فهرست مطالب

پژوهشهای حقوقی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1389)

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1389)

  • 640 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/10
  • تعداد عناوین: 29
|
  • مقالات
  • دکتر عبدالله خدابخشی صفحه 13

    توصیف حقوقی به معنای تعیین جایگاه حقوقی موضوعات و مسایل و قرار دادن آنها ذیل عناوین حقوقی است. این توصیف در مورد خواسته که بخش مهم دعوای خواهان می‌باشد نیزاعمال می‌گردد. توصیف خواسته به این معناست که مقصود خواهان از طرح دعوا و عبارات و درخواستهای او معلوم گردد و اشتباه در بیان و عبارات، سبب مردود شدن دعوای او نشود. این مفهوم در حقوق ما ناآشنا است و دکترین حقوقی و رویه قضایی در این خصوص رویکرد روشنی ندارند. برای جبران بخشی از این نقص، در این نوشتار به بررسی این مساله مهم و اثر آن در تصمیمات دادگاه می‌پردازیم.

    کلیدواژگان: توصیف حقوقی، خواسته، دعوا، خواهان، رویه قضایی
  • علی رضایی صفحه 57

    کنوانسیون ارتباطات الکترونیکی آنسیترال، آخرین سند مدون در عرصه تجارت الکترونیکی به شمار می‌آید که می‌توان آن را استمرار روند هماهنگ‌سازی نظامهای حقوقی مختلف در این زمینه محسوب داشت. این کنوانسیون، که در 23 نوامبر 2005، به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده، تاکنون توسط کشورهای لبنان، سنگال، آفریقای مرکزی، چین، سنگاپور، سری‌لانکا، ماداگاسکار، سیرالیون، پاراگویه و روسیه، امضا شده ‌است. برخی دیگر از کشورها نیز ضمن اعلام قول مساعد مبنی بر امضای کنوانسیون، از آن حمایت کرده و بر اهمیت آن در عرصه تجارت الکترونیکی تاکید کرده‌اند. این مقاله، ضمن معرفی و پیشینه مختصر سند مذکور، به بررسی اصول، قواعد و استثناآت وارد بر آن، و تلاش انجام شده برای ایجاد حداکثر هماهنگی، در حقوق کشورها، در زمینه حقوق ارتباطات الکترونیکی، پرداخته است. در این بررسی، تلاش گردیده تا دیگر اسناد قانونی که در این زمینه وجود دارند، نیز مورد توجه قرار گیرد. در میان این بررسی، به تطبیق این اصول با مواد قانون تجارت الکترونیکی کشورمان، پرداخته شده و به منظور هماهنگی و رفع نقایص، پیشنهادها و راهکارهای عملی، نیز ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون قراردادهای الکترونیکی آنسیترال، ارتباطات الکترونیکی، بی طرفی فنی، حقوق تطبیقی و قانون تجارت الکترونیکی ایران
  • جواد صالحی صفحه 95

    امنیت جزء لاینفک کرامت و ارزش والای انسانی و اساس و پایه حیات جامعه بشری است. امنیت اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد امنیت، از چالشهای جدی فراروی دولتها می‌باشد؛ به نحوی که برای تامین آن به چاره‌اندیشی واداشته شده‌اند. دولتها، صرف‌نظر از گستره وسیع ابزارهای تامین امنیت اجتماعی، سعی کرده‌اند تا با تصویب قوانین، به تضمین آن بپردازند. دولت جمهوری اسلامی ایران نیز از این رویه پیروی کرده است. از این رو، مقنن تامین امنیت اجتماعی را در قوانین کیفری با مباحث؛ امنیت فردی، قضایی و حیثیت افراد دنبال کرده است تا حقوق کیفری، که دربرگیرنده حمایتها و ضمانت اجرا‌های کیفری است، هسته اصلی تنشها در سیاست جنایی امنیت محور باشد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت فردی، امنیت قضایی، امنیت حیثیت افراد، قوانین کیفری
  • سید یاسر ضیایی صفحه 115

    با اعلام استقلال یکجانبه پارلمان کوزوو در 17 فوریه 2008، تابعان جامعه بین‌المللی واکنشهای متضادی از خود بروز دادند که از اعلام حمایت رسمی و برپایی سفارت در پریشتینا پایتخت کوزوو تا محکومیت آن و تحریم کوزوو در نوسان بوده است. یکی از اشکال ابراز حمایت از اعلامیه‌های استقلال شناسایی آن است. تا به امروز (دسامبر 2010) تعداد 72 کشور کوزوو را شناسایی کرده‌اند[1] (69 کشور عضو سازمان ملل‌متحد و تایوان) و معدودی کشور نیز صریحا استقلال کوزوو را به رسمیت نشناخته‌اند[2]. بقیه کشورها در میان ‌این دو سر طیف قرار دارند. پس از جنگ 27 اوت 2008 در گرجستان نیز با شناسایی دو استان خودمختار گرجستان یعنی اوستیای جنوبی و آبخازیا توسط روسیه و سپس نیکاراگویه مواجه بودیم. ‌اینکه جایگاه شناسایی در حقوق بین‌الملل کجاست و شناسایی یا عدم شناسایی دارای چه آثاری در ارتباط با وضعیت کوزوو، اوستیای جنوبی و آبخازیا است موضوع بحث ‌این نوشتار است. این مقاله با ارایه و معرفی «دکترین بینابین» به شناسایی و اعمال آن در سه وضعیت مذکور، به حل اختلافات مربوط به پراکنش شناسایی کشورها برآمده است.

    کلیدواژگان: شناسایی، شخصیت حقوقی بین المللی، حقوق بین الملل، شرایط تشکیل کشور، کوزوو، اوستیای جنوبی، آبخازیا
  • رحمان عمروانی صفحه 145

    تعارض ادله اثبات دعوا یکی از موضوعات مبتلا‌به و کاربردی در نظام حقوقی هر کشور می‌باشد. موضوع اصلی که در این مقاله باید مورد بررسی قرار گیرد آن است که به عنوان مثال در تعارض کارشناسی با شهادت شهود، در تعارض شهادت با تحقیق محلی و یا در تعارض سند با کارشناسی کدامیک دارای ارزش اثباتی بیشتر و در نتیجه مقدم می‌باشد. به همین ترتیب هر یک از ادله اثبات دعوا ممکن است در تعارض با دلیل دیگر قرار گیرد. مهمترین هدف این مقاله، یافتن راه‌حلی قاعده‌مند در خصوص تعارض ادله اثبات دعوا در امور مدنی می‌باشد. در راستای نیل به این هدف ابتدا ادله اثبات دعوا را به دو دسته دلایل قانونی و دلیل اقناعی تقسیم نموده و سپس با ملاک قرار دادن شرایط چهارگانه تحقق تعارض،(یعنی وجود حداقل دو دلیل، تنافی و تکذیب یکدیگر، وحدت موضوع و حجیت فی‌النفسه)، در نهایت قواعد و راه‌حلهایی ارایه گردیده که با توجه به آنها، می‌توان به بررسی تعارض هر یک از دلایل نه‌گانه با ادله دیگر پرداخت. با دستیابی به این قواعد، در بسیاری از مواردی که در آنها ظاهرا تعارض وجود دارد، مشخص می‌گردد که در واقع تعارض مستقر وجود نداشته و به سهولت می‌توان راه‌حل آنها را پیدا نمود. همچنین در مواردی که بین دو دلیل تعارض مستقر و واقعی وجود داشته باشد، با استفاده از اصول و قواعد ارایه شده در این مقاله، می‌توان دلیل دارای ارزش اثباتی بیشتر و مقدم را تشخیص داد.

