فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:19 Issue: 75, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/04/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حبیب ناظم، فرانک شریفی، سیدعلی نقی کاظمی، نورالدین موسوی نسب، نصر الله غرقی، ثریا بویینی، علی اوسط ملتی* صفحه 1
    زمینه و هدف

    رزیستین، آدیپوکین جدیدی است که احتمالا در مقاومت به انسولین نقش ایفا می کند. در این مطالعه بر آن شدیم تا ارتباط این هورمون های متابولیکی را با هم و با اندکس های رشدی نوزادان بررسی کنیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه 80 نوزاد و مادر آن ها وارد مطالعه شدند. اندکس های رشدی، درصد چربی، اندکس مقاومت انسولین (HOMA-IR) نوزادان، وزن پلاسنتا و شاخص توده ی بدنی (BMI) مادران تعیین شد. رزیستین و لپتین و انسولین با روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در این مطالعه سطح رزیستین خون بند ناف (53 /1±77/10 نانوگرم بر میلی لیتر) بالاتر از آن در خون مادران (71/5±91/7 نانوگرم بر میلی لیتر) بود. ارتباطی بین رزیستین سرم مادر با رزیستین، لپتین و انسولین خون بند ناف نوزادان و اندکس های رشدی نوزادان مشاهده نشد. همچنین بین رزیستین خون بند ناف با اندکس های رشدی نوزادان و میزان انسولین و درصد چربی خون بند ناف ارتباط وجود نداشت. اما بین رزیستین بند ناف با میزان لپتین بند ناف ارتباط معنی دار بود (048/0، P=222/0r=). همچنین لپتین خون بند ناف ارتباط معنی داری با BMI (047/0، P=223/0r=)، پاندورال اندکس (058/0، P=212/0r=)، اندکس مقاومت انسولین (052/0، P=426/0r=) و درصد چربی (014/0، P=247/0r=) خون بند ناف نوزادان داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این تحقیق، رزیستین خون بند ناف نه بطور مستقیم بلکه ممکن است از طریق لپتین در مکانیسم های رشدی و مقاومت انسولین نوزادان نقش داشته باشد، که برای پی بردن به این موضوع به مطالعات و بررسی های بیشتر نیاز است.

