فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 17 (زمستان 1388)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 17 (زمستان 1388)

  • 274 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شراره مهدیزاده، زینب عنبرین صفحه 1

    با گسترش دسترسی به اینترنت و استفاده فزاینده‌ای که جوانان از انواع مطالب و سایت‌های آن می‌نمایند، هویت فرهنگی به یکی از دغدغه‌های اصلی مرتبط با انسجام اجتماعی و یکپارچگی ملی تبدیل شده است. بدین لحاظ مقاله حاضر، رابطه بین میزان، نوع و نحوه استفاده از اینترنت را با هویت فرهنگی جوانان بررسی می‌کند. پرسش اصلی این است که میزان و نحوه استفاده از اینترنت چه تاثیری بر هویت فرهنگی کاربران جوان دارد؟ آیا اینترنت به عنوان یکی از ابزارهای جهانی شدن، تضعیف‌کننده هویت فرهنگ بومی است؟ هویت فرهنگی بر اساس دو بعد هویت دینی و ملی سنجیده شد. نتایج تحقیق از نمونه‌ای به حجم 384 نفر از جوانان شهر تهران به شیوه پیمایش و با استفاده از تکنیک پرسشنامه حاصل شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان میدهد که اولا بین هویت فرهنگی کاربران و غیر کاربران اینترنت تفاوت وجود دارد، ثانیه بین میزان و نحوه استفاده از اینترنت با هویت فرهنگی کاربران رابطه است. یعنی به هر میزان که استفاده از سایتها و مطالب غیر بومی بیشتر می‌شود، هویت فرهنگی تضعیف می‌گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، هویت، هویت فرهنگی، اینترنت
  • سوسن باستانی، زهره آخوندان صفحه 29

    مقاله حاضر به بررسی سیستم‌های همسریابی ایرانی و ویژگی‌های کاربران این سیستمها در شبکه جهانی اینترنت می‌پردازد و می‌کوشد تا گونه‌ای نوع‌شناسی از سیستم‌های فارسی همسریابی در فضای مجازی ارایه دهد. در ابتدا تعریفی از این نوع همسریابی ارایه شده و با استفاده از روش مشاهده در فضای مجازی به دسته‌بندی این سیستمها پرداخته می‌شود، در ادامه شیوه عملکرد و اجزای موجود در سیستمها و ویژگی‌های کاربران آنها بررسی می‌شود. در کنار مشاهده از مصاحبه با مدیران سایت و تعدادی از کاربران و پرسشنامه نیز استفاده شده است. یافته‌ها نشان میدهد سیستم‌های همسریابی در دو دسته وبلاگ‌ها و وب سایت‌ها قابل مشاهده هستند و وب سایت‌ها با فراهم کردن امکانات بیشتر تعداد کاربران بیشتری را جذب می‌کنند. اکثر کاربران در سن ازدواج، ساکن شهرهای بزرگ، دارای تحصیلات عالی و از طبقه متوسط بالا می‌باشند. روند همسریابی در اینترنت نیز مشابه دنیای واقعی می‌باشد و مردان معمولا آغازگر رابطه می‌باشند، تنها تفاوت عمده امکان سوء استفاده از اطلاعات کاربران به دلیل گمنامی موجود در این فضا می‌باشد.

    کلیدواژگان: اینترنت، همسریابی اینترنتی، سایت های همسریابی، وبلاگ های همسریابی
  • طاهره احمدی پور صفحه 53

