فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن ابراهیمی صفحه 5
    در اسلام، کیفر برخی از گناهان، خلود و جاودانگی در دوزخ قرار داده شده و آیات بسیاری از قرآنکریم بر این خلود و جاودانگی صحه گذاشته است. مفسران و گروه های مختلف فکری مسلمان،درباره دلالت این آیات بر جاودانگی رنج و عذاب با یکدیگر اختلاف کردهاند. برخی، خلود در دوزخرا به معنای خلود در رنج و عذاب دانسته، و برخی همچون ابن عربی، به خلود در دوزخ و انقطاع رنجو عذاب گرویده اند.
    در این نوشتار، آیات وعید به خلود در دوزخ، در شش گروه دسته بندی شده و تاویلاتابن عربی در ذیل هر گروه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است، و در پاره ای موارد، بنا بر اقتضا، ازرای و نظر دیگر مفسران برای تکمیل و تایید و یا نفی و تضعیف نظر ابن عربی استفاده شده، و درخاتمه چنین نتیجه گیری شده است که تاویل آیات خلود با توجه به اصول و مبانی مسلم انگاشتهشده در مکتب ابنعربی، برای او امری اجتناب ناپذیر بوده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، خلود، عذاب، مرتکب کبیره، دوزخ، بهشت، نعیم
  • تقی اژه ای، جعفر شانظری صفحه 27
    قرآن کریم، طبق سخن و اعتقاد عارفان، مهمترین منبع کسب معرفت در حوزه عرفان اسلامیاست و معیار صحت حقیقت از توهم نزد ارباب معرفت است.
    از متون عرفانی استنباط می شود که دو گروه علیرغم اینکه در زی اهل سلوکاند، به دام افتادهخیالات باطل و گمان های نادرست از معارف و حقایق معانی قرآن کریم شده اند؛ نخست گروهی کهحجاب» در قصد سلوک و کشف حقیقت صادقاند، اما چون گرفتار ضخیمترین حجاب، یعنیو نفسهستند، ادراکاتشان کشف و مکاشفه نسیت، بلکه کج فهمی و ناشی از کوری حدقه «خودیبینشاست، گروه دوم آنان که در قصد راه و هدف سلوک نیز آلوده به کسب جاه و ناماند و از اینروی گفتارشان مردود است.
    از دیدگاه متون عرفانی فارسی هر دو گروه بیبهره از معرفت و شهود حقاند، و مدعیاتآنها باطل و راهزن است، هرچند که گفته های آنان ظاهری عارفانه و گفتمانی در مسایل عرفانتعبیر کرده اند. سنایی، مولوی، محمد «نور نجس» است. برخی، این سلک بیانات معرفت نمای را بهغزالی، احمد غزالی و عین القضات نیز هر کدام نامی بر این رمزگویی های متظاهران مدعی کشف وشهود گذاشته اند، که در متن مقاله به آن پرداخته شده است. نیز در این پژوهش، چونی و چراییموضوع با تفکیک و تحلیل از آرای مطرح در برجسته ترین متون عرفانی فارسی طرح و تحلیل وشواهد کافی در هر نکته ای آمده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، عرفان اسلامی، تاویل، حجاب خودی، نور نجس
  • سمیرا بامشکی صفحه 45
    مقالات شمسبه عنوان اثری برجسته و مهم در تاریخ عرفان و ادبیات فارسی که ارتباط تنگاتنگیبا مولوی، زندگی و آثارش دارد، نه تنها مورد توجه طیف وسیعی از خوانندگان عادی و غیرمتخصص قرار نگرفته بلکه حتی کمتر مورد توجه پژوهشگران واقع شده است. یکی از دلایلکم توجهی به این کتاب، ساختار جملات از هم گسیخته و عدم انسجام ظاهری متن است که سببپدید آمدن ابهام شده است. در این پژوهش، به بررسی منشا ابهام در این متن پرداخته می شود. به دیگر سخن، به این پرسش جواب داده می شود که چه عواملی سبب پدید آمدن ابهام در متنشده است؟ به این منظور بیشتر از روش تحلیل کلام و بحث انسجام دستوری که شامل ارجاع وحذف می شود استفاده میگردد. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان گفت که بیشترین سهمابهام در مقالات مربوط به آشنا نبودن خوانندگان با مهمترین ویژگی سبکی متن، یعنی استفاده ازاست. این طرز استفاده از کلام از سوی نویسنده، نمایانگر خلق و خوی اوست. عوامل «ایجاز»دیگر عبارت اند از: نحوه استفاده از ضمایر شخصی به صورت ارجاع برون متنی و درون متنی بدوندر معنای عام انسان، ذکر نکردن اسامی خاص به دلیل «او» ذکر پیش مرجع، به کاربردن ضمیررعایت ایجاز، تبدیل یا تغییر شخص فعل از سوم شخص به اول شخص و بالعکس، استفاده ازحذف، ابهام در تشخیص گوینده و شنونده در ساختار گفتوگو، آشنا نبودن مخاطبان امروزی بابافت موقعیتی کلام و نبود دانش پیش زمینه ای.
