فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تیر 1390)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تیر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صالح زاهدی اصل، کبری ناخدا صفحه 125
  • صدیقه مرادی، فریدون عزیزی صفحه 128
    مقدمه
    افزایش شیوع چاقی و اختلالات وابسته به آن، یک نگرانی جدی می باشد که نیاز به مداخله دارد. هدف از این پژوهش، بررسی شیوع افزایش چاقی و عوامل خطر وابسته به آن در ایران، طی دهه های اخیر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی، افزایش وزن و سایر عوامل خطرساز شامل دور کمر، فشار خون سیستولی و دیاستولی، قند خون ناشتا، کلسترول تام، کلسترول HDL، کلسترول LDL و تری گلیسیرید در دختران و پسران 17-3 سال شهر تهران، از مطالعه ی قند و لیپید تهران در سال های 1379، 1382 و 1385 اندازه گیری و مقایسه ی بین آن در سه گروه سنی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمایه ی توده ی بدن در هر دو گروه دختران و پسران در گروه سنی 12-7 سال و 17-13 سال به ترتیب در سال 1385 نسبت به 1379 افزایش معنی داری داشت (به ترتیب 0001/0 و 002/0،0 006/0، 001/0P=) و فشارخون در سال 1385 در هر دو جنس نسبت به 1379 کاهش معنی داری را نشان داد (0001/0P=). در مورد کلسترول تام و کلسترول LDL در بعضی گروه های سنی دختران و پسران کاهش معنی داری در 1385 نسبت به 1379 مشاهده شد. دور کمر در پسرها در هر سه گروه سنی در سال 1385 نسبت به سال 1379 افزایش معنی داری داشت (001/0=P). افزایش کلسترول تام در هر دو جنس دختران و پسران در 1385 نسبت به 1379 کاهش قابل توجهی را نشان داد (به ترتیب 01/0 و 0001/0=(P. کاهش کلسترول HDL به میزان کمتر از 35 میلی گرم درصد در 1385 نسبت به سال 1379 فقط در پسران معنی دار بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر افزایش شیوع تعدادی از عوامل خطرساز قلبی عروقی را نشان می دهد که هشداری برای مداخله با آن می باشد.
    کلیدواژگان: چاقی، عوامل خطرساز قلبی، عروقی، دور کمر کودکان و نوجوانان، سندرم متابولیک
  • مهرزاد مقدسی، مسعود نیکبخت، مصطفی کوچکی صفحه 137
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات شیوه ی زندگی، بر اختلالات چربی بود. اختلالات چربی ممکن است موجب بروز سندرم متابولیک شود که گاهی اوقات به عنوان بیماری های مرتبط با شیوه ی زندگی نامیده می شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، 141 نفر شامل 47 مرد (میانگین±انحراف معیار سن 8/7±7/43 سال) و 94 زن (میانگین±انحراف معیار سن 5/7±7/43 سال) شرکت کردند. شیوه ی زندگی آزمودنی ها توسط پرسش نامه ی شاخص زندگی برسلو و نمره ی مربوط به مواد غذایی با ارزش و مواد غذایی کم ارزش، به وسیله ی پرسش نامه ی عادات غذایی 22 موردی مشخص گردید.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از ارتباط منفی بین شاخص شیوه ی زندگی برسلو و سطح آمادگی جسمانی با اختلالات چربی بود (05/0>P). از طرفی دیده شد مواد غذایی که ارزش غذایی کمتری دارند با افزایش سطح کلسترول، تری گلیسرید و کلسترول LDL در ارتباط هستند. رگرسیون چندگانه نشان داد که در زنان عادات غذایی، و در مردان سطح آمادگی جسمانی، عامل مستقلی در پروفایل چربی است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی به نظر می‎رسد شیوه ی زندگی نامناسب در بروز اختلالات چربی عامل موثری است. هم چنین، این یافته ها بیان منطقی رابطه ی موجود بین شیوه ی زندگی و بیماری های مرتبط با آن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شیوه زندگی، آمادگی جسمانی، عادات غذایی، اختلالات چربی
  • محبوبه شانشین، بهرام رشیدخانی صفحه 145
    مقدمه
    هدف پژوهش کنونی ارزیابی نسبت انرژی دریافتی به سوخت و ساز استراحت، در میان زنان تهرانی (EI/RMR) و مقایسه ی بین سن، ویژگی های تن سنجی و سبک زندگی در میان کم و بیش گزارش دهندگان انرژی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت یک مطالعه ی مقطعی روی 187 زن سالم 18 تا 45 ساله ی شهر تهران انجام گرفت. نسبت (EI/RMR) که از مقدار انرژی دریافتی تقسیم بر سوخت و ساز استراحت اندازه گیری شده با روش کالریمتری غیرمستقیم محاسبه شد، به عنوان شاخص گزارش دهی درست انرژی استفاده گردید. 34/1EI/RMR≤ به عنوان کم گزارش دهی و 4/2 EI/RMR≥ به عنوان بیش گزارش دهی شناخته شد. داده های رژیمی با استفاده از پرسش نامه ی بسامد خوراک 125 جزیی و داده های سن، تن سنجی و سبک زندگی از راه پرسش نامه ی طراحی شده برای این پژوهش، جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین EI/RMR 1/6±0/6 بود. 35% از افراد EI/RMR کمتر از 34/1 و 7% از افراد EI/BMR بیشتر از 4/2 داشتند. BMI همبستگی منفی با EI/RMR (01/0P<، 0/199=(β داشت. سن، BMI، وزن، RMR و دور کمر به طور معنی داری با افزایش EI/RMR کاهش یافت (01/0P<). پیرترین گروه (≥40)، EI/RMR کمتری نسبت به جوان ترین گروه (30>) داشت (5/1 در مقابل 8/1). کم گزارش دهندگان نسبت به دیگر افراد ماهی، مارگارین، قهوه، شیرینی و روغن جامد کمتری مصرف کردند.