    جهان سالها با گسترش بی‌وقفه زبان انگلیسی به خصوص در فضای اینترنت رو به رو بوده است. تصور این که روزی نفوذ این زبان کاهش یابد یا تمام شود هنوز هم غیر قابل باور است. اما شواهد نشان می‌دهد که حداقل در فضای مجازی زبانهای دیگر نیز در حال رشد و عرض اندام هستند به طوری که روز به روز شاهد رشد وب سایتهای غیر انگلیسی زبان در سراسر دنیا می‌باشیم. اخیرا مردمی که با فضاهای مجازی در ارتباط هستند، گرایش دارند بیشتر از زبان محلی و منطقه‌ای خود استفاده کنند. بر مبنای شواهد موجود، زبان فارسی نیز در این میان از جمله زبان‌هایی است که در سطح اینترنت، از طریق کاربران خود، به طور جدی در این رقابت خودنمایی می‌کند. بی‌شک چنین فضایی فرصتی است برای سیاستگذاران زبان فارسی تا از این طریق در جهت حفظ و گسترش زبان فارسی و به تبع آن حفظ و ارتقاء شان فرهنگ و هویت ایرانی برنامه‌ریزی کنند. تاکید این مقاله بر این واقعیت است که اینترنت در حال حاضر می‌تواند بستر مناسبی برای گسترش و شکوفایی و حفظ زبان فارسی، به عنوان عامل مهم هویت ملی ایرانیان باشد. دولت می‌تواند با سیاست زبانی مناسب، حضور زبان فارسی را در فضای شبکه پررنگ‌تر و موثرتر نماید به گونه‌ای که بتوان از فضای موجود جهت پیشبرد اهداف ملی بیشترین بهره را برد.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، اینترنت، سیاست زبانی، فضای مجازی
  • مهدی امیرکافی، سلیمان پاک سرشت صفحه 69

    حس اجتماع یک تجربه ذهنی است و بیانگر احساس تعلق فرد نسبت به اجتماع است. این مفهوم در مقابل احساس تنهایی و انزوای اجتماعی قرار می‌گیرد و با همبستگی اجتماعی و سرمایه اجتماعی اشتراک مفهومی دارد. اگرچه توافق کاملی در مورد تعریف آن وجود ندارد، با این همه ابزار مفهومی سودمندی است که می‌توان از طریق آن به ارزیابی سرزندگی و نشاط اجتماعات پرداخت. حس اجتماع در ابتدای توسعه خود، عمدتا به اجتماعات سرزمینی محدود بود، اما به تدریج به اجتماعات رابطه‌ای گسترش یافت، اخیرا با رشد اجتماعات مجازی مورد توجه محققان این حوزه قرار گرفته است. هدف این مقاله بررسی حس اجتماع و همچنین معرفی سازه جدید حس اجتماع مجازی است. برای این منظور ابتدا تحول مفهومی اجتماع و اشکال مختلف آن را بررسی می‌کنیم و سپس به توصیف حس اجتماع می‌پردازیم. در این ارتباط ابعاد مختلف موضوع را مشخص می‌سازیم و اهمیت آن را در تحقیقات اجتماعی نشان می‌دهیم. همچنین ضمن بررسی تحقیقات انجام شده تلاش خواهیم کرد تا به چند پرسش پاسخ دهیم؛ از جمله اینکه آیا اعضای اجتماعات مجازی حس اجتماع را تجربه می‌کنند یا خیر؟ چه عواملی بر توسعه حس اجتماع مجازی موثراند؟ و سرانجام چگونه و تحت چه شرایطی اجتماعات مجازی بر روی اجتماعات مکانی تاثیر می‌گذارند.

    کلیدواژگان: اجتماع، اجتماع مجازی، حس اجتماع، حس اجتماع مجازی، عضویت، نفوذ، انسجام و برآورده شدن نیازها و اتصال احساسی مشترک
  • سید محمود نجاتی حسینی صفحه 97

    شهروندی متعلق به هزاره اطلاعات و فضای اینترنتی است. از این منظر عصر حاضر را باید زمانه و زمینه شهروندسازی مجازی دانست که رفتن به سمت هویت یابی‌ها، هویت سازی‌ها و هویت ستیزی‌های مجازی را تولید کرده است؛ که مغایر با ماهیت شهروندی‌های انسانی و پیشامجازی است. از این حیث پرسش مقاله این است که آیا شهروندی مجازی برتر از شهروندی پیشامجازی است؟ آیا ما واقعا به برکت و یمن حضور رایانه و اینترنت، شهروندتر و انسان‌تر از نیاکان پیشامجازی‌مان هستیم؟ آیا نباید نگران پیشروی شهروندی مجازی و همزمان با آن پس روی شهروندی انسانی پیشامجازی بود؟ به این منظور ماهیت شهروندی‌های پیشامجازی و مجازی و شکل‌بندی اجتماعی آنها و نیز پیامدهای اجتماعی شهروندی مجازی، انسجام اجتماعی، بحران هویت یابی، آنومی اخلاقی، فروپاشی فرهنگی، خود بنیانی مجازی، ناشهروندی واقعی و امکانات و احتمالات اجتماعی آن تهدیدها و فرصتها) بحث شده است. هم چنین تصویری تجربی از فضای ایرانی شهروندی مجازی نیز نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: شهروندی های پیشامجازی و مجازی، فضای ایرانی شهروندی مجازی، فرصت ها و تهدیدهای شهروندی مجازی
  • محمد مهدی فرقانی، زهره شاه قاسمی صفحه 131

