فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1389)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حیدر لطفی، حمید بقایی، سید رضا موسوی، سهیل خیامباشی صفحه 1
    محیط زیست دریایی خلیج فارس به علت شرایط اکولوژیک خاصی که دارد و بهره گیری هایی که از این محیط و منابع آن می شود در معرض مخاطراتی به طور مستمر قرار گرفته است. خلیج فارس در زمره یکی از با ارزش ترین زیست بومهای آبی جهان محسوب می گردد که با وجود متنوع ترین رویشهای گرمسیری، گونه های مختلف جانداران آبزی و... دارای شرایط بسیار ویژه ای است که محیط زیست آنرا تبدیل به محیطی بسیار حساس و شکننده کرده است. متاسفانه در سالهای اخیر عوامل مختلفی چون افزایش جمعیت، توسعه شهرنشینی، گسترش صنعت، استفاده غلط از منابع طبیعی و... باعث بروز آلودگی شدید و زیست محیطی این منطقه گردیده است. زندگی صنعتی بشر امروزی بیش از هر پهنه آبی بر پیکر بی دفاع خلیج فارس آثار مخرب خود را نشان داده است. عبور و مرور انواع شناورها و تخلیه مواد آلاینده آنها به خلیج فارس، تخلیه انواع مواد شیمیایی خطرناک و... از عمده ترین عوامل آلودگی محیط زیست دریایی خلیج فارس به شمار می آید که توانسته اند در اندک زمانی اکوسیستم بی نظیر آنرا تا47برابر حد طبیعی آلودگی، آلوده نماید و بدین طریق آبزیان و موجودات آن را با خطر نابودی مواجه سازند
  • علی رحیم پور صفحه 11
    تردیدی نیست که حوزه خلیج فارس به لحاظ دارا بودن ارزش های ویژه ژئوپولیتیکی و ژئواکونومیکی، همواره بعنوان کانون رقابت قدرت های بزرگ در صحنه بین المللی مطرح خواهد بود و هرگاه تنش یا تعارضی در منطقه شکل بگیرد که منجر به ایجاد بحران و ناامنی شود، با عکس العمل جدی کشورهایی که منافع اقتصادی و سیاسی شان به منابع انرژی و صدور آن وابسته است مواجه می شود.لذا برقراری امنیت وثبات و تداوم آن درحوزه خلیج فارس از مهمترین اولویت های منظومه های قدرت در قرن بیست و یکم خواهد بود. حال اگر کشورهای منطقه قادر باشند با تفاهم و همکاری زمینه های برقراری امنیت و ثبات را با مشارکت جدی همه اعضاء در منطقه فراهم نمایند، قطعا بیشترین بهره را خواهند برد و در دهه های آتی با توجه به امکانات و منابعی که در اختیار دارند در جهت افزایش منافع ملی و اقتدار بین المللی خود حرکت خواهند کرد. به هرحال بقا و رونق اقتصادی کشورهای صنعتی دنیا وابسته به تولید و عرضه نفت و گاز خواهد بود و چون بیش از70درصد این منابع در خلیج فارس متمرکز شده است، کشورهای بزرگ و در راس آن ایالات متحده تا زمانی که این منابع حیاتی در منطقه وجود دارد از آن چشم پوشی نخواهند کرد. این موضوع کاملا واضح است که اگر کشورهای منطقه نتوانند امنیت لازم را برای تولید و صدور منابع انرژی خلیج فارس فراهم نماید، قطعا امنیت از خارج از منطقه به آنها تحمیل شده و این امر به بهای از دست رفتن منافع ملی شان تمام خواهد شد. لشکرکشی های ایالات متحده و متحدین غربی اش از اوایل دهه1990در خلیج فارس در همین راستا قابل توجیه است. محقق در این پژوهش تلاش دارد تا پاسخی جامع برای این سؤال که آیا کشورهای منطقه حوزه خلیج فارس با توجه به ظرفیت ها و توان مندی های اقتصادی و سیاسی خود قادرند به درجه ای از فهم و درک مشترک در راستای کمک به امنیت جهانی و حفظ ثبات و آرامش در خلیج فارس بدون اتکاء به قدرت های برون منطقه ای دست یابند یا خیر؟ ، پیدا کند. بررسی و تحلیل وضع موجود،ضمن تبیین جایگاه استراتژیک ایران، بررسی سناریوها و راهکارهای توسعه همکاری منطقه ای در بین کشورهای حوزه خلیج فارس از منظر اقتصادی، زیست محیطی، فرهنگی، گردشگری، سیاسی و نظامی و تحلیل موضوع از نظر تئوریک جهت کاهش تنش ها با توجه به نیاز جهانی به امنیت خلیج فارس از دیگر اهداف این پژوهش است
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جایگاه استراتژیک، ژئوپولیتیک، امنیت
  • مسعود الماسی، عزت الله عزتی صفحه 31
    پس از فروپاشی شوروی، بالکان جدیدی در شمال غرب ایران شکل گرفت که می تواند به عنوان فرصت و یا تهدید عمل کند که به نظر می رسد اگر ایران نظام جدید جهانی را بخوبی بشناسد می تواند از این تغییرات استفاده نموده و منافع خود را تعقیب کند. که ایجاد چنین فرصتی مستلزم کنکاش دقیق در منطقه و بررسی روابط قدرت های موجود منطقه ای و فرامنطقه ای بر اساس موقعیت جغرافیایی، جغرافیای سیاسی، ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک است که این شرایط تعیین کننده میزان استفاده ایران است. توجه به تغییرات نظام جهانی پس از فروپاشی و توجه به این مسئله که در نزاع قدرت امروزی رقابت بر سر تعامل است نه تقابل، بسیار تعیین کننده به نظر می رسد. که علامت این داستان علائق مشترک قدرت های بزرگ است که در منطقه خود نمایی می کند. به نظر می رسد قدرت های فرامنطقه ای درصدد تکمیل حلقه محاصره ایران در قفقاز هستند. و علائم واضحی از نزدیکی ایالات متحده و روسیه قابل رویت است. که این نزدیکی بدون ایران تهدیدی است که می تواند تولید خطر کند و ایران را در انزوای جدی قرار دهد.