    کلیدواژگان: رزیستین، لپتین، اندکس های رشدی نوزادان، سندرم متابولیک، اندکس مقاومت انسولین، شاخص توده ی بدنی
  • سید حجت حسینی، بهرام عموقلی تبریزی، سید سعید رضا مظلوم مقدم صفحه 11
    زمینه و هدف
    به دنبال سال هاست که از داروهای گیاهی در درمان دیابت استفاده می شود یکی از این داروها ریزوم جینسینگ می باشد. هدف از این مطالعه تعین اثر جینسینگ به صورت داروی خوراکی برروی قند و دیگر پارامتر های موثر از جمله مارکر های چربی در رت های دیابتی نر بود که به ندرت مورد بررسی قرار گرفته بودند.
    روش بررسی
    در این بررسی از 30 سر رت نر با محدوده ی وزنی 25±250 گرم و سن 4تا6 ماه با دسترسی آزاد به آب و غذا و در شرایط استاندارد 12 ساعت نور، 12 ساعت تاریکی با دمای محیط 2±21 درجه ی سانتی گراد استفاده شد. رت ها به صوت تصادفی به 3 گروه 10 سری تقسیم شدند. گروه 1 (گروه شاهد)، هیچ گونه دارویی دریافت نکردند. گروه 2 (گروه دیابتی) روزانه 60 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استروپتوزوسین داخل صفاقی دریافت می کردند. گروه 3 (گروه تیمار) روزانه علاوه بر60 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم استروپتوزوسین، 150 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن رت، جینسینگ به صورت خوراکی دریافت کردند. در طی این مطالعه که به مدت 6 هفته بود، از هر یک از رت ها در دو نوبت خون گیری گردید. سطح سرمی گلوکز، BUN، کلسترول، تری گلیسرید،ALT، AST هر رت به صورت جداگانه سنجش گردید.
    یافته ها
    با توجه به به نتایج در گروه شاهد، میانگین قند خون 9/7±1/131 میلی گرم در دسی لیتر بود و در گروه دریافت کننده ی استرپتوزوسین بالای 550 میلی گرم در دسی لیتر رسید و در گروه دریافت کننده ی جینسینگ میزان قند خون در طی مطالعه کاهش نزولی نزدیک به 50 درصد داشت و به 5/12±0/269 میلی گرم در دسی لیتر رسید. میزان کلسترول در گروه تیمار نسبت به گروه دیابتی در حدود 40 درصد کاهش یافت. آنزیم های ALT، AST در گروه های تحت درمان و بیمار تفاوت چشمگیری نشان نداد. در برسی مارکر کلیوی BUN از 6/6±6/71 در گروه دیابتی به 7/5±1/50 میلی گرم در دسی لیتر در گروه تحت درمان رسید.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی مشخص کرد که گیاه جینسینگ در رت های آزمایشگاهی حاوی ماده ی پایین آورنده گلوکز خون و کاهش دهنده ی عوارض ناشی از دیابت از جمله کنترل چربی های خون می باشد، اما برای استفاده در انسان نیاز به بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: جینسینگ، دیابت، پروفایل های چربی، مارکرهای کبدی و کلیوی
  • پروین تدین، بهناز مولایی، سعیده مظلوم زاده صفحه 18
    زمینه و هدف
    سقط ها شایع ترین عارضه ی دوران حاملگی می باشند. با توجه به اهمیت مساله تصمیم گرفته شد پیامدهای زودهنگام دو روش جراحی و انتظاری در درمان سقط های ناکامل اوایل حاملگی مطالعه شود.
    روش بررسی
    این مطالعه در بیمارستان آیت الله موسوی و ولیعصر (عج) در سال های 1387 و 1388 بر روی 48 نفر با تشخیص سقط ناکامل اوایل حاملگی انجام شد. بیماران بر اساس انتخاب و تمایل شخصی در دو گروه درمان جراحی (23نفر) و انتظاری (25نفر) قرار گرفتند. در گروه جراحی کورتاژ تخلیه ای با کورت انجام شد. در گروه انتظاری به بیماران دو هفته فرصت داده شد تا دفع خود به خود داشته باشند، و پس از دو هفته سونوگرافی انجام گردید. دو گروه را از نظر رضایتمندی، برگشت به فعالیت روزانه، مدت زمان خونریزی، درد لگن، طولانی شدن مدت پیگیری مورد مقایسه قرار دادیم.
    یافته ها
    دفع خود به خود در گروه انتظاری در 19 نفر (76 درصد) انجام شد. در گروه انتظاری، رضایتمندی بیشتر و زمان برگشت به فعالیت روزانه کوتاه تر از گروه جراحی بود، ولی مدت زمان خونریزی بیشتر بود. تعداد بیمارانی که نیاز به پیگیری بیش از دو هفته داشتند، در گروه انتظاری بیشتر از گروه جراحی بودند. درد لگن در دو گروه تفاوتی نداشت.
    نتیجه گیری
    روش انتظاری یک روش آلترناتیو مناسب در درمان سقط های ناکامل اوایل حاملگی است، ولی برای تعمیم نتایج به مطالعات بیشتری نیاز داریم.
    کلیدواژگان: سقط، درمان انتظاری، درمان جراحی
  • مهدی جعفریان، پریسا فرنیا، محدثه مظفری، مجتبی احمدی، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 25
    مقدمه
    در دهه های اخیر، اپیدمیولوژی اهمیت ویژه ای در مطالعات بهداشتی و کنترل بیماری ها پیدا کرده، به طوری که برنامه ها و سیاست های بهداشتی دهه های اخیر را تحت نفوذ خود قرار داده است. امروزه با بررسی تقارب الگوی های ژنتیکی سویه های بیماری زا می توان به وجود منابع عفونی مشترک در بین بیماران پی برد. هدف در این مطالعه مقایسه ی میزان تقارب الگوهای ژنتیکی جدا شده از بیماران مسلول سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با استفاده از تکنیک MIRU-VNTR بود.
    روش بررسی
    پس از جداسازی نمونه ها از محیط کشت لونشتاین جانسون و قرار دادن تست های افتراقی و حساسیت دارویی (به روش تناسبی)، استخراج DNA سویه ها به روش CTAB/Nacl صورت گرفت. الگوی ژنتیکی سویه ها بر اساس فرمت 12 لوکوسی تکنیک MIRU-VNTR محاسبه گردید. برای بررسی های اپیدمیولوژی از اطلاعات کلاسیک و مولکولار بیماران استفاده گردید.
    یافته ها
    از 140 نمونه ی مورد مطالعه قرار گرفته، پس از قرار دادن تست های حساسیت دارویی 65 (4/64 درصد) مورد از نمونه ی سل مقاوم به دارو، 29 مورد (7/20 درصد) از نمونه ها سل غیر مقاوم به دارو و باقیمانده ی آن ها را سویه های حساس به دارو تشکیل دادند. آنالیز الگوهای ژنتیکی سویه ها نیز نشان داد که خانواده های دهلی / کس با 49 مورد (35 درصد)، اوگاندا I با 28 مورد (20 درصد)، نیو I با 16 مورد (4/11 درصد) بیشترین و خانواده های EAI با 1 مورد (7/0 درصد)، هارلم با 3 مورد (1/2 درصد) و H37Rv با 5 مورد (5/3 درصد) کمترین الگوی ژنتیکی خانواده ها را به خود اختصاص داده بودند.
    نتیجه گیری
    مقایسه ی تقارب الگوهای ژنتیکی نشان داد بیشترین تعداد و تنوع الگوهای ژنتیکی در استان تهران مربوط به منطقه ی جنوبی (که از قسمت جنوب تهران تا منطقه ی میدان آزادی) و در سطح کشور نیز مربوط به شهرهای مرزی کشور که همجوار با کشورهای افغانستان، عراق، ترکمنستان و همچنین شهرهای با درصد بالای مهاجرپذیری مشاهده گردیده است که نشان از وجود منابع آلوده مشترک بین بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، MIRU، VNTR، اپیدمیولوژی
  • محمدحسین اسماعیلی، مهین گنج خانی، علی اوسط ملتی، هاشم حق دوست یزدی، محمد صوفی آبادی صفحه 37
    زمینه و هدف
    اپیوییدها اثرات پیچیده ای بر فعالیت تشنجی دارند. آن ها بسته به شرایط آزمایش دارای اثرات ضدتشنج و تشنج زا می باشند. هدف از مطالعه ی ما بررسی اثرات دوز های مختلف مرفین و نالوکسان بر فعالیت تشنجی خود بخودی در برش های هیپوکامپ مغز موش بود.
    روش بررسی
    فعالیت تشنجی خودبخودی در برش های مغز موش به وسیله ی پرفیوژن مداوم مایع مغزی نخاعی مصنوعی با منیزیم کم، القا گردید. ثبت خارج سلولی از لایه سلول های هرمی ناحیه ی CA1 هیپوکامپ به عمل آمد. تا اثرات دارو ها بر دامنه، مدت زمان و شمار حوادث ایکتال و همچنین شمار اسپایک های بین ایکتال بررسی گردد.
    یافته ها
    کاربرد مرفین اثری دوگانه بر حوادث شبه تشنجی خودبخودی داشت. مرفین در غلظت کم (10میکرومول) فعالیت تشنجی را کاهش داد و در غلظت های بالاتر (30 و100 میکرومول) این فعالیت تشنجی را به صورت وابسته به دوز افزایش داد. نالوکسان به عنوان آنتاگونیست غیرانتخابی اپیوییدها عمل تشنج زای مرفین را مهار کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اثرات مرفین بر تشنج، وابسته به دوز می باشد. به طوری که دوز پایین مرفین اثر ضد تشنج و دوز بالای آن تشنج زا می باشد.
    کلیدواژگان: مرفین، صرع، CA1 هیپوکامپ، مایع مغزی نخاعی مصنوعی با منیزیم کم
  • یحیی جابری، لیدا چنگیزیان، سعیده مظلوم زاده صفحه 48
    مقدمه