    کلیدواژگان: تعارض ادله، ارزش اثباتی، قدرت اثباتی، دلایل اقناعی، دلایل قانونی
  • یلدا مظفریان صفحه 175

    به محاکمه کشیده شدن جنایتکاران همواره آرمان جامعه بشری بوده است. در این راستا رعایت اصول مورد توجه در حقوق بین‌الملل کیفری بسیار اهمیت یافته است. این امر حاکی از ضرورت رعایت اصول یک دادرسی عادلانه می‌باشد و این اصول با موازین حقوق بشر گره خورده است. محاکمه سران حزب بعث و عاملان ترور رفیق حریری به عنوان مهمترین محاکماتی که در سالهای نخستین قرن بیست و یک انجام می‌گیرد، نیز نیازمند رعایت اصول مذکور است. روشی که در تدوین اساسنامه‌های دادگاه عالی عراق و دادگاه ویژه لبنان به کار گرفته شده، حاکی از تاثیر شگرف ادبیات حقوق بین‌الملل کیفری حتی در میان کشورهای خاورمیانه است که نظام داخلی حقوقی‌شان بر مبنای قواعد اسلامی پیاده شده است. این در حالی است که رسیدگی به جنایات بین‌المللی و تروریسم در این نقطه از جهان تا پیش از این بی‌سابقه بوده است، این امر حاکی از فراگیر شدن حقوق بین‌الملل کیفری در اقصی نقاط جهان می‌باشد.‌

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل کیفری، دادگاه عالی کیفری عراق، دادگاه ویژه لبنان، اصول دادرسی عادلانه
  • بورس اوراق بهادار در حقوق ایران و دیگر کشورها
  • محمد نوروزی صفحه 203

    دگرگونیهایی که در دهه‌های اخیر در وضع روابط اقتصادی افراد جامعه رخ داده، دانشمندان مکتب حقوق و اقتصاد را به سوی ایجاد تحول در حقوق قراردادها، در راستای حمایت از اقشار ضعیف‌تر روابط اقتصادی، سوق داده است. یکی از عرصه‌های تغییر در حقوق قراردادها پردازش نظریه تعهد به دادن اطلاعات در بورس است که اگر چه هدف اولیه آن حمایت از سرمایه‌گذاران عادی بازار اوراق بهادار است اما به طور غیرمستقیم منجر به کسب اعتبار برای شرکتهای حاضر در بورس و کاهش هزینه‌های مبارزه با تقلب در بازار اوراق بهادار شده است. نظریه مذکور به گونه‌ای طراحی شده است که موجب افشای جزییات گسترده‌ای در مورد شرکتهای بورسی می‌گردد. مقاله حاضر ابتدا به شناخت مبانی نظری تعهد به دادن اطلاعات در بورس پرداخته و سپس در صدد بیان اصول حاکم بر اجرای این تعهد می‌باشد.

    کلیدواژگان: اعتبار شرکت، تقلب در بازار، حمایت از سرمایه گذار، کارآمدی بازار، اصول افشاء، بورس، اطلاعات
  • دکتر سیدالهام الدین شریفی، شقایق بهشتی صفحه 213

    در راستای حمایت از اعتبار و امنیت بازار سرمایه و مقابله با استفاده نامناسب از اطلاعات محرمانه در معاملات اوراق بهادار، در دستورالعمل اتحادیه اروپا ممنوعیتهای تحصیل یا انتقال اوراق بهادار مبنی بر اطلاعات محرمانه، افشاء اطلاعات و توصیه و ترغیب دیگران به معامله با استفاده از اطلاعات محرمانه، برای دارندگان اطلاعات مقرر گردیده است. در نظام حقوقی ایران قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384 در راستای جبران سالها خلا قانونی در خصوص موضوع با رویکردی کیفری نسبت به تخلفات بازار سرمایه، تنها دو نوع ممنوعیت استفاده از اطلاعات محرمانه و فراهم نمودن موجبات افشاء و انتشار اطلاعات را با عباراتی کلی و اجمالی مورد تصریح قرار داده است. در این مقاله سابقه تاریخی موضوع و سپس ممنوعیتهای قابل اعمال بر دارندگان اطلاعات در مقررات اتحادیه اروپا و نظامهای حقوقی کشورهای انگلیس، فرانسه و ایران بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: معاملات اوراق بهادار، اطلاعات محرمانه، دارندگان اطلاعات
  • غلامعلی میرزایی منفرد صفحه 233

    برای این که بتوان بازار اوراق بهادار را یک بازار عادلانه، منصفانه و شفاف معرفی کرد، لازم است همه فعالان بازار سطح دسترسی یکسانی به اطلاعات شرکتها داشته باشند و داد و ستد اوراق بهادار بر مبنای اطلاعاتی باشد که به طور یکسان برای عموم از کانال رسمی منتشر شده است. آن چه موجب جرم‌انگاری «معامله متکی بر اطلاعات نهانی» و تعیین مجازات کیفری برای مرتکب آن شده، از یک طرف خیانت در امانتی است که نسبت به اطلاعات در اختیار صورت گرفته، و از طرف دیگر اضرار به سایر فعالان بازار است که به دلیل عدم آگاهی از آن اطلاعات، اقدام به خرید سهام در قیمت بالا و یا فروش در قیمت پایین نموده‌اند. ضمن این که مبادرت به داد و ستد مبتنی بر اطلاعات نهانی، اعتماد و اطمینان سایر افراد به بازار را سلب کرده و به اعتقاد به سلامت و صحت کارکرد و شرایط داد و ستد‌ها خدشه وارد می‌کند. لذا با عنایت به نوین بودن این عنوان مجرمانه، مقاله حاضر را به بررسی حقوقی و تحلیل جوانب مختلف آن اختصاص داده‌ایم.

    کلیدواژگان: سازمان بورس و اوراق بهادار، اطلاعات نهانی، دارندگان اطلاعات نهانی، مبانی جرم انگاری، عناصر تشکیل دهنده
  • دکتر وحید اشتیاق صفحه 257

