فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1390)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناژین ربیعی، بهروز دولتشاهی، فریبرز باقری صفحه 1
    مقدمه
    بازداری یکی از مؤلفه های مهم کارکردهای اجرایی است که در مبتلایان به اختلال سلوک به عنوان یکی از عوامل مهم همبستگی (یا حتی علی) مطرح می شود. تحقیقات مختلف، نتایج متناقضی در رابطه با نقایص کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به اختلال سلوک گزارش کرده اند. پژوهش حاضر به منظور مقایسه مؤلفه بازداری در کودکان دارای علائم و نشانه های اختلال سلوک با کودکان بهنجار اجرا شده است.
    روش
    با استفاده از پرسشنامه علائم مرضی کودک و آزمون ریون، نمونه ای به حجم 38 نفر (19 کودک مبتلا به اختلال سلوک و 19 کودک به عنوان گروه مقایسه) از بین پسران دبستانی با دامنه سنی 11-8 سال انتخاب شدند. سپس با استفاده از دو آزمون عملکرد پیوسته و برو- بایست، مؤلفه بازداری در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دو گروه در میزان خطای ارتکاب کاذب که شاخص بازداری است در هیچ یک از دو آزمون عملکرد پیوسته و برو- بایست تفاوت معناداری نداشتند. اما در مقیاس زمان واکنش تفاوت دو گروه معنادار بود.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که پس از کنترل اختلال نقص توجه- بیش فعالی، میزان بازداری کودکان مبتلا به اختلال سلوک با همسالان بهنجار خود تفاوتی ندارد و احتمالا نقص در بازداری در مبتلایان به اختلال سلوک، نقش اساسی ندارد.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، کارکردهای اجرایی، بازداری
  • علیرضا آقایوسفی، بهرام ملکی صفحه 9
    مقدمه
    در طول دهه گذشته پژوهش های بسیاری در مورد تحول شخصیت کودکان بر اساس مدل پنج عاملی شخصیت انجام شده است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط میان رگه های شخصیتی و بروز نشانگان افسردگی در کودکان است.
    روش
    در این مطالعه، تعداد 268 دانش آموز (142 پسر و 126 دختر) دوره ابتدایی به همراه معلمان آنها بر اساس نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه افسردگی کودکان پاسخ دادند. برای ارزیابی شخصیت کودکان از پرسشنامه پنج بزرگ نسخه کودکان و تکمیل آن توسط معلمان آنها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که، نشانگان افسردگی در کودکان به جز گشودگی به تجربه، با چهار رگه شخصیتی دیگر، شامل روان رنجورخویی (به طور مثبت)، برونگرایی، توافق جویی و وظیفه شناسی (به طور منفی) رابطه معنی دار دارند. نتایج رگرسیون گام به گام مشخص کرد که تنها دو رگه روان رنجورخویی و برون گرایی توانستند حدود 26 درصد از واریانس نشانگان افسردگی را در کودکان پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    رگه های شخصیتی در کودکان می توانند پیش بینی کننده نشانگان افسردگی در آنان باشند. نتایج بر اساس نظریه رگه های شخصیتی مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نشانگان افسردگی، رگه های پنجگانه شخصیت، کودکان
  • پروانه محمدخانی، کیت دابسون، فاطمه حسینی غفاری، فرشته مومنی صفحه 19
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، درمان نوین شناختی رفتاری مبتنی بر پیشگیری و درمان معمول بر علائم افسردگی و سایر علائم روان پزشکی در نمونه ای از بیماران افسرده در فاز بهبودی نسبی صورت گرفت.
