فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1390)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1390)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی نقی فقیهی، فاطمه رفیعی مقدم صفحه 5
    براساس دیدگاه قرآن، آدمی دارای نوعی آفرینش و فطرت روانی خاص به خود است که او را از دیگر مخلوقات متمایز می سازد. این تفاوت در توانایی ها، نیاز ها، اهداف و ویژگی های روانی است و در تمام افراد انسانی، به صورت مشترک وجود دارد و زمینه را برای رشد و تکامل آنها فراهم می کند. این زمینه سازی، به میزان شناخت آدمی از خود بستگی دارد. اگر خودشناسی به صورت همه جانبه تحقق نیابد، تکامل و نیل به اهداف تربیتی نیز به صورت کامل میسر نخواهد بود. هدف این مقاله، بررسی بازتاب های تربیتی خودشناسی ای است که در قرآن کریم بدان تاکید شده است.
    در این مقاله، با شیوه توصیفی، تحلیلی، آیات قرآن در زمینه ابعاد روانی آدمی، توصیف، و نقش موثر آن در تعلیم و تربیت بررسی شده است. نتایج حاصل از این بررسی، بیانگر آن است که در بینش قرآنی، انسان توانمندی هایی دارد که زمینه های مساعدی برای تربیت است. خودشناسی نیز راهی برای تقویت این توانمندی هاست. آسیب هایی نیز دارد که با شناخت از خود، فرد می تواند بر آنها فائق آید. از دیگر آثار تربیتی شناخت خویشتن (توانمندی ها و آسیب پذیری ها)، البته شناخت هدف زندگی و انتخاب صحیح، خداشناسی، شکل گیری صحیح نظام فکری، ارتقای روابط همه جانبه، تسهیل حرکت به سوی کمال، ایجاد تحول درونی در فرد و ارائه جهت دهی عملکردی فرد به منظور رشد فطری است.
    کلیدواژگان: خودشناسی، توانمندی روانی، آسیب پذیری روانی، تعلیم و تربیت
  • رضاعلی نوروزی، منیره عابدی صفحه 27
    اعتقاد به علم حضوری در فلسفه اسلامی به فیلسوف وسعت دید و عمق نظر بیشتری می بخشد. در این میان، علامه طباطبایی با طرح مسائل جدید و گسترده پیرامون این مسئله، جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است. از نظر وی، علم حضوری، پایه و اساس همه علوم است و بدون آن، انسان ها فاقد هر گونه دانشی خواهند بود. وی، در تحلیل نهایی، علم را منحصر به نوع حضوری دانسته، علوم حصولی را صرفا اعتباراتی عقلی می نامد. این برخورد، تاثیرات عمیقی بر جنبه های گوناگون تعلیم و تربیت، از جمله ویژگی های آن خواهد داشت. از این رو، در این مقاله، ضمن کاوش در بحث فلسفی علم حضوری، دلالت های آن در تعلیم و تربیت بررسی شده است. روش تحقیق، شیوه تحلیلی است و نتایج آن ترتب ویژگی های خاصی را بر آموزش و پرورش مبتنی بر علم حضوری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، علم حضوری، تعلیم و تربیت
  • محمدشریف طاهرپور، محمدرضا شرفی صفحه 53
    در دنیای معاصر، فهم آگاهانه غریزه جنسی اهمیت بسزایی دارد. این امر به ظهور گفتمان های متعددی در این حیطه منجر شده است. اگر در برابر گفتمان های موجود، گفتمان اسلامی در مورد غریزه جنسی ارائه نشود، گفتمان های دیگر افکار خود را بر جامعه حاکم، و نوعی تعارض و تضاد ارزشی را در بین جوانان، خانواده و اجتماع ایجاد خواهند کرد. بنابراین، ضروری است اخلاق جنسی اسلامی از جنبه های متعدد بررسی شود. بر این اساس، مقاله حاضر به تبیین مبانی هستی شناسی اخلاق جنسی در اسلام، با روش توصیفی تحلیلی پرداخته است.
    برخی اصول اخلاق جنسی در اسلام عبارتند از: قداست، مرز شناسی، رضایت، حکمت، تمهید، پاکی و طهارت، مصونیت، هدفمندی، جذابیت جنسی و تناسب.
    کلیدواژگان: مبانی، هستی شناسی، اخلاق جنسی، اسلام
  • علی حسین زاده صفحه 77
    مسئله ای که در این پژوهش بدان می پردازیم، تاثیر رابطه جنسی سالم در احساس رضایت مندی از زندگی است. از مهم ترین فلسفه های تشکیل زندگی مشترک، آرامشگری زن و شوهر نسبت به یکد یگر است. این آرامش به عواملی وابسته است که یکی از بارزترین آنها، رابطه جنسی سالم است. آرامش در زندگی زناشویی یا معلول رابطه جنسی سالم است یا میان این دو به نحوی تلازم وجود دارد و نمی توان آنها را از یکدیگر جدا کرد. هدف این پژوهش بررسی انواع روابط جنسی، بسترسازی روانی برای تاثیر آن در رضایت مندی از زندگی، معیارهایی برای تشخیص رابطه جنسی سالم از ناسالم، آسیب شناسی و تمهید مقدماتی برای بهره مندی و آسیب زدایی آن است. روش انجام پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی است که در آن از متون دینی و مهارت ها و راه کارهای روان شناختی کمک گرفته شده است.
    یافته این پژوهش نشان می دهد روابط جنسی سالم در آرامش و سازگاری زن و شوهر تاثیر جدی دارد. کنترل جنسی و محدود کردن آن به فضای زندگی مشترک، کنترل نگاه، احساس برتری در شخصیت، پیدایش مصونیت و امنیت اجتماعی را به همراه دارد و مراعات آداب در رابطه جنسی این آثار را تقویت می کند. توجه به ناهماهنگی جنسی، نگاه یک سویه به آن، محدودیت های نابه جا، مقابله با هویت جنسی خویش، کاهش میل جنسی و تصویر ذهنی ناسالم از روابط جنسی، آسیب هایی است که آرامش زندگی را به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: شوهر، زندگی مشترک، روابط جنسی، آرامش، سازگاری و رضایت مندی
  • حسن ملکی، عباسعلی شاملی*، مهدی شکراللهی صفحه 105