    توسعه اقتصادی نیازمند واحدهایی از سرمایه‌های متراکم است. امروزه بازارهای اوراق بهادار نقش جمع‌آوری سرمایه و ایجاد سرمایه‌های متراکم را برعهده دارند و توسعه اقتصادی کشورها در گرو کارآیی این بازارهاست. به علاوه این بازارها به مهمترین پشتوانه اقتصاد و نظام پولی کشورها تبدیل شده‌اند و نشاط آنها برای سلامت اقتصاد کشور حیاتی است. از طرفی مهمترین خطری که این بازارها را تهدید می‌کند و می‌تواند آنها را مختل سازد برهم خوردن امنیت است که می‌تواند به خروج سرمایه‌گذاران از بازار و در نتیجه سقوط ارزش این اوراق و ضعف اقتصاد کشور بینجامد. حفاظت از سرمایه‌گذاران در برابر تقلب افرادی که سود خود را خارج از قواعد بازار می‌جویند برای تامین امنیت این بازارها فوق العاده اهمیت دارد و کوتاهی دستگاه قانون‌گذاری و دولت در این زمینه قابل قبول نیست و شایسته است آنها پیش از متقلبان نسبت به شناسایی راه های تقلب در بازار و جلوگیری از آنها و اتخاذ واکنشهای مناسب در برابر آنها اقدام کنند و از متقلبان عقب نیفتند چرا که تاخیر در این امر می‌تواند برای اقتصاد کشور هزینه زیادی داشته باشد. استفاده از تجارب سایر کشورها می‌تواند این مسیر را کوتاه‌تر کرده وصول به آن را تسهیل کند. در این میان اطلاع از تجارب و دستاوردهای بازار اوراق بهادار ایالات متحد امریکا به عنوان بزرگترین و یکی از توسعه‌یافته‌ترین نمونه‌ها می‌تواند برای قانون‌گذار، حقوقدانان، و دست‌اندرکاران بورس ایران مفید باشد تا با در نظر گرفتن مقتضیات خاص کشورمان به راه حلهای مناسب دست پیدا کنند. آنچه از شیوه‌های تقلب در اوراق بهادار در ایالات متحد امریکا شناسایی شده و به دنبال واکنش مناسب آن گشته‌اند هزینه‌هایی را برای آنان به دنبال داشته است که ما می‌توانیم از تحمل دوباره این هزینه‌ها اجتناب کنیم. در این مقاله ضمن آشنایی مختصری با نظم حقوقی حاکم بر این بازار، به برخی از روش های متقلبانه‌ای که در این نظم حقوقی با آنها برخورد شده است نگاهی خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: اوراق بهادار، بورس، بازار اوراق بهادار، تقلب در بورس، تقلب در اوراق بهادار، جرایم بورس سهام، تقلب در معاملات سهام، حقوق ایالات متحد امریکا، جرایم یقه سفید
  • علیرضا محمدی صفحه 285

    بازار اوراق بهادار جایگاهی برای جذب سرمایه‌های خرد و هدایت آن به سمت سرمایه‌گذاری‌های کلان با هدف رشد و توسعه اقتصادی کشورهاست. انجام معاملات در این بازار چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی، تابع قواعد خاص خود می‌باشد که با نظام داد و ستد‌های سنتی تفاوت بسیار دارد. با عنایت به حجم قابل ملاحظه جابه‌جایی سرمایه ناشی از تعداد کثیر معاملاتی که روزانه در این بازار صورت می‌پذیرد ایجاد سلامت و امنیت برای سرمایه‌گذاران در این بازار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. لذا سعی شده است قوانین مختلفی برای مقابله با سوءاستفاده‌های احتمالی که در جریان انجام معاملات اوراق بهادار واقع می‌شود وضع گردیده و ضمانت اجراهای مدنی و کیفری در نظر گرفته شود. یکی از سوءاستفاده‌های احتمالی که در بازار اوراق بهادار رخ می‌دهد انجام معامله اوراق بهادار با استفاده از اطلاعات نهانی است که انجام اینگونه معاملات در قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1384، جرم شناخته شده و ضمانت اجرای مدنی و کیفری برای آن در نظر گرفته شده است. هدف از این مقاله نقد و بررسی آراء قضایی‌ای می‌باشد که در خصوص اینگونه معاملات بعد از تصویب قانون فوق‌الذکر صادر گردیده است. علیرغم تلاش در خصوص یافتن آراء متعدد در این خصوص، ظاهرا فقط دو رای قضایی در این مورد صادر شده و پس از طی مرحله تجدیدنظر قطعیت یافته است. در این مقاله به نقد و بررسی آن دو رای خواهیم پرداخت. به طور خلاصه در خصوص بررسی انجام شده در این آراء می‌توان گفت که قضات در این دو رای هیچ اشاره‌ای به اینکه شخص معامله‌کننده اوراق بهادار با استفاده از اطلاعات نهانی، دارنده اصلی و اولیه اطلاعات بوده یا دارنده ثانویه اطلاعات، ننموده‌اند. رسیدگی به این مطلب در آراء، بسیار مهم و دارای تبعاتی است. زیرا اگر شخص معامله‌کننده اوراق بهادار با استفاده از اطلاعات نهانی دارنده ثانویه آن اطلاعات باشد، قاضی دادگاه باید دارنده اولیه را از باب افشاء اطلاعات نهانی که خود جرم مستقلی است محکوم نماید. در یکی از دو رای مورد نقد خواهیم دید که شخص معامله‌کننده دارنده ثانویه اطلاعات است و قاضی او را به دلیل انجام معامله اوراق بهادار با استفاده از اطلاعات نهانی محکوم می‌نماید، و نکته جالب اینکه دارنده اولیه را از باب معاونت در اجرای جرم محکوم می‌کند که با توضیحات فوق می‌بایست دارنده اولیه به دلیل افشای اطلاعات نهانی مورد تعقیب قرار می‌گرفت که قاضی محترم هیچ توجهی به ارتکاب این بزه مستقل نداشته‌اند. در این مقاله، این دو رای با نگاهی دقیق و موشکافانه و با توجه به همه جنبه‌های ارتکاب جرم معامله اوراق بهادار با استفاده از اطلاعات نهانی مورد نقد و بررسی قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: معامله اوراق بهادار، اطلاعات نهانی، رویه قضایی، بورس، ضمانت اجرای کیفری
  • حسین قربانیان صفحه 303

    هدف از نگارش پژوهش حاضر، آن است که مسوولیت مدنی کارگزاران، از حیث ساختار اختلافات فعالان بازار، به ویژه کارگزاران بورس در بازار سرمایه بررسی شود. از اینرو، در وهله اول، به مسوولیت مدنی کارگزاران بورس، در قبال اشخاص دیگر، با توجه به مقررات و ضوابط حاکم موجود در بازار، پرداخته شده و در بخش دیگر شناخت مراجع صالح جهت حل و فصل اختلافات بین فعالان حرفه‌ای بازار و شیوه طرح دعاوی مرتبط به موجب قانون بازار بورس اوراق بهادار، مورد بررسی و احصاء قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، مسوولیت قراردادی، قلمرومسوولیت اجرای تعهد، تخلف ازاجرای تعهد، کارگزار بورس
  • محدثه فریدون، دکتر کوروش کاویانی صفحه 341

    امروزه یکی از مشکلات مبتلابه سرمایه‌گذاران در حوزه بازار اوراق بهادار، وقوع معاملات فضولی توسط کارگزاران معتمد آنان است. از نظر حقوقی معاملات فضولی اوراق بهادار با سایر معاملات وجوه تمایز بسیاری دارند مثلا برای احراز «قبول» مالک، امارات متفاوت و قابل بحثی وجود دارد که با معاملات سایر اموال متفاوت است. هم چنین در صورتی که مالک، معامله فضولی را با قاطعیت رد نماید با توجه به سرعت در معاملات و عدم امکان تغییر در سیستم، نمی‌توانیم سهام معامله شده را جابه‌جا نموده و از اصیل پس بگیریم. بنابراین باید از نظر حقوقی راه حل مناسبی برای جبران همه جانبه خسارات مالک پیدا نماییم تا هم با اصول و قواعد حقوقی هم خوانی داشته باشد و هم پاسخگوی نیاز سرمایه‌گذاران بازار اوراق بهادار باشد. در این خصوص، این مقاله با تمرکز بر آرای هیات داوری که مرجع تخصصی رسیدگی به این اختلافات است و با استناد به قواعد حقوقی، به بررسی احکام جاری در این خصوص می‌پردازد. هم چنین در مورد چگونگی جبران ضرر مالک در حالت افول قیمت سهام معامله شده و بسته شدن نماد سهام مذکور، مباحثی مطرح گردیده است.

