فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 56، امرداد و شهریور 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا احمدی *، مرتضی ستاری، بهمن طبرایی، محسن بیگدلی صفحه 1
    زمینه و هدف

    از آنجایی که برخی از عصاره های گیاهی از جمله گونه Santolina دارای اثرات ضد باکتریایی هستند و از آنها می توان به عنوان عوامل ضد میکروبی در درمان عفونت ها استفاده نمود، هدف این مطالعه ارزیابی ترکیبات اسانس و خواص ضد میکروبی عصاره و اسانس می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی گیاه بومادران در اواخر بهار 1387 از منطقه سیستان جمع آوری گردید. ترکیبات اسانس توسط دستگاه GC/MS آنالیز شد. قطر هاله مهاری و حداقل غلظت مهار کننده از رشد (MIC) برای سویه های استافیلوکوکوس، ایشرشیاکلی،استافیلوکوک اورئوس، پزودوموناس آیروژینوزا و کاندیدیا البیکنس به ترتیب با روش های دیسک دیفیوژن و چاهک پلیت و رقت سازی در محیط کشت مایع تعیین گردید.

    یافته ها

    کامفر عمده ترین ترکیب اسانس بود. سویه ی استافیلوکوکوس اورئوس بیشتری حساسیت را در 573 /0 MIC> و 146/1 MBC> نسبت به عصاره ساقه و برگ و 663/1 MBC>، 831/0 MIC> میلی گرم در میلی مول نسبت به عصاره گل و سویه ی ایشرشیاکلی حساسیت متوسطی را با 293/2 MBC>و 146/1MIC> نسبت به عصاره ساقه و برگ و 65/6 MBC> و 325/3 MIC> میلی گرم در میلی مول نسبت به عصاره گل نشان می دهد. سویه ی پزودوموناس آیروژینوزا و کاندیدیا البیکنس نیز حساسیت قابل توجهی در برابر عصاره ها نشان ندادند. همچنین اسانس این گیاه در مقایسه با عصاره، اثرات ضد میکروبی قابل توجهی نداشت.

    نتیجه گیری

    عصاره گیاه به ویژه بخش ساقه و برگ دارای اثرات ضد باکتریایی می باشد و جهت مشخص کردن مکانیسم دقیق آن تحقیقات بیشتری نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: گیاه بومادران، فعالیت ضد میکروبی، اسانس، عصاره
  • علیرضا بهرامی، عباس صارمی صفحه 11
    زمینه و هدف
    افراد مسن، چاق و کم تحرک در معرض خطر بیماری های دیابت و قلبی عروقی هستند. تمرین ورزشی اختلالات متابولیکی مرتبط با این بیماری ها را بهبود می بخشد، اما اثرات اضافه کردن محدودیت کالری به ورزش در معرض خطر روشن نیست. هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثرات یک برنامه 12 هفته ای تعدیل روش زندگی بر پروتئین واکنشی C و شاخص های سندروم متابولیک در مردان میانسال چاق/اضافه وزن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون، 21 مرد کم تحرک به طور تصادفی به دو گروه 12 هفته محدودیت کالری [~500 کیلوکالری] و تمرین ورزشی به همراه محدودیت کالری [~500 کیلوکالری] تقسیم شدند. ترکیب بدنی، نشانگر خطر قلبی عروقی و پروتئین واکنشی C قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بعد از 12 هفته مداخله، در گروه تمرین ورزشی به همراه محدودیت کالری کاهش معنی داری در وزن بدن، چربی شکمی (احشایی، زیر جلدی)، مقاومت به انسولین، نیمرخ چربی خون و پروتئین واکنشی C مشاهده شد (05/0p<). در حالی که در گروه محدودیت کالری، فقط بهبود معنی داری در وزن بدن و شاخص مقاومت به انسولین مشاهده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مداخلات روش زندگی که رژیم غذایی را با تمرین ورزشی ترکیب کند موجب بهبود مقاومت به انسولین، التهاب سیستمیک و ریسک فاکتورهای قلبی عروقی در افراد میانسال چاق/اضافه وزن می شود.
    کلیدواژگان: محدودیت انرژی، تمرین ورزشی، التهاب سیستمیک، کاهش وزن
  • آدنیس پورمحمدی مجاوری، مرتضی ستاری، زهرا جعفری آذر، علیرضا غفاری، پدرام آریا پناه صفحه 20
    زمینه و هدف
    سلولز میکروبی تولید شده از باکتری استوباکتر گزیلینوم یک محصول بی ضرر باکتریایی بوده که ویژگی های منحصر به فردی به عنوان یک پانسمان ایده آل داشته و لذا تحقیقات زیادی بر روی آن صورت پذیرفته است. هدف از این تحقیق بررسی توانایی این فرآورده زیستی در جذب و رهایش تتراسایکلین هیدروکلراید می باشد. اثبات این توانایی زمینه را جهت تولید یک پانسمان حاوی آنتی بیوتیک از سلولز باکتریایی میسر می سازد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، ابتدا قطعات سلولز به منظور جذب تتراسایکلین هیدروکلراید در محلول مائی آن غوطه ور شده و سپس فرآیند رهایش در دو محیط آب مقطر و نرمال سالین مورد بررسی قرار گرفت. جهت ردیابی این آنتی بیوتیک در طول فرآیندهای جذب و رهایش، از روش اسپکتروفتومتری ماوراء بنفش استفاده شد.
    یافته ها
    پس از بررسی داده ها مشخص گردیدکه سلولز باکتریایی دارای توانایی بالایی در جذب تتراسایکلین هیدروکلراید بوده و می تواند آنرا در محیط مرطوب رها سازد.
    نتیجه گیری
    با توجه به برتری های سلولز باکتریایی نسبت به پانسمان های سنتی، نتایج این بررسی زمینه تحقیقات بیشتر جهت تولید یک پانسمان ایده آل حاوی آنتی بیوتیک از این فرآورده میکروبی را میسر می سازد.
    کلیدواژگان: جذب، استوباکترگزیلینوم، سلولز میکروبی، تتراسایکلین هیدروکلراید، رهایش
  • حبیب ضیغمی، مرتضی ستاری*، سید مهدی رضایت صفحه 27
    زمینه و هدف

