فهرست مطالب

مجله فیض
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/02
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سمیرا گلعذار، زهرا عباسپور، فروغ نامجویان، سیدمحمود لطیفی، افروز میراهی صفحه 84
    سابقه و هدف
    اپی زیاتومی شایع ترین برش جراحی در مامایی است که جهت تسهیل در خروج جنین انجام می شود. مشخص شده است که آسیب های پرینه باعث ناتوانی زنان در بسیاری از فعالیت های روزانه می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بروملین خوراکی بر بهبود زخم پرینه در زنان نخست زا می باشد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، 82 زن نخست زا مراجعه کننده به بیمارستان حضرت امیرالمؤمنین شهر اهواز بسته های دارو (100 میلی گرم بروملین) و دارونما را به صورت تصادفی دریافت نمودند. دوز آغازین، 2 ساعت پس از زایمان شروع شد. قرص ها سه بار در روز تا 6 روز پس از زایمان تجویز شدند. میزان بهبودی زخم توسط مقیاس ریدا در روزهای 3، 7 و 14 پس از زایمان اندازه گیری شده و داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، مجذور کای و من ویتنی آنالیز شدند.
    نتایج
    میانگین نمرات بهبود زخم در گروه بروملین در مقایسه با دارونما در روزهای سوم، هفتم و چهاردهم پس از زایمان کمتر بود (001/0=P). همچنین، از نظر بهبودی کامل زخم در روز چهاردهم پس از زایمان، اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده شد (001/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده اثربخشی بروملین در بهبود بهتر و سریع تر زخم اپی زیاتومی می باشد. بنابراین، می توان از آن به عنوان تسریع کننده بهبود زخم اپی زیاتومی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بروملین، اپی زیاتومی، بهبود زخم
  • محمدرضا نصیرزاده، میرهادی خیاط نوری، علیرضا نورآذر، جعفر رحمانی صفحات 91-97
    سابقه و هدف
    از عوارض دوران یائسگی اختلال در متابولیسم چربی ها و افزایش میزان چربی و لیپو پروتئین های پلاسما می باشد. مطالعات چندی نشان داده اند که ایزوفلاون ها و پروتئین سویا می توانند اثرات مفیدی بر میزان چربی و لیپوپروتئین های سرم داشته باشند، اما اثرات عصاره تام سویا براین فاکتورها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا، در مطالعه حاضر تاثیر عصاره متانولی سویا بر میزان چربی و لیپوپروتئین های سرم موش های صحرائی اواریکتومی شده بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرائی ماده در 4 گروه 10 تایی به صورت: 1) گروه شم (جراحی شکم بدون برداشت تخمدان)، 2) گروه اورایکتومی شده، 3) گروه درمان (اواریکتومی همراه با دریافت عصاره سویا) و4) گروه کنترل-گاواژ (حیوانات سالم دست نخورده همراه با دریافت عصاره سویا) به طور تصادفی انتخاب شدند. گروه درمان روزانه mg/kg60 عصاره سویا از طریق آب آشامیدنی و به وسیله گاواژ به مدت 28 روز (4 هفته) دریافت کرد. در پایان دوره تجویز عصاره سویا غلظت کلسترول تام، تری گلیسیرید،LDL، HDL، VLDL سرم حیوانات مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های مطالعه نشان داند که تجویز عصاره سویا در گروه درمان توانست غلظت سرمی لیپید و لیپوپروتئن ها را بهبود بخشد. هچنین، مشخص گردید که بین گروه شم با سایر گروه های مطالعه در غلظت سرمی VLDL و تری گلیسیرید اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی عصاره سویا در موش های صحرایی اواریکتومی شده می تواند تاثیر مثبتی بر سطح سرمی چربی و لیپوپروتئین های سرم داشته باشد.
    کلیدواژگان: پروفایل چربی، عصاره متانولی سویا، اواریکتومی، موش صحرایی
  • الهه مصداقی نیا، حمیدرضا طالاری، معصومه عابدزاده کلهرودی صفحات 98-104
    سابقه و هدف
    پیش گیری از پره اکلامپسی اهمیت زیادی در کاهش مرگ و میر مادر و نوزاد دارد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تجویز آسپرین در پیش گیری از پره اکلامپسی در زنان پرخطر و دارای یافته های غیرطبیعی داپلر شریان رحمی مراجعه کننده به بیمارستان شبیه خوانی کاشان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    با انجام یک کارآزمایی بالینی زنان در معرض خطر پره اکلامپسی در هفته های 16-12 حاملگی تحت سونوگرافی داپلر عروق رحمی قرار گرفته و در صورت وجود یافته غیرطبیعی داپلر وارد مطالعه شده و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (40 نفر) و شاهد (40 نفر) وارد شدند. برای گروه تجربی روزانه 80 میلی گرم آسپرین تجویز شد. دو گروه تا بعد از زایمان پیگیری و عاقبت حاملگی از نظر بروز پره اکلامپسی، محدودیت رشد داخل رحمی جنین، زایمان زودرس، آپگار دقیقه اول و پنجم کمتر از 5، نوع زایمان و وزن نوزاد بررسی گردیدند.
    نتایج
