فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 17 (بهار 1389)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 17 (بهار 1389)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رحیم بدری گرگری، فریبا حسینی اصل صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نقش عوامل مربوط به ادراک از ساختار کلاس درس در انگیزش چیرگی (تبحر) دانش آموزان راهنمایی با روش همبستگی انجام گرفت. آزمودنی های پژوهش، شامل 300 دانش آموز (150 دانش آموز پسر و150 دانش آموز دختر) بودند که به وسیله نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای از نواحی آموزش و پرورش تبریز انتخاب شدند. از پرسشنامه های ساختار اهداف کلاس درس بلک بورن و پرسشنامه هدف-گرایی تحصیلی بوفارد، وزیو، رومانو، کوئینارد، بوردلیو و فیلبو برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات روش های آماری تحلیل رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر به کار رفت. نتایج پژوهش نشان داد که تکالیف جالب و برانگیزاننده کلاس درس مهم ترین پیش بینی کننده انگیزش چیرگی (تبحر) دانش آموزان است. این متغیر 12% درصد از واریانس انگیزش هدف چیرگی (تبحر) را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: انگیزش هدف پیشرفت، انگیزش هدف چیرگی، ادراک از ساختار کلاس درس
  • محمدعلی بشارت صفحه 27
    در این پژوهش رابطه ابعاد کمال گرایی و خشم مورد بررسی قرار گرفت. هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه ی نوع رابطه ی کمال گرایی خود محور، کمال گرایی دیگر محور و کمال گرایی جامعه محور با ابعاد خشم شامل خشم صفت، خشم حالت، خشم درونی، خشم بیرونی، مهار خشم درونی و مهار خشم بیرونی در یک نمونه دانشجویی بود. دویست و چهل و دو دانشجوی دانشگاه تهران (142 دختر و 100 پسر) در این پژوهش شرکت کردند. از دانشجویان خواسته شد مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS) و مقیاس خشم چند بعدی تهران (TMAS) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص ها و روش-های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین کمال گرایی خودمحور و جامعه محور با شاخص های خشم همبستگی مثبت و با شاخص های مهار خشم همبستگی منفی وجود دارد، در حالی که بین کمال گرایی دیگر محور با شاخص های خشم و مهار خشم همبستگی معنادار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، هیجان، خشم
  • منصور بیرامی صفحه 47
    هدف این پژوهش، مقایسه ی ویژگی های شخصیت و راهبردهای مقابله ای دانشجویان دارای پرونده در کمیته ی انضباطی دانشگاه با دانشجویان عادی است. در این پژوهش که از نوع علی - مقایسه ای است، دو گروه از دانشجویان (دانشجویان دارای پرونده در کمیته انضباطی دانشگاه =76 نفر و دانشجویان عادی =76 نفر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و از طریق پرسشنامه جمعیت-شناختی، پرسشنامه ی شخصیتی نئو فرم کوتاه (NEO-FFI) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین دانشجویان دارای پرونده در کمیته ی انضباطی دانشگاه با دانشجویان عادی، در صفات شخصیتی و راهبردهای مقابله ای تفاوت معنی دار وجود دارد، و نمرات دانشجویان دارای پرونده در کمیته ی انضباطی، در نوروتیسیزم (p<0/000) و راهبرد مقابله ای هیجان مدار (p<0/01) به طور معنی داری بالاتر از دانشجویان عادی، و در توافق پذیری (p<0/000)، باوجدان بودن (p<0/000)، و راهبرد مقابله ای مساله مدار (p<0/02)، پایین تر از دانشجویان عادی بود. یافته های پژوهش، شواهد تجربی برای این فرض که صفات شخصیتی، و راهبردهای مقابله ای می-توانند بر رفتارهای مجرمانه در دانشجویان دارای پرونده در کمیته ی انضباطی دانشگاه موثر باشند، فراهم کرد.
