فهرست مطالب

پایش - پیاپی 4 (پاییز 1381)

مجله پایش
پیاپی 4 (پاییز 1381)

  • 72 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا ظهور*، طاهره اسلامی نژاد صفحات 5-13

    تدریس و آموزش دانشجویان از عمده ترین وظایف استاد محسوب می گردد. یکی از مشکلات اساسی آموزش در دانشگاه ها نداشتن شاخص های تدریس اثربخش است و یکی از مهم ترین روش های تعیین این شاخص ها نظرخواهی از دانشجویان است.
    این پژوهش به صورت مقطعی در بهار 1381 به منظور تعیین مهم ترین شاخص های تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه ای بود که به کمک منابع معتبر خارجی و داخلی طراحی شد. روایی آن به طور صوری از طریق نظرسنجی از متخصصان و پایایی آن نیز با انجام آزمون مجدد مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش 350 دانشجو به صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه ها به روش خودگزارش دهی تکمیل گردید. بخش اول پرسشنامه به منظور بررسی خصوصیات دانشجویان و بخش دوم به منظور تعیین مهم ترین شاخص های تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان (در چهار جنبه دانش پژوهی، روش تدریس، قدرت ایجاد ارتباط و شخصیت فردی) طراحی گردید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    از دیدگاه دانشجویان جنبه های روش تدریس، قدرت ارتباط، دانش پژوهی و شخصیت فردی به ترتیب مهم ترین جنبه های تدریس اثربخش را به خود اختصاص داده اند. در جنبه دانش پژوهی، ویژگی های علم و دانش و ارایه مطالب نو، در جنبه روش تدریس، ویژگی های انتقال شفاف و واضح مطالب و نیز آماده سازی کلاس برای تفکر و بحث، در جنبه قدرت ارتباط، ویژگی های ایجاد مشارکت دانشجو در مباحث و ارتباط دوستانه با دانشجو، و در جنبه شخصیت فردی، ویژگی های بیان شیوا و ساده، اعتماد به نفس و قاطعیت به عنوان مهم ترین شاخص های تدریس اثربخش شناخته شده است. ارتباط معنی داری بین خصوصیات دانشجویان با اولویت بندی شاخص های تدریس اثربخش از دیدگاه آنان مشاهده نگردید.
    در یک نتیجه گیری کلی نیز می توان عنوان نمود، گزینش مدرسین دانشگاه باید بر اساس داشتن ویژگی های لازم برای تدریس اثربخش صورت گیرد. ضمن آن که برگزاری کارگاه های نوین و استاندارد شیوه های تدریس اثربخش برای اساتید به طور مستمر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تدریس اثر بخش، شاخص های تدریس، دانشجویان علوم پزشکی
  • حبیبه مظفری*، بهروز نبئی صفحات 15-19

    فراوانی چاقی و اضافه وزن در کودکان و روند صعودی آن در دهه های اخیر شکل نگران کننده ای به خود گرفته است. با توجه به این که چاقی در این سنین زمینه ساز چاقی در بزرگسالی و عوارض مربوط به آن است، در این مطالعه به بررسی شیوع چاقی در کودکان و عوامل مرتبط با آن پرداختیم.
    در جریان یک مطالعه مقطعی که شامل یک نمونه 1800 نفری از دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر تهران بود، اندازه گیری قد، وزن و محاسبه ضریب توده بدنی (Body Mass Index-BMI) صورت گرفت و فرم پرسشنامه در مورد عوامل مرتبط با آن نیز تکمیل گردید. پس از محاسبه BMI و تعیین مقادیر بالای صدک 95 و نیز مقادیر بین صدک 85 و 95 برای سن و جنس مربوطه، به ترتیب افراد چاق و افراد دارای اضافه وزن مشخص شدند.
    شیوع کلی چاقی و اضافه وزن در گروه مورد مطالعه به ترتیب، 7.7 درصد (95%CI=6.25-9.3) و 13.3 درصد (95%CI=11.76-14.95) به دست آمد که می توان گفت در مجموع 21 درصد دانش آموزان گروه هدف دارای وزن بیش از حد نرمال بودند. همچنین بین چاقی، سن، مدت زمان پیاده روی تا مدرسه، شکل ظاهری دانش آموز و درک ذهنی کودک از خود رابطه معنی دار آماری مشاهده شد، ولی بین چاقی و میزان تحصیلات والدین، شغل آنها، تعداد ساعات تماشای تلویزیون در روز، نوع سرگرمی دانش آموز و محل زندگی وی رابطه معنی دار آماری یافت نشد.
    در نهایت آن که با توجه به برآورد شیوع 20 درصدی چاقی و اضافه وزن در این مطالعه و همچنین ارتباط عواملی نظیر سن، نوع مدرسه، زمان پیاده روی تا مدرسه، شکل ظاهری و نیز درک ذهنی کودک از خود، ضرورت توجه جدی تر به این امر و طراحی مداخلات مناسب، روشن تر می گردد.