    زیر واحد بتای انتروتوکسین ویبریو کلرا بخش غیرسمی و پنتامریک محسوب می‎شود که این بخش مسئول اتصال هولوتوکسین به گیرنده گانگلیوزید GM1 واقع در سلول‎های هسته‎دار است. در این بررسی سعی شد زیر واحد بتای توکیسن ویبریوکلرا در سیستم پروکاریوتی تولید، تخلیص و تایید گردد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی ابتدا حامل نوترکیب زیر واحد بتای توکسین ویبریوکلرا pET-28a قابل القاء در داخل سویه بیانی اشرشیاکلی (BL21) طراحی و ساخته شد. سپس سویه بیانی تحت تاثیر ایزوپروپیل- بتا- دی- تیوگالاکتو پیرانوزید القاء و پروتئین نو ترکیب زیر واحد بتای توکسین ویبریوکلرا در مقیاس کوچک و بزرگ تولید شد. پروتئین نوترکیب تولید شده با استفاده از ستون رزین نیکل پس از چند برابر شدن بدون آلودگی با زیر واحد A توکسین استخراج شد. در انتها پروتئین نوترکیب زیر واحد بتای توکسین ویبریوکلرا استخراج و تخلیص شده با آزمایش وسترن بلاتینگ تایید نهایی شد.
    یافته ها: میزان تخلیص پروتئین نوترکیب زیر واحد بتای توکسین ویبریوکلرا با این روش حدود 480 میکروگرم به ازای هر لیتر از محیط القاء شده بود. آزمایش وسترن بلاتینگ نیز نشان داد پروتئین نوترکیب تخلیص شده به طور قوی و اختصاصی با آنتی بادی ضد انتروتوکسین ویبریو کلره واکنش می‎دهد.
    نتیجه گیری: اشرشیاکلی می‎تواند میزبان قابل دسترسی برای تولید پروتئین نوترکیب زیر واحد بتای توکسین ویبریوکلرا باشد. همچنین می‎توان از وکتور و میزبان طراحی شده برای تولید انبوه این پروتئین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تخلیص، توکسین وبا، وسترن بلاتینگ، پروتئین نو ترکیب زیر واحد بتای توکسین ویبریوکلرا (rCTB)
  • محمد غلامی فشارکی، اسفندیار آزادمرزآبادی صفحه 36
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت انداره‎گیری فعالیت بدنی در پژوهش‎های بهداشتی، این پژوهش با هدف هنجاریابی و بررسی روایی و پایابی پرسش‎نامه محقق ساخته فعالیت بدنی آزاد فشارکی(AFPAQ) و در راستای ایجاد ابزاری مناسب صورت پذیرفته است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی جامعه آماری شامل کلیه نظامیان بوده که با استفاده از نمونه‎گیری خوشه‎ای دو مرحله‎ای و با توجه به کل جامعه آماری و بر اساس جدول نمونه‎گیری مورگان انتخاب گردیدند. پس از بررسی روایی محتوا جهت بررسی روایی سازه و پیش‎گو به ترتیب از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون (با استفاده از آزمون سلامت روان GHQ)، ضریب بازآزمایی و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 15 و Amos نسخه 16 استفاده گردید.
    یافته ها
    مطالعه بر روی 749 نفرکه شامل 54 (3/7 درصد) نفر زن و 685 (7/92 درصد) نفر مرد بودند انجام شد. ضریب نسبت روایی محتوا (CVR) برای این مطالعه برابر 6/0 گردید. همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان دهنده سه عامل فعالیت بدنی ضمن کار، فعالیت بدنی اوقات فراغت و همچنین خستگی با تبین 45 درصد واریانس و شاخص کیسن مایر الکین 71 درصد گردید. این عوامل نیز به وسیله تحلیل عاملی تائیدی مورد تصدیق قرار گرفت (963/0AGFI=، 053/0= RMSEA). پایایی پرسش‎نامه نیز توسط روش الفای کرونباخ و روش بازآزمایی به ترتیب 42 و 70 درصد گزارش گردیدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که شاخص‎های روایی و پایایی پرسش‎نامه همگی در حد مطلوبی گزارش گردیدند می‎توان AFPAQ را به عنوان پرسش‎نامه‎ای روا و پایا در اندازه‎گیری فعالیت بدنی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استاندارد سازی، ارزیابی فعالیت بدنی، پایایی، روایی
  • سمانه قوشچیان چوبمسجدی، محسن دهقانی، محبوبه خورسندی، ولی الله فرزاد صفحه 45
    زمینه و هدف
    افزایش 41 درصدی زایمان سزارین در ایران طی سال‎های اخیر همراه با خطرات بالا از طرف سازمان بهداشت جهانی و از طرفی رابطه سزارین با عوامل شناختی و روانی، ما را بر آن داشت تا با شناسایی این متغیرها سعی در کنترل سزارین‎های غیرضروری کنیم. این پژوهش، با هدف بررسی متغیر ترس از درد و متغیرهای مرتبط (فاجعه سازی درد، شناخت فاجعه آمیز شده، نگرش به زایمان، افسردگی، اضطراب، استرس و تجربه دوران قاعدگی) به عنوان عوامل تاثیر گذار روانی و شناختی و پیش بینی کننده سزارین طراحی گردیده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 300 نفر از زنان باردار از بیمارستان دولتی شهید اکبر آبادی و بیمارستان خصوصی آتیه انتخاب و بر اساس شرایط دموگرافیک سن، تحصیلات، ماه بارداری، تجربه زایمان، تجربه سزارین، نوع بیمارستان و تمایل به زایمان سزارین، همسان سازی شدند. پرسش نامه های مختلفی از قبیل ترس از درد، نگرش نسبت به زایمان، فاجعه سازی درد، شناخت فاجعه آمیز شده، افسردگی، اضطراب، استرس و سندرم پیش از قاعدگی استفاده شد و نتایج با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون لوجستیک تحلیل شد.
    یافته ها
