فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 4 (تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قدمعلی سرامی صفحه 1
    در هر چیز همه چیز باشد، چنانچه در خردلی تمامت موجودات به حقیقت هست فاما تعین او مانع ظهور است. این را سر تجلیات می گویند که عارف، مشاهده همه اشیاء در هر شیء نماید.» دانش های مادی فیزیک و شیمی، نشان داده اند که عناصر، محصول دگردیسی هم اند و در روندی تکاملی همه مواد یکصد و چندگانه مندرج در جدول مندلیف، از یک سامانه اتمی اولیه به وجود آمده اند و با کشف قوانین تحول ماده به انرژی و بالعکس انرژی به ماده، از سوی آلبرت اینشتین در سال های آغازین سده بیستم میلادی و سپس کشف مارپیچ های مضاعف اسید ریبونیکلوئیک: DNA، به عنوان حلقه اتصال جهان ماده به عالم حیات جانوری اعم از گیاه، حیوان و انسان و در پی آن کشف شیوه کلونینگ در تولید مثل جانداران و با عنایت به قوانین تکامل در سده نوزدهم، دانشمندان علوم مادی نیز حقیقت یگانگی همه موجودات کی هان را پذیرفتار آمدند و این دریافت پارادوکسال عرفانی که «هرچیزی بالقوه همه چیز است.» بیش از پیش حقانیت خود را به اثبات رساند. در این مقاله کوشیده ام ضمن نمایش این حقیقت تابناک نشان دهم که ماده و تن، سخت افزار و روان و ذهن نرم افزار، و انرژی و حرکت عامل اتصال و ارتباط آن دو با یکدیگر است. همچنین نشان داده ام هر جزئی از اجزاء کی هان در موقعیت بالفعل خود، آفریده و در وضعیت بالقوه خویش آفریننده است، تمام این مقاله بازنمائی حقیقت بزرگ یگانگی در دوگانگی است: رسد آدمی به جائی که بجز خدا نبیند بنگر که تا چه حد است مکان آدمیت.
    کلیدواژگان: سر تجلیات، ذره، جوهر فرد، ماده، انرژی، حیات، مارپیچ های مضاعف، دل، وحدت، کثرت، یگانگی در دوگانگی، تناقض
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 29
    خواجه حافظ شیرازی (حدود 792722 ق) تحت تاثیر عرفان همشهری خود، روزبهان بقلی شیرازی (606522 ق) قرار داشته و نگارنده عقیده دارد که هر دو پیرو تصوف عشقی و مکتب جمال در عرفان ایرانی اسلامی بوده اند. در این مقاله با اشاره به عناصر مکتب جمال یا زیبایی پرستی به موارد تاثیرپذیری حافظ از روزبهان پرداخته و نشان داده می شود که عقاید مشترک بین این دو عارف فراوان است؛ چنانکه عشق زمینی و انسانی را نردبانی برای وصول به عشق الهی دانسته و جمال را رمز هستی به شمار آورده اند. زیبایی های زمینی و مجازی را جلوه زیبایی آسمانی دانسته اند. همه این موارد مشترک بین روزبهان و حافظ همان اصول مکتب جمال نیز به شمار می آیند. برخی حافظ را پیرو طریقه روزبهانیه نوشته اند. سرسلسله مکتب جمال ابوحلمان فارسی (قرن سوم هجری) است که یکی از مریدان او منصور حلاج بوده و روزبهان و حافظ ارادت خود را به حلاج نشان داده اند.
    کلیدواژگان: عرفان، حافظ، روزبهان، مکتب جمال، تصوف عشقی، طریقت، عشق مجازی، عشق الهی، ملامتیه و زیبایی
  • کاظم محمد وایگانی صفحه 49
    این مقاله به طور خلاصه به بررسی مسائل ریشه ای تصوف و عرفان می پردازد. جست و جوی ریشه های واژه صوفی و تصوف و تحلیل صحت و سقم هر کدام بر عهده این مقاله است. سیر واژه صوفی و این که سابقه آن از کجاست و چگونه به معانی مختلف درآمده و تطور یافته در این نوشتار معلوم گشته است. غیر از این در این مقاله ضمن بیان تعاریف گوناگون عرفان و تصوف از منابع اصلی، اشاره ای مستقیم به خاستگاه دینی آن یعنی قرآن و سنت نبوی دارد. و از جمله مسائلی هم که در این سطور بیان گشته نقد و بررسی تصوف و بیان مسائل انحرافی آن در طول تاریخ است.