    کلیدواژگان: چاقی، دانش آموزان دختر، مطالعه مقطعی
  • سید سعید مظلومی، حسین فلاح زاده صفحات 21-25

    وضعیت بهداشت جامعه در سه تا چهار دهه اخیر بهبود پیدا کرده و مهم ترین سند این پیشرفت نیز افزایش امید به زندگی و کاهش میزان باروری کلی است. اما علی رغم این پیشرفت ها، سوانح در کودکان نه تنها کاهش نیافته، بلکه افزایش نیز پیدا کرده است. در بررسی حاضر، میزان و نوع حوادث در افراد کمتر از 20 سال در شهر یزد بررسی شده است.
    در این مطالعه مقطعی، روش نمونه گیری خوشه ایو ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده که از طریق مصاحبه با مادران تکمیل گردیده است. با بررسی 3555 فرد زیر 20 سال در شهر یزد میزان شیوع حوادث 6.9 درصد مشخص شده و بیشترین حادثه اتفاق افتاده سقوط بوده است 45.1) درصد(. بین تعداد فرزندان در خانه و سواد مادر با وقوع حوادث نیز ارتباط آماری معنادار مشاهده شده است (P<0.001). همچنین میزان حادثه در پسران بیش از دختران (P<0.001) و در شهر نیز بیش از روستا بوده است (P<0.015). بیشترین عضو حادثه دیده در سقوط، سر، گردن و دست ها بوده و در مجموع 3.3 درصد حوادث منجر به فوت گردیده است. ضمن آن که مهم ترین علت حادثه از دیدگاه مادران، بازیگوشی و بی احتیاطی کودکان اعلام شده است. در یک نتیجه گیری کلی می توان گفت، با توجه به آن که 51.3 درصد از موارد سقوط در خانه و 11.8 درصد در مدرسه اتفاق افتاده است، بازدید از منازل (Home-Visit) و نظارت مستمر بر وضعیت مدارس، امری اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: حوادث، یزد، مطالعه مقطعی
  • منیژه آریایی صفحات 27-32