    متغیرهای ماه بارداری، تحصیلات و تجربه زایمان از نظر آماری معنی‎دار نبودند ولی متغیرهای تجربه سزارین، سن و نوع بیمارستان در انتخاب زایمان سزارین معنی‎دار می باشند(05/0p<). متغیرهای ترس از زایمان، فاجعه سازی درد و شناخت فاجعه آمیز معنی‎دار بودند ولی در متغیرهای ترس از درد افسردگی،اضطراب، استرس و سندرم پیش از قاعدگی، رابطه معنی‎داری مشاهده نشد(05/0p>).
    نتیجه گیری
    متغیرهای تجربه سزارین، سن، نوع بیمارستان، ترس از زایمان، فاجعه سازی درد و شناخت فاجعه آمیز قادر به پیش بینی زایمان سزارین در زنان باردار می باشند.
    کلیدواژگان: درد لیبر، سزارین، ترس از زایمان
  • مسعود گلپایگانی، اسماعیل علی بخشی، محمدعادل سلطانی صفحه 55
    زمینه و هدف
    مفصل شانه به دلیل داشتن دامنه حرکتی وسیع و ثبات ضعیف استخوانی، بیشتر از هر مفصل بزرگ در بدن دچار دررفتگی می‎شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر یک برنامه تمرینات تحرک بخشی و قدرتی همراه با اسپلینت دینامیک در جلوگیری از دررفتگی مکرر شانه در ورزشکاران حرفه ای می‎باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر نیمه تجربی 18 ورزشکار با میانگین سنی 25 سال مبتلا به دررفتگی مکرر جلویی شانه با منشاء تروماتیک در یک برنامه تمرینات آماده سازی همراه با اسپلینت دینامیک شانه مورد بررسی قرار گرفتند. معاینات بالینی روی تعداد دررفتگی و دامنه حرکات مفصل شانه آنها انجام شد. در بررسی نتایج از سیستم امتیاز دهی Constant shoulder score (CSS)، آمار توصیفی و آزمون تی زوجی استفاده گردید.
    یافته ها
    کاهش دامنه حرکتی شانه در حالت ابداکشن و اکسترنال روتیشن در مقایسه با شانه های سالم 36 درجه بود. برنامه آماده سازی تحقیق در کاهش عود دررفتگی مکرر قدامی شانه تاثیر معنی‎دار داشته است. در رادیولوژی 3 مورد علائم آرتروز زودرس دیده می شد که محدودیت در چرخش به خارج داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان ناپایداری بعد از برنامه تمرینات تحرک بخشی و قدرتی همراه با اسپلینت دینامیک کم بوده ولی به دلیل محدودیتی که اسپلینت دینامیک در چرخش شانه ایجاد می‎کند، این برنامه باید در افرادی که فعالیت ورزشی حرفه ای انجام می دهند به گونه ای باشد که در مراحل پایانی آماده سازی ورزشکار از اسپلینت ها کمتر استفاده شود.
    کلیدواژگان: آماده سازی، دررفتگی جلویی شانه، ورزشکاران حرفه ای
  • مهدی مسیبی، فرشته زمانی علویجه، محمود رضا خزاعی صفحه 64
    زمینه و هدف
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر آموزش بهداشت در چارچوب مدل اعتقاد بهداشتی بر اتخاذ رفتارهای پیش گیری کننده از عفونت ژیاردیا لامبلیا در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر اراک بود.
    مواد و روش ها
    در طی یک مطالعه نیمه تجربی شاهد دار تصادفی از 12 مدرسه ابتدایی، تعداد 1200 دانش آموز به طور تصادفی در دو گروه 600 نفره آزمون (تحت آموزش) و کنترل (بدون آموزش) قرار گرفتند. حجم نمونه برای انجام آزمایشات انگل شناسی 300 نفر بود که به روش تصادفی و به طور مساوی از دو گروه آزمون و کنترل انتخاب شدند. آموزش سلامت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود و تاثیر آن بر الگوهای رفتاری مرتبط با سبک زندگی دانش آموزان بررسی شد.
    یافته ها
    کوتاه نگهداشتن ناخن در گروه آزمون، پس از آموزش افزایش و در گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود. تعداد کودکانی که برای آب خوردن لیوان به همراه داشتند، در گروه آزمون به مقدار کمی افزایش و در گروه کنترل به طور معنی داری کاهش پیدا کرده بود. تعداد کودکانی که از صابون پس از دستشویی درمدرسه استفاده می کردند در هر دو گروه آزمون و کنترل به طور معنی داری افزایش داشت. ارتباط کوتاه نکردن ناخن و آلودگی به ژیاردیا؛ هم چنین کاهش نسبت آلودگی به ژیاردیا در گروه آزمون و افزایش آن در گروه کنترل پس از آموزش معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    رفتارهای پیش گیری کننده به طور معنی داری افزایش یافته و بر کاهش آلودگی به ژیاردیا در دانش آموزان موثر بود. استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی در پیش گیری از آلودگی های انگلی همراه آموزش والدین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ژیاردیا لامبلیا، آموزش بهداشت، مدل اعتقاد بهداشتی
  • ناهید منوچهریان، نگار سیدنا، مهشید نیکوسرشت، علیرضا کمالی صفحه 73
    زمینه و هدف
    کاهش فشار خون از شایع ترین عوارض بی حسی نخاعی می باشد. افدرین داروی مقلد سمپاتیک (وازوپرسور) انتخابی در مامایی است. هدف این مطالعه، مقایسه دوزهای مختلف افدرین در پیشگیری از فشار خون ناشی از بی حسی نخاعی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور، 120 بیمار با ASA کلاس I و II که در سال 1387 جهت انجام عمل سزارین به بیمارستان فاطمیه همدان مراجعه کرده و تحت بی حسی نخاعی قرار گرفتند وارد مطالعه شدند. بیماران به سه گروه مساوی تقسیم شدند. بلافاصله پس از انجام بی حسی نخاعی، به طور تصادفی به بیماران یکی از 3 دارو (افدرین 10 میلی گرم، 20 میلی گرم و دارونما) به صورت داخل وریدی تزریق شد و سپس علائم حیاتی بیماران هر یک دقیقه تا 5 دقیقه و پس از خروج نوزاد هر 10 دقیقه تا پایان عمل جراحی ثبت گردید.
