فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 59 (تابستان 1390)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 59 (تابستان 1390)

  • 330 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن روحانی صفحه 7
    در نوشتار حاضر پس از اشاره به گونه های سرمایه، بر سرمایه اجتماعی تمرکز شده و دیدگاه های نظریه پردازان سرمایه اجتماعی معرفی گردیده است. پس از نقد دیدگاه هایی که از وجوه منفی سرمایه اجتماعی سخن گفته اند، به وجه ارزش شناختی این سرمایه اشاره شده، دیدگاه های اسلام در خصوص مفهوم سرمایه اجتماعی مورد بحث قرار گرفته و مفهوم «سرمایه خانواده» به عنوان مجموعه سرمایه اجتماعی انباشتی، بازتولید و بازتوزیع در خانواده ارائه گردیده است. مقاله پس از طرح محدودیت های مربوط به تقویم و ارزیابی نسبت های متقابل سرمایه اجتماعی و زندگی خانوادگی، به آثار فرسایشی زندگی مدرن بر سرمایه خانواده در غرب (تحت تاثیر تغییرات گسترده بر نهاد خانواده) می پردازد. در بخش پایانی مقاله، آسیب شناسی سرمایه خانواده در ایران با اشاره به چهار آسیب مهم (که نوعا متاثر از تحولات دوران مدرن هستند)، تحلیل گردیده و نسبت به آثار روند واگرا و تهدیدکننده آن هشدار داده شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه خانواده، استحکام خانواده، شکاف ارزشی، مصرف گرایی
  • سید رضاصالحی امیری، افسر افشاری نادری صفحه 49
    اگرچه بروز آسیب‎‎ها و ناهنجاری ها در جوامع مختلف، تا حدودی طبیعی است، اما ذات زندگی اجتماعی بشر همواره با کمبود‎‎ها، نارسایی ها و اختلالاتی مواجه است که بروز ناهنجاری ها را ناگزیر می سازد. اگر این معضلات به میزانی رسیدند که به مسئله اجتماعی تبدیل شدند، شایسته توجه و تدبر جدی بوده و بایستی علل و عوامل افزایش‎‎دهنده بسترها، زمینه ها و همچنین ابعاد و زوایای این ناهنجاری ها بررسی و شناخته شوند و مبتنی بر پژوهش‎‎ها و مطالعات، سیاست‎‎ها و راهکار‎‎های کنترل و مهار، تدوین گردد. مسائل و آسیب‎‎های امنیت اجتماعی و فرهنگی، پدیده های غیر فردی، واقعی، نسبی، قانونمند و قابل کنترل هستند که طرح و شناسایی علمی آنها مستلزم وجود یک واحد اجتماعی مشخص و اندیشمند است که با تعامل گروهی، جهت ارتقا و مدیریت آن اقدام گردد. مفهوم «فرهنگ امنیتی» از این اندیشه ناشی می‎‎شود که در هر نظامی، امنیت باید به منزله حقوق اساسی یک شهروند تلقی گردد؛ حقوقی که افراد جامعه می‎توانند خواهان رعایت آن از جانب مسئولان اجرایی شوند. گفتمان‎‎های جدید در نگاه به امنیت اجتماعی برخلاف دیدگاه های سنتی، امنیت را در بستر اجتماعی آن مطالعه می‎نمایند که از این منظر مؤلفه های اجتماعی در تکوین، استقرار و استمرار امنیت، نقش برجسته‎‎ای پیدا می‎کنند و در این چشم انداز است که پارادایم‎‎های تحلیلی متفاوتی متناسب با شرایط اجتماعی هر جامعه‎‎ برای تحلیل و طراحی استراتژی های امنیت پدیدار می‎‎شوند. پژوهش حاضر در راستای این اهداف، با بررسی اسنادی و پیمایشی احساس امنیت در تهران، در تلاش برای رسیدن به راهکار‎‎های کنترل و مهار امنیت