فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1390)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1390)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 75,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رضوان مهوری، موسی نقره ئیان، محمدعلی مکی زاده، غلامرضا پورنقشبند صفحه 3
    کانسار بنتونیت مهرآباد به سن الیگومیوسن و محصول دگرسانی مواد آتشفشانی- رسوبی حمل شده در یک محیط کولابی است. این کانسار از لحاظ کانی شناسی دارای کانی های مونت موریلونیت، آلبیت، کلینوپتیلولیت، کوارتز، کریستوبالیت، کلسیت، ژیپس، هالیت، نانترونیت و موسکوویت است. بر اساس بررسی های انجام شده شاردهای شیشه در واحدهای آتشفشانی- رسوبی طی عمل دیاژنز به بنتونیت و زئولیت تبدیل شده و دارای ترکیب اسیدی تا حدواسط اند. کانسار بنتونیت مهرآباد جزء ذخایر رسی هالمیرولیزی محسوب می شود. بر اساس داده های ژئوشیمی سری ماگمایی به وجود آورنده ی بنتونیت ها آهکی- قلیایی و محیط زمین ساختی آن ها قوس آتشفشانی و همزمان با برخورد است
    کلیدواژگان: بنتوئیت، دیاژنز، هالمیرولیزی، شارد شیشه، مهرآباد
  • سعید حجتی، حسین خادمی صفحه 15
    نوع کانی های رسی موجود در خاک، بیانگر مرحله ی تکاملی خاک است. پالیگورسکیت از جمله کانی های رسی فراوان در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک است. این پژوهش با هدف بررسی چگونگی تشکیل و پراکنش کانی پالیگورسکیت در برخی خاک های تشکیل شده بر روی رسوب های ترشیاری و مواد مادری آن ها در استان اصفهان انجام شد. بدین منظور تعداد 6 نیمرخ خاک بررسی و نمونه برداری شدند. نمونه ها پس از آماده سازی، با دستگاه پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شدند. بنابر نتایج این بررسی ها بیشترین مقدار پالیگورسکیت در افق های انباشت گچ و افق هایی که در آن ها انباشت همزمان گچ و آهک شکل گرفته است وجود دارد. افق های انباشت آهک و نمک مقادیر کمتری از کانی پالیگورسکیت را نشان دادند. مقایسه ی ترکیب کانی شناسی مواد مادری مورد بررسی و خاک های حاصل از آن ها نشان داد که بیشتر کانی های موجود در خاک های مورد بررسی حاصل مواد مادری است، ولی بخشی از پالیگورسکیت موجود در برخی خاک ها دارای خاستگاه خاکزایی است. نتایج حاصل از تجزیه ی مولفه های اصلی نشان داد که نسبت Mg/Ca، اسیدیته، میزان سیلیس محلول و گچ بیشترین نقش را در تشکیل و پراکنش کانی پالیگورسکیت در خاک ها و مواد مادری مورد بررسی دارند که بیانگر تشکیل درجای پالیگورسکیت از محلول خاک و در شرایط با تبخیر بالاست.
    کلیدواژگان: ترشیاری، پالیگورسکیت، ماده ی مادری، تجزیه مولفه های اصلی
  • نرگس غلامی، محمدحسن کریم پور، سیداحمد مظاهری صفحه 29
    منطقه ی مورد بررسی در 45 کیلومتری جنوب غربی نیشابور و شرق روستای ارغش واقع شده است. واحدهای سنگی در منطقه شامل توده های نفوذی و آتشفشانی است که در اثر محلول های گرمابی شدیدا دگرسان شده اند. بیش از 10 توده ی نفوذی با ترکیب مونزونیت تا دیوریت تفکیک شدند. زون های دگرسانی پتاسیک، سریسیتی، سیلیسی، کربناتی و پروپیلیتیک در منطقه شناسایی شدند. براساس ترکیب شیمیایی توده های نفوذی متا آلومینوس و از نوع آهکی- قلیایی هستند. برمبنای پذیرفتاری مغناطیسی و ترکیب کانی-شناختی، گرانیتوئیدهای منطقه به سری مگنتیت از نوع Iوابسته اند. کانی سازی به دو حالت افشان و رگه ای شناسایی شد. پیریت فراوان ترین کانی سازی سولفیدی در منطقه است. پی جویی های ژئوشیمیایی در منطقه بر مبنای رسوب های رودخانه ای و سنگی مورد بررسی قرار گرفتند. بالاترین مقدار مس در منطقه ppm 108 است که مربوط به واحدکوارتز هورنبلند دیوریت پورفیری است. وجود سیستم دگرسانی مناسب، توده های نیمه عمیق مونزونیتی، شواهد کانی سازی مس، وجود بی هنجاری های ژئوشیمیایی برای این عنصر و الگوی کلی زمین شناختی در منطقه مؤید پتانسیل پی جوئی برای سیستم مس پورفیری در منطقه ارغش است.
    کلیدواژگان: ایران، ارغش، مس پورفیری، کانی سازی، ژئوشیمی
  • امید بیات، حمیدرضا کریم زاده، حسنی خادمی صفحه 45
    کانی شناسی رسی خاک های قدیمی اطلاعاتی درباره تغییرات اقلیمی کواترنر و شرایط محیطی گذشته در اختیار می گذارد. کانی های رسی در خاک های قدیمی یک مخروط آبرفتی در شرق اصفهان با روش پراش پرتو ایکس مورد بررسی قرار گرفت. خاک های قدیمی مورد بررسی روی سطوح زمین ریخت قدیمی (Qf1،Qf2) قرار گرفته اند. سطح زمین ریخت Qf1نسبت به سطح Qf2 قدیمی تر بوده و در موقعیت توپوگرافی بالاتری قرار گرفته است. نتایج بررسی کانی شناسی نشان می دهد که خاک قدیمی روی سطح زمین ریخت Qf1 دارای غالبیت کانی اسمکتیت در افق آرجیلیک و پالیگورسکیت در افق کلسیک است. کالکریت موجود در خاک قدیمی سطح Qf1 در اقلیم نیمه خشک گذشته تشکیل شده است. به نظر می رسد که در دوره های مرطوبتر فرایندهای انتقال و افزایش کربنات ها و کاهش تخلخل سبب افزایش فعالیت یونی و تشکیل اسمکتیت های خاکساز در کالکریت شده است. طی دوره های خشک تر بعدی انتقال و تشکیل درجای کانی پالیگورسکیت رخ داده و وجود بلورهای کلسیت سبب حفاظت فیبرهای پالیگورسکیت شده است. مقایسه ی افق های آرجیلیک در سطوح زمین ریخت نشانگر غالبیت کانی های اسمکتیت و پالیگورسکیت به ترتیب در خاک های قدیمی سطوح زمین ریخت Qf1 و Qf2 است. با توجه به مواد مادری و زمین سانی یکسان، این امر می تواند ناشی از هوادیدگی بیشتر در خاک سطح Qf1 و تشکیل و حفاظت بیشتر پالیگورسکیت در افق های آرجیلیک-کلسیک (Btk) خاک سطح زمین ریختQf2 باشد. در مجموع استفاده از کانی شناسی رسی افق های کلسیک، کالکریت ها و افق های آرجیلیک به عنوان ابزاری مفید در پژوهش های زمین ریخت شناسی و شناسائی سطوح زمین ریخت پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: مخروط آبرفتی، کانی های رسی خاکساز، کربنات های خاکساز، اقلیم گذشته، ایران مرکزی