    یافته ها
    در گروه افدرین 10 میلی گرم، 5/37 درصد بیماران، در گروه افدرین 20 میلی گرم، 5/12 درصد و درگروه شاهد، 85 درصد دچار فشار خون شده بودند. اختلاف شیوع فشار خون در سه گروه معنی‎دار بود (05/0p<) و در مقایسه دو به دو با آزمون کای دو گروه پلاسبو نسبت به افدرین 10 و گروه افدرین 10 نسبت به افدرین 20 بیشتر دچار افت فشار خون شده بودند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    تزریق افدرین وریدی با دوز 10 و 20 میلی گرم باعث کاهش بروز فشار خون در بیماران کاندید سزارین می شود که این کاهش با دوز 20 میلی گرم افدرین محسوس تر می باشد.
    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، سزارین، افدرین، فشار خون
  • خدیجه نصری، محمد رفیعی، زهره پیشگاهی صفحه 81
    زمینه و هدف
    سلامت مادر و نوزاد یکی ازمهمترین شاخص های بهداشتی هر کشوری محسوب می شود. یکی از معیارهای اصلی سنجش این شاخص بررسی میزان زایمان های طبیعی انجام شده در آن کشور می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط جنسیت جنین با پیشرفت غیر طبیعی زایمان و سزارین ناشی از آن می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک بررسی مشاهده ای مقطعی است که بر روی 1537 مادر باردار که جهت انجام زایمان در بیمارستان طالقانی شهر اراک بستری شدند در یک دوره 6 ماهه انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشتمل بر شرح حال کامل مامایی، معاینه فیزیکی، سیر زایمان و تست های آزمایشگاهی موجود استفاده گردید که با استفاده از روش مصاحبه و مشاهده تکمیل گردید. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    از 1537 مادر باردار 74 درصد زایمان طبیعی و 26 درصد زایمان سزارین داشتند. از مجموع نوزادان 4/47 درصد در گروه زایمان طبیعی و 5/51 درصد در گروه سزارین دارای جنسیت پسر و 5/52 درصد در گروه زایمان طبیعی و 5/48 درصد در گروه سزارین دارای جنسیت دختر بودند که ارتباطی بین جنیست جنین و نوع زایمان وجود نداشت. در این میان 5/36 درصد از موارد سزارین به دلیل اختلال پیشرفت زایمان (دیستوشی) انجام شده که در 1/18 درصد جنسیت پسر و 4/18 درصد جنسیت دختر بودند(934/0=p). همچنین 3/14 درصد موارد سزارین به دلیل دیسترس جنین پسر و 8/10 درصد دختر بودند (162/0=p) و 5/10 درصد موارد سزارین به دلیل دفع مکونیوم، پسر و 5/8 درصد دختر بودند (953/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ارتباطی بین جنسیت جنین و اختلالات حین زایمان طبیعی که منجر به سزارین می شوند وجود ندارد
    کلیدواژگان: اختلالات زایمانی، جنسیت جنین، سزارین
  • سهیلا نطاق، مسعود فریدونی*، ناصر مهدوی شهری صفحه 88
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان می دهد، برخی افرادی که زندگی پراسترسی دارند علیرغم دارا نبودن عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی، دچار این بیماری می شوند. بنابراین استرس، یکی از مهمترین عوامل در ایجاد این بیماری است. در مطالعه حاضر، اثر احتمالی استرس مزمن شنای اجباری و استرس صدا در القای تغییرات بافتی عروق قلب، مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی از موش های صحرائی نر نژاد ویستار استفاده شد. دو نوع متفاوت استرس مزمن، شامل استرس جسمانی شنای اجباری و استرس روانی صدا در نظر گرفته شد. در هر گروه پس از پایان دوره استرس، شاخص هایی همچون نسبت قطر لومن به قطر خارجی رگ، نسبت قطر مدیا به قطر خارجی رگ، نسبت قطر آدوانتیس به قطر خارجی رگ و نسبت ضخامت دیواره به قطر خارجی رگ مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    استرس شنای اجباری و استرس صدا هر یک به تنهایی سبب افزایش نسبت قطر مدیا به قطر خارجی رگ (001/0p<) و کاهش قطر لومن به قطر خارجی رگ (05/0p<) شدند. افزایش ضخامت دیواره به قطر خارجی رگ در گروه استرس شنای اجباری (01/0p<) و گروه استرس صدا (05/0p<) مشاهده شد. همچنین افزایش قطر آدوانتیس به قطر خارجی رگ در گروه استرس شنای اجباری (05/0p<) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها پیشنهاد می کند که استرس مزمن می تواند عامل بروز تغییرات ساختاری رگ های کرونر بوده، که این امر زمینه را برای بروز آترواسکلروزیس و بیماری قلبی عروقی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: استرس، بیماری قلبی، عروقی، عروق قلب، موش صحرائی
  • اعظم هاشم زاده، گروسی فرشی میرتقی، غلامرضا چلبیانلو، علی اکبر ملکی راد صفحه 97
    هدف
