فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان
سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1389)

  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رابطه اخلاق کاربردی و عرفان عملی
    سید محمدرضا احمدی طباطبایی صفحه 1
    مباحث و گفتمان مربوط به اخلاق بالمعنی الاعم به دو بخش عمده تقسیم می گردد. اخلاق نظری و اخلاق کاربردی و عملی. اخلاق نظری و مباحث پیرامون آن در علم اخلاق و فلسفه اخلاق مورد مطالعه و مداقه قرار می گیرد. تحلیل مبادی تصوری و تصدیقی اخلاق در فلسفه اخلاق و چیستی رفتار خوب و بد و علل و آثار آن در علم اخلاق مورد بررسی قرار می گیرد. البته علم اخلاق تحلیل فضیلت ها و باید ها و نباید ها را معطوف به رفتار مورد مطالعه قرار می دهد. به عبارت دیگر هدف و غایت تحلیل باید ها و نبایدها در علم اخلاق ناظر به آثار آن در افکار، کردار و رفتار آدمی است. عرفان ملهم از آموزه های دینی و اسلامی نیز به دوشاخه نظری و عملی قابل تقسیم است. آموزه های عرفان نظری به تحلیل مبادی تصوری و تصدیقی آدمی با خالق بی همتا و تحلیل مفاهیم مرتبط با آن مانند شوق، جذبه، وصل، فنا و مراتب سیر الی الحق با رهیافت های گوناگون می پردازد و عرفان عملی ناظر به آموزه های است که پس از تحلیل مبادی تصوری و تصدیقی عرفان و تبیین مفاهیم عرفانی در رفتار و سلوک آدمی، به حوزه اخلاق و رفتار عملی معطوف می گردد. اخلاق کاربردی و عرفان عملی صرف نظر از تحلیل گفتمانی نظری متفاوت در حوزه عمل و رفتار، دارای وجوه اشتراک و قرابت قابل مداقه است. این نوشتار به اختصار با تشریح ابعاد اخلاق کاربردی در آموزه های اسلامی در تلاش است تا پیوند آموزه های مربوط به اخلاق عملی را با آموزه های عرفانی عملی مستظهر به شریعت، تا حدودی تبیین نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاربردی، عرفان عملی، عقل نظری، عقل عملی
  • ابن عربی و ارتباط آن با اعتقاد به وجود خداوند
    رضا اکبری، محمد غفوری نژاد صفحه 23
    مسئله فطرت و به تبع آن خداشناسی و خداگروی فطری مسئله ای دیرباز در اندیشه دینی است. در سنت اسلامی می توان به افرادی همچون علامه مجلسی و شهید مطهری و در سنت مسیحی به افرادی همچون کالون و پلانتینگا اشاره کرد. ابن عربی یکی از مهم ترین متفکران و نظریه پردازان در این عرصه است. او در مقام پاسخ به پرسش های حکیم ترمذی بحث مفصلی را درباره فطرت به صورت عام و فطرت انسان به صورت خاص در کتاب فتوحات مکیه مطرح کرده است. از نظر او فطرت انسان را، از حداقل چهار حیثیت وجود شناختی می توان مورد مداقه قرار داد که بر اساس هریک از این چهار جنبه حکم خاصی در مورد فطرت حاصل می شود. او با استفاده از آیات فطرت و میثاق و نیز روایت مشهور از حضرت رسول(ص) مبنی بر تولد هر کودکی براساس فطرت، معتقد است که انسان دارای خداشناسی و خداگروی فطری است. تحلیل او از فطرت یک تحلیل عرفانی و در سازگاری با نظام عرفانی اوست.
    کلیدواژگان: فطرت، ابن عربی، خداشناسی فطری، خداگروی فطری، آیه فطرت
  • مطالعه تطبیقی جهان شناسی عرفان اسلامی و هندویی
    شهرام پازوکی، محمد کوکب صفحه 43

    عرفان اسلامی و عرفان هندویی، هرچند از دو مکتب کاملا متفاوت سرچشمه گرفته و در طی زمان به بار و بر نشسته اند، اما از آنجا که اساسا عرفان– قطع نظر از اینکه به کدام مکتب و سرزمین تعلق داشته باشد– ریشه در باطن حق جوی آدمی دارد و عارفان در جست وجوی حقیقتی واحد بوده اند، از این رو در این دو عرفان ظاهرا بیگانه از هم، نیز وجوه مشترک فراوانی به چشم می خورد که حکایت از انس و الفت باطنی آن ها می کند. در این مقاله کوشش شده است تا این وجوه مشترک در بعد جهان شناسی نمایانده شود، هرچند باید اعتراف کرد که مبانی عرفان ناشی از دین مبین اسلام، به دلیل وحیانی بودن و نیز خاتمیت این دین، به مراتب از اصالت، اتقان و انسجام بیشتری نسبت به عرفان های دیگر و از جمله عرفان هندویی برخوردار است.

