فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 162، خرداد 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 162، خرداد 1390)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1390/03/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 4
  • آیت الله محمدتقی مصباح صفحه 5
    خدای سرمدی، فیاض مطلق و دارای رحمت بی کران است. همه موجودات هستی به فراخور ظرفیت خود، از این رحمت بهره مندند. خداوند متعال بدون درخواست بندگان، از فضل و کرم خویش بر بندگان خویش بی منت می بخشد. با وجود این، انسان ها نعمت های الهی را کفران می کنند و راه عصیان پیش می گیرند. در مقابل، حلم الهی بر عیوب ما پرده افکنده، مانع از رسوا شدن ما می شود. از این رو، در آموزه های دینی سفارش مؤکد بر استغفار به درگاه الهی شده است.
    هرکس به حسب معرفت و مرتبه کمال خویش حتی حضرات معصومان علیهم السلام در پیشگاه الهی قصور و تقصیر دارند و استغفار می کنند: بندگان عادی از ارتکاب عصیان و گناه و حضرات معصومان علیهم السلام هرچند هرگز مرتکب گناه صغیره و یا کبیره و حتی ترک اولی نمی شوند، اما استغفار آنان به دلیل اشتغالات به امور دنیوی و لوازم آن و توجه به غیرخداست که گریزی هم از این گونه امور نیست.
    این نوشتار به تفصیل در باب توبه و شفاعت مطالب نغزی را مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: توبه، شفاعت، رحمت الهی، غضب الهی، صفات الهی
  • ویژه نامه جامعه شناسی
  • قاسم ابراهیمی پور صفحه 15
    خشونت خانگی انواع مختلفی از جمله قتل، ضرب و جرح، توهین و تحقیر را دربر می گیرد. اما انواع مهم تری از خشونت نیز وجود دارد که هژمونی فرهنگی مانع از آن است که حتی از سوی افرادی که متحمل آن می شوند، خشونت تلقی شود. هدف این پژوهش، بررسی مهم ترین عوامل همسرآزاری با هدف ارائه تبیینی دینی است که با رویکرد تحلیلی به بررسی متون دینی پرداخته است. تحمیل کار در منزل و قبح طلب اجرت در موارد مشروع و مهریه از سوی زن، همان خشونت نمادین است که زمینه ساز بسیاری از انواع خشونت ها می شود. اما اگر باور جمعی انجام این امور را لطف زن و نه وظیفه الزامی او بداند، اولا، توقع انجام آنها از بانو نمی رود؛ ثانیا، در مقابل ترک آن آزار یا توبیخی وجود نخواهد داشت و ثالثا، در صورت انجام این امور از سوی بانو، وی مورد تقدیر شایسته قرار می گیرد. بر این اساس، بهترین راهبرد کاهش خشونت خانگی، تحقق هنجارهای دینی در عرصه اجتماع می باشد.
    کلیدواژگان: جنس، جنسیت، خشونت، خانواده، اسلام، خشونت نمادین، حقوق زن
  • ابراهیم عباسپور صفحه 31
    این پژوهش به بررسی رابطه بین دین و مبانی اسلامی با علوم اجتماعی پرداخته است. هدف این نوشتار یافتن پاسخ های قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام به پرسش هایی است که در روایت های گوناگون رویکرد گزینش عقلانی، پیرامون متغیرهای اثرگذار در تعریف، شکل گیری و کنترل کجروی مطرح است. از این رو، محورها و پرسش های اساسی موردنظر در این روایت ها، گردآوری و در مقوله هایی موضوعی دسته بندی شده است. مقوله ها به شکل پرسش بر قرآن کریم و منابع حدیثی شیعه، عرضه، و محصول در قالب توصیف دیدگاه های قرآنی و حدیثی ناظر به آنها سامان دهی شده است. تحقیق از نوع «تحلیل محتوای توصیفی و کیفی»، و هدف جزئی پژوهش، «تحلیل محتوای قرآن و منابع روایی و تفسیری» است. موضوع مقاله عبارت است از: توصیف نگاه قرآن و احادیث شیعه پیرامون ابعاد نقش آفرینی «گزینش عقلانی» در تعریف، تبیین و کنترل کجروی.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، احادیث شیعه، تحلیل محتوا، تبیین، کنترل، گزینش عقلانی، اختیار، تعریف کجروی
  • رفیع الدین اسماعیلی صفحه 51
    چالش رسانه های مدرن، مثل تلویزیون، با دین همواره مطرح بوده است. پس از انقلاب اسلامی ایران، این چالش ها دلمشغولی های فراوانی را برای پژوهشگران این عرصه ایجاد کرد. در چند سال گذشته، تلاش زیادی برای برطرف کردن این چالش ها به عمل آمد، ولی هنوز اختلافات اساسی در این حوزه، بخصوص در میان پژوهشگران حوزه دین و رسانه و ارتباطات مطرح است.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی، پس از تعریف دین و بیان ویژگی ها و کارکردهای تلویزیون، به سه نظریه معروف در این زمینه، یعنی نظریه ابزارگرایانه، ذات گرایانه و تعامل گرایانه پرداخته و چالش های اساسی در این حوزه را مطرح و در پایان، نیز راه کارهایی را ارائه داده است.