    بیماری های قلبی و عروقی مستقیما ناشی از برخی رفتارها و ویژگی های روانشناختی خاص، همراه با استرس و اضطراب می‎باشند که در بلند مدت خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را بالا برده و در مبتلایان نیز عوارضی را ایجاد می‎نمایند. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر تکنیک‎های آرام سازی و توجه برگردانی بر کاهش اضطراب بیماران قلبی انجام شده است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، 60 بیمار مبتلا به بیماری قلبی در دامنه سنی40 الی 65 سال از طریق نمونه‎گیری در دسترس انتخاب شدند. از این تعداد، 15 نفر به صورت تصادفی تحت آموزش آرام سازی، 15 نفر تحت آموزش توجه برگردانی و 15 نفر هم تحت آموزش هر دو تکنیک قرار گرفته و 15 نفر هم به عنوان گروه در لیست انتظار انتخاب شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسش‎نامه اضطراب صفتی (پنهان) و حالتی (آشکار) اشپیلبرگر را قبل از شروع برنامه آموزشی و پس از آن تکمیل نمودند. در تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس عاملی به روش اندازه‎گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها: نتایج نشان دادند که آموزش تکنیک‎ها به طور معنی‎دار سبب کاهش نشانه های اضطراب پنهان و آشکار در بیماران می شود. همچنین تاثیر آموزش‎ها در بین دو جنس، تفاوتی نداشته و بین سطوح مختلف تحصیلات و نوع تشخیص نیز در کاهش اضطراب، تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج آموزشی تکنیک‎های تن آرامی و توجه برگردانی بر کاهش اضطراب بیماران قلبی بستری در بیمارستان، به کارگیری این روش‎ها در کلیه سطوح پیش‎گیری و درمان بیماری های کرونری قلبی ضروری به نظر می‎رسد.
    کلیدواژگان: آموزش تن آرامی، آموزش توجه برگردانی، اضطراب، بیماری کرونری قلب
  • هوشنگ نجفی، سعید چنگیزی آشتیانی، سعید خامنه صفحه 106
    بارورسپتورها در شریان های کاروتیدی و آئورتی قرار گرفته اند و نقش اساسی در کنترل سیستم قلبی-عروقی بازی می کنند. هدف این مقاله مرور اثرات تحریک بارورسپتورها بر تعداد ضربان قلب در حالت استراحت و ضمن ورزش، میزان جریان خون مغز در افراد جوان و میان سال، و پدیده تاکیکاردی پس از رفع تحریک واگ می باشد..شواهد کافی در دست است که نشان می دهند بارورفلکس شریانی در طول ورزش نیز به وسیله باز تنظیمی فعال باقی می ماند و میزان باز تنظیمی نیز رابطه مستقیم با شدت ورزش دارد. این تنظیمات ممکن است از طریق مسیرهای آوران حسی-پیکری از نواحی محیطی بدن، مسیرهای منشاء گرفته از دستورات مرکزی و یا مسیرهای وازوپرسینی و اکسی توسینی صورت پذیرد که تمام این مسیرها به هسته منزوی ختم می گردند. خود تنظیمی جریان خون مغز فرایندی است که توسط آن میزان جریان خون مغزی، بر خلاف نوسانات فشار پرفیوژن کننده مغز، در حد ثابتی حفظ می گردد. این مکانیسم در افراد مسن نیز، علیرغم تغییرات حساسیت بارورسپتورها، همانند افراد جوان سبب تثبیت میزان جریان خون مغز در یک دامنه خاص می گردد، گر چه با افزایش سن میزان مطلق جریان خون مغز در هر دو جنس کاهش می یابد. همچنین، نشان داده شده که پس از خاتمه تحریک بارورسپتورهای کاروتیدی تعداد ضربان قلب افزایش می یابد که به تاکیکاردی پس از رفع تحریک واگ موسوم است و بنظر می رسد که دو جزء آدرنرژیک و غیر آدرنرژیک در آن درگیر باشند.
    کلیدواژگان: افزایش سن، خودتنظیمی، بارورفلکس کاروتیدی، جریان خون مغز، جنسیت، ورزش
  • محمد علی عطاری، مسیح صبوری، مهرداد مسعودی فر، سعید ابریشم کار، سید محمدرضا صفوی صفحه 116
    زمینه و هدف
    مشکلات همودینامیک و سیستمیک قرار دادن پین ها در اعمال جراحی استریوتاکسی و میفیلد (Mayfield) همواره از مشکلات بیهوشی در جراحی مغز و اعصاب بوده است. هدف از این مطالعه کاهش پاسخ افزایش فشارخون به علت درد و حالت استرس زای بیماری است که می تواند مشکلاتی را در حین جراحی برای بیمار ایجاد کند.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور با نمونه گیری تصادفی، 30 بیمار ASA I،II (بیماران فاقد علائم بیماری و دارای علائم خفیف) در سنین بین 18 تا 65 سال از مهر 1387 تا شهریور 1388 در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. میزان درد بر اساس معیار دیداری درد در سه فاز بعد از پین گذاری (فاز 1)، هنگام بازگشت بیمار از MRI (فاز 2) و در انتهای عمل (فاز 3) از هر بیمار سوال و در پرسش نامه ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین میزان درد پین گذاری بر اساس VAPS در سه فاز برای لیدوکایین 46/5، 00/5 و 46/2 و برای بوپیواکایین 76/5، 76/3 و 40/1 به دست آمد که نسبت به هم معنی‎دار بودند(005/0p<).
    نتیجه گیری
    از آن جایی که اعمال استریوتاکتیک مغز به طور متوسط 3 تا 5/3 ساعت به طول می انجامد، توصیه می شود برای بی حسی در هنگام پین گذاری به جای لیدوکایین از بوپیواکایین استفاده شود.
    کلیدواژگان: استریوتاکتیک، درد، بیهوشی در جراحی مغز و اعصاب، لیدوکایین، بوپیواکایین
|
  • Zahra Ahmadi, Morteza Sattari, Bahman Tabarraee, Mohsen Bigdeli Page 1
    Background