    کلیدواژگان: برهمن، آتمان، پوروشا، پراکریتی، مایا، وحدت وجود، اعیان ثابته، حضرات خمس
  • اندیشه ختم ولایت نزد ترمذی و ابن عربی در گذر از گفتمان صدق به گفتمان ولایت
    مهدی سپهری صفحه 63
    با نگاه به سیر تاریخی تولد و تطور «اندیشه ولایت» بهطور عام و اندیشه «ختم ولایت» بهطور خاص میتوان گفت که حکیم ترمذی در قرن سوم با نوشتن کتاب ختم الاولیاء، گفتمان «صدق» را که بر اندیشه خراز حاکم بود به گفتمان «صدیقیت/ ولایت» تغییر میدهد. بهعبارتدیگر ما شاهد یک انتقال گفتمان از صدق به صدیقیت/ ولایت هستیم. بدینترتیب مفهوم صدق که در اندیشه متصوفه، مفهومی محوری بود، جای خود را به مفاهیم صدیقیت و ولایت می دهد. این تطور بهنوبه خود زمینه تولد اندیشه ختم ولایت نزد ترمذی میشود. در همین جریان با ظهور ابن عربی و نوشتن کتاب عنقاء مغرب فی معرفه ختم الاولیاء و شمس المغرب بحث صدیقیت کمرنگ شده و در فتوحات مکیه و فصوصالحکم بهطورکلی گفتمان ولایت غالب میشود. بنابراین میتوان گفت در سیر تاریخی این جریان، ابن عربی، نقطه عطفی است که در آن گفتمان صدیقیت/ ولایت به گفتمان ولایت تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: ختم ولایت، ترمذی، ابن عربی، گفتمان صدق، گفتمان ولایت
  • تاملی بر مفهوم شطح و بررسی برخی از علل آن در زبان عرفا
    محمدتقی شاکری، احسان احمدی صفحه 87
    در مواجهه با آثار عرفانی یکی از مهم ترین مسائلی که توجه محقق این حوزه را به خود معطوف می دارد وجود برخی از تناقضات منطقی و تصریح بر پاره ای عبارات است که به ظاهر با مبانی منطقی و به تبع آن با موازین شرعی همخوانی ندارد. این اشارات فارغ از اینکه با چه زبانی بیان می شوند، از یک وجه مشترک برخوردارند و آن اینکه نظم حاصل از موازین تشریعی ادیان را در ساحت فردی و در حوزه اجتماعی به هم می زنند. اینکه این عبارات و اشارات چیستند و حاصل چه نوعی از تجربه اند شاید به حل مسئله کمک کند اما، در نتیجه آن تاثیری نخواهد گذاشت؛ زیرا همواره نوک پیکان شطح گویان متوجه نظام عقیدتی حاکم بر جامعه بوده و تیغ تیز تکفیر ارباب دیانت نیز شطح گویان را به مخاطره افکنده است. زمانی «انالحق گویی» حلاج و «سبحانی ما اعظم شانی» بایزید متضمن پرداخت بهایی گزاف بوده و زمانی دیگر، بیان حقایق طبیعی از سوی گالیله به منزله شطحیات بوده است. در این مقاله در پی مرور برخی از لایه های زیرین و پدیدآور این بخش ممنوعه از عرفان اسلامی و بازتاب آن ها در آرای امام خمینی(س) برآمده ایم.
    کلیدواژگان: شطح، عرفان، عقل، عشق، منطق، ادب دینی، تجربه عرفانی
  • چگونگی تقدم وجود علمی بر وجود عینی، از منظر فلسفه و عرفان
    محمد مهدی گرجیان، زهرا محمدعلی میرزایی صفحه 105
    سابقیت علم الهی بر وجود عینی ممکنات، از جمله مباحثی است که می توان گفت تمامی هستی شناسان الهی بر آن اتفاق نظر دارند. در نگاه مشائی، سلسله علی و معلولی موجودات که در نهایت به خداوند متعال منتهی می شود، وجودات عینی را تشکیل می دهد. خداوند سبحان که علت العلل این نظام علی و معلولی است با علم به ذات خویش، عالم به تمامی ممکنات است. بر مبنای دیدگاه حکمت متعالیه که وجود، تنها امر اصیل و عینی است، وجود عینی، سلسله ای مشکک از موجودات ممکن به امکان فقری را شامل می شود که در نهایت به حق تعالی به عنوان تنها وجود عینی مستقل بالذات، منتهی می گردند. اما در نگرش عرفانی که وجود عینی و حقیقی، منحصر در ذات حق تعالی است و تمامی ممکنات، مجالی و شئون او هستند، بحث از تقدم مظاهر علمی حق بر مجالی عینی و خلقی اوست. پژوهش حاضر، در صدد بررسی چگونگی تقدم وجود علمی بر وجود عینی از منظر دو مکتب فلسفی مشاء و حکمت متعالیه و مبانی عرفانی است.
