فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار 1390)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • همه گیرشناسی بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه در استان گلستان: اثر بیماری بر صفات کمی و کیفی مؤثر در عملکرد
    مرتضی عربسلمانی، سیدمحمود اخوت، عباس شریفی تهرانی، محمدجوان نیکخواه، ناصر صفایی صفحه 1
    بیماری پژمردگی ورتیسلیومی پنبه ناشی از قارچ Verticilium dahliae Kleb. یکی از مهم ترین بیماری های پنبه در استان گلستان است. به منظور تعیین اثر بیماری بر خصوصیات کمی و کیفی و هم بستگی صفات مؤثر در عملکرد با تحمل به بیماری، 1500 بوته انتخاب و با توجه به میزان سلامت آنها به پنج گروه تقسیم شدند. از هر گروه 100 بوته انتخاب و صفات کمی و کیفی بوته و وش، قوه نامیه و وزن هزار دانه بذور تعیین و ضریب کاهش هر خصوصیت برای هر درجه بیماری نسبت به بوته سالم محاسبه شد. آنالیز واریانس یک طرفه صفات اندازه گیری شده در هر گروه در قالب طرح کاملا تصادفی و به روش نرم افزار SAS نسخه 9 و مقایسه میانگین صفات به روش Tukey در سطح معنی دارF صورت گرفت. 15 رقم پنبه درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو مزرعه آلوده و غیرآلوده به عامل بیماری کشت گردیدند. شاخص بیماری پژمردگی ورتیسلیومی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه زایا تعداد غوزه در بوته، قطر طوقه، عملکرد، زودرسی و وزن تک غوزه اندازه گیری شدند. آنالیز واریانس ساده و مرکب با استفاده از برنامه کامپیوتری MSTATC محاسبه و میانگین صفات با آزمون دانکن مقایسه شدند. هم بستگی فنوتیپی دو به دوی صفات با برنامهSAS و هم بستگی ژنتیکی با استفاده از برنامه Gen.cor تخمین زده شد. نتایج نشان داد که بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی باعث کاهش ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد شاخه های زایا، تعداد غوزه در بوته، وزن غوزه، وزن هزاردانه، عملکرد، تعداد برگ، کیل، استحکام الیاف، ضریب میکرونر، طول الیاف، یک نواختی الیاف و کاهش قوه نامیه بذرهای استحصالی از بوته های بیمار و افزایش درصد چربی پنبه دانه می شود. هم بستگی ژنتیکی بین شاخص بیماری و تعداد شاخه رویا (63/0)، بین شاخص بیماری با طول شاخه رویا (69/0) و بین شاخص بیماری و طول شاخه زایا (34/0) مثبت و در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. بین شاخص بیماری با تعداد شاخه رویا هم بستگی معنی دار و مثبت وجود داشت (31/0r = و 01/0= a). هم بستگی بین شاخص بیماری با طول شاخه زایا و وزن غوزه، منفی و در سطح 5 درصد معنی دار بود. به عبارت دیگر بوته های بیمار، طول شاخه های زایا و وزن قوزه کمتری دارند. بین شاخص بیماری و تعداد شاخه رویا هم بستگی فنوتیپی مثبت و معنی دار وجود داشت (31/0)، بین شاخص بیماری با طول شاخه زایا و وزن قوزه هم بستگی فنوتیپی منفی و معنی دار مشاهده شد (به ترتیب 21/0- و 18/0-). بین شاخص بیماری با تعداد شاخه رویا، طول شاخه رویا و طول شاخه زایا هم بستگی ژنتیکی مثبت و معنی داری وجود داشت، بین شاخص بیماری با ارتفاع، زودرسی، وزن غوزه و عملکرد هم بستگی ژنتیکی منفی و معنی دار دیده شد. بنابراین بوته هایی با تعداد شاخه های رویای بیشتر، طول شاخه های زایا و رویای بیشتر و با شاخ و برگ بیشتر، تحمل بیشتری در مقابل حمله عامل بیماری دارند.
    کلیدواژگان: پژمردگی ورتیسیلیومی، همه گیرشناسی، پنبه، Verticillium dahliae
  • ناصر پنجهکه، امیر صابریان، همایون افشاری آزاد، محمد سالاری صفحه 19
    بسیاری از جدایه های spp. Trichoderma وBacillus subtilis از عوامل کنترل کننده طبیعی تعداد زیادی از عوامل بیماریزای قارچی و باکتریایی گیاهان می باشند. جدایه های Trichoderma و Bacillus subtilis از خاک ریزوسفر گیاهان کلزای آلوده و سالم، و عامل ساق سیاه کلزا از قسمت های مختلف کلزاهای آلوده و خاک ریزوسفر گیاهان کلزای آلوده به این بیماری جداسازی شد. بررسی آثار آنتاگونیستی این جدایه ها با استفاده از روش کشت متقابل (Dual culture)صورت گرفت. در آزمایش های گلخانه ای تاثیر جدایه های آنتاگونیست در کنترل بیماری به دو روش تیمار بذر کلزا و تیمار اندام های هوایی کلزا بررسی شد. در مجموع 20 جدایه از قارچ Phoma lingam، 15 جدایه از تریکودرما و 17 جدایه ازB. subtilis جداسازی گردید. جدایه های باکتریایی BE3، B31، B66، B67، B68، B69 و B70 و جدایه های تریکودرمایی Tr.2901، Tr.2903، Tr.2904، Tr.2910 وTr.2913 دارای خواص آنتاگونیستی روی بیمار گر بودند. نتایج آزمایش های گلخانه ای نشان داد که در روش تیمار بذر کلزا، جدایه های باکتریایی B70 وB67، و جدایه های تریکودرمایی Tr.2910 و Tr.2901 به ترتیب 3/43، 80، 6/16 و 6/56 درصد بیماری را کاهش دادند. در تیمار اندام های هوایی کلزا با جدایه های باکتریایی هیچ گونه کاهش بیماری دیده نشد. با این روش جدایه های Tr.2910 و Tr.2901 به ترتیب 60 و 6/76 درصد بیماری را کاهش دادند. جدایه های باکتریایی B70 و B67از گونه B. subtilis تشخیص داده شدند. گونه تریکودرما مشخص نگردید.