    احیای قلبی ریوی مجموعه ی اقداماتی است که به منظور بازگرداندن حیات پس از مرگ بالینی انجام می شود. احیای قلبی در بیماران بستری در بیمارستان روز به روز گسترش بیشتری پیدا کرده است. با توجه به تفاوت های عمده ی ترکیب بیماران و نیز سرعت شروع احیا و وجود تیم احیا در بیمارستان عوامل موفقیت این دو تفاوت های عمده ای با هم دارند. به منظور بررسی عوامل مرتبط با موفقیت احیای قلبی -ریوی داخل بیمارستانی مطالعه ی حاضر انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی کلیه ی موارد احیای قلبی داخل بیمارستانی در بیمارستان ولی عصر زنجان طی سال 1387 مورد مطالعه قرار گرفت. رابطه ی متغیر های سن، جنس، نوع بیماری، فاصله ی بستری تا ایست قلبی، فاصله ی کلاپس تا شروع احیا، فاصله ی کلاپس تا حضور تیم احیا، فاصله ی کلاپس تا شروع انتوباسیون، فاصله ی کلاپس تا کاردیوورژن، اولین ریتم قلب در مونیتورینگ پس از ایست، تعداد دفعات احیا، محل بستری، طرز ایست قلبی، و بخش بستری با موفقیت احیا آنالیز شد.

    یافته ها

    از 302 مورد احیا انجام شده (54 درصد زن و 46 درصد مرد) 72 مورد احیا (8/23 درصد) موفقیت اولیه و 10 مورد احیا (3/3 درصد) موفقیت نهایی داشتند. در این مطالعه پس از تعدیل کردن سایر متغیرهای مداخله گر متغیرهای فاصله ی کلاپس تا حضور تیم احیا، مونیتور نبودن بیمار قبل از ایست قلبی و اولین ریتم در مونیتور به طور مستقل پیش گویی کننده ی موفقیت احیا بودند.

    نتیجه گیری

    وجود تیم احیا در بیمارستان و استفاده هر چه سریع تر از آن مهم ترین عامل افزایش کارایی احیا داخل بیمارستانی است. ولی استفاده از مونیتورینگ و استفاده از بخش های ویژه، در عمل باعث افزایش موفقیت نیستند. به نظر می رسد چون مونیتورینگ بیماران و استفاده از بخش های ویژه خیلی دیر و فقط برای بیماران مشرف به مرگ مورد استفاده قرار می گیرند، لذا کمکی به افزایش کارایی احیای قلبی نمی کنند.