    کلیدواژگان: معامله فضولی، کارگزار، هیات داوری، اوراق بهادار
  • مریم ابراهیمی صفحه 367

    توسعه کشورهای اسلامی، ایجاد نیازهای جدید و کامیابی نسبی تیوری بانکداری اسلامی، اندیشمندان مسلمان را به فکر طراحی ابزارهای مالی اسلامی انداخت. قابلیتهای عقود اسلامی و تجربه بازارهای مالی متعارف[1] موجب شد تا در مدت ‌زمان کوتاهی انواعی از ابزارهای مالی اسلامی، طراحی و برای اجرا پیشنهاد شوند. گرچه همه ابزارهای مالی اسلامی، تمامی معیارهای لازم فقهی، حقوقی و اقتصادی را ندارند لیکن برخی از آنها در عین رعایت ضوابط شرعی، قابلیتهای بالای عملیاتی و توجیه اقتصادی را دارند. مقاله حاضر در‌صدد است به معرفی صکوک، یکی از ابزارهای مالی اسلامی، با تاکید بر صکوک اجاره بپردازد. در این ابزار، ناشر اوراق اجاره، با واگذاری آنها به مردم، سرمایه‌های آنان را جمع‌آوری می‌کند و با استفاده از منابع جمع‌آوری شده و به وکالت از سرمایه‌گذاران، اموال منقول یا غیرمنقول مورد نیاز دولت، موسسه‌های وابسته به دولت و بخش خصوصی را خریداری کرده و آن‌گاه طی قرارداد اجاره عادی یا اجاره به شرط تملیک به آنان وا‌گذار می‌کند. موفقیت نسبی سایر کشورهای اسلامی در استفاده از این ابزار و تصویب قوانین و مقررات مرتبط در داخل کشور که موانع انتشار صکوک اجاره را کاهش می‌دهند، این انتظار را ایجاد کرده است که در آینده‌ای نه چندان دور، اوراق اجاره ابزاری مناسب برای تامین مالی پروژه‌های دولتی و بخش خصوصی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوراق (اجاره)، صکوک (اجاره)، ابزار مالی، بانی، نهاد واسط، سرمایه گذاران
  • صالح یمرلی صفحه 397

    هیات داوری مذکور در قانون بازاراوراق بهادارمصوب1384 با ماهیت اجباری به عنوان مرجع شبه قضایی به اختلافات بازار اوراق بهادار رسیدگی می‌کند. دو نوع صلاحیت برای هیات داوری پیش‌بینی شده است که یکی صلاحیت اشتراکی و دیگری صلاحیت اختصاصی است. قبل از رسیدگی هیات داوری، باید الزاما اختلاف مطروحه به کانونهای ذیربط جهت سازش ارجاع شود و در صورت عدم حصول سازش، هیات داوری رسیدگی خود را آغاز می‌کند. ساختار، تشریفات، نحوه رسیدگی و صدور رای جهت داوری اختلافات، هیات را بیش از پیش به مراجع قضایی نزدیک می‌کند.

    کلیدواژگان: هیات داوری، بازار اوراق بهادار، کانون، داوری اجباری، مرجع شبه قضایی
  • دکتر ابراهیم عبدی پورفرد، دکتر محمدباقر پارسا پور، علیرضا رجب زاده صفحه 409

    به موجب ماده 36 قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال 1384 حل اختلافات دست‌اندرکاران بورس و سایر اشخاص ناشی از فعالیت حرفه‌ای آنها، در صلاحیت انحصاری هیات داوری بازار اوراق بهادار قرار گرفته است. در خصوص این نوع داوری مسایل مهمی قابل طرح است که مهمترین آنها حدود صلاحیتهای مختلف و ماهیت حقوقی عملکرد این هیات است. صلاحیت این هیات نسبت به سابق گسترده‌تر شده و امکان تداخل در صلاحیت هیات داوری با صلاحیت هیات مدیره سازمان یا دادگاه های دادگستری وجود دارد. در مواردی صدور حکم به جبران خسارت علیه مشاوران حقوقی ناشران اوراق بهادار نیز امکان‌پذیر است. ماهیت حقوقی هیات داوری بورس نیز به دلیل فقدان شرایط عمومی داوری از جمله اختیاری بودن داوری و انتخابی بودن داوران، با داوری اصطلاحی متفاوت و دارای تشابه اسمی است. علاوه بر آن این هیات به لحاظ فقدان شرایط، مرجع قضایی نیز محسوب نمی‌گردد و به نظر می‌رسد که با مراجع اختصاصی غیردادگستری شباهت داشته باشد.

    کلیدواژگان: اوراق بهادار، هیات داوری، ماهیت، صلاحیت
  • دکتر محمد سلطانی صفحه 437

    قواعد حاکم بر تشکیل شرکتهای سهامی عام پس از تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در اول آذر ماه 1384 دچار تحول اساسی شده است. شرکتهای سهامی عام که با ویژگی انتشار آگهی پذیره‌نویسی و جمع‌آوری سرمایه از عموم از دیگر شرکتها متمایز می‌شوند پیش از تصویب این قانون و تحت حاکمیت لایحه اصلاحی قانون تجارت، جز آنچه به مرجع ثبت شرکتها مربوط بود، نیاز به اخذ مجوز خاصی جهت تشکیل و ثبت نداشتند. اما طبق مقررات قانون بازار اوراق بهادار، هرگونه تاسیس شرکت سهامی عام منوط به اخذ مجوز قبلی از سازمان بورس و اوراق بهادار شده است و مرجع ثبت شرکتها فقط پس از اعلام موافقت سازمان و با رعایت سایر مقررات اجازه انتشار اعلامیه پذیره‌نویسی را صادر می‌کند. به علاوه، سازمان بورس و اوراق بهادار نحوه عرضه اوراق بهادار و استفاده از وجوه تادیه شده را نیز مورد بررسی قرار داده و ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شرکتها پس از صدور تاییدنامه توسط سازمان صورت می‌پذیرد. این ترتیب به منظور نظارت بر نحوه جمع‌آوری وجوه از عموم و با هدف تضمین شفافیت و صحت اطلاعات عرضه شده به مردم و ارایه یک ارزیابی صحیح و روشن از صرفه اقتصادی طرح موضوع شرکت صورت می‌پذیرد.