می‎باشد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در میان متغیر‎‎های اثرگذار بر امنیت، بیشترین تاثیر را متغیر سرمایه فرهنگی داشته است. بنابراین با نگاهی کلان به جامعه و با توجه به نتایج پژوهش، به طراحی الگوی ارتقای مدیریت امنیت اجتماعی و فرهنگی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، امنیت فرهنگی، احساس امنیت، بی سازمانی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، حمایت اجتماعی، مدیریت امنیت فرهنگی و اجتماعی
  • ابراهیم حاجیانی صفحه 77
    با توجه به خلا ادبیات موجود و عدم تامل در باب مباحث پای های، این مقاله درصدد گسترش مباحث روش‎شناختی در حوزه مطالعات آینده می‎باشد. مسئله اصلی مقاله بررسی ضوابط ارزیابی محصولات و یافته های تحقیقات آینده‎نگری و نیز ملاک‎های ارزیابی و تمیز تکنیک‎های مختلف رایج در مطالعات آینده می‎باشد تا از قبل آن امکان تشخیص توانمندی های ذاتی هر کدام از تکنیک‎های رایج و نواقص موجود در هر کدام فراهم آید. بر این اساس، پس از بررسی جایگاه مطالعات آینده در بین سایر روش‎های تحقیق، مهم‎ترین و رایج‎ترین تکنیک‎های آینده‎پژوهی مرور اجمالی شده است. آنگاه توقعات و انتظارات مشتریان محصولات مطالعات آینده که شامل تصمیم‎گیرندگان ارشد دولتی، صاحبان صنایع و مدیران بخش خصوصی می‎شود، معرفی شده و در نهایت مهم‎ترین ملاک‎های روش‎شناختی به منظور ارزیابی روش‎های آینده‎شناسانه شامل ارائه انواع آینده ها، تعیین اولویت‎ها به آینده ها، تعیین نیروهای پیش‎ران، تشریح مکانیسم علی، معرفی و تشخیص بازیگران و کنشگران، ابتناء بر چارچوب نظری و قوانین علمی، قابلیت اعتباربخشی به یافته ها و پویایی روش توضیح و تشریح شده است. در نهایت طی ماتریس دوبعدی تک‎تک روش‎ها با ملاک‎ها مقایسه و تصریح شده که هر کدام از روش‎ها دارای مزیت‎های نسبی خاص خود هستند که در هنگام انتخاب تکنیک، بایستی به آن مزیت‎ها و نیز توقعات و انتظارات خاصی که از هر کدام از روش‎های مطالعات آینده انتظار می‎رود، توجه شود. همچنین پیشنهاد شده است تا محققان در هنگام اجرای طراح‎های آینده‎شناسی دست به ترکیب انواع روش‎های آینده‎پژوهی بزنند.
    کلیدواژگان: مطالعات آینده، آینده نگری، تکنیک های آینده نگری، آینده شناسی و روش شناسی
  • علی اصغر قاسمی، غلامرضا ابراهیم آبادی صفحه 107
    وحدت ملی یکی از مؤلفه های اقتدار و امنیت ملی و از جمله موضوعاتی است که همواره مورد توجه اندیشمندان حوزه جامعه‎شناسی سیاسی و دولتمردان کشورهای مختلف بوده است. این موضوع در چند دهه اخیر تحت تاثیر عواملی همچون زوال نظام استعماری و شکل‎گیری دولت – ملت‎های جدید، فروپاشی بلوک شرق و تشدید منازعات قومی در برخی کشورها و در نهایت جهانی شدن و تشدید مهاجر‎های بین المللی بیش از پیش مورد توجه واقع شده است. یکی از مباحث مهم مرتبط با موضوع وحدت ملی، «هویت ملی» است. هویت ملی یکی از اساسی‎ترین عناصر و پیش‎شرط‎های ضروری دستیابی به وحدت و همبستگی ملی است. از آنجا که ایران نیز از جمله کشورهایی است که در طول تاریخ خود همواره با موضوع حفظ و تقویت وحدت و همبستگی ملی مواجه