    بر اساس یافته های مطالعه بروز پره اکلامپسی در گروه تجربی 5/2 و در گروه شاهد 5/22 درصد و خطر بروز پره اکلامپسی در گروه شاهد 9 برابر بیشتر از گروه تجربی بود (007/0=P). تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر وزن هنگام تولد نوزاد، روش زایمان و سن حاملگی هنگام زایمان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد تجویز آسپرین در هفته های 16-12 بارداری برای افراد در معرض پره اکلامپسی می تواند باعث کاهش بروز پره اکلامپسی شود؛ لذا می توان از آن به عنوان یک روش پیش گیری از پره اکلامپسی در افراد پرخطر با یافته های غیرطبیعی سونوگرافی داپلر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آسپرین، سونوگرافی داپلر، پره اکلامپسی، عاقبت حاملگی، شریان رحمی
  • الهام ایازی، مرتضی پیری، مریم بنانج، مریم سادات شاهین، محمدرضا زرین دست صفحات 105-113
    سابقه و هدف
    سیستم های هیستامینی و دوپامینی اضطراب را تحت تاثیر قرار می دهند. به علاوه برهمکنش بین هیستامین و گیرنده های دوپامینی در زمینه تعدیل برخی رفتارها در هیپوکامپ اثبات شده است. در این مطالعه برهمکنش بین گیرنده های هیستامینی و دوپامینی در زمینه رفتار اضطرابی در هیپوکامپ پشتی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی روی 140 موش کوچک آزمایشگاهی نژاد NMRI انجام شد. موش های کوچک آزمایشگاهی با تزریق درون صفاقی کتامین هیدروکلراید و زایلزین بی هوش شده و سپس در دستگاه استریوتاکسی قرار داده شدند. دو کانول در ناحیه هیپوکامپ پشتی قرار داده شد. به تمامی حیوانات قبل از شروع آزمون رفتاری برای بهبودی یک هفته فرصت داده شد. تست ماز به علاوه ای شکل مرتفع برای سنجش رفتارهای اضطرابی مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های مطالعه نشان دادند که تزریق هیستامین (10 میکروگرم بر موش) یا آپومورفین (1/0 و 3/0 میکروگرم بر موش) پنج دقیقه قبل از آزمون به داخل ناحیه CA1 باعث القاء اضطراب گردیده و تزریق آپومورفین (01/0 و 1/0 میکروگرم بر موش)، دو دقیقه قبل از دوز مؤثر هیستامین (10 میکروگرم بر موش) اثرات اضطراب زای هیستامین را مهار می نماید.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد علاوه بر اینکه هر دو سیستم هیستامینرژیک و دوپامینرزیک در تعدیل اضطراب در هیپوکامپ پشتی موش کوچک آزمایشگاهی نقش دارند، بلکه بین آنها یک برهمکنش پیچیده نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: آپومورفین، هیپوکامپ پشتی، ماز به علاوه ای شکل مرتفع، هیستامین، موش کوچک آزمایشگاهی
  • عبدالله امیدی، حسین اکبری، طیبه سادات جدی آرانی صفحات 114-119
    سابقه و هدف
    اعتماد به نفس یک احساس ظریف و دقیق است که در بهداشت جسمی و روانی افراد بسیار موثر بوده و به عنوان یکی از زمینه های آسیب پذیری نسبت به افسردگی مد نظر قرار می گیرد. هدف از این مطالعه ارتقاء اعتماد به نفس دانشجویان با استفاده از کارگاه آموزشی است.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر که یک مطالعه آزمایشی با تخصیص تصادفی بلوکی است، 106 نفر از دانشجویان (54 نفر گروه آزمایش و 52 نفر گروه شاهد) شرکت کردند. برای گروه آزمایش 6 ساعت آموزش به روش کارگاهی برگزار گردید. پرسشنامه اعتماد به نفس آیزنک در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون و نیز یک ماه پس از کارگاه به عنوان پیگیری اجرا شده و در نهایت، میانگین نمره اعتماد به نفس در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله محاسبه شد.
    نتایج
    میانگین نمره اعتماد به نفس در گروه آزمایش از 50/20 در پیش آزمون به 22/23 در پس آزمون افزایش یافت (001/0=P). همچنین، میانگین نمره آزمون یک ماه پس از برگزاری کارگاه در مرحله پیگیری به 60/22 رسید که نشان دهنده افزایش معنی داری در میزان اعتماد به نفس در مرحله پیگیری است (001/0=P)، در حالی که در گروه شاهد این اعداد از 29/21 در پیش آزمون به 24/21 در پس آزمون کاهش یافت. همچنین میانگین نمره آزمون در مرحله پیگیری به 27/21 رسید و تغییر معنی داری در نمره اعتماد به نفس مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق، بیان گر آن است که کارگاه آموزشی ارتقا اعتماد به نفس تاثیر مثبتی بر میزان اعتماد به نفس دانشجویان داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش، دانشجویان پزشکی، اعتماد به نفس
  • مهرداد سلوکی، مجید ملک محمد صفحات 120-125
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع تجمع مایع در فضای پلور در انواع سرطان ها و اهمیت تشخیص آن، این تحقیق با هدف مقایسه ارزش سیتولوژی و بیوپسی بسته پلور در مقایسه با روش های بیوپسی جراحی در رسیدن به تشخیص بدخیمی پلور انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    طی یک مطالعه مقطعی، بیماران مبتلا به افیوژن اگزوداتیو پلور که در طول 18 ماه به بیمارستان دکتر مسیح دانشوری تهران مراجعه نمودند، برای تعیین ارزش تشخیصی سیتولوژی مایع پلور و بیوپسی بسته سوزنی در مقایسه با بیوپسی به روش های جراحی در موارد بدخیمی پلور وارد مطالعه شده و تحت بررسی و پیگیری 6 ماهه تا به دست آوردن تشخیص نهایی قرار گرفتند.
