فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال سوم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد ترکمانی، سیدنعمت الله موسوی صفحه 1
    اهداف اصلی استفاده از بیمه فراورده های کشاورزی، ارتقاء سطح درآمد و کاهش نوسانات درآمدی بهره برداران، افزایش امنیت سرمایه گذاری در این بخش و در نتیجه استفاده کارا از نهاده ها ذکر شده است. لذا در این مطالعه چگونگی تاثیر بیمه بر کارائی تولید بهره برداران کشاورزی و گرایش به مخاطره آنها ارزیابی شده است. افزون بر آن با تعیین تابع تقاضای بیمه بهره برداران عوامل مؤثر بر آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. وجود مسائلی از جمله ریسک سیستمی، انتخاب معکوس یا زیان آور و مخاطرات اخلاقی میتواند موجب کارایی نامناسب نظام بیمه گردد. از این رو، وجود این پدیده ها نیز در این مطالعه بررسی شده است. داده های مورد نیاز با استفاده از اطلاعات مقطعی بهره برداران سیب زمینی کار شهرستان اقلید در استان فارس با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و از طریق مصاحبه با سیب زمینی کاران بیمه شده و بیمه نشده، در سال زراعی 89-1388 جمع آوری گردیده است. تعداد بهره برداران وارد شده در جمعیت نمونه این مطالعه به ترتیب شامل 87 و 90 سیب زمینی کار بیمه شده و بیمه نشده بود. کارایی بهره برداران در استفاده از نهاده ها با استفاده از تابع مرزی تصادفی پس از تعیین فرم مناسب تابع تولید تخمین زده شد. روحیه کشاورزان در برخورد با مخاطرات و عوامل مؤثر بر تقاضای بیمه بهره برداران، به ترتیب با استفاده از «روش معادل قطعی محتمل برابر» و «روش گودوین» برآورد شد و مورد تحلیل قرار گرفت. وجود ریسک سیستمی، انتخاب معکوس یا زیان آور و مخاطرات اخلاقی به ترتیب با استفاده از روش های میراندا و گلابر (1997) و کویگین و همکاران (1993) بررسی شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بیمه بر کارایی فنی سیب زمینی کاران اثر مثبت معنی دار ندارد. با این حال محاسبه و مقایسه ضرایب ریسک گریزی بهره برداران عضو نمونه نشان داد که بیمه محصولات کشاورزی بر نحوه نگرش زارعین نسبت به مخاطرات تاثیر مثبت گذاشته و در کاهش سطح ریسک گریزی مؤثر بوده است. بررسی امکان وجود مسائل مختلف در عملکرد نظام بیمه نمایانگر احتمال وجود ریسک سیستمی ضعیف و همچنین مخاطرات اخلاقی و انتخاب زیان آور بود. تخمین تابع تقاضا نشان دهنده تاثیر مثبت ویژگی های شخصی و مدیریتی بیمه گذار از جمله درجه ریسک گریزی، تحصیلات، تجربه، سن بهره بردار و همچنین مالکیت مزرعه بر تقاضای بیمه می باشد.