    خدمات مدارک پزشکی به عنوان یکی از خدمات شاخص در علوم بهداشتی و پیراپزشکی در جهت نشان دادن بازده کار و کیفیت امور درمانی، محک قابل ارزشی به شمار می رود.
    با توجه به این که تاکنون از عملکرد این بخش در استان کرمان ارزیابی صورت نگرفته است، ضرورت انجام این پژوهش احساس گردید. در این پژوهش عملکرد واحدهای مختلف مدارک پزشکی (پذیرش، بایگانی، کدگذاری و آمار) در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان (باهنر، کرمان درمان، شفا، امام خمینی بم، امام خمینی جیرفت، سینای زرند، ولی عصر، کاشانی بافت، 12 فروردین، امام رضا، بهشتی، مهدیه بم و کاشانی جیرفت) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.
    پژوهش حاضر به صورت مقطعی در نیمه دوم سال 1380 انجام گرفته است. داده ها با تکمیل چهار چک لیست)حاوی 119 سوال(و همچنین تکمیل 1300 فرم از روی پرونده بیماران به دست آمده است. برای تدوین ابزار جمع آوری داده ها نیز از فرم استاندارد انجمن مدارک پزشکی آمریکا (1990) و فرم استاندارد مدارک پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (1375) استفاده گردید.
    نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت عملکرد بخش های مدارک پزشکی بیمارستان های تحت بررسی بسیار پایین تر از استانداردهای بین المللی و ملی است. همچنین مشخص گردید، بخش مدارک پزشکی بیمارستان های کاشانی جیرفت و مهدیه بم ضعیف، بیمارستان های کرمان درمان، شفا و 12 فروردین متوسط، بیمارستان های امام خمینی بم، کاشانی بافت، بهشتی، سینا، امام رضا و ولی عصر نسبتا خوب و بیمارستان باهنر عالی بوده است. به طور کلی امتیاز عملکرد بخش مدارک پزشکی بیمارستان های تحت بررسی با 61 درصد کل امتیازات، نسبتا خوب ارزیابی گردیده است.
    در نهایت آن که عملکرد این واحد را می توان با ابلاغ دستورالعمل های مدون و شرح وظایف، تشویق و ترغیب پرسنل به رعایت دستورالعمل ها و به کارگیری پرسنل آموزش دیده و علاقه مند به کار در این بخش ارتقا بخشید.

    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد، مدارک پزشکی
  • ارتباط بین گروه خونی و فاکتور Rh با بیماری وبا
    محمدرضا افلاطونیان، علیرضا ظهور صفحات 33-37

    وبا یک بیماری حاد اسهالی است که عامل آن ویبریوکلرا است. عامل بیماری وبا غیر تهاجمی بوده و اسهال ناشی از آن به وسیله سم کلرا که منجر به ترشح شدید آب و املاح در روده کوچک می شود ایجاد می گردد. پژوهشگران قدرت ارتباط این دو عامل را در میزان ابتلا به بیماری متاثر از شرایط زیست محیطی و سروتیپ عامل بیماری می دانند. لذا ضرورت انجام مطالعات اپیدمیولوژیکی در زمینه ارتباط این دو عامل با ابتلا به بیماری در نقاط مختلف کشور احساس می گردد. این پژوهش به منظور بررسی رابطه گروه خونی و فاکتور Rh با میزان ابتلا به بیماری وبا (نوع اوگاوا) در منطقه ریگان شهرستان بم انجام گرفت.
    در این پژوهش که به صورت مورد - شاهدی در سال 1381 انجام گرفت، 74 نفری که در اپیدمی سال 1376 در منطقه ریگان شهرستان بم از نظر کلینیکی و آزمایشگاهی آلوده به وبای نوع اوگاوا شناخته شده بودند، به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شدند. تعداد 74 نفر از افراد سالم نزدیک ترین خانوار مجاور که از نظر اقتصادی - اجتماعی، سن و جنس مشابه گروه مورد بودند نیز به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. پس از تعیین گروه خونی و Rh افراد دو گروه داده ها توسط نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    میانگین سنی مردان 4.7 ±11.3 و زنان 5.2± 14.5 سال بوده است. فراوانی گروه های خونی A، B، O و AB در بیماران به ترتیب 14.9، 21.6، 62.6 و 1.3 درصد و در گروه شاهد به ترتیب 32.4، 33.7، 29.7 و 4.2 درصد بوده است. نتایج نشان داد که گروه خونی O حدود 3.8 برابر بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا قرار داشته اند (OR=3.8). براساس نتایج به دست آمده با اطمینان 95 درصد می توان گفت که OR در جامعه در فاصله 1.85 تا 8.19 قرار دارد که بیانگر معنی دار شدن ارتباط بین گروه خونی با ابتلا به بیماری بوده است (P<0.001). نتایج همچنین نشان داد که افراد Rh منفی به میزان 2.3 برابر حساس تر از افراد Rh مثبت بوده اند (OR=2.3). براساس نتایج به دست آمده با اطمینان 95 درصد می توان گفت که OR در جامعه در فاصله 0.78 تا 6.61 قرار دارد که بیانگر معنی دار نشدن ارتباط بین فاکتور Rh با ابتلا به بیماری بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز نشان داد که افراد جوان نسبت به افراد مسن در ابتلا به بیماری حساس تر هستند، به طوری که حدود 65 درصد افراد مبتلا به وبا در گروه های سنی زیر 10 سال بوده اند.
    در پایان توصیه می شود هر گونه اقدامی جهت پیشگیری از این بیماری بیشتر متوجه افراد سنین زیر 10 سال با گروه خونی O در مناطق آندمیک و اپیدمیک گردد.