  • علی امامعلی پور، میرصالح میرمحمدی صفحه 59
    کانسار بوکسیت– لاتریت حیدرآباد در فاصله ی 63 کیلومتری جنوب خاوری شهرستان ارومیه واقع شده است. این نهشته ی معدنی به شکل لایه ای هم شیب در میان واحدهای کربناتی (آهکی- دولومیتی) پرمین بالایی و تریاس زیرین جای گرفته است، اگرچه در امتداد خود دارای جابه جایی زمین ساختی است. ضخامت افق مورد بررسی 15 تا 20 متر و در راستای خاوری- باختری در حدود 5/3 کیلومتر گسترش دارد. کانسار از دو بخش تیره رنگ غنی از هماتیت و کرندوم (افق بالایی) و روشن غنی از آلومینوسیلیکات های ورقه ای (افق پائینی) با گذر تدریجی تشکیل یافته و بافت های پیزولیتی، گرهکی، اووئیدی و توده ای در آن شایع است. بر اساس بررسی میکروسکوپی و آنالیزXRD، هماتیت، دیاسپور، کلریتوئید و کرندوم کانی های اصلی تشکیل دهنده هستند. کلریت، روتیل، مگنتیت و پیریت در مقادیر کم یافت می شوند. نبود بوهمیت، کائولینیت و سایر کانی های دیگر رسی و نیز فراوانی کرندوم، کلریتوئید، کلریت و روتیل افق بوکسیت- لاتریت حیدرآباد را از کانسارهای بوکسیتی دیگر واقع در کمربند Irano-Himalayan در شمال باختری ایران متمایز می کند. شواهد زمین شناسی و کانی شناسی حاکی از این است که تاثیر یک رخداد دگرگونی گرمایی پس از فرآیند بوکسیتی شدن مسئول پیدایش این مجموعه کانی های شاخص بوده است. بر پایه ی شواهد زمین شناسی، ویژگی های کانی-شناسی و شیمیایی، سنگ خاستگاه (مادر) احتمالی برای کانسار حیدرآباد، دایک- سیل های مافیک (دیابازی) پیشنهاد می شود. به-دلیل انباشت قابل توجه کانی های با سختی بالاتر از 6 (در گستره ی 92-56 درصد)، این نهشته معدنی را می توان به عنوان پتانسیلی در کاربردهای ساینده معرفی کرد.
    کلیدواژگان: بوکسیت، لاتریت، کرندوم، دیاسپور، کلریتوئید، دگرگونی، ژئوشیمی، حیدرآباد، ارومیه
  • محمدحسین زرین کوب، پوریا کتابی، محمد شیوا، محسن عسگری صفحه 73
    بر اساس مشاهدات صحرایی، داده های مغناطیسی و آنالیزهای شیمیایی در منطقه ی حاج الیاس واقع در شمال باختری نهبندان، یک توده ی آهنی در درون سنگ آهک های دولومیتی کرتاسه زیرین شناسایی شد. نفوذ یک توده ی دیوریت پورفیری آهن دار به درون سنگ های کربناتی باعث کانی زایی آهن در این منطقه شده است. بررسی حدود 750 متر مغزه های به دست آمده از 7 گمانه ی پی-جویی در منطقه، نشان داد که کانی زایی در مرز تماس توده ی دیوریتی با سنگ آهک های دولومیتی رخ داده است. مگنتیت، هماتیت و لیمونیت کانه های این زون هستند. پلاژیوکلاز، کوارتز، کلسیت، دولومیت، گارنت، کلینوپیروکسن، هورنبلند، تورمالین، هرسینیت، سرپانتین، اپیدوت، پیریت، اسفالریت و کالکوپیریت باطله های این زون را می سازند. گارنت بیشتر ترکیب آندرادیتی دارد. مگنتیت در درون شکستگی ها به هماتیت و لیمونیت دگرسان شده است. میانگین عیار آهن در زون کانه دار،70 درصد است. عیار مس و روی خیلی پایین است. بر اساس داده های کانی شناسی، کانی زایی در حاج الیاس با اسکارن نوع کلسیمی _منیزیمی همراه است.
    کلیدواژگان: اسکارن کلسیمی، منیزیمی، آهن، حاج الیاس، خاور ایران
  • کانی شناسی، سنگ شناسی و سنگ زایی مجموعه ی آتشفشانی سهند، شمال غرب ایران
    فرهاد پیرمحمدی، علی عامری، احمد جهانگیری، منصور مجتهدی، چانگ هاوا چن، محمت کسکین صفحه 83
    در منطقه ی جنوب شرقی تبریز، سنگ های آتشفشانی سهند با سن پلیوکواترنری در بخش شمال غربی زون ایران مرکزی رخنمون دارند. این مجموعه شامل سنگ های آذرآواری (توف و ایگنیمبریت) و گدازه ها (ریولیت، ریوداسیت، داسیت و آندزیت) است که با مرز دگرشیب روی واحدهای رسوبی با سن میوسن قرار دارد. کانی های اصلی این سنگ ها شامل پلاژیوکلاز و هورنبلندند که در یک خمیره ی ریز بلور و شیشه ای قرار دارند. بافت این سنگ ها پورفیری است. کانی شناسی ناهمگن، شواهد زمین شیمیایی، صحرایی و بافتی همچون بافت غربالی در پلاژیوکلازها، حاشیه های خلیجی در تمام بلورها، منطقه بندی نوسانی در پلاژیوکلازها، بالا بودن مقدار کوارتز اصلی و حضور برونبوم های کاملا گرد شده نشان دهنده ی این است که ماگمای اولیه حین صعود، دستخوش دگرگونی های ماگمایی از جمله جدایش، تبلور بخشی، هضم و آلایش شده است. در دگرگونی ماگمایی سنگ های آتشفشانی سهند فرایند های (AFC) موثر بوده که با شواهد کانی شناسی و ژئوشیمیایی قابل درک است. بررسی ترکیب شیمیایی سنگ های حدواسط تا اسیدی نشان می دهد که ماگمای تشکیل دهنده ی سنگ های یاد شده کلسیمی- قلیایی است و در گستره ی ماگماهای پتاسیم متوسط قرار می گیرند. الگوی عناصر کمیاب خاکی این سنگ ها به شدت جدا شده است و فاقد بی هنجاری منفی Eu است. محیط زمین ساختی این سنگ ها در گستره ی کمان های ماگمایی پس از برخورد و کمان های حاشیه ی قاره ای فعال قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سهند، پلیو کواترنری، ایران مرکزی، گدازه های قلیایی، محیط پس از برخورد
  • رقیه ذبیحی*، خسرو ابراهیمی، محمدحسین زرین کوب صفحه 103