    کلیدواژگان: تشکیل شرکت سهامی عام، پذیره نویسی، عرضه عمومی، اوراق بهادار، قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، سازمان بورس و اوراق بهادار
  • دکتر محسن صادقی صفحه 459

    موافقت‌نامه عمومی تجارت خدمات (گتس)، به عنوان یکی از مهمترین موافقت‌نامه‌های سازمان جهانی تجارت، حاوی یک سلسله اصول و تعهدات در حوزه خدمات بازار بورس اوراق بهادار[1] است که بر کشورهای متقاضی الحاق به این سازمان تحمیل می‌شود و این کشورها مکلفند تا ساختار حقوقی و اقتصادی خود را در بخش خدمات بورس، با اصول گتس سازگار سازند. گتس علاوه بر اصول غیرقابل انعطاف، حاوی برخی اصول انعطاف‌پذیر است بدین معنا که گروه مذاکراتی کشورهای متقاضی می‌توانند در زمان مذاکرات الحاق، معافیتها و استثناآتی را بر این اصول بار نمایند. ایران نیز به عنوان عضو ناظر سازمان جهانی تجارت مکلف است تا از هم اکنون مغایرتهای حقوقی خود در بخش بازار بورس را شناسایی کند و تدابیر لازم را برای رفع این مغایرتها اتخاذ نماید. با عنایت به اینکه در حقوق ایران، برخی مقررات بورس با اصول گتس مغایرت دارند و این موضوع حیاتی تاکنون در ادبیات حقوقی ما مورد نقد و بررسی تحلیلی و تطبیقی قرار نگرفته است از این رو در این مقاله می‌کوشیم تا پس از بیان اصول گتس در بخش بورس و بیان تجربه چند کشور تازه ملحق شده، اهم قوانین مغایر را بررسی کرده، راهکارهای روشنی را به قانون‌گذار جهت اصلاح قوانین و پیشنهادهای کاربردی را به گروه مذاکراتی ایران جهت تحصیل امتیاز به نفع کشور در زمان مذاکرات الحاق ارایه دهیم.

    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، گتس، خدمات بورس اوراق بهادار، حقوق ایران
  • دکتر آرامش شهبازی صفحه 485

    بازار بورس سهام و اوراق بهادار اصولا چارچوبی ملی دارد، به این معنا که سهام شرکتهای داخلی در چنین بازاری مورد معامله قرار می‌گیرد. با وجود این جهانی‌شدن، ایتلاف و یکپارچگی در سطح بین‌المللی، همچنین پیشرفتهای فناورانه، انگیزه‌هایی مختلف برای ادغام بورسهای ملی سهام و تشکیل بورسهایی فراملی فراهم ‌آورده ‌است. بر این اساس لازم است تا فهرستی از بورسهای سهامی ادغامی، شرایط عمومی اوراق بهادار مانند نقدینگی و نحوه مبادلات آنها به منظور اطمینان از رعایت حداقل استاندارهای بین‌المللی تنظیم و مورد توجه قرار گیرد. از حیث حقوق رقابت، ادغام بورسهای سهامی از یکسو می‌تواند به افزایش هزینه‌ها، دیجیتالی شدن بازار سهام و یکدستی آن بینجامد و در مقابل گاه کاهش کارایی سرویسهای ادغامی را به همراه خواهد داشت. در این مقاله ضمن اذعان به مسایل متعدد مطرح در این زمینه، عمدتا بر ایده ضرورت توجه به تحقق یک بازار جهانی بورس، چالشها و راهکارهای قابل طرح، از جمله پیش‌شرطهای لازم برای ادغام، ظرفیتهای مورد نظر و نتایج و پیامدهای این امر، به اختصار نظر خواهیم ‌افکند.

    کلیدواژگان: بورس، ادغام، سهام، اوراق بهادار، بازار بورس جهانی
  • نقد و معرفی
  • عبدالله عابدینی صفحه 499

    انتظار جهان حقوق بین‌الملل پس از حدود دو سال در خصوص یکی از مهم‌ترین و بحث برانگیزترین موضوعات حقوق بین‌الملل، یعنی، جدا شدن و مسایل حواشی آن مانند شناسایی، به سر آمد. دیوان بین‌المللی دادگستری در تاریخ 22 ژوییه 2010 نظریه مشورتی خود را در خصوص «همخوانی اعلامیه استقلال نهادهای موقت خودمختار کوزوو با حقوق بین‌الملل» صادر نمود. در واقع، انتظار این بود که پس از صدور نظرات مشورتی «مشروعیت تهدید یا کاربرد سلاحهای هسته‌ای» و «آثار حقوقی ساخت دیوار حایل در سرزمینهای اشغالی فلسطین»، این نظریه دارای آثار مهم‌تری نسبت به دو نظریه پیش از خود باشد. زیرا مساله جدایی در حقوق بین‌الملل دامنگیر بسیاری از کشورهای جهان اعم از توسعه یافته و در حال توسعه است و مستقیما با سنگ بنای حقوق بین‌الملل یعنی حاکمیت، در کشاکش است. اما متاسفانه، دیوان در بخش اجرایی نظریه با 10 رای در مقابل 4 رای چنین اظهار داشت که صدور اعلامیه استقلال در تاریخ 17 فوریه 2008، حقوق بین‌الملل را نقض نکرده است. در نتیجه، پذیرش آن اعلامیه ناقض هیچ‌یک از قواعد قابل اعمال حقوق بین‌الملل به شمار نمی‌آید. از همین رو، صدور نظریه مشورتی کوزوو موجب یاس و ناامیدی بسیاری از حقوقدانان در سرتاسر جهان شد. چرا که دیوان به طرح حقایقی پرداخت که بدیهی بودند و از این حقایق، نتایجی به دست آورد که مغایر با آنها به حساب می‌آیند. از طرفی دیگر، از سوی اکثریت قضات، توجه شایانی به اصل حاکمیت و تمامت ارضی صورت نگرفت. دیوان با این نتیجه‌گیری نه تنها موجب به چالش کشیدن پرسش مجمع عمومی و پیش فرضهای آن شد بلکه زنگ خطری را برای نظم حقوقی بین‌المللی به صدا درآورده است. نهادی که در چارچوب اهداف و سایر نهادهای سازمان ملل، خود را حافظ صلح و امنیت بین‌المللی خطاب می‌کند.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، دیوان بین المللی دادگستری، نظریه مشورتی، اعلامیه استقلال کوزوو، صلاحیت، صلاحدید، پرسش مجمع عمومی
  • زینب پورخاقان صفحه 527

    از 31 ماه مه تا 11 ژوین 2010 در کامپالا پایتخت اوگاندا اولین کنفرانس بازنگری اساسنامه رم برگزار شد. یکی از موضوعاتی که در جریان این کنفرانس مطرح شد، تعریف تجاوز و مشخص ساختن شرایط اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین‌المللی در رسیدگی به جنایت تجاوز بود. در خصوص تعریف جرم تجاوز، دولتهای حاضر در اجلاس بازنگری موافقت کردند که مفاد قطعنامه 3314 مجمع عمومی سازمان ملل متحد مصوب 14 دسامبر 1974 مبنا قرار گیرد و در خصوص اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین‌المللی، کنفرانس توافق کرد که وضعیت مربوط به ارتکاب تجاوز، فارغ از عضویت کشور ذیربط در اساسنامه دیوان، بتواند طبق فصل هفتم منشور ملل متحد از طریق شورای امنیت به دیوان کیفری بین‌المللی ارجاع شود.