    کلیدواژگان: بیمه فرآورده های کشاورزی، کارایی فنی، ریسک سیستمی، مخاطرات اخلاقی و انتخاب معکوس
  • حسین مهرابی بشرآبادی، ابراهیم جاودان صفحه 27
    بسیاری از تحلیل گران اقتصاد بین الملل اتفاق نظر دارند که فراگیر شدن نظام ارزی شناور بعد از نظام برتون وودز، نااطمینانی قابل توجهی را در اقتصاد کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته ایجاد کرده است. این مطالعه اثر نااطمینانی نرخ ارز واقعی را بر رشد بخش کشاورزی ایران در دوره 1386-1348 مورد بررسی قرار داده است. به این منظور، الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته (GARCH) برای شاخص سازی نااطمینانی نرخ ارز واقعی استفاده شد. برای برآورد رابطه همجمعی و پویایی های کوتاه مدت نیز رهیافت همجمعی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) به کار گرفته شد. بر اساس یافته های این پژوهش، روابط کوتاه مدت وبلندمدت قوی و معنی داری بین متغیرها در مدل رشد بخش کشاورزی ایران وجود دارد و نااطمینانی نرخ ارز واقعی اثر منفی و معنی داری بر رشد بخش کشاورزی در کوتاه مدت و بلندمدت داشته است. ضریب تصحیح خطا (71/0-) نیز با علامت منفی و معنی دار گویای سرعت بالای فرایند تعدیل است. با توجه به نتایج پژوهش، سیاست های ارزی، تجاری، پولی و مالی باید به صورت هماهنگ و در راستای کاهش نااطمینانی طراحی و اجرا شوند. علاوه بر این پیشنهاد می شود برای جبران ضرر ناشی از نااطمینانی نرخ ارز واقعی، استفاده از الگوهای بیمه ای در دستور کار سیاستگزاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، رشد، نااطمینانی، نرخ ارز واقعی، ایران
  • مرتضی راعی دهقی، فرزاد کریمی، مهدی زاهدی کیوان صفحه 47
    با توجه به اهمیت و نقش صنایع فرآوری شیر و محصولات لبنی در بخش کشاورزی، هدف این پژوهش مکان یابی بهینه صنایع فرآوری شیر و محصولات لبنی در استان های کشور در شرایط عدم قطعیت می باشد. برای این منظور ابتدا شاخص های موثر بر هدف نهایی مسئله تعیین گردید، سپس میزان اثرگذاری آنها (اوزان) به کمک نظر کارشناسان تعیین شد. در مرحله بعد، به منظور وارد کردن ابهامات و عدم دقت در قضاوت های کلامی و تجربی کارشناسان در تعیین اوزان شاخص ها و عدم قطعیت در مقادیر شاخص ها با بهره گیری از اطلاعات یک دوره زمانی معین و به کمک منطق بازه ای، داده ها و اوزان شاخص ها به صورت اعداد بازه ای و شناور در فرآیند حل مسئله قرار گرفت. همچنین از آنجایی که نوع تصمیم گیری در مسئله براساس چندین شاخص می باشد، لذا مدل مورد استفاده در این تحقیق روش تاپسیس بازه ای (یکی از بهترین تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه) انتخاب گردید. این تحقیق بر روی تمامی استان های کشور و در طی دوره زمانی 1380 تا 1387 صورت پذیرفته است. نتایج این تحقیق شاخص سرمایه گذاری و درصد بهینه سرمایه گذاری برای هر استان در احداث صنایع شیر و لبنیات را با توجه به عدم قطعیت در مقادیر و اوزان شاخص ها تعیین نمود. همچنین نشان داد که الگوی فعلی سرمایه گذاری در صنایع لبنی در تمامی استان های کشور بهینه نبوده و نیاز به تعدیل در مقادیر فعلی سرمایه گذاری می باشد. در پایان پیشنهاد می گردد که به منظور از بین بردن شکاف ایجاد شده بین الگوی فعلی و بهینه سرمایه گذاری در صنایع لبنی، سمت و سوی سرمایه گذاری های آتی بر اساس درصدهای محاسبه شده در این تحقیق از استان های دارای سرریز سرمایه گذاری به استان های دارای کمبود هدایت گردد.
