فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1389)

نشریه جاویدان خرد
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1389)

  • 170 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فهرست مقالات به زبان فارسی
  • علی محمد ساجدی صفحه 5
    تاملات درباره نفس ناطقه بشری از دیرباز کانون توجه فیلسوفان و متفکران و متالهان بوده و هست؛ در میان فیلسوفان یونان به ویژه ارسطو و کتاب مستقل او (درباره نفس)، تا سایر فیلسوفان مشاء و اشراق و حکمت متعالیه می توان تطور و سیر تکاملی اندیشه درباره نفس را مشاهده نمود. و اینک، در حکمت متعالیه صدرا عوامل مؤثر بر شناخت حقیقی نفس، افزون بر منابع عقلی و شهودی، تعالیم و آموزه های دینی نیز مورد تاکید قرار گرفته است، تا جایی که به باور صدرا عقل و اندیشه آدمی بدون استمداد از وحی و آموزه های دینی، هم چنین بدون ریاضت و تهذیب نفس و تلاش های عملی در فهم و شناخت صحیح از ذات خویش، قاصر، بلکه عاجز و ناتوان است. و این موضوع، رهیافت جدیدی در حوزهٴ معرفت النفس است که مدعی است آموزه های دینی که از سرچشمه وحی می جوشد به یاری دست آوردهای عقل بشری می شتابد تا حقیقت وجودی خویش را به او بنمایاند. و این مطلب عنصر مهمی است که اندیشمندان پیشین کمتر به آن پرداخته اند.
    لذا، در این تحقیق کوشش برآن است تا به روش توصیفی – تحلیلی نقش سه عامل فوق در شناخت و تهذیب نفس را بر مبنای آراء صدرالمتالهین شیرازی تبیین شود. و لزوم و اجتناب ناپذیر بودن تمسک به دین را برای سالکان طریق معرفت النفس آشکار سازد. براهین عقلی وی در باب تجرد نفس به وجه ایجاز، روش کشفی او و مستندات قرآنی و روایی این متفکر بزرگ اسلامی _به خواست خدا_هدف اصلی پژوهش حاضر خواهد بود.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، معرفت النفس، نفس ناطقه، تجرد نفس، وحی، کشف، بساطت نفس، خلود نفس، تربیت، معاد
  • طاهره کمالی زاده صفحه 29
    هرچند در منظومهٴ اشراقی سهروردی، فقط یک رساله به عشق اختصاص یافته است، با این حال وی حق حقیقت سه گانهٴ حسن، عشق و حزن را در همین مجال اندک ادا نموده است. در رسالهٴ فی حقیقهالعشق، سه گانهٴ حسن، عشق و حزن، منشا مابعدالطبیعی دارند و از عقل کل ناشی شده اند.
    این اقانیم سه گانه، سه اصل آسمانی اند، که یک بار در داستان آدم و ملائکه و بار دیگر به نحو کامل تر در داستان یوسف (ع)، یعقوب(ع) و زلیخا متجلی می شوند. در اندیشهٴ اشراقی، این سه گانهٴ ازلی با حفظ هویت ملکوتی خویش به جهان مادی ما می آیند و هر یک مظهری می یابند.
    سهروردی، در رسالهٴ فی حقیقهالعشق (مونس العشاق)، در مراحل و مراتب مختلف از عشق حکایت می کند. در این حکایت، هم به فکر مابعدالطبیعی یونانی نظر دارد و هم به اندیشهٴ مغانی و هم از اشارات و لطائف قرآنی بهره می گیرد.
    از این رو، رسالهٴ عشق سهروردی چون بسیاری دیگر از آثار وی محل تلاقی سه سنت بزرگ ایرانی اسلامی یونانی است، بی-آنکه بویی از التقاط به مشام برسد. در فضای آکنده از عطر جان فزای جاویدان خرد، از تقریب و ترکیب این سنن معنوی، حقیقت واحدی که همان معنای اشراقی مهر است، به ظهور می رسد.
    این پژوهش بر آن است تا راز آفرینش اقانیم سه گانه(حسن، حزن و عشق) و جایگاه آنها را در جهان شناسی و معرفت شناسی اشراقی بررسی نماید تا تمهید مقدمه ای باشد بر حکمت هنر اشراقی.