    این مقاله، نظریه‌ها و دیدگاه‌های مختلف مربوط به شکل‌گیری و پیشبرد «جامعه اطلاعاتی» و نیز تاریخچه پیدایش این واژه را بیان کرده و شرایط کنونی ایران در مسیر حرکت به سمت جامعه اطلاعاتی را بررسی می‌کند.نویسندگان مقاله پس از بررسی‌های نظری، دیدگاه های متخصصان فنی و صاحب نظران ارتباطی درباره توسعه و پیشبرد جامعه اطلاعاتی در ایران را با استفاده از روش «کیو» مورد تحقیق و پژوهش قرار داده‌اند. در این بررسی، 73 گویه ساخته شد که در چارچوب نظریه‌های «خوش بینانه»، «انتقادی» و نظریه‌های بی‌طرف یا «بینابین» به سه دسته کلی گویه‌های نمایانگر دیدگاه یا اصول مشترک جامعه اطلاعاتی، نیازهای ویژه جامعه اطلاعاتی و کاربردهای جامعه اطلاعاتی تقسیم شدند. در این پژوهش، دو گروه پاسخگویان 20 نفر متخصص فنی و 20 نفر صاحب نظر ارتباطی بر سر 55 گویه، توافق و درباره 18 گویه دیگر اختلاف نظر داشتند.دیدگاه متخصصان و صاحب نظران جامعه اطلاعاتی این است که در شرایط کنونی ایران، توجه به زیرساخت‌های فرهنگی و اجتماعی، مهمترین اصل برای دستیابی به جامعه اطلاعاتی است که لازمه آن، برنامه‌ریزی درست و صحیح است. آنها بر نقش غیر قابل انکار دولت در استقرار جامعه اطلاعاتی تاکید می‌کنند اما، موافق برنامه‌هایی که دولت بر این اساس طراحی و اجرا می‌کند، نیستند.

    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، فناوری های ارتباطات و اطلاعات، متخصصان فنی، صاحب نظران ارتباطی ایران
  • محمدرضا کلاهی، عباس جان نثاری، امین بزرگیان صفحه 155

    مقاله حاضر تلاش می‌کند خوانش‌های موجود از دینداری در وبلاگ‌های فارسی زبان را با توجه به ویژگیهای فضای مجازی اینترنت و تاثیر آن در دیدگاه و قرایت کاربران وبلاگ‌ها از دین و دینداری در دنیای مدرن امروزی بیان نماید. بر همین اساس در این مقاله ضمن بررسی ادبیاتهای تولید شده در جامعه‌شناسی دین و خوانشها و قرایتهای هژمونیک گونه‌شناسی دین داری‌های موجود، نگاهی به فضاهای مجازی از جمله رسانه‌ها، اینترنت و وبلاگ‌ها و رابطه آن با زندگی روزمره مردم و دینداری ایشان پرداخته است. ما پس از بررسی انواع قرایت‌های دین‌داری مسلط موجود در فضای کنونی و تاثیرات فضای مجازی در نگاه و اندیشه کاربران اینترنت به سنخ‌شناسی دیگر گونه‌ای از دین‌داری در فضای وبلاگ‌های فارسی زبان دست یافته‌ایم. روش تحقیق ما در این پژوهش یکی از روش های تحقیق کیفی است بنام «نظریه مبنایی» که خصوصا برای مقوله‌بندی و سنخ شناسی‌ها به کار می‌برند. جمعیت آماری تحقیق حاضر را تمام وبلاگ‌هایی که به زبان فارسی در اینترنت منتشر می‌شوند و نوشته‌هایشان به هر نحوی با دین و دین‌داری مرتبط می‌باشند یا بتوان از وب نوشته هایشان نوعی دین‌داری را برداشت کرد شامل می‌شود و واحد نمونه‌گیری ما را «پستهای» وبلاگ‌ها تشکیل می‌دهند. بررسی متونی که در وبلاگ‌ها درباره دین نوشته شده است نهایت سه نوع دین‌داری از یکدیگر متمایز شدند. دین رمانتیک، دین سیاسی و دین اجتماعی که در این بین دین رمانتیک، حجم بسیار گسترده‌تری را نسبت به انواع دیگر دین‌داری‌های انعکاس یافته در وبلاگستان فارسی به خود اختصاص داده است که می‌توان پیوند دین با عناصر رمانتیک زندگی روزمره را حاصل شرایط جدید و نوین دانست.