    کلیدواژگان: تصوف، صوفی، متصوف، مستصوف، عارف، عرفان، زهد، عبادت، ریاضت، خلوت، کشف، شهود، سلوک، خدا
  • منیرالسادات پور طراحی صفحه 77
    بررسی کیفیت علم واجب تعالی از جمله مهمترین مسائلی است که مورد توجه همه اندیشمندان دینی، فلسفی و عرفانی بوده است. نوشتار حاضر پس از تفکیک بحث به علم ذات واجب به ذات و علم ذات واجب به ماسوی الله ، درباره چگونگی علم اجمالی و تفصیلی واجب تعالی به ما سوی الله بحث می کند و نظریه خاص عرفا را درباره اعیان ثابته که ملاک علم حق به ماعدا است تبیین می کند. اعیان ثابته به عنوان مظاهر اسماء الهی و لوازم صورت های صفات حق در مرتبه واحدیت نمودار می گردند. علم خداوند به اعیان ثابته به همان علم ذات به ذات است. یعنی اعیان ثابته حاصل ظهور و نمود ذات واجب برای نفس خویش می باشند و لذا مجعول نمی باشند بلکه به وجود واجب محققند. اعیان ثابته به اعتباری دیگر عبارتند از حقایق اعیان خارجی در علم باری. همچنین ظهور و نمود اعیان خارجی از وجود علمی به وجود عینی به واسطه اعیان ثابته است. لذا به وجهی می توان گفت که اعیان ثابته عامل جهت دهنده به افاضه و فیض حق تعالی می باشند.
    کلیدواژگان: عرفان، علم، وحدت وجود، تجلی و ظهور، اعیان ثابته، اشراق، مشاء، علم اجمالی و تفصیلی، مراتب وجود، ثابتات ازلی و معتزله
  • فرهاد ادریسی صفحه 93
    عارف بزرگ حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی در عرفان عملی و اخلاق از جایگاهی والا برخوردار است، و آثار عرفانی او در نگاه نخست به عرفان عملی محدود می گردد، در حالی که بخشی عمده از افکار و آثار ایشان به عرفان نظری اشاره دارد، اما در این باره تحقیقی جامع صورت نگرفته است. در این مقاله به دیدگاه های این عارف معاصر در مورد عرفان نظری پرداخته شده و تحلیل گردیده که او از جمله شخصیت هایی بوده که تحولی عظیم در جهان اسلام به وجود آوردند و بین شریعت و عرفان و اخلاق آشتی برقرار نموده و قرآن و برهان را هم جهت و همسو ارزیابی کردند. آنها جامع شریعت و طریقت و حقیقت بودند.
    کلیدواژگان: عرفان، شریعت، اخلاق، عرفان نظری، عرفان عملی، سیر و سلوک، تهذیب نفس، کلام و فلسفه
  • سحر کاوندی صفحه 101
    «نور» یکی از حقایق رمزی است که بنیاد مکتب فلسفی اشراقی شیخ شهاب الدین سهروردی بر پایه آن استوار گشته است. هستی شناسی سهروردی مبتنی بر ارائه ادله ای بر بداهت نور و عینیت آن با ظهور نیز تجربیات عرفانی و مشاهدات ذوقی او از این مساله است. در این تحقیق ابتدا پس از تعریف و بیان حقیقت نور به خصوصیت نگرش نوری سهروردی که تلفیق میان تجربه عرفانی و استدلال منطقی است پرداخته شده است. نیز جنبه های قداست نور در ادیان و مذاهب و اقسام و مراتب مختلف نور و نحوه صدور انوار از یکدیگر و از نورالانوار و چگونگی ارتباط آنها با یکدیگر، تبیین شده و در خاتمه نقش نور در سیر و سلوک و کشف و شهود بیان گشته است.
