فهرست مطالب

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد صادق مهدوی، روح انگیز لطیفی صفحه 7
    طرح مساله: یکی از نابرابری هایی که در عرصه علم قابل توجه است مقوله جنسیت می باشد که به موقعیت حاشیه ای زنان در این عرصه منجر شده است، تاریخچه حضور زنان نشان می دهد که در بسیاری از موارد حضور زنان یا نادیده انگاشته شده و یا اهمیتی بسیار کمتر از مردان داشته است.در ایران نیز شواهد حاکی از این است که وضعیت زنان در سطوح مختلف آموزش عالی به موقعیت زنان دانشگاهی در سایر نقاط دنیا شبیه است، علی رغم افزایش تعداد زنان در دانشگاه ها می بینیم که تعداد زنان در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری (خصوصا) با کاهش چشمگیری روبرو است. این مطالب در مورد تعداد زنان هیات علمی نیز صادق است، آمار موسسه آموزش عالی نشان می دهد که از میان 79617 نفر (22/65 درصد)، اعضاء هیات علمی تمام وقت و حق التدریس دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی تنها 25/18 درصد به زنان اختصاص دارد و 75/81 درصد به مردان اختصاص دارد.این پژوهش قصد دریم به بررسی جامعه شناختی ارتقاء علمی زنان هیات علمی واحد تهران مرکزی و موانع و مشکلات آنان بپردازیم.این پژ‍وهش از حیث هدف کاربردی و از حیث روش،توصیفی (همبستگی)است که شامل کلیه اساتید خانم دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز می باشد و نمونه آماری آن در مجموع شامل300 نفر استاد خانم می باشد. که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند. گردآوری داده ها بر اساس پرسشنامه های اطلاعات زمینه ای وآزمون های محقق ساخته(30 سئوال) انجام شد.داده های پژوهش با بهره گیری از شاخص آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند
    یافته ها
    یافته ها نشان دادکه بین متغیر ارتقاءعلمی اساتید خانم دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز با پایگاه اقتصادی-اجتماعی خانواده (ضریب 03/0)، ساختار سازمانی(ضریب 02/0)، علاقه مندی به رشته تحصیلی مشغول به تدریس (ضریب 029/0)، آشنایی با آئین نامه ها و بخشنامه های پژوهشی (ضریب 031/0)، میزان آشنایی با اینترنت و فضاهای مجازی(ضریب 019/0)، میزان آشنایی با زبانهای خارجی(ضریب 024/0)، ویژگی های تحصیلی و تجربی(ضریب 024/0)، و ویژگی های جمعیتی و اجتماعی (ضریب 00/0 درصد) رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد.
    نتایج
    با توجه به یافته های بدست آمده که در بالا ذکر شد نتایج نشان می دهد که وضعیت زنان چه در دانشگاه و چه در سایر جایگاه های اجتماعی- در عین مساله آمیز بودن، روزبه روز ارتقاء پیدا می کند؛ آگاهی های زنان نسل جدید از وضعیت خود روز به روز در حال افزایش است. بنابراین به نظر می رسد که به جای تاکید و پافشاری بر تدابیر حمایتگرانه افراطی معطوف به جنسیت زنان، بهتر این باشد که در فرآیندهای تصمیم سازی و سیاست گذاری های فرهنگی، طرز تلقی ها فراتر از سوگیری های جنسیتی باشد، افراد، خواه مرد و خواه زن، بدون اصل قرار گرفتن جنسیت شان، به مثابه انسانی واجد کرامت، حقوق و تکالیف در نظر گرفته شوند، این امر مستلزم تعمیق و بسط نگاهی فراجنسیتی در رده های تصمیم گیرنده سازمانی در نهاد دانشگاه است که در آن به جای اولویت دادن به جنس خاصی بر توانایی ها و شایستگی های افراد برای کسب یا تصدی مدارج علمی و مناصب مدیریتی و اجرایی تاکید گردد.