بوده است، این مقاله درصدد تبیین نسبت میان این دو مقوله در ایران با بهره‎گیری از رهیافت جامعه‎شناسی تاریخی می باشد. بر همین اساس دو مقطع عمده از فراز و فرود وحدت ملی در تاریخ باستان و معاصر ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست‎آمده نشان می‎دهد در مقاطع بررسی‎شده بین هویت ملی و وحدت ملی رابطه مستقیمی وجود داشته و تقویت یا تضعیف همبستگی ملی متاثر از سیاست‎ها و عملکرد دولت در زمینه هویت ملی بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، هویت ملی، وحدت ملی
  • حسنعلی بختیار نصرآبادی، محمدحسین حیدری، حمیدرضا بهروان صفحه 139
    هدف این مقاله معرفی ایده عقلانیت انتقادی از منظر کارل پوپر و بازشناسی نسبت آن با اخلاق اجتماعی است. پوپر به عنوان فیلسوفی که بهبود وضعیت اخلاقی جامعه انسانی، یکی از دغدغه های اصلی اوست، بر نقش برخی از اصول اخلاقی در عقلانیت و تحصیل معرفت تاکید می کند و بر این باور است که تعاملات عقلانی انسان باید مبتنی بر «نقدپذیری»، «تواضع علمی» و «احترام به نظرات دیگران» باشد. در این مقاله، پس از بیان انتقادات پوپر نسبت به الگوهای معرفت شناسی سنتی، ایده «عقلانیت انتقادی» وی معرفی می شود و ضمن تبیین نسبت آن با اخلاق، برخی اصول اخلاقی منتج از آن همچون «برابری انسان ها در دانایی و ارزش»، «تواضع علمی»، «گفتگو و بحث نقادانه» و «خود مختاری اخلاقی» بازشناسی می گردد. در مقاله حاضر چنین فرض می شود که می توان از دیدگاه هایی نظیر دیدگاه پوپر، به مثابه تئوری راهنمای عمل در اخلاق اجتماعی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، عقلانیت انتقادی، اخلاق اجتماعی، تربیت اخلاقی، کارل پوپر
  • فیض الله نوروزی، منا گل پرور صفحه 167
    درحالی که زنان یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار می باشند و بدون مشارکت فعال آنان، توسعه به سرانجام نخواهد رسید، در سراسر جهان و به ویژه در کشورهای درحال توسعه از نابرابری های بسیاری در رنج هستند. بهبود موقعیت زنان موجب مشارکت اجتماعی بیشتر آنان و در نتیجه پیشرفت جامعه می گردد. یکی از پدیده های اجتماعی که امروزه مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته، مسئله حقوق شهروندی است. حقوق شهروندی به عنوان یکی از مهم ترین مؤلفه های حقوق فردی و معرف های نابرابری های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی سهم به سزایی در احساس عدالت اجتماعی و در نهایت توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دارد. بر این اساس هدف اصلی مطالعه حاضر سنجش میزان برخورداری زنان از حقوق شهروندی و عوامل موثر بر آن است. این مطالعه در سال 1388 در بین500 نفر از زنان شهر تهران که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شده است. روش این تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان برخورداری زنان از حقوق شهروندی پایین است. همچنین متغیرهای طبقه اجتماعی، جامعه پذیری جنسیتی، تقسیم جنسیتی کار خانگی، سن و وضعیت تاهل بر میزان برخورداری زنان از حقوق شهروندی مؤثر است.