    کلیدواژگان: نور، ظهور، شهود، حکمت اشراقی، اصحاب سلوک، تجربه عرفانی، برزخ، تصوف
  • سهیلا مقامی صفحه 121
    علیرغم اینکه تفکر و اندیشیدن در تاریخ عرفان جایگاهی بس والا دارد؛ ولی در گفتگو از آن همواره جانب ایجاز و ای هام رعایت و عمومآ غیر مستقیم به آن پرداخته شده است و از طرفی چون هجوم تکنولوژی در تاریخ معاصر، بشر ماشین زده را متوجه بخش های عقلانی زندگی انسان کرده؛ و این دو مفهوم را با هم به اشتباه گرفته و ناباورانه می پندارد که؛ رویین تن شده و عقلانی زندگی می کند. برای رهایی از این نگاه سطحی او، رویکردی به برداشت های بزرگان از مفاهیمی چون عقل و اندیشه، ذهن و تفکر می تواند راهگشا باشد. تفکر یا اندیشیدن و حیطه معنایی آن و اتصالش با ذکر به آرامش روح می انجامد. این چیزی است که در این مقال، مستقیم به آن پرداخته شده و به وضوح نمایش داده شده است.
    کلیدواژگان: تفکر، ذکر، آرامش، عرفان، عقل، سیر و سلوک، درون گرایی، ازدواج عرفانی و عشق
  • جمشید صبری صفحه 133
    واژه شهود در بحث معرفت شناسی اغلب به معنای حضور بوده و در تقسیم بندی علم، علم شهودی که همان علم حضوری باشد، در مقابل علم حصولی قرار می گیرد و در این گونه از علم، معلوم در محضر عالم است و عالم به معلوم شهود دارد. شهود در اصطلاح عرفانی معنای غیر از حضور به خود گرفته، «شهود به معنی مشاهده، دیدن و گواه و در اصطلاح رؤیت حق به حق، شهود بود.» شهود به معنای کشف و مکاشفه است و در این صورت مرادف با رؤیت خواهد بود و محل آن قلب است که حاصل آن یک نوع معرفت یقینی موسوم به عین الیقین است. کشف و شهود هر دو طریقی برای کسب معرفت به حساب می آیند با این تفاوت که متعلق کشف، معانی است ولی متعلق شهود، ذوات است. صدر المتالهین با برخورداری از دو مشرب مشاء و اشراق و با آگاهی از اندیشه های عرفا، توانست افکار بدیعی از خود بجا بگذارد و در مواضع متعددی از حکمت متعالیه مفهوم شهود و مرادف های آن را به کار برده و در بحث از علم و عالم و معلوم همانند برخی از حکمای پیش از خود، علم را به حصولی و حضوری تقسیم نموده و بازگشت علم حصولی را به علم حضوری می داند، که معلوم بدون واسطه نزد عالم حاضر می شود. لذا مطلق علم را چیزی جز شهود و حضور نمی شناسد.
    کلیدواژگان: عرفان، شهود، بینش، دانش، حضور، شناخت شناسی، علم حصولی، ملاصدرا
|
  • Dr. Ghadam Ali Sarrami Page 1
    In every thing there is all the things, as in a mustard there is truely a perfection of creatures, but it's designation is impediment of manifestation. This is called manifestation secret which a gnostic can look at everything as a whole thing.The physics and chemistry material knowledge has shown that the elements are the production of each other's metamophosis and in a developing process, all 100 and some of Mandaliof's chart Materials are made from an elementary Atomic form.When Albert Einstein invented transition rules of material to Energy and vice versa in the first of 20th century AD and the discovery of doubled spirals of Ribo Nicloeic Acid: DNA as a connecting ring of animal earth world substratum kile plant, animals and human and after that the discovery of cloning way in living generation and with due attention to development rules in nineteenth century, the material knowlege scientists accepted the truth of the unity of all the world's creatures.This gnostic paradoxical receipt that "every thing is potentially of all the things" more than ever proved it's reality. In this article Ive tried while Im showing this shining truth, I show that material and body are hardware. Soul and mind are soft ware and Energy and motion are the factors of their connection and relation.Ive also shown that every part of world's parts in their actually situation are creature and in their potentially situation are creators.All of this article is showing the great truth of unity in duality.Human will reach to aplace where cant see anybody except God.You see that where is human's place in the sight of God.
  • Dr. Ali Akbar Afrasiab Poor Page 29
    Roozbahan was influenced on his citizen, Hafez, and the writer believes that both of them are the followers of love sufism and school of beauty in Islamic _ Iranian gnostism.This article with pointing to school of beauty or beauty worship elements speaks about the cases of how Rooz Bahan influenced on Hafez.There are many common ideas between them.While the believe that the earth and human love are ladders for connection to God's love. They reckon beauty as existence beauty.They have believed that earth and metaphorical love are a display of heaven beauty.All of these common cases between Rooz bahan and Hafez are the same as school of beauty principles.Some have written that Hafez is the follower of Roozbahan's way the progenitor of dynasty is Jamal Abo Holman (third century) who is one of the disciples of Hallaj and Roozbahan and Hafez have shown their devotion to him.