    نتایج
    در مجموع، 318 بیمار شامل 218 مرد و100 زن وارد مطالعه شدند. سن بیماران بین 15 تا 85 سال بوده و میانگین سنی آنها 59 بود. در این مطالعه حساسیت سیتولوژی مایع پلور در تشخیص بدخیمی، 4/32 درصد و ارزش اخباری منفی آن 6/65 درصد بوده و برای بیوپسی بسته پلور به ترتیب 9/65 و 2/63 درصد و نیز برای بیوپسی به روش های جراحی به ترتیب 8/87 و 80 درصد بود.
    نتیجه گیری
    ترکیب دو روش سیتولوژی و بیوپسی بسته در بدخیمی های پلور در 80 درصد موارد تشخیصی بوده و بنابراین روش های فوق با توجه به سادگی، و در دسترس و ارزان بودن از ارزش تشخیصی قابل قبولی در مقایسه با روش های بیوپسی جراحی برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: بیوپسی، سیتولوژی، ارزش تشخیصی، افیوژن بدخیم پلور
  • محمد باقر میران زاده، مجتبی حسن زاده، سمانه دهقان، محمد صباحی بیدگلی صفحات 126-131
    سابقه و هدف
    بسیاری از مردم کیفیت آب را تنها با ویژگی های ظاهری مثل شفافیت و پایین بودن کدورت آن ارزیابی می کنند، در صورتی که ممکن است آب از نظر ظاهری بسیار مناسب بوده ولی از نظر کیفیت میکروبی و شیمیایی نامناسب باشد. به دلیل تاثیر کدورت بر روی غلظت کلر باقیمانده و راندمان گندزدایی، این تحقیق برای پی بردن به رابطه بین این سه پارامتر انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی کیفیت آب آشامیدنی 57 روستای شهرستان کاشان در سال 1387 انجام گرفت. کل تعداد نمونه ها 171 نمونه بود که در سه مرحله و هر مرحله یک نمونه برداشت گردید و بر روی آنها سنجش میزان کدورت، غلظت کلر باقیمانده و تعیین HPC (Heterotrophic Plate Count) انجام گرفت.
    نتایج
    میزان HPC، کلر باقیمانده و کدورت به ترتیب در 86، 8/22 و 4/75 درصد آب روستاها در هر سه مرحله، مطلوب و در 3/12، 8/29 و صفر درصد آب روستاها در هر سه مرحله نامطلوب بود. همچنین، در روستاهای تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی در 95 درصد و در روستاهای غیر تحت پوشش در 7/64 درصد روستاها میزان HPC در حد مطلوب قرار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که رابطه معنی داری بین غلظت کلر باقیمانده و میزان HPC آب آشامیدنی روستاهای شهرستان کاشان طی سال 1387 وجود داشته، ولیدر مورد غلظت کلر باقیمانده-کدورت و HPC-کدورت رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین، نقش شرکت آب و فاضلاب روستایی در تامین آب آشامیدنی مطلوب در روستاها بسیار قابل ملاحظه می باشد.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، کنترل کیفیت، مناطق روستایی، کلر باقیمانده، کدورت
  • محمد علی آذربایجانی، فرشاد تجاری، معصومه حبیبی نژاد صفحات 132-138
    سابقه و هدف
    چاقی پدیده ایی چند بعدی بوده و به غیر از عوامل بیولوژیک، عوامل فرهنگی و اجتماعی نیز می توانند در بروز آن موثر باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین میزان چاقی با فعالیت بدنی و وضعیت اقتصادی اجتماعی در کودکان منطقه شمال شهر تهران طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه توصیفی تعداد 488 دانش آموز 7 تا 11 ساله از مدارس ابتدایی منطقه شمیرانات شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. قد، وزن، و دور کمر و باسن آنها با روش های استاندارد اندازه گیری شده و صدک BMI بر اساس مرجع 2000CDC محاسبه شد. برای هر نفر یک پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و میزان فعالیت بدنی (پرسشنامه باربوسا) دانش آموزان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    در این مطالعه رابطه معکوس بین میزان فعالیت بدنی و شاخص توده بدن مشاهده شد (025/0=P). همچنین، بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و صدک شاخص توده بدن ارتباط معناداری وجود به دست آمده (013/0=P) و بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و میزان فعالیت بدنی نیز ارتباط معناداری وجود داشت(001/0=P).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که انجام فعالیت های بدنی روزانه می تواند از عوامل جلوگیری کننده از شیوع چاقی در کودکان باشد. میزان شیوع چاقی تحت تاثیر وضعیت اجتماعی اقتصادی قرار داشته و بر اساس نتایج این مطالعه به ضرورت انجام فعالیت های بدنی روزانه و ورزش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کودکان دبستانی، چاقی، فعالیت بدنی، وضعیت اجتماعی اقتصادی
  • زهرا توجهی، رضوان منیری*، احمد خورشیدی صفحات 139-145
    سابقه و هدف