    کلیدواژگان: تاپسیس بازه ای، تصمیم گیری چند شاخصه ریاضی، صنایع شیر و لبنیات، عدم قطعیت، منطق بازه ای
  • سمیه خنجری، محمود صبوحی صفحه 73
    با توجه به نیاز روزافزون جوامع بشری به تولیدات کشاورزی، افزایش کارایی مصرف آب آبیاری علاوه بر افزایش تولید به ازای هر واحد آب مصرفی باعث استفاده پایدار از منابع محدود آب می شود. در پژوهش حاضر، با استفاده از مدل های CCR و BCC کارایی نسبی واحد های تصمیم گیرنده حوضه آبریز قره قوم(استان خراسان رضوی) تعیین شد. با استفاده از مدل BCC با محدودیت های وزنی، کارایی مصرف آب آبیاری براساس قضاوت های ارزشی واحدهای تصمیم گیرنده بررسی شد. نتایج نشان داد کارایی واحدها در مدلCCR و BCC درحالت بدون محدودیت وزنی به طور قابل توجهی پایین می باشد. براساس نتایج مدل BCC با محدودیت های وزنی، اکثر واحدهای تصمیم گیرنده کارا بودند. مقادیر هدف نهاده ها و محصول برای واحدهای ناکارا تعیین شد. با توجه به یافته ها، یک سیاست قیمتی مناسب برای نهاده آب و دوره های آموزشی و ترویجی در بهبود کارایی واحدهای مورد مطالعه می تواند موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، حوضه آبریز قره قوم، محدودیت های وزنی
  • حامد رفیعی، غلامرضا پیکانی ماچیانی، ژیلا دانشور عامری صفحه 89
    بخش کشاورزی، نقش مهمی در کسب درآمدهای ارزی را دارد. همچنین ورود به عرصه تجارت بین المللی نیاز به دارا بودن شرایط لازم جهت پیوستن به سازمان تجارت جهانی (WTO) و نیز رقابت پذیری محصولات زراعی است. این مطالعه به بررسی امکانات تولیدی و مزیت نسبی بخش زراعی استان مازندران بعنوان یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور، در سال زراعی 86-1385 با استفاده از شاخص های معمول و رهیافت برنامه ریزی خطی می پردازد. برای این منظور از دو نرخ ارز یورو و دلار استفاده شد. با بکارگیری نرخ ارز یورو، برآورد شاخص های مزیت نسبی با استفاده از مدل های برنامه ریزی خطی نشان داد که از میان محصولاتی که دارای مزیت نسبی بوده اند، عمدتا محصولات انواع برنج، سیب زمینی آبی، جو آبی و دیم، سویا بهاره دیم، لوبیا چیتی آبی، گوجه فرنگی آبی و عدس دیم وارد الگوی بهینه کشت شده اند. محدودکننده ترین عامل تولید محصولات فوق، زمین می باشد. بطوریکه با اضافه شدن هر هکتار به زمین های موجود آبی و دیم، سود خالص اجتماعی در شهرستان ها می تواند بترتیب به میزان 25 و 5/18 میلیون ریال به کل شهرستان افزوده شود. تحلیل حساسیت برای هر یک از محصولات و نهاده ها انجام گرفت. در نهایت برآورد مدل با استفاده از نرخ ارز دلار نتایج مشابهی با نرخ ارز یورو بدست داد. باتوجه به نتایج بدست آمده در الگوی برنامه ریزی بر مبنای مزیت نسبی توسعه کشت برنج و دانه های روغنی در استان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، محصولات زراعی، الگوی برنامه ریزی خطی، استان مازندران
  • تکتم محتشمی، حبیب الله سلامی * صفحه 109

    این مطالعه با بکارگیری داده های سالانه مربوط به مصرف کل انواع گوشت شامل گوشت قرمز، مرغ و ماهی در مناطق شهری کشور برای سالهای 1386-1353، به ارزیابی دقت پیش بینی الگوهای تصحیح خطای برداری در پیش بینی مصرف این محصولات در شرایط اعمال قید همگنی و بدون اعمال این قید در فضای همگرایی می پردازد. در این ارتباط با استفاده از الگوهای برآورد شده، پیش بینی های خارج از نمونه ای انجام و دقت پیش بینی با استفاده از معیار میانگین مجذورخطا (MSE) مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج بدست آمده بیانگر معنی داری اختلاف خطای پیش بینی الگوهای مقید و غیرمقید در هر سه مورد بوده و حاکی از آن است که در زمانیکه برقراری قید همگنی در الگو رد نمی شود، اعمال این قید به بهبود دقت پیش بینی در الگوهای VECM منجر می شود.