  • Kazem Mohammadi Vayaghani Page 49
    This article summarily considers rooty problems of sufism and gnostism.The article searches for the stem of sufism and sufi and analyzes the truth and untrath of each one.The way through which the word sufi and where it's antecedent is and how it changed and developed to different meanings is appeared in this writing.While this article states (expresses) different meanings of gnosticism and sufism from it's original source but it points directly to religious origin means koran and prophet's sunna.The problems which state in these lines are considering and criticizing of sufism and stating deviant problems during history.
  • Dr.Monialsadat Poortolami Page 77
    Considering quality the knowledge of the necessary is the most important question which drew all religious, philosophic and gnostic scientists attention.After the seperation discusion about esoteric knowledg of the necessary Being through himself and esoteric knowledge of the Necessary through the other, this writing dicusses about undifferentiated and differentiated knowledge.The necessary to the necessary through the other and clarify the special theory of gnostics about eternal hexities which are the criterion of God's knowlegde to. ..Eternal hexeities appear as manifestation of God names and necessaries the forms of God attributes in oneness stage.God knowledge to eternal hexeities as the same of the esoteric knowledge to esoteric it means that eternal hexeities are the result of manifestation and appearance of esoteric knowledge for this soul.So they arent object of instauration but they verify to necessary being.in other hand, the eternal hexeities include realities of external hexeities in Divine knowledge.Manifastatin and appearance of external hexeities from science being to concrete exitence is also due to eternal hexeities.So it can be said that eternal hexeities are the factor of diffusion and abundance of God.
  • Farhad Edrisi Page 93
    The great gnostic Haj Mirza Javad agha Maleki Tabrizi has an eminent place in practical sufism and ethics. and in the first glance.His gnostic works are limited to practical sufism. While the main part of this opinion and works point to theoretical sufism.but there isnt any comprehensive research.This article noticed to the views of this contemporary and it is analyzed that he is one of the characters who makes a big change in Islam world and he reconciles between divine law, gnostic and Ethics and evaluates koran and logic reason in the same way.They were complement of divine low, mystical way and truth.
  • Dr. Sahar Kavandi Page 101
    The light is one of the secrect realities that the foundation of sheikh shahabodin sohrevardy Illumination philosephic school is based on it.Sohrevardy's knowing exitance based on presence of reason on light in provisation and it's identity with appearance also his gnostic experiences and discernment observations are in this field.In this research at first after definition and expression light reality, it's considered to sohrevardi's specification of light view which is composing between gnostic experience and logic reasoning.Aspects of light purity clarify in religion and different stages of light and how to spread lights from each other and from light of lights and their connection.At the end, role of the light has expressed in journey, discovery and inspiration.
  • Soheyla Ghaemmaghami Page 121
    Although contemplation is seriously noticed in mysticism but in most mystical texts it is used implicitly. In modern age the technological man which is satisfied of his wisdom misunderstand these two meaning. To save the modern man it is necessary to show him the real concept of contemplation and the difference with wisdom. We try to explain the original meaning of contemplation and its relation with recollection and peacefulness of heart.
  • Dr. Jamshid Sadri Page 133
    In cognition discution, inspiration word often meant presence and in dividing knowledge, intuitive knowledge which it is the same as the presence knowledge against with aquired science.In this kind of knowledge, known is in presence of the learned man and the learned man has inspiration to a known.Inspiration in gnostic term has a meaning other than presence. It means observation, seeing and witness and in term inspiration is observing the reality on God.Inspiration means disclosure and revelation and in this way it will be synonymaous with vision.It's place is heart which it's resalt is a kind of certain knowledge named certain sight.Both disclosare and inspiration are ways for acquring the cognition with this difference that disclosure dependent is esoteric meaning but inspiration deperdent is essence.Sadra with having two disposition of Farabi's philosophy (Masha) and illumination and with knowing gnostic opinions could leave some new ideas.He used the meaning of inspiration and it's synonyms in different places from Divine wisdom.In discution of knowledge learned man and known, like some his before wises, he divides the knowledge to two parts: acquired and presence.He knows the return of acquired knowledge to presence knowledge that known presents in sight of learned man without intermediator.So any thing doesnt know an absolute knowledge except inspiration and presence.