    کلیدواژگان: وبا، گروه خونی، فاکتور Rh
  • سید رضا مجدزاده، پروین ضیایی، نیکتا حاتمی زاده، شهلا فرشیدی، ساناز واثقی، بنفشه گلستان صفحات 39-47

    مطالعه حاضر برای تعیین عوامل خطر عقب ماندگی متوسط ذهنی در بندرعباس صورت گرفته است. در این مطالعه که از نوع مورد شاهدی است، 93 بیمار با تعداد مشابهی از شاهدهای بیمارستانی که از نظر سنی به صورت گروهی همسان بودند، مقایسه شده و نسبت شانس متغیرهای مستقل (نسبت فامیلی والدین، تفاوت سنی کودک مورد نظر با فرزند قبلی و بعدی خانواده، سن مادر هنگام زایمان، محل زایمان، مراقبت های دوران بارداری، سابقه وجود فرد مبتلا به عقب ماندگی ذهنی در خانواده و بستگان، وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده) برای وقوع عقب ماندگی متوسط برآورد گردید. داده ها نیز با استفاده از روش های مربع کای و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج مطالعه نشان داد که رابطه معنی داری بین "فاصله تولد فرزند بعدی" با عقب ماندگی ذهنی متوسط وجود دارد. همچنین نسبت شانس برآورد شده برای "فاصله تولد کمتر از سه سال 3.5)با فاصله اطمینان 95 درصد: 1.7 تا 0.7) برآورد شد.
    در نهایت توسعه برنامه های تنظیم خانواده و رعایت فاصله مناسب بین تولد فرزندان به منظور کاهش عقب ماندگی ذهنی در منطقه توصیه می شود. ضمن آن که جهت تعیین نقش عوامل ژنتیکی و ناهنجاری های کروموزومی غیرارثی بایستی مطالعات بیشتری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، مطالعه مورد، شاهد، عقب ماندگی ذهنی متوسط، ایران
  • مژگان کاربخش، مجتبی صداقت صفحات 49-55

    مطالعات اخیر نشان داده است که افسردگی حین بارداری حتی از افسردگی پس از زایمان نیز شایع تر است. هدف اصلی این مطالعه، تعیین فراوانی افسردگی در زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت های بارداری مجتمع بیمارستانی امام خمینی است. نوع مطالعه مقطعی بوده، خانم هایی که طی دو ماه به این درمانگاه مراجعه کردند، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه سنجش افسردگی بک است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته و به فارسی نیز ترجمه و تطبیق شده است. در این مطالعه از 200 خانم باردار، 170 نفر 85) درصد(با رضایت برای پر کردن پرسشنامه وارد مطالعه شدند که از این تعداد، 48.2 درصد افراد حداقل یک عامل تنش زا را در حین حاملگی تجربه کرده بودند. همچنین 16.5 درصد علایم افسردگی را در گذشته، 8.2 درصد قبل از عادت ماهیانه، 4.7 درصد در حاملگی های قبلی و 9.4 درصد این علایم را در منسوبین خود گزارش کردند و میانگین پرسشنامه افسردگی بک در افراد مورد مطالعه 11.47 بود (95%CI=10.09-12.85).
    حداقل 30.6 درصد خانم های مورد مطالعه از درجات مختلف افسردگی رنج می بردند. حال آن که هیچ یک از آنها برای این اختلال، درمان و مراقبت دریافت نمی کردند و نیز زنان باردار افسرده بیش از غیر افسرده، سابقه افسردگی در زمان گذشته را در خود و بستگان درجه اول خود ابراز نمودند P=0.015) و (P<0.001.
    در پایان پیشنهاد می شود در صورتی که مطالعاتی با حجم نمونه بیشتر نیز شیوع بالای افسردگی را در زنان باردار کشورمان تایید نماید، بیماریابی از نظر افسردگی - با استفاده از ابزارهای غربالگری مناسب (مانند پرسشنامه بک) - در مراقبت های معمول بارداری ادغام شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، بارداری، پرسشنامه افسردگی بک
  • مژگان کاربخش، مجتبی صداقت، بهروز نبئی صفحات 57-63

