فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 92، خرداد و تیر 1390)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 92، خرداد و تیر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، امید توپچیان، علیرضا فرساد نعیمی، مهدیه نورمحمدی صفحه 7
    زمینه و اهداف
    از آنجا که بیماری های قلبی- عروقی شیوع بالایی در کشورهای در حال توسعه دارد، یکی از اقدامات موثر در زمینه پیشگیری از این بیماری ها ارتقاء سطح آگاهی و نگرش افراد نسبت به عوامل خطر این بیماری ها می باشد. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی و نگرش زنان در خصوص عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی و ارتباط آن با شاخص های چاقی و عوامل متابولیکی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 89 نفر از زنان در محدوده سنی 67-11 سال با استفاده از پرسشنامه معتبر، از طریق مصاحبه چهره به چهره برای ارزیابی آگاهی و نگرش در خصوص عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی مورد بررسی قرار گرفتند. وضعیت آگاهی و نگرش به 3 ثلثک طبقه بندی شد. پس از 14-12 ساعت ناشتائی، خون گیری انجام شده و الگوی لیپیدی وگلوکز سرم اندازه گیری شد.، شاخص های چاقی شامل دور کمر، نمایه توده بدن و نسبت دور کمر به قد ایستاده برآورد شدند.
    یافته ها
    بیش از 70% افراد آگاهی و نگرش متوسط و خوب داشتند. آگاهی و نگرش ارتباط مثبت معنی دار با سطح تحصیلات و ارتباط منفی معنی دار با سن، کلسترول تام، کلسترول LDL و شاخصهای چاقی داشت.
    نتیجه گیری
    چاقی و هیپرکلسترولمی مهمترین عواملی هستند که تحت تاثیر آگاهی و نگرش در مورد عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: بیماریهای قلبی، عروقی، نمایه توده بدن، الگوی لیپیدی، آگاهی و نگرش
  • مهناز جبراییلی، آلهه سید رسولی، محمد حیدرزاده، مرتضی قوجا زاده صفحه 13
    زمینه و اهداف
    نوزادان نارس بویژه آنهایی که سن حاملگی کمتر از 34 هفته حاملگی را داشته باشند، اغلب بدلیل ناتوانی در هماهنگ کردن مکیدن و بلعیدن نمی توانند از سینه مادر یا بطری برای تغذیه استفاده نمایند. لذا تا زمانی که شیر خوار به طور موثر مکیدن را یاد بگیرد تغذیه آنها از طریق گاواژ انجام می شود. مطالعات تاثیر وضعیت بدن را در طی تغذیه وپس از آن روی تخلیه معده و میزان حجم باقیمانده نشان داده است مکانیزمی که باعث وابستگی تخلیه معده به وضعیت بدن می شود هنوز مشخص نمی باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی طرح متقاطع (Cross over Clinical Trial) می باشد که در طی سال 1387 در مرکز آموزشی درمانی الزهرا شهر تبریز صورت گرفته است. در این مطالعه 100 نفر از نوزادانی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند بعد از کسب رضایت از والدین به روش تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. نوزادی که در گروه اول قرار داشت توسط پرستار اجرایی در اولین گاواژ در وضعیت خوابیده به پهلوی راست (Right Lateral Position) و در گاواژ بعدی در وضعیت خوابیده به شکم (Prone Position) قرار گرفت و یک و دو ساعت بعد از تغذیه حجم باقیمانده معده اندازه گیری و با وضعیت قبلی مقایسه شد. وبالعکس نوزادی که در گروه دوم قرار داشت ابتدا در اولین گاواژ در وضعیت خوابیده به شکم و در گاواژ بعدی در وضعیت خوابیده به پهلوی راست قرار گرفته و یک و دو ساعت بعد از هرتغذیه حجم باقیمانده معده اندازه گیری و میزان حجم باقیمانده در هر دو وضعیت با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در وضعیتهای خوابیده به شکم و خوابیده به پهلوی راست حجم باقیمانده گاواژ یک و دو ساعت بعد از گاواژ کاهش یافته است که از نظر آماری نیز معنی دار بود (001/0>P). همچنین نتایج نشان داد که اثر این دو وضعیت بر حجم باقیمانده معده یکسان بوده و در طول مطالعه میانگین حجم باقیمانده در دو وضعیت فوق از نظر آماری معنی دار نمی باشد (2/0 P=).
    نتیجه گیری
    به طور کلی از آنجائیکه در هر دو وضعیت حجم باقیمانده معده نوزاد نارس کمتر از 30 درصد بوده و بر اساس این مطالعه همه نوزادان این دو وضعیت را به خوبی تحمل کرده و عوارضی همانند استفراغ، آنتروکولیت نکروزان و... مشاهده نگردید. لذا از هر دو وضعیت بعد از تغذیه نوزاد نارس بدلیل یکسان بودن تاثیر می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: وضعیت بدن، حجم باقیمانده معدی، نوزاد نارس
  • فهیمه حامدی راد، طاهره غفاری قره باغ صفحه 19
    زمینه و اهداف
    میزان بازشدن دهان فاکتور مهمی در بسیاری از شرایط کلینیکی می باشد و می تواند جهت مدیریت درمان بیماران استفاده شود. برای تشخیص کاهش بازشدن دهان لازم است که میزان بازشدن طبیعی دهان در یک جمعیت مشخص باشد. هدف از این مطالعه استفاده از انگشتان دست افراد به عنوان شاخص میزان طبیعی بازشدن دهان در دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1387 بوده است.
    مواد و روش ها
    150 دانشجوی دندانپزشکی (19 تا 47 سال، با میانگین سنی 10/8 ±94/27 سال) در این مطالعه مورد معاینه قرار گرفتند و به دو گروه با و بدون اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی تقسیم شدند و توانایی هر کدام در قراردادن عمودی سه انگشت (اشاره، میانی و انگشتری) یا چهار انگشت (اشاره، میانی، انگشتری، کوچک) بین لبه انسیزال دندانهای ثنایای فک بالا و پایین بررسی شد. همچنین میزان حداکثر بازکردن دهان و پهنای سه انگشت و چهار انگشت دست راست و چپ اندازه گیری شد. داده های آماری به دست آمده به وسیله روش های آماری توصیفی، آزمون T و آزمون رابطه مجذور کای و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    74٪ افراد قادر به فروبردن سه انگشت در داخل دهان و 3/15٪ قادر به فروبردن چهارانگشت در داخل دهان بودند. 7/10% افراد قادر به فرو بردن سه انگشت در دهان نبودند. میانگین حداکثر باز شدن دهان 6/7±87/51 میلیمتر بود.
    نتیجه گیری
    در محدوده مطالعه ما از انگشتان دست افراد نمی توان به عنوان شاخصی جهت بررسی میزان بازشدن طبیعی دهان در افراد دارای علائم اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی و افراد بدون علائم اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حداکثر میزان باز شدن دهان، اختلالات مفصل گیجگاهی، فکی، انگشتان دست
  • محمدعلی حسین پور فیضی، محمد مسافری، سعید دستگیری، احمد کوشا صفحه 25
    زمینه و اهداف
    بر اساس شواهد موجود، مصرف آب آشامیدنی آلوده به آرسنیک می تواند انواع متفاوتی از عوارض بهداشتی را در افراد ایجاد نماید. استاندارد ملی آب شرب در ایران حداکثر مجاز آرسنیک را μg/L 50 قرار داده است این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت مقدارμg/L 10 آرسنیک را به عنوان رهنمود ارائه نموده است. نظر به آلوده بودن تعدادی از منابع آب شرب به آرسنیک در شهرستان همجوار (هشترود) و غیر روتین بودن تعیین مقدار آرسنیک توسط اداره بهداشت و شرکت آب و فاضلاب، در مطالعه حاضر کلیه آبهای شرب شهرستان چاراویماق استان آذربایجان شرقی از نظر مقدار آرسنیک مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    کلیه شهرها و روستاهای دارای سکنه ی شهرستان چاراویماق با مراجعه حضوری از نظر نحوه تامین آب شرب، وضعیت بهسازی منابع آب و وجود آرسنیک در منبع آب شرب توسط کارشناسان بهداشت محیط بررسی شدند. برای آزمایش آرسنیک از Ez arenic test kit استفاده به عمل آمد.