    نتیجه گیری
    کم گزارش دهی بیش تر از بیش گزارش دهی دریافت انرژی در این گروه از زنان تهران وجود دارد. BMI مهم ترین فاکتور تاثیرگذار روی درستی گزارش دهی دریافت انرژی است.
    کلیدواژگان: انرژی دریافتی، گزارش دهندگان نادرست، سوخت و ساز استراحت، نمایه ی توده ی بدن، گروه های غذایی
  • حسین فرامرزی، پژمان باقری*، عباس بهرامپور، لیلا حلیمی، نازیلا رحیمی، منیژه ابراهیمی صفحه 157
    مقدمه

    از آنجا که پایش و ارزشیابی وضعیت دیابت و فشارخون کمک شایانی به بهبود مراقبت های بالینی و ارزیابی دقیق وضعیت این بیماری ها در منطقه و حتی کشور و نیز مدیریت برنامه های پیشگیری و کنترل دیابت، فشارخون بالا و عوامل خطر آنها می نماید، به نظر می رسد پژوهش حاضر با ایجاد یک مقایسه ی مطلوب با وضعیت بیماری در مناطق روستایی منطقه ی مدیترانه ی شرقی نسبت به مناطق روستایی استان فارس به این مهم دست یازد.

    مواد و روش ها

    پژوهش کنونی یک مطالعه ی مقطعی توصیفی تحلیلی است که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی بر پایه ی آمار موجود برنامه ی استانی وسیع غربالگری افراد بالای 30 سال مناطق روستایی استان فارس درسال 1387 انجام گرفته است. براساس این داده ها میزان شیوع دیابت، فشارخون بالا و عوامل خطرساز آن ها محاسبه گردیده و علاوه بر تعیین ارتباط دیابت و فشارخون بالا با عوامل خطرساز سن، جنس، سابقه ی فامیلی، و سکته قلبی با آزمون های مجذور خی، آزمون تی و نرم افزارهای spss نسخه ی 17 و مینی تب نسخه ی 15، مقدارهای شیوع استانی با این مقدارها در مناطق روستایی کشورهای منطقه ی مدیترانه ی شرقی مقایسه گردیده است.

    یافته ها

    میزان شیوع فشار خون بالا به طور کلی 08/21% و میزان شیوع دیابت در مناطق روستایی استان فارس 11/14% محاسبه گردید. به طور کلی در مقایسه با مناطق روستایی کشورهای منطقه یمدیترانه ی شرقی، میزان شیوع فشار خون بالا در مناطق روستایی استان فارس کمتر از کشورهای منطقه ی مدیترانه ی شرقی، میزان شیوع دیابت نیز به طور متوسط کمتر، و میزان شیوع چاقی (30BMI>)، کمتر از سایر کشورهای منطقه و ایران بوده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی هرچند میزان شیوع به دست آمده در این پژوهش نسبت به کشورهای منطقه کمتر بوده، اما باید دانست تعهد همگانی در راستای اطلاع رسانی پایه ای به اقشار در معرض خطر، و تعهد دولت و نظام سلامت به پایش مستمر سلامت، می تواند تا اندازه ی بسیار بالایی در کاهش هرچه بیشتر بار بیماری های دیابت و فشار خون بالا و نیز عوامل خطر وابسته درمیان سایر کشورهای منطقه، موثر باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، فشار خون بالا، مناطق روستایی استان فارس، شیوع، مدیترانه ی شرقی
  • محمدرضا مراثی، مسعود امینی، غلامرضا خیرآبادی، محمد فخاری اسفریزی، نرگس فخاری اسفریزی، ریحانه زناری صفحه 165
    مقدمه
    سبک زندگی از عواملی است که با تعدیل آن، برآیند مراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت بهبود می یابد. پژوهش حاضر به منظور مقایسه ی وضعیت خواب شبانه ی مبتلایان به دیابت نوع 2 با افراد غیر دیابتی یا مبتلا به اختلال تحمل گلوکز - اختلال قند خون ناشتا انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، تعداد 834 نفر شامل 384 دیابتی، 245 نفر با اختلال در تست تحمل گلوکز و 205 نفر سالم شرکت داشتند. داده ها با بهره گیری از پرسش نامه های استاندارد و سنجش های آزمایشگاهی اندازه گیری، و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون آماری من کوا و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 انجام شد.