    کلیدواژگان: حکمت اشراق، هنر، زیبایی، عشق، حزن، جهان شناسی، معرفت شناسی
  • رضا کوهکن صفحه 45
    در آن هنگام که هانری کربن (1903-1978) در نیمه اول قرن بیستم در اوان جوانی جستجوگری خود را آغاز کرده بود، سنت اسلام شناسی فرانسه به واسطه آثار لویی ماسینیون (1883-1962) با نام سلمان فارسی به خوبی آشنا بود. کربن نیز در کار تحقیقی مشترکی که به همراه پاول کراوس (1904-1944) در دهه 1930 میلادی دربارهٴ کتاب الماجد جابربن حیان به انجام رساند، بیش از پیش و به طور مستقیم با «موضوع سلمان» مواجه گردید. اما، در مورد ارتباط کربن با سهروردی، حجم عظیم تحقیقات وی دربارهٴ شیخ اشراق و نیز رشته های استوار وقایعی که سرنوشت کربن را محقق کرد، خود گواهی قاطع بر این امر است که نام شیخ اشراق و هانری کربن در انتهای هزارهٴ دوم و ابتدای هزارهٴ سوم به طرزی استوار با همدیگر پیوندخورده است.
    اما نسبت شیخ اشراق و سلمان پاک چیست؟ کربن سلمان را نمونه اعلای یتیم و غریب می داند، آنانی که با کناره گیری از راه عموم، پی رو طریق ائمه می گردند تا بدانجا که صاحب سر آنان می شوند؛ هانری کربن در تعمیمی صائب، غربا را همه آنانی می داند که در پی درک و محقق نمودن پیام سری اسلام هستند، چنانکه ایرانیان اهل راز و معنا طی قرون متمادی اسلام را فهمیده اند و پرشور و با اخلاص، خود را وقف آن کرده اند. بدین معنا، شخص سهروردی در زمره غرباست، مضافا اینکه «موضوع غربت» موضوعی اصلی هم در آثار حکمی عربی اوست و هم در داستان های رمزی فارسی وی. بدین ترتیب، وی در زمرهٴ آنانی است که سلمان مقتدای معنوی آنان است.
    کربن مجلد دوم اسلام در سرزمین ایران را، که کل آن مجلد به سهروردی اختصاص دارد، با یاد سلمان آغاز کرده است و با یاد او به پایان برده است. در دیگر مواضع این اثر عظیم چهار جلدی نیز به دفعات به سلمان مراجعه می کند. ما بر پایه این اثر چهار جلدی، به استخراج و معرفی نظر وی درباره نسبت سلمان و سهروردی پرداخته ایم.
    سرانجام آنکه هانری کربن سلمان، سهروردی و همه ٴ آنانی را که به آن دو اقتدا کنند، مصداق «غربا» در این حدیث از امام جعفر صادق(ع) می داند: «إن الإسلام بدا غریبا و سیعود کما بدا، فطوبی للغرباء»».
    کلیدواژگان: سلمان فارسی (الخیر، المحمدی)، شهاب الدین سهروردی (شیخ اشراق)، هانری کربن، اهل بیت، ایران باستان
  • شهاب ولی صفحه 63
    از جمله مفاهیم اصلی عرفان و تصوف اسلامی مفهوم «پیر» است. لزوم گزینش «پیر» برای سالک راه حق، مقام و جایگاه «پیر» و نقش او در طی طریق و شرایط رسیدن به این مقام از جمله مباحثی است که در قدیمی ترین آثار مکتوب عارفان مسلمان بدان ها پرداخته شده و بزرگان طریقت چه به نظم و چه به نثر به ابعاد مختلف این مفهوم پرداخته اند. مفهوم«پیر» و نقش و جایگاه و شرایط لازم برای وصول و احراز این مقام از جمله مباحثی است که در باورهای علویان آناتولی نیز به تفصیل از آنها سخن رفته است. با این حال، شرایط و جایگاه این مقام در نزد علویان با ابعاد متفاوتی نسبت به تصوف رسمی بیان شده است. هدف از این مقاله پرداختن به این موضوع و سعی درمقایسهٴ این جایگاه درنظریه این دو نحله می باشد.
    کلیدواژگان: پیر، تصوف، علوی، بکتاشی، سیادت، تشیع
  • نجفقلی حبیبی صفحه 83
    ... ان «البریء» جریء؛ و ان «الکذب» لا جریه لسیله؛ و ان «الباطل» لا نهار للیله؛ و العقول قاعده _ للتمییز _ بمرصد.... که «بی گناه» دلیر است؛ و سیل «دروغ» جریان ندارد؛ و شب «باطل» روز ندارد؛ و خردها برای تمییز در کمین نشسته-اند.
