فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1389)

نشریه جاویدان خرد
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فهرست مقالات به زبان فارسی
  • شهرام پازوکی صفحه 5
    مسالهٴ عمل و نسبت آن با نظر از مسائل اصلی فلسفه از قدیم تا کنون است. این مساله در ادیان مختلف نیز به گونه ای دیگر مطرح شده است. عارفان ادیان عموما علم بدون عمل را در دین نمی پذیرند و آن را موجب سکون و انحراف اهل دین می خوانند. در مقابل این ها نوعی عمل گرایی قشری نیز در تاریخ ادیان دیده می شود که یک نمونهٴ اصلی اش خوارج در تاریخ اسلام است. اما در دورهٴ مدرن، نوعی دیگر از عمل گرایی با مبانی مختلف ظاهر شده که در فهم و اندیشهٴ دینی نیز اثر عمیق گذارده و منجر به پیدایش اندیشه ها و جریان های قائل به اصالت عمل در دین شده است. دو جریان مهم پراگماتیسم و فاندمنتالیسم دینی حاصل این اندیشه اند. مسالهٴ اول این مقاله شرح اهمیت ملازمهٴ علم با عمل و نفی عمل بدون علم در دین است و مسالهٴ دوم آن؛ بیان دو نوع مذکور عمل گرایی دینی در دورهٴ مدرن و مبانی و نتایج سوء آن در عالم معاصر است.
    کلیدواژگان: عمل، نظر، عمل گرایی در عرفان، عمل گرایی مدرن، تجربهٴ دینی، پراگماتیسم، اصول اندیشی
  • منیره پلنگی صفحه 21
    در این مقاله به بررسی عبارت ابن سینا، در فصل نخست نمط چهارم اشارات و تنبی هات، خواهیم پرداخت، در آنجا ابن سینا در مقابله با کسانی که موجود را با محسوس مساوی می دانند، به اثبات وجود کلی طبیعی به عنوان یک امر واحد معقول می-پردازد. او اوصافی را برای امر اثبات شده ذکر می کند که به-نظر می رسد بیشتر با کلی افلاطونی سازگار است تا کلی ارسطویی. این درحالی است که ابن سینا در مسالهٴ کلی رئالیست به معنای ارسطویی آنست، و رئالیزم از نوع افلاطونی آن را در این باب به کلی منکر است. بدین منظور، نگارنده مرور کوتاهی بر اقوال مطرح درباب کلی، و نیز مبنای مشهور حکما در سنت فلسفی اسلامی خواهد داشت. هم چنین، برخی آراء ابن سینا در الهیات شفا بررسی خواهد شد، و در ادامه، بحث بر فصل نخست از نمط چهارم اشارات و تنبی هات متمرکز می شود. به علاوه، در خلال مباحث، پیوسته به این مساله به عنوان یک پرسش بنیادی توجه خواهد شد که «نفی رئالیزم افلاطونی در این باره، آیا ما را عملا به مفهوم گرایی صرف، و حتی نهایتا به تسمیه گرایی نخواهد کشاند؟» در پایان نکات و پرسش هایی طرح می شود که اصولا می توان آنها را دربارهٴ مبحث کلی مطرح کرد، و به-تنهایی موضوع پژوهشی قرار داد، که از مهمترین آنها به نظر این دو مورد است:(1) آیا بر مبنای رئالیزم ارسطویی، که براساس آن کلی از محسوسات به دست می آید، (خواه با تنها یک فرد و خواه با افراد) «استقراء»، فی نفسه، می تواند پشتوانهٴ مفاهیم کلی قرار گیرد؟ و اگر چنین باشد، شناخت کلی یک شناخت پسینی نخواهد بود؟ در این صورت، کلیت کلی اعتبار خود را چگونه خواهد داشت؟
    (2) اگر در نظامی فلسفی، همچون حکمت صدرایی، «صورت» نحوهٴ وجود شیء و «وجود» ملاک تشخص دانسته شود، آیا اصولا به وجود یک مشترک فیهیگانه به نام طبیعت می توان رای داد؟ معنای این سؤال این است که تحویل «صورت» از مقوم ماهوی به شان وجودی-آن هم در اندیشه ای که اصرار بر مغایرت ماهیت و وجود دارد- آیا ما را عملا به اصالت شخص نخواهد کشاند؟ و نهایتا نتایج حاصل از این موضع با مفهوم گرایی در اصل چه تفاوتی خواهد داشت؟
    کلیدواژگان: کلی طبیعی، ابن سینا، مفهوم گرایی، تسمیه، گرایی، کلی قبل الکثره، کلی فی الکثره، کلی بعدالکثره
  • سعید رحیمیان صفحه 63
    در مکتب ابن عربی تجربهٴ عارف از خداوند و امر متعالی تابعی از دو عامل فاعلی (تجلی) و قابلی (استعداد و عین ثابت) فرد است که از این امر به «درونی کردن خداوند (معبود)» تعبیر می کنیم. در این میان، مکاشفات صوری خیالی و تعبیر آنها در ذهن فرد، متاثر از عقاید، پیش فرض ها و انتظارات او نیز هست. این حقیقت که هرکس – چه عامی و چه عارف- خدای خاص خویش را می پرستد، در مکتب ابن عربی با عنوان نظریهٴ «الإله المخلوق فی الإعتقاد» یا «إله معتقد» مطرح شده و نقش اساسی در آموزه های نظری و عملی او دارد. این مقاله به معنا و مفاد قاعده ی مزبور، اهمیت آن و نیز مبادی و مستندات آن در مکتب ابن عربی می پردازد.