    کلیدواژگان: تجاوز مسلحانه، جنایت تجاوز، دیوان کیفری بین المللی، شورای امنیت، کنفرانس کامپالا، قطعنامه تعریف تجاوز
  • نسرین طباطبایی حصاری صفحه 543

    افزایش آمار حوادث رانندگی از یک سو و لزوم حمایت از زیان‌دیدگان این حوادث و جبران خسارات وارد بر آنان سبب شده است تا اکثر نظامهای حقوقی قواعد عام موجود در حوزه مسوولیت مدنی را جهت انتظام این حوزه خاص کافی ندانند و با پیش‌بینی مسوولیت نوعی برای دارندگان وسایل نقلیه و اجباری نمودن پوشش بیمه‌ای این مسوولیت و پیش‌بینی طرحهای تکمیلی بیمه‌های اجباری در جهت پر کردن خلاهای موجود گام بردارند. در حقوق ایران نیز مقنن در سال 1347 به منظور دستیابی به اهداف فوق‌الذکر «قانون بیمه اجباری مسوولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث» را تصویب نمود. لیکن با گذشت چهل سال از اجرای قانون مزبور و پاسخگو نبودن آن به مسایل اجتماعی و نیازهای امروز سبب شد در سال 1387 مقنن در جهت اصلاح قانون مزبور برآید. موضوع مقاله حاضر، نقد و بررسی قانون جدید در مقایسه با قانون پیشین و تحلیل احکام مقنن در قانون جدید با لحاظ فلسفه وجودی نهاد بیمه اجباری مسوولیت در حوزه حوادث رانندگی است.

    کلیدواژگان: بیمه اجباری، مسوولیت نوعی، دارنده وسایل نقلیه، جبران خسارات زیاندیده
  • سوره صادقی صفحه 567
  • دکتر نادر ساعد صفحه 585

    قطعنامه 1929 شورای امنیت، پرده‌ای دیگر از نبرد سنتی حق و قدرت در نظام بین‌المللی است؛ نبردی که هشت سال از رسیدگیهای شورای حکام و پنج سال از دستورکار شورای امنیت را عینیت بخشیده و هر از چندگاهی در قالب گزارش مدیرکل، بیانیه رییس، قطعنامه شورای حکام و یا شورای امنیت چهره حقوق وضعی به خود گرفته، بازتولید این نبرد را محملی برای تکاپوی دو جریان حفظ/وضع قواعد حقوقی قرار داده است؛ جریانی که چون طرفین آن را قدرتهای هسته‌ای (و متحدین) و دولتهای غیرهسته‌ای تشکیل می‌دهند، خود به پهنه‌ای برای تقابل شدید تفکرهای سیاسی معاصر دولتی در باب نظم بانی/ نظم‌سازی؛ حفظ ساختار/ساختارشکنی، حفظ وضع موجود/عادلانه‌سازی روابط بین‌المللی تبدیل شده است. تحلیل نقطه‌ای و جزیی قطعنامه 1929 شورای امنیت، هرچند نتایجی ملموس‌تر و کاربردی در پی دارد اما قاصر از تولید راهبرد است. در این نوشتار، به قرار دادن این مصداق در گستره کلان تعارض منافع دودسته از دولتها (امریکا و سه دولت اروپایی عضو گروه 6 به نمایندگی قدرتها؛[1] و ایران به نمایندگی جهان سوم غیرهسته‌ای)،[2] چرایی مفاد این قطعنامه و مواضع ایران را قابلیت درک راهبردی بخشیده است. صد البته که این نوشتار تنها متضمن محورهایی موجز و انتخابی از این سند پردامنه و پیچیده است.

    کلیدواژگان: قطعنامه 1929، شورای امنیت، حقوق هسته ای، پرونده هسته ای ایران، حقوق بین الملل، منشور ملل متحد
  • ششمین دوره مسابقات شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری (تابستان و پاییز 1389) Moot Court Competition
    سعید فرهادنیا، اسماعیل تاور، علی اکبر سیاپوش صفحه 607
  • فراخوان موضوع ویژه شماره 19
    صفحه 612
  • فراخوان موضوع ویژه شماره 20
    صفحه 613
  • اشنایی با وب سایت موسسه شهر دانش و مزایای عضویت در آن
    صفحه 614
  • آثار منتشر شده توسط موسسه مطالعات و پژوهشهای حقوقی شهر دانش
    صفحه 616
|
  • Abdollah Khodabakhshi Page 13

    Legal description is to place the different subjects and issues under the proper Legal title. To describe the claim in proper manner, the intention of the claimant should be cleared, the terms and the conditions should be crystallized and any mistakes may cause to rejection of the claim. There are some obscurities in the legal description of the claim in the law and practice in Iran's legal system.In thisarticle we will analysis the challenges and problems of the legal description of the claim in Iran's Law and practice.

    Keywords: Claim, Claimant, Jurisprudence, Legal Proceedings
  • Ali Rezaee Page 57

    UNCITRAL Electronic Communication Convention is the last codified doucument in electronic commerce area that may treat as continuing process of harmonization of different legal systems in this ground. This Convention adopte by the United nations General Assembly on 23 November 2005. Until now, it has been signed by Lebanon, Senegal, Central African Republic, China, Singapore , SriLanka, Madagascar, Sierra Leone, Paraguay and Russian Federation. Some of Countries also, promise to sing this convention, protected by this and put emphasis on its importance in electronic commerce area.This paper, in addition to introduce definition and background of this document, analyze the principles and rules and exclusion of it and advantage to international trade and great efforts that conduced for creation of utmost harmonization of different systems of law in context of electronic communications law .In this essay, was attempted that consider most of concerned legal documents. In the middle of this query, corresponded articles of electronic commerce act of our country with articles of convention and in order to harmonization and removal of defects, has introduced suggestions and actual guidelines.

    Keywords: UNCITRAL Electronic Contracts Convention, Electronic Communications, Technological Neutrality, Comparative Law, Iranian Electronic Commerce Act [IECA]
  • Javad Salehi Page 95

    Security is an important element to well protect of the rights and dignity of the humankind.Social security as a part of security brings many new challenges for the States. Therefore the States have great concerns about providing the proper social security by ratifying and ensuring the proper rules and regulations. In this essay we will analysis different aspects of the social security in realm of criminal law.

    Keywords: Social security, Individual Security, Judicial Security, Criminal law, Reputation
  • Seyed Yaser Ziaee Page 115

    After the unilateral declaration of independence of Kosovo Parliament in February 17, 2008 the contradictory responses of the subjects of international community arose, which fluctuate from declaration of official support and instituting of embassy in Pristina – Capital of Kosovo- to convicting it and imposing sanction on it. One Way to inform support of these kinds of independence is to recognize it. Until now (August 2010) 70 states have recognized Kosovo, albeit less of them explicitly rejected to recognize it. Other states are alongside of this spectrum. We witnessed recognition of two autonomous provinces of Georgia namely South Ossetia and Abkhazia by Russia and then Nicaragua after the war in Georgia in August 27, 2009. In this paper we will analysis the status of recognition in international law and what are legal effects of the recognition of Kosovo, South Ossetia and Abkhazia. This article with proposing and introducing of the Doctrine of Recognition and applying it in these three situations tries to solve the problems of adverse recognition of States.