    کلیدواژگان: وجود عینی، وجود علمی، صور مرتسمه، صقع ربوبی، اعیان ثابته
  • عقل نظری در ترازوی عرفان بررسی دیدگاه قونوی
    سیدمحمود یوسف ثانی صفحه 125
    انتقاد از عقل نظری در دو مکتب ذوقی خراسانی و عرفان نظری مکتب ابن عربی دو صورت مختلف یافته است. در عرفان خراسانی بیشتر بر تقابل آن با عشق و ناتوانی اش از همراهی با عشق در طی طریق سلوک تاکید شده است. این تلقی بیشتر بر ناتوانی عقل در تحریض بر عمل و ورود در حیطه عرفان عملی متکی است. در عرفان نظری بر ناتوانی های عقل در حوزه ادراک و توجه به محدودیت های عقل نظری در درک حقایق تاکید می شود. ساحت هایی از حقیقت، ورای ادراک عقل وجود دارند که باید به طریق دیگری از حقایق مرتبط با آن ساحات آگاه شد. صدرالدین قونوی از برجستگان مکتب عرفان نظری است که بر اثبات ناتوانی های عقل نظری با استفاده از براهینی که مقدمات آن ها متخذ از فلسفه و برخی متخذ از عرفان است، در این راه تلاش کرده است. براهین او را حمزه فناری جمع و تلخیص کرده است، براهین یادشده از قوت و ضعف یکسانی برخوردار نیستند و ازاین جهت تقدم و تاخر دارند. در این نوشته با بررسی و تبیین ادله مذکور میزان توفیق آن ها در اثبات مدعا، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عقل، عقل نظری، عرفان ذوقی، عرفان نظری، صدرالدین قونوی
|
  • Connection between Applied Ethics and Practical Mysticism
    Seyed Mohammad Reza Ahmadi Tabatabai Page 1
    The discourse of ethics is divided into two parts: theoretical ethics and applied ethics. Theoretical ethics and its related issues are discussed in ethics and philosophy of ethics; the analysis of perceptional principles of ethics are discussed in philosophy of ethics and the nature of good and bad behavior and its causes and consequences are discussed in ethics. A mysticism inspired by religious and Islamic teachings is also divided into two branches: theoretical and practical. The doctrines of theoretical mysticism deal with analysis of perceptional principles، while practical mysticism deal with doctrines that are related to the field of ethics and practical behavior. Applied ethics and practical mysticism،regardless of their different theoretical discursive analysis in the field of practice and behavior، enjoy certain commonalities and affinities. The present paper is an attempt to illustrate different aspects of applied ethics in Islamic teachings and also to explain the connections between doctrines of practical ethics and practical mystical doctrines based on Shaia.
  • Primordial Nature in the Viewpoint of Ibn Arabi and Its Connection with Faith in Existence of God
    Reza Akbari, Mohammad Ghafurinejad Page 23
    The issue of primordial and consequently the issue of theology and natural God-worshiping is a longstanding issue in religious studies. In this regard، in the Islamic tradition، one may refer to Allama Majlesi and Ayatollah Motahari and in Christian tradition to Calvin and Plantinga. Ibn Arabi is a renowned theoretician in this field. In hisanswers to Tarmazi، he writes in detail on nature and man's primordial nature in his book Fotuhat Makiyeh. In his viewpoint، ontologically، man's primordial nature can be studied from four perspectives. On the basis of the Quranic versus on primordial nature as well as a tradition handed down from the holy Prophet of Islam، he concludes that manenjoys a natural theology and God-worshiping disposition. As a result he offers a number of creedal and jurisprudential decrees. One of them is that the children of infidels on the basis of their primordial nature remain Muslims and hence are not punished. His analysis ofprimordial nature is mystical and is compatible with his mystical system.
  • A Comparative Study of Mystical Cosmology in Islamئ and Hinduism
    Shahram Phzouki, Mohammad Kukab Page 43

    Despite the fact that Islamic gnosticism and Hindu gnosticism stem from two different schools of thought، since gnosticism، regardless of its affiliation to specific school of thought or territory، has its roots in man s truth-seeking inner being and given that all gnostics seek a single truth، these two gnostic schools of thought، which areapparently alien to each other، enjoy many commonalities in their cosmology. However، it should be borne in mind that the principles of Islamic gnosticism are more original، firm and integrated due to being based on divine revelation.