    کلیدواژگان: امنیت، ژئوپولیتیک، ایالات متحده، تعامل، تقابل
  • یوسف زین العابدین، انام کارساز صفحه 45
    موقعیت جغرافیایی به عنوان عامل اصلی ثابت تاثیرگذار بر ژئوپلیتیک کشورها مطرح می باشد. بنابراین، شناسایی موقع جغرافیایی کشورها اولین قدم در بررسی های ژئوپلیتیک است. چرا که، همه کشورهای جهان از موقعیت های جغرافیایی خاص برخوردار هستند. در مقاله حاضر، ضمن تحلیل جایگاه موقعیت جغرافیایی در نظریه های ژئوپلیتیک که هر یک از صاحبنظران ژئوپلیتیک به آن پرداخته اند به این سئوال که موقعیت جغرافیایی چه تاثیری بر ژئوپلیتیک کشورها می گذارد خواهیم پرداخت. با توجه به ماهیت تحقیق، روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و نیز با استفاده از کارگاه جغرافیایی در محیط GIS می باشد که در راستای پاسخ به سئوال فوق اهداف ذیل را دنبال می کند: - تبیین جایگاه موقعیت جغرافیایی در نظریه های ژئوپلیتیک - شناسایی موقعیت جغرافیایی کشورها و تاثیر آن بر منافع ملی یافته های تحقیق حاکی از آن است که قدرت اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی کشورها ناشی از موقعیت جغرافیایی آنهاست و بر اساس همین عامل کشورها به لحاظ قدرت، سطح بندی می شوند. از این رو، ژئوپلیتیسین ها بنا به مقتضات زمان و مکان همواره نظریه های ژئوپلیتیک خود را بر اساس موقعیت جغرافیایی ارائه داده اند.
    کلیدواژگان: موقعیت جغرافیایی، نظریه های ژئوپلیتیک، کشورها، منافع ملی، قدرت
  • مجید شمس، سیاوش پالیزان صفحه 57
    شهرنشینی معاصر در ایران همانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، بازتاب بسط روابط سرمایه داری پیرامونی در ایران است. ماهیت نظام سرمایه داری که همواره در پی انباشت سرمایه است از صدور کالا به صدور سرمایه تغییر ماهیت داده و به سرمایه گذاری در صنایع معدنی و پایه در برخی از کشورهای جهان سوم گرایش پیدا می کند که نمونه آن صنعت نفت در ایران است. از این زمان به بعد نفت به مهمترین درآمد دولت ها بعنوان موتور توسعه اقتصادی به شمار می آید. در چند سال اخیر بر اثر تقاضای جهانی، قیمت نفت بطور سرسام آوری افزایش پیدا نمود که پیامد آن افزایش نقدینگی و افزایش تقاضای احتکاری زمین و مسکن بود که ابعاد شهروند زدایی و فقر شهری را گسترش داده است و به علت نبود یک بورژوازی صنعتی قوی شاهد رشد طبقه سوداگر و دلال در عرصه زمین و مسکن بوده ایم. اثرات این نابرابری درآمدی و فقر شهری باعث گسترش اسکان غیر رسمی در پیرامون شهرها گردیده است در سال1385بیش از30 %جمعیت شهری مانند تهران در مراکز اسکان غیررسمی زندگی می کنند و 5/10میلیون نفر در شهرهای کشور دچار فقر مسکن هستند(صرافی،1387،ص8).به نظر میرسد اگرچه مسکن از نظر کمی و کیفی در دهه اخیر رشد چشمگیری داشته است لیکن توزیع جغرافیایی مسکن بر حسب گروه های درآمدی از توزیع مناسبی برخوردار نبوده است و ارزش سرمایه ای مسکن بیش از ارزش مصرفی آن مورد توجه سازندگان بوده است.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، نقدینگی، افزایش قیمت مسکن، گروه های کم درآمد، فقر مسکن
  • علیرضا محرابی، سید حسین میرحسین زاده صفحه 77
    استان سمنان یکی از استان های پهناوروکم تراکم کشور است به طوری که در میان استان های موجودازلحاظ وسعت رتبه هفتم را دارد ولی از لحاظ جمعیت در رتبه بیست و نهم واقع شده است. بنا بر این مقدار جمعیت آن با توجه به مقدار وسعت آن بسیارکم است. حداقل نیمی از وسعت این استان به نوبه خود از شرایط و تمهیدات کافی و وافی برای استقرار جمعیت های انسانی لااقل در حد میانگین تراکم جمعیت کشور برخوردار است؛ ولی در حال حاضر این خصوصیت برای این استان وجود ندارد. علاوه براین استان از لحاظ مقدار تراکم جمعیت (تعداد نفرات در واحد سطح) در میان استان های کشور ما در پایینترین رتبه قرار گرفته است. همچنین چیدمان جمعیت مستقر در آن نیز از نظم و سامان لازم برخوردار نیست، به گونه ای که غالب جمعیت این استان در حریم شهرهای آن(بخصوص شهرهای رده اول استان) و همچنین در نواحی اطراف این شهرها و در امتداد جاده سراسری استان استقرار یافته اند و سایر نقاط استان علیرغم برخورداری از شرایط و تمهیدات کافی، غالبا دچار روند نزولی و گسیختگی جمعیت ها و واحدهای سکونت گاهی مستقر(با توجه به قدمت آنها) شده اند. در این مقاله در تلاش هستیم به تبیین وضعیت و ارائه راهکارهای مؤثر جهت پراکنش مناسب و مطلوب جمعیت در گستره این استان مهم کشور نائل شویم.
    کلیدواژگان: جغرافیا، انسان، خاک، آب، پراکنش جمعیت، آمایش سرزمین، تقسیمات کشوری، استان سمنان
  • زهرا شریفی نیا، محمدرضا نورا صفحه 93