    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، داخل بیمارستانی، CPR، کلاپس قلبی، کاردیوورژن
  • فرهاد گلی پور، آفرین زمانی، معصومه زرینه صفحه 58
    زمینه و هدف
    حوادث عروق مغزی، یکی از علل شایع ناتوانی و مرگ و میر جمعیت بشری در دنیا می باشد و در بین بیماری های نورولوژیک بالغین، از نظر اهمیت و شیوع در رتبه ی اول است. بنابراین شناخت فاکتورهای خطر این بیماری بسیار مهم می باشد. یکی از این ریسک فاکتورها، بیماری های ساختاری قلب و آریتمی های قلبی است. در نتیجه بر آن شدیم که یافته های اکوکاردیوگرافی که یک روش غیر تهاجمی و قابل دسترس برای ارزیابی ساختار و عملکرد قلب می باشد، را در این بیماران بررسی نماییم.
    روش بررسی
    این مطالعه در مدت زمان حدود یک سال بر روی 372 بیمار با تشخیص سکته ی مغزی که در بخش اعصاب بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان در سال 1387 بستری بودند، انجام شد. در مورد این بیماران اطلاعاتی نظیر جنسیت، سن، نوع سکته مغزی و یافته های اکوکاردیوگرافی استخراج و تحت آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 372 بیمار که شامل 181 نفر مرد و 191 نفر زن بودند، 3/86 درصد فونکسیون سیستولیک نرمال و 7/13درصد فونکسیون سیستولیک غیر طبیعی، 9/81 درصد فونکسیون دیاستولیک نرمال و 1/18 درصد فونکسیون دیاستولیک غیر طبیعی داشتند. 22 نفر تنگی میترال، 198 نفر نارسایی میترال، 23 نفر تنگی و نارسایی میترال (هر دو) داشتند. 9 نفر تنگی آئورت، 80 نفر نارسایی آئورت، 5 نفر تنگی و نارسایی آئورت (هر دو) داشتند. 165 نفر نارسایی تری کاسپید و 1 مورد تنگی و نارسایی تری کاسپید (هر دو) داشتند. 63 بیمار، دارای کسر تخلیه ای زیر 40 درصد بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای یافته های غیر طبیعی اکوکاردیوگرافی در بیماران سکته ی مغزی، می توان نتیجه گرفت که مشکلات قلبی به عنوان یک فاکتور خطر مهم در ایجاد سکته های مغزی بوده، بنابراین با این روش غیر تهاجمی، می توان این مشکلات را تشخیص داده، پیشگیری و درمان لازم را هر چه سریع تر انجام داد.
    کلیدواژگان: سکته ی مغزی، اکوکاردیوگرافی، فاکتور خطر
  • آزیتا آذرکیوان، محمدحسین ارژنگیان، بشیر حاجی بیگی، حجت افرادی، مهناز آقایی پور، فرهاد رازجو، شهین شریفی، پیمان عشقی صفحه 66
    مقدمه
    خون کم لکوسیت توسط فیلترهای لکوسیتی تهیه می شود، اما فیلتر مانع از عبور پروتئین های پلاسما نشده و عبور مکرر آن ها باعث بروز واکنش های آلرژیک می شود. برای حذف آن شستشوی خون انجام می شود. سیستم سنتی شستشو یک سیستم باز است که در آن پسماندهای خون وارد سیستم فاضلاب و آلودگی محیط زیست می شود. در روش جدید پیشنهاد شده، سیستم شستشو بسته است که پسماندها وارد کیسه می شود. در این تحقیق روش جدید شستشوی خون باروش سنتی مقایسه گردید.
    روش بررسی
    هدف مقایسه ی دو روش شستشوی بازوبسته و نتایج این دو روش از نظر بهداشتی و کاهش میزان لکوسیت، خطر انتقال عفونت و کیفیت سلامت گلبول های قرمز است. صد کیسه در هر روش شسته، کد گذاری شده و فقط با شماره به بخش های مختلف، کشت، فلوسیتومتری و کنترل کیفی فرستاده شدند.
    یافته ها
    دویست کیسه (صد کیسه در هر روش) مطالعه شد. در میکرب شناسی، در هیچ نمونه ای رشد میکربی دیده نشد. در بخش کنترل کیفی، نتایج مشابه بود و اختلاف قابل توجهی مشاهده نشد. اختلاف معناداری در شمارش لکوسیتی در هر دو روش قبل از شستشو از لحاظ آماری مشاهده نشد (072/0=P). اما بعد ازشستشو، اختلاف معنی دار بود (0001/0< P) که به نوعی نشان دهنده ی کاهش واضح در شمارش لکوسیتی در روش جدید بود.
    نتیجه گیری
    روش شستشوی جدید (سیستم بسته)، روش برتری نسبت به روش سنتی (سیستم باز) است که قسمت عمده ی علل این برتری برای سیستم بهداشتی کشور از نظر دفع، از طریق زباله های بیمارستانی و نیز کاهش موثرتر در میزان لکوسیت است. با توجه به اینکه هنوز هم شستشوی خون در کشور ما انجام می شود، لذا این متد به صورت روش بهداشتی تر و با کیفیت بهتر می تواند جایگزین روش قدیمی شود. از طرفی از آنجایی که کشور ما در منطقه ی کم آبی واقع شده است، سلامت آب های زیرزمینی بسیار مهم است که با این روش از آلودگی محیط زیست و فاضلاب جلو گیری می شود.
    کلیدواژگان: تزریق خون، شستشوی خون، فرآورده ی کم لکوسیت، تالاسمی
  • سعید نبوی، محمدحسین بهزادمقدم، محمدحسین عرب حسینی، مهناز واعظی، رضا رجبی صفحه 77
    زمینه و هدف
    هیپربیلی روبینمی از بیماری های شایع نوزادان می باشد که افزایش بیش از حد آن خطر آسیب به سیستم شنوایی را به همراه دارد. تشخیص زود هنگام اختلالات شنوایی در نوزادانی که به علت بیلی روبین بالا نیاز به تعویض خون پیدا می کنند، از اهمیت زیادی برخوردار است که بدین منظور در این مطالعه از تستABR برای بررسی این هدف استفاده گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، 64 نوزاد ترم متولد شده در بیمارستان میلاد تهران در سال های 1386 تا 1388 که به دلیل زردی بالا، بیلی روبین در حد تعویض خون داشتند و یا دچار تعویض خون شده بودند، وارد مطالعه شدند. تست ABR قبل از ترخیص و پس از آمادگی و نوزاد با دادن کلرال هیدرات و پس از کسب اجازه از والدین توسط کارشناس ادیولوژی انجام شد و یافته ها در پرسشنامه ای ثبت و سپس داده ها توسط آزمون Chi- square و T-testتجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین سن، وزن، میزان بیلی روبین و گروه خونی با ABR دیده نشد. از تعداد 64 نوزاد، 19 نوزاد تحت تعویض خون قرار گرفتند، که از این تعداد 3 نوزاد (16 درصد)ABR غیر طبیعی و 16 نوزاد (84 درصد) دارای ABR طبیعی بودند. ارتباط معنی داری بینABR و تعویض خون وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که 14 درصد نوزادان با بیلی روبین بالای در حد تعویض خون دارای ABR غیر طبیعی بودند. در نتیجه بیلی روبین بالا در حد تعویض خون می تواند یکی از خطرات مهم برای سیستم شنوایی باشد که بدون ایجاد کرنیکتروس باعث اختلال در آزمون های شنوایی شود، هر چند مشخص نیست که این غیر طبیعی بودن تست های شنوایی حالت طولانی مدت و یا دایمی داشته باشد و نیاز به انجام تحقیقات طولانی مدت برای بررسی این موضوع می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال شنوایی، تعویض خون، OAE، ABR
  • پرویز صالح، حمید نوشاد، بهروز نقیلی صفحه 84
    زمینه و هدف
    ویروس آنفلونزای H1N1 نوپدید یک ویروس آنفلونزای جدید تیپ A می باشد که از تغییرات ناگهانی در ساختمان این ویروس ها به وجود آمده است که می تواند باعث یک بیماری پاندمیک گردد. با توجه به اینکه بروز و شدت بیماری تابع بسیاری از عوامل منطقه ای مثل شرایط محیطی، فرهنگ و ژنتیک می باشد، بدین جهت لزوم مطالعه ی آماری به صورت منطقه ای (Regional) در این بیماری عفونی ضروری است و لذا این مطالعه به منظور بررسی تظاهرات کلینیکی و دموگرافیک بیماران مبتلا به آنفلونزای خوکی انجام شد.
    روش بررسی
    از اواخر مهر تا اواخر آذر سال 1388 به دلیل Outbreak عفونت H1N1 نوپدید در تعداد 40 بیمار، عفونت H1N1 نوپدید با استفاده از روش PCR RT- به اثبات رسید. وجود یافته های دموگرافیک ثبت گردید. یافته های آزمایشگاهی بیماران درزمان بستری به دست آمد. نوع درگیری ریوی و نیاز به مراقبت های ICU مشخص گردید.
    یافته ها
    تعداد 40 بیمار مبتلا به عفونت H1N1 نوپدید که به بخش عفونی بیمارستان سینای تبریز مراجعه کرده بودند، مطالعه شدند. تعداد 21 نفر به دلیل شدت علایم به ICU انتقال یافتند. سن متوسط بیماران 02/13± 80/36 سال بود. یافته های دموگرافیک نشان داد که 5/37 درصد بیماران دارای عامل خطر بودند. درگیری ریوی غالبا از نوع پنومونی بود. از نظر رادیوگرافیک شایع ترین یافته Bilateral Ground-Glass Opacity بود. در 25 درصد از بیماران ARDS و در 5/37 درصد بیماران هم پنومونی ایجاد شد. بیشترین علایم شامل سرفه و تب و کمترین آن شامل سرگیجه و درد شکم بود. تعداد مرگ 8 نفر بود. فاکتور مستقل در ارتباط با مرگ و میر فقط نیاز به بستری در ICU و نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی بود)%95 CI=51/5 (Odd Ratio،.
    نتیجه گیری
    مواردی از آنفلوانزای Novel H1N1که در این مرکز بستری شدند، از نظر علایم ایجاد شده مشابه مراکز درمانی خارجی بودند، اما اکثر بیماران فاقد ریسک فاکتور شناخته شده ی زمینه ای بودند. شیوع مورتالیته کمتر بود، در ضمن از لحاظ درگیری ریوی علاوه بر مشکلاتی همچون پنومونی و ARDS مواردی از آمبولی ریه نیز گزارش شد. تمام موارد مبتلا به آمبولی ریوی پس از درمان بهبودی کامل پیدا کرده، مرخص شدند.
    کلیدواژگان: آنفلونزای H1N1 نوپدید، تظاهرات کلینیکی، درگیری ریوی
  • فردین مهرابیان، امیراشکان نصیری پور، سکینه کشاورز محمدیان صفحه 94
    زمینه و هدف
    بهره وری نیروی انسانی یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران هر سازمان است. این پژوهش با هدف بررسی میزان اهمیت مولفه های شناسایی شده ی بهره وری نیروی انسانی از دیدگاه کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شده است
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی، تحلیلی مقطعی، در ماه های شهریور، مهر و آبان 1388 انجام شده است. صاحبان فرآیند برای تعیین مولفه های بهره وری نیروی انسانی 45 نفر از خبرگان و صاحب نظران مدیریت و برای تعیین میزان اهمیت مولفه های شناسائی شده، 321 نفر از اعضای هئیت علمی و کارشناسان آموزشی دانشکده های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مطالعه ی راهنما، که اعتبار محتوای آن به صورت Expert Panel و اعتبار سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی (تحلیل مولفه های اصلی) و تحلیل عاملی تائیدی (حداکثر درست نمایی) صورت گرفت، پایایی آن از روش آزمون مجدد و همسانی درونی با استفاده از آلفای کرونباخ تایید و سپس مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری نیروی انسانی از طریق آنالیز مسیر شناسایی شدند.
    یافته ها
    در تحلیل مسیر، مولفه های فرهنگ سازمانی با ضریب مسیر استاندارد 51/0، عوامل انگیزشی با ضریب مسیر استاندارد 25/0، شرایط محیطی با ضریب مسیر استاندارد 17/0، توانمندسازی نیروی انسانی با ضریب مسیر استاندارد 11/0 و شیوه رهبری با ضریب مسیر استاندارد 08/0، تغییرات بهره وری نیروی انسانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی، عوامل انگیزشی، شرایط محیطی، توانمندسازی کارکنان و شیوه ی رهبری به ترتیب مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری نیروی انسانی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان بودند که فرهنگ سازمانی از اهمیت بیشتری نسبت به سایر عوامل برخوردار بود.
    کلیدواژگان: بهره وری، نیروی انسانی، دانشگاه علوم پزشکی، آنالیز مسیر
  • رمضان فلاح، صدف فرهادی، کورش امینی، منصور مهاجری صفحه 107
    زمینه و هدف