    کلیدواژگان: ارتقاء علمی، زنان، زنان هیات علمی، موانع
  • رضاعلی محسنی صفحه 23
    شهر همیشه کارکرد مناسبی ندارد. همگام با توسعه شهری و کیفیت زندگی شهروندان، مشکلات و نارسایی های زیادی نیز در شهر وجود دارند. امروزه شهرها، بخصوص شهرهای کمترتوسعه یافته، از مشکلات و آسیب های جدی در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، بهداشتی و کالبدی رنج می برند. مسائل و آسیب های شهری به واسطه عدم تعادل بین امکانات شهری و جمعیت شهری بوجود آمده و بخاطر نسبت کم آن با توسعه و فقدان مدیریت نوین شهری، تشدید می یابند. هدف اصلی تحقیق شناسایی آسیب ها و مسائل شهری در ایران و تعیین اولویت بندی آن از نظر اهمیت و حساسیت است که به صورت موردی در شهر گرگان به اجراء در آمده است. سوال اصلی تحقیق عبارت است از اینکه، آسیب ها و مسائل عمده شهری در ایران کدامند؟ و بر حسب اهمیت و حساسیت چگونه اولویت بندی می شوند؟ تحقیق از نوع توصیفی است و به روش پیمایشی به اجراء در آمده است جامعه آماری این پژوهش شامل سه گروه، مدیران دستگاه ها، نخبگان و شهروندان می باشند، از گروه اول، 71 نفر، از گروه دوم، 110 نفر و از گروه سوم، 381 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری، ترکیبی بوده و از روش های نمونه گیری غیر احتمالی - هدفمند (برای مدیران دستگاهای)، احتمالی- سهمیه ای(برای نخبگان و شهروندان) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که، فقر، بیکاری، مشاغل کاذب، مهاجرت، تکدی گری و مسکن، مهمترین آسیب های اقتصادی شهر، اعتیاد، حاشیه نشینی، طلاق، کودکان خیابانی، سرقت، مزاحمت خیابانی، وندالیسم، قتل، نقض حقوق شهروندی، خشونت و امنیت عمومی، مهمترین آسیب های اجتماعی شهر؛ مد گرایی، بدحجابی، قومیت گرایی و تعارض های فرهنگی و ناهنجاری های آموزشی مهمترین مسائل فرهنگی و ترافیک، آلودگی، و مناسب بودن آسفالت و معابر مهمترین مسائل و مشکلات کالبدی شهر بشمار می آیند. همچنین براساس یافته های این تحقیق، بیکاری، اعتیاد، مدگرایی و نامناسب بودن آسفالت و معابر شهری، اولویت ها اول هر یک از آسیب های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی شهری می باشند.
    کلیدواژگان: شهر، آسیب ها، مسائل شهری، آسیب شناسی شهری، اولویت بندی
  • حسین مهردوست، رمضانعلی رویایی صفحه 43
    مسئولیت اجتماعی سازمان CSR)) موضوع حساسیت برانگیز و رو به توجه در سال های اخیر بوده و عامل اساسی بقای هر سازمانی محسوب می شود.سازمان های سرآمد به عنوان سازمان هایی پاسخگو، برای شفافیت و پاسخگویی به ذینفعان خود در قبال عملکردشان باید تعهدات خود به مسئولیت اجتماعی را از طریق ارزشهای خویش ابراز دارند و اطمینان حاصل کنند که این تعهدات در سراسر سازمان جاری می شوند و به این ترتیب مسئولیت پذیری اجتماعی برای آنان مزایای دو جانبه ای خواهد داشت بطوریکه هم سازمان از رویکرد اخلاقی تر و منسجم تر خود نفع می برد و هم جامعه و طرفهای ذینفع نیز نظر و برداشت بهتری از عملکرد و نقاط قوت سازمان خواهند داشت. پژوهش حاضر که در راستای تبیین نقش مدیران فرهنگی در ارتقاء مسئولیت اجتماعی به انجام رسیده ضمن تاکید بر مفهوم و اهمیت مسئولیت اجتماعی در سازمانها، به بررسی نقش مدیران در چهار بعداقتصادی،اخلاقی،اجتماعی و زیست محیطی در جهت ارتقای مسئولیت اجتماعی پرداخته و در قالب مدل تحلیلی تحقق مؤلفه ها و اجزا مسئولیت اجتماعی را تشریح و به لزوم برنامه ریزی مدیران برای ارتقاء آن جهت تحقق اهداف سازمان اشاره می نماید.