    طی نیم قرن اخیر، یکی از اثرات فرآیند شهرگرایی شتابان بر ساختار فضایی و جمعیتی کشور، رشد فزاینده تعداد شهرها، از طریق تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک می باشد. شهر کنونی نگین شهر در شهرستان آزادشهر(استان گلستان) یکی از این شهرهاست، که در سال1383به شهر تبدیل شده است. هدف این مقاله بررسی نقش شهر نگین شهر به عنوان یک کانون شهری کوچک در توسعه نواحی روستایی پیرامون آن است. بدین منظور،6عملکرد درقالب35متغیر با بهره گیری از روش تحلیل شبکه بررسی و جریانات و روابط موجود در سطح دهستان مورد مطالعه، در دو مقطع قبل و بعد از شهر شدن نگین شهر مقایسه و بررسی شده است. داده های حاصل از تحلیل جریانات نشان می دهد که در دوره اول با توجه به تمرکز اکثر خدمات در شهر آزادشهر، نقاط روستایی دهستان نظام آباد بیشترین وابستگی را به این شهر داشته، اما در دوره دوم با تمرکز این نوع خدمات در شهر نگین شهر(برعکس دوره اول) از وابستگی سکونتگاه های دهستان به شهر آزادشهر کاسته شده است، همچنین درصد تراکم هر یک از عملکردها بعد از شهر شدن نگین شهر نسبت به دوره قبل تا حدودی بهبود یافته که دلیل آن استقرار و پراکندگی این نوع خدمات در نقاط روستایی دهستان می باشد. بررسی ارزش مرکزیت (نزدیکی) در دو دوره قبل و بعد از شهرشدن نگین شهر نشان می دهد در هر دو دوره در ناحیه مورد مطالعه نگین شهر نزدیکی بیشتری نسبت به سایر سکونتگاه ها داشته و به عنوان مکان مرکزی نقش مهمی را در خدمات رسانی به نواحی پیرامون خود و کاهش وابستگی نواحی روستایی به مرکز شهرستان ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: شهر کوچک، توسعه روستایی، تحلیل شبکه، مکان مرکزی، ارزش مرکزیت، شهر نگین شهر
  • یدالله کریمی پور، حمیدرضا محمدی صفحه 109
    مناطق ساحلی به عنوان فصل مشترک و محل تلاقی دو زیست بوم خشکی- دریا، دارای ویژگی های بسیار متفاوتی از دیگر نواحی زمین است. این نوارها از سده شانزدهم با آغاز انقلاب دریانوردی، آرام آرام به کانون و هسته سیستم نوین جهانی تبدیل شدند. چنان که از نیمه دوم سده گذشته با ساحلی شدن اقتصاد، جمعیت ها و فعالیت ها به سوی آن کشیده شده اند. به عنوان نمونه تا آغازهای2010، حدود7/3میلیارد از جمعیت زمین در100کیلومتری ساحل زندگی می کردند. اما تا جایی که به کرانه های ایران برمی گردد، به دلیل فضای امنیتی چیره بر دریا و کرانه ها به ویژه در محور جنوب، چشم اندازها پیچیده بوده و نیازمند شناختی همه جانبه است. این کرانه ها با در اختیار داشتن تمام صادرات نفتی، بیشتر میدان های نفت- گاز، محورهای بازرگانی، ماهیگیری، ترانزیت و نیز کنش های نظامی، در واقع پایه های استراتژیک ایران به شمار می روند. این در حالی است که جز در مفهوم ساحل بودن، هیچ شباهت چشمگیری میان سه کرانه دریایی ایران از دیدگاه کارکردهای استراتژیک به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: کرانه های دریایی، تفاوت های راهبردی ساحل ها، فضای استراتژیک، ژئواکونومی، جایگاه بازرگانی ساحلی، کارکرد اصلی ساحلی
  • محمدحسن هجرتی، مهرنوش افشاری صفحه 123
    موضوع مالکیت ارضی، موضوعی پیچیده و بسیار مهم است که می تواند به عنوان مانعی در جهت توسعه کشاورزی و توسعه روستایی به شمار آید. پدیده کوچک و خرد بودن اراضی که برگرفته از اصلاحات ارضی است به عنوان مانع اصلی برای توسعه کشاورزی پایدار تلقی می گردد. منابع اصلی تولید محصولات کشاورزی یعنی آب و زمین دارای مقادیری ثابت هستند اما جمعیت به طور روز افزونی افزایش می یابد و همین امر انسان را برای تامین مواد غذایی با محدودیت مواجه کرده است. استفاده از تکنولوژی می تواند عملکرد نیروی کار، زمین و آب را به عنوان منابع اصلی تولید افزایش دهد. کاربرد ماشین آلات می تواند منجر به افزایش تولید و درآمد کشاورزان و در نهایت افزایش درآمد در بخش کشاورزی شود. کوچک بودن قطعات زمین های کشاورزی این امر را با مشکل مواجه نموده است، یکی از راه های پیش رو برای حل این مسئله، یکپارچه سازی و ساماندهی اراضی است. دهستان مورد مطالعه با توجه به شیوه اداره روستاها (بزرگ مالکی و کوچک بودن مزارع) و تعدد روستاهای بزرگ مالکی مورد بررسی قرار گرفته است. براساس فرضیات، روستاهای نمونه هم از روستاهای بزرگ مالکی و هم از روستاهایی که به شیوه سنتی اداره می شوند انتخاب شده و بعد از تنظیم پرسشنامه و مصاحبه حضوری و مطالعات میدانی، نتایج حاصل با نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. باتوجه به نتایج به دست آمده، بزرگ بودن اراضی کشاورزی هرچند باعث افزایش بهره وری در واحد سطح خواهد شد اما روستاییان خرده پا علاقه ای نسبت به ساماندهی نداشته و آن را موجب بیکاری دانسته اند و شیوه کشت سنتی را به کشت نوین ترجیح می دهند.
    کلیدواژگان: مالکیت، اراضی کشاورزی، بزرگ مالکی، کشاورزان خرده پا، ساماندهی و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی
  • اکبر معتمدی مهر، نصرالله مولایی هشتجین، ابوذر مطیع دوست کومله صفحه 137