    کلیدواژگان: توسعه، حقوق شهروندی، طبقه اجتماعی، جامعه پذیری جنسیتی، تقسیم جنسیتی کار خانگی، سن
  • علی اکبر امین بیدختی، شاهرخ مکوند حسینی، زهرا احسانی صفحه 191
    هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در سازمان آموزش و پرورش شهرستان سمنان می باشد. نوع پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران و معاونان مدارس دخترانه و پسرانه در مقاطع ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان و پیش دانشگاهی در سطح دولتی بوده است و جمعیتی بالغ بر 186 نفر را در بر می گیرد. حجم نمونه آماری مورد نیاز به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول نمونه گیری مورگان تعیین شد. برای گردآوری داده ها، در این پژوهش از دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی کامرون و کویین و مدیریت دانش شرون لاوسون استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون، آزمون t و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شده است. نتیجه آزمون فرضیه اصلی این پژوهش حاکی از آن است که بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون سایر فرضیات بیانگر آن است که بین همه انواع فرهنگ سازمانی (قبیله، سلسله مراتب، بازار، وضعیت سالار) و مدیریت دانش رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. به طور کلی طی نتایج تحلیل رگرسیون در گام اول مؤلفه فرهنگ سازمانی وضعیت سالار، وارد معادله رگرسیون شده است و 58 درصد از تغییرات مدیریت دانش را تبیین می کند. در گام دوم فرهنگ سازمانی قبیله به معادله اضافه شده است و به طور همزمان نزدیک به 60 درصد از تغییرات مدیریت دانش را تبیین می کنند. در نتیجه می توان گفت که فرهنگ سازمانی یکی از مهم ترین ابزارهای استقرار و اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان ها محسوب می شود. تغییر در فرهنگ سازمانی به منظور استقرار مدیریت دانش در سازمان آموزش و پرورش باید به نحوی باشد که بیشتر، فرهنگ سازمانی وضعیت سالار و فرهنگ سازمانی قبیله نسبت به سایر فرهنگ ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، فرهنگ قبیله، فرهنگ وضعیت سالار، فرهنگ بازار، فرهنگ سلسله مراتبی
  • اسماعیل کاوسی، فرشاد رحمتی زنجان طلب صفحه 217
    این پژوهش به منظور طراحی و ارائه الگوی بومی جهت ارتقای کارآفرینی سازمانی در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1388 انجام پذیرفته است. چارچوب نظری آن بر پایه مدل سه شاخه ای و بر اساس سه دسته عوامل ساختاری، رفتاری (محتوایی) و زمینه ای (محیطی) می باشد که می توانند در ارتقای کارآفرینی سازمانی مؤثر واقع شوند. این تحقیق از نظر روش توصیفی و با استفاده از زمینه یابی یا پیمایشی و همچنین روش همبستگی انجام گرفته است و جامعه آماری آن تعداد 750 نفر از مدیران و کارکنان ارشد و میانی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی می باشند. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که این واحد از وضعیت کارآفرینی مطلوبی برخوردار نیست و به منظور استقرار کارآفرینی در آن بایستی باتوجه به عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای از فعالیت های کارآفرینانه حمایت کند و بسترهای لازم رابرای اجرای آن فراهم آورد. براساس نتایج تحقیق، مدل عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای جهت ارتقای کارآفرینی سازمانی در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارتقای کارآفرینی سازمانی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای، مدل سه شاخه ای سلسله مراتبی
  • وحید قاسمی، کریم آذربایجانی، مهدی ادیبی سده، خالد توکلی صفحه 243
    در سال‎های اخیر بحث در مورد نتایج مثبت سرمایه‎ اجتماعی رشد چشمگیری یافته است؛ به گونه‎ای که از آن به عنوان حلقه‎ مفقوده‎ توسعه یاد می‎شود. در این نوشتار این باور به چالش کشیده می‎شود و فرض بر این است که سرمایه‎ اجتماعی انواع گوناگون دارد و ممکن است که نوعی از آن تاثیر منفی بر توسعه داشته باشد و نوع برون‎گروهی آن که به روابط مبتنی بر اعتماد گروه های باز و نهادهای مدنی ارجاع داده می‎شود، در شرایط خاصی می‎تواند موجب کاهش هزینه‎ مبادلات، اعتماد تعمیم‎یافته و افزایش سرمایه‎ انسانی شود و در نتیجه تاثیر مثبت بر روند توسعه‎ یک کشور داشته باشد. همچنین دو مفهوم متفاوت از توسعه در ارتباط با سرمایه‎ اجتماعی مورد بررسی قرار می‎گیرد. روش تحقیق مبتنی بر تحلیل ثانویه است. برای تدوین سازه ها از مراکزی چون مرکز آمار ایران، مرکز پژوهش‎های بازرگانی، پیمایش ملی ارزش ها و نگرش‎های ایرانیان، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی و برخی از تحقیقات پیشین، شاخص‎های متعددی انتخاب شدند، و با استفاده از نرم افزار AMOS و مدل معادلات ساختاری، فرضیات تحقیق مورد آزمون قرار گرفتند. جامعه‎ آماری، کل ایران و واحد تحلیل استان‎های آن است. یافته های تحقیق نشان می‎دهد که رابطه‎ منفی میان سرمایه اجتماعی برون گروهی و توسعه وجود دارد بدین گونه که هر چه میزان سرمایه‎ اجتماعی برون‎گروهی در استان‎های کشور بیشتر باشد، میزان توسعه‎ اقتصادی آن استان کاهش می‎یابد. این امر در ارتباط با سازه‎ توسعه‎ اقتصادی نسل دوم، شدت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی برون گروهی، توسعه اقتصادی