  • فهرست مقالات به زبان های اروپایی
  • ضیاء موحد صفحه 5
    در کتاب های منطق سنتی ما قید ضرورت و امکان گاهی پیش از جمله، گاهی پیش از محمول و گاهی پس از جمله می آید و در نتیجه نمی توان از ظاهر جمله تشخیص داد که عملگر وجه، جمله را مقید می کند یا محمول را و به اصطلاح وجه سور (de dicto) است یا وجه حمل (de re). در این مقاله با بررسی نقیض و عکس جمله های موجه و نیز محل آنها در مقدمه های قیاس کوشش می کنیم پاسخی برای این پرسش مهم پیدا کنیم.
    کلیدواژگان: ابن سینا، خونجی، وجه شیء(وجه محمول)، وجه گزاره (وجه سور)، منطق سنتی، عکس، قیاس، تناقض
  • رولاند پیچ صفحه 15
    (فرانتز فون بادر (1765- 1841(که از مهم ترین فیلسوفان دوره ی ایدئالیسم و رمانتیسیسم آلمان بود، اصلی ترین وظیفه ی زندگی خود را پایان بخشیدن به سیطره ی اصالت عقل مدرن در فلسفه می دانست. کانون نقد او، انسان محوری و خودمداری فلسفه ی رنه دکارت بود که در گزاره ی مشهور Cogito ergo sum (می اندیشم، پس هستم) جلوه گر می شد. بادر افزون بر این، امانوئل کانت و دیگر فیلسوفان ایدئالیسم آلمانی را که دست کم اندکی در اصالت عقل دکارتی جذب شده اند به نقد می کشد.
    اشاره خواهیم کرد که بادر چگونه به حکمت الهی یاکوب بوئم، فلسفه ی پاراسلسوس، عرفان مایستر اکهارت و اندیشه های بسیار دیگری می پردازد که انسان محوری و خودمداری اصالت عقل مدرن را به چالش می کشند و گزاره ی Cogitor ergo sum (من <از سوی خدا> اندیشیده می شوم، پس هستم) را در مقابل Cogito ergo sum (می اندیشم، پس هستم) قرار می دهند. انسان تنها زمانی می تواند خدا را بشناسد که خدا او را به عنوان انسان بشناسد. به سخن دیگر، بادر نشان می دهد که اگوی انسانی نه بنیان فلسفه، بلکه صرفا جزیی وابسته به خداست.
    کلیدواژگان: فرانز ون بادر، دکارت، هگل، کاگیتو ارکو سام (فکر می کنم پس هستم)، نقد عقل گرائی
  • اولوف پترسون صفحه 31
    این مقاله رابطه ی میان زبان و وجود را آن گونه که در به اصطلاح انحراف فلسفی نامه ی هفتم منسوب به افلاطون فهمیده شده است، بررسی می کند. در اینجا نویسنده ی نامه، برخلاف گواهی بسیاری از رسالات افلاطون، مدعی است که هیچ کلمه ای درباره ی فلسفه ی افلاطون نوشته نشده است و نخواهد شد؛ وبه-علاوه، گویا نگارنده به این دلیل که مطلب چندان سردرگم کننده نبوده است، در ادامه توضیح می دهد که در واقع مسائل فلسفی به هیچ وجه بیان شفاهی را نمی پذیرند.این مقاله، برای طرح استدلالات این ادعاها و بیان نتایج آنها، آنچه را می جوید که به گفته ی نامه تنها راه خروج از کمبودهای معرفت شناسانه و وجود شناسانه ی ذاتی زبان است. این مقاله در کوشش برای کشف اینکه چگونه نویسنده ی نامه برای نابسندگی فهم عقلانی، نظری و زبانی واقعیت نهایی استدلال می کند، در مفاهیم سونوسیا (sunousia) و تریبو (tribô) (که شاید در این بافت به «گفتگوی زنده» و «صرف زمان» ترجمه شدنی باشد)، به عنوان تنها اعمال به قدر کافی نیرومند برای چیرگی بر موانع زبان و دست یابی به فهمی حقیقی از وجود، کنکاش می کند. این مقاله به منظور استدلال علیه تفسیری اسطوره ای از مفاهیم سونوسیا و تریبو- بر اساس وحدت مسلم سوژه و ابژه- مدعی است که بر طبق نامه، رابطه ی فلسفی حقیقی با وجود، به عنوان نتیجه ی نوع خاصی از جستجو فهمیده نمی شود، بلکه باید به عنوان خود جستجو فهمیده شود. مقاله می گوید نه سونوسیا و نه تریبو، هیچ کدام نوع خاصی از موقعیت تاملی را تسخیر نمی کنند، بلکه یک گفتگوی مفصل منعکس کننده ی شرایط خاصی از یک رهیافت فلسفی است.
