فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدمهدی موسوی صفحه 7
    براساس فلسفه تعلیم و تربیت نظری و رویکرد استنتاجی در آن، نظریه و عمل تربیتی نیازمند مابعدالطبیعه است. این رویکرد مبتنی بر این پیش فرض است که بایدها و ارزش ها از هست ها و واقعیت ها استنتاج می شود و همچنین هر حکمت نظری، نوع خاصی از حکمت عملی را ایجاد می کند. این نوشتار درصدد است تا با اثبات «امکان استنتاج فلسفه تعلیم و تربیت از وجودشناسی اسلامی»، برخی از دلالت های تربیتی وجودشناسی اسلامی را استنتاج نماید.
    در فلسفه اسلامی همه مباحث فلسفی و مسائل مابعدالطبیعی به مباحث وجودشناسی گره خورده است و عمده ترین مباحث این نوع از وجودشناسی عبارت اند از: تمایز میان ماهیت و وجود، اصالت وجود، تشکیک در حقیقت وجود و اشتداد وجودی. با توجه به این اصول، مطالب این پژوهش در دو قسمت: الف) تاثیر وجودشناسی اسلامی بر انسان شناسی و تربیت؛ ب) تاثیر وجودشناسی اسلامی بر علم شناسی و تعلیم، شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت، استنتاج، فلسفه اسلامی، وجود، دلالت های تربیتی
  • سیدعلی حسینی زاده، محمدرضا شرفی جم، علیرضا صادق زاده قمصری، خسرو باقری صفحه 33
    فمینیسم دارای نحله های مختلفی است که با فمینیسم لیبرال شروع شده و به فمینیسم سیاه و اکوفمینیست و پست مدرن و حتی فمینیسم اسلامی رسیده است. این نحله های مختلف، در مورد تفاوت و تساوی زن و مرد نیز دیدگاه های متفاوتی دارند. از جمله فمینیسم لیبرال بر برابری زن و مرد، فمینیسم رادیکال بر برتری زن بر مرد و فمینیسم پست مدرن بر تفاوت زن و مرد و ویژگی های خاص هر یک تاکید دارند. این مقاله با نگاه نقد بیرونی به بررسی مسئله برابری یا تفاوت از منظر آیات قرآن و روایات معصومان(ع) پرداخته و با تمسک به دوازده دسته دلیل نقلی، به تبیین تفاوت زن و مرد از نگاه اسلام پرداخته است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، فمینیسم لیبرال، برابری، تساوی، نقد برابری، نقد تساوی، نقد فمینیسم لیبرال، انسان شناسی اسلامی
  • محمد نوریان صفحه 59
    با توجه به نقش کتاب های درسی در شکل دهی باورها و ارزش ها و ضرورت آموزش مفاهیم دینی از طریق دروس دیگر، همچنین اهمیت آموزش احکام عملی دینی در دوره ابتدایی، این مسئله قابل طرح است که احکام عملی اسلام شامل نماز، روزه، خمس، زکات، حج، جهاد در کتاب های بخوانیم و تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی چگونه ارائه شده اند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی چگونگی پرداختن به «نماز، روزه، جهاد، حج، خمس و زکات» در کتاب های بخوانیم و تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی ایران است. که با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد پژوهش قرار گرفت. طبقه بندی از نوع انباشتنی، واحد ثبت مضمون و واحد شمارش فراوانی در نظر گرفته شد. سؤالات پژوهش عبارت اند از: چه جنبه هایی از فریضه های نماز، روزه، خمس، زکات، حج و جهاد مورد توجه کتاب های بخوانیم و تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی است؟ آیا ارائه مباحث نماز، روزه، خمس، زکات، حج و جهاد در کتاب های بخوانیم و تعلیمات اجتماعی پایه های پنج گانه تحصیلی دوره ابتدایی متفاوت است؟ آیا ارائه مباحث نماز، روزه، خمس، زکات، حج و جهاد در موضوعات درسی بخوانیم و تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی متفاوت است؟ نتایج تحقیق بیانگر این است که مضامین جهاد با 1/78% و بعد از آن مضامین نماز با 48/16% بیشترین مضامین را به خود اختصاص داده اند. روزه با هفده مضمون، زکات با شش مضمون و حج با یک مضمون، در مراحل بعدی هستند، این در حالی است که در رابطه با خمس هیچ مضمونی نیست و همچنین اصل تداوم و فزایندگی مورد توجه برنامه ریزان محتوای کتاب های فارسی و اجتماعی نبوده است.