    دستیاری در اکثر رشته های تخصصی پزشکی، حرفه ای طاقت فرسا است و دستیاران را با عوامل تنش زای متعددی مواجه می کند که لازمه رویارویی با آنها، دارا بودن توانایی های لازم برای مقابله با تنش است. این مطالعه می کوشد که این توانایی ها را در دستیاران رشته های پرتنش در دانشگاه علوم پزشکی تهران تعیین کرده، نشان دهد که آیا این توانایی ها بر حسب سال دستیاری یا جنسیت متفاوت هستند یا خیر.
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی - تحلیلی، آزمون سنجش توانایی های مقابله با تنش برای تعیین این توانایی ها در جمعیت مورد مطالعه (دستیاران چهارده رشته پرتنش در دانشگاه علوم پزشکی تهران) به کار گرفته شد.
    میانگین امتیاز مقابله با تنش در 277 دستیار مورد مطالعه 64.83 بود و توانایی های عالی و بسیار خوب در 79.8 درصد مشاهده شد. همچنین میانگین امتیاز دستیاران در ارزیابی خود از توانایی های مقابله ای 63.13 و همبستگی آن با امتیاز محاسبه شده در آزمون 0.47 بود (P<0.001). از طرفی میانگین امتیازات دستیاران سال های اول و دوم با سوم و چهارم تفاوت معنی داری نداشت ولی دستیاران سال های اول و دوم، انعطاف پذیری، اتکا به نفس و دسترسی کمتری به منابع داشتند (P=0.016, P=0.005, P=.006). اختلاف مشاهده شده بین میانگین امتیاز دستیاران مذکر و مونث نیز از نظر آماری معنی دار بود (P<0.001). همچنین عمده ترین عوامل تنش زا، حساسیت مسوولیت ها، درآمد پایین و کم خوابی بودند. در عین حال ساعات طولانی کار، کشیک ها و نقش های متعدد، توسط دستیاران سال های اول و دوم بیش از دستیاران ارشد به عنوان عوامل تنش زای عمده اعلام شدند (P=0.001).
    نتیجه آن که هر چند درصد بالایی از دستیاران، امتیازات بسیار خوبی را در این پرسشنامه به دست آورند، با توجه به عدم وجود همبستگی خوب بین سطح واقعی توانایی های مقابله ای و ارزیابی خود دستیاران از آن، لزوم انجام اقداماتی عینی برای شناسایی افراد کم توان تر و آموزش و حمایت آنها منطقی به نظر می رسد. لازم به ذکر است که عدم مشاهده تفاوت معنی دار بین دستیاران سال های مختلف از نظر این توانایی ها، در مطالعه دیگری نیز گزارش شده است. همچنین توانایی بیشتر دستیاران مذکر در مقایسه با مونث در مقابله با تنش که برای نخستین بار در این بررسی نشان داده شد، اهمیت توجه بیشتر به دستیاران زن به عنوان گروه آسیب پذیر در این زمینه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مقابله، تنش، دستیاران، پزشکان
|
  • Zohoor A.R *, Islami Nejad T Pages 5-13
    Objective(s)

    This was a cross-section study for determination of the criteria of effective education as viewed by Kerman University of Medical Sciences' students. Material &

    Methods

    This study was undertaken by a questionnaire using reliable internal and external sources. The reliability and validity of the questionnaire examined by test-retest and face validity. In this study 350 students selected randomly were included and the questionnaires were completed by self-• administered method. The questionnaire was designed to consider students' characteristics and determination the effective teaching criteria (in 4 aspects: seeking of knowledge, teaching, communication ability and personality).