    کلیدواژگان: تلویزیون، دین، رسانه، ارتباطات
  • پروانه عزیزی صفحه 69
    روشن فکری دینی، اصطلاحی جدید است که پس از انقلاب اسلامی ایران وارد ادبیات سیاسی گردید و به جریان ها و نحله های متفاوت، و البته دارای تفکر التقاطی تقسیم گردید. روشن فکران دینی تلاش نمودند با تفسیر و تلقی جدید از دین، هم گوهر و اصل دین را حفظ نمایند و هم در چارچوب دین پاسخگوی مسئله های اصلی روشن فکری، یعنی «سنت و تجدد»، «دین و سکولاریسم»، «ما و غرب» و «حکومت و حاکمیت» باشند. این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی به این موضوع می پردازد.
    شهید آوینی از جمله روشن فکران دینی است که با نگاه حداکثری به دین، مسئله های اصلی روشن فکری را مورد بحث و بررسی قرار داده است. وی ضمن نقد رادیکال مدرنیته، سنت ها را مورد توجه قرار می دهد و برای دین نقش حداکثری در سیاست و اجتماع قایل است. وی همچنین ضمن نقد رادیکال غرب، روشن فکران و عملکرد آنها را در قبال واقعیت های اجتماعی و مردم مورد نکوهش و سرزنش قرار می دهد و سرانجام بهترین حکومت را برای اداره جامعه، حکومت مردم سالاری دینی (نظام ولایت فقیه) می داند.
    کلیدواژگان: روشن فکری دینی، شهید آوینی، سنت و تجدد، دین و سکولاریسم، ما و غرب، حکومت و حاکمیت، مردم سالاری دینی
  • منیره سیدمظهری صفحه 87
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی به این موضوع می پردازد که در کشورهای در حال طی مسیر مدرنیته، وضع علوم انسانی نمودی از نحوه تلاقی و تالیف عناصر فرهنگ مدرن و عناصر ماقبل مدرن است. از این رو، می توان گفت: نقش و جایگاه علوم انسانی در این کشورها می بایست متناسب با ساختار فرهنگی و اجتماعی و نیز نحوه تالیف عناصر مدرنیته با سنت های تاریخی آنها باشد. حاصل این پژوهش اینکه آشفتگی یا کم تاثیری علوم انسانی در تحولات اجتماعی این گونه کشورها، نشانه بحران و ناسازگاری میان عناصر ادغام شده در حیات این ملت ها می باشد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، تلاقی فرهنگی، سنت های فرهنگی، مدرنیته
  • صفحه 95

    هدف این پژوهش، تبیین شاخص های دولت عدالت محور از منظر مقام معظم رهبری است. این پژوهش با رویکرد نظری و با روش سندکاوی انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عدالت اقتصادی، عدالت در قانون گذاری، عدالت قضایی و حقوقی، عدالت اجرایی و سیاسی، و عدالت آموزشی و فرهنگی، از مهم ترین شاخص های عدالت از دیدگاه مقام معظم رهبری می باشند.