با توجه به سوال اصلی تحقیق که مدیران فرهنگی چگونه می توانند ارتقاء مسئولیت اجتماعی را در سازمان محقق سازد یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی تنظیم گردیده و از طریق تحقیق همبستگی به بررسی نقش مدیران فرهنگی درارتقاء مسئولیت اجتماعی پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران تک پست سازمان صدا و سیمای شهر تهران می باشند وابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه محقق می باشد که پس از روایی و پایایی سنجی آن میان اعضای نمونه تقسیم و پس از گردآوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری spss تجزیه و تحلیل صورت پذیرفته و فرضیات مورد آزمون قرار گرفتند که در جمع بندی مشخص گردید مدیران فرهنگی در ارتقای مسئولیت اجتماعی سازمان نقش موثری دارند و همچنین بین نقش مدیران فرهنگی در اهداف اقتصادی، اخلاقی، اجتماعی و زیست محیطی و ارتقاء مسئولیت اجتماعی سازمانی رابطه قوی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مدیران فرهنگی، ارتقاء مسئولیت اجتماعی
  • مهرداد نوابخش، حمید پور یوسفی، مژگان میر آخورلی صفحه 61
    هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی میزان پایبندی مذهبی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار می باشد در تعیین چارچوب نظری از نظریه های کارکردی دین با نظریه های دانیل بیتس، پیتر برگر و اودا استفاده کرده و از نظریات دیگر نظریه پردازان کارکردی دین به علاوه نظریه مارکس و وبر بهره بردیم. روش تحقیق به کار برده شده در این تحقیق، روش اسنادی و پیمایشی و با ابزار پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری F و Anova و کای اسکوئراستفاده شد. متغیرهای مستقل تحقیق: جنس، گروه علمی، میزان پایبندی دینی والدین و پایگاه اقتصادی و اجتماعی و متغیر وابسته میزان پایبندی مذهبی دانشجویان است. حجم نمونه تحقیق 250 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد: رابطه معنی دار بین جنسیت دانشجویان، بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی دانشجویان، بین میزان پایبندی دینی والدین دانشجویان و بین میزان بهادادن دانشگاه به مراسم عبادی با میزان پایبندی مذهبی دانشجویان تایید شد.
    کلیدواژگان: مذهب، پایبندی مذهبی، دانشجو، پایگاه اقتصادی، اجتماعی
  • طهمورث شیری، سهیلا بیداریان صفحه 93
    کنترل موالید و جلوگیری از بارداری ناخواسته بستگی زیادی به سطح اطلاعات مردم دارد. از این رو ازدواج های زودرس را می توان یکی از عوامل ایجاد کننده افزایش جمعیت دانست. ایران در حال حاضر سالانه به طور متوسط حدود 3% افزایش جمعیت دارد. که البته این میزان در شهرها و روستاها اختلاف زیادی با هم دارند. آنجا که اطلاعات افراد از نظر وسایل جلوگیری از بارداری بالاست و مؤسسات عمومی مانند مراکز بهداشتی و درمانی و مراکز نظیر آن که همه گونه اطلاعات و وسایل را در اختیار افراد علاقه مند می گذارند سطح موالید پایین تر از جاهایی است که مردم آگاهی چندانی نسبت به این مسائل ندارند. این تحقیق در صدد تبیین تاثیر عوامل اقتصادی جمعیتی مؤثر بر باروری زنان 49-15 ساله شاغل در آموزش و پرورش منطقه 22 تهران است. بر اساس نظریات اندیشمندانی که در زمینه باروری و عوامل مؤثر بر آن مطالعه و نظریه پردازی کرده اند، چنین بر می آید که باروری در ایران تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که تحصیلات، تعداد فرزندان، سن همسر، سن به هنگام اولین بارداری، بر باروری تاثیر دارد. و عواملی چون سن، درآمد میزان آشنایی با وسایل جلوگیری از بارداری، تنظیم فواصل بین باروری و هزینه اوقات فراغت فرزندان تاثیرآنچنانی بر باروری ندارد. یافته های این تحقیق عدم توجه و یا کم توجهی به شرایط اجتماعی، ارزشی و فرهنگی حاکم بر فضای جامعه و نیز موانع اقتصادی تاثیر گذار بر باروری را به عنوان عناصر مهم و مؤثر بر باروری برشمردند.
