فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 4 (پاییز 1389)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 4 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم متقی، خرم بقایی، میثم رحیمی صفحه 1
    حادثه ی تروریستی 11 سپتامبر 2001 فصل جدیدی در سیاست های داخلی و خارجی دولت بوش گشود. آمریکا پس از پایان جنگ سرد از خلاء راهبرد امنیتی رنج می برد. در دوره ی جنگ سرد، این کشور راهبرد بازدارندگی را در پیش گرفته بود. پایان جنگ سرد به معنای پایان این راهبرد نیز تلقی می گردد. در نتیجه، آمریکا در سال های 2000- 1991 دچار خلاء شد؛ گشت. اما حمله ی تروریستی 11 سپتامبر در نوع خود فرصتی را برای سردمداران این کشور فراهم آورد تا بتوانند به اتخاذ راهبردی نوین در عرصه ی سیاست خارجی و مسائل بین المللی بپردازند. نومحافظه کاران پس از 11 سپتامبر از فرصت به دست آمده، استفاده کرده و با بزرگ نمایی خطر تروریسم در سطح ملی به منظور افزایش محبوبیت و در سطح بین المللی برای تثبیت هژمونی و رهبری بر جهان از آن بهره برداری کرده اند. آمریکا بعد از این حادثه اهداف و سیاست های جدیدی را در قبال تروریسم در سیاست خارجی در پیش گرفته است. به علاوه این کشور از این زمان تعریف جدیدی از امنیت را ارایه کرده و به دنبال مفهوم جدیدی از امنیت در سیاست خارجی خود بوده و در همین راستا، راهبرد حمله ی پیش دستانه را مطرح نموده است. به عبارت دیگر، راهبرد «بازدارندگی» جای خود را به راهبرد «مداخله گرایی فزاینده» داده است. با این اوصاف، شاهد آن هستیم که رویکرد واقع گرایی در نزد زمامداران و تصمیم گیرندگان کشور آمریکا تقویت شده و این کشور رو به سیاست های امنیتی و یک جانبه گرایی در عرصه ی بین المللی آورده است. یکی از رویکردهای نوینی که امروزه در تحلیل روابط بین الملل و سیاست خارجی آمریکا بدان توجه می شود، رویکرد واقع گرایی تهاجمی می باشد. در رهیافت واقع گرایی تهاجمی بر افزایش قدرت به منزله ی هدف، و برای کسب جایگاه هژمونیک در نظام بین الملل (به عنوان رفتار اصلی قدرت های بزرگ) تاکید می شود. در این پژوهش با بهره گیری از این رویکرد به تبیین سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه پس از سال 2001 می پردازیم.
    کلیدواژگان: واقع گرایی تهاجمی، سیاست خارجی، آمریکا، خاورمیانه، 11 سپتامبر
  • علیرضا ازغندی، حامد عامری گلستانی صفحه 27
    اندیشه ی قانون گرایی یکی از مهمترین زمینه های تجدد خواهی در ایران عصر قاجار بوده است. در این میان نقش روشنفکران عصر قاجار در این مساله بسیار حائز اهمیت بوده است. این گروه با اشاعه ی اندیشه ی قانون خواهی زمینه ی تحولات سیاسی و اجتماعی را در عصر قاجار فراهم نمودند. در میان این روشنفکران میرزا یوسف خان مستشارالدوله جایگاه ویژه ای دارد. او با نگارش رساله ی «یک کلمه» گام بلندی را در ایجاد مبانی «حکومت قانون» در ایران برداشت. در مقاله ی حاضر مبانی اندیشه ی میرزا یوسف خان، که در مقدمه ی او بر رساله اش آمده، مورد توجه قرار گرفته است. میرزا یوسف خان با اشاره به اهمیت مساله ی حکومت قانون «ترقی» جامعه را در گسترش این مساله می بیند و در عین این که قانون جدید غربی، «کود»ها، را به عنوان مبنای اصلی تفکر قانون خواهی اش قرار می دهد، به مبانی داخلی آن، یعنی «کتاب شرع» نیز توجه تام دارد و مبانی اندیشه قانون خواهی اش را با توجه به این مبانی داخلی پی ریزی می کند. اندیشه ی قانون گرایی میرزا یوسف خان و مبانی مورد توجه وی، به دلیل آنکه به صرف از قانون غربی توجه نمی کند، متمایز از دیگر نوشته های قانون خواهانه در عصر قاجار است و اهمیت آن در این است که به دنبال ایجاد مبنایی مستحکم برای ایجاد حکومت قانون در ایران عصر قاجار می باشد. میرزا یوسف خان، از دو دیدگاه مبانی حقوق جدید و مبانی حقوق شرع برای ایجاد مبانی یک کلمه ی قانون استفاده کرده بود و از این رو در شناخت اندیشه ی قانون خواهی در عصر قاجار، فهم اندیشه ی میرزا یوسف خان و مهمتر از آن مبانی این تفکر حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: کتاب شرع، کود، حکومت قانون، قانون، اعلامیه ی حقوق بشر 1789