    گستره ی مورد بررسی در استان خراسان جنوبی، حدود 90 کیلومتری جنوب غربی بیرجند قرار گرفته است. این منطقه در طول شرقی”50 ’00 59 تا ’’ 20 ‘ 06 59 و عرض شمالی” 20’ 26 32 تا “32 ‘ 29 32 قرار گرفته است. از نظر زمین ساخت در پهنه ی بلوک لوت قرار دارد. واحدهای آتشفشانی کم عمق ائوسن منطقه، به وسیله ی محلول های گرمابی شدیدا دگرسان شده اند و ذخیره ی معدنی خاک رس کائولینیتی شده را در گستره ی شیخ آباد تشکیل داده است. کانی های اصلی نهشته ی معدنی از کوارتز، کائولینیت و مونت موریونیت و کانی های فرعی مسکویت، آلبیت، اورتوکلاز و ژیپس تشکیل یافته اند. بررسی های شیمیایی نشان می دهد که ماده ی معدنی دارای اکسید سیلیسیم با میانگین 18/63 درصد و اکسید آلومینیوم با میانگین 06/22 درصد، که نسبت به ترکیب شیمیایی ایده آل کائولین (SiO2:46/5%، Al2O3: 39/5 %)، فاصله دارند. کائولین این منطقه دارای میانگین 53/0 درصد اکسید سدیم، 90/3 درصد اکسید پتاسیم و 88/0 درصد اکسیدآهن است. با توجه به ویژگی های صنعتی خاک رس کائولینیتی شده ی شیخ آباد که عبارتند از MOR خام با مقادیر 49 تا 1/56 کیلوگرم نیرو بر سانتی متر مربع، پرت گرمایی (LOI) پایین با میانگین 69/4 درصد، رنگ پخت سفید تا زرد روشن و صفر بودن میزان درصد جذب آب، حتی بدون فرآوری، برای صنایع کاشی سازی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: دگرسانی آرژیلیک، کانی شناسی، کائولینیت، مونت موریونیت، ویژگی های صنعتی
  • فرامرز طوطی، سیما یزدانی، کمال الدین بازرگانی گیلانی صفحه 113
    آنالسیم به همراه زئولیت هایی نظیر تتراناترولیت ، ناترولیت، مزولیت ، کلسیم - هیولندیت، اسکولسیت، کلسیم – استیلبیت و لوین، در حفره های و رگه های سنگ های آتشفشانی حدواسط و بازی جنوب کهریزک مشاهده می شود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) بلورهای آنالسیم نشانگر آن است که سطوح [211] منظم و بافت های نازک ناشی از فازهای مختلف رشد بلوری تحت تاثیر گرمابی ها قرار گرفته اند. بررسی های XRD نشان می دهد که این کانی دارای تقارن شبه مکعبی بوده و مقادیر (51)13.6974، (124)13.6874، (311)13.6637 آنگسترم به ترتیب برای ابعاد یاخته ی یکه ی a، b، c و 2561.695 آنگسترم مکعب برای حجم آن محاسبه شدند. طیف رامان بسامد ارتعاشی مولکول های H2O موجود در ساختار آنالسیم را در بسامد حدود cm-13500 نشان می دهد
    کلیدواژگان: زئولیت، تتراناترولیت، آنالیسم، لوین، ناترولیت، مزولیت، هیولندیت، اسکولسیت، استیلبیت، گرمابی ها، کهریزک
  • بهزاد مهرابی، ابراهیم طالع فاضل * صفحه 121

    کانسار چندفلزی شوراب در 77 کیلومتری جنوب شهرستان فردوس و در شمال زون ساختاری لوت قرار دارد. زمین شناسی منطقه شامل سنگ های رسوبی ژوراسیک از جمله شیل و ماسه سنگ های سازند شمشک، سنگ آهک بادامو و سنگ های آتشفشانی و توده های کم عمق آهکی- قلیایی ترشیری به عنوان سنگ میزبان کانی سازی گرمابی شامل آندزیت، داسیت، ریوداسیت و ریولیت است. کانی سازی در این سنگ ها با دو روند شمال غرب- جنوب شرق و شرقی-غربی در گسل ها و شکستگی ها شکل گرفته است. مهمترین کانه های سولفیدی شامل گالن، اسفالریت، استیبنیت، کالکوپیریت و پیریت است که غالبا به صورت بافت شکافه پرکن، رگه ای و نواری دیده می شوند. به طور کلی، کانی سازی در منطقه طی دو مرحله شامل کانی سازی عناصر سولفیدی فلزات پایه (Pb>Zn>Cu) به همراه پیریت های نسل اول و مرحله ی دوم شامل مجموعه کانی های آنتیموان (استیبنیت، کالکواستیبنیت، تتراهدریت و بورنونیت) همراه با مقادیر کم آرسنوپیریت و پیریت نسل دوم دیده می شود. بررسی های شاره های درگیر بر روی کوارتز های همراه با کانی سازی و اسفالریت ها نشان دهنده ی دمای همگن شدن بین 114 تاC 275 و شوری 2/4 تا 7/17 درصد وزنی نمک طعام است. ژئوشیمی ایزوتوپی اکسیژن (نسبت به SMOW) بین 5/12 تا ‰ 8/14 (با میانگین ‰ 6/13) قرار می گیرد که به نظر می رسد شاره ی کانه ساز حاصل اختلاط شاره های جوی و ماگمایی در منطقه است. بنابر این بررسی به نظر می رسد اختلاط، سردشدگی و واکنش آب-سنگ از مهمترین عوامل موثر در تشکیل کانسار چندفلزی شوراب هستند.

    کلیدواژگان: کانی سازی چند فلزی، شاره های درگیر، ژئوشیمی ایزوتوپی، آمیزش، شوراب
  • سنگ شناسی و ژئوشیمی گرانیتوئیدهای هولولوکوکرات توده ی گرانیتوئیدی الوند (همدان)
    فرهاد آلیانی، زهرا صبوری، محمد معانی جو، علی اصغر سپاهی صفحه 131
    گرانیتوئیدهای هولولوکوکرات غالبا به صورت رگه های کم ضخامت و پراکنده میان گرانیتوئیدهای اصلی الوند در منطقه ای با طول جغرافیایی 00 48 تا 45 48 شرقی و عرض جغرافیایی 30 34 تا 00 35 شمالی در جنوب و غرب همدان رخنمون دارند. این گرانیتوئیدها براساس بررسی های سنگ شناسی در گستره ی لوکوتونالیت، لوکوگرانودیوریت و لوکوکوارتزمونزودیوریت قرار گرفته اند. بررسی گرانیتوئیدهای هولولوکوکرات از نظر اندازه ی دانه ها نشان می دهد که آن ها را می توان به دو گروه پورفیروئید و ریزدانه تقسیم کرد. برخوردگاه های گرانیتوئیدهای هولولوکوکرات با گرانیتوئیدهای اصلی الوند به خوبی دیده می شوند و تدریجی نیست و نسبت به آن ها جوان تر (پالئوسن تا پس از پالئوسن) هستند. بررسی های کانی شناسی و ژئوشیمیایی نشان می دهد که این سنگ ها از نوع I و آهکی- قلیایی هستند و از نظر درجه ی اشباع آلومین) (ASI متاآلومین تا کمی پرآلومین اند. این گرانیتوئیدها در نمودارهای عنکبوتی از نظر Sr غنی و از، Ba Rb، Nb و Ti تهی شده اند. همچنین مقدار K2O، MgO و FeO در آن ها کمتر و میزان Na2O، CaO بیش از گرانیتوئیدهای دیگر الوند است. این سنگ ها از نظر عناصر LILE و LREE غنی شدگی و از عناصر HFSE تهی شدگی نشان می دهند، و از ویژگی های شاخص مناطق فرورانش و حواشی قاره ای فعال است. نمودار های تفکیک محیط زمین ساختی جهانی، Rb نسبت به Ta + Yb، Nb نسبت به Y و Rb نسبت به SiO2 با محیط قوس آتشفشانی (I- type) برای تشکیل گرانیتوئیدهای هولولوکوکرات توده ی الوند هم خوانی دارد. که با توجه به پیشینه زمین شناسی منطقه، با فرورانش پوسته ی اقیانوسی نئوتتیس به زیر ایران مرکزی وابسته است.