    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری(VECM)، قید همگنی، مصرف گوشت
  • محسن رفعتی، مهدی کاظم نژاد، یدالله آذرین فر، محمد زاد، علی برابری صفحه 121
    این مطالعه با هدف تعیین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی پنبه کاران استان گلستان در سال 1387 شکل گرفت. داده ها و اطلاعات مورد نیاز مطالعه از بین 180 پنبه کار در شهرستان گرگان با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک تصادفی جمع آوری شد. در همین راستا با برآورد تابع تولید مرزی تصادفی، میزان کارایی فنی پنبه کاران محاسبه و در ادامه تابع هزینه مرزی پنبه کاران تخمین زده شد. در نهایت میزان کارایی تخصیصی و اقتصادی بهره برداران محاسبه گردید. نتایج تخمین تابع تولید مرزی تصادفی پنبه کاران در شهرستان گرگان بیانگر اثر معنی دار و مثبت متغیرهای سطح زیرکشت پنبه، ماشین آلات، نیروی کار، میزان مصرف کود شیمیایی و تعداد دور آبیاری بر تولید پنبه است. در تابع عدم کارایی فنی تولیدکنندگان پنبه نیز متغیرهای سطح تحصیلات و شرکت در کلاسهای ترویجی و آموزشی اثر منفی نشان دادند. اما متغیر تعداد قطعات زمین بر ناکارایی فنی پنبه کاران اثر مثبت و معنادار دارد. نتایج محاسبه انواع کارایی نشان داد که میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی بهره برداران نمونه به ترتیب 90،85و77 درصد می باشد. همچنین اختلاف بین حداقل و حداکثر کارایی فنی42 درصد، اختلاف میان حداقل و حداکثر کارایی تخصیصی 37 درصد و اختلاف بین حداقل و حداکثر کارایی اقتصادی پنبه کاران نیز حدود 39 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: استان گلستان، پنبه، کارایی، تابع تولید مرزی
  • احمد سلیمانی پور، ابوالقاسم باقری، الهه واثقی صفحه 143
    در این پژوهش سه روش آبیاری قطره ای نواری (تیپ)، بارانی و جویچه ای در ایستگاه تحقیقات رزوه فریدن در استان اصفهان مورد ارزیابی فنی و اقتصادی قرار گرفت. این آزمایش بصورت طرح آماری کرت های دوبار خرد شده نواری در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و طی دو سال اجرا شد. سه روش آبیاری در کرت اصلی، دو روش کاشت یک ردیفه و دو ردیفه بعنوان کرت فرعی یکبار خرد شده و دو رقم تجارتی سیب زمینی (آگریا و مارفونا) در کرت های فرعی دوبار خرد شده قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی دو ساله این آزمایش نشان داد که بین تیمارهای روش آبیاری و روش کاشت تفاوت معنی دار وجود دارد. نتایج آزمایش در سال اول برتری میانگین تولید در روش بارانی و تیپ نسبت به جویچه ای و در سال دوم برتری آبیاری بارانی به تیپ و روش تیپ به جویچه ای را نشان داد. مقایسه میانگین عملکرد ارقام نشان داد هر چند رقم اگریا در سال اول نسبت به رقم مارفونا برتری معنی دار داشته لیکن مقایسه میانگین عملکرد دوساله عدم تفاوت معنی دار بین رقم اگریا و مارفونا را به ترتیب با میانگین تولید 24083 و 23233 کیلوگرم در هکتار نشان داد. نتایج مقایسه میانگین دوساله عملکرد بین روش های کاشت نشان داد که کشت یک ردیفه با میانگین تولید 24839 کیلوگرم در هکتار نسبت به کشت دوردیفه با 22927 کیلوگرم در هکتار برتری معنی دار داشته است. در سال اول و دوم نیز کشت یک ردیفه برتری معنی داری نشان داد. بررسی اثر متقابل دوساله تیمارها نشان داد به جز اثر رقم × سال هیچکدام از دیگر اثرهای متقابل معنی دار نگردید. میانگین مقادیر WUE در روش آبیاری تیپ حداکثر و برابر kg/m392/4 بدست آمد. ارزیابی اقتصادی طرح حاضر با استفاده از محاسبه شاخص های نسبت منفعت به هزینه و ارزش حال خالص منافع، انجام گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، مقدار شاخص های مذکور در روش آبیاری بارانی نسبت به دو روش دیگر از مقدار قابل ملاحظه ای برخوردار بوده که این موضوع حاکی از برتری اقتصادی اجرای سیستم های آبیاری بارانی در منطقه مورد مطالعه می باشد و استفاده از روش های آبیاری قطره ای و سطحی برای کشت سیب زمینی در اولویت های بعدی قرار گرفتند
    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، آبیاری بارانی، آبیاری قطره ای نواری، ارزیابی اقتصادی، سیب زمینی
  • سیدابوالقاسم مرتضوی، فرزاد سراج زاده، مریم شکوهی * صفحه 165