    کلیدواژگان: گونه های دین داری، وبلاگستان زبان فارسی، نظریه مبنایی، زندگی روزمره، دین رمانتیک
  • مرتضی منطقی، صبا حسنوندی، فاطمه معمار، زینب خواجویی صفحه 191

    اتاق‌های گفت وگوی اینترنتی، از جذابیت زیادی برای جوانان ایرانی برخوردارند و بر مبنای برخی از مطالعات آینده نگر، به نظر می‌رسد، طی سال‌های آتی، اتاق‌های گپ اینترنتی، از اهمیت بیشتری برای جوانان ایرانی برخوردار شوند. از این رو، برای به دست دادن دورنمایی از چگونگی کاربری کاربران از مراکز مزبور، تحقیق حاضر انجام پذیرفت. جهت گردآوری داده‌های پژوهش، بیش از صد مقاله علمی منتشره در ارتباط با چت‌روم‌ها، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این بررسی مروری، دلالت بر آن دارد که اتاق‌های گپ اینترنتی، حاوی ترکیبی از فرصتها و تهدیدها هستند. بنابراین با توجه به آن که فناوری‌های ارتباطی جدید، بیشتر از آن که یک انتخاب از سوی جوامع مختلف باشند، یک تحمیل هستند، مقاله حاضر جهت کاهش آسیب‌های اتاق‌های چت، ضرورت فرهنگ‌سازی در امر استفاده بهینه از اتاقهای گپ اینترنتی را نتیجه گرفته است.

    کلیدواژگان: اتاق های گپ، فرصت، تهدید، تحلیل محتوا، فرهنگ سازی
  • بهناز داوران، پرویز آزاد فلاح، علی فتحی آشتیانی، رضا پورحسین صفحه 211

    دیدگاه‌های بازیکنان بازیهای رایانه‌ای درباره بازی‌ها و درباره نگرش دیگران به آنان و بازی‌ها موضوع این مقاله است. این مقاله برگرفته از پژوهشی کیفی با رویکرد پدیدارشناختی است که طی آن با گروه منتخبی (18 نفر) از بازیکنان قهار بازی‌های رایانه‌ای در ایران - تهران مصاحبه شده است. مصاحبه شوندگان مردان جوان بین 18 تا 28 سال بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس از گیم نت‌های سطح شهر تهران و یا محل برگزاری دومین دوره مسابقات بازی‌های رایانه‌ای در ایران انتخاب شدند. مقایسه دیدگاه‌های بازیکنان درباره بازیها و درباره نگرش دیگران به آنان و بازی‌ها بطور کلی حاکی از وجود تعارض در این میان است. در حالیکه مصاحبه شوندگان تصویر مثبتی از خود و بازی‌ها داشته و به بازیکن بودن خودشان افتخار می‌کردند، معتقد بودند که جامعه نه تنها برای آنان و بازی ارزشی قایل نیست بلکه به هر دو نگرشی منفی دارد. تحلیل‌ها نشان داد، در واکنش عمومی به بازی‌های رایانه ای، وحشت زدگی رسانه‌ای نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، وحشت زدگی رسانه ای، وحشت زدگی اخلاقی
  • اسمعیل ابونوری، مانی موتمنی، پدرام داودی صفحه 225