    کلیدواژگان: الوند، گرانیتوئیدهای هولولوکوکرات، نوع I، ژئوشیمی، آهکی قلیایی، حاشیه ی قاره ای فعال
  • نسرین آزاد، بشرا قنبری شوهانی*، سید محمد حسینی، احمد کمپانی صفحه 145

    در این پژوهش، ترمیستورهای NTC به دو روش واکنش حالت جامد و سل-ژل (ژل سوزی) با ترکیب NiMn2-xCoxO4 (به ازای x مساوی 4/0، 8/0، 2/1 و 6/1) تهیه شدند. ساختار و اندازه ی میانگین پودرهای حاصل با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی تراگسیلی(TEM) مشخصه یابی و اندازه گیری شدند. نتایج نشان می دهد که میانگین اندازه ی پودرهای حاصل به ترتیب در حدود nm 65 با فاز مکعبی و فاز مکعبی همراه با فاز چارگوشی برای درصد کم و زیاد کبالت است. تصاویر SEM نشان می دهند که افزودن کبالت باعث رشد دانه ها از حدود 2 میکرومتر به چند میکرومتر می شود. خواص الکتریکی این ترمیستورها به-شدت به اندازه بلورک ها وابسته است، و در شرایط یکسان ساخت، نمونه های با پودرنانو، دارای بلورک هایی با ابعاد کمتر از نمونه های تهیه شده به روش واکنش حالت جامدند. اگر زمان تفجوشی قرص های تهیه شده به روش ژل سوزی را طولانی تر کنیم، نتایج نشان می-دهند که در این حالت پارامترهای الکتریکی نمونه های نانوپودر بهتر از نمونه های تهیه شده به روش واکنش حالت جامد بدست می-آیند.

    کلیدواژگان: ژل سوزی، ترمیستور NTC، نانوپودر، ساختار اسپینل
  • بررسی کانی شناسی، روابط بافتی و ترکیب شیمیایی کانی ها در متاپریدوتیت های منطقه ی نقده، استان آذربایجان غربی
    رباب حاجی علی اوغلی صفحه 155
    سنگ های دگرگون نقده در استان آذربایجان غربی، در انتهایی ترین بخش شمال غربی زون سنندج سیرجان واقع شده اند. انواع اصلی سنگ های دگرگون در این منطقه شامل آمفیبولیت ها، شیست های سبز، مرمرها و متاپریدوتیت هاست. سنگ های متاپریدوتیت بر اساس درجه ی سرپانتینیزاسیون [سرپانتینی شدن] در دو گروه متاپریدوتیت های سرپانتینی شده و سرپانتینیت ها رده بندی می شوند. ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن، الیوین و اسپینل بقایای کانی های آذرین در متاپریدوتیت های سرپانتینی شده اند. ترکیب ارتوپیروکسن به صورت (Ca0.03-0.06 Mg1.68-1.69Fe2+0.17-0.18 Cr0.02 Al0.07-0.09)M (Al0.02-0.05Si1.95-1.98)TO6 است. فرمول شیمیایی کانی-های کلینوپیروکسن تجزیه شده به صورت Di96-98Hd1.0-3.0Ae0.0-1.0 است. ترکیب شیمیایی الیوین در نمونه های تجزیه شده به طور قابل ملاحظه ای یکنواخت است (Fo86.50Fa13.50). بر اساس شواهد کانی شناسی و بافتی، پروتولیت متاپریدوتیت های نقده از نوع لرزولیت و کمتر هارزبورژیت و دونیت ارزیابی می شود. چند ریختی های سرپانتین در متاپریدوتیت ها با استفاده از ویژگی های کانی-شناسی و بافتی شناسایی شدند. بر این اساس چندریختی های سرپانتین در متاپریدوتیت های با دمای پائین تر از نوع کریزوتیل و لیزاردیت اند که به صورت پاراژنز با کانی های تالک و کلسیت/مگنزیت یافت می شوند. طی دگرگونی ناحیه ای پیشرونده، چند ریختی-های کریزوتیل و لیزاردیت ناپایدار شده و آنتی گوریت به صورت همزیست با ترمولیت/آکتینولیت و کلینوکلر در متاپریدوتیت های با دمای بالاتر ظاهر شده اند. شکل گیری دگرگونی در متاپریدوتیت های نقده را می توان در دو مرحله بررسی کرد (1) مرحله ی دگرنهادی در حضور شاره های آبدار در درجه ی دگرگونی پائین oC)280(T< و (2) دگرگونی ناحیه ای پیشرونده در ابتدای رخساره آمفیبولیت (kbar7P~ و oC 500T~). با در نظر گرفتن برونزد سنگ های دگرگون نقده در راستای شمالغربی زون سنندج-سیرجان شاید به-توان دگرگونی پیشرونده در سنگ های پریدوتیت نقده را مشابه دگرگونی های زون سنندج سیرجان وابسته به بسته شدن و برخورد نهایی قاره ای نئوتتیس در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: متاپریدوتیت، سرپانتین، نقده، زون سنندج سیرجان، شمالغرب ایران
  • بررسی های کانی شناسی ژئوشیمیایی ذخایر کرومیت چاه یابو و چشمه پلنگ با نگریش بر کاربرد صنعتی آن ها
    خسرو ابراهیمی، سعیده غلامی صفحه 167
    مناطق مورد بررسی بخشی از زون افیولیت ملانژ سبزوار را تشکیل می دهند. مجموعه ی افیولیتی شمال شرق ایران از دیدگاه زمین-شناسی و پتانسیل های معدنی دارای اهمیت است. مهم ترین واحدهای زمین شناسی منطقه ی چاه یابو به مجموعه ی افیولیتی با سن کرتاسه فوقانی وابسته است که شامل پریدوتیت های سرپانتینی شده، گابرو، دایک های دیابازی و سنگ های آتشفشانی دگرسان شده دوران سوم به ویژه ائوسن است. در منطقه ی چشمه پلنگ واحدهای سنگ شناسی مشابه چاه یابو رخنمون دارند با این تفاوت که واحدهای سنگی دونیت با گسترش کمتر و هارزبورژیت با گسترش بیشتری قابل مشاهده است. بررسی های میکروسکوپی بلوک های صیقلی کانسنگ کرومیت مناطق مورد بررسی نشان می دهد که بافت آن ها به دو گروه اولیه و ثانویه قابل تقسیم است. بافت های غالب اولیه در منطقه ی چاه یابو و چشمه پلنگ، متراکم، نواری، انتشاری، مشبک و پوست پلنگی است. در صورتی که بافت های کاتاکلاستیکی و کششی از بافت های ثانویه مهم است. بررسی های ژئوشیمیایی نشان می دهد که کرومیت های منطقه ی چاه یابو و چشمه پلنگ به ترتیب با میانگین مقادیر 15/53% و 93/42% اکسیدکروم (Cr2O3)، 15/6% و 92/8% اکسید آلومینیوم (Al2O3)، 92/15% و 42/22% اکسید منیزیم (MgO) و 14/0% و 19/0% اکسید تیتان (TiO2) شکل گرفته اند. نسبت [Cr/(Cr + Al)] درکرومیت های منطقه ی