    روش
    روش این پژوهش آزمایشی بود و در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون استفاده شد. گروه های آزمایش شامل سه گروه درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن (134 نفر)، درمان نوین شناختی رفتاری (121 نفر) و درمان معمول (96 نفر) قرار گرفتند. بیماران از طریق مصاحبه ساختار یافته به منظور حصول اطمینان از اینکه دارای سابقه اختلال افسردگی بوده و در زمان مطالعه در دوره بهبودی نسبی به سر می بردند مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از اختصاص بیماران در سه گروه، ابزارهای خود گزارشی نظیر پرسشنامه علائم مختصر و پرسشنامه افسردگی بک به عنوان پیش آزمون و پس از کار آزمایی بالینی، پس آزمون و ارزیابی های 6 ماهه و 12 ماهه به اجرا در آمدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن و درمان شناختی رفتاری به صورت معناداری در کاهش علائم باقی مانده افسردگی و همچنین سایر علائم روان پزشکی در بیماران مبتلا به افسردگی مؤثر بودند. الگوی کلی نتایج حاکی از آن است که هر دو درمان فوق به یک میزان در کاهش علائم اثربخش بوده به ویژه میزان اثربخشی هر دو درمان در ارزیابی های پی گیری 6 ماهه در مقایسه با درمان دارویی نشان داده شد. اما در مقایسه نتایج دو گروه درمان و با روش تحلیل کواریانس تفاوت معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن و درمان شناختی رفتاری مبتنی بر پیشگیری، بر کاهش علائم افسردگی و سایر علائم روان پزشکی مؤثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، درمان شناختی رفتاری، درمان معمول، افسردگی
  • فرشته پورمحسنی کلوری، عباسعلی اللهیاری، علی فتحی آشتیانی، پرویز آزادفلاح، فضل الله احمدی صفحه 27
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه های توانمند سازی زناشویی بر رضایت مندی زوجین می باشد.
    روش
    این پژوهش در چارچوب طرح های آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. 36 زوج از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره بهزیستی شهر اردبیل به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه های آزمایشی برنامه های توانمند سازی انریچ و گلاسر را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایت مندی زناشویی جمع آوری و با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری و چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رضایت مندی زناشویی در هر دو گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بهبود یافته است.
    نتیجه گیری
    یافته ها از اثربخشی برنامه های توانمند سازی ازدواج در پیشگیری از بروز ناسازگاری های زناشویی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: برنامه توانمند سازی زناشویی، برنامه انریچ، برنامه گلاسر و زوجین
  • سجاد رضایی، شاهرخ یوسف زاده، طاهر افشارنژاد، محمدعلی اصغری مقدم، هما ضرابی صفحه 39
    مقدمه
    کمردرد مزمن یکی ازشایع ترین و چالش برانگیزترین جلوه های درد در افراد بزرگسال است. در این میان عوامل روان شناختی در ایجاد و تداوم ناتوانی جسمی و محدودیت عملکردی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن با اهمیت قلمداد شده اند. هدف این پژوهش تعیین عوامل روان شناختی مرتبط باناتوانی جسمی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن بود.
    روش
    پژوهش حاضر دارای طرحی مقطعی و از نوع همبستگی بود که در آن 279 بیمار (81 مرد، 198 زن) واجد شرایط مبتلا به کمردرد مزمن بیش از3 ماه (با میانگین سنی 77/11 ± 77/44 سال) که به کلینیک تخصصی و فوق تخصصی جراحی اعصاب بیمارستان پورسینای شهرستان رشت مراجعه کرده بودند، به شیوه نمونه گیری غیر احتمالی و پیاپی انتخاب شدند. کلیه بیماران ابتدا پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و مرتبط با کمردرد را تکمیل نمودند و سپس توسط مقیاس ناتوانی رولند و موریس، مقیاس پیوسته بصری، مقیاس ترس از حرکت، خرده مقیاس فاجعه انگاری پرسشنامه راهبردهای مقابله، مقیاس افسردگی استانفورد و مقیاس خوداثربخشی درد مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل های همبستگی نشانگر ارتباط معنی دار بین ناتوانی جسمی با همه متغیرهای پیش بین بود. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد عوامل روان شناختی 52% از واریانس ناتوانی جسمی را تبیین می نماید. در مدل نهایی سطوح بالاتر باورهای خوداثربخشی، شدت درد، تحصیلات و ترس مرتبط با درد که حاصل از نمره مرکب مقادیر دو مقیاس فاجعه انگاری و ترس از حرکت بود، به طور معنی داری توانستند شدت ناتوانی جسمی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که قطع نظر از عوامل جمعیت شناختی رابطه ی نسبتا قوی بین عوامل روان شناختی و ناتوانی جسمی وجود دارد. بنابراین متخصصان بالینی می بایست نسبت به اثرات قدرتمند باورهای خوداثربخشی، ترس مرتبط با درد، شدت درد و میزان آگاهی بیماران از بهداشت ستون فقرات خود در کاهش و مدیریت ناتوانی جسمی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن آگاه باشند. برخی دلالت های بالینی و رهنمودهای پژوهشی حاصل از این نتایج، جهت پیشگیری و کنترل ناتوانی جسمی در این بیماران مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، عوامل روان شناختی، ناتوانی جسمی
  • سمانه قوشچیان چوبمسجدی، شاهرخ مکوندحسینی، ایمان الله بیگدلی، بهناز بهنام صفحه 55
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه متغیرهای شناختی ترس از درد، فاجعه سازی درد، شناخت فاجعه آمیز شده و ترس از زایمان در بیمارستان های خصوصی و دولتی می باشد.