    یافته ها
    از 210 روستای بررسی شده، در آب شرب 41 روستا (52/19% از روستاهای بررسی شده) آرسنیک وجود داشت. در 8 روستا غلظت آرسنیک معادل یا بالاتر از حداکثر مجاز استاندارد ملی (μg/L 50) قرار داشت. در 33 روستا نیز غلظتهای مشاهده شده اغلب μg/L 50 > و ≥ μg/L 10 بود. در مجموع 7290 نفر یعنی حدود 06/22 % از جمعیت روستائی شهرستان چاراویماق در معرض مواجهه با غلظتهای بالای حد رهنمودی سازمان جهانی بهداشت می باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر شهرستان چاراویماق، یک منطقه با حضور آرسنیک در برخی منابع آب شرب است. لازم است آب روستاهایی که بالاتر از استاندارد ملی است در اسرع وقت توسط منبع سالم جایگزین شود. کنترل حداقل سالیانه غلظت آرسنیک در آب شرب کلیه روستاها لازم است در دستور کار سازمان های مسئول از جمله شبکه بهداشت و شرکت آب و فاضلاب روستایی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، آب آشامیدنی، استاندارد، آلودگی، بهداشت محیط
  • علیرضا خبازی، علی پور علی اکبری، مهرزاد حاجعلیلو، سوسن کلاهی، سکینه خاتون شریف صفحه 32
    زمینه و اهداف
    با توجه به نامشخص بودن فراوانی، مشخصات دموگرافیک، و علائم بالینی و آزمایشگاهی روماتیسم پالیندرومیک در ایران این مطالعه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آینده نگر افراد مبتلا به آرتریت متناوب توسط یک روماتولوژیست ویزیت شده و پس از رد سایر علل آرتریت متناوب نظیر آرتروپاتی های ناشی از کریستال، اسپوندیلو آرتروپاتی های سرو نگاتیو، بیماری بهجت و غیره و در صورت وجود معیارهای Pasero و Barbieri تشخیص روماتیسم پالیندرومیک گذاشته شد و سپس این بیماران حداقل به مدت یک سال پیگیری شدند.
    یافته ها
    از 1225 بیمار مبتلا به آرتریت التهابی 34 نفر (8/2%) مبتلا به روماتیسم پالیندرومیک بوده، نسبت مبتلایان به روماتیسم پالیندرومیک به آرتریت روماتوئید 9/5% بود. فاصله زمانی بین اولین حمله آرتریت و تشخیص 7/4 سال بود. در بیش از نصف بیماران (58%) سن شروع بیماری در 45-20 سالگی بود. نسبت مرد به زن 1:8/1 بود. در 33 بیمار حملات مونو یا اولیگوآرتیکولر بود. شایعترین مفاصل مبتلا زانو و PIP ها بودند. مدت حمله فقط در 2 بیمار بیش از 5 روز طول کشید. RF، anti-CCP و ANA به ترتیب در 13 (37%)، 20 (57%) و 3 (7/13%) بیمار مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    مشخصات دموگرافیک، بالینی و آزمایشگاهی روماتیسم پالیندرومیک در بیماران ما از برخی جهات با مطالعات مشابه از سایر کشورها متفاوت است.
    کلیدواژگان: پالیندرومیک روماتیسم، آرتریت انترمیتانت، علائم بالینی، علائم آزمایشگاهی
  • اکبر دربین، مسعود پزشکیان، عباس افراسیابی، همایون دولتخواه، امیر منصور وطن خواه، لیلا جوادی، محمدرضا رشیدی، محمد نوری صفحه 37
    زمینه و اهداف
    رژیم غذائی غنی از کلسترول یک خطر بالقوه برای اختلالات متابولیکی است. نشان داده شده است که هیپرکلسترولمی با افزایش تولید گونه های اکسیژن فعال استرس اکسیداتیو را گسترش می دهد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تعادل آنتی اکسیداتیو/ پراکسیداتیو در خرگوشهای دریافت کننده رژیم غذائی غنی از کلسترول در طی دو ماه می باشد.
    مواد و روش ها
    برای این بررسی 16 خرگوش به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. گروه کنترل روزانه 100 گرم رژیم غذائی معمولی ‍‍Chow Diet)) و گروه دوم 100 گرم رژیم غذائی حاوی دو درصد کلسترول دریافت کردند. در ابتدا، روز بیستم، چهلم و شصتم مطالعه از حیوانات نمونه خون اخذ و بعد از جدا کردن پلاسما تا زمان اندازه گیری های بیوشیمیایی در 76- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. پروفایل چربی ها با روش آنزیمی در دستگاه اتوآنالایزور Aboat، میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز به روش اسپکتروفتومتری، مالون دی آلدئید به روش تیو باربیتوریک اسید و فعالیت پاراکسوناز 1 بروش شیمیایی تعیین مقدار گردیدند.
    یافته ها
    در انتهای دوره مداخله، سطح پلاسمایی کلسترول (02/0=p)، تری گلیسرید (001/0p<)، LDL (041/0=p) افزایش معنی دار و HDL (036/0=p) کاهش معنی داری داشت. میزان فعالیت پاراکسوناز در طول دو ماه روند نزولی داشته و در انتهای مطالعه از 23/3 به 5/2 m/min/mlμ کاهش یافته (001/0=p)، بر عکس سطح پلاسمایی MDA با افزایش نزدیک به دو برابر افزایش قابل توجهی (از 91/0 ± 77/6 به 3 ± 5/14 نانو مول در میلی لیتر) را نشان می دهد (300/0=p). فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بر خلاف انتظار افزایش معنی داری (بترتیب 001/0=p و 001/0p<) را داشته اند.
    نتیجه گیری
    رژیم غذایی آتروژن با تغییر متابولیکی، پارامترهای لیپیدی و لیپو پروتئینی را تحت تاثیر قرار داده و با بهم زدن نسبت آنتی اکسیدانت / پراکسیداسیون موجب گسترش استرس اکسیداتیو و زمینه را برای بروز و پیشرفت آترواسکلروزیس فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: کلسترول، پاراکسوناز، 1، مالون دی آلدئید، سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز
  • ایرج صالحی، مصطفی محمدی، صفر فرج نیا، محمدرضا بنیادی صفحه 43
    زمینه و اهداف
    دیابت ملیتوس منجر به اختلالات گسترده ای در سیستم اعصاب محیطی و مرکزی می گردد. شیوع اختلالات شناختی در بیماران دیابتی نسبت به افراد غیر دیابتی بیشتر می باشد. فاکتور نوروتروفیک مغزی با تحریک سنتز فاکتورهای آنتی آپوپتتیک در محیطهای کشت از مرگ سلولی جلوگیری می نماید. در مطالعه حاضر اثرات دیابت تجربی بر مرگ سلولی برنامه ریزی شده در هیپوکامپ و ارتباط آن با میزان و بیان فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    20 عدد موش صحرایی نر ویستار (20±200 گرم) به 2 گروه 10 تایی دیابتی و کنترل تقسیم شدند. دیابت بوسیله تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین (mg/kg 50) ایجاد گردید. مدت مطالعه 8 هفته بود. پس از پایان دوره آزمایش، بدنبال بیهوشی حیوانات با تیوپنتال سدیم (mg/kg 50)، مغز خارج و پس از جدا کردن هیپوکامپ در روی یخ، در نیتروژن مایع منجمد و به یخچال 80- درجه تا زمان آزمایش منتقل گردید. هیپوکامپ در بافر تهیه شده هموژن و پس از سانتریفوژ، سوپرناتانت بدست آمده جهت اندازه گیری میزان آپوپتوز، محتوای BDNF هیپوکامپ و میزان بیان ژنی BDNF استفاده گردید.