    در ادبیات توسعه اقتصادی، دو فرضیه متفاوت درباره کاهش فقر وجود داد. اول فقر بوسیله افزایش رشد اقتصادی و بهبود توزیع درآمد کاهش می یابد. دوم رشد اقتصادی فزاینده ممکن است توزیع درآمد را بدتر کند. در همین راستا، مطالعه حاضر تلاش کرده است تا چگونگی تغییرات نابرابری درآمدی در مناطق شهری و روستایی تمامی استان های کشور را در فرآیند رشد اقتصادی استانی در طول سال های 1386-1379 با استفاده از داده های تابلویی در قالب منحنی کوزنتس آزمون نماید. نتایج نشان می دهد که ارتباط Nشکلی بین نابرابری درآمد و درآمد سرانه مناطق شهری استانها وجود دارد. در حالیکه در مناطق روستایی رابطه N شکل معکوسی مشاهده شده است. همچنین یک درصد افزایش در درآمد سرانه استان ها، به طور متوسط نابرابری درآمدی را در مناطق شهری 44/0 درصد افزایش می دهد، در حالی که همین میزان افزایش در درآمد سرانه استان ها باعث کاهش 41/0 درصدی نابرابری درآمد در مناطق روستایی می شود. بنابراین، همگام با دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر، لزوم اجرای برنامه های مبارزه با فقر و کاهش نابرابری درآمدی در کشور و بخصوص در مناطق شهری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مناطق شهری و روستایی، نابرابری درآمد
  • مهرداد باقری، بهاءالدین نجفی صفحه 181
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثرات رفاهی کاهش تعرفه واردات برنج بعنوان یکی از عوامل اصلی تثبیت قیمت این محصول است. دولت به منظور حمایت از مصرف کنندگان که برنج یکی از مهم ترین مواد غذایی مصرفی شان است از ابزار تعرفه واردات برنج استفاده می کند و آن را در زمان افزایش قیمت کاهش می دهد. بعنوان مثال در سالهای اخیر تعرفه از 150 درصد به حداقل تعرفه یعنی چهار درصد کاهش یافت. بدین منظور با استفاده از داده های سری زمانی گردآوری شده از سال نامه های آماری وزارت جهاد کشاورزی، پایگاه اطلاعاتی فائو و سالنامه آماری گمرک ایران برای دوره 1386-1358 یک چارچوب تعادل جزئی جهت بررسی اثرات تغییرات تعرفه روی قیمت های داخلی برنج، تقاضای برنج، تولید داخلی و سطح واردات، رفاه مصرف کنندگان، رفاه تولیدکنندگان، رفاه اجتماعی و نیز درآمد تعرفه ای بسط یافت. در سناریوهایی با کاهش نرخ تعرفه به 100، 80، 4، صفر و اخذ تعرفه ثابت به میزان هر کیلو 150 تومان بررسی شد. نتایج نشان داد که جمعیت زیاد مصرف کنندگان از عواید کم شدن تعرفه سود و منفعت می برند اما کشاورزان و تولیدکنندگان زیان خواهند دید. احتمال ورشکستگی، عدم تحقق خودکفایی داخلی برنج و وابستگی هرچه بیشتر به بازارهای خارجی از جمله زیان تحمیلی به تولید کنندگان ناشی از چنین تصمیمی است. بنابراین می توان گفت که کاهش تعرفه بهترین راه نخواهد بود چرا که لطمات زیادی به کشاورزان وارد می نماید
    کلیدواژگان: آثار رفاهی، بازار برنج، تعرفه، واردات
|
  • J.Torkamani, S. N.Mousavi Page 1
    The objectives of crop insurance are to enhance the farmer's income level, decreasing income fluctuations, increasing investment security in agriculture and, thereby, more efficient use of agricultural inputs. So, in present study, effects of crop insurance on farmer's production efficiency, their attitudes toward risk as well as agricultural demand function were estimated and evaluated. Also, the probable affects of systematic risk, adverse selection and moral hazard on the efficiency of crop insurance were investigated. Data were collected from a sample of 87 insured and 90 uninsured potato farmers in Eghlid region by multistage cluster sampling method in 2009-10. Farmer's technical efficiency and attitudes toward risk were estimated by the stochastic frontier production function and ELCE method, respectively. Agricultural crop insurance demand function was estimated by using Goodwin (1993) model. Also, existence of systematic risk, adverse selection and moral hazard were investigated by Miranda and Glauber (1997) model. Results of the study revealed that, insurance effect on production of potato farmers was not positive. However, it was effective in increasing farmer's attitude toward risk. Investigating for adverse selection and moral hazard showed that they were most likely the main causes of negative effect of insurance. Results also revealed the existence of a weak systematic risk which is especially important in the case of private insurance. Demand function estimation showed the positive effects of farmer's personal and managerial characteristics such as degree of risk aversion, education level, experience, age and ownership on their demand for crop insurance.