    کلیدواژگان: عوامل ابهام، مقالات شمس، گفتمان شناسی، انسجام دستوری
  • مجید بهره ور صفحه 87
    بررسی تجربه های روحانی مولانا جلال الدین بلخی(604 672 ه. ق) در زندگی و آثارش نشانمی دهد که او همواره به دنبال نیازهای نو، پویا و کمالطلبانه است. این رویکرد، نگرشی مثبت وغایی نسبت به انسان دارد که روانشناسان انسانگرا 1 در نظریه های خود، در این باره سخنگفته اند.
    در این مقاله، نگاهی روانشناختی به زندگی پر حادثه و سراسر نیاز مولوی افکنده می شود و باانطباق محتوای آثار و زندگینامه وی در نظریه سلسله مراتب نیازهای 2 آبراهام اچ. مزلو 3، بر نقاطعطف حیات معنوی و هنری او تاکید میگردد، و در نهایت، زندگی و افکار او به عنوان الگوییشرقی اسلامی برای نظریه مزلو، و بویژه برای تجربه های اوج و رسیدن به مرحله خودشکوفاییمعرفی میشود، که با نمونه ها و مصداقهایی از شعر و زندگی مولانا مستند شده است.
    کلیدواژگان: زندگینامه مولانا، روانشناسی انسانگرا، مزلو، سلسله مراتب نیازها
  • بهجت سادات حجازی صفحه 119
    اسطوره ها که زبانی سرشار از رمز و راز و ابهام دارند، واقعیتهایی جذاب و غیر قابل انکار درعرصه ادبیات سنتی، متون عرفانی و شعر معاصرند. از شاعران کلاسیک، فردوسی، رکن استوار وسترگ ادبیات حماسی، به روشنگری و برجسته سازی اسطوره ها مبادرت ورزیده است. احیایمجدد اسطوره های آغازین و آشکار کردن حقیقت مینوی آنها، دلایل بیرونی و درونی دارد. دلایلبیرونی را باید در حرکت تمدن و فرهنگ در طول تاریخ و دلایل درونی را باید در ادبیات عرفانیجستوجو کرد. موضوع درخور پژوهش، بازآفرینی و تکرار دیگرگونه این اسطوره ها در ادبیاتعرفانی است که از نوعی بازگشت به اصل، تکاپو برای تولدی دیگر و میل به جاودانگی در آدمیحکایت میکند. راه یافتن اسطوره سیمرغ از حماسه به بسیاری از رسالهالطیرهای عرفانی، اهمیتبازآفرینی این اسطوره را نشان میدهد. نگارنده به لحاظ محدودیت مقاله، صرفا به بازآفرینیاسطوره سیمرغ و ققنوس در شعر کلاسیک، متون عرفانی و شعر معاصر میپردازد، زیرا نشاندادن نقش مهم این اسطوره ها در پیوند بین گذشته و حال و در سیر زمان با حفظ جنبه قداستمینوی آنهاست و اینکه بازآفرینی و تکراری دیگر از اسطوره ها، در واقع تجلی و تداوم همان امرمینوی است.