    یافته ها
    افزایش در میزان آپوپتوزیس بدنبال القای دیابت مشاهده گردید. همچنین القای دیابت در رت ها موجب افزایش معنی داری (05/0P<) در غلظت پروتئین BDNF و بیان ژن آن نسبت به گروه کنترل گردید.
    نتیجه گیری
    القای دیابت باعث افزایش میزان آپوپتوز در هیپوکامپ رتهای دیابتی گردیده و به عنوان مکانیسم دفاعی افزایش مقدار و بیان ژن BDNF از روند آپوپتوز در این بافت جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: دیابت، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز، آپوپتوزیس، هیپوکامپ
  • صمد عبدی صوفیانی، علیرضا دهناد، محمدرضا نهایی، لاله پارسا یگانه، ابولفضل برزگری، هادی ملکی کاکلر صفحه 49
    زمینه واهداف
    اکتینومیسیت ها باکتری هایی گرم مثبت و رشته ای هستند که بخش بزرگی از میکروارگانیسم های خاک را شامل می شوند. بر اساس مطالعات، سه چهارم کل آنتی بیوتیک ها را اکتینو میسیت ها تولید می کنند. در این خانواده، جنس استرپتومایسس از اهمیت خاص دارد. در همین راستا غربالگری برای فعالیت ضدباکتریایی و نیز شناسایی مولکولی استرپتومایسس های جدا شده از خاک های استان آذر بایجان شرقی با استفاده از ژن 16SrDNA انجام شد.
    مواد و روش ها
    اکتینومیست ها از نمونه خاک های استان آذربایجان شرقی جدا سازی شد، غربالگری اولیه به روش تست دولایه (Bilayer) در مقابل میکروارگانیسم های آزمایشی E. coli ATCC 1399، K. pneumoniae ATCC 1290، S. flexneri ATCC 1234، L. monocytogenes ATCC 33090، B. cereus ATCC 1431، Y. enterocolitica ATCC35669، and S. aureus ATCC29213 و غربالگری ثانویه، با استفاده از متابولیتهای استخراجی ایزوله های فعال گزینش اولیه در مقابل همان میکروارگانیسم ها با روش انتشار در آگار(Disk Diffusion Method) بررسی شدند. جهت شناسایی مولکولی، ابتدا، DNA ژنومیک از باکتری های منتخب استخراج، وژن 16SrDNA این ایزوله تکثیر و توالی یابی شد. نتایج حاصل با استفاده از برنامه های بیوانفورماتیک آنالیز شده وایزوله های مذکور شناسایی شدند.
    یافته ها
    از 110 نمونه خاک جمع آوری شده، 310 ایزوله اکتینومیست جدا سازی شد، درغربالگری اولیه، 44 ایزوله فعالیت ضد باکتریایی نشان دادند که از این تعداد 12 ایزوله در گزینش ثانویه بررسی شدند. نتایج توالی یابی نشان داد، ایزولهSC91 با97% به Streptomyces sampsonii، سویه SG41 با 96% به Streptomyces mediolani و سویه SE45 با99% به Streptomyces albogriseolus شباهت دارد. ایزوله اخیر تحت نامStreptomyces albogriseolus strain ABRIINW EA1145 در NCBI با کد رهگیری GQ925802ثبت شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد خاک های استان آذر بایجان شرقی غنی از ایزوله های فعال در زمینه تولید مواد آنتی باکتریایی جدیدی بوده که نیازمند بررسی های بیشتری است.
    کلیدواژگان: استرپتومایسس، ماده ضد باکتریائی، متابولیت، ژن 16SrDNA
  • صمد غیاثی صفحه 57
    زمینه و اهداف
    انسداد بینی یک شکایت شایع در رشته گوش، حلق و بینی می باشد که مهمترین علت آن هیپرتروفی کورنه تحتانی می باشد. عمده موارد هیپرتروفی کورنه تحتانی به درمان دارویی پاسخ می دهد که در غیر اینصورت جراحی اندیکاسیون پیدا می کند. روش های متعدد جراحی برای هیپرتروفی کورنه تحتانی وجود دارند. هدف از این مطالعه مقایسه نتایج بین دو روش جراحی رزکسیون ساب موکوسال و دیاترمی ساب موکوسال می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 60 بیمار به طور تصادفی به دو گروه 30 نفره تقسیم شده و تحت دو روش جراحی فوق قرار گرفتند. مقایسه نتایج بهبودی و عوارض با استفاده از معاینه به مدت 6 ماه و از معیار کمی امتیاز Gertner-Podoshin قبل و 2 ماه بعد از عمل استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی با نتایج 27 نفر از 29 بیمار گروه دیاترمی (93%) بهبودی قابل توجه و 2 نفر (7%) بهبودی نسبی داشتند. در گروه رزکسیون 27 نفر (97%) بهبودی قابل توجه و یک نفر (3%) بهبودی نسبی داشت. در بررسی کمی توسط صفحه Gertner-Podoshin جریان هوای مناسب از بینی، از 16 نفر قبل از جراحی به 25 نفر بعد از جراحی در هر دو گروه افزایش یافت که از نظر آماری تفاوت معنی داری ملاحظه نشد. از جهت بررسی عوارض، خونریزی در گروه دیاترمی کمتر بود. عوارض دیگر شامل خلط خشک، مخاط خشک، درد و بوی بد از نظر آماری تفاوت معنی داری در دو گروه وجود نداشت، اگرچه بوی بد و درد در گروه رزکسیون کمتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که با وجود موثر بودن هر دو روش در درمان هیپرتروفی کورنه و تکنیک آسانتر دیاترمی ساب موکوزال، از نظر نتایج هیچیک ارجحیتی جهت معرفی بعنوان روش بهتر را ندارند.
    کلیدواژگان: کورنه تحتانی، هیپرتروفی، جراحی، دیاترمی
  • ربابه قرقره چی، ندا شعاری صفحه 63
    زمینه و اهداف
    ارزیابی مراحل بلوغ در افراد یک جامعه زمانی مفید خواهد بود که اطلاعات رفرانس دقیقی از آن جامعه در دسترس باشد. هدف این مطالعه، تعیین سن شروع بلوغ در دختران تبریز و ارتباط آن با شاخص توده ی بدن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی از فروردین 1387 تا اسفند ماه 1387، 1000 دانش آموز دختر 7 تا 17 ساله ی شهر تبریز شرکت کردند. موارد با روش تصادفی چند مرحله ای از مدارس مناطق چندگانه شهر تبریز انتخاب شدند. بر اساس صدک نمایه ی توده ی بدن به 4 گروه چاق، اضافه وزن، وزن نرمال و کم وزن تقسیم شدند. ارزیابی صفات جنسی ثانوی با لمس و مشاهده انجام و بر اساس طبقه بندی جدول تانر (Tanner) یادداشت شد. سن عادت ماهانه(در صورت وجود)از دانش آموزان پرسیده و یادداشت گردید.