    امروزه در بسیاری از شهرها، تمرکز بیش از اندازه در بخش مرکزی شهر، مشکلات متعددی را برای شهر و شهروندان ایجاد نموده است. تراکم و ازدحام جمعیت، ترافیکهای سنگین، هزینه های زیاد جهت احداث تاسیسات و خدمات جدید، وقوع تصادفات و تلفات جانی و مالی، آلودگی های زیست محیطی و غیره نمونه هایی از این مشکلات می باشند. شهر لنگرود با دارا بودن دو بازار هفتگی در روزهای شنبه و چهارشنبه، بیشترین حجم مبادلات انواع محصولات و کالاها را در منطقه شرق گیلان برعهده دارد. از آنجایی که پراکندگی این بازارها در معابر و محلات مرکز شهر، مشکلات متعددی را برای شهر و شهروندان ایجاد می نموده، در سالهای اخیر بازارهای هفتگی از بخش مرکزی شهر به محلی ویژه واقع در حاشیه شهر (پارک فجر) انتقال داده شده است. علاوه بر بازارهای هفتگی، بازاری ویژه با عنوان پارک بازار در همسایگی بازار هفتگی دایر شده که علاوه بر فعالیت های روزانه مغازه ها و واحدهای تجاری درون آن، بازاری هفتگی با خصوصیاتی ویژه و منحصر به فرد با عنوان «جمعه پارک بازار» نیز در آن برپا شده است. روش تحقیق از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر دو روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که هر چند بازارهای حاشیه شهر لنگرود، در کاهش جریان ترافیکی (ترافیک سواره) بخش مرکزی شهر موثر نبوده و لیکن در امر ساماندهی دستفروشان شهر، موفق عمل کرده است
    کلیدواژگان: نقش، بازارهای حاشیه شهر، تمرکز زدایی، مرکز شهر، شهر لنگرود
  • صابر محمدپور، محمد تقی رهنمایی، حافظ اسکندری صفحه 157
    گسترش شهرنشینی و رابطه آن با آسیب های اجتماعی و اقتصادی از مشخصه های اصلی الگوی توسعه شهری کشور در چند دهه اخیر است و رشد و توسعه شتابان و توزیع نامتعادل در دوره جدید، یکی از عوامل اصلی بروز آسیب های اجتماعی به شمار می رود. رشد شتابان شهرنشینی و توسعه کلان شهرها آسیب های اجتماعی و کالبدی بسیاری را به دنبال داشته است، بویژه کلان شهرها که از مهمترین مراکز و کانون های بروز ناهنجاری ها و جرایم مختلف اجتماعی بوده است. جغرافیای شهری معاصر، روابط میان محیط جغرافیایی و جرایم شهری را از دیدگاه جغرافیای اجتماعی مورد بررسی قرار می دهد و در آن نفش مولفه- های جغرافیایی شهر در بروز آسیب های اجتماعی در شهر مورد مطالعه قرار می گیرد. تمرکز7/41در صد جمعیت شهرنشینی در نه کلان شهر کشور و توزیع نامتوازن جمعیت شهری در پهنه کشور، از ویژگی های شهرنشینی ایران است که ارتباط تنگاتنگی باپدیده های اجتماعی دارد. تبدیل شهرنشینی شتابان به شهرنشینی مشکل زا در واقع حاصل بارگذاری بحرانی جمعیت و به تبع آن فعالیت در شهرها و توزیع ناهمگن آن در شبکه شهری است که خصیصه ها و آسیب های اجتماعی زیادی را به بار آورده است. توجه به مهاجرت به عنوان آسیب اجتماعی، به معنای پذیرش آن به عنوان معلولی است که از الگوی خاص توسعه ناشی می شود.در تحلیل پویش اجتماعی جامعه شهری ایران طی دهه های اخیر، بررسی نقش مهاجرت در زمینه سازی برای پیدایش آسیب های اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است که در این پژوهش به بررسی این مقوله پرداخته شده است. بردارهای اصلی رشد شتابان شهرنشینی و توزیع نامتعادل آن در شبکه شهری، مهاجرت روستایی، حاشیه نشینی، ناهمگونی در بافت اجتماعی و نارسایی در ارائه خدمات اجتماعی می باشد، که در این پژوهش به تحلیل و بررسی این بردارها با بار کمی و کیفی آن پرداخته شده است که این اقدام یکی از مهمترین عوامل در آسیب شناسی اجتماعی ناشی از آسیب شناسی فضایی توسعه شهری است. روش کار در این پژوهش توصیفی – تحلیلی است و از روش اسنادی و کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات استفاده شده و به تحلیل داده ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، آسیب های اجتماعی، شهرنشینی شتابان، جرایم شهری، جغرافیای اجتماعی
  • سیده صدیقه حسنی مهر، حمید شاهور صفحه 177
    یکی از پیامدهای توسعه گردشگری روستایی تغییر کاربری اراضی بصورت خانه های دوم، از گذشته های دور در کشور ما بوده است و بیشترین گسترش این پدیده در مناطق کوهستانی و ساحلی می باشند. در محدوده مطالعاتی به دلیل وجود چشم اندازهای زیبای کوهستانی و جنگل ها و مراتع سرسبز، تعداد خانه های دوم و تغییر کاربری اراضی رو به گسترش می باشد به گونه ای که در محدوده مطالعاتی تراکم بافت خانه های دوم مانند جلگه ای بیشتر می باشد. علاوه بر آن در محدوده ی مطالعاتی تغییر کاربری اراضی از کشاورزی به مسکونی و تجاری و تفریحی به گونه ی محسوسی دردهه ی1385–1375روی داده است. ویلاسازی،جاده سازی روستایی،تعریض جاده ی اصلی آستارا–اردبیل، افزایش تعداد مراکز خدماتی نظیر؛قهوه خانه،عسل فروشی، رستوران های بین راهی، سوپر مارکت، خانه ی