    یافته ها
    73% افراد مورد بررسی، زن و میانگین سنی آن ها 6/8±4/48 سال بود. میانگین نمره ی اختلال در وضعیت خواب افراد دیابتی 6/3±5/6 و در دو گروه دیگر 3/3±8/5 بود. نمره ی کلی اختلال وضعیت خواب در زن ها به طور معنی داری بیشتر از مردها بوده، با سطح تحصیلات رابطه ی معنی دار معکوس و با سن، شدت افسردگی و سطح هموگلوبین گلیکوزیله رابطه ی معنی دار مستقیمی داشت.
    نتیجه گیری
    اختلال در وضعیت خواب دیابتی، به ویژه زنان بارزتر از افراد غیرمبتلا است. با توجه به ارتباط معنی دار و مستقیم میزان اختلال خواب با شدت افسردگی، لازم است بهداشت خواب و وضعیت روانشناختی فرد (به ویژه از نظر افسردگی) در افراد مستعد و مبتلا به دیابت مورد توجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: خواب، دیابت نوع 2، تست تحمل گلوکز، قند خون ناشتا
  • معصومه صادقی، زهرا پورمقدس، صفورا یزدخواستی، سیما عمید صفحه 173
    مقدمه
    در پژوهش های اخیر یافته های ناهمسویی در مورد ارتباط آپولیپوپروتئین های A وB، به عنوان عوامل خطر جدید شناخته شده در بیماری های قلبی عروقی و درگیری عروق کرونر وجود دارد. در این بررسی، سعی شده ارتباط بین این دو آپولیپوپروتئین با شدت درگیری عروق کرونر در نمونه ای از یک جمعیت ایرانی تعیین گردد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی مقطعی در سال 1388 روی دو گروه 72 نفری و40 سال به بالا، با تنگی خفیف و شدید از بیماران مبتلا به آنژین پایدار که در مجموع 144 نفر بودند، انجام شد. پس از گرفتن نمونه ی خون ناشتا 12 ساعته برای تعیین قند خون ناشتا و پروفایل چربی (آپولیپوپروتئین A وB، کلسترول، تری گلیسیرید، کلسترولLDL- و کلسترولHDL-) و تکمیل پرسش نامه ی دارای ویژگی های آمارنگاری، سابقه ی بیماری، سابقه ی مصرف دارو و آنژیوگرافی عروق کرونر انجام شد. بر اساس یافته های به دست آمده از آنژیوگرافی، بیماران در دو گروه با تنگی عروق کرونر خفیف و شدید قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 15 و با آزمون های آماری تی، مجذور خی، فیشر و لجستیک رگرسیون آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی در بیماران مبتلا به تنگی خفیف و شدید عروق کرونر، به ترتیب 6/9±7/57 و 3/11±2/58 سال بود. بین میزان آپوپروتئین (Apo A) (07/0P=) و آپوپروتئین B (Apo B) (51/0P=) و هم چنین نسبت apo A/apo B (23/0P=) در دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت)05/0P≥). پس از تعدیل نقش متغیرهای مخدوش گر نیز یافته های معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عوامل تاثیرگذار بر شدت تنگی عروق کرونر ممکن است با عوامل ایجادکننده ی آن متفاوت باشند، که این عوامل باید در پژوهش های آتی مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آپولیپوپروتئین A، آپولیپوپروتئین B، بیماری عروق کرونر، شدت تنگی
  • رحمن سوری، نیکو خسروی، نجمه رضاییان، حمیده منتظری طالقانی صفحه 179
    مقدمه
    مولکول محلول چسبان بین سلولی-1 (sICAM-1) یکی از عوامل ارتباط چاقی و ضایعات التهابی مانند آترواسکلروز می باشد. پژوهش حاضر اثر تمرین استقامتی و مقاومتی را بر سطح sICAM-1 در سرم و پروفایل لیپیدی در زنان چاق غیرفعال، مورد پژوهش قرار داده است.