    افسردگی بیماری بسیارشایع عصرکنونی است. شناسایی علل و عوامل موثر بر افسردگی در کارکنان بسیار مهم است. افسردگی متعلق به قشر خاصی نیست، اما برخی از افراد جامعه، به دلیل موقعیت خاص نسبت به این اختلال آسیب پذیرترند. لذا این مطالعه به منظور تعیین میزان شیوع افسردگی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان اجرا شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی تعداد 693 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. برای اندازه گیری میزان افسردگی از پرسش نامه ی استاندارد شده بک استفاده گردید. یافته ها با استفاده از آزمون های کای دو، ضرایب همبستگی کرامر و گاما مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت.

    یافته ها

    40 درصد کارکنان با درجات متفاوتی به این بیماری مبتلا بودند. 23 درصد کارکنان به افسردگی خفیف، 13 درصد به افسردگی متوسط و 4 درصد به افسردگی شدید تا بسیار شدید مبتلا بودند. ارتباط افسردگی با تحصیلات، نوع سکونت و شهر محل خدمت معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای افسردگی در بین کارکنان، پیشنهاد می گردد مشاوره ی بهداشت روانی در اولویت برنامه های مسوولین ذیربط قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، کارمندان، مقیاس افسردگی بک
|
  • Nazem H., Sharifi F., Kazemi San, Mousavinasab Sn, Ghorovghi N., Boayni S., Mehhati Aa Page 1
    Background And Objective

    Resistin is a novel adipokine which may play a role in insulin resistance. In this study we aimed to determine the cord blood resistin, leptin, insulin and maternal serum resistin levels during pregnancy; and to investigate correlation between these metabolic hormones; and also to evaluate their association with newborn growth indices.