    کلیدواژگان: اله معتقد، درونی کردن خدا، عین ثابت، تجلی غیب، تجلی شهادت، مکتب ابن عربی
  • بابک عالیخانی صفحه 87
    سهروردی تنها در دو موضع از آثار خود، از «هورقلیا» سخن گفته است: یک بار در کتاب المشارع والمطارحات، و بار دیگر در کتاب حکمه الاشراق؛ در کتاب اول، هورقلیا به عنوان یک عالم (عالم اشباح مجرده و مثل معلقه) و در کتاب دوم، به-عنوان یک مدینهٴ مثالی قلمداد شده است. قبل از سهروردی، هیچ مؤلفی را نمی شناسیم که اصطلاح هورقلیا را به کار برده باشد. در این مقاله، استدلال شده است که هورقلیا در حکمت سهروردی همان شهر عتیق سیاوش، شاهزادهٴ کیانی است؛ در متون پهلوی، آن شهر به نام «کنگ دژ» خوانده می شود و ویژگی های آن در متون گوناگون پهلوی، مانند دینکرد، بندهشن، روایت پهلوی، یادگار جاماسپی و زند بهمن یسن به کوتاهی ذکر شده است. کنگ دژ، که می توان آن را در قیاس با مدینهٴ فاضلهٴ یونانی (مذکور در آثار افلاطون)، مدینهٴ فاضلهٴ ایرانی خواند، شهری است محفوظ در دیوارهای توبرتو؛ پردیسی است سبز و خرم با کاخ ها و گنبدهای استوار که به-ویژه محل استقرار خسرو، پیر مغان و میر مغان، دانسته می شود. دربارهٴ واژهٴ هورقلیا تاکنون چند نظریه مطرح شده است: برخی دانشمندان هورقلیا را اقلیم خورشید دانسته اند و برخی دیگر آن را کالبد اختری معنی کرده اند، اما بر اساس آنچه دربارهٴ کنگ دژ به میان آمد، می توان هورقلیا را «قلعهٴ خورشید» انگاشت که همان کنگ دژ سیاوش و کیخسرو است.
    کلیدواژگان: هورقلیا، کنگ دژ، قلعهٴ خورشید، عالم مثال، سیاوش
  • فهرست مقالات به زبان های اروپایی
  • حمیدرضا فرزان یار صفحه 5
    هنر همواره شاخه ای از فلسفه دانسته شده که در آن نظر و عمل با هدف ابداع و آفرینش به-هم می پیوندند. از سوی دیگر، هنر سنتی و قدسی یکی از نقاط مشترک میان فلسفه و دین، به-ویژه از نظر زبان رمزی آنهاست. هر دین برای بقا و استمرار نیاز به قالبی بیرونی متناسب با ابعاد درونی خود دارد و هنر مربوط به آن دین موظف به خلق این قالب است، که شامل فضای ساخته شده و اشیایی است که در آن قرار می گیرد. اسلام نیز همچون گسترده ترین دین در جهان از این قاعده مستثنی نبوده است. هنر اسلامی وظیفه خود دانسته تا محیطی آرام و متعالی بسازد، به گونه ای که انسان هرگز در آن دچار غفلت نشود، جایی که کالبد فضا و اشیاء مادی حاضر در آن هماهنگ با ضرورت های زندگی معنوی است. اما، در نقطه مقابل، تمدن جدید انسان را به پدیده ای صرفا زیست شناختی تنزل می دهد و به نام پیشرفت، خود را تنها مسئول رفاه جسمانی او می داند. تجدد وضعیتی نابهنجار با نابسامانی های بسیار به وجود آورده است، به-طوری که در آن ساخته های هنر و معماری تنها به هیجانات و شهوات بشر دنیامدار توجه می-کند.