    تربیت عبادی کودکان اهمیت خاصی در نظام آموزشی و تربیتی اسلام دارد. تحقیقات نشان می دهد بسیاری از افرادی که در بزرگسالی نسبت به عبادات سستی از خود نشان می دهند، بی اعتقاد به دین و تکالیف دینی نیستند، بلکه عواملی چون بی توجهی و یا عدم تقید والدین نسبت به انجام به موقع تکالیف عبادی، عدم ورزیدگی کودکان در انجام عبادات در کودکی و ناآگاهی آنان از فلسفه و اهمیت عبادات، در این زمینه نقش دارند. تاکنون نظام آموزشی ما عملا نتوانسته است این آمادگی را در دانش آموزان برای رفع این مشکل ایجاد کند. برای رفع این مشکل، ضروری است پیش از سن تکلیف، کودکان با اعمال و تکالیف عبادی، فلسفه و فواید اعمال عبادی متناسب با دوره کودکی آشنا شوند. والدین و مربیان به عنوان مسئولان اصلی تربیت، باید زمینه فراگیری و انجام برخی از مسائل دینی را برای کودکان فراهم نمایند.
    این مقاله، به بررسی ضرورت تربیت عبادی کودکان، ضرورت بیان فلسفه اعمال عبادی و مسئولیت والدین در این زمینه پرداخته است.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت دینی، تربیت عبادی، کودکان
  • مسعود کریمی بیرانوند، یحیی فوزی* صفحه 133