    کلیدواژگان: افلاطون، نامه هفتم، آپوریا (حیرت فلسفی)، زبان، دیالکتیک، هستی، فرافلسفه
|
  • Alimohammad Saajedi Page 5
    The human, rational soul (al-nafs al-nåĥiqah) has always been a focus of attention for Islamic philosophers, and theologians. It is possible to trace the developmental and evolutionary flow of thought on the soul from the Greek philosophers, especially Aristotle with his independent treatise On the Soul, to the Peripatetic and Illuminationist philosophers Finally, in Mullå Ģadrå's Transcendent Philosophy, in addition to rational and intuitive resources, the teachings and doctrines of religion are also emphasized as being among the effective means for truly knowing and understanding the soul. As Ģadrå believes, human reason and thought are insufficient and even useless for properly understanding one's own essence without resorting to Divine revelation and religious teachings as well as spiritual training, purification of the soul, and practical endeavors. This approach, which is a new achievement in studies of the soul, claims that religious guidance, which springs from Divine inspiration, assists us in our reasoning in order to reveal to us our true nature. Based on the ideas of Mullå Ģadrå this investigation seeks to shed light on the roles of the three above mentioned elements in the understanding and purification of the soul, using a descriptive-analytic methodology. As such it also documents the necessity of resorting to religion for the wayfarers of the path of understanding the soul. The topics presented in this paper include: a brief introduction to Mullå Ģadrå's rational proofs regarding the abstractness of the soul, his intuitive methodology, and his method of citation of Scripture, namely Qur'ån and Ĕadìth.
  • Tahereh Kamalizadeh Page 29
    Although only one treatise has been devoted to the subject of love in the Illuminationist system of Suhrawardì, he was able to make use of this limited opportunity to do justice to the three realities of beauty/goodness (ĕusn), love ('ishq) and sadness (ĕuzn).In the treatise, On the Reality of Love (Fì ĕaqìqat al-'ishq) the triad of beauty/goodness, love and sadness have a metaphysical basis, and develop from the universal intellect. These three realities are three heavenly principles, which are manifested in the story of Adam and the angels, and in a more complete way in the story of Joseph, Jacob (upon them be peace) and Zulaykha. According to Illuminationist thought, this eternal triad, whilst maintaining its celestial nature, comes into our material world, and each of its elements finds a vehicle of manifestation.In the treatise On the Reality of Love, Suhrawardì tells of the different stages and levels of love. In this telling he takes into consideration Greek metaphysical thought, and also benefits from Zoroastrian ideas and the subtleties and illusions of Quranic teachings.In this way, Suhrawardì's treatise on love, like many other of his works, is the meeting place of three great traditions: Iranian, Islamic and Greek, without there being any syncretism. In an atmosphere filled with the life-giving fragrance of the Sophia Perennis, the union of these spìritual traditions leads to the manifestation of a single reality, which is precisely the Illuminationist meaning of the sun (mihr).The aim of the present research is to investigate the mystery of the creation of the three realities of beauty/goodness, sadness and love, and their place in Illuminationist cosmology and epistemology, in order to provide act as an introduction to the Illuminationist philosophy of art.
  • Reza Kuhkan Page 45
    When Henry Corbin (1903-1978) during his youth in the first half of the 20th century began his research, the French tradition of Islamic studies, due to the works of Louis Massignon (1883-1962), was well acquainted with the name of Salmån al-Fårisì.Corbin also, in the research which he conducted in cooperation with Paul Kraws (1904-1944) in the 1930s on the Kitåb al-majìd of Jåbir ibn Ĕayyån came more than ever directly in contact with 'the subject of Salmån'. As for the relationship between Corbin and Suhrawardì, the great volume of his research about the Master of Illumination, and the events related to him which to such a great extent influenced Corbin's destiny, is itself a certain proof that, at the end of the second millennium and the beginning of the third, the names of Henry Corbin and the Master of Illumination have become firmly connected with each other.But what is the relationship between the Master of Illumination and Salmån the Pure? Corbin saw Salmån as the prime example of the orphan and the exile, the one who, by turning aside from the way of ordinary people, becomes a follower of the path of the Imams to the extent that he becomes the bearer of their mysteries. Corbin, with a sound generalization, considers 'exile's to be all those who seek after the understanding and realization of the hidden message of Islam, just as Iranians, the people of mystery and the spìritual, have over the centuries understood Islam and have sincerely devoted themselves to it. In this sense, Suhrawardì is to be considered one of the outsiders, just as the subject of 'exile' is one of the fundamental subjects of both his 'western' philosophical works, and his Persian symbolic stories. In this way he is a member of that group of whom Salmån is the leader. Corbin begins the second volume of En Islam Iranien, which is entirely devoted to Suhrawardì, with a mention of Salmån, and ends the volume in the same way. In many other places in this great four volume work he also refers to Salmån. On the basis of this four volume work we will extract and present Corbin's views about the relationship between Salmån and Suhrawardì.To conclude, Henry Corbin considers Salmån, Suhrawardì and all those who follow these two figures to be representatives of what is referred to by Imåm al-Sådiq (a.s.) in the following hadith, "Islam began in exile and will return as it began, so blessed be the exiles.