    Results

    Teaching, ability to establish communication, seeking of knowledge and personality were the most important aspects of effective teaching, respectively. The criteria in seeking of knowledge were "knowing" and "offering new subjects", in teaching "obvious transfer of matters" and "Preparing of class for thought and discussion", in communication ability to provide "students' participation in discussions" and "friendly relations with student" and in personality "fluent statement" and "self-confidence". There was no significant relation between student’s personality and priority of criteria.

    Conclusion

    The selection of university teachers should be on the basis of their effective teaching. Planning workshops on effective teaching methods is recommended.

    Keywords: Effective teaching, teaching criteria, Medical students
  • Mozafary H *, Nabaie B Pages 15-19
    Objective(s)

    The rising trends of obesity in children are reflected in increased adult obesity and related morbidity. So we studied the prevalence of obesity in children and the related factors in Tehran. Material &

    Methods

    This was a cross-sectional study of 1800 female pupils. Weight and height were measured and BMI (Body Mass Index) was calculated. SPSS-10 was used for statistical analysis.

    Results

    Prevalence of obesity and overweight were 7.7 percent (95%CI= 6.25% - 9.3%) and 13.3 percent (95%CI= 11.76% - 14.95%), respectively. There was a significant correlation between obesity and age (P=0.01), type of school (P=0.002), appearance (P<0.001) and self-image (P<0.001).

    Conclusion

    The findings necessitate interventional programs for identification and treatment of obese children.

    Keywords: Obesity, Students, Cross-sectional study
  • Mazloumi S *, Fallah Zadeh H Pages 21-25
    Objective {s)

    To determine type and rate of accidents in individuals under 20 years old in Yazd city. Material &

    Methods

    In this descriptive and cross-sectional study, data gathered by a questionnaire and interview with mothers.

    Results

    According to interview with 3555 individuals under 20 years old, accidents prevalence was 6.9% and falling was the most prevalent accident (45%). Chi-square test showed that accident status and family size had a significant relationship (P<0.001). Also literacy of mother and accident status had a significant relationship (P<0.001). Accident rate in the city were 1.6 times more in rural areas. Also there was a meaningful relationship between sex, age groups and accident status (P<0.001).

    Conclusion

    The study findings suggest that regular home visit and health status monitoring of schools are necessary.

    Keywords: Accidents, Yazd, Cross-sectional study
  • Ariaii M * Pages 27-32
    Objective(s)

    To evaluate the performance of the medical records departments of hospitals in Kerman. Material &

    Methods

    Data have been collected by a check-list on admission, filing, coding and statistics units. To analyze the data, each question was assigned a score and then the performance percentage of each unit was calculated and compared.

    Results

    The results indicated that performance quality of the medical records departments were lower than national and international standards. The total performance of the medical records departments was relatively good (by achieving 61% of total scores).

    Conclusion

    The findings of the study revealed that the total performance of medical records departments was moderate.

    Keywords: Evaluation, Performance, Medical Records
  • Determination of relationship between blood groups and Rh factor with cholera disease in Barn, Iran
    Aflatounian M.R *, ZohoorA.R Pages 33-37

    Objective(s). To determine the relationship between blood groups & Rh factor with rate of infection to cholera in Barn. Material &

    Methods

    Relationship between cholera and blood groups in 74 patients, who were clinically and para-clinically proved to be infected with Ogawa during the cholera epidemic in 1997, was determined. A total of 74 healthy individuals with similar socio-economical, sex and age were selected as controls.

    Results

    The mean age of male and female was 11.3 ± 4.7 and 14.5 ± 5.2 year, respectively. Prevalence of blood groups for A, B, 0 and AB in patient group was 14.9, 21.6, 62.6 and 1.3 percent, respectively, while it was 32.4, 33.7, 29.7 and 4.2 percent in control group. The result showed that the blood group O was the highest risk groups among the others (Odds ratio = 3.8, 95%CI=l.85 • 8.19). Also this investigation showed that individuals with Rh" were 2.3 times more susceptible to disease than those with Rh+ (Odds ratio= 2.3, 95%CI= 0.78 · 6.61).