    Materials And Methods

    This study was conducted on 80 newborns and their mothers in Mousavi Hospital Zanjan, Iran in 2009. Newborn growth indices including birth weight, height, body mass index (BMI), Ponderal index, Homeostatic Model assessment (HOMA-IR) and their mothers’ BMI were determined. Resistin, leptin and insulin levels were measured by ELISA.

    Results

    In this study, cord blood resistin levels were higher than serum resistin levels of pregnant mothers (10.77±1.53 vs. 7.91± 5.71 ng/ml). Moreover, serum resistin levels of mothers’ did not exhibit any correlation with cord blood resistin, leptin and insulin levels, as well as neonatal anthropometric indices. Meanwhile, there was no significant correlation between cord resistin levels, insulin resistance, fat percentage and newborn growth factors. Cord resistin levels were positively correlated with cord blood leptin levels (r=0.222; p=0.048). Also, there was a significant positive correlation between cord blood leptin and neonatal BMI (r=0.223; p=0.047), Ponderal index (r=0.212; p=0.058), HOMA-IR (r=0.426; p=0.052) and fat percentage (r=0.247; p=0.014).

    Conclusion

    On the basis of the findings, increased cord blood resistin levels may indirectly influence fetal growth through leptin or other cytokine levels. Though, further researches are needed to confirm this matter.

  • Hosseini Sh, Amoghli Tabrizi B., Mazlom Mogaddam Ssr Page 11
    Background And Objective
    Diabetes is a metabolic disorder that occurs as a consequence of decrease in insulin secretion or resistance to insulin. Most diabetes related treatments have problems with adverse reactions. Natural therapeutics have been in use from long time ago up to present time. Ginseng is a traditional drug used for treatment of many dieses particularly diabetes. The aim of this study was to find out the effect of oral Ginseng on the serum glucose and other biochemical parameters such as lipid profile.
    Materials And Methods
    In this study 30 male rats with a body weight of 250±25 gr and age of 4-6 months was used. Each animal was housed under controlled temperature (21+_2 C) and standard conditions with free access to food and water. Blood test was carried out to measure glucoses and other biochemical parameters such as cholesterol, TG, ALT, AST and BUN. Animals were equally divided into three groups; 1-control group, 2-the STZ-induced-diabetes (60 mg/kg) group, 3- the STZ-induced-diabetes (60 mg/kg) and150 mg/kg oral ginseng. The study was lasted for 6 weeks. Blood samples were taken and tested for glucoses and other parameters.
    Results
    The average blood sugar in the control group was 131.1±7.9 mg/dl, but it was higher than 550mg/dl in streptozocine- received group. In group 3, which received ginseng, blood sugar decreased up to 50%. Cholestrol decreased up to 40% in the treatment group. Among the measured parameters HDL showed a 50%decrease in treatment group in comparison with diabetic group. AST and ALT values between the control and treatment groups did not show a significant difference. BUN values decreased from 71.6±6.6 in diabetic group to 50.1±5.7 mg dl in the treatment group.
    Conclusion
    The results of this study revealed that ginseng can be considered as a substance which decreases blood glucoses, reduces diabetes adverse reactions, and consequently diminishing blood lipids in animal model. However, to apply these results to human, further studies are needed to be carried out.
  • Tadayon P., Molaie B., Mazlomzadeh S. Page 18
    Background And Objective
    Abortions are the most common complications of pregnancy. This study was conducted to figure out primary outcomes of surgical and conservative management of incomplete abortions in early pregnancy.
    Materials And Methods
    This study was carried out in Mousavi and Vali Asr hospitals of Zanjan in 2008-2009. 48 women with incomplete abortions were divided into two groups based on their own preferences: conservative management (n=25) and surgical management (n=23). In the conservative group, the patients were granted with a two-week interval for spontaneous resolution and then a sonoghraphy was performed. In the surgical group curettage was done and after two weeks patients were visited. In both groups, we compared satisfaction, time taken to do normal activities, bleeding days, pelvic pain and the need for follow up care after two weeks.
    Results
    In the conservative group, spontaneous resolution occurred in 19 patients (76%) after two weeks. In this group satisfaction was higher and time taken to return to the normal activities was shorter than the surgical group, but bleeding days was longer in the conservative group and more patients needed follow up care after 2 weeks. There was no significant difference in pelvic pain between two groups.
    Conclusion
    Conservative management is a superior alternative method in the management of incomplete abortions in early pregnancy. However, further researches are necessary in order to attribute these results to all patients.
  • Jafarian M., Farnia P., Mozafari M., Ahmadi M., Masjiedi Mr, Velayati Aa Page 25
    Background And Objective
    In recent decades, epidemiology has significantly been considered in hygienic studies and disease control, and has made a way into all the programs and hygiene policies. By examining the convergence of harmful lineage genetic patterns, the common infectious resources among the patients can be inferred. The purpose of this study was to compare the Mycobacterium Tuberculosis genetic patterns convergence isolated from patients infected with Mycobacterium Tuberculosis by MIRU-VNTR technique.
    Materials And Methods
    After isolation the samples from Lowenstein Jensen culture environment and taking segregate tests and drug susceptibility, the DNA was extracted using CTAB/Nacl technique. The genetic patterns of lineages were calculated according to 12 loci format with MIRU-VNTR technique. Demographic and molecular information of patients was used for epidemiological purposes.
    Results
    After performing drug sensitivity test, 65/140 (64/4%) samples fall into MDR, 29 (20/7%) samples in non MDR category, and the rest of them were among drug – sensitive lineages. Lineage genetic pattern analysis indicated that 49 (35%) of samples related to Delhi/CAS, 28 (20%) to Uganda I, 16 (11/4%) to New I, 1 (0.7%) to EAI, 3(2/1%) to Haarlem, and 5(3/5%) to H37RV families.
    Conclusion
    The genetic pattern convergence comparison exhibited that the most common and variant genetic patterns was seen in Tehran province which were mostly connected to south (from the South of Tehran to Azadi Square) and to the border cities neighboring Afghanistan, Iraq, Turkmenistan and cities with extreme percentage of immigration, all of which signified shared polluted resources among patients.
  • Esmaeili Mh, Ganjkhani M., Mellati Aa, Haghdoost-Yazdi H., Sofiabadi M Page 37
    Background And Objective
    Opiates have complex effects on seizure activity. They have both anti- and proconvulsive effects depending on experimental conditions. The aim of this study was to determine the effects of different doses of morphine and naloxon on spontaneous seizure activity in mouse brain hippocampal slices.
    Materials And Methods
    Spontaneous epileptic activity in the brain slices of mouse was induced by continuous perfusion of low magnesium artificial cerebrospinal fluid (low -Mg2+ ACSF). Extra cellular recordings were performed in the hippocampal CA1 pyramidal cell layer to account for the effects of the drugs on amplitude, duration and number of the ictal events as well as number of interictal spikes.
    Results
    Application of morphine had a biphasic effect on the recorded spontaneous seizure-like events. In a low concentration (10 µM), morphine decreased seizure activity. Higher morphine concentrations (30 & 100 µM) enhanced seizure activity in an apparent dose-dependent manner. Naloxone, a nonselective opiate antagonist, blocked the proconvulsant action of morphine.
    Conclusion
    The results of this study showed that the effect of morphine on seizure in mouse is dose dependent. In other words, low systemic doses of morphine have anticonvulsant effects while high doses are proconvulsant.
  • Jaberi Y., Changizian L., Mazlomzadeh S Page 48
    Background And Objective