    سودوموناس آئروژینوزا یکی از مهم ترین باکتری های بیماری زای ایجاد کننده عفونت های بیمارستانی است که دارای مقاومت ذاتی نسبت به بسیاری از آنتی بیوتیک ها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی حساسیت آنتی بیوتیکی، تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs) و سویه های مقاوم به چند دارو در سودوموناس آئروژینوزای جدا شده از نمونه های بالینی و محیط بیمارستان شهید بهشتی کاشان طی سال 1389 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 76 نمونه سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام گرفت. تست حساسیت آنتی بیوتیکی نسبت به 8 عامل ضد میکروبی، طبق معیار CLSI انجام پذیرفت و سویه های مولد ESBLs توسط تست Double Disk Diffusion تایید گردیدند. مقاومت به سه و بیش از سه کلاس آنتی بیوتیکی به عنوان مقاومت به چند دارو تعریف گردید.

    نتایج

    از سودوموناس آئروژینوزای جدا شده، بیشترین میزان مقاومت به ترتیب علیه پیپراسیلین، ایمی پنم، سفوتاکسیم، سفتریاکسون، جنتامایسین، سفتازیدیم، آزترونام و سیپروفلوکساسین مشاهده شد. 7 سویه (2/9 درصد)، ESBLs مثبت بودند. 6/27 درصد از نمونه ها به حداقل سه نوع آنتی بیوتیک، مقاوم بوده و 8 سویه از 14 نمونه ی ترشحات لوله تراشه، 4 سویه از 9 نمونه ی زخم و 2 سویه از 3 نمونه ی خون، MDR بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع سودوموناس آئروژینوزای مقاوم به چند دارو در نمونه های بالینی و محیط مرطوب بیمارستان مذکور بالا است. همچنین، مقاومت به ایمی پنم در ایزوله های سودوموناس آئروژینوزای مقاوم به چند دارو بالا می باشد. این مطلب زنگ خطری جدی برای به کارگیری معیارهای کنترل عفونت در راستای جلوگیری از انتشار بعدی این میکروب می باشد.

    کلیدواژگان: بتالاکتاماز وسیع الطیف، مقاوم به چند دارو، سودوموناس آئروژینوزا
  • محمد صباحی بیدگلی، سید غلامعباس موسوی، علی کبریایی، سید حمیدرضا سیدی، سمیه شهری، محمود اطهری زاده صفحات 146-152
    سابقه و هدف
    ماموریت اصلی بیمارستان در نظام سلامت، تامین مراقبت با کیفیت برای بیماران، و برآوردن نیازها و انتظارات آنها است. این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه کیفیت خدمات بیمارستانی از دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی شهرستان کاشان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی طی سال 1387، دیدگاه 390 بیمار بستری در بیمارستان های دانشگاهی کاشان که به روش طبقه ای انتخاب شده بودند، از طریق پرسشنامه SERVQUAL مورد مطالعه قرار گرفت. این پرسشنامه، مولفه های کیفیت را در هفت بعد (همدلی پزشک، دسترسی به پزشک، قابلیت اطمینان به پزشک، پاسخ گویی پرستار، همدلی پرستار، مدیریت دارو و ملموس بودن خدمات) بررسی کرد. روایی پرسشنامه به روش روایی محتوی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (93/0) تایید شد. داده ها با استفاده از آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین سنی افراد تحت مطالعه 36/18±72/45 سال بوده و 1/54 درصد بیماران مرد بودند. تفاوت معنی داری در میانگین نمره کیفیت در ابعاد هفت گانه و بعد کیفیت کلی مشاهده شد. همچنین، اختلاف میانگین نمره کیفیت در تمامی ابعاد در بیمارستان ها معنی دار بود. بیشترین میانگین نمره کیفیت به بعد همدلی پزشک (75/0±97/3) و کمترین میانگین نمره کیفیت به ملموس بودن خدمات (58/0±76/3) تعلق گرفت.
    نتیجه گیری
    کیفیت خدمات در بیمارستان های دانشگاهی از دیدگاه بیماران وضعیت مناسبی داشت، لیکن اختلاف معنی دار نمره کیفیت بین ابعاد مختلف در هر بیمارستان، بیان گر لزوم توجه بیشتر مدیران نسبت به برنامه های بهبود کیفیت است تا رضایت مندی بیشتر بیماران را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: بیمارستان های دانشگاهی، بیماران بستری، رضایت بیمار، کیفیت خدمات بهداشتی
  • معصومه حسینیان، مریم سادات شهشهانی، محسن ادیب حاج باقری صفحات 153-160
    سابقه و هدف
    باوجود اهمیت رضایت بیمار به عنوان نشان گر کیفیت، اطلاعات به روزی از میزان رضایت مادران کودکان بستری در بیمارستان های کاشان دردسترس نیست. هدف این پژوهش تعیین رضایت مادران کودکان بستری در بخش اطفال از مراقبت های بیمارستانی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی با استفاده از پرسشنامه (Pediatric Family Satisfaction Questionnaire; PFSQ) و از طریق مصاحبه با 280 نفر از مادران بخش اطفال در 6 ماهه دوم سال 1389 انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سن مادران 04/28 سال بود. میانگین سن کودکان بستری 4/2 سال و مدت بستری آنها 97/4 روز بود. موارد ضعیف ارزیابی شده در حیطه ی مراقبت های پزشکی شامل عدم امکان دسترسی به موقع به پزشک و عدم مطلع ساختن والدین از نتایج آزمایشات کودک، در حیطه پرستاری، عدم آموزش در مورد اقدامات درمانی و مراقبت های پس از ترخیص، و در حیطه خدمات رفاهی، عدم فراهم کردن فضای مناسب برای بازی کردن کودک (4/71 درصد) بود. میانگین نمرات رضایت در مورد مراقبت های پزشکی 19/6±25/22، پرستاری 88/6±05/29 و خدمات رفاهی 93/6±68/26 بود. بین رضایت مندی با نوع بیماری کودک رابطه معناداری به دست آمد (0001/0>P).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که در مجموع رضایت از سه گروه پزشکی، پرستاری و رفاهی کم در بخش اطفال بیمارستان مذکور بود. توجه هوشیارانه پزشکان و پرستاران به مراقبت ها می تواند سطوح نارضایتی ها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: کودکان، مراقبت های بیمارستانی، رضایت مادران
  • روح الله دهقانی، غلامرضا مصطفایی*، ایران زرقی صفحات 161-173
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت پشه ها در بهداشت و لزوم کنترل آنان با استفاده از روش های غیرشیمیایی و سالم برای محیط زیست، ضمن مروری بر روش های زهکشی در کنترل پشه ها به نقد و بررسی آن اقدام گردیده است. هدف مطالعه حاضر مروری بر روش های زهکشی جهت کنترل پشه ها می باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به روش مروری انجام گرفت. با کاربرد واژه های کلیدی در اینترنت و سایت های مرتبط و نیز مجلات علمی پژوهشی داخل کشور، به زبان های انگلیسی و فارسی در طی سال های 1361 تا 1389، جستجوی مقالات و پژوهش ها انجام شده و در نهایت منابع واجد شرایط انتخاب و ضمن معرفی و نقد و بررسی و کاربرد آن در کشور اقدام گردید.