بهداشت، دبستان، حضور دائمی اورژانس، پایگاه راهنمایی و رانندگی، تامین نور جاده اصلی، افزایش بازدید تعداد گردشگران از منطقه از نمونه های بارز تغییرات اقتصادی- اجتماعی و از پیامدهای تغییر کاربری اراضی می باشد. در این تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی در بررسی پیامدهای توسعه گردشگری با تاکید بر تغییر کاربری اراضی در دهه ی (85-1375)در دهستان حیران آستارا استفاده شده است و شیوه گردآوری اطلاعات نیز ترکیبی از مطالعات میدانی و اسنادی می باشد. در این تحقیق سعی شده به بررسی خانه های دوم در طول یک دهه پرداخته و روند گسترش و پیامدهای توسعه ی گردشگری و تغییر کاربری اراضی در دهستان حیران مورد بررسی قرار گیرد.طبق بررسی های انجام شده بیشترین تغییر کاربری اراضی و افزایش تعداد خانه های دوم مربوط به اوایل دهه ی مورد مطالعه بوده و در روستای حیران بیشترین تعداد را شامل می باشد. عوامل جغرافیایی و وجود جاده ی آستارا به اردبیل از مهمترین دلایل افراد برای انتخاب دهستان حیران جهت ساخت خانه های دوم می باشد به گونه ای که مالک بیش از80درصد از خانه های دوم، ساکن اردبیل، آستارا و تبریز می باشند. در انتها نیز پیشنهاداتی برای استفاده بهینه از توسعه گردشگری و تغییر کاربری اراضی در جهت بهبود اقتصادی و کالبدی در محدوده مطالعاتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پیامدها، توسعه ی گردشگری، تغییر کاربری اراضی، خانه های دوم، دهستان حیران
  • صدیقه لطفی، غلامرضا ملکشاهی، مهدیه مهدوی صفحه 193
    شهرها نیز مانند موجودات زنده ای هستند که رشد و زوال را تجربه می کنند. اگر عوامل منفی نظم و سازمان فضایی آنها را برهم زنند فرایند زوال آنها تسریع خواهد شد. بنابراین شهر های کهن و باستانی ایران،که دارای هویت ویژه ای هستند و دارای بافت های قدیمی با ارزش و تاریخی اند در معرض زوال و فرسودگی هستند. شهر بابل به عنوان یکی از شهرهای قدیمی شمال ایران ب در معرض خطر نابودی و فرسودگی قرار دارد. این پژوهش به ارزیابی ساختار فیزیکی قدیم شهر با تمرکز بر روش های توصیفی و تحلیلی پرداخته است که با به کارگیری تکنیک SWOT به شناسایی عوامل منفی و مثبت در بافت قدیم شهر بابل تلاش نمود تا به ارائه برنامه ریزی راهبردی برای نوسازی و بهسازی این بافت بپردازد.نتایج تحقیق نشان داد که بافت مورد نظربا کمبود زیرساخت های فیزیکی مواجه است که خود نیازمند اقدامات فوری برای تجدید حیات شهری است.
    کلیدواژگان: بافت شهری، برنامه ریزی راهبردی، بهسازی، مداخله در بافت، شهر بابل
|
  • Page 1
    Persian Gulf marine environment due to its special ecological conditions continually has exposed to dangers. Persian Gulf is counted among one of the most valuable water world's ecosystem that with the most diverse tropical growth, different aquatic species has particular conditions which has changed its environment to a very fragile & sensitive environment. Unfortunately in the recent years different factors like population growth, urban development, expanding industry & misuse of natural resources have caused to environmental & server pollution. The recent industrial life has presented its damaging effects more than any blue zone on the figure on the defenseless Persian Gulf. Coming & going of different kinds of vessels, discharging their pollutants to Persian Gulf, discharging of dangerous chemicals, etc … are counted as the main pollution factors of Persian Gulf marine environment which were be able to infect its unique ecosystem to 47 times of normal infection pollution & thereby confront its aquatics & creatures with destruction risk.
  • Page 11
    There is no doubt that Persian Gulf has so specific geopolitical and geoeconomical advantages that it will become a core for competition among superpowers in the international scene while a tension and violence is formed resulting to a crises and insecurity so that serious reaction will be followed by countries which their economic and political interests tied to energy reserves and its exports. Consequently, one of the most significant priorities for power systems in the 21st would base on the establishment of security, stability and its continuation in future for the Persian Gulf. Definitely, here, if countries of the region could reach on consensus and cooperation in the field of security and stability, they will take and benefit from its advantages so in the next decades they will move on to