فهرست مطالب

معرفت ادیان - پیاپی 4 (پاییز 1389)

نشریه معرفت ادیان
پیاپی 4 (پاییز 1389)

  • 202 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد نیک دل صفحه 5
    برخی نویسندگان مسیحی معتقدند اگرچه حضرت مریم در جهان مسیحیت از جایگاه والایی برخوردار است، اما هیچ گاه آن حضرت را پرستش نکرده اند. از این رو، برآن اند که قرآن کریم العیاذ بالله نسبت ناروایی به مسیحیان وارد کرده است؛ چراکه این کتاب آسمانی، در یکی از آیات خود فرموده است که مسیحیان حضرت مریم را خدا می دانند. این مقاله، با کنکاش در این مسئله، از یک سو با ارائه شواهدی از میان گفته های بزرگان کلیسا و رفتار برخی مسیحیان در زمان های مختلف، پرستش حضرت مریم و تبلیغ و ایجاد انگیزه در میان سایر مسیحیان برای پرستش آن حضرت را ثابت می کند و و از سوی دیگر، با بررسی مفاد آیه شریفه برآن است که قرآن کریم، آنچه را که این نویسندگان ادعا کرده اند، بیان نداشته و قرآن کریم اساسا مسئله دیگری را یادآور شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، الوهیت، مریم، مسیحیت، پرستش
  • علی اسدی صفحه 35
    این مقاله دارای دو بخش اصلی است. در بخش نخست مفهوم شناسی، سیر پیدایش، تحولات و تفسیر و تبیین های گوناگون تثلیث، در دوره های مختلف تاریخی به اجمال بررسی شده است. در بخش دوم، نگرش انتقادی قرآن کریم درباره آن آمده است. قرآن کریم، دو بار مفهوم اصطلاحی«تثلیث» را به روشنی یاد کرده و به نفی و نقد صریح آن پرداخته است. در این آیات، ضمن معرفی تثلیث به عنوان عقیده ای کفرآلود، به زمینه های پیدایش آن، اشاره شده است. در دسته ای دیگر از آیات، بدون یادکرد صریحی از تثلیث، ضمن ارائه خداشناسی توحیدی و مسیح شناسی کاملامتفاوت با الاهیات تثلیثی، مبانی و مفاهیم اصلیتثلیث، مانند فرزند داشتن خدا، الوهیت، پسر و زاییده خدا بودن مسیح و این همانی الله و مسیح به شدت انکار شده است.
    کلیدواژگان: تثلیث، اقانیم سه گانه، آموزه نجات، پسر، پدر و روح القدس، الوهیت مسیح
  • مصطفی آزادیان صفحه 57
    این مقاله به اجمال به بیان ثنوی گری آیین گنوسی می پردازد. گنوسیس نوعی معرفت و شناخت باطنی است که به ادعای ایشان، از طریق آن می توان از جهان مادی و شر نجات یافت و به عالم معنوی و خیر نایل آمد. آیین گنوسی به ثنویت اعتقاد دارد و خدای واقعی و متعالی را از خدای خالق این جهان متفاوت می داند. به اعتقاد گنوسی ها، جهان مادی، جهانی شر و فاسد و مخلوق خدای خودخواه ونادان است. گنوسی های مسیحی، خدای یهود «یهوه» را خالق این دنیای مادی می دانند و شریعت تورات را نیز مطابق خواست این خدا می دانند. از آنجا که ماده شر است، جسم و بدن انسان نیز شر می باشد. باید با ریاضت و عزلت گزینی آن را ضعیف و به تقویت روحکه از عالم بالا و معنوی است، پرداخت. روح از خدای خیر است و باید به منشا اصلی خود، معرفت شهودی پیدا کند تا بتواند از عالم مادی نجات یابد؛ اما از آنجا که در این جهان گرفتار آمده، منشا خود را فراموش کرده است. خدای خیر و متعالی برای نجات روح انسان، فرزند خود عیسی مسیح را به یاری اش فرستاد تا او را به یاد خدای خیر و جایگاه اصلی اش بیندازد.
    اعتقاد گنوسی های مسیحی، درباره حقیقت عیسی مسیحو جهان مادی و خالق آن و نیز درباره شریعت یهود به بیراهه رفته است. ازاین رو، کلیسای راست کیش مسیحی، اعتقادات گنوسیسی را خطرناک و بدعت آمیز دانست و در قرن دوم میلادی، رای به تکفیر آنها صادر کرد.
    کلیدواژگان: گنوسیس، ثنویت، خدای متعالی، خالق، صانع شر، نجات، عیسی مسیح
  • جواد باغبانی صفحه 83
    مسیحیانبرخلاف توصیه حضرت عیسی که گفته بود کسی را «پدر» نخوانید، اسقفان برجسته متکلم و صاحب قلم خود را در فاصله بین سال های 100500 م. پدران کلیسا نامیدند. کلیسا به معنای جامعه مسیحی است. دوره پدران کلیسا، به دلایل الاهیاتی نزد هر سه فرقه بزرگ مسیحی دارای اهمیت است. رشته ای که به مطالعه پیرامون زندگی و آثار پدران کلیسا می پردازد، «پاترولوژی» نام دارد.