    کلیدواژگان: آثار آنتاگونیستی، عوامل آنتاگونیست، ریزوسفر، تیمار بذر، تیمار اندام های هوایی
  • مظاهر بیناییان، کسری شریفی، حمیدرضا زمانیزاده صفحه 31
    بیماری خال سیاه سیب زمینی توسط Colletotrichum coccodes ایجاد می شود و در اکثر مناطق کشت سیب زمینی ایران پراکنده است. عامل بیماری یکی از عوامل مهم کاهش عملکرد در مزرعه است و باعث پوسیدگی غده ها و افت وزن محصول در انبار می شود. وضعیت تنوع ژنتیکی و توان بیماری زایی این قارچ در ایران مشخص نبود. برای این منظور از مناطق عمده سیب زمینی کاری استان های اردبیل ‍، اصفهان و همدان اقدام به نمونه برداری از گیاهان با علایم بیماری شد. از 108 جدایه به دست آمده 48 جدایه با توجه به مناطق نمونه برداری انتخاب شدند. بر پایه واکنش های سازگاری رویشی در مجموع چهار گروه چند عضوی IRN-VCG1، IRN-VCG2، IRN-VCG3 و IRN-VCG4 به ترتیب با فراوانی 86/42، 29/14، 16/4 و 16/4 درصد و شش گروه تک عضوی تعیین شدند. جدایه های اردبیل در گروه های IRN-VCG1 و IRN-VCG2 با فراوانی 50 و 5/12 درصد قرار گرفتند و بقیه جدایه ها گروه های تک عضوی را تشکیل دادند. سه گروه IRN-VCG1، IRN-VCG2 و IRN-VCG3 به ترتیب با فراوانی 55، 13 و 13 درصد جدایه های همدان را در بر گرفتند و باقی جدایه ها در گروه های تک عضوی جای داده شدند. جدایه های استان اصفهان به سه گروه IRN-VCG1، IRN-VCG2 و IRN-VCG4با فراوانی 25، 19 و12 درصد تعلق داشتند و بقیه جزو گروه های تک عضوی بودند. با استفاده از دو روش تلقیح اینوکلوم قارچ به غده های سیب زمینی و آلوده سازی ریشه، بیماری زایی جدایه ها بررسی شد. به جز پنج جدایه بقیه جدایه ها قادر به پوسانیدن غده های سیب زمینی بودند و همه جدایه ها توانستند در ریشه و ساقه زیرزمینی ایجاد بیماری کنند. مقایسه داده های مربوط به شدت بیماری زایی نشان داد شدت پوسانندگی غده ها و گسترش میکرواسکلروت های جدایه ها در اندام های زیرزمینی مستقل از هم هستند. هم چنین بین گروه های سازگاری رویشی و قدرت بیماری زایی جدایه ها هم بستگی وجود نداشت ولی بین این گروه ها و مناطق جغرافیایی جدایه ها هم بستگی اندکی دیده شد. پژوهش حاضر نشانگر تنوع قابل توجه گروه های سازگاری رویشی در این گونه است.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، مرگ زودرس سیب زمینی، جهش یافته nit، شدت بیماری، Colletotrichum coccodes
  • محمود معصومی، آوا زارع، کرامتالله ایزدپناه صفحه 47
    تا کنون چندین پوتی ویرید آلوده کننده غلات از ایران گزارش شده اند. تنوع وسیع این ویروس ها از یک سو و تشابه برخی از آنها از سوی دیگر موجب شد که بازبینی دقیقی جهت تمایز و تشخیص آنها به عمل آید. بدین منظور ویروس موزائیک ایرانی قیاق (Iranian Johnson grass mosaic virus، IJMV) از قیاق شیراز و خوزستان، ویروس موزائیک مرغ (Bermuda grass mosaic virus، BgMV) از مرغ شیراز، ویروس موزائیک نیشکر (Sugarcane mosaic virus، SCMV) از نیشکر استان خوزستان، ویروس موزائیک جنوبی مرغ (Bermuda grass southern mosaic virus، BgSMV) از مرغ جیرفت و صفی آباد خوزستان و جدایه ایرانی ویروس موزائیک کوتولگی ذرت (Maize dwarf mosaic virus، MDMV) از ذرت دشت ناز ساری جمع آوری و از نظر خصوصیات سرولوژیک، دامنه میزبانی، ناقل و خصوصیات مولکولی مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند. برای آزمون های سرولوژیک از آنتی سرم و ایمونوگلوبولین های MDMV-G از آلمان و SCMV، BgMV، BgSMV، IJMV و MDMV-Ir از ایران استفاده شد. آزمون های متداول سرولوژیک مانند نشت دو طرفه در ژل آگاروز (AGD) و الیزا حاکی از این بود که جدایه های BgSMV با MDMV-G و MDMV-Ir رابطه سرولوژیک قوی دارند و با آزمون الیزا قابل تفکیک نیستند، ولی در AGD با تشکیل مهمیزک از یکدیگر متمایز می شوند. در الکتروفورز پروتئین و آزمون وسترن بلات باند پروتئینی این ویروس ها از هم متمایز شدند. به جزBgMV سایر ویروس ها با یکدیگر رابطه سرولوژیک دارند. ولی در AGD با تشکیل مهمیزک از یکدیگر متمایز می شوند. در مقایسه دامنه میزبانی، کلیه ویروس ها (جدایه ها) به جز BgMV قادر به آلوده سازی ارقام سورگوم و ذرت مورد آزمایش و رشدی بودند. BgSMV وMDMV-Ir از نظر آلوده سازی ارزن مرواریدی از SCMV، BgMV و IJMV متمایزهستند و IJMV و MDMV-Ir از نظر آلوده سازی قیاق (Sorghum halepense) با BgSMV، SCMV و BgMV تفاوت دارند. آزمون انتقال با شته های Rhopalosiphum maidis، R. padi، Schizaphis graminum، Sipha