    گسترش روز افزون داده‌ها و افزایش سرعت پخش اطلاعات از ویژگیهای متمایز جهان در عصر حاضر است. لزوم شناخت پهنه نفوذ اینترنت به عنوان اصلی‌ترین ابزار انتقال اطلاعات در فراسوی جهان از ابتدایی‌ترین اقدامات جهت فرهنگ سازی، سیاستگذاری و کنترل استفاده از اینترنت و بهره‌گیری از آن برای شناساندن تاریخ، فرهنگ و تبادل دانش، علم و فناوری می‌باشد. بر این پایه در این تحقیق، مشخصات جمعیت‌شناسی و کاربردی متقاضیان اینترنت در استان مازندران مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. داده‌های مورد نیاز این پژوهش به کمک حدود 5000 پرسشنامه جمع‌آوری شده است. سن، جنسیت، میزان تحصیلات، سطح درآمد، وضعیت شغلی، در اختیار داشتن رایانه خانگی، تجربه استفاده از اینترنت، نحوه استفاده از اینترنت، مکان استفاده از اینترنت، میزان رضایت از خدمات اینترنتی، فیلترینگ و تعداد ساعات استفاده از اینترنت در هفته از مهم‌ترین اطلاعات بدست آمده از پرسشنامه‌ها بوده است. با توجه به اطلاعات به دست آمده، نقشه جامع جمعیت شناختی ضریب نفوذ اینترنت استان مازندران در سال 1386، تدوین و نشان داده شده است: ضریب‌های نفوذ اینترنت درون گروه‌ها و زیر گروه های مختلف استخراج شده است: ضریب نفوذ اینترنت در استان مازندران در سال 1386 حدود 30 درصد به دست آمده است.

    کلیدواژگان: ضریب، نفوذ اینترنت، استان مازندران، ICT
|
  • Sharareh Mahdizadeh, Zeinab Anbarin Page 1

    With development of internet access and increasingly use of its contents and websites by young people, cultural identity has become one of the main anxieties concerning to social cohesion and national integration. Hence, in this paper, we survey the relationship between rate/state of internet usage and youth cultural identity. The main question is how the arate/state of internet usage influences on youths cultural identity? Internet as one of means of globalization, whether undermine the identity of indigenous culture? Cultural identity was studied based on two dimensions: religious identity and national identity. Research findings have been derived from a sample of 384 young people from Tehran in a survey and by using questionnaire technique; Our data analysis shows that: firstly, in terms of cultural identity there is differences between users and non-users of internet; secondly, there is a relationship between the rate/state of internet usage and cultural identity of internet users; that is, the more time allocated to use of non-native websites and contents, the cultural identity will be weakened.

    Keywords: Culture, identity, cultural identity, internet
  • Susan Bastani, Z. Hr Akhondan Page 29

    In this article, we study Iranian dating online systems and focus on characteristics of the users of these systems in World Wide Web and try to provide a typology of Persian dating online systems. In this paper, first will be provided a definition of this type of dating, and will be categorized these systems by using observation method in cyberspace. Then, function, components of systems, and their user’s characteristics will be studied. Along with observation, interview with websites’ managers and some users and questionnaire also, have been used. The results suggest that dating systems are visible in two categories: weblogs and websites; dating websites, providing better services, attract more users than weblogs. Most users are from the middle to upper class, have high education, are in the marriage age and live in large cities. Furthermore, the results indicate, dating process in internet is similar to the real world, and usually men start the relationship. The only major difference is possible abuse of user information, because of anonymity in cyberspace.

    Keywords: Internet, Internet dating, Dating sites, Dating Weblogs
  • Tahereh Ahmadipour Page 53