    این مقاله در پی آن است تا نشان دهد افلاطون و امام خمینی(ره)، دو متفکر و فیلسوف عرصه سیاست و تربیت، علی رغم اختلاف برخی از متفکران، مشترکا برای حکومت نقش فعالی در تربیت قائل اند و بر خلاف گروهی دیگر از اندیشمندان؛ سمت وسویی ماورایی به اهداف تربیتی حکومت می دهند؛ اما در روش و محدوده این کارویژه و هدف حکومتی، اختلاف نظر دارند. ریشه این اختلاف در سه عرصه است: از لحاظ روشی، مدل افلاطوین تربیت، خطی و مدل امام خمینی(ره). تکاملی است؛ از لحاظ محتوایی، افلاطون به احکام عقلی بسنده می کند، اما امام(ره) به حس، عقل، قلب و وحی استناد می کند. در صحنه عمل نیز افلاطون حاکم دانا را متصدی اصلی تربیت می داند؛ در حالی که امام(ره) عوامل فردی، مدنی و حکومتی را در ذیل اراده الاهی موثر می داند.

    کلیدواژگان: نقش حکومت در تربیت، افلاطون، امام خمینی (ره)
  • عبدالرضا ضرابی صفحه 163
    «تربیت» از ریشه «ربو» به معنای تربیت و رشد جسمانی است. این واژه از ریشه «ربب»، به معنای تدبیر کردن و به کمال رساندن متربی است. آنچه در این نوشتار مد نظر است، معنای دوم است. «محبت» یعنی دوستی و دوست داشتن، محبت در این مقال محبت حق تعالی و اولیای الاهی است که مربی می تواند با فراهم کردن زمینه این نوع محبت در متربی، او را در مسیر کمال قرارداده، موجبات رستگاری وی را فراهم آورد. کسی که محبت الاهی و اولیای او را در دل دارد، همیشه خود را در محضر دوست می بیند و از گناه و معصیت اجتناب کرده و از هرگونه ناهنجاری خود را به دور می دارد. روایات ائمه معصومین(ع) و حالات و رفتار اولیای الاهی و پویندگان راه محبت، شاهد بر این مدعاست.
    کلیدواژگان: محبت، تربیت، محبت محوری، عشق
  • صفحه 189
|
  • Ali Naqhi Faqhihi, Fatemeh Rafii Moqhaddam Page 5
    In the view of the Qur’an, man enjoys a special kind of creation and psychological nature exclusive to him which distinguish him from other creatures. This distinction lies in psychological abilities, needs, goals, and characteristics which is common in all human beings and it prepares the grounds for their development and perfection. The present paper aims at investigating the educational reflections of a kind of self-knowledge which is emphasized by the Glorious Qur’an.The research uses a descriptive-analytical method. The Qur’anic verses concerned with human's psychological aspects and their influential role in education have been dealt with. The findings of the research show that man, according to Qur’an, enjoys the abilities that pave the way for education, and self–knowledge which strengthens them. Among the other educational effects of self–knowledge are: knowing the aim oflife and right choice, knowledge of God, proper development of way of thinking, creating internal change in the individual, and showing the individual practical direction which leads to the natural growth.
    Keywords: self, knowledge, psychological dynamism, psychological vulnerability, education
  • Reza Ali Nouroozi, Monirah Abidi Page 27
    The belief in intuitive knowledge provides a philosopher with a wide and deep insight. Allamah Tabatabai, by raising new and wider issues about this question, has gained a special position. According to him, intuitive knowledge is a basis and foundation for all sciences, without which people will have no access to any kind of knowledge. In his final analysis, he considers knowledge as restricted to intuitive knowledge, and regards acquired knowledge merely rational conventions. Such a belief will have deep effects on the different aspects of education including its features. Therefore, the present paper, in addition to exploring the philosophical aspect of intuitive knowledge, investigates its significances in education. The research method follows an analytical approach and its findings show the successive order of particular features in the education based on intuitive knowledge.
    Keywords: Allamah Tabatabaii, intuitive knowledge, education
  • Mohammad Sharif Taherpoor, Mohammad Reza Sharafi Page 53
    Today, clear understanding of sexual instinct has gained great importance. This has led to the development of many discourses in this domain. If we do not exhibit the Islamic discourse on sexual instinct as opposed to current discourses, the discourses of others will reflect their views on our society and cause a kind of value conflict among youth, family and society. Therefore, it is necessary to investigate Islamic sexual morality from various aspects. Accordingly, the present paper explains the ontological bases of sexual morals in Islam. The research uses a descriptive-analytical method.Some of the principles of sexual morals in Islam are: sacredness, knowledge of the limits, satisfaction, wisdom, device, purity and chastity, immunity, purposefulness, sexual appeal and conformity.
    Keywords: bases, ontology, sexual morality, Islam, youth, sexual instinct
  • Ali Hussienzade Page 77
    The present research investigates the effect of legitimate sexual relations on life satisfaction. One of the most important purposes of marriage is the mutual tranquility of spouses. This tranquility relies on several factors, the most distinct of which is legitimate sexual relations. The tranquility of matrimonial life results from legitimate sexual relations, or from the correlation between the two.The present paper aims at investigating the different kinds of sexual relations, preparing the psychological grounds for its impact on life satisfaction, the criteria for distinguishing legitimate sexual relations from illegitimate ones, pathology and preliminaries of making use of sexual relations and refraining from the harms of sexual relations. The research uses a descriptive–analytical method based on religious texts and psychological skills and techniques. The findings show that legitimate sexual relations have a significant role in the peaceful life and conformity of the spouses, sexual control and limiting it to matrimonial life, controlling leering, superiority of personality, and creating social immunity and security.Among the harmful things which pose risk to a person's peaceful life are: sexual inconsistency, one-dimensional view of it, improper limitations, confronting with one's sexual identity, reduction of sexual desire, and incorrect thought of sexual relations.
    Keywords: husband, matrimony, sexual relations, tranquility, harmony, satisfaction
  • Hassan Maleki, Abbas Ali Shameli, Mahdi Shokrollahi Page 105