    کلیدواژگان: مهدویت، عدالت، دولت کرامت محور، شاخص ها، زمینه سازی، مقام معظم رهبری
  • سیف الله فضل الهی صفحه 107
    هدف این تحقیق شناسایی و طبقه بندی رهیافت های فرهنگی و مدیریتی توسعه تولیدات علمی در دانشگاه ها براساس دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم است. روش تحقیق علاوه بر تحلیل اسنادی، توصیفی از نوع پیمایشی و همبستگی است. جامعه آماری شامل کل اعضای هیات علمی، و نمونه آماری 60 نفر از آنان بودند که به روش تصادفی طبقه ای و ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته دارای اعتبار صوری مطابق نظرات متخصصان موضوعی بود و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از میانگین، همبستگی رتبه ای اسپیرمن براون، Tکندال و zفیشر استفاده گردید. یافته ها نشان داد از اولویت دارترین رهیافت ها به ترتیب می توان به تدوین استراتژی و نقشه کلان علمی، رسیدگی به وضعیت معیشتی اندیشمندان، اعمال سیاست های واقع بینانه و مشخص برای فعالیت های پژوهشی، ترسیم اهداف روشن و مبتنی بر تعامل علم و جامعه، فرهنگ سازی برای ایجاد یک جامعه علمی به معنای واقعی کلمه و نهادینه شدن علم، سپردن مدیریت مراکز علمی به افراد فرهیخته و برخوردار از مشی علمی، رهیدن از قوانین سخت و بازدارنده اداری به ویژه برای استخدام نخبگان و ارتقای فرصت های مطالعاتی، استقرار حاکمیت قانون به جای سلایق شخصی، بهینه سازی بهره گیری از منابع و امکانات، و پرهیز از مدیریت سیاسی و جناحی در مراکز علمی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: رهیافت های فرهنگی و مدیریتی، توسعه و تولید علم، دانشگاه ها، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • علی حسین زاده صفحه 125
    ارزش گذاری افراد جامعه نسبت به رفتار انسان ها در زندگی اجتماعی، با الگوی رفتار آنان ارتباط مستقیم دارد. هدف این پژوهش شناسایی انگیزه و آثار مثبت و منفی هریک از الگوها و شناسایی بهترین الگوی ارتباطی است. روش تحقیق تحلیلی و توصیفی است که بر داده های دینی، روان شناختی و جامعه شناختی مبتنی است. یافته های اصلی این تحقیق، وجود نوعی حیای منفی در رفتارهای منفعلانه و سازش کارانه است که با انگیزه دوری از تنش و جلب تحسین صورت می گیرد و فقدان هویت، نارضایتی و پیدایش احساسات منفی را به دنبال دارد. بهره مندی خودخواهانه و ابراز توانمندی، از انگیزه های رفتار پرخاش گرانه است که احساس گناه و از بین رفتن صمیمیت را به دنبال دارد. آزادی مطلوب در بیان احساسات و مقاومت در برابر خواسته های نابه جای افراد، مشخصه رفتار جرئت مندانه است که بهترین راه برای بهره مندی از آن، رو آوردن به «پیام من» است و با شناسایی اشتباهاتی که در زمینه ارسال این پیام وجود دارد، می توان بهترین الگوی ارتباطی را پدید آورد.
    کلیدواژگان: ارتباط، پرخاشگری، سازشکاری، جرئت مندی، انتظارات و رضایت مندی
  • هادی بیگی ملک آباد صفحه 143
    این مقاله، ابتدا به حیات علمی و سیاسی دکتر طه عبدالرحمن، اندیشمند معاصر مغربی می پردازد و مهم ترین آراء وی و نیز طرح های کلان فکری او را بیان می کند. از این رو، ضمن جستاری در نظام فکری طه، نگاهی تحلیلی نقدی به موقعیت وی در عالم اندیشه اسلامی عربی می افکند و کنکاش هایی در اندیشه های معرفتی او صورت می دهد. این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، به بررسی اندیشه های دکتر طه عبدالرحمن پرداخته و با نگاهی تحلیلی نقدی زوایایی از اندیشه وی را روشن ساخته است.