    یافته ها
    متوسط سن شروع بلوغ (مرحله ی 2 تانر رشد پستان) 15/1 ± 58/9 سال و مرحله 2 تانر رشد موهای پوبیس10/1 ± 30/ 10 سال بود. میانگین سن شروع عادت ماهانه 30/1 ± 58/12 سال بود. بین سن شروع بلوغ و نمایه ی توده ی بدن اختلاف معنی دار بود (002/0=P). سن شروع عادت ماهانه در گروه های کم وزن و نرمال به طور معنی داری بالاتر از گروه های اضافه وزن و چاق بود. 85/14 سال در برابر 81/13 سال(001/0 p <).
    نتیجه گیری
    سن شروع بلوغ در جامعه ی ما در حال کاهش است. دختران دارای اضافه وزن و چاق نسبت به دختران با وزن نرمال در سن پایین تری به بلوغ می رسند و سن منارک هم در آن ها پایین تر است.
    کلیدواژگان: بلوغ، چاقی، صفات ثانویه جنسی، عادت ماهانه، نمایه ی توده ی بدن
  • فریده گلفروشان، حمیده عظیمی، رسول استخری، عبدالودود رضاییان صفحه 69
    زمینه و اهداف
    بیماری پمفیگوس یک بیماری تاولی داخل اپیدرمی خود ایمن است که در صورت عدم درمان می تواند کشنده باشد. واکنش اتوآنتی بادی ها علیه دسموزوم ها مکانیسم پاتوژنیک شناخته شده ای است که پوست و غشاهای مخاطی را درگیر می کند. اقوام درجه اول مبتلایان به پمفیگوس ولگاریس، احتمال بیشتری برای بروز آنتی بادی های در گردش خون پمفیگوس ولگاریس نسبت به افراد عادی دارند.
    مواد و روش ها
    از تعداد 70 بیمار مبتلا به پمفیگوس ولگاریس مراجعه کننده به درمانگاه پوست و یک نفر از فامیل درجه اول به ازای هر بیمار، آزمایش ایمونوفلورسانس غیرمستقیم جهت بررسی تیتر آنتی بادی پمفیگوس ولگاریس به عمل آمد. از 70 بیمار پوستی مراجعه کننده به درمانگاه پوست، با تشخیص هایی غیر از پمفیگوس ولگاریس و بدون سابقه فامیلی بیماری فوق، به عنوان گروه شاهد، تست مذکور انجام گرفت. نتایج بدست آمده از بیماران و بستگان درجه اول آنان با نتایج بدست آمده از گروه شاهد مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران 57/12±14/41 سال، میانگین سن اقوام درجه اول بیماران و افراد گروه کنترل به ترتیب 43/15±04/39 و 51/13±61/36 سال بود. 14/57% بیماران زن و 86/42% مرد بود ولی رابطه معنی داری بین جنسیت بیماران و شیوع بیماری دیده نشد (23/0=P). تست ایمونوفلورسانس غیر مستقیم در 29/94% از بیماران و 43/11% بستگان درجه اول بیماران مثبت گزارش گردید که در مقایسه با گروه کنترل رابطه معنی داری دیده شد.
    نتیجه گیری
    آنتی بادی های در گردش خون پمفیگوس ولگاریس در اقوام درجه اول بیماران، بیشتر از افراد عادی است.
    کلیدواژگان: پمفیگوس ولگاریس، ایمونوفلورسانس غیرمستقیم، فامیل درجه اول، اتو آنتی بادی های در گردش خون
  • قاسم مسیبی، علی قضاوی، سعید بابایی، ابوالحسن سخایی، کیوان قسامی، محمد علی پایانی صفحه 74
    زمینه و اهداف
    در این مطالعه اثر سیمواستاتین در درمان آنسفالومیلیت خود ایمن تجربی به عنوان مدل حیوانی مولتیپل اسکلروزیس مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    موشهای نر نژاد C57BL/6 به دو گروه تقسیم شدند. آنسفالومیلیت خود ایمن تجربی با تجویز زیر جلدی پپتید MOG35-55 همراه با ادجوانت کامل فروند در هر دو گروه ایجاد شد. درمان با سیمواستاتین (1 میلی گرم بر کیلوگرم- هر روز به صورت خوراکی) از سه روز قبل از تجویز آنتی ژن تا 25 روز پس از ایجاد بیماری شروع شد. به گروه کنترل بافر فسفات، همانند جدول زمانی گروه درمان شده، داده شد. میزان انفیلتراسیون سلولی به مغز، تکثیر سلولی، میزان IFN-γ و IL-10 تولید شده در کشت سلولهای تک هسته ای طحال و روند تغییرات بیماری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شیوع و شدت علائم بیماری، میزان انفیلتراسیون سلولی به مغز و پاسخ تکثیری در موشهای تحت درمان با سیمواستاتین در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری کمتر است (01/0P=). سطح تولید γIFN- در موشهای درمان شده با سیمواستاتین با گروه کنترل تفاوت نداشت، اما غلظت IL-10 به طور معنی داری در گروه درمان شده بیشتر از گروه کنترل بود (008/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج مشخص ساخت که درمان با سیمواستاتین با کاهش تکثیر سلولی، کاهش انفیلتراسیون سلولی به مغز و القای پاسخ TH2 (تولید (IL-10 باعث کاهش شدت بیماری می شود. لذا استفاده از این دارو ممکن است در درمان بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس سودمند باشد.
    کلیدواژگان: آنسفالومیلیت خود ایمن تجربی، مولتیپل اسکلروزیس، سیمواستاتین، ارتشاح لکوسیتی، سیتوکاین
  • علیرضا منشی کریمی، جواد مهتدی نیا، مهدی فرهودی، سید رفیع عارف حسینی صفحه 81
    زمینه و اهداف
    هموسیستئین هم اکنون به عنوان یک عامل خطر قوی برای آترواسکلروز مطرح بوده و از عوامل متعددی که منجر به آسیب انتیمای عروق کرونری قلب و بافت مغز می گردند، می باشد. از عوامل افزاینده آن می توان به کمبود حاشیه ای ویتامینهای اسید فولیک، B12 و استعمال دخانیات اشاره نمود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت مقطعی و نمونه گیر ی آن بطور غیراحتمالی وبه روش آسان صورت گرفت. تعداد 46 نفر از بیماران مبتلا به بیماری حوادث عروق مغزی ایسکمیک 75-45 ساله بستری در بخش اعصاب مرکز آموزشی درمانی امام خمینی تبریز و 46 نفر از افراد به ظاهر سالم که از نظر سن و جنس با یکدیگر جفت شده بودند انتخاب و پس ازتکمیل رضایتنامه از هر یک مقدار 5 میلی لیتر خون وریدی جهت اندازه گیری سطح هموسیستئین و ویتامین B12 و اسید فولیک گرفته شد که میزان هموسیستئین سرم به روش الایزا و مقدار ویتامین B12 و اسید فولیک به روش رادیوایمونواسی اندازه گیری گردید. همچنین در این مطالعه عادات غذایی هر فرد ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرمی هموسیستئین در گروه بیمار mol/Lμ53/1± 68/18 به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهدmol/Lμ 19/0±96/9 بود. بین مشخصات آنتروپومتریک افراد شامل وزن (کیلوگرم) دور مچ (سانتیمتر) و نمایه توده بدنی(m2/ kg) افراد و هموسیستئین سرم ارتباط خطی و معکوس دیده شد. همچنین از نظر آماری تفاوت معنی داری در میانگین تعداد دفعات انجام ورزش در هفته در گروه شاهد (50/0±95/2) و بیمار (21/0± 42/0) دیده شد و میانگین سالهای اعتیاد به سیگار در گروه شاهد 26/0± 36/0 به طور معنی داری کمتر از گروه بیمار (67/1±67/9) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل، کمبود و دریافت ناکافی منابع غذایی ویتامین B12 و اسید فرلیک و استعمال دخانیات موجب افزایش سطح سرمی هموسیستئین و عوارض ناشی از آن شده و شانس ابتلا به حوادث عروقی مغزی ایسکمیک را افزایش می دهد. لذا به نظر می رسد برای پیشگیری از این عوارض استفاده از رژیمهای غذایی غنی از این ویتامینها و عدم مصرف دخانیات احتمالا در کاهش بیماری و پیشگیری از آن موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: حوادث عروق مغزی، ایسکمی، ویتامین B12، اسید فولیک، هموسیستئین، مصرف سیگار
  • داریوش مهاجری، غفور موسوی، علی رضایی، رضا ملیحی صفحه 87
    زمینه و اهداف
    یکی از روش های موثر در التیام سریع زخم ها، استفاده از داروهای صناعی می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی هیستوپاتولوژیک اثرات سلکوکسیب بر ترمیم زخم جراحی معده در موش صحرایی است.