    نتایج

    مشکلات ناشی از پشه ها و چگونگی کنترل آن در جوامع انسانی برابر با تاریخ زیستی انسان است. روش های زهکشی به دلیل استفاده ساده و بی ضرر و نیز اثرات ماندگار از چند دهه گذشته رواج داشته است. استفاده از سیستم های مختلف زهکشی در مناطق با سطح ایستابی بالا و پر باران به عنوان یکی از راه کارهای مناسب کنترل پشه ها موثر است.

    نتیجه گیری

    با استفاده از زهکشی به جای روش شیمیایی می توان محیط زیست را پاک و سالم نگهداشت تا سلامتی و بهداشت جامعه انسانی که از اهداف اصلی سازمان ها و تشکیلات بهداشتی است، فراهم شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری محیطی، پشه ها، زهکشی زیر زمینی، زهکشی سطحی
  • راحله بابازاده، افسانه کرامت صفحات 174-187
    سابقه و هدف
    بسیاری از زنان علائم سندروم قبل از قاعدگی را تجربه کرده و برای رهاشدن از آن به درمان های طبیعی یا طب مکمل روی می آورند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید برای کمک به زنان در راستای گرفتن تصمیم مبتنی بر شواهد در ارتباط با مصرف این درمان های جایگزین، به اطلاعات باکیفیت و قابل دسترسی مجهز باشند. هدف از این مطالعه بررسی کارآزمایی های بالینی انجام شده در ارتباط با داروهای گیاهی، طب مکمل و جایگزین برای درمان سندروم قبل از قاعدگی در ایران و تحلیل اثر بخشی آنان در کاهش شدت علائم سندروم قبل از قاعدگی است.
    مواد و روش ها
    جستجوی الکترونیکی از ابتدا تا تیرماه 1389 در بانک های اطلاعاتی Medline، Sid، Irandoc، Magiran، مجله گیاهان دارویی و مجله پژوهش در علوم ورزشی انجام شده و علاوه بر این ها برای اطمینان خاطر بیشتر، از طریق اینترنت و با استفاده از موتورهای جستجوی Google و Yahoo کارآزمایی های انجام شده در ایران مشخص گردید. کتاب نامه مقالات نیز مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت جستجوی دستی پایان نامه های دانشجوی در این زمینه انجام شد.
    نتایج
    اطلاعات به دست آمده از استفاده از ورزش برای کاهش علائم سندروم قبل از قاعدگی حمایت می کند. به علاوه، این یافته ها نشان دهنده مفید بودن گل راعی، زعفران، گل مغربی، رژیم نشاسته، رازیانه و بابونه، ویتاگنوس، جینکو بیلوبا، طب فشاری و مشاوره گروهی در این زمینه است.
    نتیجه گیری
    از بین تمام روش های ذکر شده فقط ورزش دارای شواهد بیشتر برای استفاده در تسکین سندروم قبل از قاعدگی می باشد. برای کاربردی شدن سایر روش ها، مطالعات بیشتر با طراحی های قوی تر ضروری است.
    کلیدواژگان: طب جایگزین، طب مکمل، گیاهان دارویی، سندروم قبل از قاعدگی، مرور سیستماتیک
|
  • Samira Golozar, Zahra Abbaspour, Forogh Namjouian, Sayyed Mahmoud Latifi, Afrooz Mirahi Page 84
    Background
    Episiotomy is the most common perineal incision in midwifery to facilitate the expulsion of the fetus. Perineal damages cause disability in many normal daily activities. The purpose of this study was to determine the effect of bromelain on episiotomy wound healing in primiparus women.
    Materials And Methods
    In this double-blind clinical trial study, 82 primiparus women referred to Ahvaz Amiralmomenin hospital were randomly assigned to receive bromelain (100 mg) and placebo. The initial dose of bromelain was administered 2 hours after delivery. Tablets were given three times a day for six days. Wound healing was measured by REEDA scale on 3th, 7th and 14th day after delivery. Data were analyzed using independent T-test, Chi-square and Mann-Whitney tests.
    Results
    The average scores of wound healing in bromelain group were significantly lower than placebo group on 3th, 7th and 14th day after delivery (P=0.001). There was a significant difference in total wound healing between the two groups on 14th day after delivery (P=0.001).
    Conclusion
    Bromelain has a significant effect on better and faster healing of episiotomy wound. Hence, it can be used to accelerate episiotomy wound healing.
  • Mohammad Reza Nasirzadeh, Mir Hadi Khayat-Nouri, Alireza Nourazar, Jafar Rahmani Pages 91-97
    Background
    Disorders in lipid metabolism and increases of serum lipid and lipoprotein levels have been associated with postmenopausal complications. Some studies have demonstrated that isoflavones and soy proteins could have useful effects on serum lipid and lipoprotein levels; however, there are a few reports about the effects of total soy extract on serum lipid and lipoproteins. This study was carried out to evaluate the effect of methanolic soy extract on serum levels of lipid and lipoproteins in ovariectomized rat.
    Materials And Methods
    In this study 40 female rats were allocated randomly into 4 equal groups: 1) sham; 2) ovariectomized; 3) treatment and 4) control-gavage. The animals in treatment group received 60 mg/kg soy extract in drinking water using gavage for 28 days. At the end of the treatment, serum concentrations of total cholesterol, triglyceride, LDL, HDL and VLDL were determined.
    Results