    کلیدواژگان: دشواره معرفتی، غرب اسلامی، شرق اسلامی، مدرنیسم، زبان شناسی، طه عبدالرحمن، جابری
  • صفحه 158
|
  • Ayatollah Mohammad Taqimisbah Page 5
    The eternal God is absolutely generous and has unlimited mercy. All creatures in the universe enjoy this mercy according to their capacities. The Most High God bestows his grace and kindness on his servants freely and without imposing obligations on them. People however, show ingratitude for God’s blessings and are disobedient. In return, Divine clemency veils our defects and protects us from being held in infamy. Therefore, religious doctrines put special emphasis on seeking forgiveness from God.Everyone, even the Fourteen Infallibles (on whom be peace), stands before God and seek forgiveness for one's negligence congruent with one's knowledge and degree of perfection. Ordinary servants ask for Divine pardon because of their sins and disobedience; although the Fourteen Infallibles (on whom be peace) never perpetrate major and minor sins and do the recommendable, they ask for Divine pardon because of their engagement with worldly affairs and their needs which are inevitable.The present paper discusses some exquisite issues on repentance and intercession in detail.
  • Qasim Ebrahimipoor Page 15
    Domestic violence has different types including murder, assault and battery, insult and humiliation. However, there are more serious types of violence which, due to cultural hegemony, prevents even those who undergo them from considering them as violence. The present research seeks to investigate the most important factors of wife abuse and mistreatment to offer the religious perspective and uses an analytical approach to investigating religious texts. Compelling the wife to do the housework and considering ugly such things like woman's asking wages for lawful works and for her dower the symbolic violence contributes to many types of violence. But, if according to collective opinion a wife's works are taken to be a sort of favor and kindness rather than duties, this will have three important effects: first, the house work will not be expected to be the wife's duty; second, she will not be mistreated or held accountable for not doing it; third she will be worthy of appreciation when she does it. Accordingly, the best strategy to reduce domestic violence is to socially realize religious norms.
  • Ibrahim Abbaspoor Page 31
    The present research investigates the relationship of religion and Islamic basic fundamentals with social sciences. The aim is to find answers from the glorious Quran and the traditions of the Prophet’s Household (peace be upon them) to the questions which have been raised in different versions of the approach to rational selection about the variables which influence the definition, formation and control of deviation. Therefore, the basic questions and topics which are deal with in these versions are selected and classified according to their subject matters. These categories are presented in the form of questions for the Quran and Shiite hadith resources to answer, and the outcome is organized by providing a description of the views of the Quran and traditions related to them. The research offers a qualitative – descriptive content analysis, and its minor aim is “to analyze the content of the Quran and traditions and Quran commentaries”. The article aims at introducing a description of the views of the Quran and Shiite traditions about the functional aspects of “rational selection” in defining, explaining and controlling deviation.
  • Rafial-Din Ismaeeli Page 51
    There have always been discussions about the challenging disputes between modern media- like television- and religion. After the Islamic Revolution of Iran, these disputes caused many concerns for researchers who work in this field. In the few past years, there has been a lot of attempts to solve these disputes, but fundamental differences of opinion remained, especially between researchers of religion and researchers of media and communications. Having defined religion and explained the features and functions of television, the present paper, using an analytical method, examines three famous theories about this question; namely, instrumentalism, essentialism, and interactionism, then discusses the basic challenges in this field and finally provides some solutions.
  • Parvaneh Azizi Page 69
    Religious intellectualism is a new term which entered political literature after the Islamic Revolution of Iran and is divided into different trends and groups, and it has eclectic thoughts. By providing a new interpretation and perception of religion, religious intellectuals tried to both preserve the essence and substance of religion and solve the basic problems of intellectualism in the framework of religion. Among these problems are “precedent and modernization”, “religion and secularism”, “we and the West”, and “government and authority”. The present paper deals with this issue, using a documentary- analytical approach.Martyr Avini is one of the religious intellectuals who have discussed and studied the basic problems of intellectualism through a maximum view of religion. He focuses on traditions, believes that religion has a maximum role in politics and society, and criticizes radical modernity. Furthermore, he criticizes the western radical opinion, reproaches and blames intellectuals and their attitude towards social realities and people, and believes that religious democracy (the system of the guardianship of jurist) is the best type of government.