    کلیدواژگان: آموزش نماز، روزه، خمس، زکات، حج، جهاد، کتاب های درسی، دوره ابتدایی
  • محمدرضا شرفی جم، سمانه خلیلی صفحه 81
    سهروردی و برگسون در زمره فیلسوفانی هستند که به عرفان و شهود اهمیت وافری داده اند. در این پژوهش سعی شده است با بررسی مبانی فلسفی این دو فیلسوف بزرگ، دلالت های تربیتی آنها استخراج گردد. بررسی مبانی هستی شناختی، انسان شناختی، ارزش شناختی و معرفت شناسی برگسون و سهروردی نشان می دهد که مفاهیم اساسی در فلسفه برگسون زمان، تکامل، شهود و تغییر می باشند. اما در فلسفه سهروردی، نور از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هر دو بر اراده فردی و شهود تاکید می ورزند. همچنین دیدگاه برگسون و سهروردی نسبت به انسان و خداوند متفاوت است. در این موضوع، سهروردی، بحث قوای گوناگون را مطرح می سازد و برگسون به رابطه مغز و ذهن اشاره می کند. خدای برگسون، پیوسته در حال تغییر و تکامل است و خدای سهروردی متعالی و منزه از هر گونه تغییر است. در بحث معرفت شناختی، هر دو علی رغم تاکید فراوانی که بر شهود دارند، تفکر و تعقل را برای شناخت لازم می دانند. در بحث دلالت های تربیتی چنین استنباط شده است که هدف غایی تربیت، از نظر سهروردی رسیدن به کمال مطلق و از دیدگاه برگسون پرورش انسانی، عقلانی ‐ شهودی است. اصول تربیتی حاصل از آرای برگسون شامل: اصل تغییر، اصل تکامل، اصل آزادی و اصل تدریج است. اصول تربیتی حاصل از اندیشه های شیخ اشراق غفلت گریزی، کرامت نفس، صبر و خودشناسی است. از میان روش های تربیتی برگرفته از آرای سهروردی و برگسون، می توان به اهمیت عرفان، شهود، تفکر و تعقل، که هر دو بر آن تاکید داشته اند، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اشراق، شهود، تعلیم و تربیت، تفکر، برگسون، سهروردی
  • محمد نجفی، زهره متقی صفحه 111
    پایه گذاری اهداف تعلیم و تربیت بر اساس آموزه های دینی و ایجاد افق روشن برای نسل جوان، نگاهی عمیق به باورهای دینی و ارائه روش ها و تکنیک های جدید را می طلبد. در این مقاله به هدف تبیین مبانی فکری نظام احسن در هستی شناسی، انسان شناسی و خداشناسی و کاربرد آن در تعلیم و تربیت، به ویژه تاثیرگذاری در ایجاد بینش و حیطه یادگیری، ضمن اشاره به جایگاه نظام احسن در تفکرات انسانی به تحلیل سیمای قرآنی و رویکرد آن در مبانی فکری پرداخته می شود و سپس با توجه به آثار و دلالت های تربیتی این موضوع در بخش تربیت اخلاقی، عقلانی، پیشنهاداتی در ارتباط با شیوه آموزش رسمی و تاثیرگذاری آن در بعد شناختی ارائه و به تناسب آن الگوی یادگیری در تربیت زیبایی شناختی که امروزه در آموزش مورد توجه بسیار است، اشاره می شود. در این مقاله از روش اسنادی تحلیلی در جهت تبیین مبانی فکری و استخراج دلالت های تربیتی استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: نظام احسن، خیر و شر، تعلیم و تربیت، زیبایی شناختی تربیتی
  • محمود سعیدی رضوانی، سیدجمال الدین موسوی مشهدی، حسین باغگلی صفحه 135
    در این مقاله نگرش دانشجویان به موضوع شهادت (در چهار مقوله نگرش به مفهوم شهادت، دفاع مقدس، شهادت طلبی و الگوپذیری از شهیدان) و عوامل مؤثر در نگرش به شهادت و همچنین قدرت پیش بینی هر یک از این عوامل بررسی شده است. در این تحقیق، از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، تمام دانشجویان دختر و پسر دانشگاه فردوسی مشهد، در نیم سال دوم تحصیلی 1387‐1388 بوده است. نمونه آماری، تعداد 801 نفر (285 پسر و 516 دختر) از دانشجویان مذکور است، که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای سنجش نگرش دانشجویان به ابعاد شهادت، از یک مقیاس محقق ساخته استفاده شد. پایایی این پرسشنامه، از دو روش تکرار در طی زمان و محاسبه آلفای کرونباخ (92/0) مورد تایید قرار گرفت. یافته های مربوط به چهار مؤلفه مورد پژوهش، نشان می دهد که دانشجویان به طور معنا داری، به سمت موافق طیف، تمایل دارند، اما دانشجویان در سه حوزه شهادت طلبی، نگاه به دفاع مقدس و الگوپذیری از شهدا، به سطح مطلوب (موافقت) نرسیده اند. تحلیل رگرسیون چند متغیره، نشان می دهد که از بین عوامل مورد بررسی، تنها هویت دینی و هویت ملی قادر به پیش بینی نگرش افراد به شهادت هستند؛ در این زمینه هویت دینی از قدرت پیش بینی بیشتری (43%) نسبت به هویت ملی (12%) برخوردار است.