    کلیدواژگان: رسالهالطیر، بازآفرینی، اسطوره سیمرغ، اسطوره ققنوس
  • مریم حسینی صفحه 149
    در بعضی تذکره های صوفیه از گفتوگوی مرد صوفی با زنی عارف نقل آمده است که در بیشترموارد زن عارف بدون نام است و با عنوان مجهوله الاسماء از وی سخن میرود. در برخی روایتها،این زن شکلی رؤیایی دارد و در یکی از احوالات عرفانی که در آن صوفی در حال درون بینی و یاتمرکز قرار میگیرد، با عارف دیدار میکند و مشکلی از وی میگشاید. این حکایتها ویژگی هایمشترکی دارند که موضوع این مقاله با اشاره به دو نمونه از آن حکایتها، تبیین مختصات ایندیدارها و صفات زن رؤیایی است. این دو حکایت برگرفته از روایت هایی درباره دو عارف بزرگقرن سوم و هفتم هجری، ذوالنون مصری و ابنعربی است که نگرش ایشان نسبت به زنانشباهت بیمانندی به یکدیگر دارد.
    این مقاله در سه بخش اصلی تدوین یافته است. بخش نخست با عنوان ذوالنون و زنان،درباره نگرش روشن ذوالنون نسبت به زنان است، و در بخش دوم، از ابنعربی و مکتب عاشقانهاو که زن، محور اصلی وی است، سخن میرود. سپس با ذکر حکایتهایی مشابه از این دو عار فکه روایت دو واقعه، از دیدار با زن درون است، به تحلیل درباره جایگاه و اهمیت این زن دراینگونه واقعه ها پرداخته میشود.
    عدهای از زنان گمنام تذکره های اولیا، تجسمات روحانی درون خود عارفان است. آن بخش ازدرون ایشان که مایل به حقایق برتر و والاست و روی به سوی تعالی و تقدس دارد، رحیم و آرامشدهنده است. این زنان، همان زن سوفیایی اندیشه های افلاطون، دئنای آیین زرتشتی، شخینهیهود، بئاتریس دانته، و به قول یونگ، آنیمای شاعر است. آن بخش نهفته در ضمیر ایشان که درهنگام مراقبه و مکاشفه فرصت ظهور می یابد و روان عارف را هدایت میکند، و محصول خیال فعالعارف است.
    کلیدواژگان: دیدار با آنیما، زن سوفیایی، ذوالنون، ابنعربی، رؤیای عارفان
  • سید محمد راستگو، سید محمد فرید راستگوفر صفحه 173
    عارفان با الهام از قرآنجهان را از یکسو وجه خدا شمردهاند و از دیگر سو، تجلی اسما و صفاتاو. اسما و صفات را نیز از یک دیدگاه به دو گونه جمالی و جلالی بخش کرده اند: اسم هایی را که بالطف، رحمت، کرم و... پیوند دارند، اسمهای جمال نامیدهاند و اسمهایی را که با قهر، غضب، کیفرو... سر و کار دارند، اسمهای جلال خوانده اند. از سوی دیگر، چون صفات خدا هستی یگانه ایدارند، هر جلال را دارای جمالی و هر جمال را دارای جلالی شمرده اند و از اینجا به جمعپارادوکسیکال جلال و جمال رسیده اند. در این گفتار پس از بازنمایی نکات یادشده از دیدگاه قرآنیو عرفانی، از جایگاه جلال و جمال در هستی شناسی، معرفت شناسی و روانشناسی عرفانی سخنگفته ایم و سپس به گستردگی، جایگاه جلال و جمال را در نمادشناسی عرفانی بازنموده ایم و نشانخوانده می شود که آمیزهای از راندن و «ناز» داده ایم که پارادوکس جمال و جلال در عرفان عاشقانهخواندن و خواستن و نخواستن است. نکتهای که در شعر عاشقانه عارفانه با بهره گیری از نمادهایروی و موی، و بیشتر با نمادهای چشم و لب و وابسته های آنها نشان داده میشود. بازتاب اینکاربرد نمادین در شعر فارسی، پایانبخش این پژوهش است.
    کلیدواژگان: جمال، جلال، وجه، ناز، چشم، لب
  • محمد شادروی منش صفحه 203
    رساله لوایحاز متون معروف عرفانی است که به اقتدای سوانح شیخ احمد غزالی نوشته شده است.