increase their national interests and their international authority given to their resources and their felicities. So, because of dependence of economics of Industrial countries to the production and distribution of oil and gas and also these two has focused more than 70 percent on the Persian Gulf, hence, the superpowers and in front of them US will not release the region while it has such a vital resource. Obviously, if the states of the region could not be able to secure the processes of production and exporting of energy reserves in the Persian Gulf, the security, definitely, will be imposed from the outside and causing to loose national interests of them. Also, US and its coalition’s expedition in the first decade of 1990 are justified in such the way. The author of the project tries to answer perfectly to such a question if countries of the Persian Gulf region can be able to reach upon a common comprehension regarding to their economic and political power and capacity for helping to achieve global security and keep stability and non- violence in the Persian Gulf without depending on intra regional powers? Other objects of this project would be studying and analyzing the present condition considering Iranian strategic position, studying scenarios and approaches for the development of regional cooperation among Persian Gulf countries in the field of economic, political, environmental, cultural, tourist and military aspects and finding a way theoretically for reducing
  • Page 31
    After the collapse of Soviet Union, a new Balkan formed in the northwest of Iran that can act as an opportunity or a threat. Now it seems that if Iran knows the new world system well, can use these changes in order to follow its own benefits. Providing such a chance needs deep consultation in the region and investigation of relations between regional powers and super powers according to geographical position, political geography, geopolitics and geo-economic. The combination of these factors shows how Iran can use this situation. It is very important that we should notice the changes that have been happened in the world after the collapse of Soviet Union and keeping in mind that nowadays the conflict between powers is upon co-operation not reciprocity. The sign of this matter is the common desires of great powers that appear in the region. It seems that super powers are trying to complete the chains of Iran’s blockade in Caucasus and clear evidences of closeness between us and Russia can been seen in the region. With no doubt this kind of closeness can act as a threat and cause difficulties for Iran and put Iran in a serious isolation
  • Page 45
    The location of a country is considered as a main effective factor on the geopolitics of the countries. Therefore, having a full recognition of the location of a country is the basic step of geopolitical surveys of that land, because all the countries of the world benefit certain geographical advantages. In one hand, the article intends to define the importance of location in the geopolitical viewpoints which have been offered by various geopolitical experts, on the other hand have a critical viewpoint on the effects of location on the geopolitics of these countries. The process of research was made by gathering the required information through available sources of the various libraries and by using the techniques of GIS (Geographic Information System) in order to attain the following goals: - Defining the significance of location of a country on the geographical theories - Recognition of the location and its impact on the national benefit of a country This research study depicts that the location of a country plays an important role on the economical, political, cultural and army power of the country; therefore, the countries are divided and categorized by this important criterion, and that is the main reason why the geopolitical features express their geopolitical conceptions by taking into account the time and location of the specified country.