    کلیدواژگان: دانشگاه فردوسی، نگرش، شهادت
  • بهروز رفیعی صفحه 165
    در این جستار تلاش شده است از رهگذر پژوهشی بنیادی ‐ تاریخی، با پیروی از روش پژوهشی توصیفی ‐ تحلیلی، و با استناد مستقیم به رسائل اخوان الصفا، پاره ای از دلالت های تربیتی آنها برگرفته و پیش رو نهاده شود. از این پژوهش نیک برمی آید که اخوان الصفا، فراوان به تعلیم و تربیت پرداخته اند و از دلالت های تربیتی ره یافته در رسائل آنان می توان به مؤلفه های تربیتی مهمی چون: چیستی، امکان، ضرورت، هدف ها، اصول، عوامل، مراحل، روش ها و... تربیت از نگاه آنان پی برد و اثبات کرد که سخنان فرو کاهنده برخی از غربیان ناآگاه یا غرض ورز درباره تربیت در اسلام، تا چه پایه نارواست.
    کلیدواژگان: اخوان الصفا، دلالت های تربیتی (مفهوم، امکان، ضرورت، اهداف، اصول، مراحل، عوامل، روش ها، مواد درسی
  • مهدی سبک رو، ولی رضایی، سیده مائده مقیمیان، ابوذر حیدری، ناصر ایرجی صفحه 189
  • خلیل زامل عطشان صفحه 205
|
  • Seyyed Mahdi Musavi Page 7
    Based on philosophy of theoretical education and its inferential approach, theory and practices of education requires metaphysics. This approach insists on the presupposition that musts and values deduce from beings and realities. Also, every type of theoretical wisdom creates a certain kind of practical reason. Through this article, the author is to confirm the possibility of deducing the philosophy of education from an Islamic perspective and inferred some educational implications of Islamic ontology. In Islamic philosophy, all philosophical discussions and metaphysical issues inextricably bound to ontology. Most important discussions - relating to this type of ontology - are as follows: the distinction between nature and existence, the primacy of existence, gradation of being and intensity of being. Considering the aforementioned principles, the article has formed from two main parts; first, the influence of Islamic ontology on anthropology and education, and its impact on the science studies and training.
  • Seyyed Ali Husseini Zadeh, Mohammad Reza Sharafi Jam , Ali Reza Sadegh Zadeh Ghamsari , Khosro Bagheri Page 33
    Various branches are attributed to feminism which liberal feminism is the first of them and black feminism, post modern feminism and even Islamic feminism are the other ones can be considered in its historical career. All the branches discussed different ideas about equality or inequality of men and women and their differences. While liberal feminism insisted on equality of men and women, radical feminism emphasized the superiority of women over men and post modern feminism referred to their differences and unique features, in particular. With a criticizing approach, the present article is to study the problem of equality of men and women and the differences between them from Quran and Shiite Imams (peace be upon them) perspective. Applying twelve traditional reasons, it explains the differences between men and women from an Islamic approach.