    مواد و روش ها
    24 زن چاق (30≤ BMI) یائسه ی غیرفعال در سه گروه: استقامتی، مقاومتی و کنترل، در 10 هفته برنامه ی تمرین مقاومتی (60-40% یک تکرار بیشینه) و استقامتی شنا (60-50% حداکثر ضربان قلب بیشینه)، سه جلسه در هفته شرکت کردند. شاخص های تن سنجی، سطح sICAM-1 در سرم و پروفایل لیپیدی خون، قبل و 48 ساعت بعد از اجرای تمرین ها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تی زوجی، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0>P، انجام گرفت.
    یافته ها
    تغییرات سطح sICAM-1 سرم (042/0 =P)، کلسترول HDL (006/0=P) و کلسترول (006/0=P) خون در پاسخ به 10 هفته تمرین استقامتی و مقاومتی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنی داری داشت، به طوری که غلظت sICAM-1 سرم در دو گروه استقامتی (4/18٪، 017/0=P) و مقاومتی (7/21٪، 012/0=P) با کاهش معنی داری همراه بود (005/0=P). اگر چه تغییرات پروفایل لیپیدی در گروه مقاومتی معنی دار نبود (05/0نتیجه گیری
    اگرچه کاهش مشاهده شده در سطح 1-sICAM سرم را می توان به تغییرات ایجاد شده در پروفایل لیپیدی و یا بهبود ترکیب بدنی نسبت داد، ولی در نهایت لزوم انجام پژوهش های بیشتر به منظور تعیین سازوکار موثر در کاهش 1-sICAM پس از اجرای تمرین های مقاومتی احساس می شود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی، sICAM، 1، پروفایل لیپیدی، زنان چاق
  • اکبر علی عسگرزاده، زهره صناعت، ساناز کریمی اول، میترا نیافر، ناصر آقامحمدزاده صفحه 190
  • آسیه عباسی دلویی، عباس قنبری نیاکی، رزیتا فتحی، مهدی هدایتی صفحه 197
    مقدمه
    گرلین هورمون پپتیدی ترشح شونده از سلول های درون ریز فوندوس معده می باشد که بر اشتها، مصرف سوخت، وزن و ترکیب بدن موثر است. تاثیر تمرین استقامتی در کاهش وزن مشخص شده است. در زمینه ی تاثیر فعالیت یاد شده بر تغییر گرلین پلاسما یافته ها ناهمسو می باشد و بیشتر در افراد ورزشکار صورت گرفته است. هدف این پژوهش، بررسی پاسخ گرلین، هورمون رشد، انسولین و کورتیزول پلاسما به یک جلسه فعالیت هوازی در مردان جوان دانشگاهی غیر ورزشکار بود.
    مواد و روش ها
    16 دانشجوی مرد غیر ورزشکار به طور تصادفی ساده انتخاب شدند و یک جلسه فعالیت هوازی، شامل سه نوبت متوالی دو یک مایل، با فاصله ی زمانی استراحت 3 دقیقه بین هر نوبت را انجام دادند. شرکت کنندگان در این پژوهش، دارای میانگین سنی1/2±7/22 سال؛ وزن 7/5±8/72 کیلوگرم؛ قد 7/5±9/177 سانتی متر و نمایه ی توده ی بدن 7/1±2/23 کیلوگرم بر مترمربع بودند. به منظور سنجش هورمون های گرلین، رشد، کورتیزول و انسولین، از افراد نمونه ی خون دریافت گردید و هورمون های مورد نظر به روش الایزا اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که پس از فعالیت ورزشی یاد شده، میزان هورمون های گرلین و رشد، افزایش و میزان هورمون های انسولین و کورتیزول، کاهش معنی داری (05/0P<) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    افزایش هورمون رشد به منظور افزایش قند خون، و کاهش انسولین به دلیل عدم افزایش کافی قند خون، به احتمال زیاد عوامل مهمی در افزایش گرلین (هورمون اشتهاآور) به دنبال یک جلسه تمرین استقامتی هوازی برای ورود خارجی قند به بدن می باشند. در سایر فعالیت ها که به منظور تغییر گرلین ناهمسو بوده، توصیه می شود وضعیت هورمون های تنظیمی و هورمون های ضد تنظیمی بررسی شود.
    کلیدواژگان: گرلین، انسولین، کورتیزول، هورمون رشد، فعالیت هوازی
  • عباس قنبری نیاکی، فاطمه حسین پور، رزیتا فتحی، مریم سادات دانشپور، هاله اخوان نیاکی، مریم زرکش، مهدی هدایتی صفحه 202
    مقدمه
    نسفاتین-1 پروتئین ضد اشتهای جدیدی است که از ژن نوکلئوبایندین-2 مشتق، در بافت چربی بیان و در پلاسما ظاهر می گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین استقامتی بر بیان ژن نسفاتین و غلظت آن در کبد موش های صحرایی نر بود.