elegans و Hysteroneura sp. انجام گرفت. IJMV و MDMV-Ir از نظر انتقال با این شته ها قابل تفکیک نبودند. جدایه های BgSMV توسط R. maidis انتقال نیافتند. BgMV تنها با انتقال با شته های Hysteroneura sp. و S. elegans از بقیه جدایه ها متمایز شد. در مقایسه مولکولی ناحیه میانی ژن پروتئین پوششی این ویروس ها با تعدادی از پوتی ویروس های غلات در دنیا، جدایه های IJMV در یک گروه و در کنار ویروس موزائیک زآ (Zea mosaic virus، ZeMV)، جدایه های BgSMV در کنار جدایه های MDMV ولی در شاخه ای جداگانه، SCMV از ایران در کنار جدایه های آمریکا و استرالیا و MDMV از ایران در کنار MDMV از اروپا قرار گرفتند. به طور کلی صرف نظر از اعضای جنس Tritimovirus که از گندم و ویروس موزائیک علف دانه قناری نی مانند (reed canary grass mosaic virus، RCGMV) که ازPhalaris arundinacea گزارش شده است، در ایران از روی گیاهان تیره غلات پنج ویروس Potyviridae تشخیص داده شده است. 1) ویروس های IJMV و MDMV که قیاق و ذرت را آلوده می کند، 2) ویروس BgSMV که روی مرغ در مناطق گرمسیری جنوب ایران گسترش دارد و آلودگی طبیعی ذرت به این ویروس نیز مشخص شده است، 3) ویروسSCMV که تاکنون در ایران تنها از نیشکر گزارش شده است و 4) ویروسBgMV که ویروسی کاملا متمایز است و در ایران تنها روی مرغ شناسایی شده است و در مناطق معتدل و خنک در ایران گسترش وسیعی دارد..
    کلیدواژگان: پوتی ویروس های غلات، ذرت، نیشکر، مرغ، قیاق، ویروس موزائیک ایرانی قیاق، ویروس موزائیک مرغ، ویروس موزائیک جنوبی مرغ، ویروس موزائیک نیشکر، ویروس موزائیک کوتولگی ذرت، ویروس موزائیک زآ، شته های غلات
  • محسن یاسایی، علیرضا افشاریفر، علی نیازی، شادی صالح زاده، کرامتالله ایزدپناه صفحه 67
    بیماری های کوتولگی زرد جو و کوتولگی زرد غلات از مخرب ترین و وسیع ترین بیماری های ویروسی غلات دانه ریز هستند. خسارت های ناشی از ویروس های عامل بیماری از یک سو و محدود بودن، ناکارآمد بودن و ژنتیک پیچیده ژن های مقاومت از دیگر سو، زمینه به کارگیری رهیافت های نوین مبتنی بر مقاومت با واسطه ویروس را توجیه می نماید. در تحقیق حاضر سه نوع سازه سنس، آنتی سنس و سنجاق سری دارای اینترون با استفاده از قسمتی از ژن پلیمراز ویروس کوتولگی زرد جو (BYDV-PAV) در ناقل دوتایی pWBVec8 همسانه سازی شدند. سازه ها با استفاده از اگروباکتریوم به جنین کامل گندم الوند بر اساس محیط کشت های بهینه سازی شده و به کارگیری نشانگر انتخابی هیگرومایسین منتقل شدند. تراریختی بوته ها با استفاده از آزمون های زنجیره ای پلی مراز و لکه گذاری نقطه ای مورد بررسی قرار گرفت. آلوده سازی بوته ها با شته های حامل BYDV-PAV انجام و واکنش هر لاین با آزمون الیزا ارزیابی شد. متوسط راندمان تراریختی بر اساس آزمون الیزا معادل 8/1، 3/1 و صفر در صد به ترتیب برای سازه های سنجاق سری واجد اینترون، سنس و آنتی سنس برآورد گردید. بوته های تراریخت آلوده شده مصنوعی با BYDV-PAV، در مقایسه با الوند تیپ وحشی، علاوه بر تفاوت قابل ملاحظه جذب در آزمون الیزا، از ظاهری طبیعی بدون ظهور زردی و کوتولگی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ویروس کوتولگی زرد جو، PAV، خاموشی ژن پس از ترانویسی، سازه دی ان ا، مقاومت، سازه های خاموشی ژن
  • بررسی انتشار و تراکم جمعیت نماتدهای خانواده Longidoridae در باغات پسته استان کرمان
    سمیه نامجو، علی اکبر فداییتهرانی، مجید اولیا صفحه 83
    به منظور بررسی انتشار گونه های خانواده Longidoridae، 156 نمونه خاک و ریشه از مناطق مهم پسته کاری استان کرمان در سال های 1386 تا 1388جمع آوری شد. نماتدهای موجود در 250 گرم خاک به روش الک و سانتریفیوژ استخراج گردید. پس از استخراج نماتد و قبل از تهیه اسلایدهای دائمی، نماتدهای هر نمونه به تفکیک گونه شمارش گردید و تعداد نماتد در 250 گرم خاک مبنای مقایسه قرار گرفت. سپس نماتدها با فرمالین 4% تثبیت شده و به گلیسیرین منتقل شدند. نماتدها با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به لوله ترسیم از لحاظ خصوصیات ریخت شناسی و ریخت سنجی بررسی شدند. پس از تهیه شرح کامل نمونه ها و مقایسه با منابع علمی موجود، گونه ها شناسایی شد. گونه Longidorus africanus، دارای حداکثر جمعیت و پراکنش بود. گونه های Xiphinema vuittenezi، X. pachtaicum جمعیت و پراکنش متوسط و X. index کمترین جمعیت را داشتند. گونه X. oxycaudatum نیز برای اولین بار از استان کرمان گزارش گردید.