  • الهه کولایی صفحه 63
    با وجود پیشرفت های گوناگونی که در تامین نیازهای گوناگون بشر شکل گرفته است، همچنان موضوع تامین انرژی برای همه ی کشورهای جهان در بالاترین اولویت قرار دارد. برای قدرت های بزرگ جهانی، به ویژه آمریکا، که در پی فروپاشی اتحاد شوروی، تلاش گسترده ای را برای شکل بخشیدن به یک نظم هژمونیک سازمان داده، تامین امنیت انرژی جایگاه مهمتری را به خود اختصاص داده است. پدیدار شدن قدرت های اقتصادی رو به رشد و شکوفایی ضرورت این نگرش استراتژیک به حوزه های تامین انرژی در جهان را روشن تر ساخته است. در چنین شرایطی فدراسیون روسیه نیز، که پس از تجزیه ی اتحاد شوروی، به عنوان ابرقدرت انرژی با بهره گیری از منابع عظیم نفت و گاز خود، کوشیده نقش فعالی را در رقابت های منطقه ای و جهانی بازی کند. اینک نفت و گاز ایران، همانند دهه های گذشته، به عنوان عاملی مؤثر در تامین امنیت انرژی در منطقه و جهان مطرح است. حضور مؤثر آمریکا در خلیج فارس و به ویژه در عراق و نیز افغانستان، اهمیت ایران را در تامین امنیت انرژی در این منطقه ی استراتژیک جهان، اعتبار بیشتری بخشیده است. در این نوشتار، نویسنده به بررسی تاثیر دگرگونی های سیاسی- امنیتی پس از پایان نظام دو قطبی، بر نقش و تاثیر ایران در تامین امنیت انرژی می پردازد.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، ایران، خاورمیانه، خلیج فارس، دریای خزر، آمریکا، روسیه
  • جعفر هزارجریبی، نادر مروتی صفحه 91
    منظور از مساله ی قومی وضعیتی است که در آن کل اقوام یا بخشی از اقوام کشور در احساس گرایش یا عمل نسبت به ملت، کشور و احساس تعلق به آن دچار بی تفاوتی یا مخالفت شده اند و در عوض بر ویژگی های خود تاکید گذارده اند و خواهان درجاتی از واگرایی هستند. در بسیاری از موارد، ناسیونالیسم ملی و ناسیونالیسم قومی در تعارض با یکدیگر قرار می گیرند. در این تحقیق درصدد بررسی تاثیر نابرابری های قومی بر امنیت ملی هستیم؛ دو استان اصفهان و کردستان به نمایندگی از قومیت های مختلف انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای (اسنادی) و تحلیل ثانویه استفاده گردیده است. برای مقایسه و بررسی نابرابری بین این دو استان از شاخص های اقتصادی و اجتماعی استفاده شده است. همچنین برای بررسی متغیر امنیت ملی و وضعیت این متغیر در دو استان مورد مطالعه از داده های گردآوری شده در پیمایش (ارزش ها و نگرش های ایرانیان) که در تابستان 1381 و توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده است، استفاده نمودیم؛ در نهایت نتایج زیر به دست آمد:از نظر شاخص های اقتصادی و اجتماعی استان کردستان نسبت به استان اصفهان در وضعیت بسیار پایین تری قرار داشت. همچنین در رابطه با بررسی شاخص های مطرح شده برای سنجش متغیر امنیت ملی، اختلاف و تفاوت در نظرات و عقاید شهروندان اصفهانی و کردستانی کاملا محسوس می باشد که این تفاوت زیاد میان شاخص های این دو استان (به عنوان دو قومیت) می تواند موجب مشکلاتی در همبستگی ملی بوده و پایین آمدن ضریب امنیت ملی را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری، قومیت، امنیت، امنیت ملی