    روش
    بدین منظور 300 نفر از زنان باردار انتخاب شدند و بر اساس شرایط جمعیت شناختی سن، تحصیلات، ماه بارداری، تجربه زایمان، تجربه سزارین، نوع بیمارستان و تمایل به زایمان سزارین، مورد همتا سازی قرار گرفتند. از پرسشنامه های ترس از درد، نگرش نسبت به زایمان، فاجعه سازی درد و شناخت فاجعه آمیز شده استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تفاوت معنادار را برای متغیرهای ترس از درد، شناخت فاجعه آمیز شده و ترس از زایمان را در دو گروه نشان داد، در حالیکه تفاوت معنادار در مورد متغیرهای دیگر مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پیشنهاد می کند که متغیرهای ترس از درد، شناخت فاجعه آمیز شده، متغیرهای شناختی مهم هستند که با افزایش زایمان سزارین در بیمارستان های خصوصی مرتبط هستند. همچنین احتمالا، ترس از درد، شناخت فاجعه آمیز شده می توانند خطر افزایش زایمان های غیر ضروری سزارین را در بین زنان باردار افزایش دهند.
    کلیدواژگان: ترس از درد، فاجعه سازی درد، شناخت فاجعه آمیز شده، نگرش نسبت به زایمان، سزارین
  • محمدعلی اصغری مقدم، محمدرضا شعیری، وجیهه حامدی، راضیه شهنی، نرگس محرابیان صفحه 63
    مقدمه
    در درمان های درد مزمن، معناداری تغییرات درمانی غالبا با به کارگیری روش های معناداری آماری انجام می شود. علیرغم اهمیت این روش ها، استفاده از آنها در تعیین اهمیت تغییرات درمانی با محدودیت های اساسی همراه است. پژوهشگران، با هدف غلبه بر این محدودیت ها، روش های معناداری بالینی را به منظور تعیین اهمیت بالینی تغییرات درمانی، پیشنهاد کرده اند.
    روش
    از بیماران یک درمانگاه درد، 57 بیمار درد مزمن با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با فاصله 4 هفته، پرسشنامه خودکارآمدی درد، مقیاس های افسردگی، اضطراب، استرس، پرسشنامه چند وجهی درد، پرسشنامه ناتوانی جسمی و فرم کوتاه زمینه یابی سلامت را دو بار کامل کردند. ضرایب همبستگی پیرسون بین نمره های دوبار اجرا محاسبه شد و از آنها برای محاسبه شاخص تغییر پایا در سطح خودکارآمدی درد و شدت افسردگی 11 بیمار درد مزمن که با شیوه رفتار درمانی شناختی مورد درمان قرار گرفته بودند، استفاده شد. معناداری آماری تغییرات درمانی خودکارآمدی درد و افسردگی نیز با استفاده از آزمونt محاسبه شد.