    کلیدواژگان: باروری، گروه های سنی باروری، شغل، تحصیلات، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل جمعیتی، تعداد فرزندان ایده آل، افراد فرهنگی
  • نیر پیراهری صفحه 109
    در سال اخیر شاهد ورود واژه سرمایه اجتماعی در گفتمان های جامعه شناسی، علوم اجتماعی، اقتصاد و علوم سیاسی بوده ایم. تمرکز بر مقوله سرمایه اجتماعی به دلیل نقشی است که سرمایه اجتماعی در تولید و افزایش سرمایه های انسانی واقتصادی ایفا می کند. به همین دلیل امروزه در بررسی و تدوین شاخص های اجتماعی توسعه توسط سازمان های معتبر جهانی، سرمایه اجتماعی پایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است. نظر به چنین اهمیتی در این مقاله سعی می شود به بررسی نظریات جدید در مورد سرمایه اجتماعی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی درون گروهی، سرمایه اجتماعی بین گروهی، اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی، شبکه های اجتماعی و هنجار عمل متقابل
  • هاشم آرام، منصور وثوقی صفحه 133
    تحقیق حاضر به بررسی اعتماد اجتماعی و عوامل مؤثر بر آن در شهر خلخال می پردازد. متغیر وابسته در این تحقیق اعتماد اجتماعی است که با ابعاد اعتماد بین شخصی و اعتماد نهادی با معرف های میزان صمیمیت و اطمینان مورد سنجش قرار گرفته است. متغیرهای مستقل در این تحقیق عبارتند از احساس امنیت، رضایت از زندگی، ارزش های مشترک، پایگاه اقتصادی اجتماعی، سن و جنسیت. به منظور بررسی اعتماد در شهر خلخال، 260 نفر از افراد بالای 16 سال ساکن شهر خلخال اعم از (زن و مرد) به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای با حجم نامتناسب انتخاب شدند. این تحقیق به روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه انجام پذیرفته است که داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از روش های آماری در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی، مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق، حاکی از وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای سن، احساس امنیت، رضایت از زندگی، ارزش های مشترک با میزان اعتماد اجتماعی می باشد. بین پایگاه اقتصادی اجتماعی و میزان اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری وجود نداشت و نیز تفاوت معنی داری در بین دو گروه جنسیت زنان و مردان با میزان اعتماد اجتماعی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، احساس امنیت، ارزش های مشترک، رضایت از زندگی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی
  • جلیل سحابی، عین فیضی، جمیل صمدی بگه جان صفحه 155
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر عناصر اجتماعی بر امنیت اجتماعی در شهر سنندج است. در این مطالعه از روش های کیفی (مصاحبه عمیق) و کمی (پرسشنامه خوداجرا) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری کلیه جوانان بالای 18 ساله ساکن شهر سنندج می باشد که حجم نمونه آن در روش کیفی بر اساس نمونه گیری نظری 60 نفر و در بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران 382 نفر بود که برای اطمینان بیشتر از 400 نفر اطلاعات جمع آوری شد. از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای برای دسترسی به حجم نمونه ها استفاده شده است. چارچوب نظری برای بررسی این مساله ترکیبی از نظریات مکتب کپنهاگ و میتار است. ضریب همبستگی اسپیرمن برای سنجش رابطه بین دو شاخص هنجارهای اجتماعی و امنیت اجتماعی، همبستگی متوسط و مستقیمی (456.) را نشان می-دهد. درباره حاشیه نشینان با خاستگاه روستایی، خانمها مزاحمت های خیابانی را مهم ترین عامل تهدید دانسته اند. بین جنسیت و مزاحمت خیابانی رابطه معنی داری در سطح 99% وجود داشته و شدت آن متوسط (520/.) می باشد. عناصر موجود در حوزه اجتماعی، تاثیر منفی بر امنیت اجتماعی گروه دوم حاشیه نشینان (قاچاقچیان کالا) دارد. زنان و دختران گروه دوم حاشیه یعنی قاچاقچیان منابع تهدید امنیت شان را از سوی حوزه اجتماعی و عوامل آن می دانند. اما مردان قاچاقچی امنیت اجتماعی شان از سوی حوزه اجتماعی مورد تهدید قرار نمی گیرد بلکه منابع تهدیدشان را در حوزه های دیگر (اقتصادی) تشخیص می دهند. گروه اول مرکزنشین (بازاریان) سرقت منزل و مغازه را منبع عمده تهدید امنیت اجتماعی شان می دانند. 