    Some plant extracts, including species of Santolina have antibacterial effects and they can be used as antimicrobial agents in treatment of infections. Hence, the aim of this study was to evaluate the compounds of essential oil and the anti-microbial properties of its essential oil and extract.

    Materials And Methods

    In this experimental study, yarrow plant in late spring was collected from Sistan region in 2008. The compounds of the essential oil were analyzed by GC/MS. In this study, the minimum inhibitory concentration (MIC) and diameter of inhibition zone of growth for the standard strains of Staphylococcus aureus, E.coli, P.aeruginosa, and Candida.albicans were determined through disk diffusion and agar-well diffusion methods and dilution in the liquid medium, respectively.

    Results

    Camphor was the major compound of the essential oil. The standard strains of Staphylococcus aureus presented the greatest sensitivity to the stem extract and leaf extract in MIC> 0.573 and MBC> 1.146, respectively and to the flower extract in MBC> 1.663 and MIC> 0.831, respectively. In addition, it presented an intermediate sensitivity to standard strains E.coli with MBC> 2.293 and MIC> 1.146, respectively to the stem and leaf extract and MBC> 6.650 and MIC> 3.325 respectively to the flower extract. However, the standard strains of Candida albicans and P.aeruginosa did not show a significant sensitivity to the extracts. Also, the essential oil of this plant in comparison with the extracts did not have any significant antimicrobial effects.

    Conclusion

    The plant extracts, especially stem and leaf possess anti-bacterial effects. But further investigations are needed for determining its exact mechanism.

  • Alireza Bahrami, Abbas Saremi Page 11
    Background
    Old, obese, and sedentary individuals are at risk for diabetes and cardiovascular diseases. Exercise improves metabolic anomalies associated with such diseases, but the effects of caloric restriction in coupled with exercise on such high- risk groups are not known. The aim of this study was to evaluate the effects of a 12 week lifestyle modification program on C- reactive protein and metabolic syndrome parameters in middle-aged obese/overweight men.
    Materials And Methods
    In this experimental study with pretest – posttest design, 21 sedentary men were randomly assigned to 12- week caloric restriction (CR) [~500kcal] (age: 45.59± 4.90, BMI: 30.02± 1.73, CR, n=10) or exercise+caloric restriction group (EX+CR) [~500kcal] (age: 45.23± 5.6, BMI: 29.84± 1.60, EX+CR, n=11). Body composition, cardiovascular risk markers, and C- reactive protein were measured pre and post intervention.
    Results
    After 12 weeks of intervention, significant reduction in body weight, abdominal fat (visceral, subcutaneous), insulin resistance, blood lipid profile, and C- reactive protein were observed in EX+CR group (P>0.05), Whereas, in CR group only significant improvement were observed in body weight and insulin resistance index (P>0.05).
    Conclusion
    Lifestyle interventions incorporating diet to exercise improve insulin resistance, systemic inflammation, and other cardiovascular risk factors in middle-aged obese/overweight men.
  • Adonis Poormohammadi Mojaveri, Morteza Sattari, Zahra Jafari-Azar, Alireza Ghaffari, Pedram Ariapanah Page 20
    Background
    Bacterial cellulose synthesized by acetobacter xylinum is a harmless microbial product with unique characteristics as an ideal dress that many studies have been done on. The aim of this study was to consider the capability of this product in absorption and release of tetracycline hydrochloride. Indication of this capability can pave the way for supplying a new dressing containing antibiotic from bacterial cellulose.
    Materials And Methods
    In this experimental study, cellulose sheet was initially impregnated on aqueous solution of tetracycline hydrochloride. Then the release process was considered in diluted water and normal saline. Ultra violet spectrophotometry method was applied to the detection of the antibiotic during absorption and release processes.
    Results
    The results of data analysis demonstrated that bacterial cellulose has a great potential in absorption of tetracycline hydrochloride and can release it in a wet environment.
    Conclusion
    Considering the advantages of bacterial cellulose over traditional dressings, the results of this study can provide the ground for further research on supplying an ideal dressing containing antibiotic from this microbial product.
  • Habib Zeighami, Morteza Sattari, Mehdi Rezayat Page 27
    Background

    Vibrio cholera toxin B (CTB) subunit is the pentameric non-toxic portion of cholera toxin (CT) which is responsible for the holotoxin binding to the GM1 ganglioside receptor present on nucleated cells. this study was to produce, purify, and verify recombinant CTB (rCTB) subunitin prokaryotic system.

    Materials And Methods

    In this experimental study, rCTB expression vector (pET-28a) which could be induced in E. coli (BL21) was designed and synthesized. Then the recombinant expression strains containing the result of IPTG interaction were induced and the rCTB was generated on small and large scales. The rCTB produced through Ni2+-charged resin, after refolding and free of possible CTA contaminants, was extracted. After purification, rCTB was verified by Western blotting.

    Results

    The results indicated the level of purification to be about 480µg of purified active pentameric rCTB for each liter of the induced culture. Also, Western blotting analysis showed that recombinant CTB is strongly and specifically recognized by polyclonal antibodies against the cholera toxin.

    Conclusion

    The findings of this study demonstrated that E.coli is an available host for production of CTB. In addition, the designed host and vector can be used in large scale production of this protein.