  • حمیدرضا جمالی صفحه 119
    کاربرد مفهوم میراث مشترک بشریت در چارچوب حقوق بین الملل محیط زیست، نشان می دهد که مشکلات مفهومی و تفاوت های قابل ملاحظه ای بین میراث مشترک بشریت از آن نوع که در خصوص استخراج منابع خارج از محدوده ی صلاحیت ملی پدید آمد و نوع به کار رفته در چارچوب حفاظت از محیط زیست جهانی، وجود دارد. این تفاوت های مفهومی و عدم تبیین عناصر اساسی میراث مشترک بشریت به ویژه در ارتباط با حقوق بین الملل محیط زیست، نوعی ابهام و سردرگمی را موجب شده است.
    این پژوهش در پاسخ به این سؤال که «چگونه می توان مفهوم میراث مشترک بشریت را در زمینه ی محیط زیست اعمال کرد؟»، با نگرشی آینده نگر و به روش توصیفی- تحلیلی، کاربرد مفهوم میراث مشترک بشریت و مفهوم جدید «نگرانی مشترک» را، که به ویژه برای حفظ محیط زیست اتخاذ شده، در قلمرو محیط زیست بین المللی بررسی و چگونگی تقویت وضعیت حقوقی این مفهوم را در مقوله ی محیط زیست، که باید اصول پنج گانه ی میراث مشترک بشریت درآن موجود باشد، نتیجه گیری می کند.
    کلیدواژگان: محیط زیست بین المللی، میراث طبیعی جهان، اتمسفر، منابع زنده، تنوع زیستی، میراث مشترک بشریت، نگرانی مشترک
  • محمدتقی قزلسفلی، نگین نوریان دهکردی صفحه 151
    نقد و ارزیابی جریان های فکری ایران معاصر، متاثر از چگونگی برخورد آنها با مساله ی سنت و تجدد است. در تلاقی ایرانیان با دنیای مدرن، نخبگان فکری با قضاوت درباره ی این دو گزینه، در عین حال از بعد نظریه پردازی نیز، جهت حرکت خود را تعیین می کردند. در مقاله ی حاضر با اشاره به نیازهای فکری در فهم سه رویکرد تجددگرا، بومی گرا و گزینش گرا با تمرکز بر اندیشه ی آل احمد مورد ارزیابی قرار می گیرد. جلال آل احمد به اقتضای آثار ادبی و سیاسی روشنفکری بومی گراست. از این حیث پرداختن دوباره و واکاوی دغدغه ها و در ضمن یافتن کاستی های نظریه ی او همیشه جالب توجه خواهد بود. تردیدی نیست او در مجموع کارهای نوشتاری از نقدها تا داستان های گوناگون، جایگاه برجسته ای را در میان گفتمان های روشنفکری ایران معاصر به دست آورده است. مقاله ی حاضر بر آن است این فرضیه را به بحث بگذارد که به چه دلایلی این نگاه واجد کاستی ها و تناقض هایی است. استدلال خواهد شد که آل احمد هم در طرح معنای «غرب» و «مدرنیته» و از آن مهم تر «شرقی» یا «بومی» تضاد ها را به نمایش می گذارد. به منظور اثبات فرضیه ی این نوشتار روش توصیفی- تحلیلی را با استناد به آثار این نویسنده، پیش خواهیم گرفت
    کلیدواژگان: بومی گرایی، مدرنیته، غرب، شرق، آل احمد، ایران، اندیشه ی معاصر
  • جهانگیر معینی علمداری، عبدالله راسخی صفحه 183
    در این مقاله پس از بررسی بنیان های فرا نظری، دیدگاه های سازه انگاری در مورد روابط بین الملل، سیاست خارجی و فرهنگ، مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    اینکه چگونه یک رشته دعوای جدید معرفت شناختی و هستی شناختی سازه انگارانه مبنای ارائه ی رویکرد جدیدی در عرصه ی روابط بین المللی قرار گرفته است. در مقاله ی حاضر پیامدهای این امر برای نظم بین الملل، نهادهای بین الملل، فرهنگ جهانی و هویت ها مورد بحث قرار می گیرد. در این نوشته در پاسخ به این پرسش که روش شناسی سازه انگاری در روابط بین الملل بر چه مبنایی عمل می کند؟ این فرضیه را مطرح می کند که «در سازه انگاری واقعیت به عنوان یک برساخته ی بیناذهنی اجتماعی و حاصل تعامل ساختار و کارگزار در نظر گرفته شده است» و پیامدهای این امر برای تحلیل روابط بین الملل و عملکرد دولت ها در سیاست جهانی ردیابی می شود و در نهایت کارکردهای فرهنگ در تکوین سازه انگارانه ی نظام بین الملل مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: س، ازه انگاری، هستی شناسی، معرفت شناسی، رواب، ط بین الملل، سیاس، ت خارجی، فرهنگ