  • H. Mehrabi Boshrabadi, E. Javdan Page 27
    This paper investigates the impact of real exchange rate uncertainty on the agricultural sector growth in Iran during the period of 1969-2007. The Generalized Auto-Regressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) Approach is employed to measure the real exchange rate Uncertainty. Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach is used to obtain the estimates of the co-integrate relations and the short run dynamics. The results showed robust and significant short and long run relationships between variables in the Iranian agricultural sector growth model. The real exchange rate uncertainty had a significant negative effect on agricultural sector growth. The error correction term (-0.71) is found to be negative and statistically significant suggesting a quick adjustment process. Based on the results, it was suggested that in order to reduce uncertainty, foreign exchange, trade, monetary and fiscal policies must be coordinated. Furthermore, designing insurance programs to overcome this problem is recommended to compensate losses of exchange rate uncertainty.
  • M.Raee Dehaghi, F.Karimi, M.Zahedi Keyvan Page 47
    The objective of this study is to determine the optimal model for investment in dairy plants in all provinces of the country under uncertainty conditions during 1380 to 1387. To this end, first, the effective indicators on the final goal and their weights according to viewpoints and experiences of experts were determined. Then, in order to overecome the ambiguities and inaccuracy in judgments of experts and lack of data and information the Interval Logic (special case of Fuzzy Logic) was used. Since the type of decision making in this study was based on several indicators, therefore, Interval TOPSIS technique was employed. Optimal investment and percentages for each province in the construction of dairy plants based on uncertainty in values of indicators and their weights were determined. The results showed that the current pattern of investment in the construction of dairy industries in all provinces of the country was not optimal. It was recommended that in order to eliminate the gap between the current and optimal investment, future investment should be directed to provinces with lower level of investment.
  • S.Khanjari, M.Sobohi Page 73
    Due to significance of increasing efficiency in water use in this study, by using the CCR and BCC models, the relative efficiency of decision-making units of Gharehghom Basin, in Khorasan razavi province was determined. Irrigation water use efficiency based on the value judgments of decision-making units was investigated by BCC model with weighted restrictions. Results showed that, the performance of units in CCR and BCC models with non-weighted restriction were significantly lower. Most decision-making units were efficient, based on BCC model with weighted restriction. The target inputs and outputs were determined for inefficient decision-making units. The results of the study indicated that implementing suitable price policy for water, training and extension services could be helpful in improving efficiency of decision- making units under study.
  • H. Rafiee – Gh. Peykani Machiani – Zh. Daneshvar Ameri Page 89
    The role of agriculture sector is important in earning foreign exchange. To sell products in international market, they must be competitive. This study investigates comparative advantage in Mazandaran province, by using common indices and linear programming method in 2006-2007. In the process, dollar and euro were used. The results of linear programming showed that among crops which had comparative advantage, rice, irrigated yam, irrigated and rain fed barley, rain fed soy been, irrigated tomato and rain fed lentil were in optimum model. Most limited factor of production was land. The results indicated that adding one hectare to irrigate and rain fed land, would increase, net social profit by 25 and 18.5 million Rials, respectively. Sensitivity analysis for outputs and inputs was done individually. Estimation of model by using dollar showed similar results with euro. Finally, based on the results, development of rice and oilseeds was recommended.
  • T. Mohtashami – H. Salami Page 109

    Using annual data of urban red meat, broiler, and fish consumptions over 1974-2008 period, this study compares the forecast performance of vector error correction models with and without imposing the homogeneity restriction in the cointegration space. To this end, out of sample forecasts for both restricted and unrestricted models were generated and evaluated based on the Mean Square Error (MSE) criterion. The test of equality of forecast errors indicated that there was a significant difference between the forecast errors of restricted and unrestricted models. This suggests that imposition of homogeneity restriction tends to improve the forecast accuracy when the restriction is not rejected.