    For years, the world has faced the increasing spread of English language, especially on the Internet. It is still unbelievable that one day, the dominance of English language declines or vanishes. But the evidences show that at least on cyberspace, other languages are spreading and growing as well, so that the amounts of non- English websites incredibly are increasing. Recently, it seems that the People related to the cyberspace, mostly tend to use their own local and ethnical language on internet as a medium of communication. Persian language, through widely use by its members, among the languages in the internet also proved to be a serious challenger. Growing of internet pages with Persian contents, indicate presence of this language in the cyberspace. Undoubtedly it is an opportunity for policymakers of Persian language to manage the maintaining and spreading of Persian language, and consequently planning to maintain and promotion of Iranian culture and identity. The emphasize of this article is on the fact that at this time, internet can be an appropriate space for flourishing, spreading and maintaining Persian language as the significant factor of Iranian national identity. Hence it requires a deliberate and integrated policy by governmental sector to facilitate and lead this process. Therefore the government can effectively highlight the presence of Persian language in the cyberspace, so that, it can take advantage of internet for improving the national objectives. The perquisite of such a policy is to finish the incomplete programs relevant to cyberspace, as soon as possible, so that some existing limitations such as low speed of internet in Iran, dependence on foreign services, and problems related to Persian spelling on the web, can be disappeared. Moreover this article proposes that, regarding the speed of growth and influential role of internet - so that the state of Persian language on internet is among the linguistic preferences of our society - language policy in the internet must be one of the tasks of policy making organizations, such as Language Academy (Farhangestan-e-Zaban), so that language experts share in this policy making.

    Keywords: Persian Language, internet, language policy
  • Mehdi Amirkafi, Soleiman Pakseresht Page 69

    Sense of community is a subjective experience and expresses a feeling of individual´s belonging to the community. This concept place against feeling of loneliness and social isolation, while is conceptually common to social cohesion and social capital. Although there is no full agreement on its definition, it is considered as a useful conceptual instrument, through which vitality and happiness of communities can be evaluated. Sense of community at the beginning of its development was mainly restricted to the territorial communities, but gradually progressed into relational ones. Recently, researchers have given their attention to sense of community due to the growth of virtual communities. The purpose of this article is to study sense of community as well as introducing new construction of sense of virtual community. For this aim, firstly, conceptual transformation of community and its various forms are considered and then, sense of community is described. Accordingly, its various dimensions and importance in social researches are identified. Furthermore, while mention of some researches in which sense of virtual community is studied, we try to answersome questions such as: “whether members of virtual communities experience a sense of community or not?”, «What factors influence the development of sense of virtual community?» and finally, «How and under what conditions, virtual communities affect on place-based communities?»

    Keywords: Community, Virtual Community, Sense of Community, Sense of Virtual Community, Membership, Influence, Integration, Fulfillment of Needs, Shared Emotional Connection
  • Seyyed Mahmoud Nejati Hosseini Page 97

    Citizenship belongs to the information millennium and the cyberspace. From this approach, the present era should be considered as the age and context of the cyber-citizenship making, which has directed us towards identifications, identitybuildings, and cyber anti-identities; but these are inconsistent with the nature of human based and pre-cyber citizenship. Thus the paper examines whether cyber-citizenship is superior to the pre-cyber citizenship or not? If, blessed by the presence of computer and internet, we are really more citizen and more human than our pre-cyber ancestors? If we should not be worry about the progress of cyber-citizenship, simultaneously with the degeneration of the pre-cyber human based citizenship? The mentioned issues have guided us towards discussions on the nature of cyber and pre-cyber citizenships, their social formation, the social consequences of cybercitizenship, social cohesion, identity crisis; ethical anomy; cultural degeneration; cyber self-foundation, non-real citizenship, and the social possibilities and probabilities (Threats and Opportunities) of the cyber-citizenship. Moreover an empirical image has been reflected of cyber-citizenship in the Iranian cyberspace.

    Keywords: pre, cyber, cyber citizenships, citizenship in the Iranian cyberspace, Opportunities, threats of cyber, citizenships
  • Mohammad Mehdi Forghani, Zohere Shahghasemi Page 131

    In this article, we try to examine theories and viewpoints about the formation and development of information society and history of the emergence of this term, and we assess also the present status of Iran on the way toward information society. After theoretical studies, The Q methodology was used by researchers to assess the viewpoints of technical experts and theorists of information society on developing information society in Iran. In this study, a questionnaire included 73 Q-sorts, was made in the context of optimistic theories, critical theories, and neutral or intermediate theories. These Q-sorts were classified in three general categories, as indicators of issues, including the common principles of information society, accessibility or special needs to information society and the applications of information society. Based on this study, among 73 Q-sorts of Research, the two groups of respondents (20 technical experts, 20 communication theorists), have reached to an agreement on 55 Q-sorts, and on 18 other Q-sorts have disagreed. The viewpoint of experts and theorists of information society is that in current situation of Iran, considering the socio-cultural infrastructures is the most important principle to achieve the information society, which requires properly and accurate planning. They emphasize on the undeniable role of government in establishment of the information society, but they do not agree with the governmental implemented or ongoing plans.