    Keywords: recognition, International Legal Personality, International Law, Elements of Statehood, Kosovo, South Ossetia, Abkhazia
  • Rahman Amrevani Page 145

    Conflict of evidence is one of the main and useful subjects at legal system of any countries. The main question which must be considered in this article, is for example in the situation of conflict between expert opinion and testimony, or conflict of testimony and hearsay or conflict of document and expert opinion, which one has more probative value and as a result will be taken priority. The main purpose of this article is to find a formula solution as to the Conflict of evidence in civil action. For this purpose first of all the evidence has been divided into legal evidence and persuasive and next by regarding to the necessary condition of contradiction, namely existence of at least two evidence, mutual incompatibility and rebut each other, unity of matters and probative validity, finally some rules and solution has been propounded through which we can solve the problems of contradiction between evidence.

    Keywords: Conflict of Evidence, probative value, Probative Power, Persuasive Evidence, Legal Evidence
  • Yalda Mozafarian Page 175

    The trial of famous criminals has been always one important objective for human society. In order to achieve this objective we need to obey the international criminal principles which include principles of a fair Trial and human rights. That is why the trial of saddam Hussein and the accused of Hariri's accused prosecution are important. The Hariri's case is especially different from other international cases; this is because of the fact that the jurisdiction of this tribunal is for terrorisms acts while the jurisdiction of the other is restricted to the international crimes such as war crimes. Particularly the statues of these two tribunals are impressed by the international criminal principles. This means the international criminal law is spreading worldwide even in the Middle East and Islamic World.

    Keywords: International Criminal Law, Iraq High criminal Court, Special Tribunal for Lebanon, Fair Trial Principles
  • Mohammad Nowruzi Page 203

    The recent evolutions in conditions of economic relations have prompt the scientists of the school of law and economics to make changes in contract law for the purpose of protecting the weaker classes. One of the changes in contract law is creation of the theory of obligation for providing information in stock exchange of which the first aim is to protect investors, but indirectly increases the prestige of listed companies and reduces the costs of fighting against fraud in market.The mentioned theory is designed in such a way that results into the wide disclosure of all dimensions of listed companies. This article seeks to identify the theoretical basis of the obligation for providing information for stock exchange and then it will represent the principles of performing this obligation.

    Keywords: Prestige of Companies, Fraud in the Market, Investors Protection, Market Efficiency, Disclosure Principles
  • Seyed Elhamodin Sharifi, Shaghayegh Beheshti Page 213

    In direction of supporting from credit and security of capital market and confronting with unsuitable usage of inside information in securities dealing, it has been prescribed the prohibitions of using the information by acquiring or disposing transferable securities, disclosing inside information and recommending or inducing others to deal on the basis of inside information, for insider, in European Union Directive. In Iranian law system, Securities Market of Islamic Republic of Iran Act approved 1384 has just specified two types prohibition usage of inside information and providing means of disclosure and propagate information with general and glance expression in direction of compensation of many years legal vacancy in related to subject as penal procedures. In this article, the historical record of subject and then influencing prohibition on insiders in European Union Directive, legal systems of England, France and Iran will be previwed.

    Keywords: Securities Dealing, Inside Information, Insiders, Iranian Legal System
  • Gholamali Mirzaei Monfared Page 233

    In order to have a fair and transparent Securities Market, equal access of corporation's information for the participants of the Market is required and the transaction of securities should be based on information formally discloses to public. The reasons of criminalization of insider trading may be different with regard to information in access, cause loss to other participants who bought stock in high price or sold in low price. Furthermore, insider trading makes distrust the Market and its accurate and true function will be hurt. So, whereas the innovation of the offense in this article, we will deal with legal and criminal aspects of the offense and its different elements.

    Keywords: Insider Trading, Security market, Transparency, Stock
  • Vahid Eshtiagh Page 257

    Securities fraud is a practice that induces investors to make purchase or sale decisions on the basis of false information, frequently resulting in losses, in violation of the securities laws. It consists of deceptive practices in the stock and commodity markets, and occurs when investor are enticed to part whit their money based on untrue statements. Therefore the securities fraud includes outright theft from investors and misstatements on a public company's financial reports. It also encompasses a wide range of other actions, including insider trading, front running and other illegal acts on the trading floor of a stock exchange. In this article, by focusing on the legal order of the US, we will analysis the fraud and try to provide a model of combating this phenomenon towards the relevant rules and regulations.

    Keywords: Stock Exchange, Marketplace, Insider Trading, Law of the United States, Fraud, White Collar Crimes
  • Alireza Mohammadi Page 285

    Insider trading is the trading of a corporation's stock by individuals with potential access to non- public information about the company. In most countries, trading by corporate insiders such as officers, key employees, directors, and large shareholders may be legal, if this trading is done in a way that does not take advantage of non-public information. However, the term is frequently used to refer to a practice in which an insider or a related party trades based on material non-public information obtained during the performance of the insider's duties at the corporation, or otherwise in breach of a fiduciary or other relationship of trust and confidence or where the non-public information was misappropriated from the company. In this article we will analysis the decisions taken after ratification of the 1384 law of the stock exchange in Iran and recognition of the illegal insider trading by some criminal and contractual liabilities.

    Keywords: Stock Exchange, Insider Trading, legal Jurisprudence, Liablitiy, crime
  • Hossein Ghorbaniyan Page 303

    Normally the broker-dealer is responsible for losses in result of the violation of the securities laws. In this Article we will analysis the possibility of the civil responsibility of the broker and the institution of a lawsuit against a broker to recover the losses suffered.

    Keywords: Civil Responsibility, Contractual Responsibility, Stock Broker, Jurisprudence
  • Mohaddeseh Fereidoon, Kourosh Kaviani Page 341

    Nowdays, arising unauthorized transaction of securities by the brokers is one of the current problems for investor, in the capital market. Legally, unauthorized transactions of securities are diffeent from other transcations. For example in order to find the “ acceptance” of owner there exist many different and questionable signs which are really distinguished from other transactions. Furthermore in the case that the owener refused the transaction decisively, relevant the quickness of the transactions and relevant the impossibility of change in the system, there is no way to take back the shares from the true party. Therefore we should found a suitable way for paying full compensation of owner that would be agree with legal rules and principles may be also sufficient for the investors of capital market. Regarding the subject, this article focus on the arbitration board's verdicts, the expert authorities for settlement of such disputes, and also this article based upon legal principles, examine the relevant regulations.

    Keywords: Unauthorized Transaction, Broker, Arbitration Board, Securities
  • Maryam Ebrahimi Page 367

    Debt markets are an integral part of the financial sector and effectively supplement the funds provided by the banking sector. In emerging economies these markets are still at an early stage of their development. Islamic law prohibits the charging and paying of interest. Therefore, in countries where Muslim population constitutes an important segment of the society, traditional debt markets cannot flourish. Hence there is a high demand and need for developing alternatives to traditional debt markets that can be acceptable to the Islamic law. As a result, there has recently been a rapid growth of a thriving multibillion Dollar market in Shari'ah compliant sovereign and corporate Islamic structured financial instruments known as Sukuk. Risk management requirements and considerations for competitiveness should force the Sukuk structures to further evolve and offer shari'ah compliant alternatives to traditional derivatives. Without Sukuk structures with such depth, the financial markets may not fully develop in many emerging economies.The objective of this research id to review the evolution of Sukuk markets, describe the Sukuk legal structures in Iran, with emphasis on Sukuk- Al-Ijarah. Also the different structures of the various corporate and sovereign Sukuks, the various risks underlying Sukuk structures with a legal point of view will be analyzed.