  • لاله ایلخان، رضا فرخی نژاد، محمد مهدی امینایی، حمید رحیمزاده بهزادی صفحه 93
    در این پژوهش از نهالستان های پسته مهم استان کرمان 99 جدایه Rhizoctonia solani از بافت گیاهی و خاک جداسازی شد. جدایه ها براساس خصوصیات ریسه ها، تعداد هسته ها و تعیین گروه آناستوموزی شناسایی شدند که در بین آنها، 96 جدایه چند هسته ای با گروه آناستوموزی چهار و سه جدایه دو هسته ای(BNR)با گروه آناستوموزی B-I بودند. همه جدایه های چند هسته ای قادر به ایجاد بیماری روی نهال پسته بوده و تنها در شدت بیماری ایجاد شده با یکدیگر تفاوت داشتند. هیچ یک از جدایه های دو هسته ای قادر به بیماری زایی روی پسته نبودند. از جدایه های دو هسته ای برای کنترل بیماری در شرایط آزمایشگاه و گلخانه استفاده شد. در کشت های دوگانه جدایه های چند هسته ای و دوهسته ای هیچ گونه لیزشدن، هیپرپارازیتیسم یا سایر اعمال آنتاگونیستی دیده نشد و تنها واکنش قابل توجه پیچش ریسه های دو هسته ای به دور ریسه های چند هسته ای بود. در گلخانه مایه زنی هم زمان دو هسته ای و چند هسته ای موجب کنترل بیماری نشد و هنگامی که جدایه های دو هسته ای دو هفته قبل از چند هسته ای به گیاهچه ها مایه زنی شدند، بیماری به طرز قابل توجهی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پسته، گروه آناستوموزی، رایزوکتونیا، ریشه، طوقه
  • مهرداد عباسی، علی برهانی، جمشید بوجاری صفحه 101
    اخیرا نمونه ای آلوده به زنگ روی Populus x euramericana جمع آوری شده از مازندران بررسی گردید که ویژگی هایی متفاوت از گونه های قبلا گزارش شده در کشور داشت. این نمونه دارای مراحل اوردینیوم و تلیوم بود. اوردینیوم ها که به دلیل جمع آوری آخر فصل غالبا توسط گونه ای هیفومیست هیپرپارازیت آلوده شده بودند به شکل سورهای کوچک، گرد و پراکنده با ظاهری پودری در سطح زیرین برگ های آلوده تشکیل شده بودند. اوردینیوسپورها غالبا واژتخم مرغی کشیده با دیواره خاردار و بی رنگ بودند. دیواره اوردینیوسپورها در راس صاف و 2-5/1 میکرومتر ضخامت داشت. ضخامت دیوراه این اسپورها در استوای اسپور تا 6 میکرومتر هم می رسید. ابعاد اوردینیوسپورها 20-15 × 43-31 میکرومتر اندازه گیری شد. اوردینیوم ها حاوی پارافیز های گرزی با ضخامت انتهایی تا 13 میکرومتر در راس بودند. تلیوم های سیاه رنگ در هر دو سطح برگ به صورت زیر اپیدرمی دیده شدند. هرچند این سورها غالبا سطح فوقانی برگ را آلوده کرده بودند. تلیوسپورها به شکل غالبا استوانه ای با دیواره قهوه ای روشن به ضخامت 1 میکرومتر در طرفین و تا 5/2 میکرومتر در راس اسپور دیده شدند. ابعاد تلیوسپورها 12-8 × 64-40 میکرومتر اندازه گیری شد. بر اساس اطلاعات ارایه شده توسط گویمن (Gaeumann 1959. Die Rostpilze Mitteleuropas، Buchler، Bern) نمونه فوق کاملا منطبق با گونه Melampsora larici-populina Kleb. است. از ویژگی های بارز این گونه وجود اندکی ضخامت انتهایی در راس تلیوسپورها، ضخامت انتهایی در راس دیواره پارافیز ها، ضخامت دیواره اوردینیوسپورها در استوای اسپور و صافی دیواره در راس اوردینیوسپورها است. مجموع این ویژگی ها این گونه را از سایر گونه های Melampsora روی صنوبر جدا می کند. بر اساس نظر کوپرویچ و اولیانیشچف (Kuprevich & Ulyanishchev 1975. Keys to the rust fungi of USSR) این گونه دارای دامنه پراکنش وسیعی است و در اروپا، آسیا، بخش هایی از آفریقا و آمریکای جنوبی دیده شده است. بر اساس بازبینه زنگ های کشور (عباسی و علی ابادی 2010، بانک اطلاعات الکترونیکی زنگ های ایران)، تاکنون تعداد 4 گونه از جنس Melampsora روی گونه های Populus در ایران گزارش شده اند. ضمن این که این اولین گزارش زنگ روی گونه P. x euramericana در ایران است، گونه زنگ M. larici-populina نیز برای میکوبیوتای ایران جدید است. علاوه بر P. x euramericana غالب گونه های بخش Aigeiros هم به عنوان میزبان زنگ فوق معرفی شده اند (Kuprevich & Ulyanishchev 1975). نمونه بررسی شده: روی Populus x euramericana، مازندران، ایستگاه چمستان نور، 6/9/1389، جمع آوری کننده: علی برهانی، II+III، (IRAN 15009 F).