40% پاسخگویان از اینکه به مدت طولانی خانه را ترک کنند، از دزدی می ترسند. گروه رسمی و فرهنگی شهر سنندج (گروه دوم مرکز) بر عکس گروه های دیگر، امنیت اجتماعی شان از سوی حوزه اجتماعی و مؤلفه های آن در معرض تهدید واقع نمی شود. بلکه منابع تهدیدشان را در حوزه های دیگر (اقتصادی، فرهنگی و. .) تشخیص می دهند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون لجستیک نشان می دهد که شش متغیر جرایم اجتماعی، جنس، حجم خانواده، تحصیلات، عملکرد قانون و هنجارهای اجتماعی توانسته اند تا 82.5% پاسخگویان را به درستی بین دو وجه متغیر وابسته از هم تفکیک کنند.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، هنجارهای اجتماعی، حاشیه نشینان، مرکزنشینان
|
  • Seyed Mohammad Sadegh Mahdavi, Rouhangiz Latifi Page 7
    Statement of Problem: gender inequality is noticeable in the realm of science which causes the marginal position of women in this field. History of women shows that in many cases, women were less important than men or has been ignored. Evidence indicate that the status of women in Iran, at different levels of higher education, like the other countries despite the increasing number of women in universities, the number of women in M.A/M.S and Ph.D. is confronted with a significant decrease. This matter is also true about the number of women faculty members, Institute of Higher Education statistics show that among 79617 persons (65/22 percent), full-time faculty members and visiting lecturers of universities and institutions of higher education, only 18.25 percent allocated to women and 81.75 to men. The main aim of this study was the investigation of promotional status of faculty members of Islamic Azad University. This study aims to examine the sociological survey of women faculty members of Central Tehran Branch and pay attention to their problems and barriers.
    Method
    This is a descriptive (correlation) study, including all female professors in Azad University, Central Tehran Branch. The sample size was 300 women who were selected thru simple random sampling. Data was collected based on background information questionnaire and tests (30 questions) was conducted. The analysis of the data is carried out at descriptive statistics and Pearson correlation test.
    Findings
    findings show that direct positive relation exists between scientific improvement of women faculty members with the socio-economic status (ratio 03 / 0), organizational structure (ratio 02 / 0), interested in teaching (coefficient 029 / 0), familiarity with regulations and circulars Research (ratio 031 / 0), the amount of familiarity with the Internet and virtual spaces (ratio 019 / 0), the amount of familiarity with foreign languages (ratio 024 / 0), educational and empirical features (024 / 0), and demographic - social characteristics (coefficient 00 / 0 percent).