    مورخان مسیحی، پدران کلیسا را از جنبه های گوناگون تقسیم کرده اند. از جمله در رابطه با زبانی که آنان با آن سخن می گفتند: از این رو، پدران کلیسا به آبای یونانی زبان و آبای لاتینی زبان تقسیم می شوند. پدرانی نیز بودهاند که نه یونانی زبان محسوب می شوند و نه لاتینی زبان. این نوشتار به این موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: پدران کلیسا، پاترولوژی، پدران رسولی، دکترهای کلیسا
  • مرتضی صانعی صفحه 115
    یهودیت دارای تاریخ پرفراز و نشیب و پر تنش و چالش بوده است. عصر جدید نیز از این قاعده مستثنا نبوده و گویای مباحث سرنوشت سازی است که نه تنها به کلیت دین یهودی گره خورده است، بلکه آن مسائل دامن ادیان و ملت های دیگر را نیز گرفته است. این مقاله، تحلیلی است از زمینه های شکل گیری صهیونیسم توسط یهود و تغییراتی که در سایه ظهور جنبش های نو به وجود آمده است. در راس این جنبش ها، جنبش هسکالا، اصلاحات، ارتدکس و محافظه کار قرار دارد که هر یک نقش مؤثری در تغییرات اساسی ایفا نموده اند. در یک جمع بندی کلی، می توان گفت: برآیند این عصر، تحقق ایده صهیونیسم در سرزمین فلسطین و انتقال یهودیان به آن و آوارگی مردم فلسطین به سرزمین های دیگر است.
    کلیدواژگان: جنبش هسکالا، جنبش اصلاحات، جنبش ارتدوکس، جنبش محافظه کار، جنبش صهیونیسم
  • علی موحدیان عطار صفحه 133
    مکتب یگه یکی از درشنه ها، مکتب های فلسفی هندو، و از جمله شش مکتب راست باور (استیکه = هست گو)، است. یگه همچون سایر مکتب های فلسفی هندویی، یک «مکتب نجات» است. در مکتب یگه، به سان عموم مکتب های فلسفی عرفانی هندو، معضل آدمی جهل و عدم تمییز میان خود حقیقی و غیر خود است: رهایی از این معضل از طریق معرفت به همین تمایز ممکن می شود. اما آنچه مکتب یگه را از دیگران متمایز می کند دو چیز است: یکی نظریه نجات خاص این مکتب است، و دیگری راه یا طریقت ویژه ای است که مکتب یگه برای تحقق آن نظریه فراپیش می نهد. بر اساس نظریه نجات یگه، معرفت متمایزکننده، تنها با خاموشی اندیشه و فرونشستن جنبش افکار، محقق خواهد شد. طریقت مخصوص یگه نیز مراحل متدرج و هشت گانه تحقق این امر را به طور عملیاتی، آموزش می دهد.این جستار، کوششی است برای تبیین نظریه و طریقت نجات در مکتب یگه.
    کلیدواژگان: یگه (یوگا)، نجات، مکشه، پتنجلی، درشنه ها
  • محمدرسول ایمانی صفحه 165
    پورانه ها، که در دسته بندیکلاسیک متون هندویی در گروه متون سمرتی(غیر منزل) جای داده دارند، از جمله تاثیرگذارترین متون هندویی در شکل دهی هندسه فکری و نظام الاهیاتی هندوئیسم متاخر و معاصر به شمار می روند. پورانه ها با نگاهی وحدت وجودیبه جهان و با قرار دادن موجودات در سلسله مراتب تجلیات برهمن، خدایان متکثر هندویی را در یک نظام الاهیاتی واحد می گنجاند و به کارکردهای متنوع خدایانیکه تا آن زمان در ارتباطی نامشخص با هم به سر می بردند، انسجام می بخشد. همچنین پورانه ها، با ارائه طرحی از مراحل و مراتب خلقت، که موجودات بر اساس شدت و ضعف معرفت، در یک سلسله طولی قرار دارند، خلقت انسان را در مراحل پایانی و تامین کننده هدف نهایی برهمن از خلق کائنات معرفیکرده و بدینوسیله، نقشی محوری برای او در نظام هستی رقم می زند. این نوشتار، تلاشی درجهت جهان بینی هندویی، با تکیه بر آموزه ها و تعالیم پورانه ای، در سه حوزه خداشناسی، جهان شناسی، انسان شناسی و نجات شناسیمی باشد.
    کلیدواژگان: هندوئیسم، متون هندویی، پورانه ها، حقیقت غایی، جهان، انسان، نجات
  • صفحه 189
|
  • Mohammad Javadnikdel Page 5
    Some Christian writers believe that Christians have never worshiped Mary, although she is highly respected in Christianity. Accordingly, they hold that the Glorious Quran - God forbid - has wrongly accused Christians ofworshiping her, because one of the Quranic verses says that Christians consider Mary as god. The present paper, which investigates the issue seeks, on one hand, to prove that Christians worship Mary, and propagate and encourage other Christians to worship her evidence from eminent bishop's sayings and conduct of some Christians in different periods. On the other hand, it tries, by investigating the content of aforementioned noble verse to show that the Glorious Quran does not refer to what these writers claim, rather it focuses on a completely different issue.