چاه یابو و چشمه پلنگ به ترتیب بیشتر از 91/0 و 76/0 است که نشان دهنده ی کانسارهای کرومیت نوع کروم بالا و آلومینیوم پایین است. مقادیر بالای Cr2O3 و MgO و نیز مقادیر پایین Al2O3 و TiO2 کرومیت های مناطق مورد بررسی با موقعیت چینه نگاشتی عمیق کرومیت ها در دنباله ی افیولیتی (پریدوتیت های زمین ساختی) همخوانی دارد که احتمالا خاستگاه ماگمایی هر دو کانسار گوشته ی فوقانی بوده است. با توجه به استاندارد ویژگی های شیمیایی لازم کرومیت به منظور استفاده در صنایع فروکروم (Cr2O3>46% و Cr/Fe>3) و شیمیایی (Cr2O3>44% و Cr/Fe>1.5)، کانسنگ کرومیت استخراج شده از ذخایر معدنی چاه یابو و چشمه پلنگ می تواند در صنایع فلزی و شیمیایی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: افیولیت سبزوار، چاه یابو، چشمه پلنگ، صنایع فلزی، شیمیایی
  • ژئوشیمی و سنگ شناسی توده ی گرانو دیوریتی مزرعه، شمال اهر آذربایجان شرقی و مقایسه ی آن با توده های دیگر گرانو دیوریتی ایران و جهان
    حبیب ملایی صفحه 183
    توده ی گرانودیوریتی مزرعه، بخشی از توده ی پلوتونیکی شیورداغ است که در20 کیلومتری شمال غربی شهرستان اهرو 5 کیلومتری شمال روستای مزرعه، واقع شده است. این توده بخشی از نوار آذرین درونی مزوزوئیک- ترشیری در پهنه ی سنندج- سیرجان به شمار می رود. سنگ های منطقه بیشتر بافت دانه ای متوسط تا درشت دارند. کانی های تشکیل دهنده ی این سنگ ها از پلاژیوکلاز، فلدسپار قلیایی، کوارتز، آمفیبول و به میزان کمتر بیوتیت، آپاتیت، اسفن و مگنتیت تشکیل شده اند. از دیدگاه شیمیایی، سنگ های گرانودیوریت منطقه، ماهیت آهکی- قلیایی دارند. توده نفوذی منطقه از نظر شاخص اشباع از آلومینیم، ماهیت متاآلومین داشته و ویژگی های گونه-ی I از خود نشان داده و از نظر ویژگی های محیط ژئودینامیکی از نوع VAG است. وجود روندهای پیوسته در نمودارهای هارکر، برای عناصر سازگار و ناسازگار اصلی، نشان می دهد که جدایش ماگمایی از راه تبلور بخشی، اصلی ترین فرایند، در شکل گیری سنگ های نفوذی منطقه ی مورد بررسی است. وجود کانی های آبدار مانند آمفیبول نشان می دهد که ماگمای اولیه داری مقادیر چشم گیری H2O (3 %<) بوده است. همچنین غنی شدگی از عناصر Fe، Ca، Mg، Co، Ni و تهی شدگی از عناصر K، Na، Th در نمونه های کم سیلیسی (اولیه تر) نشانگر تبلور آمفیبول، در مراحل اولیه ی تبلور بخشی و آلبیت، فلدسپار قلیایی و بیوتیت، در مراحل نهایی تبلور ماگمایی بوده است. مقایسه ی توده ی گرانودیوریت مزرعه با گرانودیوریت های دیگر نشان می دهد که این گرانودیوریت، نسبت به گرانودیوریت های دیگر مانند گرانودیوریت Qulongچین، کمربندRio Narcea اسپانیا، منطقه ی Celebi ترکیه، توده ی سونگون و تیکمه داش ایران دارای مقادیر بالاتر Na2O و مقادیر پائین تر FeO، Al2O3 هستند. همچنین بررسی میانگین الگوی فراوانی عناصر فرعی گرانودیوریت مزرعه نسبت به مناطق یاد شده، نشان می دهد که نمونه های این منطقه دارای بیشترین غنی شدگی از عناصر Th، Nb، La، P، Pb نسبت به نمونه های دیگرند. اختلاف ترکیب شیمیایی گرانیتوئیدهای مورد مقایسه، احتمالا ناشی از تفاوت سهم گوشته ی غنی شده و پوسته در تشکیل این توده هاست.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، سنگ شناسی، توده ی پلوتونیکی، گرانودیوریت، اسکارن، مزرعه، اهر
  • محمدحسن کریم پور، لنگ فارمر، چاک استرن، احسان سلاطی صفحه 1
    The study area (Bornaward granite) is located in northeast of Iran (Khorasan Razavi province), about 280 km southwest of Mashhad city. Taknar zone is an exotic block, bordered by two major faults, Great Kavir fault (Drouneh) to the south and Rivash fault in the north. A complex of granite, granodiorite, monzonite and diorite crop out at the center of Taknar zone. They are named as “Bornaward granite”. Published data using Rb–Sr whole-rock and biotite isotopic methods on granitoid rocks (Bornaward granite) gave ages of 154 to 111 Ma. The results of U-Pb zircon dating of granodiorite is 552.69 ± 10.89 Ma and granite is 538.22 – 1.82, + 4.28 Ma (Late Neoproterozoic time). Both granite and granodiorite are classified as belonging to the ilmenite-series of reduced S-type granitoids. Chemically, they are per-aluminous, high-K calc-alkaline with relatively enriched in LILE, Rb, K and depleted in Sr, Ba, Nb, Ti, Ta, Y and Yb. Chondrite-normalized Rare Earth Element (REE) plots indicate minor enrichments of light REE in composition with heavy REE, with (La/Yb)N between 3.5-5.6 and high total REE (193-252) with strong negative anomaly of Eu. They have a initial 87Sr/86Sr and 143Nd/144Nd ranging from 0.713566 to 0.716888 and 0.511791 to 0.511842, respectively, when recalculated to an age of 553 and 538 Ma, consistent with the new radiometric results. Initial εNd isotope values for granite and granodiorite range from -2.62 to -2.01. Granite and granodiorite of Bornaward yields a TDM age of 1.4-1.41 Ga. This indicates that the granites and granodiorite being derived from partial melting of distinct basement source regions with very high initial 87Sr/86Sr.