    مواد و روش ها
    15 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در سه گروه شم، کنترل منفی و تجربی توزیع گردیدند. یک برش گاستروتومی یک سانتی متری در خم بزرگ معده موش ها ایجاد و در دو لایه بخیه زده شد. گروه تجربی، روزانه mg/kg 15 سلکوکسیب را در ml/kg 10 دی متیل سولفوکسید 5%، به مدت 15 روز بصورت خوراکی دریافت کرد. گروه کنترل منفی، دی متیل سولفوکسید 5% و گروه شم، سرم فیزیولوژی را به همان روش دریافت کردند. موش ها آسان کشی شدند و آسیب شناسی بافتی برای ارزیابی التیام، با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و تریکروم ماسون انجام شد. داده ها، به صورت میانگین و انحراف استاندارد ارائه و اختلاف معنی دار بین گروه ها توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری 05/0p< توسط نرم افزار SPSS آنالیز گردید.
    یافته ها
    تعداد فیبروبلاست ها و جوانه های مویرگی در گروه تجربی به طور معنی داری بیشتر از گروه های شم و کنترل منفی بودند (05/0>p). اندازه شکاف باقی مانده موجود در دهانه زخم نیز در گروه تجربی به طور معنی د اری کمتر از دو گروه دیگر بود (05/0p<). اختلاف از لحاظ نسبت کلاژن موجود در نسج ترمیمی، مابین گروه تجربی و سایر گروه ها معنی دار برآورد گردید (05/0p<). اختلاف معنی داری از لحاظ پارامترهای یاد شده بین گروه های شم و کنترل منفی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی حاضر نشان می دهد که سلکوکسیب در ترمیم اولیه زخم جراحی معده در موش صحرایی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: سلکوکسیب، ترمیم زخم، زخم جراحی معده، دی متیل سولفوکسید
  • بهروز نقیلی، آلکا حسنی، علیرضا نیکونژاد، ژینوس بیات ماکو، پرویز صالح صفحه 94
    زمینه و اهداف
    استافیلوکوک آرئوس مدتهاست که بعنوان پاتوژنی عمده در عفونت های اکتسابی از بیمارستان مطرح می باشد. طی دهه اخیر، سوش هاس استافیلوکک اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) در بیمارستان های دنیا بصورت اندمیک درآمده اند. بعلاوه، این باکتری امروزه شایع ترین پاتوژن خارج بیمارستانی در بسیاری از مناطق جغرافیایی است. بر اساس اطلاعات موجود، ایجاد مقاومت چند دارویی در استافیلوکوک آرئوس بطور قابل ملاحظه ای بین مراکز مختلف، متفاوت است. بنابراین هدف از این مطالعه تعیین میزان بروز مقاومت نسبت به اگزاسیلین، وانکومایسین، ریفامپین، لینزولید و فوسیدیک اسید در استافیلوکوکهای جداشده از نمونه های مختلف کشت بیماران می باشد
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی، 150 نمونه کسب شده از بیماران بستری در بیمارستان های سینا و امام خمینی تبریز با نتیجه مثبت استافیلوکوک آرئوس بررسی شدند. مقاومت نسبت به اگزاسیلین، وانکومایسین، ریفامپین، لینزولید و فوسیدیک اسید توسط روش دیسک انتشاری تعیین شد. کمترین غلظت مهاری (MIC) نیز با استفاده از نوارهای ای-تست بررسی گردید. بخش بیماران و نیز نمونه بررسی شده نیز ثبت گردید.
    یافته ها
    درصد فراوانی موارد استافیلوکوک آرئوس مقاوم به اگزاسیلین، ریفامپین و فوسیدیک اسید بترتیب 54%، 7/10% و 3/1% بود. مقاومتی نسبت به لینزولید وجود نداشت. مقاومت در 5 (3/3%) ایزوله نسبت به وانکومایسین در حدبینابینی بود. در 7/2% موارد مقاومت همزمان نسبت به وانکومایسین (در حد بینابینی) و اگزاسیلین وجود داشت که نسبت به ریفامپین حساس بودند. درصد فراوانی نمونه های مقاوم به اگزاسیلین در نمونه های زخم، خون، لوله تراشه و ترشحات نازوفارنکس بیشتر از درصد فراوانی نمونه های حساس بود. درصد فراوانی نمونه های مقاوم به ریفامپین در نمونه های زخم و لوله تراشه بیشتر از درصد فراوانی نمونه های حساس بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج ما، مقاومت نسبت به کلوگزاسیلین و ریفامپین در مقایسه یا گزارشات قبلی در استافیلوکوک آرئوس افزایش یافته است. همپوشانی خوبی بین اگزاسیلین یا وانکومایسین با ریفامپین وجود دارد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوک آرئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی، مقاوم به متی سیلین، مقاوم به وانکومایسین
  • کاظم سخا، سعید اصلان آبادی صفحه 101
    بیماری فاربر یا لیپوگرانولوماتوزیس (Lipogranulomatosis) یک بیماری ذخیره لیزوزومال نادر با انتقال اتوزومال مغلوب بوده که به علت نقص اسید سرامیداز منجر به تجمع سرامید در بافت ها می شود. کودکان با گرفتاری عصبی واضح در اوایل شیرخوارگی فوت می کنند و در آنهائی که فاقد علائم عصبی یا بطور خفیف گرفتار آن باشند علائم با پیشرفت به دفورماسیون مفصلی ناشی از گرانولوم های اطراف مفاصل، ندول های زیر جلدی و خشونت صدا و نارسائی تنفسی ناشی از ضایعات گرانولوماتوز در دستگاه تنفس و نهایتا با پنومونی انترستیسیل در دهه سوم و چهارم فوت می کنند. مورد معرفی دختر 5/2 ساله است که از اوایل شیرخوارگی مبتلا به خشونت صدا و سپس ندول های زیرجلدی و آرتریت بوده است (نوع کلاسیک بیماری).