    Results
    According to the findings, the status of women in universities or in other social positions, while the problematic position, would improve every day. Women's awareness about their situation is rising. Therefore, it appears that rather than insistence on extreme ideas about gender, it`s better that women take place in decision making and policy processes and cultural attitudes more than focusing upon gender. Individuals, whether male or female, lack of gender attitude, consider as human with dignity, rights and obligations, this matter requires that focusing on gender ignored in the university and organizational structure, so instead of giving priority to a particular gender, pay attention to their abilities and merits of individuals for management and executive positions.
  • Reza Ali Mohseni Page 23
    Sometimes, the city has not a good function. Some problems appear along by urban development. These problems consisted of economic, cultural, political, social and anatomical inadequacy. The urban issues and damages are created due to lack of balance between urban facilities and urban population and they are intensified due to their weak relation with development and lack of modern urban management. The main goal of this research is detection of urban problems and pathos in Iran and determination of its priority concerning importance and sensitiveness which is performed in the city of Gorgan as case study. The research is descriptive type and is performed by survey study. The statistical population of the research includes three groups of institutions managers, elites and citizens. The population of research sample was 381 persons who were gained by the methods non-probably sampling (purposed) and non-probably (Quota) for elites and citizens. The results of this research indicates that; poverty, unemployment, false occupations, immigration, beggarliness and housing are among the most important urban economic damages; and addiction, marginal settlements, divorce, street children, robbery, street harassment, vandalism, murder, citizenship rights violation, violence and public security are among important urban social damages; and fashion pursuing, bad dressing, tribalism, cultural conflicts and educational abnormality were among important cultural damages; and at last, traffic, pollution and convenient situation of pathways and asphalts were among most important physical issues and problems of the city. Also issues like unemployment, addiction, fashion pursuing and inconvenient situation of asphalts and urban pathways are the first priority of economic, social, cultural and physical problems of the city.
  • Hossein Mehrdoust, Ramezan Ali Royai Page 43
    Corporate social responsibility (CSR) consider as an important and noticeable subject in the recently years and it is the fundamental factor for survival of each organization. Higher and distinguished organizations as a responsible corporation for making clear and response to their beneficiaries instead of their function, must do their commitments to social responsibility by their values and make sure that these commitments are executed in all over the corporate, so the social responsibility will has a bilateral benefits in a way that either the corporate benefits of more moral and disciplined approach or also society and beneficiaries will have a better idea and understanding of the organization’s function and strength points. This research that has done in order to making clear of the cultural manager’s role for improving social responsibility, in the mean while emphasizing of concept and importance of social responsibility in organizations, has considered manager’s role in four economic, moral, social and environmental dimensions in order to improve social responsibility. It notices to manager’s planning to improve corporations` goals by describing achievement of components and elements of social responsibility in an analytic model. By attention to main question in this research that how cultural managers can make possible to achieve social responsibility, one main hypothesis and four minor hypotheses are made. Statistical society of this research included the single post managers in Tehran broadcasting and data was collected through questionnaires distributed between samples and after gathering data, the information were analyzed by SPSS software, and the hypotheses were examined. In conclusion it was clear that the cultural managers have an effective role in promoting of society responsibility and also there is a strong relationship between cultural managers’ role in economical, moral, social and environmental goals with improvement of social responsibility.
  • Mehrdad Navabakhsh, Hamid Pouryousefi, Mozhgan Mirakhourli Page 61
    The goal of the present research is to consider the rate of the students` religious obligation in Islamic Azad University Garmsar Branch. To identify Theoretical framework, the religion functional theories taken from Daniel Betts’ theory, peter Burger’s theory and other functional theorists such as Marx and Weber's theories have been used. This is a documentary-survey research and a questionnaire is used to collect data. To analyze data, statistic tests, F and ANOVAs and chi- square have been used. The independent variables are sex, scientific group; the rate of parent's obligation, socio-economic status. The dependent variables is the rate of the student’s religious obligation. The research sample is 250 persons that gain from Cochran formula. The main conclusions show that: the meaningful relation exist between the student’s sex, socio-economic status, the rate of parent’s obligation and the rate of value to religious ceremony with the student’s religious obligation.