  • محمدباقر نوبخت، سعید غلامی نتاج امیری، رضا مجیدزاده صفحه 271
    تغییر، مفهوم محوری تحلیل توسعه است. در تحلیل های مرسوم که از انگاره پارادایم نیوتنی اثر پذیرفته اند، تغییر به مثابه دگرگونی در بطن ساختار جامعه در نظر گرفته می شود. در مقابل، ساختار تحلیل نهادی در قالب پارادایم کوانتومی شکل یافته و از این روی تغییر را به مثابه دگرگونی کل ساختار جامعه قلمداد می-کند. البته دگرگونی کل ساختار، تغییر مختصات اجزای جامعه را نیز به همراه دارد. به عبارت دیگر رابطه متقابل هر دو بعد ساختار و اراده فاعل یعنی دو سطح کلان و خرد اجتماعی، روند تحول جامعه را تعیین می کند. شاخه ای از نهادگرایان جدید به ویژه داگلاس نورث (2009) توسعه را به منزله فرایند گشایش دسترسی به حقوق مالکیت تعریف می کنند. در این صورت موضوعیت دو بعد ساختار و اراده فاعل به اهمیت نهادها به عنوان قاعده بازی برمی گردد، زیرا پویش گشایش دسترسی در نتیجه بازی بین گروه های مختلف اجتماعی تعیین می شود. علاوه بر این، موضوعیت نهادها منجر به اهمیت شرایط اولیه و وابستگی به مسیر طی شده خواهد بود. به این ترتیب، ترسیم پویش تغییر جامعه هم به تحلیل مقاطع تاریخی تعامل بین ساختار و اراده فاعل و هم به تحلیل روند تحول مسیر توسعه تاریخی از نظر شکستن وابستگی به مسیر نهادهای منجر به دسترسی بسته به حقوق مالکیت نیاز دارد. از این روی تحلیل نظریه بازی برای ارزیابی مقاطع تاریخی و تحلیل آشوب برای ارزیابی روند بلندمدت توسعه به کار می آیند. در این مقاله تلاش می شود تا ضمن بسط مدل نهادی تحلیل توسعه با تلفیق ابزار نظریه آشوب و نظریه بازی، تجربه توسعه ایران از این منظر ارزیابی و مسیرهای احتمالی توسعه کشور در آینده در نتیجه فعالیت جاذب های سیستم جامعه ایران پیش بینی شود.
    کلیدواژگان: تحلیل توسعه، نظریه آشوب، نظریه بازی، تجربه توسعه ایران
|
  • Dr. Hassan Rouhani Page 7
    This article mainly concentrates on social capital. It first addresses to different kinds of capital and then elaborates on the views expressed by the theorists of social capital. Having criticized the views expressing the negative side of social capital, the author refers to its values and Islamic views on the concept of social capital, then, he defines the concept of "family capital" as a set of accumulative social capital, reproduction andredistribution in the family. He also studies the constraints related to the evaluation of mutual relations between social capital and family life and the erosive effects of the modern family on family capital in the West (influenced by extensive change of family institution). Finally, the pathology of family capital in Iran is analyzed by indicating four important deficiencies (which mostly influenced by the developments of the modernera) and some warnings are issued against its diverging and threatening aspects.
  • Seyed Reza Salehi Amiri, Afsar Afshari Naderi Page 49
    Although anomalies in different societies are to some extent natural, the essence of social life is always faced with shortages, deficiencies and disruptions, that make the emergence of anomalies unavoidable. The point is that when these anomalies transform into social problems, they should be tackled by adopting solutions based on studies devoted to the identification of factors responsible for them. Problems related to social and culturalsecurity are non-individual, real, relative, rule-governed and controllable phenomena understanding of which requires the existence of a specific and thoughtful social unit guided by group interaction. The concept of "cultural security" derives from the idea that in every system, security should be considered among the basic rights of citizens; rights which people can ask for their observation by authorities. New discourses on social security, contrary to traditional views, studies security in its social context, therefore, social factors become much important in the development, establishment and survival of security. In this framework, different analytical paradigms consistent with the social situation of each society emerge to analyze and devise strategies for security. This article while surveying security perception in Tehran, tries to obtain solutions for controlling socialproblems. Findings show that among variables affecting security including lack of organization, social capital, distrust, cultural capital and social protection, the most influential is cultural capital.