    کلیدواژگان: بیماری فاربر، ندول های زیر جلدی، خشونت صدا، تورم مفاصل
|
  • Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Omid Toupchian, Alireza Farsad Naimi, Mahdie Nurmohammadi Page 7
    Background And Objective
    As cardiovascular diseases are prevalent in developing countries, one of effective strategies in the prevention of such diseases is to improve knowledge and attitude toward the risk factors of cardiovascular diseases. This study was aimed to assess women’s knowledge and attitude toward cardiovascular disease risk factors and its relation with obesity and metabolic parameters.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 89 women aged 11-67 years were interviewed face to face using a valid questionnaire to assess their knowledge and attitude toward cardiovascular disease risk factors. The knowledge and attitude status was classified into tertiles. After 12-14 hours of fasting, blood samples were taken and serum lipid profile and glucose were assessed. Obesity indices including waist circumference, body mass index and waist to stature ratio were estimated.
    Results
    More than 70% of subjects had desirable knowledge and attitude. The knowledge and attitude status showed significant positive association with educational level and significant negative relationship with age, total cholesterol, LDL-c and the obesity indices.
    Conclusion
    It is concluded that obesity and hypercholesterolemia are important factors influenced by the knowledge and attitude toward risk factors of cardiovascular diseases.
  • Mahnaz Jebreili, Alahe Syeedrasooli, Mohammad Headarzadeh, Morteza Gogezadeh Page 13
    Background And Objectives
    Studies have shown the effect of body position during and after bolus feeding upon gastric emptying. The aim of the present study was to compare the effect of lying in prone position and right lateral position on gastric residuals.
    Materials And Methods
    This study is a cross over clinical trial performed in Al-Zahra Teaching Hospital in 2009. One hundred infants were selected by simple random method divided into two groups. In first group, the infant was laid in right lateral position and then prone position at first gavages. Then the gastric residuals were measured at 1 and 2 hours after initiation of feeding. On the contrary, the infant of second group, at first gavages was laid in prone position and then right lateral position and the gastric residuals were measured at 1 and 2 hours after initiation of feeding. Finally the gastric residuals in both groups were compared.
    Results
    The gastric residual in prone and right lateral positions after gavages was reduced significantly (P<0.001). The result showed that the effects of both positions on gastric residual were equal and there were no significant differences in the amount of gastric residual between the two positions.
    Conclusion
    Right lateral position and prone position have same effect on the gastric residual in preterm infants. Therefore, using of both positions after preterm infant gavages is recommended.
  • Fahimeh Hamedi Rad, Tahereh Ghaffari Page 19
    Background And Objectives
    The range of mouth opening is a diagnostic sign in some clinical situations and has importance in treatment management. In order to distinguish decreased mouth opening, it is essential to establish normal range of the mouth opening in a certain population. The purpose of this study was to determine the normal range of the mouth opening by using hand fingers in students of dental faculty of Tabriz University of Medical Sciences in 2009.
    Materials And Methods
    One hundred and fifty dental students (aged 19-47 years, the mean age of 27.94±8.10 years) were examined and divided into two groups; with and without temporomandibular joint dysfunction. Ability of subjects in putting three fingers (index, middle and ring finger) or four fingers (index, middle, ring and little finger) at vertical position in the mouth were evaluated. Furthermore, amount of maximum mouth opening and the width of three and four fingers of both hands were measured.
    Results
    Seventy four percent of the subjects could put three fingers in the mouth, whereas 15.3% were able to put four fingers in the mouth. In addition, 10.7% of the participants were not able to put three fingers in the mouth. The mean of maximum mouth opening was 51.87±7.6 mm.
    Conclusion
    According to this study, individuals’ fingers are not appropriate index for assessing the normal range of the mouth opening in subjects with or without temporomandibular joint dysfunction.
  • Mohammad Ali Hosseinpour Feizi, Mohammad Mosaferi, Saied Dastgiri, Ahmad Kusha Page 25
    Background And Objectives
    Consumption of water contaminated with arsenic can cause various adverse health effects. Iranian standard of arsenic in drinking water is 50µg/L, while World Health Organization (WHO) has recommended a maximum level of 10µg/L arsenic in the drinking water. As some drinking water sources are contaminated with arsenic in Hashtrood (in neighborhood of Charoymagh) and also arsenic detection is not included in the current routine monitoring of the drinking water, this study aimed to trace the detectable amounts of arsenic in the drinking water sources of Charoymagh district in the East Azerbaijan province.
    Materials And Methods
    Water supply, sanitation status and arsenic presence were studied in the Charoymagh district including residential villages. Water sampling and field works were carried out by environmental health experts. Ez arsenic test kit was used for testing the arsenic in the water samples.
    Results
    Of 210 studied villages, arsenic was detected in the drinking water of 41 villages (19.52%). In eight villages, the level of arsenic in the drinking water was higher than the Iranian standard (50µg/L) allowance. In 33 villages, arsenic concentration was 10µg/L> ≥ 50µg/L. A total number of 7290 individuals (22.06%) were exposed to arsenic in the drinking water which was higher than that recommended by WHO.
    Conclusion
    It is concluded that Charoymagh district is an area with arsenic presence in some drinking water sources. It is necessary to replace the water sources of the villages with high level of arsenic with safe drinking water.
  • Alireza Khabazi, Ali Pooraliakbari, Mehrzad Hajialiloo, Kolahi Susan, Sakinehkhatoon Sharif Page 32
    Background And Objectives
    As no report is available in Iran regarding palindromic rheumatism, the aim of the present study was to investigate the frequency, demographic, clinical, and laboratory characteristics of palindromic rheumatism in North West of Iran.
    Materials And Methods
    In this prospective study, patients with recurrent arthritis were visited by a rheumatologist. Diagnosis of palindromic rheumatism was made after ruling out other causes of recurrent arthritis such as crystal arthropathy, seronegative spondyloarthropathies, Behçet’s disease, etc. In addition, Pasero and Barbieri criteria were applied in order to diagnose the palindromic rheumatism. Subsequently, the patients were followed up for at least one year.
    Results
    Of 1225 patients with inflammatory arthritis, 34 (2.8%) patients were diagnosed as palindromic rheumatism. The rate of palindromic rheumatism to rheumatoid arthritis was 5.9%. The mean duration between the first episode of arthritis and diagnosis was 4.7 years. More than half of the patients (58%) had their first symptoms between the ages of 20 and 45. Male to female ratio was 1.8:1. Attacks were monoarthritic or oligoarthritic in 33 (97.1%) patients. The most involved joints were knees and hand proximal interphalangeal joints. Duration of attacks was more than 5 days in only two patients. Rheumatoid factor, anti-cyclic citrullinated peptide antibody (anti-CCP), and ANA were positive in 13 (37%), 20 (57%), and 3 (13.7%) patients, respectively.
    Conclusions
    Demographic, clinical and laboratory characteristics of our patients with palindromic rheumatism are different in comparison with those of similar studies from other countries.
  • Akbar Darbin, Masood Pezeshkiyan, Abbas Afrasiyabi, Homayun Dolatkhah, Amir-Mansour Vatankhah, Leyla Javadi, Mohammad Reza Rashidi, Mohammad Nouri Page 37
    Background And Objectives
    Hypercholesterolemia can increase oxidative stress through elevation of reactive oxygen species (ROS) production. The aim of the present study was to investigate the antioxidative/prooxidative balance in rabbits receiving high-cholesterol diet for two months.
    Materials And Methods
    Sixteen rabbits were randomly divided into two groups: the control group which received 100 g normal chow diet daily; and the treatment group with the same diet plus 2% of cholesterol. The blood sample was obtained at first, days 20, 40, and 60 of the experiment. Plasma was separated and kept at -76C until use. The lipid profile was determined using enzymatic method. Superoxide dismutase and glutathione peroxidase activities were measured spectroscopically. Malondialdehyde (MDA) level and paraoxonase 1 (PON1) activity was determined by means of thiobarbituric acid and chemical methods, respectively.