  • Monirahseyyedmazhari Page 87
    Using a documentary – analytical approach, the present paper discusses the idea that the condition of humanities in the countries which are pursuing modernity is a symbol of the way of interaction between the elements of modern culture and those of pre-modern culture. Therefore, it can be said that the role and position of humanities in these countries should be congruent with the cultural and social structure and with the way of fitting the elements of modernity with their historical precedents. The research concludes that the confusion or minimal effect of humanities on social developments of such countries indicates the crisis and incompatibility between the elements which are embodied in the life of these nations.
  • Rahmat Allah Marzooghi, Marziemorovvati Page 95

    Present inquiry aims at explaining the indices of justice-orientated state according to the Supreme Leader. The research method is documentary with a theoretical approach. The research findings show that economic, legislative, judicial, executive, political, educational and cultural justice are the most important indices of justice according to the Supreme Leader. Furthermore, according to the Supreme Leader, equal distribution of wealth and equality of opportunities, equal access to Muslims public treasury for all, legislation according to Islamic rules and human dignity, efficient, resolute, consistent, and just judicial system, decisive struggle against any kind of corruption, impartiality in legislation, granting people political rights, modification of executive management system, nomination of qualified individuals to important and key officials of the country, preparing the grounds for people participation in political affairs, enjoying the right of speech, right of criticism, right of being elected and electing, providing just educational and cultural opportunities according to capacities, etc are among the effective modus operandi to apply the indices of justice in order to prepare the ground for the realization of dignity- orientated state of al-Mahdi.

  • Siefollahfazlollahi Page 107
    The present research aims at identifying and classifying the cultural and managerial approaches to developing scientific products in the universities in the light of the views of the faculty members of the Islamic Azad University-Qom. The research is a descriptive survey and documentary analysis, that observes correlation. The statistical population included all faculty members and sixty of them were selected as statistical sample and randomly classified in a simple method. A researcher –made questionnaire with face validity conforming to the viewpoints of specialists in different scientific subjects was used to gather data. The mean, Spearman’s rank correlation, Kendall’s test, and Fisher’s Z-transformation were used to analyze the data. The research findings show that the approaches which have the highest priority are: formulating macro scientific plan and strategy, solving thinkers’ livelihood problems, applying clear and realistic policies for research activities, establishing clear goals based on the interaction between science and society, adducing cultural grounds for the creation of a scientific society in its real sense and institutionalizing the science, entrusting the management of scientific centers to educated individuals having a scientific course of action, avoiding difficult and preventive administrative regulations specially those related to the employment of elites, increasing the sabbatical opportunities, constancy of governance of law instead of governance of personal inclinations, improving the use of resources and facilities, and avoiding political and factional management in scientific centers.
  • Ali Husseinzadeh Page 125
    There is a direct relationship between the evaluation of men’s behavior in social life and their models of behavior. The present paper tries to identify the motive, negative and positive effects of each of these models and the best communicative model. The research uses an analytical-descriptive method which is based on religious, psychological, and sociological data. The main findings of the research show that there is a kind of negative modesty in the compromising behavior, which, with the aim of avoiding tension and winning admiration, leads to lack of identity, dissatisfaction, and creation of negative feelings. Exercising selfish behavior and using one's power motivate aggressive behavior which brings about a sense of sinfulness and loss of intimacy. A considerable freedom of expressing one's feelings and resistance against people’s inappropriate demands is an indication of one's courageous behavior, and the best way to attain this behavior is to resort to “my (ego) message” through which one can build the best communicative model by recognizing the mistakes which occur while sending the message.
  • Hadibeigi Malekabad Page 143
    The present paper discusses the scientific and political life of Dr. Taha ‘Abdurrahman, a contemporary Moroccan thinker, and expounds his most important views and macro intellectual plans. The author introduces an analytical – critical account of the status this thinker enjoys in the Arabic – Islamic thinking world and investigates his epistemological thoughts providing an inquiry into his system of thought. This paper investigates his views through an analytical approach and documentary survey, offering an analytical-critical view of some aspects of his thoughts.