  • Page 57
    Contemporary urbanization in iran like many developing countries, is the reflex expantion of peripheral capitalism.Substance of capitalism system that ever engage accumulate capital has altered from export goods to export capital and has tended to investment in mineral and basic industries of developing countries that the best example in iran is the oil industry. ever since, as the motor of development oil has counted to important government's income. In recent year, in consequence of increase of global demand,the oil price increase extraordinary that this consequence is increase Liquidity and tenement hoarding that citizen exclusion and urban poverty expanded and because of lack strong industrial bourgeoisie,we observe growth of dealer and trader class in tenement.This income inequality and urban poverty cause to spread squtter settlement around metropolises.in 2006,more than 30 percent urban population like Tehran, habitancy in squtter settlements and 10.5 million person engage with housing poverty(sarrafi,1387:8). Nevertheless quality and quantity settlements were improved, but geography distribution housing according to incoming class hasnt have proper distribution and cpital value of habitation have been noteworthy than consumption value.
  • Page 77
    Semnan Province is one of the extensive provinces of Iran. So that among the Iranian thirty provices, this province in the field of area is ranked seven. But in view of population is situated in 29. Therefore, this population taking into consideration of its area is very small but at least a half of its area in its turn is possessed of sufficient conditions for settlement of human populations at least in average level of our country,s population density. Therefore, at the present time, this character for this province is not existed, in addition this province in view of pop. density (The number of persons in level unit) between our 30 provinces has the lowest rank. And arrangement of population settled in it has no necessary orders in a manner that more population of this province situated in the confines of this cities (Especially first rank cities of province) and also in surrounding areas of these cities and along the trans-road of province. And other areas of province in spite of having sufficient conditions, suffers from a downward trend and pop. distribution or sporadicity of population and pop. settlements (due to their age). In this essay, we intend to explain the situation and effective approaches for a suitable and desirable distribution of population in the whole of this important province of Iran.
  • Page 93
    The aim of this paper is to study the function of Neginshahr city, as a small town, in the development to its surrounding villages.The town of Neginshahr in Azadshahr (Golestan province) is amongst these zones, which have been transformed into an urban zone in 2005.Therefore, by choosing 6 functions in the form of 35 variabls and using network analysis method have studied and compared the current affairs in the understudied rural district in two intervals befor and after Neginshahr becomes a town. The data obtained from the analysis of the activities shows that during the first section considering the centralization of most services in Azadshahr, rural regions of the rural district Nezamabad had the most dependency to this city. But during the second section by centralizing these kinds of services in Neginshahr city, the dependency of the residential places in rural district to Azadshar has been decreased.But the density of other operations in comparison with the previous section has been improved to some extent and the reason is the establishment and dispersion of these services in rural regions of the rural district. Study the value of centralization (nearness) in the section before and after Neginshahr becomes a town indicates that in both section in the studied region, Neginshar village has had a more closeness to other residential places as central place has played a key role in giving services to rural regions surrounding it which has resulted in reducing the refers of these regions to the center of the city.
  • Page 109
    Coastal zone are Considered as a cross point for two different marin and Continental ecology. They have distinguishable characteristics and are different from other Parts of the Earth. During a period between 16th century and " navigation revolution", these areas transformed to a environment for» new global system «. Since then population has increasingly grown up and economy developed (about 3/7 billions of population live in this area in early Zolo). But Concerning to Iranian Coastal Zones, We can observe that they are mainly domiated by insecure and tourblant conditions. (notably in south of Iran). Large parts of oil and gas based activities and its related economy are gathered in this zone and at the same time we do not see any convinient link between»economic importance «»Coastal zones«and its» unfavorable conditions«, while as we noted this part of the world is highly active and Productive.
  • Page 123
    The issue of Land ownership is one of the most important and complex issues which can be considered as a barrier to the agricultural and rural development. The phenomenon of small agricultural land ownership which has been resulted from land reforms in Iran is considered as a major obstacle for sustainable agricultural development. While the main sources of agricultural production (land and water) are constant values, the population has increased significantly and human food supply has been faced with restrictions. Using modern Technologies in agricultural lands can improve the yield of labor, soil and water as the main sources of production. Use of machinery can lead to increased production, farmer's income and ultimately increase revenue in the agricultural sector which has been challenged by the phenomenon of Small agricultural land ownership. One of the progressive solutions to this problem is integrating agricultural lands. At the present research the studied villages have been investigated based on frequency of large and small land ownership. Based on assumptions, the sample villages have been selected from either large scale or traditional small scale land ownership and the results were evaluated by questionnaire, interview and field observations and analyzed by SPSS software. According to our results, although large scale agricultural land experience increases the productivity per unit area, but the villagers have no interest in lands integration due to increasing unemployment rate, lacking of credibility to spend, the issue of ownership document and not enough knowledge in using new technologies.