    مواد و روش ها
    11 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 2 گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین با شدت 20 متر در دقیقه (معادل 55-50% vo2 max)، به مدت 60 دقیقه، 5 روز در هفته و در مجموع 8 هفته روی نوار گردان تمرین کردند. حیوانات، 72 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین بیهوش، و تکه ای از کبد آن ها برای تعیین بیان ژن، غلظت نسفاتین-1 و گلیکوژن به روش هایRT-PCR، الایزا و رنگ سنجی برداشته شد.
    یافته ها
    این پژوهش نشان داد، تمرین استقامتی موجب افزایش بیان و غلظت نسفاتین-1 شد، اگرچه این تغییر نسبت به گروه کنترل معنی دار نبود. غلظت گلیکوژن استراحتی کبد نیز در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش برای نخستین بار نشان داد که نسفاتین-1، اول در کبد بیان می شود و دوم در پاسخ به تمرین استقامتی افزایش می یابد. تغییرات غیرمعنی دار نسفاتین-1 به احتمال زیاد از نقش آن در تنظیم انرژی حکایت دارد. به نظر می رسد بهبود نسبی شرایط انرژی کبد بر افزایش بیان ژن نسفاتین اثرگذار باشد. این در حالی است که ATP به عنوان نمایانگر شارژ انرژی کبد در گروه تمرین، پایین تر از گروه کنترل بود.
    کلیدواژگان: نسفاتین، 1، Nucb2، پروتئین ضد اشتها، بیان ژن، موش های صحرایی نر
  • شهلا شجاعی، مریم سادات دانشپور، سهراب حلال خور، فریدون عزیزی، مهدی هدایتی صفحه 209
    مقدمه
    سندرم متابولیک مجموعه ای از اختلالات می باشد که خطر وقوع همزمان آن ها در هر شخص بیشتر از وقوع احتمالی هر یک به تنهایی است. سندرم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطرساز بیمارهای قلبی عروقی را در بر می گیرد و فدراسیون بین المللی دیابت، معیارهایی برای تشخیص این سندرم را ارایه داده است که چاقی مرکزی، تری گلیسرید افزایش یافته، کلسترول HDL- کاهش یافته، فشار خون افزایش یافته و قند پلاسمای ناشتای افزایش یافته را شامل می شود. نشانه های سندرم متابولیک به وسیله ی اعمال به هم پیوسته ی تغییرات فیزیکی و بیوشیمیایی بدن انسان، چندین ژن و عوامل محیطی تعیین می شود. یکی از مهمترین عوامل اثرگذار در بروز این بیماری، تغییر میزان چربی ها می باشد. با توجه به نقش آپولیپوپروتئین ها در سوخت و ساز چربی ها، احتمال نقش آنها در بروز سندرم متابولیک طبیعی به نظر می رسد. هدف این پژوهش، مروری بر نقش ژنتیکی آپولیپوپروتئین ها در بروز این سندرم است. در مجموع شواهد به دست آمده، دلالت بر آن دارد که آپولیپوپروتئین های A به ویژه APOA5 بیشترین همراهی را با این سندرم داشته است، در حالی که با وجود نقش بارزی که آپولیپوپروتئین های B در سوخت و ساز چربی ها دارند، موردی دال بر ارتباط آپولیپوپروتئین B-100 با میزان لیپوپروتئین هایی مانند کلسترول HDL و تری گلیسرید که از نشانه های سندرم متابولیک هستند، ارایه نشده است.
    کلیدواژگان: آپولیپوپروتئین، سندرم متابولیک، ژنتیک
  • |
    • Dr Sedigheh Moradi, Dr Fereidoun Azizi Page 128
      Introduction
      The increasing prevalence of childhood obesity and related disorders have become a major health concern, prompting calls for the intervention strategies. The aim of the present study is to describe trends in cardiovascular risk factors in Iran.
      Materials And Methods
      Data on cardiovascular risk factors in 2000, 2003 and 2006 in a cohort of subjects, aged 2-17 years in the TLGS group were used. To assess secular trends, Body Mass Index, waist circumference, waist to hip ratio, systolic and diastolic blood pressure, total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol, high density lipoprotein cholesterol, triglycerides and fasting blood sugar were compared between the three phases.