  • Tahmoures Shiri, Soheila Bidarian Page 93
    The matter of controlling the births and/or preventing unwanted pregnancies depends mainly on people's level of information. Premature marriages are one of the factors contributing to the increasing of population. The population growth rate in Iran is in average about 3%.of increasing of population. Also this rate is different in cities and villages. Where the information of people on contraceptive devices is high and public institutes such as health centers and so on provide the interested people with various information and devices, the birth rate is lower than where people do not have much information on such issues. The purpose of this study is to explain the influence of economic-demographical factors on the fertility of 15-49 year old women working at education department, district 22. According to the theories of the thinkers who have studied on and theorized in the field of fertility and the factors influencing on that, it gets clear that fertility in Iran is affected by different factors. Findings of this research indicates that education, the number of children, age of husband, and age at the first pregnancy influence on fertility and that factors including age, income, familiarity with contraceptive devices, the intervals between fertilities, and the expenses of children leisure time do not affect the fertility. These findings enumerate the less and no attention toward social, value-related, and cultural conditions dominating on the society atmosphere, and also the economic obstacles against fertility as the effective factors affecting fertility.
  • Nayer Pirahari Page 109
    In recent years we have witnessed the entrance of “social capital” in the discourse of sociology, social science, economic and political science. Focus on social capital has been due to the role that this term plays in producing and increasing economic and human capital. For this reason, today in examining and compiling the social indexes of development by credible world organizations, social capital has attained a particular place. Taking into consideration such significance, this article tries to treat the new opinions about the social capital.
  • Hashem Aram, Mansour Vosoughi Page 133
    Present research examines the social trust and factors affecting it in khalkhal city. Dependent variable, in this study, is social trust (interpersonal trust and institutional trust) which is measured by some aspects like sincerity and confidence. The independent variables consist of security feeling, satisfaction from life, common values, economic-social status, age and gender. In order to endow the study on khalkhal city, 260 persons from individuals over 16 years old resident on khalkhal city both men and women were selected through cluster sampling method with unsuitable volume. This research has accomplished at survey method and data was collected thru questionnaire, the analysis of the data is carried out at descriptive and inferential statistics levels. Results show that the significant relations exist between variables like age, security feeling, satisfaction from life, common values with the degree of social trust. No significant relationship was found between socio-economic status and social trust, also there was no significant difference between two groups of gender with social trust.
  • Jalil Sahabi, Eyn Feyzi, Jamil Samadi Begehjan Page 155
    The aim of this study is to examine the effect of social components on societal security in Sanandaj city. Qualitative (depth interview) and quantitative (self-administered questionnaire) methods have been utilized for data gathering. The population of this study was all youths over 18 years old residing in Sanandaj, sample size for qualitative method based on theoretical sampling was 60 people and for quantitative method was 382 that for more confidence were increased to 400 people. Sampling method was multi-stage cluster sampling. A combination of Copenhagen school and Mitar`s theory has been used for theoretical framework. The results show that the correlation between social norms and societal security was in average and direct (0.456), for marginal inhabitants women expressed that street bothering was the major factor of security threatening. The significant relationship exists between gender and street bothering at % 99 levels. Components in social domain have a negative effect on social security for the second group of marginal inhabitants (contrabandists).women in marginal areas expressed that social component were the major threatening sources of their security but for men(good contrabandists) of this area the threatening source was economical rather than social. Home and shop stealing was the major source of threatening for the first group of central inhabitants (businessmen).40 percent of respondents expressed that they have a great fear if they leave their home for a long time. For formal and cultural group (second group of central area) the major threatening factor was in other domains (economical, cultural, etc) rather than social domain. The results of logistic regression analysis show that, in general, social components have a great effect on social security. Basing on logistic analysis, social crimes, gender, family size, education, law function, and social norms had profound effects on social security respectively and they have classified respondents about 82.5 percent correctly.