    Results
    At the end of intervention period, there was a significant increase in the plasma cholesterol (P=0.02), triglyceride (P<0.001), and LDL-C (P=0.041) concentrations; while level of HDL-C decreased significantly (P =0.036). The PON1 activity showed a decreased trend during the first two months reaching to 2.5 from 3.23 µmol/min/ml at the end of the experiment (P=0.001). However, there was about two-fold increase in the MDA level (from 6.770.91 to 14.503.00 nmol/ml, P=0.003). The superoxide dismutase and glutathione peroxidase activities were increased significantly (P=0.001 and P<0.001, respectively).
    Conclusion
    An athrogenic diet can affect the lipid and lipoprotein profiles through changing the metabolic process. Meanwhile, this diet is also able to increase oxidative stress by disturbing antioxidative/prooxidative balance which, in turn, may lead to atherosclerosis development and progression.
  • Iraj Salehi, Mustafa Mohammadi, Safar Farajnia, Mohammad Reza Bonyadi Page 43
    Background And Objectives
    Diabetes mellitus results in wide disorders in central and peripheral nervous systems. Prevalence of cognitive disorders in diabetic patients is more compared to that in non-diabetic patients. Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) prevents cell death by stimulating synthesis of antiapoptic factors in cell cultures. The present study aimed at investigating the effects of experimental diabetes on programmed cell death in hippocampus and its relation with the amount of BDNF and the related gene expression.
    Materials And Methods
    Twenty male Wistar rats (200+20 g) were divided into two groups: control and diabetic. Diabetes was induced by injection of streptozotocin (single dose, 50mg/kg). Duration of the study was 8 weeks. At the end of the experiment, the rats were anesthetized by thiopental sodium and then brain was removed. Immediately, the hippocampus was removed on ice and kept frozen by liquid nitrogen and kept in freezer -800C until detection. Hippocampus tissue was homogenized in prepared buffer and after centrifugation supernatant was used for determination of apoptosis, level of BDNF protein and its gene expression.
    Results
    An increase in the amount of apoptosis following induction of diabetes was observed. Furthermore, diabetes induction increased the level of BDNF protein and its gene expression compared to the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Induction of diabetes increased the amount of apoptosis in the hippocampus of diabetic rats. As a defense mechanism, the level of BDNF protein and the related gene expression increases to prevent the apoptosis in the hippocampus.
  • Samad Abdi Soofiani, Ali Reza Dehnad, Mohammad Reza Nahaei, Lalle Parsa Yegane, Abulfazl Barzegari, Hadi Maleki Kakolr Page 49
    Background And Objectives
    Actinomycetes, the most widely distributed groups of microorganisms in nature, produce three fourth of antibiotics. Among these, streptomyces are of great importance. Therefore, we aimed at screening for antibacterial activities and molecular identification of isolated streptomyces in East Azerbaijan soils using 16S rDNA gene.
    Materials And Methods
    Actinomycetes were isolated from soil samples of East Azerbaijan province. In primary screening bilayer method was used against test microorganisms namely B. cereus, E. coli, S. aureus, Y. enterocolitica, L. monocytogenes, K. pneumoniae, and S. flexneri. On secondary screening, isolates with strong antibacterial activity were selected for secondary metabolite fermentation. These metabolites were tested by disk diffusion method against the same microorganisms. For molecular recognition, the genomic DNA of the selected bacteria was extracted and the 16SrDNA genes were amplified and then sequenced. The sequences of 16SrDNA were studied based on bioinformatics assays.
    Results
    Three hundred and ten actinomycetes were isolated out of 110 soil samples. In the primary screening, 44 showed antibacterial activity. Of these, 12 isolates were assessed in the secondary screening. The sequences of the 16SrRNA gene revealed that the isolate SC91 was similar to S. sampsonii with 97% 16SrDNA sequence similarity; the isolate SF51 with 82% to Streptomyces lividans; the isolate SG41 with 96% to Streptomyces mediolani; and the isolate was similar to Streptomyces albogriseolus with 98% similarity. The latter was registered in NCBI database.
    Conclusion
    Results of this research suggest that the soil samples of different regions in East Azerbaijan have potentially unknown and novel species of streptomyces which can be exploited for production of novel antibacterial agents.
  • Samad Ghiasi Page 57
    Background And Objectives
    Nasal obstruction is a common complaint in the field of otolaryngology. Inferior turbinate hypertrophy is the most common reason. There are different surgical methods for treatment of the inferior turbinate hypertrophy. The aim of the present study was to compare the results of two surgical techniques, submucosal resection and submucosal diathermy of the inferior turbinate.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, 60 patients were randomly divided into two groups of 30 patients and were operated with either submucosal resection or submucosal diathermy techniques. Comparison of improvement and complications was based on a questionnaire, postoperative follow up for 6 months, and Gertner-Podoshin scale before and after the operation.
    Results
    Based on the questionnaire results, 27 of 29 patients (93%) in the diathermy group showed significant improvement, while 2 patients (7%) had partial improvement. In the resection group, 27 patients (97%) and 1 patient (3%) had significant and partial improvements, respectively. According to the Gertner-Podoshin scale, good nasal airflow was increased from 16 pre-operation to 25 post-operation (P>0.05). With regard to the complications, bleeding was less common in the diathermy group. There was no significant difference between the two groups regarding other complications including crust, nasal dryness, pain and unpleasant odor. However, pain and unpleasant odor were fewer in the resection group.
    Conclusion
    Both techniques are effective in the treatment of inferior turbinate hypertrophy despite technical simplicity of the diathermy. However, according to the results of the both techniques, neither method is superior as the treatment techniques of the inferior turbinate hypertrophy.
  • Robabeh Ghergherehchi, Neda Shoaree Page 63
    Background And Objective
    Evaluation of puberty levels in a population requires exact reference values for comparison. This study aimed to determine the age of puberty onset in girls living in Tabriz, Iran and its relation to body mass index (BMI).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 1000 female students, aged 7-17 years, in Tabriz between 2008 and 2009. Participants were selected by multistage random cluster sampling from school students. According to BMI, the participants were divided into 4 groups: obese, overweight, normal weight and underweight. Secondary sexual characteristics were evaluated by inspection and palpation according to Tanner staging. Menarche age, if any, was also recorded.
    Results
    The mean age of puberty onset (breast stage II) was 9.58±1.15 years and the mean age of tanner stage II of pubic hair (P2) was 10.30±1.1 years. The mean age of menarche was 12.58±1.30 years. There was significant difference between the age puberty onset and BMI (P= 0.002). The mean menarche age in the underweight and normal weight groups was significantly greater than overweight and obese groups (14.85 vs 13.81 years, P<0.001).
    Conclusions
    Age of puberty onset is decreasing in our community. This study confirms that obese and overweight girls reach the puberty at a lower age than normal weight girls and their menarche age is less as well.
  • Farideh Golfroushan, Hamideh Azimi, Rasool Estakhri, Abdolvadod Rezaeian Page 69
    Background And Objectives
    Pemphigus is an autoimmune intraepidrmal blistering disease which involves both skin and mucous membranes with pathogenic mechanism of autoantibodies against desmosomes. The aim of the present study was to evaluate circulating antibodies in pemphigus vulgaris patients and to compare them with those in first degree families of patients with pemphigus vulgaris and control individuals.
    Materials And Methods
    We performed indirect immunofluorescence test in 70 patients with pemphigus vulgaris and of their first degree relatives in dermatology clinic. Seventy patients with dermatologic problems other than pemphigus vulgaris were enrolled as control group. Then the results of the patients and their first relatives were compared with those of the control group.