    یافته ها
    آزمون معناداری آماری حاکی از بهبود معنادار بیماران در سطح خودکارآمدی درد و افسردگی در پایان درمان در مقایسه با قبل از درمان بود. محاسبه شاخص تغییر پایا به عنوان یک شیوه تعیین معناداری بالینی تغییرات درمانی نشان داد که 9 بیمار در متغیر خودکارآمدی و 8 بیمار در متغیر افسردگی به حدی از تغییر که بتوان آن را از نظر بالینی معنی دار دانست، دست یافته اند.
    نتیجه گیری
    در حالیکه روش های معناداری آماری اطلاعی در مورد پاسخ درمانی تک تک بیماران فراهم نمی آورد، استفاده از روش های معناداری بالینی می تواند نشان دهد که کدام بیمار توانسته است به سطحی از تغییر که بتوان آن را از نظر بالینی معنادار تلقی کرد، دست یافته است.
    کلیدواژگان: معناداری آماری، معناداری بالینی، شاخص تغییر پایا، ضرایب بازآزمایی، درد مزمن
  • محمود بهرامخانی، احمد علی پور، مسعود جان بزرگی، کمال برزگرقاضی صفحه 79
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تنش زدایی تدریجی عضلانی بر تنیدگی ادراک شده در بیماران مبتلا به فشار خون اساسی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی است که در قالب یک طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه صورت گرفت. بیماران مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی سینای قزوین، جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دادند. 40 نفر از بیماران به شیوه تصادفی انتخاب شدند سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گماشته شدند. تمام آزمودنی ها درمان را تکمیل نمودند. در گروه آزمایش تنش زدایی با شیوه انقباض- تنش زدایی تدریجی بر اساس 16 گروه عضلات در 12 جلسه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که تنش زدایی به طور معنی داری تنیدگی ادراک شده، فشار خون سیستولیک، فشارخون دیاستولیک و ضربان قلب را در بیماران گروه آزمایش کاهش داده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش و پژوهش های پیشین می توان تنش زدایی را یکی از شیوه های مؤثر بر کاهش تنیدگی ادراک شده و فشارخون بر شمرد.
    کلیدواژگان: تنش زدایی، تنیدگی ادراک شده، فشارخون اساسی
|
  • Rabiee, N. M. A., Dolat-Shahi, B. , Bagheri, F. Page 1
    Introduction
    Inhibition is an important component of Executive functions which has been postulated as one of important Neuro Psychological correlates (or even causal) of Conduct Disorder. Different researches have reported inconsistent findings of executive function deficits in children with conduct disorder. The purpose of this study was to compare inhibition in children with conduct disorder and normal group.
    Method
    Using CSI-4 and Raven test, 38 children (19 boys as conduct disorder group and 19 boys as comparable group) aged 8 to 11 years, were selected. Using Continuous Performance Test and GO-NO/GO Test, inhibition was compared in two groups.
    Results
    The results indicated that two groups did not have significant difference in commission error which is an indicator of inhibition but they have significant difference in reaction time.
    Conclusion
    The present study showed that children with Conduct Disorder without concurrent Attention Deficit Hyperactive Disorder, compared with normal group, have no deficits in inhibition and inhibition deficits, probability are not the central impairment in conduct disorder.
  • Aghayousefi, A. R. , Maleki, B. Page 9
    Introduction
    During the past decade, many studies examined about development of children's personality, based on the five-factor model of personality. This study is aimed to find relationship between personality traits and depression symptoms in children.
    Method
    In this study, 268 students (142 boys and 126 girls) primary school with their teachers based on cluster sampling, were selected and answered to Children Depression Inventory. To assess of Children's Personality, the Questionnaire of big five children's version (BFQ-C) completed by their teachers.
    Results
    Results indicated that depression symptoms in children except openness to experience, related with four other personality traits including neuroticism (positively), extraversion, agreeableness and conscientiousness (negatively). Results the Step by step model of regression revealed that only two traits of neuroticism and extraversion about 26 percent of variance in depression symptoms could predict in children.
    Conclusion
    Personality traits could predict the depression symptoms in children. Results based on theory of personality traits were discussed.