    Results showed that administration of total soy extract can improve the serum concentrations of lipid and lipoproteins in treatment group. Moreover, the study revealed a significant difference between the sham group and the other groups in serum concentrations of VLDL and triglyceride (P<0.05).
    Conclusion
    Soy extract administration can have a positive effect on serum lipid and lipoprotein levels in ovariectomized rats.
  • Elaheh Mesdaghinia, Hamidreza Talari, Masomeh Abedzadeh-Kalahroudi Pages 98-104
    Background
    Prevention of preeclampsia is very important in reducing maternal and neonatal mortality and morbidity. The purpose of this study was to determine the effectiveness of aspirin in the prevention of preeclampsia in high-risk pregnancies with abnormal findings at uterine artery in doppler ultrasound among women referred to Shabih-Khani hospital in Kashan.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, women predisposed to preeclampsia at 12-16 weeks of gestation were evaluated by uterine artery doppler ultrasound and in the case of abnormal findings, they were randomly divided into two groups, experimental (n=40) and control (n=40) groups. The experimental group was received aspirin 80 mg/day. Groups were followed up until delivery and pregnancy outcomes (e.g. incidence of preeclampsia, IUGR, preterm labour, 1st and 5th min APGAR less than 5, delivery type and birth weight) were analyzed.
    Results
    The incidence of preeclampsia in experimental (aspirin) group and control group were 2.5%, 22.5%, respectively. In addition, the risk of preeclampsia was 9 folds more than that of control group (P=0.007). No significant difference was seen between the two groups in the type of delivery, birth weight and gestational age.
    Conclusion
    Aspirin administration during 12-16 weeks of pregnancy can decrease the incidence of preeclampsia in high-risk pregnancy with abnormal findings of uterine artery as a preventive measure.
  • Elham Ayazi, Morteza Piri, Maryam Bananej, Maryam Sadat Shahin, Mohammad Reza Zarrindast Pages 105-113
    Background
    Histaminergic and dopaminergic systems influence anxiety-related behavior. Furthermore, interaction between histaminergic and dopaminergic receptors has been demonstrated in the modulation of some behaviors in the hippocampus. In the present study, the interaction between histaminergic and dopaminergic receptors of dorsal hippocampus in the anxiety-related behavior has been evaluated.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on 140 male NMRI mice. Mice were anesthetized with intra-peritoneal injection of ketamine hydrochloride plus xylazine and then placed in a stereotaxic apparatus. Two cannuales were placed in the CA1 region of hippocampus. All animals were allowed to recover for one week before the beginning of the behavioral testing. The elevated plus-maze test was used to evaluate anxiety-related behaviors. One-way analysis of variance (ANOVA) followed by LSD test were done for the statistical analysis of the data. All experiments were conducted in accordance with institutional guidelines for animal care and use.
    Results
    Intra-CA1 injection of histamine (10 µg/mouse) or apomorphine (0.1 and 0.3 µg/mouse) 5 min before testing induced anxiety. Intra-CA1 injection of apomorphine (0.01 and 0.1 µg/mouse) 2 min before the effective dose of histamine (10 µg/mouse) inhibited the anxiogenic effects of histamine.
    Conclusion
    It seems that both histaminergic and dopaminergic system not only play a role in the modulation of anxiety in the dorsal hippocampus of mice but also demonstrate a complex interaction as well.
  • Abdolah Omidi, Hosain Akbari, Tayebe Sadat Jadi Arani Pages 114-119
    Background
    Self-esteem, a sublime mental feeling highly effective for improving physical and mental health, can be considered as one of the areas of vulnerability to depression disorders. The purpose of this study was to promote the self-esteem of students using the educational workshop held at Kashan university of medical sciences.
    Materials And Methods
    This experimental study with a random-allocation block design was performed on 106 students (54 in the experimental group and 52 in control group) at Kahsan university of medical sciences. A six-hour training workshop was held for the experimental group and an Eysenck self-esteem questionnaire for one-month post-workshop follow up. Finally, the average scores of self-esteem in two groups, before and after the intervention, were reported.
    Results
    The mean score of self-esteem in the experimental group was significantly increased from 20.50 to 23.22 (P=0.001). Moreover, The average test score for one-month post-workshop follow up was 22.60, signifying the difference in self-esteem promotion (P=0.001); however, the mean score in the control group was decreased from 21.29 to 21.24. In addition, the average follow up score was 21.27 and no significant difference was seen for self-esteem score.