    Keywords: Sukuk, Risk Management, Shari' ah, Finance Project
  • Saleh Yarmrali Page 397

    Arbitration delegation forenamed in the law of commercial paper market, (1384), investigation the disputes of commercial paper market will a compulsory nature as a semi-judiciary resource. Two kinds of jurisdictions are predicted for the arbitration delegation one of which is common and the other one is private jurisdiction. Before the investigation of the arbitration delegation, the considered dispute should necessarily be referred to the related institutes. In case of not reaching on agreement, the arbitration delegation starts its investigation automatically. Indeed the structure, ceremonies, procedure of trial and the pronouncement for the arbitration of disputes, brings the delegation far closer to the legal judicial organs.

    Keywords: Arbitration Delegations, Commercial Paper Market, Institute, Obligatory Arbitration, Semi-judicial Reference
  • Ebrahim Abdipour, Mohammad Bagher Parsapour, Alireza rajabzadeh Page 409

    In line with Article 36 of Stock Exchange Law enacted in 2005, the settlement of disputes among stock exchange practitioners or relevant third parties raised from the involvement in such affairs has been exclusively vested in the board of arbitrators of stock exchange market. Some significant issues concerning the jurisdiction and the judicial nature of this board have been raised. The jurisdiction of the arbitrator board has been expanded compared with the past covering cases which were previously dealt by legal advisors. Due to the lack of general conditions for arbitration such as it's optionally nature, the judicial nature of the arbitration here has fundamental differences with ordinary arbitration and only a nominal similarity can be seen. Secondly, due to the absence of necessary requirements, it cannot be called legal authority either. It seems to be more similar to non-judiciary authority

    Keywords: Stock Exchange, Board of Arbitration, Judicial Nature, Jurisdiction
  • Mohammad Soltani Page 437

    The rules governing the formation of public joint-stock companies have been transformed fundamentally after the approval of Securities Market Act of The Islamic Republic of Iran. Before the approval of this Act and under the Amendments of Commercial Act, public joint- stock companies, which are distinguished from other types of companies by the characteristic of issuing prospectus and gathering the capital from the public, were not required to obtain any specific license for the formation, other than registration at the Companies Registration Office. But, according to the regulations of the Securities Market Act, any establishment of public joint-stock company is conditional on the previous license provided by the Securities and Exchanges Organization. In reality, the Company Registration Office permits the issue of prospectus just after the consent of the Organization and meeting other requirements. In addition, Securities and Exchange Organization controls the mannere of offering the securities and the use of funds paid, and the Company is registered just after the confirmation of the Organization. These arrangements are made for the purpose of ensuring transparency and accuracy of information provided to the public and providing an accurate and clear assessment of economic efficiency of subject matter of Company.

    Keywords: Formation of public Join-Stock Company, Subscription, Public Offering, Securities, Securities Market Act of the Islamic Republic of Iran, Securities, Exchange Organization
  • Mohsen Sadeghi Page 459

    General Agreement on Trade in Services (GATS) as one of the most important Agreements of WTO provides some principles and commitments on services such as exchange services. Countries applicants for accession to WTO have to organize their legal and economic structures in the field of securities section with GATS principles.However, working groups of applicant countries can make some exemptions on flexible principles of GATS because some principles of services section are flexible. Iran, as an observer of WTO has to identify contrasts of securities and exchange regulations and Laws with principles of GATS and provide legal suitable and effective solutions. However, this important issue has not been studide in Iranian legal literature; therefore, this article tries to consider Iranian contrast regulations and suggest suitable and practical solutions to the legislator and working group.

    Keywords: World Trade Organization (WTO), GATS, Securities Service Iranian Law
  • Aramesh Shahbazi Page 485

    Globalization, internationalization, integration, deregulation, as well as technological advances have provided the impetus for mergers of stock exchanges to facilitate crosspborder; trading; In particular, a stock exchange facilitates investment in a company by multiple investors as opposed to a single investor, Regarding the issue of potential competition between cross-border stock exchanges, the issue of liquidity makes the establishment of a new stock exchange in the home country of another. Thus, the effects of a cross-border stock exchange merger on competition are not likely to be singnificantly adverse. In this article we will analysis the possibilities and consider the different aspects and results of the stock-exchange merger in realm of international law.

    Keywords: Stock Exchange Merger, Liqudity, Competition Investment
  • Abdollah Abedini Page 499

    International Court of Justice (The Court) rendered its advisory opinion on “ Accordance with International Law of Unilateral Declaratiof Independence in Respect of Kosovo” on 22 July 2010. Having issued opinion “Legality of the Threat or Use of Nuclear Weapons” and “Legal Consequences of the Construction of Wall in the Occupide Palestinian Territory” , It was a awaited that Kosovo Advisory Opinion would to be most remarkable consequences than formers. In its operative clause, the Court pointed out, by ten votes to four, “The declaration of oindependence of Kosovo adopted on 17 February 2008 did not violate international law. ” This finding of the Court is lead to surprising of many international lawyers. For not only has came to challenge the question and presumption of General Assembly, but it has alarmed, despite of the Court's great role on keeping of international peace and security, to international legal order.

    Keywords: International Court of Justice, Advisory Opinion, Declaration of Independence of Kosovo, Jurisdiction, Discretion Question of General Assembly
  • Zeinab Pourkhaghan Page 527

    From May 31 to June 11, 2010 in Kampala Uganda, the Review conference of the Rome Statute was held. One of the topics discussed during this conference was the definition of aggression and clarifying the conditions for exercising the jurisdiction of International Criminal Court. Regarding the definition of aggression, the present States in review conference agreed that the provisions of Resolution 3314 the UN Generral Assembly approved Dec. 14, 1974 could be based on the International Criminal Court. In this article we will analysis the different aspects of the conference and the challenges ahead of the concept of aggression in the statute.

    Keywords: International Criminal Court, aggression, Kampala, Review of the Statute of ICC
  • Nasrin Tabatabaie Hesarie Page 543

    Majority of legal systems with purpose of increasing protection from victims of land transport motor vehicle accidents may recourse to different solutions: strict liability, compulsory insurance, schemes complementary to compulsory insurance. For reaching these purposes the law of “Civil liability compulsory insurance of owners of land transport motor vehicles against third parties” has enacted in 1978 in Iran. But this law has not enough regulations to response new social problems. 40 years from after the ratification of this law, the legislator tries to enact amendments for that and in 2008 enacts a new law. This article review new act regulations and compare this law with the former by focusing on the philosophy of liability compulsory insurance in motor vehicle accidents.

    Keywords: Compulsory Insurance, Strict Liability, Owner of vehicle, Compensation for Losses
  • Sooreh Sadeghi Page 567
  • The 6 th Round of the moot Court Simulation of the International Criminal Court's Session (2010 Summer and Autumn)
    Saeed Farhadnia, Esmaeel Taver, Aliakbar Siapoosh Page 607