    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، راهبردهای مقابله ای، دانشجویان دارای پرونده در کمیته انضباطی دانشگاه
  • حسین زارع، ناهید قنبریها صفحه 65
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر گذشت زمان و اطلاعات حاشیه ای و محوری بر حافظه فلاش بالب انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 545 نفر از افراد در سطح شهر تهران انتخاب شدند سپس با استفاده از پرسشنامه ارزیابی حافظه فلاش بالب (FBQ) عملکرد آزمودنی ها در این حافظه مورد بررسی قرارگرفت. داده ها با استفاده از آزمون t و خی دو بررسی شد. نتایج نشان دادند بین اطلاعات حاشیه ای و محوری در تشکیل حافظه فلاش بالب تفاوت وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که گذشت زمان تاثیری بر حافظه ی فلاش بالب نداشته است. می توان نتیجه گرفت که اطلاعات محوری بهتر از اطلاعات حاشیه ای یادآوری گردید.
    کلیدواژگان: حافظه فلاش بالب، اطلاعات حاشیه ای، اطلاعات محوری
  • وحیده عبداللهی عدلی انصار، اسکندر فتحی آذر، پروانه علایی صفحه 79
    هدف از این تحقیق بررسی ارتباط آمادگی برای یادگیری خود-رهبر و نگرش تفکر انتقادی با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه تبریز بود. جامعه آماری این تحقیق تمام دانشجویان کارشناسی دانشگاه تبریز بوده که 346 دانشجو در رشته های مختلف تحصیلی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس آمادگی برای یادگیری خود-رهبر (SDLR)، پرسشنامه نگرش تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTDI) و میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی دانشجویان استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماریSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد: بین مولفه-های آمادگی برای یادگیری خود-رهبر، نگرش تفکر انتقادی و عملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد. آزمون t مستقل نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر در نمره کلی یادگیری خود-رهبر و نگرش تفکر انتقادی تفاوت معنی دار وجود ندارد، همچنین تحلیل واریانس چندگانه (MANOVA) عدم تفاوت های جنسیتی را در مولفه های یادگیری خود- رهبر نشان داد. تحلیل رگرسیون چندگانه مشخص کرد که خودپنداره و نگرش تفکر انتقادی به طور مثبت عملکرد تحصیلی را پیش-بینی می کنند.
    کلیدواژگان: آمادگی برای یادگیری خود رهبر، نگرش تفکر انتقادی، عملکرد تحصیلی
  • خسرو محمدی، رضا زمانی، سید احمد واعظی، علی اکبر حدادی کوهسار صفحه 101
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های شخصیتی و روانی و میزان شیوع اختلالات روانی در تبدل-خواهان جنسی متقاضی تغییر جنسیت است. بدین منظور تعداد 25 تبدل خواه جنسی (14 متقاضی مذکر به مونث و 11 متقاضی مونث به مذکر) مراجعه کننده به سازمان پزشکی قانونی کشور در تهران و 25 نفر از افراد عادی مذکر و مونث به روش داوطلبانه و غیرتصادفی، ولی همتاسازی شده از نظر سن، جنس، وضعیت تاهل، و میزان تحصیلات مورد آزمون قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها نیز از پرسشنامه چندوجهی شخصیتی مینه سوتا فرم 2 (MMPI-2) استفاده شد. نتایج به دست آمده با استفاده از شاخص های آماری میانگین، انحراف معیار و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که 1) میانگین نمرات گروه تبدل خواهان جنسی به طور معنادار بالاتر از گروه افراد عادی است. 2) میانگین نمرات گروه مردان تبدل خواه جنسی بالاتر از میانگین نمرات گروه مردان عادی است. 3) میانگین گروه زنان تبدل خواه جنسی بیشتر از گروه زنان عادی بوده است. 4) میانگین گروه مردان تبدل خواه جنسی بیشتر از گروه زنان تبدل خواه بوده است. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که عوارض و اختلات موجود در افراد تبدل خواه جنسی، به عنوان یک گروه خاص که با مشکلات خانوادگی، اجتماعی، استرس ها و فشارهای روانی ناشی از اختلال معتنابه روبه-رو هستند، قابل توجیه و تفسیر دانست.