  • Ebrahim Hajiani Page 77
    iven the lack of related literature and the neglect of basic subjects, this article tries to expand methodological subjects in the field of future studies. The main problem addressed in this article is the study of the criteria of evaluating the findings of future studies and prevalent measures of evaluation and distinction of different techniques in future studies to understand the strengths and weaknesses of each of them. To do this, the author, first, studies the position of future studies compared to other methods of research, and the prevalent techniques used in future studies. Then, he examines the expectations of the clients of the products of future studies which include senior state decision-makers, entrepreneurs, and private sector managers and describes the most important methodological criteria to evaluate futurist methods including different kinds of futures, priority setting, determination of driving forces, causation mechanism, introduction of actors, theoretical framework and scientific laws, validation of findings, and method dynamics. Finally, each method is compared to criteria along a two dimensional matrix. The author concludes that each method has its own relative merit and in technique selection, its merits and expectations which to be met should be considered.
  • Ali Asghar Ghassemi, Gholamreza Ebrahimabadi Page 107
    National unity is one of the components of national power and security which has been always a subject for study by thinkers in the field of political sociology and also has been interested by statesmen in different countries. This issue has attracted more attention in recent decades due to the factors such as fall of colonial system and formation of new nationstates; collapse of the Easter bloc; intensification of ethnic disputes in somecountries; globalization; and finally increase in international migrations. One of the subjects which is closely related to national unity is "national identity". National identity is one of the most fundamental elements and a necessary precondition for achieving national unity and solidarity. Since Iran is among the countries that has always, during its long history, been faced with the preservation and strengthening of national unity and solidarity, this article tries to explain relationship between these two concepts in Iran drawing upon a historical sociology approach. To do this, two periods in ancient and modern history of Iran characterized by rise and fall of national unity in Iran were studied.
  • Hassan Ali Bakhtiar Nasrabadi, Mohannad Hossein Heidari, Hamid Reza Behravan Page 139
    This article aims at introducing the idea of critical rationality from Popper's point of view and recognizing its relationship with social morality. Popper is a philosopher who cares for improving morality within human society and emphasized the role of some moral principles in rationality and obtaining knowledge. He believes that the rational interactions of humanbeings should be based on "tolerance", "scientific modesty" and "respect for other's views". This article introduces the idea of "critical rationality" after reviewing the criticisms made by Popper regarding traditional epistemological models. Then, the authors explore its relation with morality and discuss some resulted moral principles such as "equality of human beings in knowledge and value", "scientific modesty", "critical dialogue" and "moral autonomy". They assume that Popper's view can serve as a directive in social morality.
  • Feizollah Norouzi, Mona Golparvar Page 167
    Citizen's right is a collection of rights, which persons possess because of their citizenship and is also a general application on all privileges related to citizens, and a collection of rules that governs their situation in society. This study engages in looking into enjoyment level of women from citizen's rights and effective factors. The results show high social rank of women is effective on their higher enjoyment from citizen's rights (r = 0.21). These results show sexual receptivity of women by society is effective on their lower enjoyment from citizen's rights (r = -0.09). Also the results show sexual division in household tasks is effective on lower enjoyment of women from citizensrights (r = -0.09). Based on the obtained results it is perceptible that increase of age is effective on lower enjoyment of women from citizen's rights (r = - 0.69). It should be mentioned that consequently we deduce that enjoyment level of women from citizen's rights has significant different between married and single ones (t = -25.276). Meanwhile, the results show sexual receptivity of women by society is effective on their sexual division in household tasks (r = 0.69). Based on findings also we understand thatincrease of age is effective on increase of sexual receptivity of women by society (r = 0.12), and on increase of their sexual division in household tasks (r = 0.10).The results obtained by multivariable Regression Analysis show that there are five variables including social rank, sexual receptivity by society, sexual division in household tasks, age and marriage status of respondents, which insert in equation, and totally explain 69% of the changes in the dependent variable.