    ارادت عینالقضات همدانی به مؤلف سوانح و ارتباط آن دو با یکدیگر، وجود نسخهای از لوایح درمجموعهای که تمهیداتعینالقضات نیز در کنار آن آمده و بعضی عوامل دیگر، موجب شده استکه این اثر به نام عین القضات شهرت یابد و یک بار نیز در ایران به نام او به چاپ برسد. اینانتساب ناروا به بسیاری از کتابها و پژوهشهای ادبی تسری یافته است. از سوی دیگر، در بعضینوشته ها(اعم از فهرستها، تاریخهای ادبیات و پژوهش های ادبی عرفانی) جز از عی نالقضات،اشخاص دیگری مولف لوایح معرفی شده اند. در این مقاله، با استناد به شواهد درون متنی وبرونمتنی، انتساب لوایحبه عینالقضات مردود دانسته شده است و حمیدالدین ناگوری، از صوفیانحوزه شبه قاره هند در قرن هفتم، مؤلف این اثر معرفی میشود.
    کلیدواژگان: حمیدالدین ناگوری، عبدالملک ورکانی، عین القضات همدانی، لوایح، متون عرفانی فارسی
  • سعید شفیعیون صفحه 225
    در بررسی تاریخ تحلیلی تصوف و مبانی نظری آن، جستار در احوال صوفی زاهدان سده هاینخستین هجری، امری بایسته و ناگزیر است. یکی از این بزرگان، احمد ابن حرب اصفهانینیشابوری است که ضمن ویژگی های ممتاز و فردی فکریاش، به واسطه آنکه استاد محمد کرام،رئیس فرقه کرامیه بوده و افکار و اقوالش در این طریقه تاثیر بهسزایی داشته، از اهمیت خاصی درمطالعات تاریخی و نظری تصوف برخوردار است. با این همه، متاسفانه در باب او تا به امروز،پژوهش درخور و مستقلی صورت نگرفته است. تحقیق حاضر که درباره احوال و افکار احمد حرباست، در کار تحقیقات کرامیه پژوهی بسیار فایدهمند تواند بود، و به برخی از سؤالات و ابهامات ازجمله ارتباط احمد با محمد کرام و عقاید کرامیه و علل طرد و رد او توسط برخی علمای حدیث،پاسخ میتواند داد.
    کلیدواژگان: احمد حرب، کرامیه، زهد، تصو
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، اشرف خسروی صفحه 259
|
  • H. Ebrahimi Page 5
    In Islam, the punishment of certain sins has been determined the abiding in Hell for ever, and many of Qurānic verses have approved the matter. Muslim interpreters and thinkers, disagree on the eternality of torment. Some have interpreted the abiding in Hell in the meaning of eternal chastisement and torture and some others, including Ibn al-،Arabi, have believed in the abiding in Hell but without continuation of torment for ever. In the present paper, the verses of threat of punishment, have been classified into six groups and then the esoteric commentaries of Ibn al-،Arabi have been examined and analyzed respectively. In some cases, if necessary, the views of other interpreters have been provided to assay Ibn al-،Arabi’s viewpoints. Finally it has been concluded that according to the postulates of Ibn al-،Arabi’s school, the hermeneutic of verses of abiding in Hell, had been inevitable for him.
  • T. Ezhei, J. Shanazari Page 27
    The Holly Qurān, according to mystics’ conviction is not only the most important source of gaining knowledge in the Islamic mysticism field but also an authentic criteria for separation between truth from illusion.Infered from mystical texts, there are two groups of wayfarers of the Path who, because of their false understanding of Qurānic meaning and learnings, have fallen into prey of vain Fantasies and untrue surmises.One group really intends to follow mystical journey and reach the Reality, but because of the most thick veil i.e. egoism, their perceptions are not inward revelation but misunderstanding and lack of insight. Second group have tainted their goals of the mystical path to worldly benefits and advantages, hence their sayings are not valid.According to Persian Sufi texts, both groups, in spite of their pseudo- mystical words which apparently seem to deal with spiritual concepts and matters, are devoid of knowledge and divine intuition. Some have interpreted this kind of pseudo- mystical expressions as ‘unclean light’. Sanāee, Rumi, Mohammad Ghazzāli and his younger brother Ahmad and ‘Eyn al-Qozāt, also have named them in a similar manner which have been examined in this article. Also in the present study, based on the most outstanding Persian mystical texts, different aspects of the subject have been analyzed and supported by sufficient evidences.