    Cardio-pulmonary resuscitation (CPR) is performed to restore life after clinical death. CPR was formerly being used for out- of- hospital arrests. Nevertheless, it is increasingly applied for in-hospital arrests. Due to differences in speed of action of in-hospital and out- of -hospital CPRs and also numerous disease features, there are striking differences in their success rate and indexes. Attendance of expert CPR team in hospital also affects success. This study was conducted to evaluate the factors related to the success rate of CPR in Vali-e-Asr Hospital, Zanjan, Iran.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study data was collected from in-hospital CPRs in Vali-e-Asr Hospital of Zanjan during 2008. The correlations between the success rate of CPR and some factors including age, sex, illness background, the first rhythm in monitoring, the admitting ward, and time intervals (including the time intervals elapsed between patient admission and cardio-vascular arrest and between collapse and initiation of CPR, the attendance of CPR team, intubation, and cardioversion) were analyzed.

    Results

    302 cases (46% male and 54% female) were included in this study. 72 (23.8%) indicated a primary success and 10 (3.3%) subjects experienced a full success and then discharged from the hospital. After adjustment for confounding variables only three factors were found to be independently associated with a successful CPR; the time necessary for the attendance of CPR team, lack of monitoring of the patients before the arrest and the first cardiac rhythm at the time of cardiovascular collapse.

    Conclusion

    Extremely experienced CPR team and their timely prompt attendance on the CPR scene was the most important factor to increase the efficiency of in-hospital CPRs. The rate of success in CPR was not dependent on cardiac monitoring and was not increased in intensive care units. It seems that delayed use of the intensive care units decreases their efficacy in the success of CPRs.