  • Mohammad Gholami Fesharaki, Esfandyar Azadmarzabadi Page 36
    Background
    Noticing the importance of measuring physical activity in medical investigations, this study was conducted to analyze the validity and reliability of the researcher-made Physical Activity Questionnaire (AFPAQ) of Azad and Fesharaki, so as to achieve a suitable tool.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the sample population all army men selected through two-stage cluster sampling according to Morgan samples table. After investigating content validity, confirmatory and explanatory factor analysis, Pearson correlation (using general health questionnaire (GHQ) and test-retest coefficient were used to examine construct and predictive validity, respectively. Data analysis was done using SPSS software version 15 and Amos version 16.
    Results
    This study was done on 724 subjects including 54 (7.3%) women and 685 (92.7%) men. The CVR coefficient was 60% for this study. Also, explanatory factor analysis showed three factors, including physical activity at work, physical activity at leisure time, and exhaustion with 45% total variance and 71% Kaser-Meyer-Olkin Index. These factors were also confirmed by confirmatory factor analysis (AGFI=0.963, RMSEA=0.053). The reliability of the questionnaire was %40 and %70 using Cronbach's Alpha and test-re-test method, respectively.
    Conclusion
    Since validity and reliability indexes of the questionnaire were reported desirable, AFPAQ can be considered a valid and reliable questionnaire for measuring physical activity.
  • Samaneh Ghooshghianghoobmasjedi, Mohsen Dehghani, Mahboobeh Khorsandi, Vali-Allah Farzad Page 45
    Background
    The UN report on the 41% increase of cesarean labor and its risks in Iran in recent years on the one hand and its association with cognitive and psychological factors on the other motivated us to identify the involving variables so as to control unnecessary cesarean sections. The aim of this study was to investigate the role of fear of pain and related psychological variables (pain catastrophizing, catastrophic cognition, childbirth attitude, depression-anxiety-stress, and experience of pre-menstruation (PMS) in prediction of cesarean labor.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 300 pregnant women from Atieh private and Shahid Akbar Abadi public Hospitals (150 participants from each) were selected and matched by variables, such as age, level of education, month of pregnancy, previous experience of deliveries, tendency to cesarean, type of hospital, and having PMS. To collect data, a battery of questionnaires, including fear of pain, pain catastrophising, catastrophic cognition, childbirth attitude, and depression-anxiety-stress (DASS) were used. The results were analyzed through correlation coefficient and logistic regression.
    Results
    Education, previous experience of deliveries, month of pregnancy were not significant but such variables as the tendency to cesarean, type of hospital, and age were significant (P<0.05). Such variables as pain catastrophizing, catastrophic cognition, and childbirth attitude were significant but other variables, including fear of pain, depression-anxiety-stress, experience of PMS were not significant (P>0.05).
    Conclusion
    Such variables as the experience of cesarean, type of hospital, and age as well as pain catastrophizing, childbirth attitude, and catastrophic cognition are significant variable in prediction of cesarean labor in pregnant women.
  • Masoud Golpayegani, Esmaill Alibakhshi, Mohammad Adel Soltani Page 55
    Background
    The purpose of this study was to review the effect of a mobilization exercise and strengthening program with dynamic splint on prevention of repeated shoulder dislocation in professional athletes.
    Materials And Methods
    In this retrospective quasi experimental study, 18 athletes with mean age of 25 years suffering from repeated anterior shoulder dislocation with effective trauma were reviewed in a mobilization and strengthening program with dynamic splint of shoulder. The results were evaluated by Constant Shoulder Score (CSS), descriptive analysis, and t- test.
    Results
    The decreased range of motion in shoulder joint in abduction and external rotation in comparison with healthy shoulders was 36 degrees. The training program had a significant effect on reduction on repeated anterior shoulder dislocation. In radiology, 3 cases of premature arthritis which had restriction in external rotation were observed.
    Conclusion
    Rate of instability after mobilization and strengthening program with dynamic splint was low but due to the restriction that dynamic splint induces in external rotation of shoulder joint, this program should be done by professional athletes in a way that in the final stages of the training program splints are used less.
  • Mahdi Mosayebi, Fereshteh Zamani Alavijeh, Mahmood Reza Khazaii Page 64
    Background
    The purpose of this study was to identify the effect of health education according to health belief model (HBM) on the adoption of preventive behaviors of infection with giardia lamblia by primary school students in Arak.
    Materials And Methods
    In a randomized quasi-experimental case study, 1200 students were randomly divided into two equal groups of test (instruction) and control (non-instruction). The sample size for giardiosis identification tests included 300 students, who had been equally and randomly selected from the control and test groups. Health education was according to HBM and its impact on the student's lifestyle-related patterns of behavior was considered.
    Results
    Paring nails in the test group, significantly increased after education while it decreased significantly in the control group. The number of students who carried a glass for drinking slightly increased, but it remarkably decreased in the control group. The number of students who applied soap after using the restrooms remarkably increased in both the test and control groups. The relationship between not paring nails and infection with giardia lamblia was statistically significant. Additionally, after education, the ratio of reduction of infection with giardia lamblia in the test group to its increase in the control group was statistically significant.
    Conclusion
    Preventive behaviors significantly improved and appeared influential in the reduction of infection with giardia lamblia. Thus, using a HBM in prevention of parasitic infections along with instructing the parents are suggested for prevention of parasitic infections.
  • Nahid Manuchehrian, Negar Seyedena, Mahshid Nikuiseresht, Alir Eza Kamali Page 73
    Background
    Hypotension is one of the common complications of spinal anesthesia. Ephedrine with sympathomimetic effects is the selective vasopressor in obstetric. The aim of this study was to compare the effect of different doses of ephedrine on hypotension due to spinal anesthesia.
    Materials And Methods
    This randomized double-blind clinical trial included 120 parturient patients with ASA Ι and П scheduled for cesarean section under spinal anesthesia at Fatemy Hospital of Hamedan in 2008.The patients were divided into three groups. Immediately after spinal anesthesia, the patients randomly received 10 mg ephedrine, 20 mg ephedrine, or placebo intravenously. Then vital signs were recorded every minute for 5 minutes and after delivery every 10 minutes till the end of the surgery.
    Results
    Incidence of hypotension in 10 mg ephedrine, 20mg ephedrine, and placebo groups was 37.5,12.5, 85%, respectively (P<0.001). The difference in the prevalanceof hypotension was significant between the three groups (P<0.05).Based on Chi2 test, the prevalence of hypotension in 20 mg ephedrine group was less than 10 mg ephedrine group, and in the 10mg ephedrine group it was less than the placebo group (P<0.05).
    Conclusion
    Intravenous injection of 10mg and 20mg ephedrine to parturient patients undergoing cesarean section reduces the incidence of hypotension, though thisdecrease is more significant with 20 mg ephedrine.
  • Khadijeh Nasri, Mohammad Rafiei, Intern Zohre Pishgahi Page 81
    Background
    Mother and newborn's health is one of the important indexes in health services of every country and one of its main assessment indexes is the number of normal deliveries in each country. Identifying the effective factors in labor helps the right selection of patients the process of delivery. The main goal of this study was to assess the association between fetal sex and unsuccessful labor process which result in cesarean section.
    Materials And Methods
    This observational cross-sectional study was conducted on 1537 pregnant women admitted for delivery to Taleghani Hospital of Arak during 6 months. Data were catch through a check list consisting of obstetric history, physical examination, labor process, and lab tests coupled with interview and observation. The results were analyzed through Chi2, chance ration analysis, and t-test.
    Results
    Of the 1537 pregnant women, 74% had normal delivery and 26% underwent cesarean section. Of all infants, 35.1% of those delivered by normal vaginal delivery and 13.4% of those delivered by cesarean section were male sex while 38.9% of the infants in the normal delivery group and 12.6% of those in the cesarean group were female. These results did not show any association between fetal sex and type of delivery. Overall, 36.5% of the deliveries done through cesarean section were due to dystosia (18.1% male and 18.4% female) (P=0.934). Also,14.3% of the newborns delivered through cesarean sction due to fetal distress were male and 10.8% of them were female (P=0.162) while 10.5% of newborns delivered through cesarean section due to meconium were male and 8.5% of them were male (P=0.359).
    Conclusion
    It appears there is no association between fetal sex and labor disorders which result in cesarean section.
  • Soheila Nattagh, Masoud Fereidoni, Naser Mahdavi Shahri Page 88
    Background