  • وحید خسروی، شهرام نعیمی، فریدون پاداشت دهکایی، مهدی رستمی، پائولو سی. سرسینی صفحه 103
    سوختگی غلاف ناشی از قارچ Rhizoctonia solani AG1 IA یکی از مهم ترین بیماری های برنج در دنیا محسوب می شود. این بیماری در همه مناطق برنج خیز کشور من جمله مازندران و گیلان گسترش دارد و مهم ترین بیماری ارقام پرمحصول و اصلاح شده برنج به شمار می رود. اگرچه گزارش فرم جنسی قارچ بیمارگر یعنی Thanatephorus cucumeris از گیاه برنج و میزبان های دیگر در کشورهای مختلف گزارش گردیده، ولی تاکنون تلئومورف قارچ در طبیعت ایران دیده نشده است. نقش بازیدیوسپورها در ایجاد بیماری سوختگی غلاف کاملا شناخته نشده است. در مرداد 1387 طی بازدید از یک مزرعه برنج پرمحصول (رقم ندا) با آلودگی زیاد به بیماری سوختگی غلاف برگ برنج در آمل، روی ساقه های یک بوته، لایه پودری نازک سفید رنگی دیده شد که پس از بررسی های اولیه میکروسکپی مشخص شد که لایه پودری در واقع هیمنیومی از بازیدیوم های بشکه ای شکل به ابعاد 9- 7 × 16- 11 میکرومتر است. در انتهای بعضی از بازیدیوم ها، استریگمات ها به تعداد 4-2 عدد دیده شد. بازیدیوسپورها تخم مرغی تا بیضوی یا گرزی شکل و دارای پایه و به ابعاد 6- 4 × 9- 5/7 میکرومتر بودند. بر اساس مشخصات بازید، استریگمات و بازیدیوسپور، این قارچ T. cucumeris شناسایی شد. پرگنه ی حاصل از تک بازیدیوسپور، سفید تا شیری رنگ و کند رشد بوده و ریسه آن واجد صفات ویژه ی R. solani بودند. هم چنین بازیدیوسپورهای ثانوی فراوانی نیز در آزمایشگاه تولید شد. این اولین گزارش از تشکیل طبیعی T. cucumeris در ایران است. مایه زنی بوته های برنج به صورت گذاشتن تکه کوچکی از محیط کشت پوشیده شده با ریسه قارچ (از پرگنه حاصل از تک بازیدیوسپور روی محیط PDA) در گلخانه منجر به ایجاد هیچ گونه علائم سوختگی غلاف نشد.
  • افسانه محکمی، راضیه ستاری، زهره لری، امان الله احسانی، اعظم ناظمی صفحه 105
    بیماری میوه سبز مرکبات (هوانگ لانگ بینگ) یکی از بیماری های مهم مرکبات و جزء بیماری های قرنطینه ای کشور محسوب می شود. این بیماری به تازگی از برخی نقاط استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان گزارش شده است (علیزاده 1388). عامل بیماری در ایران باکتری Candidatus Liberibacter asiaticus و ناقل آن پسیل مرکبات است. مجاورت استان کرمان با استان های آلوده و هم چنین عدم امکان تشخیص قطعی بیماری بر اساس علائم، موجب شد تا ردیابی مولکولی این بیماری در منطقه ارزوئیه (به دلیل وجود ناقل و مشاهده علائم مشابه به علائم بیماری) انجام گیرد. در مهر ماه 1389 در راستای ردیابی بیماری مذکور از 120 درخت مشکوک نمونه برداری به عمل آمده و از نمونه های ارسالی به آزمایشگاه رگبرگ ها جدا و از آنها و دی ان ای کل با استفاده از کیت استخراج دی ان ا شرکت فرمنتاز استخراج شد. نمونه های دی.ان.ا از نظر وجود عامل بیماری میوه سبز با استفاده از دو جفت آغازگر و روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) ارزیابی شدند. آغازگرهای A2 و J5 یک قطعه از ژن های پروتئین های ریبوزمی با اندازه تقریبی 703 جفت باز در گونه آسیایی و آغازگرهای OI1 و OI2C یک قطعه از دی.ان.ا ریبوزومی 16s با اندازه تقریبی 1160 جفت باز را تکثیر می کنند. محصول واکنش زنجیره ای پلیمراز با هر کدام از جفت آغازگرها روی ژل آگارز 1% الکتروفورز شد. در محصول PCR با هر کدام از جفت آغازگرها باندهای مورد انتظار در یک نمونه از 120 نمونه آزمایش شده مشاهده گردید. وجود باند 703 جفت بازی حاصل از PCR با آغازگرهای A2 و J5 و هم چنین نتایج هضم آنزیمی محصول PCR با آغازگرهای OI1 و OI2C توسط آنزیم XbaI و مشاهده دو باند تقریبی 520 و 640 جفت بازی، وجود گونه Candidatus Liberibacter asiaticus را تایید کرد. قطعه های حاصل از PCR برای بررسی بیشتر تعیین ترادف شدند. گیاه آلوده یک اصله نارنگی 4 ساله رقم کارا از منطقه قادر آباد ارزوئیه بود که علائمی شامل لکه های تیره و روشن از زرد، سبز روشن و سبز تیره بدون حاشیه یا مرز مشخص روی برگ آن مشاهده گردید. هم چنین علائمی از جمله تشکیل برآمدگی های نامنظم روی میوه به صورت آبله آبله شدن میوه، بذرهای کوچک، پوک، چروکیده، قهوه ای مایل به سیاه و عقیم و هم چنین عدم تقارن میوه دیده شد که البته ممکن است عوامل دیگری نیز در تولید آنها نقش داشته باشد. این اولین گزارش از وجود بیماری میوه سبز مرکبات در منطقه ارزوئیه در استان کرمان می باشد. بر اساس دستور العمل های ارسالی از سازمان حفظ نباتات کشور دستور امحاء درخت آلوده صادر شد.