  • امین دیلمی معزی، حسین رفیع صفحه 215
    هدف این مقاله شناسایی روندهای کلان در نظام بین الملل در آغاز هزاره ی سوم میلادی است. از این رو این سؤال مطرح بود که نظام بین الملل پس از فروپاشی شوروی دارای چه فرایندهای کلانی است که بازیگران را در اتخاذ خط مشی سیاست خارجی محدود می کند؟ پژوهش نشان می دهد که مواردی نظیر گسترش نقش افکار عمومی ملی و جهانی، افزایش اهمیت و جایگاه سازمان های تروریستی در ناامنی جهانی، توسعه ی امواج دموکراسی خواهی و افزایش تعداد نظام های دموکراتیک، فرایند چند بعدی جهانی شدن، تحول در گفتمان امنیت و چند لایه شدن آن و در نهایت منطقه گرایی اقتصادی و امنیتی هستند که نظام بین الملل را متاثر ساخته اند. لذا دولت ها صرف نظر از محدودیت های ساختاری با محدودیت های فرآیندی نیز مواجه هستند و ناچارند که چنین محدودیت هایی را در اتخاذ و اجرای سیاست خارجی در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: روندهای کلان نظام، افکار عمومی، سازمان های تروریستی، جهانی شدن، منطقه گرایی
  • صفحه 243
|
  • Ebrahim Mottaghi- Khoram Baghayee, Maysam Rahimi Page 1
    Terrorist events of 11 September 2001 opened a new chapter in domestic and foreign policies of Bush (junior) administration. After the end of the cold war the United States suffered a vacuum for its security strategy. During the cold war era, the United States chose the deterrence strategy. The end of the cold war meant the end of that strategy. As a result during 1991-2000 years there was a security vacuum for the United States. But the September 11 terrorist attacks created an opportunity for the protagonists of that country to adopt a new strategy in foreign policy and international affairs. The Neo-conservatives after September 11 made use of this opportunity to aggrandizement the danger of terrorism at home for gaining popular support and in international arena they could consolidate their hegemony and the leadership of the world. The United States after these incidents took up new policies and objectives. Besides that the United States pursued a new concept in security in foreign policy and in this direction the strategy of pre-emptive attack was adopted. In other words the strategy of “deterrence” gave its place to “increasing intervention”. Hence one notices that the realist approach has been strengthened by American statesmen and decision-makers and they have turned towards security policies and unilateralism in international relations. One of the new approaches which is being stressed today in analysis of international relations and the United States foreign policy is aggressive realism. In aggressive realism the emphasis is placed on the increasing of power as an aim for achieving hegemonic status in international system (as the principal behavior of big powers). The present article by making use of this theoretical framework tries to explain the United States foreign policy in the Middle East after the year 2001.