    کلیدواژگان: تبدل خواهی جنسی، جراحی برای تغییر جنسیت، پزشکی قانونی
  • دکترعلیرضا مرادی، احمد عبدی، فهیمه اکرمیان صفحه 123
    پژوهش حاضر شامل دو مطالعه است که به بررسی رابطه بین توانایی دست یابی به موارد شرح حال اختصاصی از حافظه و نشانه های PTSD می-پردازد. مطالعه اول شامل یک گروه از مبتلایان به PTSD ناشی از جنگ، به عنوان گروه آزمایشی و دو گروه کنترل (Non-PTSD و سالم) بوده و مطالعه دوم، بر روی بیماران سرطانی مبتلا به PTSD و گروه کنترل سالم انجام شده است. گروه ها در متغیرهای سن و هوش همتا شدند. آزمودنی ها به دنبال تکمیل مقیاس تجدیدنظر شده تاثیر رویداد (IES-R)، سیاهه ی افسردگی بک (BDI)، سیاهه ی اضطراب بک (BAI)، و مقیاس هوش تجدیدنظر شده وکسلر بزرگسالان (WAIS-R)، به تکمیل آزمون حافظه شرح حال (AMT) و مصاحبه حافظه شرح حال (AMI) پرداختند. نتایج مطالعه اول نشان داد که در گروه های دارای سابقه ی تروما کاهش اختصاصی بودن خاطرات در AMT و AMI با استرس پس از سانحه وسیع تر همراه می باشد و در بین این گروه ها نیز، افرادی که دارای نشانه شناسی شدیدتری بودند، نواقص حافظه وسیع تری نشان دادند. یافته های مطالعه دوم حاکی از آن بود که بیماران سرطانی مبتلا به PTSD، در مقایسه با گروه کنترل، قادر به بازیابی جزئیات رویدادی و معنایی کمتری در مورد گذشته شخصی خود می باشند. آنهایی که نشانه شناسی شدیدتری داشتند، خاطرات اختصاصی کمتری را از حافظه بازیابی نمودند. داده های هر دو مطالعه براساس فرضیه دستیابی توافقی به مواد شرح حال اختصاصی در افراد مبتلا که منعکس کننده یک فرآیند تنظیم اثر می باشد، بحث شده اند.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، حافظه ی شرح حال معنایی، حافظه ی شرح حال رویدادی، سرطان، شناخت
  • شهرام واحدی، آیت الله فتحی صفحه 151
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین دلبستگی به پدر، مادر و همسالان و جدایی روان شناختی دانشجویان جدیدالورود دانشگاه تبریز با روش پیماشی انجام گرفت. برای این منظور 220 دانشجوی کارشناسی ترم اول با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های دلبستگی والدین و همسالان (آرمسدن و گرین برگ، 1987) و پرسشنامه جدایی روان شناختی (هافمن، 1984) را تکمیل کردند. برای ارزیابی روابط بین مقیاس های فرعی دلبستگی والدین و همسالان (مولفه اعتماد، ارتباط و بیگانگی) و خرده مقیاس های جدایی روان شناختی (استقلال نگرشی، هیجانی، تعارضی وکنشی) از تحلیل همبستگی کانونیک بهره گرفته شد. نتایج تحلیل نشان داد که بعد استقلال هیجانی از مادر و استقلال تعارضی از پدر در بین دانشجویان دختر و پسر به طور معنادار متفاوت است. هم چنین بین ارتباط مثبت پدر و جدایی روان شناختی دانشجویان دختر و پسر رابطه مثبتی وجود دارد، اما ارتباط منفی مادر و همسالان با فقدان استقلال تعارضی والدین و استقلال نگرشی مادر در بین دانشجویان پسر همراه بود. نتایج دیگر حاکی از آن است که در بین دانشجویان دختر، بین اعتماد و بی-توجهی همسالان، ارتباط مثبت با پدر و اعتماد بالای او از یک طرف و فقدان استقلال تعارضی و کنشی مادر و استقلال نگرشی پدر از سوی دیگر رابطه معناداری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ابعاد دلبستگی والدین، دلبستگی همسالان، جدایی روان شناختی، استقلال روان شناختی، دانشجویان جدیدالورود
  • تورج هاشمی، مجید محمودعلیلو، وحیده فخیمی حسن زادگان صفحه 185
    محققان بر این باورند که آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر مدیریت استرس تاثیر مثبت دارد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر مدیریت استرس و علایم حیاتی در بیماران قلبی تحت عمل جراحی است. برای این منظور 40 بیمار قلبی انتخاب و سپس به 2 گروه 20 نفری تقسیم شدند. گروه-ها از نظر ویژگی های دموگرافیک با همدیگر گشتند. سپس گروه آزمایش مداخله آموزشی را برای 8 جلسه دریافت کردند. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر نشان می دهد که کاربری آموزش ایمن سازی در برابر استرس قادر است مدیریت استرس و علایم حیاتی (فشارخون پایین) بیماران مبتلا به انسداد عروق کرونر قلبی منتظر عمل جراحی و جراحی شده را بهبود بخشد. این یافته ها، تلویحاتی برای انجام مداخلات روانشناختی در موقعیت های جراحی داشته و سودمندی این نوع مداخلات را در توانمندسازی افراد تحت عمل جراحی نشان می-دهند.