|
  • EPIDEMIOLOGY OF VERTICILLIUM WILT OF COTTON IN GOLESTAN PROVIENCE:EFFECT OF VERTICILLIUM WILT ON QUANTITATIVE AND QUALITATIVE CHARACTERS OF COTTON ON YIELD
    Page 1
    Verticillium wilt incited by Verticillium dahliae Kleb. is one of the destructive diseases of cotton in Golestan Province. In order to determine the effect of disease on the quantitative and qualitative characters of cotton yield and the phenotypic and genotypic correlation between characters of cotton plant yield and its tolerance to Verticillium wilt, 1500 plants were selected and grouped into five categories based on the rate of disease severity. In each group, 100 plants were selected and evaluated for rate of seed germination, quantitative and qualitative characters of yield, and weight of 1000 seeds. Characters were evaluated using SAS software based on a completely randomized block design with four or five replications. Fitfty cotton cultivars of Gossypium hirsutum with different characteristics were planted in a completely randomized block design with four replications in infected and non- infected soil. Then the disease indexes of yield, boll weight, early maturity, sympodial length, monopodial number, monopodial length of each cultivar were measured. The correlation between characters were then evaluated using SAS and Gen.cor software. The results showed Verticillium wilt reduces the rate of seed germination, boll weight, yield, ginning turnout, weight of 1000 seeds, plant height, number of leaves, number of bolls, number of nodes, oil percentage in wet seed, elongation, fiber fineness, length of fiber, fiber strength, fiber uniformity and percentage of oil in dried seed. The results also showed positive and significant genetic correlation between disease index and sympodial length (0.34), monopodial number (0.63) and monopodial length (0.69)., and negative and significant genetic correlation between disease index and boll weight and total yield. Positive and significant phenotypic correlation was also found between disease index and monopodial (0.31). There were also negative and significant correlations between the disease index, sympodial length and boll weight of (-0.21 and -0.18).The infected plants had less monopodial numbers and boll weight than healthy plants. Therefore, tolerant cultivars had more monopodial and sympodial branches and longer sympodial length than sensitive cultivars.
  • Page 19
    Many isolates of Trichoderma spp. and Bacillus subtilis are natural biological agents of plant pathogenic fungi and bacteria. Trichoderma spp. and B. subtilis isolates were separated from the rhizosphere of infected and non-infected rapeseed plants. Phoma lingam, the causal agent of rapeseed black leg, was isolated from different tissues of infected plants, and infested soil. Dual cultures were used to examine the antagonistic effects of Trichoderma and B. subtilis isolates on P. lingam. In the greenhouse, the antagonistic effects of the isolates were tested through treating rapeseed seeds and rapeseed above-ground parts with the isolates. Totally, 20 isolates of P. lingam, 15 isolates of Trichoderma species and 17 isolates of B. subtilis were separated. Bacterial isolates BE3, B31, B66, B67, B68, B69, and B70, and Trichoderma isolates Tr.2901, Tr.2903, Tr.2904, Tr.2910, and Tr.2913 showed antagonistic effects on the pathogen. The greenhouse results revealed that in the seed treatment experiment, the bacterial isolates B70 and B67, and Trichoderma isolates Tr.2910 and Tr.2901 decreased the rapeseed blackleg to 43.3, 80, 16.6 and 56.6℅, respectively. Treating the above-ground parts with bacterial isolates did not reduce rapeseed blackleg at all. Treating above-ground parts by Tr.2910 and Tr.2901 isolates of Trichoderma decreased the disease to 60 and 79.6℅, respectively. Trichoderma isolates belonged to several species where the differentiation of the isolates from species was impossible based on the morphological characteristics. The two effective bacterial isolates were related to B. subtilis.
  • Page 31
    Potato black dot disease, caused by Colletotrichum coccodes, is a common disease in many potato planting areas in Iran. This pathogen causes yield loss in field and tuber rot in storage conditions. Genetic diversity and pathogenicity of C. coccodes was unknown in Iran. In this study, C. coccodes was isolated from potato plants with black dot symptoms from Ardebil, Isfahan and Hamadan provinces. Amongst 108 isolates, 48 isolates were studied for vegetative compatibility groups and aggressiveness. Ten VCGs including four multi-member groups (IRN-VCG1, IRN-VCG2, IRN-VCG3 and IRN-VCG4) as well as six single-member groups were detected. Isolates of Ardebil were grouped in IRN-VCG1and IRN-VCG2 with 50 and 12.5% frequency and other isolates were single-member. Three groups of IRN-VCG1 (55%), IRN-VCG2 (13%) and IRN-VCG3 (13%) were constituted for Hamadan province isolates. Isfahan isolates were grouped as IRN-VCG1, IRN-VCG2 and IRN-VCG4 at 25, 19 and 12 percentage respectively, and 44% of isolates were not assigned to any of the four VCGs. The aggressiveness of the isolates were investigated using potato tuber decay assessment and root inoculation method. Most of isolates were able to decay potato tubers, while all isolates colonized the roots and were considered as aggressive isolates. Comparison of root and tuber inoculation methods showed no relationship between tuber rot severity and microsclerotia spreading in roots and stems. There was no correlation between VCGs and virulence while some correlation was detected for VCGs and geographical origin of the isolates. This study demonstrated that there is a significant VCG diversity in C. coccodes.