  • Aliakbar Amin Beidokhti, Shahrokh Makvand Hosseini, Zarha Ehsani Page 191
    The aim of this study is to investigate the relationship between organizational culture and knowledge management in the city of semnan education department.Research method used is descriptive and correlation type. Statistical population composed of 186 managers and assistant managers of elementary and secondary schools in 1388-89 academic year, of which 150 individuals were randomly selected through stratified sampling mehod. The instruments used were Cameron and Quinn questionnaire composed of 24 questions and Lawson Shersons questionnaire composed of 24 questions for measuring organizational culture and knowledge management respectively.Data were analyzed with correlation coefficient test and regression analysis. Research findings indicate that there is a significant and positive relationship between organizational culture and knowledge management.On the whole during regression analysis, results in first step components of adhocracy culture has been anticipated and explained 58 percent of changes and in second step tribal culture has been added to the equation andexplained 60 percent of the knowledge management changes. As a result, one can say that organizational culture is one of the most important tools for the establishment and implimentation of knowledge management in every organization.
  • Esmaeil Kavousy, Farshad Rahmati Zanjantalab Page 217
    This article is based on a research conducted in 2009 to formulate an indigenous model for enhancing organizational entrepreneurship in Islamic Azad University, Science and Research Branch. Its theoretical framework is a threefold model comprising three categories of factors: structural, behavioral (content) and grounded (environmental) which can be effective in enhancing organizational entrepreneurship. This research is descriptive using social survey and correlation method. Its statistical population iscomposed of 750 persons from managers, senior and intermediate staff of Islamic Azad University, Science and Research Branch. Findings show that this branch does not enjoy a desirable entrepreneurship situation and it would be necessary that entrepreneurship activities are encouraged and facilitated by paying more attention to structural, behavioral, and grounded factors. Based on obtained results, a model for enhancing organizational entrepreneurship on the basis of structural, behavioral and grounded factorsin Islamic Azad University, Science and Research Branch, is presented.
  • Vahid Ghassemi, Karim Azarbaijani, Mehdi Adibi Sedeh, Khaled Tavakoli Page 243
    In recent years, discussions on the positive results of social capital have become prevalent; in intellectual circles, it is called the missing link of development. This article defies the belief and assumes that there are different kinds of social capital and some kinds of it may have negative impact on development. Its out-group version which is based on the confidence of open groups and civil society can reduce exchange costs,expand confidence, and increase human capital only in certain circumstances with positive impact on the process of development. Also, it studies two different concepts of development in relation to social capital. The method of research is based on secondary analysis. To formulate constructs, various indices were selected from centers such as Statistical Center of Iran, Institute for Trade Studies and Research, National Survey ofIranian's Values and Attitudes, Vice-Presidency for Strategic Planning and Supervision, and some previous research and the hypotheses of research were tested by using AMOS software and model of structural equations. Statistical population is the whole of Iran and the unit of analysis is its provinces. Findings show that a negative correlation exists between outgroup social capital and development, so that higher out-group social capitalin a province leads to lower economic development in it. This intensifies as for the construct of second generation economic development.
  • Mohammad Bagher Nobakht, Saeed Gholami Nataj Amiri, Reza Madjidzadeh Page 271
    Change is a basic concept in analyzing development. In usual analyses influenced by Newtonian paradigm, change is considered transformation in the structure of the society. On the contrary, the structure of institutional analysis formed in the framework of quantum paradigm considers change as the transformation of the whole structure of the society. Of course, transformation of the whole structure of the society entails change in the components of the society. In other words, interaction between structure andagency or macro and micro social levels, determines the process of change in the society. A branch of new institutionalists, especially Douglas North (2009), define development as the process of having access to property rights. In this case, the relevance of structure and agency refers to the importance of institutions as the rule of the game, because the dynamism of accessibility is determined out of the result of the game between differentsocial groups. In addition, the relevancy of institutions will depend on initial conditions and the proceeded path. Therefore, delineating the dynamism of change in society needs an analysis of the historical periods of interaction between structure and agency as well as a study of the process of change as breaking dependency on institutions leading to accessibility based on the property rights.