  • Alireza Azghandi, Hamed Ameri Golestani Page 27
    The idea of legalism is one of the important grounds of modernization in Qajar era and in this movement the role of intellectuals of this period is very important. These intellectuals by preaching the idea of legalism prepared the ground for socio-political development. Among these intellectuals Mirza Yousef Khan have had a special position. He took great step by writing a booklet named "One Word" which contributed to the principle of "rule of law" in Iran at that time. In the present article the bases of Mirza Yousef Khan's thinking which has been expressed in the introduction of his booklet is discussed. Mirza Yousef Khan by emphasizing the importance of rule of law believes that the progress of the society depends upon the expansion of this concept. While he pays attention to the new Western law and codes and bases his thinking of legalism on those criteria he also attaches enough importance to domestic bases i.e. the Sharia book and lays the foundation of his legal thinking on this ground also. Mirza Yousef Khan's idea of legalism is of great importance since it does not merely follows Western law and he tried to find a suitable foundation for establishing rule of law during Qajar period and in this regard he differs from other thinkers who merely followed Western law. Mirza Yousef Khan tried to create the concept of law by making use of Western law and Sharia law. Thus if one want to understand the concept of legalism during Qajar period one must acquaint oneself with Mirza Yousef Khan's thinking and the bases of his legalism.
  • Elaheh Kolaei Page 63
    In spite of the numerous progresses which have taken place so far in supplying the needs of man the issue of supplying energy is having the highest priority for the countries of the world. For the big powers with world status like the United States which after the disintegration of the Soviet Union is making tremendous effort to organize a hegemonic order, the security of energy supply is occupying a more important place. The emergence of economic powers that are growing and flourishing stresses the need for strategic view point about the areas where energy resources are located in the world. In these situations the Russian Federation which has succeeded the former Soviet Union with its large oil and gas resources has tried to have an active role in regional and world competitions. Presently Iran's oil and gas resources like previous decades have played as an important factor in security of energy supply. An effective presence of the United States in the Persian Gulf particularly in Iraq and also Afghanistan has added to the importance of Iran in providing the security of the energy supply in strategically important place of the world. In the present article the author examines the impact of political and security change after the end of bipolar system on the role and impact of Iran in providing security of the energy supply.
  • Jaafar Hezarjeribi, Nader Morovati Page 91
    By ethnic problem one means a situation where all the ethnic groups or sections of country’s ethnic group in their tendency towards nation-state and their feeling about belonging to that state have become different or against it, instead they emphasize on their own peculiarity and wish certain degree of disintegration. In many occasions the national nationalism and ethnical nationalism conflict with each other. The present article wants to study the impact of ethnic inequalities on national security. Two province of Isfahan and Kurdistan have been selected as the representatives of different ethnic groups. For collection of data library materials (documentary) and secondary analysis have been used. For comparison of the inequality between the two provinces economic and social indexes have been used. Also for examining the variable of national security and its condition in these two understudy provinces, data have been taken from a study which was conducted in Summer 1381/2002 by the Ministry of Culture and Islamic Guidance under the name of “value and attitudes of Iranians”. Eventually the following findings have been concluded.From the view point economic and social indexes Kurdistan is placing at a lower level than Isfahan Province. As regards to the variable for evaluating national security, the distinction and differences between the views and opinion of citizens of Isfahan Province and citizens of Kurdistan Province are quite tangible. This large difference on variable of national security between the two (which represent two ethnic groups) can lead to problems for national unity and lowering the national security index.