    Children education about acts of worship is of special significance in educational system of Islam. Researches show that most of those who give little importance to worship and other religious obligations in adulthood do believe in religion and religious obligations, but such factors as parent's carelessness or inattention of doing religious obligations on time, youngster's inexperience and lack of practice in performing acts of worship in childhood, and their unawareness of the philosophy and significance of religious acts of worship have an important role in this regard. So far, our educational system has not actually been able to create such readiness in the students to enable them overcome this problem. To solve the problem, it is necessary to make the youngsters familiar with religious obligations and acts of worship, and their philosophy and merits that can be suitable withpuberty age. Parents and teachers, as the main individuals in charge of children education, should prepare the grounds for children to learn and perform some religious acts.The present paper investigates the necessity of religious education for children, the necessity of explaining the philosophy of religious obligations, and parent's responsibilities in this regard.

    Keywords: education, religious education, education about acts of worship, children
  • Yahyafouzi, Masoodkarimibeiranvand Page 133

    The present paper tries to show that Plato and Imam Khomeini, as two thinkers and philosophers of politics and education, though they have some different viewpoints, both believe in the active role of government in education, and they, unlike other thinkers, grant educational goals of government a metaphysical orientation. However, they have different opinion about the method and limits of this special task and governmental goal. This difference exist in three domains: regarding the method, Plato's model of education is linear but Imam Khomeini's model is evolutionary. Concerning the content, Plato prefers the intellectual (rational) judgments, but Imam Khomeini bases his view on sense, reason, heart, and revelation. In practice, according to Plato, a wise ruler is the proper one who is responsible for education, while Imam Khomeini believes that when individual, civil, and governmental factors come within God's desire, they are influential.

    Keywords: role of government in education, Plato, Imam Khomeini
  • Abdol Reza Zarabi Page 163
    "Tarbiat”, i.e. “education" is derived from the etymon "rabawa" meaning physical education and physical growth. This word is derived from the etymon "rababa" meaning to manage, and to take the trainee to perfection. The emphasis in this article is on the second meaning. "Love" means friendship and affection. Here it is meant the love of God, the Truth, and the love of God's friends. The trainer can put the trainee in the way of perfection by preparing the grounds to establish this kind of love in the trainee which can lead to salvation. When the trainee has the love of God and His friends in his heart, he always sees himself being observed by the Friend and refrains from committing any sin, disobedience, abnormality. This view is confirmed by the traditions of the fourteen Infallibles, manners and deeds of God's friends and followers the path of love.
    Keywords: love, education, love, oriented, affection