  • Page 47
    Several potyvirids infecting gramineous plants have been reported from Iran. High level of variation and similarities among these viruses has prompted us to compare them and precisely differentiate them. To this end, Iranian Johnson grass mosaic virus (IJMV) from Shiraz and Khuzistan, Bermuda grass mosaic virus (BgMV) from Bermuda grass in Shiraz, sugarcane mosaic virus (SCMV) from sugarcane in Khuzistan, Bermuda grass southern mosaic virus (BgSMV) from Bermuda grass in Jiroft and Safiabad (Khuzistan), and maize dwarf mosaic virus (MDMV) from maize in Dasht-Naz (Sari) were collected, preliminary tested serologically and compared by host range, transmission, serological and molecular studies. Serological tests of agar gel diffusion (AGD), ELISA and western blot analysis were conducted using MDMV-G (German isolate), MDMV-Ir, BgSMV, IJMV and BgMV antisera or immunoglobulins. The results showed that BgSMV has a close serological relationship with MDMV but in AGD they were differentiated from each other by spur formation. The molecular weight of the coat protein of BgSMV was higher than that of MDMV. IJMV also differed in the size of coat protein. Serological comparison revealed that IJMV, SCMV, BgSMV and MDMV showed a weak serological relationship with each other, but not with BgMV. In host range studies, all isolates, but BgMV, infected all cultivars of sorghum and maize. Pearl millet was infected only by MDMV and BgSMV isolates. BgMV only infected goose grass. Among viruses, only MDMV-Ir and IJMV were transmissible to Johnson grass. None of the virus isolates could infect wheat, barley and rye. Both IJMV and MDMV-Ir were transmitted to sorghum by Rhopalosiphum padi, R. maidis and Schizaphis graminum. Therefore, MDMV could not be differentiated from IJMV by these vectors. BgSMV was not transmitted by R. maidis. BgMV was distinct from other potyviruses as it was transmissible by Sipha elegans and Hysteroneura sp. For molecular studies a portion of the gene corresponding to CP core region was amplified by RT-PCR, cloned and sequenced. Multiple alignment was performed with some other cereal potyviruses and phylogenetic tree was depicted. Results showed that IJMV isolates were grouped with Zea mosaic virus (ZeMV) in the same clade. MDMV from Iran was grouped with European isolates of this virus. Another clade included BgSMV isolates and isolates of MDMV, although BgSMV isolates were grouped in a separate branch. Iranian isolates of SCMV were close to American and Australian isolates of this virus. In summary, five distinct potyvirid species, not to mention members of Tritimovirus and reed canary grass mosaic virus which infects Phalaris arundinacea, were detected on gramineous species in Iran. IJMV and MDMV infect Johnson grass and maize. BgSMV infects Bermuda grass and is restricted to southern warm regions of Iran. SCMV was only isolated from sugarcane in Iran. BgMV, a completely distinct virus, was detected on Bermuda grass and is widespread in temperate and cold regions of Iran.
  • Page 67
    Barley and cereal yellow dwarf are the most important cereal diseases causing serious damages worldwide. Limited number of resistance and tolerance genes, their inefficiency and their complex inheritance justifies the adoption of the pathogen derived resistance approaches. In the present study, three types of constructs including sense, antisense and intron hairpin-loop (ihp-loop) were prepared from a sequence of BYDV-PAV polymerase gene and cloned into pWBVec8 binary vector. Agrobacterium-mediated transformation of mature embryos of bread wheat Alvand was carried out using the three types of constructs in the optimized culture media supplemented with hygromycin as a selective marker. The transformed explants were evaluated by ELISA, polymerase chain reaction, and dot blot assay using a nonradioactive probe. Artificial inoculation of plants was carried out employing BYDV-PAV viruliferous aphids. The average rates of transformation were evaluated as 1.8, 1.3 and zero percent for ihp-loop, sense and antisense constructs, respectively, based on ELISA values. Transformed plants remained healthy while control plants developed yellow dwarf symptoms after artificial inoculation of BYDV-PAV.
  • A STUDY ON DISTRIBUTION OF THE LONGIDORIDAE FAMILY IN PISTACHIO ORCHARDS OF KERMAN PROVINCE, IRAN
    Page 83
    During 2007-2009, 156 soil samples were collected from the most important Pistachio orchards of Kerman province. Nematodes were extracted from 250g soil by sieving and centrifuge method and Longidoridae nematodes were counted. Nematodes were fixed with 4% formalin and processed by De Grisse method, and permanent slides were prepared. Using a light microscope equipped with a drawing tube, morphological and anatomical characteristics of nematodes were studied, measurements were carried out and the species of nematodes were identified. Species were compared with the original descriptions. Longidorus africanus, with maximum population and distribution was dominant species in many soil samples, while Xiphinema vuittenezi, X. pachtaicum with medium population were found in some samples, and X. index with minimum population was also identified. X. oxycaudatum is for the first time reported from Kerman province.
  • Page 93
    In this study, 99 Rhizoctonia solani isolats were isolated from some pistachio nurseries in Kerman province. Fungus was isolated from infected plant tissues and soils. Isolates were identified according to the morphological characters of the hyphae, cellular nuclei number of young hyphae, and their anastomosis groups. Results revealed that 96 isolates were multinucleate (MNR) and 3 of them binucleate (BNR). MNR isolates belonged to AG-4, and BNR isolates to AG B-I. Pathogenicity of the isolates was carried out on pistachio plants and the MNRs were pathogenic on pistachio but their virulence levels were significantly different. None of BNR isoltes were pathogenic on pistachio. The applicability of biological control as a method for combating disease was investigated in lab and greenhouse experiments using BNR isolates. In dual culture tests, no hyphal lysis was observed and the only interaction was coiling of the bc agent hyphae around the R. solani hyphae. In greenhouse experiments, coinoculation of the plants by BNR and R. solani did not control the disease. On the other hand, when plants were inoculated by BNR, two weeks before inoculation with R. solani, the disease was reduced considerably.