  • Mohammadkhani, P. , Dobson, K. S. , Hosseini-Ghaffari, F. , Momeni, F. Page 19
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) and Cognitive-Behavior Therapy (CBT) and Treatment As Usual (TAU) on depression and additional symptoms and other psychiatric symptoms in a sample of remitted depressed patients.
    Method
    In this study an experimental design with pre test-post test and three experimental groups were used. The experimental groups were MCBT (n=134), CBT (n=121) and TAU (n=96). Patients were assessed through the Structured Clinical Interview for DSM-IV Disorders (SCID) to ensure that they were in remission phase from their most recent index episode of major depression. Patients were assigned into one of three groups and assessed repeatedly through self-report measures including Brief Symptoms Inventory (BSI) and Beck Depression Inventory (BDI-II).
    Results
    The effect size of MBCT and CBT were equal and indicate high effect of treatment for intervention groups. The overall pattern of results indicated that both active treatments were similar to each other, but more effective at post test, 6 months follow-up and one–year follow-up compared with TAU. However, there were no significant differences between two groups according to ANCOVA.
    Conclusion
    These results suggest that there are some more benefits for MBCT and CBT on reducing depression and additional psychiatric symptoms.
  • Pourmohseni-Koluri, F. , Allahyari, A. , Fathi-Ashtiani, A. , Azadfallah, P. , Ahmadi, F. Page 27
    Introduction
    Nowadays, the strengthening couples through marital enrichment programs for encounter with marital problems have received family professional’s attention. The objective of this research was investigation the effect of ENRICH's and Glasser's marital enrichment programs on couple’s marital satisfaction.
    Method
    This study was an experimental design and pretest-posttest with control group. Participants were 36 married couples in Behzisti's counseling centers of Ardebil that selected by available sampling method. All Subjects completed the ENRICH marital satisfaction questionnaire. Then subjects randomly assigned in two experimental and one control groups. (24 couples in the experimental groups and 12couples in the control group). Two experimental groups received ENRICH and Glasser marital enrichment programs and control group had no treatment. In the end of treatment, couples again completed ENRICH marital satisfaction questionnaire. Data were analyzed by Analysis of Variance, Analysis of Covariance, Multivariate Covariance Analysis and scheffe test.
    Results
    Marital enrichment programs could effectively increased and improved marital satisfaction in experimental groups compared to the control group. Also ENRICH and Glasser marital enrichment programs improved marital satisfaction dimensions such as personality issues, marital communication, conflict solving, financial management, leisure activity and sexual relationship but comparisons among the two programs revealed that none of them was clearly superior.
    Conclusion
    In sum, the findings of present research revealed that the usage of marital enrichment programs could prevent of marital distress and divorce.
  • Rezaei, S. M. A., Yousefzadeh, Sh. , Afsharnezhad, T. M. A., Asghari Moghadam, A. , Zarrabi, H. Page 39
    Introduction
    Chronic low back pain (CLBP) is one of the most common and challenging manifestations of pain in adults. Meanwhile psychological factors are considered important in development and continuing of physical disability and functional limitations of patients with CLBP. The aim of this research was to determine the psychological factors related to physical disability in patients with CLBP.
    Method
    The present study having a cross-sectional design and was from type of correlational which 279 (81 men, 198 women) eligible CLBP patients more than 3 months (with the mean age 42.44 ±11.77 yr) which patients were refered to Specialized and sub-specialized Neurosurgery Clinic of Poorsina Hospital in Rasht were selected by non probability and consecutive sampling. All patients completed questionnaire of demographic and related low back pain information at the beginning and then they were evaluated by Roland–Morris Disability Questionnaire (RDQ), Visual Analog Scale (VAS), Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), coping strategies questionnaire, catastrophizing subscale (CSQ-CAT), Stanford Depression Scale (CES-D 10) and pain self-efficacy scale.
    Results
    Correlational analyses indicating significant association between physical disability and all predictive factors. The results of stepwise multiple regression analysis showed that psychological factors significantly explained 52% of the variance of physical disability. In the full model higher levels of self-efficacy beliefs, pain intensity, education, and pain-related fear the composite score of values gained from the two scales of catastrophizing and Kinesiophobia, significantly contributed to the prediction of higher levels of physical disability.