  • Golipuor F., Zamani A., Zarrineh M Page 58
    Background And Objective
    Cerebrovascular accidents are one of the most common causes of disability and mortality in human population all over the world. Several factors such as age, sex, hypertension, hyperlipidemia and heart diseases are risk factors for stroke. ِDue to high prevalence of cerebrovascular accidents and its related risk factors and particularly heart diseases, we decided to study echocardiography findings in patients with cerebrovascular accidents.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted on 372 cerebrovascular patients who had been admitted to Zanjan Vali-e-Asr hospital in 2008. The data such as gender, age, type of cerebrovascular accidents, underlying disease and findings of echocardiography were collected and then they analyzed by appropriate software.
    Results
    Of 372 patients, 181 were men (48. 6%) and 191 were women (51. 4%). Systolic function in 321 cases (86. 3%) was normal and it was abnormal in 51 cases (13. 7%). Diastolic function in 304 cases (81. 9%) was normal and in 68 cases (18. 1%) was abnormal. Twenty -two cases had mitral stenosis and 198 patients had mitral regurgitation, whereas 23 cases showed both of them. Nine cases had aortic stenosis; similarly 80 cases were found with aortic regurgitation and only 5 cases had both of them. 165 cases were found with tricuspid regurgitation, while 1 case had both regurgitation and stenosis. Sixty- three cases had ejection fraction below 40%. In one case there was a clot.
    Conclusion
    High frequency of abnormal echocardiography findings in stroke leading to cardiac disorders is one of the most important risk factor of stroke. Thus, with echocardiography which is a non-invasive technique, many of heart problems can be diagnosed and consequently occurrence of cerebrovascular accidents can be prevented or treated.
  • Azarkeivan A., Arjangyan Mh, Hajibeigi B., Afradi H., Aghaeepour M., Razjoo F., Sharifi Sh, Eshghi P Page 66
    Background And Objective
    Leukocyte filters are effective for WBC reduction but they cannot inhibit passing plasma proteins and as a result repeated protein entry may produce allergic transfusion reactions. To deal with this problem, washed RBC method is used. The traditional wash method is an open system through which waste products are carried away in sewers with the risk of environmental pollution. Newly introduced approach for washed RBCs consists of a closed system whereby waste products enter into a bag. In this study, the two methods were compared.
    Materials And Methods
    The Two open and close wash methods were compared in terms of health system, leukoreduction, risk of transmission of infection and quality control. In each method, 100 bags were washed, coded and then transmitted to different units of blood culture, flowcytometry as well as quality control. The data were collected and analyzed by SPSS14.
    Results
    200 bags (100 for each method) were studied. Microbiologically, there were no positive results for any of the methods. In quality control also there was not any significant difference in the two methods. In flowcytometry, we didn’t observe any significant correlation in leukocyte count in the two methods before washing (p=0.072), however.there was correlation between them after washing (p<0.0001), demonstrating that the new method was better for leukoreduction.
    Conclusion
    The new washing system method was a superior way because it involves a close system where waste products are discharged into a side bag and disposed as hospital waste. Meanwhile, this approach is more convenient for leukoreduction. In our country, since we still need a washing system for some transfusions, this method is deemed to be a decent and practical one because it impedes environmental pollution.
  • Nabavi Ss, Behzad Moghadam Mh, Arab Hosseini Mh, Vaezi M., Rajabi R Page 77
    Background And Objective
    Hyperbilirubinemia is a common neonatal abnormality. Severe hyperbilirubinemia is a risk factor for auditory system injury. Auditory brainstem responses (ABR) are important in early diagnosis of hearing impairments in healthy term infants with elevated bilirubin levels requiring exchange transfusion.
    Materials And Methods
    During a two- year- period (2007 – 2009), in a prospective descriptive analytical study, in Tehran Milad Hospital, 64 (32 female, 32 male), healthy term (> 37 weeks) infants, who required treatment or were treated with phototherapy or received exchange transfusion for elevated bilirubin levels or jaundice, were studied. After obtaining a written consent from their parents, the infants were tested with auditory brain responses and results were analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    No significant correlation was found between ABR and age, weight, bilirubin level or ABO blood group. Nineteen out of 64 infants received exchange transfusion. Three out of 19 infants (16%) exhibited abnormal ABR and 16 infants (84%) had normal ABR. There was no significant correlation between exchange transfusions and ABR (P>0.05).
    Conclusion
    The results pointed out that 14% of the infants with elevated bilirubin who required exchange transfusion had abnormal ABR. This indicates that elevated bilirubin levels even without inducing kernicterus should be considered as risk factors for hearing impairments. Further studies are needed on how long these tests may remain abnormal.
  • Saleh P., Noshad H., Naghili B Page 84
    Background And Objective
    Novel H1N1 influenza virus is a unique type of influenza virus which has developed due to abrupt structural alterations (Shift and Drift). This virus can lead to a pandemic disease. Since manifestations and severity of this disease may be affected by environmental, cultural and economic factors, therefore this epidemiological and regional study was carried out to reveal the clinical and demographic manifestations of the disease.
    Materials And Methods
    Since October till December 2009 40 patients with novel H1N1 infection documented with RT-PCR was collected. The demographic and laboratory data were carefully collected. Pulmonary involvement and the need for ICU were identified.
    Results
    40 patients with H1N1 infection in the age range of 36.80±13.02 years hospitalized in Sina Hospital of Tabriz. Twenty- one of them transfered to ICU and 37.5% of the patients had risk factors. Pneumonia was the most prevalent lung involvement. The most prominent radiographic finding was bilateral ground glass opacity. ARDS were seen in 25%. Cough and fever were the most prevalent, and vertigo and abdominal pain were the rarest clinical symptoms. Independent risk factors as related to death included the need for being hospitalized in ICU, and mechanical ventilation (odd ratio = 5.51, CI= 95 %).
    Conclusion
    The patients in this study had clinical manifestations similar to other centers but the majority of them did not show any underlying risk factor. Mortality was rare except for pneumonia and ARDS. Some cases with bilateral pulmonary thromboembolism were seen. Consequently, all of the patients with this complication were discharged after treatment.
  • Mehrabian F., Nasirpour Aa, Keshavars Mohamadian S Page 94
    Background And Objective
    Human Resources productivity is one of the important subjects among managers of organizations. To increase the productivity of human resources, universities as training centers play a significant role. Path analysis is one of the best practical and cost effective methods to assess various factors influencing productivity of human resources. This study aimed to investigate the importance of different factors which affect the productivity of human resources in Guilan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive, analytical and periodical research was carried out in 2009. To determine various factors involved in human resources productivity, 45 experts and specialists in management and also to verify the importance of recognized factors 321 academic staff and educational experts from different faculties of the Guilan University of Medical Sciences were selected. Data were gathered through library and guidance research methods. Content validity was assessed by referring to expert panel viewpoints using factor analysis (main headings) and construct validity was obtained by complementary factor analysis (maximizing reality). Reliability of analysis of the results was ensured using Lisrel 8/80 software.
    Results
    Path analysis of the results regarding various factors which influence the productivity of human resources indicated that organizational culture with path standard of 0.51, motivational factors with path standard of 0.25, environmental conditions with path standard of 0.17, as well as empowerment of human resources and methods of leadership with path standard of 0.08, were outstanding factors which affect the productivity of human resources in Guilan University of Medical Sciences.
    Conclusion
    Organizational culture, motivation factors, environmental conditions, empowerment of human resources and leadership methods have impact on the productivity of human resources in Guilan University of Medical Sciences and organizational culture is the most important item.
  • Fallah R., Farhadi S., Amini K., Mohajeri M. Page 107
    Background And Objective

    Depression has been assumed as a prevalent disorder of the era. Depression cannot be attributed to a particular social class. Factors such as incompatible situations may lead to mental disorders and affect physical immunity. This study was carried out to investigate the prevalence of depression among the staff of Zanjan University of Medical Sciences.

    Materials And Methods

    This study was of cross-sectional type study whereby 693 subjects were selected through classified randomized sampling. The rate of depression incidence was obtained using Standard Beck Questionnaires. The data was analyzed by Chi-2 tests and cohesion indexes of Kramer and Gama were also used.

    Results

    According to the results of this study 40% of the personnel were suffering from depression. They were identified as 23% with low depression, 13% with moderate depression, and 4% with severe depression. A significant correlation was found between depression and education level, type of settlement, and city where they worked.

    Conclusion

    Regarding the widespread prevalence of depression among the staff, planning and organization of consultation sessions by the authorities is suggested.