    این هنر تا حد خفقان آوری با معیارها و آرمان های ذهنی و معنوی انسان مسلمان در ستیز است. از آنجا که برای استمرار زندگی مؤمنانهٴ اکثر مسلمانان یادآوری دائمی حقائق الهی که هنر و دست ساخته های سنتی در صور بیرونی منعکس کرده است، ضرورت تام دارد، ازمیان رفتن هنر و معماری سنتی و قدسی به-معنای غفلت، یعنی فراموشی از یاد خداوند خواهد بود. مقالهٴ حاضر دربارهٴ نیاز به فضا و محیط سنتی برای زندگی مسلمانان در دنیای متجدد از جوانب گوناگون به بحث می-پردازد.
    کلیدواژگان: اسلام، هنر قدسی، زندگی مؤمنانه، ذکر، تجدد، پیشرفت، غفلت
  • رشید حافظویچ صفحه 11
    مقالهٴ حاضر تاملی دربارهٴ معانی و کارکردهای درونی حکایات عرفای اسلامی مانند جامی، سهروردی، نظامی و ابن سینا است. در ضمن مقاله به چیستی بیان نمادین و به خصوص به تاویل عرفانی نماد ها که این متون اقتضا می کند، توجه خاصی می شود. به قول نگارنده: «حکایت صرفا زبان نمادین متن را در نظر نمی گیرد، بلکه نیز درونی کردن متن که با آن همراه است، اهمیت ویژه ای دارد. این حکایات فراخوان معنویت عملی اند که در آن رویدادهای فراتاریخی فقط برای خدا انجام می شود».
    در بخش دوم مقاله، نگارنده روی «تاویل عشق» تمرکز می کند که «مرگ معنوی و معاد روحانی محض است یعنی عمل بیرون آمدن از خود و داخل شدن به مراتب جدید آگاهی، که معراج تاویلی هر نفس زنده را تشکیل می دهد». در این بحث به دیدگاه های عین القضات همدانی توجه خاصی می شود.
    کلیدواژگان: حکایت، تاویل، هرمنوتیک، عرفان، معراج
|
  • Shahram Pazouki Page 5
    The issue of practice and its relation to theory has been one of the fundamental issues of philosophy from ancient times until today. This question has also been presented in various religions in a different form. Mystics of the world's religions generally do not accept knowledge without practice, and consider this to be the cause of the stagnation and deviation of religious people. In contrast to the mystics, a type of superficial pragmatism is also seen in the history of religions, of which a prime example in Islamic history is to be found in the Kharijites. However, during the modern period another type of pragmatism with a different set of fundamental principles has appeared which has also left a deep impression on religious thought and understanding and has lead to the appearance of ideas and movements asserting the primacy of action in religion. Two important movements, namely religious pragmatism and fundamentalism are the result of these ideas. The first issue which this article addresses is the explanation of the importance of the combination of knowledge and action and the negation of action without knowledge in religion. The second issue is the presentation of the two mentioned forms of pragmatism in religion in the modern period and their bases and negative consequences in the contemporary world.
  • Monireh Palangi Page 21
    This article is a study and analysis of some of Ibn Sìnå’s technical terms as referred to in the first chapter of the fourth namaĥ of his al-Ishåråt wal-tanbìhåt, wherein he tries to prove the existence of the natural universal (al-kullì al-ĥabi'ì) as a single intelligible fact in the outside world in order to counter those who equate being with sense-perceptible being. In this regard he refers to certain features of the proved fact, such that it seems that what has been proved is somewhat compatible with the Platonic universal rather than the Aristotelian one; however, as far as the issue of the universal is concerned, Ibn Sìnå is a realist in the Aristotelian sense, and denies the realistic universal in the Platonic sense. To support her discussion, the author also reviews briefly some of the different views on universals and the common basis of philosophers in the tradition of Islamic philosophy. She studies some of Ibn Sìnå’s views in the Ilåhiyyåt ('Metaphysics') of al-Shifå' and then deals with the first chapter of the fourth namaĥ of al-Ishåråt wal-tanbìhåt. In addition, during the discussion the author also addresses the question: Will the denial of Platonic realism lead us practically to pure conceptualism, and finally to nominalism?At the end of the article the author throws some light on certain points and problems, each of which can be in turn a topic for further research, some of the most important of which are as follows: 1) On the basis of Aristotelian realism, according to which the universal is acquired from sensible things - whether from only one individual or from several individuals - can ‘induction’, as such, support universal concepts? If the reply is in ffirmative, is not then universal knowledge a posteriori? And if so, how does the universality of the universal attain its validity? 2) If in a philosophical system, like that of Mullå Ģadrå, it is thought that ‘form’ is the existential status of a thing and ‘being’ is the criterion of individuation, can we ever assume a common point, named the nature of the thing? In other words, will not the transformation of ‘form’ as an essential constituent to an existential mode of thing - in a doctrine that stresses the difference between ‘existence’ and ‘quiddity’- lead practically to a kind of individualism? And finally, what is the basic difference between the results of this position and conceptualism?