    Conclusion
    The findings showed that, regardless of demographic factors, there is a relatively strong relationship between psychological factors and disability. Thus, clinicians must be aware of the powerful effects of self-efficacy, pain-related fear, pain intensity and patient awareness of the health of their spine to reduce disability and managing CLBP patients. Some clinical implications and research guidelines obtained from these results are discussed for prevention and control of physical disability in these patients.
  • Ghooshchian-Choobmasjed, S. M. A., Makvandhosseini, Sh. , Bigdeli, I. , Behnam, B. Page 55
    Introduction
    The aim of present research was to compare cognitive variables fear of pain, pain catastrophizing, catastrophic cognition and also childbirth attitude in private and public hospitals.
    Method
    Participants were 300 pregnant women from private hospitals who were matched on the basis of the age, level of education, previous number of deliveries and previous number of cesarean variables. Three questionnaires of fear of pain (FPQ) and catastrophic cognition (CCQ) and childbirth attitude (CAQ) as well as scale of pain catastrophizing (PCS) were administrated.
    Results
    Results showed significance differences for variables "fear of pain", "catastrophic cognition", childbirth attitude " in two groups, while no significant difference were observed for another variables.
    Conclusion
    These results suggest that variables fear of pain and catastrophic cognition are important cognitive factors in the increase rate of cesarean labor in private hospitals. Indeed, fear of pain, catastrophic cognition could increase the risk of unnecessary cesarean in pregnant women.
  • Asghari Moghaddam, M. A. , Shairie, M. R. , Hamede, V. Master ., Shahani, R. Master ., Mehrabian, N. Master Student Page 63
    Introduction
    Determining the amount of changes produced in the treatment of chronic pain patients is important. Statistical tests of significance are usually used for this purpose. Although important, the use of statistical tests of significance in determining treatment improvements is associated with a number of limitations. To overcome these limitations, investigators have recommended using clinical significance to determine whether or not the treatment outcome is clinically significant.
    Method
    Chronic pain patients from a pain clinic (57) were selected, using a convenience sampling method. These patients completed twice, a series of questionnaires with a 4-week interval: Pain-Self-Efficacy Questionnaire, Depression Anxiety Stress Scales, Multidimensional Pain Inventory, Physical Disability Questionnaire and Short form Health Survey. Pearson correlations were calculated between the scores of the patients obtained over the 4-week interval. These test-retest coefficients were used to establish a reliable change index for the two measures of pain self-efficacy and depression of the 11 chronic pain patients treated with cognitive behaviour therapy. Statistically significant changes of the pain self-efficacy and depression were examined, using paired sample t-tests.
    Results
    The results of tests of statistical significance provide evidence of statistically significant improvements at post-treatment in both measures of pain self-efficacy and depression. The results of a reliable change index (as one of the measures of clinical significance) documented that 9 of the 11 patients on the pain self-efficacy variable and 8 of the 11 patients on the depression variable achieved clinically significant gains.
    Conclusion
    While statistical tests of significance provide little or no information regarding the variability in treatment response from person to person, tests of clinical significance go beyond this limitation and indicate who achieved clinically significant change.
  • Bahramkhani, M. M. A., Alipoor, A. , Jonbozorgi, M. , Barzegar-Ghazi, K. M. A Page 79
    Introduction
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of muscle progressive relaxation on perceived stress in patients with hypertention.
    Method
    Present study is a quasi-experimental research administered with a pretest-posttest design with control group. The statistical society of this research consisted of patients with hypertention referred to Bu Ali Sina and Razi hospitals of Qazvin. 40 patients were randomly selected and then randomly assigned in experimental and control groups. All of the subjects completed the treatment. In experimental group, Relaxation with progressive contraction-relaxation method based on 16 groups of the muscles was administered in 12 sessions.
    Results
    Results of ANCOVA showed that relaxation has significantly decreased perceived stress, systolic and diastolic blood pressure and heart rate in patients of the experimental group.
    Conclusion
    Based on results of this study and antecedent studies, we can regard relaxation as one of the effective methods in decreasing perceived stress and blood pressure.