    Keywords: Information Society, Information, Communication Technology, Technical experts, Communications theorists, Iran
  • Mohammad Reza Kolahi, Abbas Jannesari, Amin Bozorgian Page 155

    According to characteristics of virtual space of internet and its impact on the view and reading of religion and religiosity between weblog users at this modern era, this article has attempted to classify various readings of religiosity at the Persian language weblogs. In this research, while review of produced literatures in sociology of religion and hegemonic readings about current typology of religiosity, we have studied virtual spaces, such as internet and weblogs, and their relationship with people’s everyday life and religiosity. After exploring dominant typologies of religiousness on the sociological literature, we achieved a different religiosity typology at Persian weblogs. We used the methodology of “Grounded Theory” which is specifically applied for classification and categorization. The sampling framework is all Persianlanguage weblogs, which have some contents relevant to religion or religiosity or can be so interpreted. The sampling unit is post of weblogs. Analyzing religious notes, which posted on weblogs, finally lead us to a triple typology of religiosity: romantic religion, political religion, and social reading. Romantic reading of religion has devoted to itself much more amount of weblogs’ contents than two other types. This integration between religion and romantic elements of everyday life can be seen due to recent modern conditions.

    Keywords: internet, religiosity, sociology of religion, hegemonic readings, Grounded Theory, everyday life
  • Morteza Manteghi, Saba Hasanvandi, Fatemeh Memar, Zeynab Khajoee Page 191

    The internet chatrooms are far appealing to Iranian youth. Studies show that in the future these rooms will even catch more with Iranian young people. Hence, this study aims to present an outlook for how internet users will use these chatrooms. To this end, over a hundred academic articles were collected and reviewed. The results show that, chatrooms offer both, a threat and an opportunity for communities. Given the fact, modern communication technologies are considered as an imposed rather than a chosen option for communities, this article suggests that it is essential to culturally optimize chatrooms, in order to restrain its negative consequences.

    Keywords: Chatrooms, opportunity, threat, content analisis, cultural optimization
  • Behnaz Dowran, Parviz Azadfallah, Ali Fathi, Ashtiani, Reza Pourhossein Page 211

    Perspectives of computer game players (gamers) about games and themselves, and about others attitudes towards games and gamers are the subject of this article. This article is retrieved from a qualitative research with phenomenological approach, in which a group of heavy players (no=18) were interviewed in Tehran (Iran). The interviewees were selected from a group of available young men between 18 and 28 years in Game-Nets of Tehran or in the place of second tournament of computer games in Iran. The comparison of the attitudes of gamers towards computer games and themselves and their perspectives toward other’s attitudes about games and gamers suggests a disagreement between them. In spite of the positive attitudes of interviewees towards themselves and computer games, so that they would be proud to own - they believed that the majority of Iranian society has a negative attitude towards them and computer games. The analysis suggest that media panic has a great role in public reaction to computer games.

    Keywords: computer games, media panic, moral panic
  • Esmaiel Abounoori, Mani Motameni, Pedram Davoudi Page 225

    Daily Increasing of data development and their diffusion speed is the main distinctive characteristic of the present era. Necessity of understanding the Internet penetration, as the main means of data transfer all over the world, is one of the most basic tasks to culture building, policy making and controlling the use of internet, and utilizing it, to introducing history and culture, and exchange of knowledge, science and technology. Accordingly, in this research, demographic and functional characteristics of the internet users in Mazandaran province have been analyzed. The required data in this research has been gathered using about 5000 questionnaires. Age, gender, education, income, job status, availability of personal computer, internet using experience, how-to-use internet, location of internet using, level of satisfaction of internet services, opinion about filtering, and hours per week using of internet, have been the most important information, extracted from the questionnaires. Using the obtained information, a comprehensive demographic map of internet penetration rate, has been edited and illustrated in 2007, for Mazandaran province. The internet penetration rates have been derived from different groups and subgroups. The rate of internet penetration in Mazandaran has been found to be about 30 percent in 2007.

    Keywords: Internet Penetration, Mazandaran Province, Mobile, ICT