  • Hmaidreza Jamali Page 119
    The application of the concept of common heritage of mankind within the corpus of environment international law shows that there are considerable problems regarding the conceptual meaning and its application. These problems arise from the meaning of the concept of common heritage of mankind in regard to the exploitation of resources which are beyond national jurisdiction and its application within the framework of protection of the global environment. These differences in conceptual meaning and lack of proper explanation regarding the essential element of common heritage of mankind particularly in regard to international law of the environment has caused ambiguity, vagueness, and confusion.The question which is raised by present article is that how the concept of common heritage of mankind can be implemented in regard to environment? The present article by a future oriented viewpoint and by a descriptive analytical method examines the application of the concept of common heritage of mankind and the new concept of “common concern” which is used for preservation of the environment. This common concern is about the international environment particularly about the natural heritage of the world, atmosphere, living resources, and diversity of the living species. The paper also discusses the ways to strengthen the legal status of this concept in subject of environment and is of the view that five principles of common heritage of man should exist in it.
  • Mohammad Taghi Ghezelsofla, Negine Nooryan Dehkordi Page 151
    Criticism and assessment of thought streams of contemporary Iran is affected by how they face with the problem of modernity and tradition. In the confluence of Iranians and modern world, intellectual elites through making a judgment about these two options, at the same time, determined the direction of their theoretical path. In the present article, with referring to the intellectual needs in understanding the three approaches: modern-oriented, domestic (or native)-oriented and selective (or eclectic!!)-oriented, the focus will be on the thought of Jalal Ale Ahmad. Ale Ahmad according to his literary, political and intellectual works is a domestic-oriented thinker. This writing intends to discuss this hypothesis that for what reasons the domestic-oriented outlook contains paradoxical and poor ideas. It will be argued that Ale Ahmad both in proposing the meanings of the "West" and "Modernity", and more important, the "Eastern" or "Domestic", represents paradoxes and contradictions. In order to confirm the hypothesis in this text, descriptive-analytical method with reference to this author's works will be utilized.
  • Jahangir Moeini Alamdari- Abdollah Rasekhi Page 183
    In the present article after examining the supra theoretical foundations, the view point of constructivism on international relations, foreign policy and culture are evaluated. It seems that a new constructivist epistemology and ontological debate is coming up in international relations. The present article discusses the consequences of this debate for international order, international institutions, world culture and identities. The article raises the question that on what bases the constructive methodology operates? The underlying hypothesis is that in constructivism the reality is derived from subjective social foundation and it is the product of the interaction of the structure-agent and then the consequences of this interpretation of the analysis of international relations and the performance of the governments in international politics are examined and finally the function of culture in the constructivist formation of international system is studied.
  • Amin Dilami Moeezi, Hossein Rafi Page 215
    The aim of the present article is to identify the grand trend of the international system in beginning of the new millennium. The question which is raised is what grand processes the international system after the collapse of the Soviet Union is having which limits the decision makers in formulating their foreign policy? The finding of the study shows the instances like the increasing role of national and international public opinion, the rise in the importance and place of terrorist organizations in creating world insecurity, the expansion of the wave of demand for democracy and the emergence of more democratic governments in the world, the multi aspect process of globalization, the change of the traditional concept of security to a complicated and multi faceted concept, economic and security regionalism and finally the United States unilateralism and its disregard for international norms are among the important trends which have affected the international system. Therefore, the governments notwithstanding the structural limitations are facing procedural limitations and have to formulate and implement their foreign policies within these constraints.