    کلیدواژگان: آموزش ایمن سازی در برابر استرس، مدیریت استرس جراحی، علایم حیاتی بیماران انسداد عروق کرونر قلبی تحت عمل جراحی
|
  • R. Badri Gargari, F. Hosseini Asl Page 1
    This research was conducted to study the predictive role of classrooms’ perceived goals structures (tasks, autonomy support, mastery evaluation and instrumentality) in prediction of mastery goal orientation. 300 secondary school students, including 150 males and 150 females, were selected from districts of Tabriz Office of Education. Data were gatheredthrough Survey of Blackborns’ Classroom Goals Structures and Academic Goal Orientation Questionnaire. Motivating task. Data were analyzed by multiple regression (stepwise) and path analysis. The results showed that motivating task was important predictive factor of students’ mastery goal orientation. In addition, it was found that 12% of the variance of mastery goal orientation was accounted by.
  • M.A. Besharat Page 27
    The aim of this study was to examine the relationship between perfectionism and anger in a sample of students. A correlational analysis was performed to assess the kind of association existing among three dimensions of perfectionism including self-oriented,other-oriented, and socially prescribed perfectionism with anger dimensions including trait-anger, state-anger, anger-in, anger-out, anger-control in, and anger-control out. A total of 242 students (142 girls, 100 boys) were included in this study. All participants wereasked to complete the Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS) and the Tehran Multidimensional Anger Scale (TMAS). Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations, pearson's correlation coefficient, and regression analysis. The results revealed that selforientedand socially prescribed perfectionism were positively associated with anger dimensions, and negatively associated with anger control dimensions. No significant correlation was found between other-oriented perfectionism and dimensions of anger and anger control.
  • M. Bayrami Page 47
    The aim of this research was to compare the personality characteristics and coping strategies of students with record in disciplinary committee of university and normal students. In this ex post facto research, two groups of subjects (students withrecord in disciplinary committee of university=76 and normal students=76) were selected via simple random sampling and then they were administered by demographic questionnaire, NEO-FFI personality questionnaire, and Folkman coping style Inventory. Data were analyzed using multiple - analysis of variance (MANOVA). The results revealed that there was significant difference between both groups in personality characteristics and coping strategies. Neuroticism (p<0/000) and emotional - focused coping strategy's (p<0/01) scores of students with record in disciplinary committee of universitywere higher than normal students, but in agreeableness (p<0/000), conscientiousness and problem- solving coping (p<0/02) were lower than them. The findings provided empirical support for the proposition that personality characteristics and coping strategies may influence criminal behaviour in students with record in disciplinary committee of university.
  • H. Zare, N. Ghanbariha Page 65
    The purpose of this study was to investigate the impact of passage of time and peripheral and centeral information on flashbulb memory. In the present study, 500 persons were selected by multi stages cluster sampling from the city of Tehran. The flashbulb memory was evaluated by FBQ questionnaire. Data was analyzed using t- test, chi square. The results indicated that there are significant differences betweencenteral information and peripheral information. Also passage of time did not have effect on the flashbulb memory. It can be concluded that central information were recalled better than peripheral information.
  • V. Abdoullahi Adli Ansar, E. Fathi Azar, P. Alaie Page 79
    The aim of this research was to examine the relationship of selfdirected learning readiness, critical thinking disposition and academic performance in undergraduate students at Tabriz University. The statistical population included all undergraduatestudents at the University of Tabriz, which 346 students in different majors have been selected by the multi-stage cluster random sampling method. The research method is descriptive - correlational. For measuring the variables, Self-Directed Learning ReadinessScale (SDLRS), California Critical Thinking Disposition Inventory and GPA were employed. The data were analyzed by SPSS soft ware. Pearson correlation test showed that there is a meaningful and positive relation among factors of Self-Directed LearningReadiness and Critical Thinking Disposition and academic performance. T test showed that there was not a significant difference between male and female students in total score selfdirected learning Readiness and critical thinking disposition. Also multiple-analysis of variance (MANOVA) showed that there was not a significant difference between male and female in factors of self-directed learning Readiness. Multiple Regressions Analysesidentified that self-concept and critical thinking disposition positively predicted academic Performance.