    Conclusion
    The results indicate that holding educational self-esteem workshop enhances student's self-esteem.
  • Mehrdad Solooki, Majid Malekmohamad Pages 120-125
    Background
    As the accumulation of fluid in the pleural cavity is a common finding in patients with cancer, its diagnosis deserves careful consideration. The aim of this study was to compare the diagnostic value of pleural fluid cytology and biopsy to surgical biopsy in patients with suspected malignant pleural effusions.
    Materials And Methods
    During a cross-sectional study, patients with exudative pleural effusion admitted to the Massih-Daneshvari hospital (Tehran) during an 18-month period were enrolled to determine the diagnostic value of pleural fluid cytology, closed needle biopsy and surgical biopsy in suspicious cases of malignant pleural effusion followed by a six-month final diagnosis.
    Results
    A total of 318 patients (218 men and 100 women, aged 15-85) with a mean age of 59 years were recruited in this study. The sensitivity and negative predictive value of cytology; for diagnosis of malignant pleural effusion were 32.4% and 65.6%; for closed needle biopsy 65.9% and 63.2%, and for surgical biopsy 87.8% and 80%, respectively.
    Conclusion
    A combination of pleural fluid cytology and biopsy has diagnostic value in 80% of cases of malignant pleural effusion and considering its simplicity, availability and low cost, these methods have acceptable diagnostic values compared to surgical biopsy.
  • Mohammad Bagher Miranzadeh, Mojtaba Hasanzadeh, Samaneh Dehqan, Mohammad Sabahi-Bidgoli Pages 126-131
    Background
    Common belief is that water quality evaluation must be based on its appearance, not only the apparent characteristics but also the microbial and chemical characteristics should be considered. This study was conducted to examine the relationship between turbidity, residual chlorine concentration and microbial quality of water used for drinking in rural areas of Kashan.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was carried out on drinking water samples taken from 57 villages of Kashan during 2008-9. Among the total samples taken during three stages, only one sample was selected and analyzed for water quality parameters of turbidity, residual chlorine concentration and heterotrophic plate count (HPC).
    Results
    HPC, residual chlorine concentration and turbidity of water samples desirable in three stages and undesirable in another three stages were 86%, 22.8% and 75.4%; 12.3%, 29.8% and 0%, respectively. Furthermore, HPC in 95% of samples under the supervision of rural water and wastewater company (RWWC) and in 64.7% of samples that were not under the supervision of RWWC, were in the range of standard drinking water.
    Conclusion
    The results of the study show that correlation between residual chlorine concentration and HPC level of drinking water in Kashan rural areas was significant, while there is no significant correlation between residual chlorine concentration and turbidity; HPC and turbidity. Hence, RWWC supervision has a prominent role in supplying safe drinking water for such areas.
  • Mohammad Ali Azarbayjani, Farshad Tojari, Masomeh Habibinejad Pages 132-138
    Background
    Researchers have focused on obesity as a multidimensional phenomenon and its incidence may be affected by some biological, cultural and social factors. The aim of the present study was to examine the relationship between obesity, physical activity and socioeconomic status among girl students living in northern Tehran.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 488 elementary students (7-11 years) were randomly selected from elementary schools in northern Tehran (Shemiranat district). The waist and hip circumferences, height and weight of subjects were measured using the standard methods. Body mass index (BMI) percentage was calculated through CDC2000. Nicolas Barbosa questionnaire consisting student's demographic information and the physical activity levels were completed by subjects. The data were analyzed using Pearson correlation.
    Results
    While a negative correlation was detected between BMI and physical activity (P<0.025), there was a significant correlation between socioeconomic status and BMI (P<0.013) and between socioeconomic status and physical activity (P=0.001).
    Conclusion
    Considering the importance of daily physical activity in the prevention of obesity among children, it is highly recommended.
  • Zahra Tavajjohi, Rezvan Moniri, Ahmad Khoeshidi Pages 139-145
    Background