    Conclusion

    It is recommended that any prophylactic measures should be directed against those more than 10 years of age with blood group O in endemic and epidemic areas.

    Keywords: Cholera, Blood group, Rh factor
  • Madjdzadeh S.R *, Ziaei P, Hatamizadeh N, Farshidi S.h, Vaseghi S, Golestan B Pages 39-47
    Objective(s)

    This study was conducted to determine risk factors of midlevel mental retardation in Bandar Abbas, Iran. Material &

    Methods

    In a case control study 93 cases were compared with similar number of hospital controls. Cases and controls were matched for age group. The Odds Ratio of independent variables (i.e. familial relation between parents, birth interval to later and former children, mother age in delivery, place of delivery, antenatal cares, family history of mental retardation, socio-economic status of family) for developing midlevel mental retardation were estimated. Chi square and logistic regression were performed to analyze data.

    Results

    Determinant of midlevel mental retardation in this study was "time interval to birth of next child". Estimated Odds Ratio for "less than three year's interval" was 3.5 (95%CI= 1.7-7.0).

    Conclusion

    Improving family planning programs and child spacing can be suggested to reduce midlevel mental retardation in this region. Further investigations are needed to determine the role of genetic and non-genetic chromosal abnormalities.

    Keywords: Epidemiology, Case- control study, Midlevel Mental Retardation, Iran
  • Karbakhsh M *, Sedaghat M Pages 49-55
    Objective(s)

    To determine the frequency of depression among pregnant women visited at the prenatal clinic, Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran. Material &

    Methods

    This was a cross-sectional study in which by convenience sampling, pregnant women visited at the prenatal clinic during a 2-month period were studied. The instrument for data collection was Beck Depression Inventory, which is a self-administered valid and reliable questionnaire, measuring manifestations of depression. Scores higher than 9 were interpreted as depression.

    Results

    Of 170 pregnant women, 16.5 percent had experienced depression symptoms before pregnancy, 9.4 percent reported depressive episodes in their relatives, 4.7 percent had suffered from depression during/after previous pregnancies and 8.2 percent had the history of premenstrual depression. 48.2 percent had experienced at least one stressor during the current pregnancy. The mean score on Beck Inventory scale was 11.47 (95%CI= 10.09-12.58). At the time of the study, at least 30.6 percent suffered from depression. Nevertheless, none were under supervision of a heath care professional for management of depression.

    Conclusion

    The findings suggest that the implementation of strategies to integrate mental health screening in prenatal cares is needed.

    Keywords: Depression, Pregnancy, Beck Depression Inventory
  • Karbakhsh M *, Sedaghat M, Nabaie B Pages 57-63
    Objective(s)

    The objective of this study was to determine coping with stress abilities of clinical residents at Tehran University of Medical Sciences and to explore whether these abilities differ between Junior and Senior residents or between males and females. Material &

    Methods

    In this cross-sectional study, The Coping Skills Inventory was used for determination of different aspects of coping in a randomly selected sample of clinical residents in 14 different specialties at Tehran University of Medical Sciences.

    Results

    In all 277 residents were studied. Of these 62.7 percent were at the first or second years of residency, while the other 3 7 .5 percent were at the third or fourth years. The male to female ratio was 1.1. The mean coping score was 64.83. Excellent and very good abilities were observed in 79.8%. The mean self-estimated coping scores was 63.13 that was significantly correlated with the calculated scores (Pearson correlation =0.47, P < 0.001). The mean coping score for Juniors was not significantly different from that of Seniors; but, Juniors were less flexible, resourceful and self-reliant than their Senior counterparts (P = 0.016, P=0.005 and P=0.006, respectively). A significant difference was observed between the mean coping score of females and males (P< 0.001). The most important stressors were sensitive responsibilities, low salaries and sleep deprivation. Long hours of work, nightshifts and multiple roles were more frequently reported by the Juniors than Seniors as major stressors (P= 0.001).

    Conclusion

    Although a high percentage of residents had very good coping scores. However the difference in coping between genders emphasizes on the importance of support and education for female residents to cope more effectively with their job stress.

    Keywords: Coping, Stress, Residents, Physicians