      Results
      Waist to hip ratio in all age groups of boys increased significantly in phase two(P=0.01,0.0001,0.001 respectively). Also, blood pressure levels continued to decrease in all subjects. There were significant decreases in total cholesterol, low density lipoprotein and triglycerides in some groups. A significant increase was observed in waist circumference in 7-12 year old boys in phase two (P=0.0001, 0.001 respectively). The prevalence of overweight increased in boys in phase two (P=0.001) and in girls in phase three (P=0.05). Obesity increased significantly in boys in phase three (P=0.001) and in girls in phase two (P=0.001). Hypercholesterolemia increased in both sexes in phases two and three (P=0.001, 0.01 respectively) and HDL<35mg/dl increased in boys (P=0.001).
      Conclusion
      Increase in cardiovascular risk factors in emphasizes the urgent need for interventions.
    • Dr Mehrzad Moghadasi, Dr Masoud Nikbakht, Mostafa Kuchaki Page 137
      Introduction
      The aim of this study was to investigate the effects of lifestyle status on dyslipidemia which may be responsible for the metabolic syndrome.
      Materials And Methods
      One hundred forty one males (n=47; mean ± SD: 43.7 ± 7.8 years of age) and females (n=94; mean ± SD: 43.7 ± 7.8 years of age) participated in this study. Each subject’s lifestyle status was assessed by self-administered questionnaires, based on Breslow’s lifestyle index and a composite dietary behavior score, obtained from self-reported responses to a 24-item food-frequency questionnaire, was used to categorize eating habits as more/less healthy.
      Results
      The results demonstrated a negative relationship between Breslow’s lifestyle index and physical fitness level and dyslipidemia (P<0.05). On the other hand, the results showed that less healthy diets were associated with total cholesterol, triglycerides and LDL-C. Multiple regression analysis demonstrated that food consumption patterns were independently associated with blood lipid profiles in females, while physical fitness level was independently associated with blood lipid profiles in males.
      Conclusion
      In conclusion, unhealthy lifestyles may cause dyslipidemia, findings which present reasonable explanations for the relationships between lifestyles and lifestyles-related diseases.
    • Mahboubeh Shaneshin, Dr Bahram Rashidkhani Page 145
      Introduction
      This study, aimed to evaluate the ratio between Energy Intake and Resting metabolic Rate (EI/RMR) among female Tehranian adults, and to compare age and anthropometric and dietary characteristics between relatively under and over reporters.
      Materials And Methods
      This cross-sectional study included 187 healthy women, aged 18 to 45 years. The EI/RMR ratio was used as an indicator of reporting accuracy, with EI/RMR<1.35 considered to represent under reporting, and EI/RMR ≥2.4 as over-reporting of EI. Data on age, antropometric and lifestyle variables were gathered by a second questionnaire designed for this survey. In addition dietary intake was assessed by a semi-quantitative 125 item food-frequency questionnaire. ANOVA was used for data analysis.
      Results
      EI/RMR was 1.6±0.6 (mean±SD). Thirty-five per cent of the subjects had EI/RMR <1.34, while 7% of the subjects showed EI/RMR>2.4. BMI correlated negatively (β=-0.199, P<0.01) with EI/RMR. Age, BMI, body weight, waist and RMR decreased significanlty with the increase in EI/RMR (P<0.01). The oldest age group (≥40) had lower EI/RMR values than the youngest age group (30>) (1.5 vs.1.8). Under-reporters consumed less fish, magarine, coffee, sweet and fat than did the other subjects.
      Conclusion
      Under-reporting, rather than over-reporting of energy intake was predominant in this female population of Tehran. BMI was the most important factor affecting the reporting accuracy of energy intake.
    • Hossain Faramarzi, P. Bagheri, Abbas Bahrampour, Leila Halimi Page 157
      Introduction

      Since monitoring and evaluation of diabetes and hypertension in individuals/the population greatly contribute to improving both clinical care and following identification of disease in the region and even the country, and to manage prevent and control diabetes and hypertension and their risk factors, the goal of this study was to compare disease status in rural areas of Fars province and rural areas of the EMRO region.

      Materials And Methods

      The current study is a descriptive-analytic cross sectional one that has been conducted in 2008 by randomized cluster sampling, based on data obtained from an extensive provincial screening plan for adults aged over 30 years in rural areas of Fars province. Based on these data, the prevalence of diabetes, hypertension and their risk factors were calculated and the relationship between diabetes and hypertension was determined by risk factors including age, sex, family history, and MI using Chi square and t-test and SPSS software version 17 and Minitab version, prevalences in 15 is rural areas were compared with the ones in EMRO region countries.

      Results

      The prevalence of hypertension and diabetes rural areas of Fars province were calculated to be 21.8% and 11.14% respectively as compared with rural areas of EMRO region countries.The prevalence of diabetes was also lower on the average and the prevalence of obesity (BMI>30), was less than other countries in the region and Iran.