  • S. Bameshki Page 45
    Maqālāt Shams as an eminent and significant work in the history of mysticism and Persian literature, which has a close relation with Rumi’s life and work, not only ignord by common readers but also research scholars have not paid attention to it properly. One of the main reasons of this, seems to be scattered sentences and lack of apparent firmness of the text, which have caused it appears ambiguous.In the present paper, the origin of the ambiguity is examined. For this, the method of ‘discourse analysis’ with emphasis on grammatical cohesion, including reference and ellipsis has been used.As a result, the causes of existence of ambiguity in the text are as fallows: Unawareness of readers of the most important stylistic feature of the text i.e. ‘brevity’; use of personal pronouns as endophoric and anafra reference, use of masculine third person pronoun i.e. ‘he’ in the meaning of man in general, omission of particular nouns in order to preserveng brevity, shift of verb from third person to first person and vice versa, use of ellipsis, exist of ambigiuty in distinction between speaker and listener in the structure of conversation, unfamiliarity of modern readers with contextual situations and background knowledge.
  • M. Bahrevar Page 87
    The study of spiritual experiences of Jalal al-Din of Balkh (604-672 Lunar) through his life and works indicates that he is always looking for new, dynamic and perfect needs. This kind of attitude mixed by such positive and ultimate outlook towards man which humanist psychologists have talked regarding this subject in their theories.In the present paper, Rumi’s eventful life joined with perpetual needs, has been considered from a psychological perspective, and through comparing of his works and life story with A.H. Maslow’s Hierarchy of Needs theory, the departures of Rumi’s spiritual and artistic life have been emphasized. Finally, life and thoughts of Movlānā as an eastern and Islamic patern of the theory, supported by examples and evidences from his poetry, have been introduced and analyzed.
  • B. S. Hejazi Page 119
    Myths with language full of mystery, allusion and ambiguity are attractive and inevitable realities in arena of classic literature, mystical texts and contemporary poetry. Ferdowsi, the famous classic poet, who is regarded as a firm foundation of Persian epic literature, has attempted to clarify them and emboss their significant role. The revival of ancient myths and revealing their numinous reality, have external and internal reasons. The external reasons should be searched in the course of movement of culture and civilization along the history and the internal ones in the mystical literature.The aim of this research project is the recreation of myths in the mystical literature which relates a kind of return to the origin, an attempt for rebirth and man’s tendency towards eternity. The entrance of Simorgh myth to many of ‘treatises of birds’ shows the significance of recreation of it. In the present paper, only Simorgh and Cycnus myths in the classic and contemporary poetry as well as mystical texts have been recreated. The entelechy of the article, keeping numinous aspect of the myths, is to show the important role of them in connection between past and present and that the recreation and reiteration of them, in deed, are in some ways the manifestation and continuation of very numinous truth.
  • M. Hossei Page 149
    In some Sufi hagiographies a dialogue between a Sufi man and a mystic woman is narrated, in most of which the woman is nameless and called so as well- Majhoolah al-Asmā‘a-. According to certain narratives, while the Sufi man is in the state of meditation or ecstacy, the woman appears into an imaginary figure and solves his spiritual problems and guides him upon the Path. There are some similarities among these anecdotes. This paper aims at discussing the features of these visits and characteristics of the dream woman in two of these tales, taken from the narratives related to Dhu al- Nun and Ibn al-،Arabi, the great Sufi masters of third and seventh centuries, in which She can be considered as Sophiā, Daenā, Shakhinā, or according to Yung as the anima of poet himself. This imaginary woman, in deed, is the hidden part of mystic’s soul which through meditation and revelation manifests and directs him in his spiritual journey. She as the product of Sufi active imagination, is divine manifestation of wisdom, grace and love. The present paper consists of three parts. The first part deals with the positive look of Dhu al- Nun towards woman. The second talks of Ibn al-،Arabi’s school of love, in which woman plays a central role. Then, considering these two similar tales that narrate encounters with the anima, the important status of the dream woman in these situations has been discussed.