  • Page 101
    The study on recently collected specimens of Populus x euramericana infected by a Melmpsora species revealed that the specimens are different from other Melampsora species recorded on Populus in Iran. Uredinia and telia were found on the infected plant. Uredinia hypophyllous, scattered, pulverulent, and round often covered the whole leaf surface; urediniospores were mostly obovoid, 31-43 x 15-20 µm, their wall echinulate, smooth at apex, 1.5-2 µm thick at apex, up to 6 µm thick at sides; and paraphyses were clavate, their wall up to 13 µm thick at the apex. Telia was black, amphigenous but mostly epiphyllous, sub epidermal; teliospores adhered laterally, 40-64 x 8-12 µm, wall 1 µm thick, apically thickened up to 2.5 µm. Fungal morphological features matched features characteristic of Melampsora larici-populina Kleb. This is the first report of a rust disease attacking leaves of Populus x euramericana in Iran. Melampsora larici-populina is also newly reported for the Iranian Rust mycobiota.
  • Page 103
    Rhizoctonia solani Kühn AG 1-IA [teleomorph = Thanatephorus cucumeris (Frank) Donk] is the causal agent of rice sheath blight, which is one of the most serious diseases of rice worldwide in both tropical and temperate climates. The disease occurs throughout rice production areas in southern coast of Caspian Sea, the major rice growing region in Iran, and is considered as the most important rice disease on susceptible semi-dwarf, high-yielding cultivars. The perfect stage of the pathogen has been frequently observed on rice as well as on alternative hosts in several countries but up to now there has been no report from Iran. On August 2008, during a warm and humid season, rice plants (cv. Neda) from a hill with severe sheath blight symptoms bearing a superficial powdery growth spreading over tillers was observed at the beginning of ripening stage in a field near Amol, Mazandaran. Hymenia were effuse (Fig. 1A), cream to grayish white in color and composed of an arachnoid network of hyphae (7-11.5 µm in diameter) from which clusters of basidia were arisen. Light microscopic analysis revealed barrel-shaped basidia, subclavate, some cylindrical, slightly wider than the supporting hyphae, 11-16 × 7-9 µm (Fig. 1B). Sterigmata were long, stout, tapered, usually four (rarely two or three). Basidiospores were hyaline, oblong to ellipsoid, some obovate, with a prominent apiculus, 7.5-9 × 4-6 μm (Fig. 1C). On the basis of above characteristics, the Basidiomycetous fungus on rice was identified as T. cucumeris. This is the first report of naturally occurring T. cucumeris on rice plants in Iran. Single basidiospores germinating on water-agar were transferred to potato dextrose agar plates and incubated at 27°C. The fungal colonies was 2.1 and 4.0 cm in diameter after five and nine days of incubation, respectively. Colony was first snow white then became cream to beige. Hyphae resembled R. solani’s, especially in nearly right-angled side branches with basal constriction. For the pathogenicity test, rice seedlings (cv. Neda) were transferred to plastic pots containing rice field soil. Inoculation was done by placing a portion of the actively growing culture (derived from a single basidiospore) between leaf and stem of 40 day old rice plants. The glasshouse temperature varied from 27-32 °C and relative humidity from 90  5%. Plants were inspected for disease symptoms, one, two and three weeks after inoculation, but no lesion was observed. It is plausible that sexual basidiospores produced as a result of heterothallic mating might constitute an important aspect of the fungal life history contributing to the genetic diversity of field populations of R. solani AG-1 IA anywhere rice is cropped, including Iran.
  • Page 105
    Huanglongbing is an important disease of citrus and has been regarded as a quarantine diseases in Iran. The disease has been recently reported from some parts of Sistan-Baluchistan and Hormozgan(Alizadeh 2009). The causal agent of the disease in Iran is the bacterium Candidatus Liberibacter asiaticus vectored by citrus psylla. Proximity of Kerman province with Sistan-Baluchistan and Hormozgan provinces, observation of huanglongbing-like symptoms and difficulties of symptomatic diagnosis of the disease prompted us to use a molecular method for identification in Orzooiyeh District. In September, 2010, in an attempt to trace the disease, samples were collected from 120 suspected trees. Total DNA was extracted from vein of the samples using DNA Extraction Kit (Fermentas). DNA samples were tested by PCR using two pairs of primers. Primers A2 and J5 amplified a 703 bp segment of ribosomal protein genes in Asian species while the primers OI1 and OI2C amplified a 1160 bp segment of 16s rDNA. The amplified DNAs (PCR products) were analysed on %1 agarose gel stained with ethidium bromide. For both primer pairs, the expected band of PCR product was observed in one sample. Presence of 703 bp band in product of PCR test using A2 and J5 primers, and also result of enzymatic digestion of PCR product related to OI1 and OI2C primers by enzyme XbaI and observing two bands of about 520bp and 640bp confirmed the presence of Candidatus Liberibacter asiaticus. PCR products were sequenced for further investigation. The infected tree was a four years old tangerine, Kara variety, in Qader-abad, Orzooiyeh, exhibiting symptoms such as dark and bright patches of yellow, bright green and dark green without any definite margin on the surface which may also be caused by other agents. Moreover, other symptoms such as pox-like irregular distortions on the fruit, tiny, shrunken, hollow, sterile and dark brown seeds and asymmetry of the fruit were observed. This is the first report of hunglongbing in Kerman province (Orzooiyeh). The infected tree was eradicated according to the instruction received from Plant Protection Organization.