|
  • R. Mehvary, M. Noghreyan, M. A. Mackizadeh, G. R. Pournaghshband Page 3
    Mehrabad bentonite deposit appears to be derived from the volcano- sedimentarymaterials of Oligo-Miocene age by transformation in a lagoon environment. Based on analysis, bentonite samples contain minerals such as montmorillonite, albite, clinoptilolite, quartz, cristobalite, calcite, gypsum, halite, muscovite and nantronite. Conversion of shard glasses to bentonite and zeolite has occurred under diagenetic conditions with acidic to intermediatecomposition. The bentonite deposit is halmyrolytic clays in type. According to geochemical studies, bentonite’s magmatic series is subalkaline (calc- alkaline) and their tectonic setting is volcanic arc and syn- collision.
  • Saeid Hojati, Hossein Khademi Page 15
    Type of clay minerals determines the stage of soil evolution. Palygorskite is adominant clay mineral in soils of arid and semi-arid regions. This study aims to identify thedistribution and genesis of palygorskite in some soils developed on Tertiary parent materials in the Isfahan Province. Six soil profiles and their Tertiary parent materials were studied, described and sampled for X-ray diffraction analysis and scanning electron microscopy examinations. Physico-chemical characteristics of both soils and parent materials were also determined. Different quantities of palygorskite were found in soils and parent materials. The highest amount of palygorskite was found in soils and parent materials where both gypsum and carbonates precipitated. Much less quantity of palygorskite was found in salic and calcic horizons. Results revealed that occurrence of palygorskite in the studied soils are mainly related to the inheritance from parent Tertiary sediments. Besides, it seems that palygorskite has partly been formed through pedogenesis processes. Using principal component analysis, the Mg/Ca ratio, pH, H4SiO4 and gypsum contents were identified as the most important factors affecting the distribution and genesis of palygorskite in the soils and parent materials. This may suggests that the neoformation of palygorskite by precipitation from solution can take place where the evaporation fluxes are very high.
  • N. Gholami, M. H. Karimpour, S. A. Mazaheri Page 29
    The study area is located about 45 km of southwest Neyshabour and east of Arghashvillage. Both intrusive and volcanic rocks are exposed in the study area and they are intensively altered due to hydrothermal fluid. The alteration zoning in the study area consists of potassic, sericitic, carbonatization, silicification and propylitic. More than 10 intrusive rocks with composition in the range of monzonite to diorite are identifined. Chemically, they are metaluminous and calc-alkaline. Based on mineralogy and high values of magnetic susceptibility, granitoid rocks of the area are belonging to ilmenite-series and I-type. Both disseminated and vein type mineralization is rcognized. Pyrite is the dominante sulfide. Stream sediment and rock chip geochemical exploration carried out in the area. Highest Cu anomaly (Cu = 108 ppm) is associated with quartz hornblend diorite porphyry. Based on alteration, type of intrusive rocks and geochemical anomalies, Arghash area has potential for Cu- porphyry mineralized system.
  • O. Bayat, H.R. Karimzadeh, H. Khademi Page 45
    Clay mineralogy of paleosols provides more information about Quaternary climaticchanges and paleoenvironmental conditions. Clay minerals of an alluvial fan in eastern Isfahan were studied, using x-ray diffraction analysis. Studied paleosols are located on old Qf1 and Qf2 geomorphic surfaces. Qf1 geomorphic surface is older and topographically higher than Qf2. The results of clay mineralogy show dominance of palygorskite and smectite in calcic (Bk) and argillic (Bt) horizons of Qf1 geomorphic surface, respectively. Calcrete (Bkm) in the paleosol of the Qf1 surface was formed in the semi-arid paleoclimate. It seems that during more humid periods, carbonates enhancement and porosity decreases in calcrete (Bkm) horizon have caused increase in ionic activity and formation of pedogenic smectites in this horizon. In the next drier periods, the calcrete (Bkm) horizon was enriched in palygorskite via translocation and autogenic formation. The palygorskite fibers in calcrete (Bkm) have been protected by calcite crystals. The comparison of the argillic horizons of Qf1and Qf2 geomorphic surfaces indicates dominance of smectite in Qf1 argillic (Bt) horizon and palygorskite in Qf2 argillic-calcic (Btk) horizon. Regarding to Uniformity of parent material and landform, this difference is due to high weathering in the argillic (Bt) horizon of Qf1 and protection of palygorskite in the argillic-calcic (Btk) horizons in the soil of Qf2 surface. It is recommended to use clay mineralogy of calcic horizons, argillic horizons and calcretes as a powerful tool in geomorphology investigations.
  • A. Imamalipoura, M. Mirmohammadi Page 59
    The Heydarabad bauxite-laterite deposit is located in 63 km southeast of Urmia city.This ore deposit occurs as a concordant layer within the boundaries of Upper Permian and Lower Triassic carbonate units (limestone and dolomite), although it has been suffered some tectonic displacements along its direction. The studied horizon varies from 15-20 m in thickness and has an east-west trend with a length of 3.5 km. This deposit consists primarily of two parts of dark and light in color. The former is rich in hematite and corundum, (upper horizon) and the latter in phyllo-aluminosilicates (lower horizon) with an gradual boundary, respectively. Common textures are mostly pisolitic, nodular, oolitic and massive. Based on the microscopic studies and XRD analysis, the main mineral components are hematite, diaspore, chloritoid, and corundum.On the other hand, chlorite, rutile, magnetite and pyrite are found as accessory phases. The Heydarabad bauxite-laterite horizon is different from those occurred into the Iran-Himalayan belt based on the absence of boehmite, kaolinite and other clay minerals, and the abundance of corundum, chloritoid and chlorite. The geological and mineralogical evidences indicated that a thermal metamorphic event was responsible for the formation of this special mineralogical composition after bauxitization processes. Based on geological, mineralogical, and chemical characteristics, it can be proposed that the probable parent rocks for the Heydarabad bauxite are mafic sills and diabasic dykes. Due to considerable accumulation of minerals which their hardness is greater than 6, this ore deposit can be presented as a potential for abrasive applications.
  • M.H. Zarrinkoub, P. Ketabi, M. Shiva, M. Asgari Page 73
    Based on field observation, magnetic data results and chemical analysis of the samplesin the Haj - Elyas area northwest of Nehbandan, an iron ore body within the Lower Cretaceous dolomitic limestone, was identified. The intrusion of a Fe-bearing porphyritic diorite into the dolomitic limestone caused the occurrence of iron mineralization in the area. Studies of 750 meters of diamond drill Core logs, indicated that the mineralization occurred at the contact of porphyritic diorite and dolomitic limestone. The ore minerals in this zone are magnetite, hematite and limonite. Gangue minerals are plagioclase, quartz, calcite, dolomite, garnet, clinopyroxene, hornblende, tourmaline, hercynite, serpentine, epidote, pyrite, sphalerite and chalcopyrite. Garnet is more andradite in composition. Magnetite is altered to hematite and limonite in fractures. The average iron grade within mineralized zone is about 70 percent. Copper and zinc show very low grade. Based on mineralogical data, the mineralization at Haj - Elyas is associated with calcic magnesian skarn type.