  • Mohammad Noorian Page 59
    Considering the role of textbooks in forming beliefs and values and the necessity of instruction for religious concepts through other subjects in one hand, and the importance of instruction for religious practical commandments in elementary levels in the other hand, this research is aimed to find a way which practical commandments including: pray, fasting, Jihad, one fifth, alms and Hajj can be presented in the elementary school textbooks such as Farsi and social textbooks. The method of research - being used here - was content analysis and the case was considered as record unit and frequency was as a counting method. Research questions are as follows: first, which aspects of the above-mentioned categories are considerable in the Farsi and social textbooks of elementary levels? Second, is the presentation of pray, fasting, one fifth, alms, Hajj and Jihad through fivefold level of elementary schools different from each other? Third, is their presentation through various subjects of those textbooks differing from each other, too?Results showed that 78.1% of the educational contents presented in the textbooks belong to Jihad, 16.48% of them included pray, 3.84% to fasting, 1.35% to alms and 0.23% to Hajj. While the research didnt report any content referred to one fifth. The principles of continuity and augmentation have not been considered by curriculum planners in the Farsi and social textbooks.
  • Mohammad Reza Sharafi Jam , Samaneh Khalili Page 81
    Suhrawardi and Bergson are from those groups of philosophers who paid a lot of attention to intuition. In this research, it is tried to deduce the educational implications of their philosophical bases. Studying the ontological, anthropological, axiological and epistemological bases of Bergson's philosophy, it is shown that time, evolution, intuition and change are basic concepts in his philosophy. But in the other side light has owned a particular position in Suhrawardi's philosophy. Although, both of them emphasized on individual will and intuition, but they had different views about God and human. While Suhrawardi discussed various forces, Bergson refers to the relation between brain and mind. Bergson's God is always under the change and evolution but God that Suhrawardi talked about is transcendental and does not accept any change. In epistemology, both of them strongly believed in intuition but they asserted that thinking is necessary for cognition. For Suhrawardi, the final goal of education is the achievement of supreme perfection - reaching up to God - and for Bergson it is to educate a logical-intuitive person. Educational principles which are deduced from Bergson ideas include: change, evolution, freedom, gradation. Educational principles which are deduced from Suhrawardi's are known as escape from neglect, self-esteem, patience and self-cognition. Intuition and thinking have great importance in the educational methods inferred from their thoughts.
  • Mohammad Najafi , Zohreh Mottaghi Page 111
    The establishment of educational objectives based on religious teachings and the creation of a clear horizon for younger generation requires deeper view toward religious belief and claims new methods and techniques.Therefore, to explain the philosophical bases of an excellent system in ontology, anthropology and theology and its application in education, particularly its influence in providing insight and cognitive domain, not only the position of an excellent system in human thinking is mentioned, but also it referred to the Quran and its approach to the philosophical bases described for that system. Then the article discusses the effects and educational implications of an excellent system on moral and rational education. Some suggestions being considered here regarding formal educational method and its influence on later cognitive processes and at the end, it presented the way it meets with the aesthetic educational method which is used in education today. To justify the philosophical bases and educational implications, an analytical method was used.
  • Mahmood Saeidi Rezvani , Seyyed Jammalodin Musavi Mashhadi, Hussein Baghgoli Page 135
    The present survey is to explore the attitudes of students to martyrdom including four categories such as the attitude to the concept of martyrdom, holy defense, seeking martyrdom and following from martyrs. It is also to find the influencing factors on the attitude and their predicting power is investigated, too. Research method - being used in this survey - was a case study. The statistical society involved in all male and female students of Ferdowsi University of Mashhad at the second academic semester during 2008 to 2009. The number of people participated in the survey was 801 of students (285 male and 516 female) and were selected by cluster sampling method. To assess student's attitude to martyrdom a researcher-designed scale was used. Reliability of questionnaire was confirmed using the following methods; first, by conducting questionnaires which were repeated over time and second, by assessing Kronbakh alpha reliability with the coefficient 0.92. Findings, related to four categories of research, showed that students have a kind of semi positive attitude. But in three categories, i.e. holy defense, seeking martyrdom and following from martyrs, students did not reach to an acceptable level of agreement. Multi-variables regression analysis confirmed that religious and national identity were the only factors able to predict people's attitude to martyrdom; in comparison with national one, religious identity can better predict a person's attitudes to martyrdom. Their ratio is 43% to 12% for each of them.
  • Behruz Rafiee Page 165
    Through a historical-fundamental research and following an analytical-descriptive research method and by referring directly to Ekhvan al-Safa treatises, in this article it is tried to infer and propose some of educational implications attributed to Ekhvan al-Safa. By the present article, it would be well clear that they paid a lot of attention to education. Considering the educational implications entered into their treatises, some of their educational implications such as nature, possibility, necessity, objectives, principles, factors, phases, methods and so on can be understood and thereby, it should be confirmed that how unfair are some uninformed and partial western scholars reductionistic remarks toward education in Islam.