  • Page 137
    Today, in many cities, excessive concentration in central district of the city has created several problems for citizens.Accumulation and population crowd, heavy traffics, high costs to establish facilities and modern services, event of accidents, bodily and financial casualties, environmental pollutions, and etc, are examples of these problems. Langeroud, having two weekly markets on Saturday and Wednesday has undertaken most value of transaction of types of products and goods in east region of Guilan. Since, dispersion of these markets in pathways and sectors of city center has made several problems for citizens, in recent years, weekly markets has transferred from central department of the city to special local department located in the city margin (Fajr Park). In addition to weekly markets, a special market as Park-Bazaar has established near-by weekly market which addition to daily activities of stores and commercial units within it, a weekly market has also established with single properties as "Friday Park-Bazaar" inside it. Study method is as kind of descriptive- analytical studies and based on both library and field studies methods. Results of this study indicate that however, marginal markets of Langeroud have not been effective on reduction of traffic flow (motor traffic) of central district of the city, but has act successful in organizing urban vendors.
  • Page 157
    Expanding in urbanization and its relation to social and economic damage is one of the main characteristics of the pattern of country's urban development in recent decades and rapid development and unbalanced distribution of the new era are one of the main causes of social traumas. Rapid growth of urbanization and development of metropolises have followed many social and physical injuries, especially the metropolises have been one of the important centers and foci incidence of crime and social anomaly. Contemporary urban geography is studied relations of between geographical environment and urban crime from the viewpoint of social geography and studied the role of geographical components of city in the incidence of social traumas in city. Focus of 7/41 per cent of urban population in the nine Metropolis of country and uneven distribution of urban population in the area of the country, is the characteristics of urbanization in Iran that is closely associated with the social phenomenon. Conversion of rapid urbanization to causing the problem urbanization in fact achieved of critical loading of population and consequently Activity in cities and heterogeneous distribution of these in urban networks, that has led to social traumas a lot. According to immigration as a social disorder, meaning to accept it as a caused that is due to specific pattern of development. In analysis of social dynamism in urban society of Iran in during recent decades, study of the role of migration in preparation for the emergence of social traumas is great importance that in this study has been paid attention to this issue. The main factors in growth of rapid urbanization and unbalanced distribution’s in urban network, is rural migration, marginalized, and heterogeneity in social tissue and failure in social services, in this study has paid to analyze and evaluate these factors with the quality and quantity value that This action has been the most important factor in the social pathology induced in spatial pathology of the urban development. Methods In this study is descriptive - analytical and used of documentation- libraries methods for data collection and has been paid to data analysis.
  • Page 177
    The land use change as second homes is one of the consequences of rural tourism development which has been in our country since long time ago and the most expansion of this phenomenon is in mountainous and coastal areas. In the domain of this study, due to beautiful mountainous landscapes, forests, and green pastures, the number of second homes and land use change is increasing so that the texture density of second homes like plain is abundant. In addition to this, in the domain of this study, the land use change from agriculture to residential, commercial, and recreational has happened in the 1997s and 2007s. Villa building, rural road, widening the main road of Ardabil to Astara, increased number of service centers such as: teahouse honey shop, roadside restaurants, grocery, health center, elementary school, emergency service, traffic bases, main road lightening, increasing the number of tourists from this area is one of the obvious samples of economical and social variations of consequences of the land use changes. Analytical - descriptive method is used in this thesis in order to study the consequences of tourism development regarding the land use changes in the rural areas of Heiran - astara in the 1997s and 2007s. The data gathering method is a compound of field and documentary study. The present research attempts to study the second homes during one decade and the expansion process, the consequences of tourism development and land use changes in the rural areas of Heiran. According to the findings. The most land use changes and increasing the number of second homes are related to the early years of the decade and Heiran has got the most numbers. Geographical factors in Astara to Ardabil road are the most important reasons for the people to build second homes so that more than 80% of residents come from Ardabil, Astara, and Tabriz. Finally there are suggestions for the best use of tourism development and land use changes in order to improve economical bases.
  • Page 193
    Cities are live organism which experience growth and decline in the course of time. If negative factors disrupt the order and spatial organization of urban places, the process of decline would accelerate. So, the old and ancient cities of Iran which present unique character and are valuable entities from history are exposed to erosion and decay. Babol as one of the old cities in the northern part of the country is encountered with decay and urban erosion. This study aims to investigate old physical structure of the city by concentrating on the descriptive and analytical methodology which employed SWOT technique to identify different negative and positive factors to present a strategic planning for urban renovation and rehabilitation. The results revealed that the old part of the city suffers from some the deficiencies of urban infrastructure and the texture needs urgent measure to be revitalized.