    Results
    The mean age of the patients in our study was 41.14±12.57 years. The mean age of the first degree relatives and the control group was 39.04±15.43 and 36.61±13.51years, respectively. In total, 57.14% of the patients were female and 42.86% were male. There was no significant relationship between gender and incidence of the disease (P=0.232). Indirect immunofluorescence test was positive in 94.29% of the patients and in 11.43% of the first degree relatives. Significant relationship was observed between patients and their families and control group.
    Conclusion
    Circulating pemphigus vulgaris antibodies in the first degree relatives of patients are more than those of the control group.
  • Ghasem Mosayebi, Ali Ghazavi, Saeid Babaei, Abolhasan Sakhaei, Keyvan Ghasami, Mohammad Ali Payani Page 74
    Background And Objectives
    Studies indicate that simvastatin decrease brain lesions and symptoms in patients with multiple sclerosis. The aim of the present study was to investigate the effect of simvastatin on treatment of experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) as an animal model for multiple sclerosis.
    Materials And Methods
    Male C57BL/6 mice were placed in two therapeutic groups. EAE was induced by immunization of mice with MOG35-55 peptide and complete Freund's adjuvant. Treatment with oral simvastatin (1 mg/kg/day) was started on day 3 before the immunization until 25 days after immunization. Non-treated EAE mice received phosphate buffer alone with the same schedule. Leukocyte infiltration into the brain, proliferation of spleen mononuclear cells and interferon-gamma (IFN-γ) and interleukin-10 (IL-10) production from cultured spleen supernatants and clinical score of disease were determined.
    Results
    Clinical score and onset of EAE, number of infiltrating cells in the brain and cell proliferation in EAE-treated mice were significantly less than those in the non-treated EAE (control) mice (P=0.01). There was no difference between simvastatin and control group with regard to the level of IFN-γ production. However, IL-10 production was significantly enhanced in the spleen mononuclear cells in the treated EAE group compared with that in the non-treated EAE group (P=0.008).
    Conclusion
    Treatment with simvastatin ameliorated the EAE by inducing Th2 cytokine (IL-10) and reducing the proliferation and infiltration of leukocytes into the brain of EAE mice. Therefore, simvastatin treatment may be effective in MS patients by immunomodulating of the immune response.
  • Alireza Monshi Karimi, Javad Mohtadi Nia, Mahdi Farhoodi, Sayed Rafi Aref Hosseini Page 81
    Background And Objectives
    Homocysteine has been proposed as a potential risk factor for atherosclerosis. Numerous factors increase the level of homocysteine, among which is vitamin B12 and folic acid deficiency and smoking. The aim of the present study was to study the relationship between smoking status, vitamin B12 and folic acid with homocysteine in patients with ischemic stroke.
    Material And Methods
    In a cross-sectional study through simple random sampling, 46 patients with ischemic stroke aged 45-75years admitted in neurology ward of Emam Khomeini hospital in Tabriz were recruited. Moreover, 46 healthy individuals with matched age and sex were studied. Blood sampling was performed in order to measure the levels of homocysteine, vitamin B12 and folic acid.
    Results
    The mean serum homocysteine level was 18.68±1.53 μmol/L in the patient group which was significantly higher than that in the control group (9.96±0.19 μmol/L). Anthropometric profiles (weight and wrist circumstance) and body mass index were inversely correlated with the serum homocysteine level. Furthermore, significant difference was found in the mean number of exercise per week between the control (2.95±0.50) and patient groups (0.42±0.21). In addition, the mean years of cigarette smoking in control group (0.36±0.26) was significantly less than that in the patient group (9.67±1.67).
    Conclusion
    Insufficient intake of folic acid and vitamin B12 along with cigarette smoking increase the serum level of homocysteine and subsequently increase probability of ischemic stroke.
  • Daryoush Mohajeri, Ghafour Mousavi, Ali Rezaei, Reza Malihi Page 87
    Background And Objectives
    Synthetic drugs are more effective substances in improvement of wounds healing. The main objective of this study was to histopathologically evaluate the effect of celecoxib on primary intention healing of stomach surgical wounds in rats.
    Material And Methods
    Male Wistar rats were randomly assigned into three groups; sham, negative control and experimental groups. A gastrotomy incision with the length of 1 cm was made in greater curvature of the stomach of the rats, and then was sutured in two layers. Experimental group was treated with oral celecoxib (15 mg/kg solved in 10 ml/kg dimethyl sulfoxide 5%) daily for 15 days. Negative control and sham groups received dimethyl sulfoxide 5% and normal saline (10 ml/kg), respectively, in the same manner. Histopathological studies for evaluation of healing were carried out in euthanized rats using H&E and Masson's trichrome staining methods.
    Results
    The numbers of fibroblasts and capillary buds in the experimental rats were significantly more than those in the sham and negative control groups (P<0.05). Epithelial gap in the experimental rats was smaller than that in the two other groups (P<0.05). There were significant differences of collagen contents in the region of wound healing between the experimental and two other groups (P<0.05). Differences between the sham and negative control groups of the mentioned factors were not significant.
    Conclusion
    The results of this study indicate that celecoxib shows a beneficial effect on the surgical wound healing of stomach in the rats.
  • Behrooz Naghilli, Alka Hassani, Alireza Nikoonejad, Zhinus Bayatmakoo, Parviz Saleh Page 94
    Background And Objectives
    Studies Over the last decade, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strains have become endemic in hospitals worldwide. Emergence of multi-drug resistant S. aureus significantly differs between health centers. Therefore, the present study aimed at determining the incidence of resistance to oxacillin, vancomycin, rifampin, linezolid and fusidic acid in Staphylococci obtained from various culture specimens.
    Materials And Methods
    In an analytic-descriptive cross-sectional study, 150 specimens obtained from hospitalized patients in Tabriz Sina and Imam Khomeini Hospitals with positive result for S. aureus were evaluated. Resistance to oxacillin, vancomycin, rifampin, linezolid and fusidic acid was determined by disk diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) was also determined by E-test stripes.
    Results
    The resistance rate of S. aureus to oxacillin, rifampin and fusidic acid was 54%, 10.7% and 1.3%, respectively. There was no case with resistance to linezolid. Resistance to vancomycin was intermediate in 5 (3.3%) isolates. In 2.7% of the cases, there was simultaneous resistance to vancomycin (intermediate) and oxacillin which were susceptible to rifampin. The rate of resistant isolates to oxacillin was more in specimens obtained from wound, blood, tracheal tube and secretions of nasopharynx comparing with the sensitive cases. The rate of resistant isolates to rifampin was more in specimens obtained from wound and tracheal tube comparing with the sensitive cases.
    Conclusion
    The resistance rate to oxacillin and rifampin has been elevated among S. aureus comparing with the previous reports. There is a good coverage between oxacillin or vancomycin and rifampin.
  • Kazem Sakha, Saeed Aslanabadi Page 101
    Farber’s disease or Lipogranulomatosis is one of the rare lysosomal storage disorders caused by acid ceramidase deficiency resulting in accumulation of ceramid in tissues. Farber’s disease is an autosomal recessive disease. Children with significant neurologic involvement usually die early in infancy, whereas patients without or only mild neurological findings suffer from progressive joint deformation due to periarticular granulomas, subcutaneous nodules, hoarseness and finally respiratory insufficiency caused by granuloma formation in respiratory tract and interstitial pneumonitis leading to death in the third or fourth decade of live. In this paper, we report a 2.5-year old female with hoarseness from early infancy and thereafter subcutaneous nodules and arthritis (classic type of the disease).