic and Persian Poems, hadiths from the Prophet Muhammad, the infallible imams, the Companions and Followers, with scattered quotations from some mystics. He mainly dealt with doctrinal issueswith less attention to the verses dealing with religious verdicts. In dealing with the Quranic verses that concern vicegerency and succession to the prophet Muhammad, he hold’s views similar to those of Imamia Shiites whose evidences are markworthy in his explication of the verses of al-mubahilah (cross cursing), mawaddat (devation), and it`âm(feeding the poor).
  • Muhammad Asadi Garmarudi Page 181
    Various human schools of thought have different views regarding the reality of the mankind. Some of them regard the human being as a material complex, with no truth above the matter. In contrast, others regard him as a heavenly creature that has come down to the earth that must follow up his development from the earth to the heaven, allwillingly. According to the Nahj al-Balaghah, the human reality and manifestationof the mankind is all due to a Divine spirit, with the human psychic state in effect of coordination between the spirits with the body. The spirit in turn, and due to its nature, is subject to diversion in the heaven and reaching the Divine kingdom. Likewise, due to its affinity with the matter and its material construct, it is subject to receiving carnal desires and becomes staynated in the material world.The Satan is one of the effective ways of making a way in the human psyche and giving it a satanic coloring. However, the prophets have come to awaken the mankind and to show him the way to escape the Satan and to enable him to make his soul a perfect one. The present paper deals with the values, how to confront the Satan, and the ways the reality of the human psyche may get Satanized, all on the basis of the Nahj al-Balaghah.
  • Ahmed-Ali Yusufi Page 206
    The present paper deals with Imam Ali´s economic conduct. Imam Ali´s economic conduct is studied in two phases: his economic management of society and his economic conduct in his personal life. When Imam Ali assumed power, the economic situation of the society was very much undesirable, especially that of distribution of the wealth. To manage the whole affair, he adopted equal distribution policy, and avoided depositing the goods at the Bayt al-Mâl (treasure house) and delaying in distributing them. Such policies led to better economic condition of the society, poverty and inequality disappeared, and all the Kufans received the basic need of their lives. Notwithstanding, in his personal economic conduct, Imam Ali was very watchfull and active. For allocating his personal salary, he was content with the minimum level of living, with all income spent in the cause of God.