  • Shahab Vali Page 63
    The concept pìr, or 'spìritual master' is one of the fundamental concepts of Sufism. The novice's need to choose a pìr, the status and station of the pìr, and his role in traversing the way are among the main topics of the oldest Islamic mystical sources, and various Sufi masters have tried to explain various aspects of this concept in both poetry and prose.In particular the concept pìr and the discussion of the pìr's status and the conditions necessary to reach this station are among the topics which are dealt with in detail in the sources of the Alevis of Anatolia. At the same time, the conditions and status of this station according to the Alevis has been expressed with different dimensions from traditional Sufism. The goal of this article is to investigate this subject and to compare the perspectives of these two groups.
  • Zia Movahed Page 5
    In Islamic traditional textbooks modal operators sometimes come before propositions, sometimes before the predicates and sometimes at the end of propositions. This makes the interpretation of modality in each case as de re or de dicto difficult. Given Ibn SςnΪ's discussion of and sensitivity to this distinction, in this paper by examining the position of modality in the contradictories and converses of modal categorical propositions as well as their positions in modal syllogisms I will try to find a reasonable answer to this important issue.
  • Roland Pietsch Page 15
    Franz von Baader (1765 - 1841), one of the most important philosophers in the age of German idealism and romanticism, has considered it the most important task of his life to bring the modern rationalism in philosophy to an end. The focus of his criticism lies on the philosophical anthropocentrism and egocentricity of Rene Descartes (1596 - 1650), uttered in his famous saying 'Cogito ergo sum' ('I think therefore I am'). Baader also criticized Immanuel Kant (1724 - 1804) and other philosophers of German idealism, who have absorbed at least partially the rationalism of Descartes. In this article it will be shown how Baader, who follows the tradition of the theosophy of Jacob Boehme (1575 - 1624), the philosophy of Paracelsus (1493-1541), the mysticism of Meister Eckhart (1260 - 1328) and to many other sources which break the anthropocentrism and egocentricity of modern rationalism, opposes the Cogito ergo sum (I think therefore I am) statement with his Cogitor ergo sum (I am cognized therefore I am). Man can only recognize God if he is recognized by God. In other words, Baader shows that the human ego cannot be the principle of philosophy, but solely the participation in God.
  • Olof Pettersson Page 31
    This paper investigates the relation between Language and Being as it is articulated in the so-called philosophical digression of Plato’s alleged Seventh Letter. Here the author of the letter claims, in contrast to the testimony of Plato’s many dialogues, that there has never been and there will never be any written word on Plato’s philosophy; and in addition, as if this was not sufficiently perplexing, he goes on to explain that the matters of philosophy do in fact not admit of verbal expression at all.In discussing the arguments for and the consequences of these claims, this paper explores what in the letter is argued to be the only viable way out of the ontological and epistemological deficiencies inherent in language. In trying to lay bare how the author of the letter argues for the insufficency of a rational, theoretical and linguistic understanding of ultimate reality, this paper explores the notions of sunousia and tribô (translatable in context perhaps as ‘lived conversation’ and ‘spending of time’) as the only acts powerful enough to overcome the obstacles of language and to reach a true understanding of Being. Arguing against a mystical interpretation of the notions of sunousia and tribô – in terms of a certain union between subject and object – this paper claims that a true philosophical relation to Being, according to the letter, is not be understood as the end of a particular type of search, but must rather be understood as the search itself. It argues that neither sunousia nor tribô are to capture a type of meditative situation, but rather an articulated conversation reflecting the particular conditions of a philosophical approach