    Research has shown that healthy individuals with no known cardiovascular risk factors who experience a stressful life are likely to develop cardiovascular diseases. Therefore, stress can be one of the most important risk factors involved in cardiovascular diseases. This study evaluated the possible effects of chronic stress induced by obligatory swimming and noise on coronary arteries histological changes.

    Materials And Methods

    In this experimental trial, male Wistar rats were exposed to two different types of chronic stresses, including physical obligatory swim stress and psychological noise stress. After the last stress session, the rats were examined in terms of the ratio of the vessel lumen diameter to outer diameter, ratio of media diameter to outer diameter, ratio of adventitia diameter to outer diameter, and ratio of wall thickness to outer diameter of vessels.

    Results

    Obligatory swimming stress and noise stress each significantly increased the ratio of media diameter to the outer diameter of vessels (P<0.001) and decreased the ratio of vessels lumen diameter to the outer diameter (P<0.05). Swimming stress and noise stress induced increases in the ratio of wall thickness to the outer diameter of vessels (P<0.01, P<0.05, respectively). In addition, swimming stress significantly increased the ratio of adventitia diameter to the outer diameter of vessels (P<0.05).

    Conclusion

    These findings suggest that chronic stress can induce coronary vessel remodelling which results in atherosclerosis and cardiovascular diseases.

  • Azam Hashemzadeh, Garooci Farshi Mirtaghi, Gholamreza Chalabianloo, Ali Akbar Maleki Rad Page 97
    Background
    Cardiovascular diseases are directly influenced by some specific psychological behaviors accompanied by stress and anxiety that in the long run increase cardiovascular diseases risk and bring about some complications. This study was carried out to examine the effects of relaxation and distraction training on anxiety reduction in cardiac patients,.
    Materials And Methods
    In this experimental study, sixty 40-65 year old patients with cardiac diseases were selected by convenience random sampling procedure and were randomly assigned to different experimental groups: 15 patients received relaxation training, 15 patients received distraction training, 15 patients received both relaxation and distraction training, and 15 patients stayed in the waiting list group. All participants completed STAI-S and STAI-T before and after the training program. Data were analyzed by factorial analysis of variance with repeated measures.
    Results
    The results indicated that instruction of anxiety reduction techniques significantly decrease cardiac patients’ anxiety. There were no significant differences between the two genders. Also, there were no significant decreases between different educational levels and types of diagnosis in the anxiety reduction.
    Conclusion
    Noticing the decrease in anxiety due to relaxation and distraction in patients hospitalized with cardiac diseases, the use of these techniques in all stages of prevention and treatment of coronary heart diseases seems necessary.
  • Hoshang Nagafi, Saeed Changizi Ashtiyani, Saeed Khamene Page 106
    baroreceptors are located in the carotid and aortic arteries and play a pivotal role in rapid control of cardiovascular system. The purpose of this article is to review the effects of baroreceptors stimulation on heart rate at rest and during exercise and cerebral blood flow rate in young and middle aged male and female individuals. There is ample evidence indicating that the arterial baroreflex remains functional during exercise by readjustment which is in direct relation to the intensity of exercise. These adjustments might be done through somatosensory afferents from peripheral regions of the body, pathways obeying central command neurons, or vasopressin and oxytocin pathways that converge into the nucleus tractus solitarii (NTS). Cerebral blood flow autoregulation is a process by which cerebral blood flow is maintained at a fixed rate despite fluctuations in cerebral perfusion pressure. Similar to that in young individuals, this mechanism, despite fluctuations in baroreceptors sensitivity, stabilizes cerebral blood flow rate in a certain range in middle-aged individuals, although with aging the absolute cerebral blood flow rate decreases in both genders. In addition, it has also been shown that after termination of carotid baroreceptors stimulation, heart rate increases which is known as postvagal tachycardia (PVT). It seems that two components, adrenergic and non-adrenergic, are involved in PVT.
  • Mohammad Óali Atari, Masih Sabouri, Mehrdad Masoudifar, Saeid Abrishamkar, Mohammad Reza Safavi Page 116
    Background
    Systemic and hemodynamic complications associated with stereotactic and Mayfield pin insertion pain and is one of the major problems in neuro-anesthesiology. The aim of this study was to decrease patient's hypertensive response to pain and stressful condition of the disease which may bring about problems during operation.
    Materials And Methods
    In a randomized, double-blind clinical trial, thirty 16-65 year old ASA I and II patients at Al-Zahra Hospital of Isfahan were analyzed between September 2008 and November 2009. The level of pain according to VAS of pain was obtained from the patients in three stages: After pin insertion (stage 1), while returning from MRI (stage 2), and at the end of the procedure (stage 3) and recorded in the questionnaire. Data were analyzed through SPSS software.
    Results
    The mean VAS of pin insertion pain for lidocaine in the three stages was 5.46, 5.00, and 2.46 and for bupivacaine was 5.76, 3.76 and 1.40, respectively (P<0.005). This indicated a significant difference between lidocaine and bupivacaine.
    Conclusion
    As stereotactic operations take 3 to 3.5 hours on average, the use of bupivacaine instead of lidocaine is highly recommend during pin insertion.