  • Saeed Rahimian Page 63
    According to the school of Ibn 'Arabì, mystical experiences are dependent on two factors: an active factor, which is the manifestation of God, and a passive factor, which is the internal capacity and eternal archetype of the mystic, and which we name 'the internalization of God (the object of worship)'. In this case, the mystical experiences of imaginal forms and their expression in the mind are also influenced by the beliefs, presuppositions and expectations of the individual. The fact that everyone, whether ordinary believer or mystic, worships his own personal God has been expressed in the school of Ibn 'Arabì in the form of the principle named 'The god created in belief.' (al-ilåh al-makhlĩq fil-itiqåd) and 'the God of idea's (al-ilåh al-mutaqad), and this idea has a fundamental role in the theoretical and practical doctrines of Ibn 'Arabì.This article discusses the meaning, significance and foundations of this principle in the school of Ibn 'Arabì.
  • Babak Alikhani Page 87
    In Suhrawardì's works, the term Hĩrqalyå has been mentioned in two places. Before him, we do not know of any other author who has used this word. Hĩrqalyå, on the one hand, is the name of a world (the Mundus Imaginalis, or 'imaginal world'), and on the other hand, is the name of an ideal city (and it seems that this city is the capital of that world). In this paper, it is proposed that Hĩrqalyå is the name of a mythological city, which was established by the Kayanid prince, Siyåvash. In Pahlavi books the name of that city, which can be described as an Iranian callipolis, is Kang-diz. The characteristics of that strange city can be extracted from the various Pahlavi texts. As for the word Hĩrqalyå, it can be said that the first part of Hĩrqalyå is hĩr, which in Pahlavi and Persian means the sun, and the second part of it is qalyå, which means the castle (Kang-diz).
  • Hamid Reza Farzanyar Page 5
    Art has always been regarded as a branch of philosophy where theory and action meet with a view to create new objects. Sacred and traditional art is itself one of the meeting points between philosophy and religion in their symbolic language. Every religion in order to continue to exist should necessarily be possessed of an outward framework in conformity with its inward dimensions. The relevant art of each religion will be responsible for the creation of this framework, including the built spaces with all the objects they embrace. Islam as one of the most widespread religion in the world has been no exception to this rule. The sacred and traditional art of Islam is concerned with the formation of a peaceful and contemplative environment in which the Muslim would never forget the Divine Reality and where the very body of built space, together with all the material objects it contains, conforms to the needs of his spiritual realization. Modern civilization, on the contrary, reduces man to a mere biological phenomenon and cares only for his bodily welfare, in the name of progress. Modernistic art contradicts the mental and spiritual expectations of the Muslim, to the point of suffocating him. For the ordinary Muslim, who needs to be constantly reminded of his inner celestial reality to remain faithful towards Heaven, the disappearance of traditional Islamic art and architecture would amount to forgetfulness, pure and simple, that is to say ghaflah. The purpose of the present paper is to discuss the necessity of the traditional ambiance for contemporary Muslims living in the modern world.
  • Reshid Hafizovic Page 11
    This article is a consideration of the inner meanings and functions of the ĕikåyåt, or visionary treatises, written by such Islamic mystics as Jåmì, Suhrawardì, Niĭåmì and Ibn Sìnå. The article focuses on the nature of symbolism and in particular on the mystical and interiorizing interpretation of symbolism which is demanded by these texts. As the author writes, "ĕikåya does not take into account only the symbolic language of the Text, but also the concomitant interiorization of the Text, the semantic unburdening of which has to take place in the inner history and geography of the soul…these stories call for applied spirituality, a spirituality of which the metahistorical events are brought to completion only for God."In the second part of the article the author focuses in particular on the 'Ta’wìl or the spiritual exegesis of Love' which is " a pure act of mystical death and spiritual resurrection, the act of emerging from and entering into new cognitive levels, which is what constitutes the interpretative miråj of every living soul." In this discussion he pays particular attention to the insights of 'Ayn al-Quąåt Hamadånì in this regard.