  • F. Rafaati, M. Kazem Nejad, Y. Azarin Far- M. Zad- A. Barabari Page 121
    The main objective of this study was to determine technical, allocative and economic efficiency of cotton producers. Data set were obtained from a sample of 180 cotton producers in Gorgan township using systematic random sampling method in 2008. Stochastic frontier production and cost frontier functions were used to analyze technical, allocative and economic efficiency. Results showed that some variables such as land area, machinery, labor, fertilizer and water had positive effects on cotton production. Education and extension affected technical inefficiency negatively while, relationship between technical inefficiency and number of patches was significant and positive. Average of technical, allocative and economic efficiencies were 90%, 85% and 77% respectively. The difference between minimum and maximum technical, allocative and economic efficiencies were 42%, 37% and 39% respectively.
  • A. Soleimani Pour, A. Bagheri, E. Vaseghi Page 143
    In this study, three irrigation methods, namely, clouding tape, sprinkler and furrow in Rozveh Agricultural Research station (Fereidan Region in Isfahan) were evaluated. This study was conducted as randomized complete blocks design as a split-split strip plot layout with three replication during two years. Three irrigation systems were considered as main plots, two planting methods (one- row planting and two-row planting) as split subplots and two potato cultivars (Marfuna and Agria) as split-split subplots. Significant difference way observed between irrigation method treatments and planting method by analyzing two years results. Results of the 1st year showed the advantage of production mean in sprinkler and tape methods comparing to furrow method while the second year results showed the advantage of sprinkler method to tape method and tape method to furrow method. Comparison of yield mean of cultivars indicated that although Agria cultivar was preferred to Marfona cultivar in the 1st year, two year comparison of yield mean showed no significant difference between Agria and Marfuna cultivars with yield means of 24083 kg. and 23233 kg., respectively. The two year comparison results of yield means using different planting methods indicated that one row planting with mean yield of 24839 kg. was preferred significantly compare to two row planting with mean yield of 22927kg.. One row planting showed significant preference in the 1st and 2nd year. Two year interaction effect of treatments showed that, except cultivar × year source, other interaction effects were not significant. Tape irrigation led to highest mean of WUE equal to 4.92 kg/m3. Economic evaluation of the project was carried out using benefit -cost ratio and present value of net benefits. The results indicated that sprinkler system was more beneficial. Tape and furrow methods for potato planting stood in the next place.
  • S.A .Mortazavi, F.Seraj Zadeh, M.Shokohi Page 165

    In the literature of development economics there are two well known propositions about poverty reduction. (i); poverty can be reduced by promoting economic growth and by improving income distribution. (ii); increasing economic growth may worsen income distribution. This study attempted to investigate the relationship between inequality income and economic growth in urban and rural regions using Kuznets curve during 1980-2007 period. The results showed evidence of the inverted N-shaped relationship between per capita income and inequality of income in rural regions while, there was N-shaped relationship between per capita income and inequality income in urban areas. Also, increment in per capita income by 1 percent increased inequality of income in urban and rural areas by 0.44 and 0.41 percent respectively.

  • M.Bagheri, B.Najafi Page 181
    The objective of this paper is to investigate the welfare effects of reduction in rice import tariffs as a major factor in price stabilization policy. Iranian government in certain time decided to reduce rice import tariff from 150% to 4% to prevent sharp price increase and protect consumers. For this purpose, time series data for period of 1386-1358 were collected from the Ministry of Agriculture, FAO database and Statistical Yearbook of Customs. The effects of such policy on domestic prices, demand, domestic production, import level, social welfare and tariff income were investigated under different scenarios i.e. tariff reduction of 100, 80, 40 percent and posing fixed tariff of 1500 Rials per kilogram using a simple partial equilibrium framework. Results showed that consumers gain at the expense of the producers and government. Other disadvantages of such policy were increase in probability of bankruptcy, failure of self sufficiency policy and more dependence on foreign markets. Finally, some recommendations were made to improve the situation.