  • Mineralogy, Petrography and Petrogenesis of Sahand Volcanic Suite, Northwest Iran
    F. Pirmohammadi, A. Ameri, A. Jahangiri, M. Mojtahedi, Ch. Chen, M. Keskin Page 83
    Sahand volcanic rocks, with Plio-Quaternery age, is located southeast Tabriz in thenorthwest part of Central Iran. These rocks are mainly composed of pyroclastics (tuff andignimberite) and lava flows (rhyolite, rhyodacite, dacite and andesite) that unconformably cover the Miocene sedimentary formations. The major constituent minerals include plagioclase and hornblende which are surrounded by a matrix of fine grain and glassy. Their textures are porphyritic. Heterogenous mineralogy, field and textural evidences such as sieve texture in plagioclase, resorption rims in crystals, oscillatory zoning in plagioclase, high normative quartz and rounded enclaves suggest that the primary magma undergone magmatic evolution including fractional crystallization, fractionation, contamination and magma mixing during ascending. There are mineralogical as well as geochemical evidences that AFC-type processes were involved in the evolution of the Sahand volcanic rocks. The chemistry of the felsic- intermediate volcanic rocks indicates that the parent magmas are medium-K calc-alkaline and metaluminous in nature. The volcanic rocks display highly fractionated REE patterns, with no negative Euanomaly. Their geotectonic environment is post-collision and continental margin arcs.
  • R. Zabihi, Kh. Ebrahimi, M. H. Zarrinkoub Page 103

    Sheykh Abad area is located in South Khorasan Province, about 90 km south-west ofBirjand. The geographical coordinates of area is 59 00 50 to 59 06 20 longitude E and 32 26 20 to 32 29 32 latitude N. The study area is located in geotectonic Lut Block zone. Eocene sub-volcanic units are altered by hydrothermal solotions in Skeykh Abad area. Kaolinite, Montmorillonite and quartz are the major and muscovite, albite, orthoclase and gypsum are the minor mineralogical compositions. The chemical composition of Sheykh Abad kaolin deposit shows that the percentage of SiO2 is higher (63.18%) and the amount of Al2O3 is lower (22.06%(, than the theoritical composition of kaolin. The kaolinic clay raw materials from Sheykh Abad deposit, by having the average amounts of 0.53% Na2O, 3.90% K2O and 0.88% TFeO, Module of Rupture (MOR) between 49 to 56.1 Kgf/ cm2, white to pale yellow colour, low LOI (4.69%) andzero percentage of water absorption, can be used as floor tile. Wet or dry processing arenecessary for making the kaolin from Sheykh Abad suitable for ceramic and paper industrials.

  • F. Tutti, S. Yazdani, K. Bazargani-Guilani Page 113
    Analcime along with other zeolite group minerals such as: Tetranatrolite, Natrolite,Mesolite, Scolcite, Heulandite, Stilbites and, levyne occur as vein and cavity filling minerals in the intermediate to basic volcanic rocks in South Kahrizak. Scanning Electron Microscopy(SEM) of microcrystaline analcime reveal pseudo-cubic prismatic faces of [211] containinglaminations perpendicular to the elongation of the crystals. These laminations are due to crystal growth mechanism and are characteristics of hydrothermally formed analcime (H-type). X-ray diffraction study has revealed a pseudocubic symmetry for analcime with unit-cell parameters of: a = 13.6974(51) Å, b = 13.6874(124) Å, C = 13.6637(311) Å, V = 2561.695 Å3. Raman spectrum of the sample shows vibrational mode frequency for H2O molecules in analcime at about 3500 cm-1.
  • B. Mehrabi, E. Tale Fazel Page 121

    Shurab polymetal ore deposit is located in 77 km south of Ferdows in north of Lutstructural zone. Geology of the area includes a Jurassic sedimentary rocks, comprises shale and sandstone of Shemshak Formation, Badamo limestone, and andesite, dacite, rhyodacite and rhyolite volcanic and subvolcanic-calc-alkaline Tertiary rocks as a hydrothermal mineralization host rock. In these rocks, mineralization occurs as both series of NW-SE and E-W trending fault and fracturing. Galena, sphalerite, stibnite, chalcopyrite and pyrite are present as major sulfide ore mineral and frequently shows open-space filling, vein-type and crustified textures. The mineralization is subdivided into two stages, base metal-bearing assemblage (Pb>Zn>Cu) accompanied by first generation pyrite and second stage, stibnite-bearing minerals (stibnite, chalcostibnite, tetrahedrite andbournonite) with subordinate arsenopyrite and late generation pyrite sulfide minerals.Microtermometric measurement of fluid inclusions in cogenetic quartz and sphalerite showshomogenization temperatures (Thtotal) between 114°C and 275°C and salinities between 4.2 to 17.2 wt.% NaCl equiv. Geochemistry of oxygen isotope (relative to SMOW) indicate ranging between +12.5‰ to +14.8‰ (mean 13.6‰) which assume that mineralizing solutions in the area were a mixture of meteoric and magmatic waters. This study indicated that, mixing, cooling and fluid-rock interactions were the main controlling factors in formation of the Shurab polymetal ore deposit.

  • Petrography and geochemistry of the hololeucocratic granitoids of Alvand Complex (Hamadan)
    F. Aliani, Z. Saburi, M. Maanijou, A. A. Sepahi Page 131
    Hololeucocratic granitoids of Alvand main granitoids crops out as veins with lowthickness. They are scattered in the south and west of Hamadan with latitudes of 34° 30´- 35°00´ N and longitudes of 48°00´- 48° 45´ E. This granitoids, based on petrological studies, are in the ranges of leucotonalite, leucogranodiorite and leucoquartz- monzodiorite. The investigation, based on the grain size, show that hololeucocratic granitoids can be divided into two groups: 1) coarse- graind and 2) fine- graind. Sharp contact between hololeucocratic granitoids and Alvand main granitoids indicate that hololeucocratic granitoids are younger than main granitoids (Paleocene to Late- Paleocene). Mineralogical and geological studies show that they are I- type, alkaline-calc and based on saturation degree of aluminum (ASI), they are metaluminous to slightly peraluminous. These granitoids enriched in Sr and depleted in Ba, Rb, Nb and Ti which are obvious in the spider diagrams. They are also poor in K2O, FeO, MgO and enriched in CaO, Na2O with respect to Alvand main granitoids. These rocks show enrichment from LILE and LREE elements and are depleted from HFSE elements. These properties are an indication of subduction zones and active continental margins.The Rb vs. Ta + Nb, Nb vs. Y, Rb vs. SiO2 geotectonic affinity discrimination diagrams support an I- type, volcanic arc environment for the hololeucocratic granitoids of Alvand Complex. With regard to geological history of this area, it can be attributed to subduction of oceanic crust of Neotethys under the Central Iran.