  • K. Mohammadi, R. Zamani, S.A. Vaezie, A.A. Haddadi Kohsar Page 101
    The goal of the present research was to assess the personality characteristics of the transsexuals applying for sex reassignment surgery. To this end, 25 applicants for the sex reassignment surgery (14 male-to-female, and 11 female-to-male) referring to the officeof Forensic Medicine were administered the MMPI-2. The control group consisted of 25 normal volunteers matched for age, gender, marital status, and level of education. The results were analyzed by calculating means, standard deviations, and using t-test. On thebasis of results obtained it can be concluded that:1) The means of the scores for the experimental group as a whole were higher than the means for the control group;2)The means the male applicants for the sex reassignment surgery were higher than the means for male participants of the normal group;3)The means for the female applicants were higher than the means for the females of the control group;4)The means of the scores for the male applicants for the sex reassignment surgery were higher than the means for the females of the same group. On the basis of these findings it may be said that disorders manifested in transsexuals, in general, may be attributed to their social and family problems as well as stresses and emotional pressures they are facing.
  • A.R. Moradi, A. Abdi, F. Akramian Page 123
    Two studies examined the relationship between the ability to access specific autobiographical material in memory and symptoms of posttraumatic stress. Participants completed the AMT and AMI followed by IES-R, Persian versions of BDI,BAI and the WAIS-R. Study 1 consists of two samples of privates with and without posttraumatic stress disorder (PTSD) and a sample of healthy control. Results showed that reduced specificity of memories on the AMT and AMI is associated withincreased posttraumatic stress in traumatized samples. Study 2 examined retrieval of episodic and semantic autobiographical information from previous lifetime periods in groups of cancer survivors with posttraumatic stress and healthy controls. The cancer survivors were able to generate fewer specific episodic and semantic details about the past compared to the controls. The more symptomatic survivors showed the greatest memoryimpairment. The data from both studies are discussed in terms of compromised access to specific autobiographical material in distressed trauma survivors reflecting a process of affect regulation.
  • Sh. Vahedi, A. Fathi Page 151
    The aim of this study was to determine the relationship between attachment to father, mother and peers and psychological separation of freshmen students in Tabriz University. Research was done by survey method. For this purpose, 220 undergraduate students were selected by haphazard sampling and completed Inventory of Parent and PeerAttachment (Armsden & Greenberg, 1987) and Psychological Separation Inventory (Huffman, 1984). To examine the association between subscales of parent and peer attachment (trust, communication, and alienation) and subscale of psychological separation (attitudinal, emotional, conflictual and functional independence), The canonicalstructure coefficients were used. Results of analyses suggested that the dimensions of emotional independence from mother and conflictual independence from father have significant difference between male and female students. Also, positive communication of father was positively associated with psychological separation of male and female student, but the negative communication of mother and peers was accompanied with loss of conflictual independence from parent and attitudinal independence from mother between male students. Other results revealed that among female student, There wassignificant relationship between peer trust and inattention, positive communication with father and high trust of him in one side and loss of conflictual and functional independence of mother and attitudinal independence in the other side.
  • T. Hashemi, M. Mahmudaliloo, V. Fakhimi Hasan Zadegan Page 185
    Researchers believed that stress inoculation training has Positive effect on stress management. In this research, the effect of stress inoculation training on stress management and vital signs in patients under heart surgery were studed.For this purpose, the heart patients were selected and randomly divided in two groups. The subjects were matched on the lasis of demographic factors. Then the experimental group received the educational intervention for 8 sessions. Data were gathered via walters surgery stress management and the vital signs checklist.A repeated measure analysis of variance showed that the stress inoculation training could increase the ability of stress management and recovery of vital signs among coronary heartdisease patients. This finings showed that the psychological intervention has positive effects on patient's ability to cope effectively with surgery stress.