  • Ali Asadi Page 35
    The present article consists of two main parts. The first part touches upon the meaning, origin and development, various interpretations and explanations of the doctrine of Trinity over the historical periods. The second part is devoted to the way the Quran criticizes this doctrine. The word “Trinity” is mentioned twice in the Quran and it is rejected and criticized by the Quran.The Quranic verses define the Trinity as a blasphemous belief and point to the ground of its development. Some other verses, which do not explicitly mention the Trinity but stress the idea of the sharp distinction between the theistic idea of God and Christ in Islam and the Christian theological ideas based on the Trinity, strongly reject the main concepts of Trinity such as God's having a son, the Divinity of Christ, Christ as the son of God or the identity between Christ and God.
  • Mustafa Azadian Page 57
    The present paper introduces a brief account of the dualism of Gnosticism. Gnosticism is a kind of esoteric gnosis and cognition through which, according to gnostics, man can free himself from both physical world and evil, and attain the spiritual world and good. Gnostics believe in dualism; they differentiate between three exalted real God and the God who has created this physical world. According to the followers of Gnosticism, the physical world is evil and corrupt and it has been created by a selfish and ignorant god. Christian Gnostics believe that the God of Jews, "Jehovah", is the creator of the physical world, and they think that the religious law of Torah is consistent with the will of this God. Since matter is evil, man's body is evil, too. Man's body must be weakened through certain practice and seclusion, and his soul which belongs to spiritual and transcendental worldmust be strengthened. The Soul is a gift from a good God and it must gain intuitive knowledge towards its main origin in order to be free from the physical world. However, since it gets stuck in this physical world, it forgets its origin. The good and transcendental God has sent his son, Jesus Christ, to help him remember the good God and his original position. Christian gnostic's beliefs on the reality of Jesus Christ, the physical world, its creator, and about the religious law of Torah have gone astray. Therefore, the orthodox Church considered gnostic beliefs to be dangerous and innovatory, and they anathematized these beliefs in the second century A.D
  • Javad Baghbani Page 83
    Contrary to the advice of Jesus Christ who told people not to call anyone "father", Christians called their eminent bishops who were theologians andwriters as Church fathers from the 1st to the 5th centuries. Here the Church is used to mean the whole Christianity. For theological reasons, the period of the Church fathers is of great importance for each of the three large Christian denominations. The area of study which deals with the life and works of the Church Fathers is called patrology. Christian historians have divided Church Fathers in various ways. For example, they have been grouped in terms of the language they speak. Therefore, we have Latin fathers and Greek fathers of the Church. There is also a group of fathers who do not belong to either of these two groups. The present inquiry deals with the subject.
  • Mortezasanei Page 115
    Judaism has a history full of ups and downs, tensions, and challenges. The modern age is no exception, and characterized by decisive issues which are not only related to Judaism as a whole, but also has affected other religions and nations. The present paper investigates the grounds of Zionism formation by Jews, and the changes whichhappened as result of the development of new movements. The most important of these movements are Haskalah (Jewish enlightenment), Reform, Orthodox, and Conservative movements, each of which has an influential role in the fundamental changes. Generally speaking, this age witnesses the implementation of the idea of Zionism in Palestine, Jews movement to this territory, and displacement of Palestinians to other countries.
  • Ali Movahhedian Attar Page 133
    Yoga school is one of the philosophical schools of Hinduism, and is one of the six Astikas (the belief that heaven, and God exits- Vedic). Yoga school, like other philosophical schools of Hinduism, is a" school of salvation". Thisschool, like other Hindu philosophical- gnostic schools, believes that the basic problem of man is ignorance and lack of discrimination between real ego and noneego.The solution of this problem will not be possible without realizing the distinction between them.However, this school differs from other schools in two aspects: 1. it has a particular theory about salvation.2. It offers a special way for applying the salvation theory. According to the salvation theory of Yoga, the discriminating knowledge can only be attained through silencing thought and suppressing the movement of thinking. The special path of Yoga teaches practically eightfold graded steps to apply this fact, as well. This assay tries to explain the theory and path of salvation in Yoga school.
  • Muhammad Rasoulimani Page 165
    Puranas (sacred literature of Hinduism) are considered as the most influential Hindu texts in forming the way of thinking and theological system of recent and contemporary Hinduism. These texts, according to classical classification of Hindu texts are among the Smruti (unrevealed). Purana texts, with their pantheistic view of the world and by putting thecreatures in the hierarchy of Brahman's manifestation, incorporate multiple Hindu gods into a single theological system(and foster harmony between different god's functions which did not have clear relationships by then. Furthermore, these texts, by providing an idea about the stages and ranks of creation in which creatures are placed in a linear hierarchy in terms of their high and low degree of knowledge, consider that man's creation is positioned in the final stages of the hierarchy of Brahman's final aim of creating creatures, hence granting man a central role in the universe. The present paper tries to make a coherent Hindu world view, based on Purana doctrinesand teachings in three domains of theology, anthropology, and soteriology.