  • N. Azad, B. Ghanbari Shohany, S. M. Hosseini, A. Kompany Page 145

    In this research, NTC thermistors with composition of NiMn2-xCoxO4 (x = 0.4, 0.8, 1.2,1.6) prepared by two

    Methods

    solid state reaction and sol-gel (gel-combustion). The average particle size was monitored and structure of the calcinated powders have been investigated using x-ray diffraction (XRD) and tunneling electron microscopy (TEM) techniques. The averag particle size was estimated to be about 65nm with the cubic and cubic + tetragona phases for low and high cobalt concentrations, respectively. The grain size of samples verifies with scanning electron microscopy (SEM) images. Upon increasing the cobalt fraction, the grain size of samples increases from about 2μm to a few μm in size. The electrical properties of these thermistors depend on the grain size. The grain size of samples made from sol-gel is smaller than from solid state reaction under the same condition. For longer sintering time of the samples prepared by gel-combustion method, the grain size was increased then the electrical parameters of nanopowder improved and we obtain better results than the samples prepared from solid state reaction.

  • Mineralogy, textural relations and mineral compositions of the metaperidotites from the Naghadeh area, West Azerbaijan province
    Robab Hajialioghli Page 155
    The Naghadeh metamorphic complex at the West-Azerbaijan Province is located attermination of the NW Sanandaj-Sirjan Zone. Major varieties of the metamorphic rocks in this area are: amphibolites, greenschists, marbles and metaperidotites. The metaperidotites are classified into two groups, serpentinised metaperidotites and serpentinites. Orthopyroxene, clinopyroxene, olivine and spinel are the magmatic relict minerals in the serpentinised metaperidotites. Mineral chemistry of the orthopyroxene has been determined as Ca0.03-0.06 Mg1.68- 1.69Fe2+ 0.17-0.18 Cr0.02 Al0.07-0.09)M (Al0.02-0.05Si1.95-1.98)TO6. Chemical formula of the analysed clinopyroxenes is Di96-98Hd1.0-3.0Ae0.0-1.0. The composition of olivine is considerably homogeneous (Fo86.50Fa13.50). On the basis of the mineralogical and textural evidence, the protolith compositionin the investigated metaperidotites could be considered as lherzolite and rarely harzburgite and dunite. The serpentine polymorphs in the studied metaperidotites are distinguished based on the mineralogical and textural features. In this regards, chrysotile and lizardite are the low temperature polymorphs which occur within paragenesis, containing talc and alcite/magnesite. During prograde metamorphism, chrysotile and lizardite are disappeared as antigorite co-existing with termolite/actinolite and clinochlore are formed. The metamorphic events in the Naghadeh peridotites can be considered in two stages; (1) metasomatic stage under H2O-bearing fluid conditions at T<280 ºC and (2) the prograde regional metamorphism under inception of amphibolite facies (T~500 ºC and P ~7kbar). Considering the Naghadeh metamorphic complex in northwestern extension of the Sanandaj-Sirjan Zone, the prograde metamorphic stage of the Naghadeh metaperidotites can be considered comparable to the metamorphic events from the Sanandaj-Sirjan Zone, corresponding to the closure of Neotethys and final continental collision.
  • Mineralogy, geochemistry and industrial applications of Chah Yabu and Cheshmeh Palang chromite deposits of Sabzevar Ophiolites (NE, Iran)
    Kh. Ebrahimi, S. Gholami Page 167
    The investigated area is a part of Sabzevar ophiolite melang of North Eastern Iranwhich is important from two points of view, geology and its potential of Economic Mineraldeposits. The main geological units in both Chah Yabu and Cheshmeh Palang areas areserpentinized peridotite, gabbro, diabasic dykes of Upper Cretaceous and Tertiary volcanic rocks which are mainly altered. Cheshmeh Palang area contains more harzborgite and less dunite units than Chah Yabu. Reflected light microscopy investigations indicate that chromite ores in both Chah Yabu and Cheshmeh Palang deposits show primary and secondary textures. The major primary textures are massive, banded, disseminated, and integrated while the main secondary textures are cataclastic and pull-apart. Geochemical analysis show that chromite ores of Chah Yabu and Cheshmeh Palang deposits have average amount of Cr2O3 53.15% and 42.93%, Al2O3 6.15% and 8.92%, MgO 15.92% and 22.42% and TiO2 0.14% and 0.19% respectively. The ratio of [Cr/(Cr + Al)] in Chah Yabu and Cheshmeh Palang chromite deposits are more than 0.91% and 0.76% respectively which are demonstrating these deposits of high chromite and lowaluminum types. High amount of Cr2O3 and MgO and also low amount of Al2O3 and TiO2 from chromite ores correspond to deep stratigraphic situation of their ore bodies in ophiolitic sequence (tectonized peridotite) and indicates that the parent magma for both of Chah Yabu and Cheshmeh Palang deposits were primary melting materials from upper mantle. Regarding the standard chemical properties of chromite to be used in ferrochrome production and chemical industries (Cr2O3>46%, Cr/Fe>3 and Cr2O3>44%, Cr/Fe>1.5) respectively, chromite ores from Chah Yabu and Cheshmeh Palang deposits can be used mainly for metallurgical and chemical applications
  • Geochemistry and petrology of Mazraeh granodioriti north of Ahar north east Azarbayjan and its Comparison with some others granodiorites
    Habib Mollaei Page 183
    Mazraeh granidiorite is part of Shyvardag plutonic batholith which is located ineastern Azarbajan, 20 km north of Ahar town and 5 km north of Mazraeh Village. It is a part of Mesozoic –Tertiary igneous belt of the Sanandaj-Sirjan. From petrography and geochemical point of view, rocks are acidic to intermediate and the main part of the body is granodiorite. Texturally, the rock is mainly granular, containing plagioclase, alkali feldspars, quartz, and hornblende. The accessory minerals include biotite, sphene, magnetite, apatite and epidote. Geochemicaly, this granodioritic rocks are calk alkaline an I type series and is Metaaluminous with VAG characteristic. Based on Harker type diagrams, the incompatible elements as well as compatible elements have a continuous trends, which indicate fractional crystallization of magma during the evolution of intrusion of the rock in the region and other processes are in second order. The presence of amphibole minerals indicate that the primary magma was rich in water (%3). Inaddition, enrichment of magma from elements like Fe, Ca, Mg, Co, Ni and reduction ofelements like K,Na, Th in low Si samples proved that the amphibole have been crystallized at the intail stages of fractional crystallization but minerals like albite, alkali feldspar and biotite were crystallized at the final stage. Intrusion of this body to in the carbonate rocks caused the skarn mineralization which indicate the potential of mineralization of these grandiorities.Comparison of Mazraeh granodiorite with other granodiorite, such as Qulong of Chinese,Rio_Narcea belt in Spain, Celebi in Turkey, Songun and Tokmedash in Iran indicate thatMazraeh granodiorite enriched in elements like Th,Nb,La,P,Pb. These geochemical differences with other granodiorite could be due to their different shares from enriched mantel and crust during the formation of these granodiorites.