      Conclusion

      In general, although, the prevalence obtained in this study was lower than other regional countries, raising a wareness in high rish groups affected public commitment to basic information transmitting to high risk classes of the society should be taken into account and commitment by the health system administration and the government to sustain monitoring of health, to ensure curtailing the burden of diabetes and hypertension and associated risk factors among countries of the region.

    • Dr Mohammad Reza Maracy, Dr Masoud Amini, Dr Gholam Reza Kheirabadi, Mr Mohammad Fakhari Narges Fakhari, Dr Reihaneh Zonnari Page 165
      Introduction
      Since sleeplessness and oversleeping are known to have adverse effects on human health, this study designed to compare sleep quality among non diabetic persons, those with impaired fast blood glucose and/or impaired glucose tolerance and diabetics.
      Materials And Methods
      In a cross sectional study, 834 participants including 384 diabetics, 245 subjects with impaired fast blood glucose and/or impaired glucose tolerance) and 205 healthy persons were studied, and data was collected using standardized questionnaires and laboratory assessments. MANCOVA test was conducted to analyze the data using SPSS version 16.
      Results
      Of the participants, 73% were women. Mean±SDs of age and BMI were 48.4±8.6 years and 29.2±4.5, respectively. Mean±SD for sleep qualities were 6.5±3.6 in diabetics and 5.8±3.3 in the others. Sleep disturbance score was meaningfully related to sex, age, educational levels, depression score, and glycosilated hemoglobin.
      Conclusion
      Sleep disturbances in diabetics, especially women were more prominent than non-diabetics and significantly related to depression scores. Sleep hygiene and mental status, depression in particular, play crucial roles in diabetics and diabetes-prone individuals.
    • Dr M. Sadeghi, Dr Z. Pourmoghaddas, S. Yazdekhasti, Dr S. Amid Page 173
      Introduction
      Considering the controversial findings documented on the apolipoproteins A and B association as cardiovascular risk factors and the severity of CAD, this study evaluated the apoA and apoB association with severity of coronary artery disorders in an Iranian population.
      Materials And Methods
      In a cross-sectional study 144 consecutive patients who were scheduled for coronary angiography, were divided into two groups according to severity of coronary stenosis (Mild, severe) and their medical histories and demographic data were collected. Before angiography, fasting blood samples were taken to measure fasting blood sugar, total cholesterol, triglycerides, and apoA and apoB. Based on their to angiography results, patients were divided groups one and two, with mild and severe coronary artery involvements, respectively Aplipoprotein levels and ratio were compared by Chi -square, Fisher, logistic regression and t-student tests in both groups.
      Results
      Mean age of groups one and two were 57.7±9.6 and 58.24±11.3 years respectively. Apoliprotein levels and apoA/apoB ratio had no significant association with severity of coronary artery disease involvements (p≥0.05), findings which remained after adjusting data for confounding variables (p≥0.05).
      Conclusion
      Factors that affect the disease severity may differ from the etiological factors that cause the disease. Hence further studies on these are recommended.
    • Dr Rahman Soori, Dr Niku Khosravi, Mis Najme Rezaeian, Mis Hamideh Montazeri Page 179
      Introduction
      Intracellular adhesion molecule-1 is one of the factors associating obesity and inflammatory lesions like atherosclerosis. This study examined the effects of resistance (R) and endurance (E) training on serum levels of sICAM-1 and lipid profiles in sedentary obese women.
      Materials And Methods
      Participants included 24 (8 control, 8 RT and 8 ET) obese (BMI≥30) women, studied before and after 10 weeks of resistance training (40-60% of 1RM) and swimming endurance training (at 50-60% of HRmax), 3 days/week. Serum levels of sICAM-1, lipid profiles and anthropometric indices were measured at baseline and again 48 hours after training. Statistical analysis was done by paired t-test. ANOVA and Pearson correlation, and P value<0.05 was considered significant.
      Results
      Levels of sICAM-1 (P=0.042), cholesterol (P=0.006) and HDL-C (P=0.006) changed significantly following 10 weeks of endurance and resistance training compared to those of the control group. There was significant decrease in serum levels of sICAM-1 in the both RT (P=0.012, 21.7%) and ET groups (P=0.017, 18.4%). Although significant changes did not exist in lipid profiles after resistance training (p>0.05), TG (P=0.001), cholesterol (P=0.043) and HDL-C (P=0.002) changed significantly in the endurance training group. Hence there were significant correlations between the primary level of sICAM-1 and primary values of BF% (P=0.031), pelvic (P=0.005) and waist (P=0.006) circumferences following endurance training, whereas changes in the levels of sICAM-1 or lipid profiles and anthropometric markers did not correlate significantly in the resistance training group (p>0.05).