  • S.M. Rastgoo, S.M.F. Rastgoofar Page 173
    Mystics inspired from the Holy Qurān have considered the world from one side the Image of God and from the other side the manifestation of Divine Names and Attributes, which the later has been divided into two types: The Names of Majesty and the Name of Beauty. Those Names which relate with grace, mercy, generosity, … have been named the Names of Beauty and those ones deal with vengeance, anger, retribution, … have been named the Names of Majesty. On the other hand, since the Divine Attribute have one existence, the paradoxical combination of Majesty and Beauty here appears. In the present paper, after representing the mentioned points, the authors discuss on the status of Majesty and Beauty based on the mystical ontology, epistemology, psychology and symbology. Then, they show that in the love mysticism this paradox has been called coquetry -Nāz-, which is a mixture of refutation and attraction, and through symbols such as face and hair, eye and lip and the other related idioms has been represented. Reflection of this symbolic usage in the Persian poetry is the final section of the article.
  • M. Shadrooymanesh Page 203
    Lavâyeh is one of the most famous Persian mystical texts. The treatise has been written following the example of Sheikh Ahmad Ghazzāli’s Savāneh. Devotion of ‘Eyn al-Qozāt of Hamadān to the author of Savāneh and relation of them with each other, and some other factors, caused that Lavāyeh be known by the name of ‘Eyn al-Qozāt’s, and even once has been published by his name in Iran. This untrue attribution has been spread to many books and literary researches. On the other hand, in some writings including catalogues, history of literature works, and literary- mystical researches, in addition to ‘Eyn al-Qozāt, others have been named as Lavāyeh author. In this article, on the basis of endopharic and anafra evidences, attribution of Lavâyeh to ‘Eyn al-Qozāt has been rejected and accordingly Hamid al-Din Nāguri, an Indian Sufi master of seventh century is being introduced as the author of the treatise.
  • S. Shafiiyyoon Page 225
    In studying of the analytical history of Sufism and the formation and transformation of its theoretical foundations, research on the biographies of hermits- mystics of early centuries is an inevitable and necessary issue. One of these great persons is Ahmad Harb Isfahani Neishāboori who has a special status in historical studies of Sufism due to his personal and intellectual characteristics as well as being the teacher of Mohammad karrām, the founder of karrāmieh sect.Unfortunately, these is no valuable study on him until now. The present paper, concentrating on Ahmad Harb’s biography and thought, tries to discuse on matters such as karrāmieh doctrines, relation between Ahmad and Mohammad karrām, reasons of his rejection by some traditionists, and so on; thus it can be of value and significance in the series of research works done on karrāmieh.
  • Ali Asghar Mirbaqeri Fard, Ashraf Khosravi Page 259
    Dream is one of the issues which has a special status in mysticism and psychoanalysis and it can be the subject of interdisciplinary researches. Psychoanalysis has a vast domain with different branches among which Yung’s psychoanalysis is more compatible with oriental and Islamic mysticism. For Yung dream is very important and he mentions man’s unconscious as its origin. He thinks that sometimes the content of unconscious appears in dream symbolically and thus for analyzing such dreams this symbolic nature should be considered and their deep layers should be recognized. Cryptological study of Ibn al-‘Arabi’s dream on the basis of Yung’s view reveals the origin of this dream and according to it we can analyze the interpretation of Ibn al-‘Arabi and others. Also doubts and debates related to this matter can be removed. What Ibn al-‘Arabi quotes from the Prophet in Fosus al-Hekam can be justified in a way that, on the one hand, his veracity is kept and, on the other hand, what he says is not completely ascribed to the Prophet but an accepted explanation is found for it. This study shows that the Self of Ibn al-‘Arabi is manifested as the blessed image of the Prophet in dream and the archived content of his unconscious has been given to him in the form of a book, named Fosus al-Hekam, to be reported by him.