  • The Idea of Seal of Wilaya in Tarmazi and Ibn Arabi Viewpoints in Transition from Discourse of Sidq to Discourse of Wilaya
    Mahdi Sepehri Page 63
    By a cursory look at the history of development of the idea of Wilaya in general and the idea of seal of Wilaya in particular one can conclude that Hakim Tarmazi by writing his book entitled، Khatm-ul- Awlia، changed the discourse of sidq to the discourse of sidiqiat/wilaya. In other words، we witness a transition from the discourse of sidq to the discourse of wilaya. Thus the concept of sidq which had a pivotal role in the school of mysticism، gave its place to the concept of wilaya. This development paved the way for the evolution of the idea of seal of wilaya in Tarmazi s writings. However، the idea of sidiqiat gradually lost its centrality in the viewpoint of Ibn Arabi in his book Angha Maghrib fi Ma rifat Khatm-ul-Awlia wa Shams-ul-Maghrib and in his other books، Futuhat Makkiya and Fosus al-Hikam the discourse of wilaya became dominant. Hence we may conclude that in the historical development of this current، Ibn Arabi is a turning point with whom the discourse of sidiqiat/wilaya was transformed to the discourse of wilaya.
  • A Reflection on Shath and Its Causes in Mystical Language
    Mohammadtaghi Shakeri, Ehsan Ahmadi Page 87
    One of the important issues that has drawn the attention of the scholars in studying mystical works is the existence of some of the logical contradictions and emphasis on some phrases which are not apparently compatible with logical principles and consequently with religious criteria. Regardless of the language in which they areexpressed، these allusions enjoy one common characterizes، that is، they disturb the discipline based on canonical measures at the individual and social levels. What can be useful in this regard is to understand the nature of these phrases and allusions as well as the experience from which they stem. However this will not leave any impact on its result، for the ruling systems have always been the main target of those who utter Shath. Also the excommunication sword of the religious leaders has always endangered the lives of those who utter shath. At a certain stage of time when Hallaj said "I am theTruth"، he had to pay dearly for it and at another time Galilee had to pay costly for announcing a natural law. Attempts have been made in the present paper to review some of the inner layers of the foundations of this forbidden section of Islamicmysticism and its reflection in viewpoints of Imam Khomeini.
  • Precedence of Knowledge of Being to Objective Being from Philosophical and Mystical Viewpoints
    Mohammad Mahdi Gorjian, Zahra Mohammad Ali Mirzai Page 105
    The precedence of divine knowledge to the objective being of possibilities is among the issues agreed upon by all divine ontologists. However، the differences in their intellectual principles and interpretations of scientific and objective beings have led to theirdifferent analysis of the way of this precedence. In Aristotelian approach، the causal chain of beings، which finally culminate in God the Almighty، constitutes the objective beings. The Praiseworthy God، who is the root-cause of this causal system، through His knowledge is knower of all possibilities. This knowledge is acquisitive، which isgeneral and simple and is among the requirements of His Sublime Being and regarding the causal precedence is prior to all possible effects. On the basis of transcendental philosophy in which being is the only original objective issue، the objective being includes a chain of possible beings which finally leads to the Almighty as the only essentially independent objective being. But the knowledge of the Truth which causes the issuance of the possibilities is not in the form of conceptual forms but is the knowledge of Truth of its simple essence، which، regarding all existential perfections، while being simple is the very comprehensive discovery. But in mystical viewpoint، the true and objective being is confined to the quiddity of the Almighty and all possibilities are a manifestation of His statuses. The present paper is an attempt to study the precedence of scientificbeing to objective being in Aristotelian philosophy and transcendental philosophy and mystical principles.
  • Theoretical Reason in the Balance of Mysticism A Study of Qunavi s Viewpoints
    Seyed Mahmoud Yousef Thani Page 125
    Criticism of theoretical reason in the history of Islamic mysticism and in the schools of thought of Khorasani and Ibn Arabi are reflected in two different ways. In Khorasani mysticism emphasis has been laid on its incapability to accompany love in the course of wayfaring. This approach is mainly based on incapability of reason to encouragepractice and involvement in the realm of practical mysticism. In theoretical mysticism emphasis is laid on incapability of reason in the field of understanding and attention to the limitations of theoretical reason in understanding the truths. There are arenas of the truthbeyond the understanding of reason which should be understood through other ways related to those truths. Sadruddin Qunavi، a renowned figure in the field of theoretical mysticism، through relying on arguments based on philosophy and mysticism has tried to prove the incapability of theoretical reason. His arguments have been collected by Hamzeh Fanari. Attempts have been made in the present paper to review and assess the said arguments to find out their capability for proving this hypothesis.