    Pseudomonas aeruginosa is among the most important nosocomial bacterial infections with innate resistance to many antibiotics. This study was designed to evaluate the frequency of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) multidrug-resistance produced by P. aeruginosa isolated from clinical and environmental specimens in Kashan Shahid Beheshti hospital.

    Materials And Methods

    This descriptive study was conducted on clinical isolates (n=76) of P. aeruginosa from Kashan Shahid Beheshti hospital during 2010-11. Antibiotic susceptibility testing for eight antimicrobial agents was carried out according to the clinical and laboratory standards institute (CLSI) guidelines and ESBL-producing strains were confirmed using double-disk diffusion test. MDR-isolates were defined as those resistant to three or more classes of antibiotics.

    Results

    Among all P. aeruginosa isolates, the highest resistance was seen for piperacillin, imipenem, cefotaxime, ceftriaxone, gentamicin, ceftazidime, aztreonam and ciprofloxacin, respectively. Seven strains (9.2%) were ESBL-positive. Twenty-seven percent of the isolates were resistant to at least three classes of antibiotics; 8 out of 14 tracheal discharges; 4 out of 9 wound and 2 out of 3 blood samples were MDR.

    Conclusion

    The study emphasizes the high frequency of MDR-P. aeruginosa in clinical and environmental specimens isolated from this hospital. Imipenem resistance in MDR-P. aeruginosa isolates is also high in this study. This calls for strict infection control measures to prevent further microbial spread.

  • Mohammad Sabahi-Bidgoli, Sayyed Gholam Abbas Mousavi, Ali Kebriaei, Sayyed Hamidreza Seyyedi, Somayeh Shahri, Mahmood Atharizadeh Pages 146-152
    Background
    The main mission of any hospital in a health care system is to promote care quality for patients and to meet their needs and expectations. The aim of this study was to evaluate the quality of hospital services from the viewpoint of patients admitted to Kashan educational hospitals.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 390 patients admitted to Kashan educational hospitals were selected based on the stratified sampling and their points of view were evaluated using SERVQUAL questionnaire during 2008-9. The quality attributes of the questionnaire consisted of seven dimensions (e.g. physician's empathy, physician's availability, the reliability of physician performance, nurse's responsibility, nurse's empathy, drugs management and tangibility of services). Validity and reliability of the questionnaire were confirmed using content validity and Cronbach's alpha coefficient (0.93), respectively. The data were analyzed using the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.
    Results
    The mean age of the respondents was 45.72±18.36 years and 54.1% of subjects were men. There was a significant difference among the mean of seven dimension scores and the total quality dimension. Moreover, a significant difference was observed in the quality score mean of different dimensions among hospitals. The highest and lowest means of quality score were for physician's empathy (3.97±0.75) and tangibility of the services (3.76±0.58), respectively.
    Conclusion
    From the patient's viewpoint, educational hospitals have made good progress in providing hospital services; however, different quality scores among quality dimensions in any hospital signify that the health care administrators should pay more attention on the quality improvement programs to improve patient's satisfaction.
  • Masomeh Hosseinian, Maryam Sadat Shahshahani, Mohsen Adib-Hajbagheri Pages 153-160
    Background
    Despite the importance of patient satisfaction as an indicator of care quality, no data are available on the satisfaction of mothers whose children admitted to hospitals. This study aimed to evaluate the mothers satisfaction of hospital care in the pediatric ward of Kashan Shahid Beheshti hospital.
    Materials And Methods
    A descriptive study was conducted using the pediatric family satisfaction (PFS) questionnaire and through interviewing with 280 mothers during 2010-11. Data were analyzed using SPSS software and descriptive statistics.
    Results
    Mean maternal age of subjects was 28.04 years. Average age of admitted children was 2.4 years and the mean of hospital stay 4.97 days. The mothers were dissatisfied with doctors for not being available on time and their failure to notify the results of their childs tests. They were also dissatisfied with nurses for the lack of education about their childs treatment and also the lack of post-discharge care. The mothers were also dissatisfied with welfare services (e.g. providing an appropriate play room for children (71.4%). Average satisfaction scores for the medical, nursing and welfare staff were 22.25±6.19, 29.05±6.88 and 26.68±6.93, respectively. A significant relationship was observed between the child's disease and the mothers satisfaction (P<0.0001).
    Conclusions
    Overall satisfaction with medical, nursing and welfare staff was low in pediatric ward of this hospital. Doctors and nurses attention to the quality of care can reduce the levels of dissatisfaction.
  • Rohollah Dehghani, Gholam Reza Mostafaei, Iran Zarghi Pages 161-173
    Background

    Considering the importance of mosquito control in public health and the need to use non-chemical and safe methods for the environment health, the aim of the present study was to review the advantages of drainage methods for the control of mosquito.

    Materials And Methods

    This study was carried out by a systematic search using key words in Internet, related websites, scientific research journals both in English and Persian during 1982-2010. Among the searched materials, the most eligible resources were selected and evaluated.

    Results

    The history of problems caused by mosquitoes and how to control them in human communities, date back to the human life. Due to its simplicity, durability and harmless nature, the method has a worldwide application. Applying different drainage methods in areas with high water table and rainfall is an effective and appropriate way to control mosquitoes.

    Conclusion

    to sum up, drainage method, as a non-chemical method, has the potential of being environmentally safe.

  • Raheleh Babazadeh, Afsaneh Keramat Pages 174-187
    Background
    Most women who experience some unpleasant or uncomfortable symptoms of premenstrual syndrome (PMS) may use some natural therapies or complementary medicine for relieving its symptoms. In making an evidence-based decision regarding the use of alternative medicine for these women, the health care providers should have access to high quality information. This study aimed to review the outcome and efficacy of clinical trials done in Iran on using herbal drug and complementary/alternative medicine to relieve PMS symptoms.
    Materials And Methods
    Electronic searching of Medline, Sid, Irandoc, Magiran, Journals of herbal drugs and sports sciences was performed during 2010-11. Moreover, through Internet search engines (e.g. Google and Yahoo), randomized clinical trials of herbal and complementary medicine for PMS in Iran were identified. The bibliographies of articles and student's theses were searched and evaluated.
    Results
    The results showed that exercise is beneficial for PMS and preliminary findings indicated that Hypericum perforatum, Saffron, Oenothera Lamarkiana, Starchy diet, Fennel and Chamomile, Vitex Agnus Castus, Ginkgo biloba, acupressure and counseling were also effective to relieve the PMS symptoms.
    Conclusion
    Among the above-mentioned measures, there is much evidence to support the use of exercise to reduce PMS symptoms.