      Conclusion
      Although decrease in sICAM-1 level may be associated with the beneficial effects of training on body composition or/and lipid profile, further studies are needed to elucidate the mechanisms responsible for the effects of resistance training on ICAM-1 level.
    • Dr Akbar Aliasgarzadeh, Dr Zohreh Sanaat, Dr Sanaz Karimi Avval, Dr Mitra Niafar, Dr Naser Agamohammadzadeh Page 190
      Introduction
      There is a lack of national/regional data on the relationship between breast cancer and thyroid diseases and the limited data available are controversial. This study was designed and conducted to investigate thyroid autoimmunity in women with newly diagnosed breast cancer. Methods and Materials: In a case-control study, 40 women with confirmed diagnoses of breast cancer and 40 age-matched healthy counterparts were recruited during a 12-month period from outpatient clinics of the Tabriz University of Medical Sciences. The case group were enrolled for the study before receiving treatment. Thyroid and physical examination was carried out in all participants and serum levels of TSH, FT4, ATPO and ATG were determined. The results were compared between two groups, and different histopathological subgroups of breast cancer.
      Results
      The mean age was 49.48±7.75 and 46.80±7.00 years in the case and control groups respectively. Thyroid and physical examination were normal in all participants. TSH, ATPO and ATG serum levels were comparable between the two groups; however, the median level of serum FT4 was significantly higher in the case group (1.20 μg/dl vs. 1.03 μg/dl; p<0.001). Increased levels of serum TSH and FT4 were found in 7.5% of the cases, while there were decreased levels in 2.5% of the cases, with no significant differences between the two groups. Thyroid tests were comparable between the different histopathological subtypes of breast cancer.
      Conclusion
      No relationship was found between thyroid autoimmunity and breast cancer, a finding in concordance with some reports and in contrast with others. It seems that further studies with larger sample sizes are needed for conclusive findings.
    • A. Abaassi Daluee, A. Ghanbari Niaki, R. Fathi, M. Hedayati Page 197
      Introduction
      Ghrelin, a peptide hormone secreted from the endocrine cells of stomach, affects appetite, energy consumption, weight, and body composition. Although the effects of endurance exercise on weight loss have been demonstrated, results on the impact of this exercise on ghrelin levels are controversial, and are from studies performed in athletes. The aim of this study was to investigate the response of serum ghrelin, growth hormone, and cortisol after a single session of aerobic exercise in young non-athlete male students.
      Materials And Methods
      Sixteen non-athlete male students, randomly selected, performed a single session of aerobic exercise, including 3 consecutive- one mile running sessions with 3 minutes rest period at the end of each mile. The participants in this study had a mean age 22.7±2.1 years, weight 72.8±5.7 kg, height 177.9±5.7 cm, and body mass index 23.2±1.7. To determine levels of these hormones, plasma ghrelin, GH, insulin, and cortisol, blood samples were taken, using the ELISA method.
      Results
      The results of paired-samples t-test showed that the levels of growth hormone and ghrelin increased significantly in the plasma, whereas insulin and cortisol levels decreased (P<0.05).
      Conclusion
      These data suggest that a single session of aerobic exercise can decrease energy reservoirs and increase ghrelin secretion in response to energy deficit to supply and balance the sources of energy loss. Therefore it is clear that activity duration is an important parameter in the increase in ghrelin levels in response to exercise.
    • Dr A. Ghanbari-Niaki, F. Hossein Pour, Dr R. Fathi, Dr M. Daneshpouri, Dr H. Akhavan Niaki, M. Zarkesh, Dr M. Hedayati Page 202
    • Shahla Shojaei, Dr Maryam Alsadat Daneshpour, Sohrab Halalkhor, Dr Fereidoun Azizi, Dr Mehdi Hedayati Page 209
      Introduction
      Metabolic syndrome, a collection of risk factors for cardiovascular risk factors, refers to a cluster of symptoms, the simultaneous occurrence of which in a person is more likely than the occurrence of each perse. The criteria proposed by the International Diabetes Federation for the diagnosis of this syndrome include central obesity, increased triglycerides, decreased HDL-C, hypertension, and increased fasting blood sugar. Signs of metabolic syndrome can be determined through the interconnected physical and chemical changes in the human body, genetic and environmental factors. One of the most effective factors in metabolic syndrome is change in the lipid profiles. Based on the roles of apolipoproteins in lipid metabolism, the possibility of their role in metabolic syndrome has been documented. The aim of this review is to evaluate the genetic roles of apolipoproteins in metabolic syndrome. Overall, the evidence suggests that the apolipoproteins A particularly APOA5 more associated with this syndrome. On the other hand, despite the prominent role of apolipoprotein B in fat metabolism, there is no evidence on any correlation between B-100 apolipoprotein and lipoproteins such as HDL and triglyceride levels of the symptoms of metabolic syndrome.