فهرست مطالب

متن شناسی ادب فارسی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1390)

مجله متن شناسی ادب فارسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1390)

  • 145 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/05/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا پویان مهر، یحیی طالبیان صفحات 1-8
    از جمله بررسی های مفید برای آشکار شدن ساز و کار روایت ها و به طور خاص قصه های عامیانه، روش تجزیه و تحلیل تودوروف، نظریه پرداز عرصه ساختارگرایی است که در تحلیل روایت های اسطوره ای به کار گرفته شده است. وی این نوع قصه ها را از جنبه های مختلف مورد توجه قرار داده و در بررسی اجزای کلام قصه ها، آنها را همچون پاره های گفتمان به سه دسته اسم، صفت و فعل تقسیم کرده است. بنابراین با تجزیه و تحلیل روایت، می توان به واحدهایی صوری دست پیدا کرد که با اجزای کلام دستوری شباهت چشمگیری دارند.
    این نوشته «جنیدنامه» را از جنبه اجزای کلام بررسی می کند و می کوشد، با تکیه بر نظریه تودوروف به درک ارتباط متقابل شخصیت های «جنیدنامه» دست یابد. برای دستیابی به این هدف ابتدا توضیح مختصری در مورد نظریه تودوروف در زمینه اجزای کلام داده می شود و سپس اجزای کلام؛ یعنی اسم خاص (شخصیت)، فعل (کنش)، صفت (ویژگی) و همچنین چگونگی ارتباط شخصیت های قصه با توجه به هریک از این اجزا مورد توجه قرار می گیرد. بررسی این ویژگی در درک پیکربندی روایت و نیز شناخت زنجیره ارتباطات شخصیت ها که قصه بر اساس آن پایه ریزی می شود مؤثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: قصه عامیانه، جنیدنامه، تودوروف، ساختارگرایی، نظریه روایت، نظریه اجزای کلام
  • نسرین علی اکبری، سید امیر مهرداد حجازی صفحات 9-30
    رنگ یکی از نشانه های مهم روایتگری نظامی برای بیان وجه تمثیلی نگرش هستی شناسانه اوست، به این دلیل رنگ ساحتی رمزگرایانه و تاویل پذیر دارد، فهم معنی رمزی آن مستلزم شناخت زمینه های تاویلی آن است. شناخت این زمینه ها، سبب فهم پیوند رمزی رنگ و منشا آن، نور، می شود. ارتباط نور و رنگ در روایت پردازی نظامی کانون جذب عناصری دیگر، از قبیل هفت ستاره، هفت گنبد، هفت اقلیم، هفت بانو، هفت فلز، بهرام، زمان و... شده که با رنگ ارتباط صوری و محتوایی یافته اند. این ارتباط در تاویل رمزی آن سبب شده که «آفریننده» مرموزالیه نور و «انسان مثالی» با اطوار وجودش مرموزالیه رنگ گردد و نور و رنگ جلوه ای از «وحدت و کثرت» باشد. در این مقاله کوشش شده تا دیدگاه نظامی در این باره توضیح داده شود و پیوندهای آشکار و پنهان میان رنگ و صورت و محتوای حکایتی که در هر یک از گنبدهای هفتگانه روایت می شود و زمینه های تاویلی آنها بیان گردد.
    کلیدواژگان: نظامی، رنگ، نور، تاویل رمزی، هفت پیکر
  • حسین حسن پور آلاشتی، رضا عباسی صفحات 31-52
    مکتب فرانکفورت یکی از جریان های فکری است که وظیفه اندیشیدن به زمان حال و درک زمان خود به کمک اندیشه را مؤلفه ای برای هر گونه فعالیت عقلانی می داند. تجزیه و تحلیل فرانکفورتی ها از جامعه تا حدود زیادی به اندیشه های کارل مارکس باز می گردد؛ اما محور اصلی اندیشه مکتب فرانکفورت را باید در نظریه انتقادی جست که مبین بررسی و تجزیه و تحلیل جنبه هایی از واقعیت اجتماعی است که مارکس و پیروان او اهمیت چندانی برای آن قائل نشده اند. این مکتب دربرگیرنده انتقاد از جامعه و جنبه های گوناگون زندگی اجتماعی و فکری است. نظریه زیبایی شناسی انتقادی (Critical aesthetic theory) از دل این مکتب بیرون می آید. این نظریه، درحوزه ها و رشته های متعددی از علوم انسانی و اجتماعی برای تجزیه و تحلیل مسائل و مشکلات جوامع معاصر به کار گرفته شده است. در این مقاله از دیدگاه این نظریه درباره هنر و ادبیات بهره گرفته ایم. اندیشمندان نظریه انتقادی برای هنر و ادبیات ویژگی هایی برشمردند تا بر اساس بینش انتقادی خود مرز میان هنر اصیل از هنر نااصیل را مشخص کنند. در نوشتار حاضر، ابتدا مفاهیم اصلی در زیبایی شناسی انتقادی؛ چون انتقاد در هنر (Critical of art)، منش ایدئولوژیکی- قوه سیاسی- هنر(Ideological nature of art)، هنر انقلابی (Revolutionari art) و خودمختاری در هنر(Autonomy of art)، مورد بررسی قرار گرفته؛ در ادامه، با تحلیل مهمترین موضوعات سیاسی و اجتماعی دیوان فرخی یزدی اصالت هنر او طبق این نظریه نشان داده شد.
    کلیدواژگان: نظریه زیبایی شناسی انتقادی، غزل فرخی یزدی، انتقاد، هنرانقلابی، خودمختاری هنر، منش ایدئولوژیکی هنر
  • اسماعیل شفق صفحات 53-62
    قصیده مشهور رودکی (بوی جوی مولیان آید همی) با داستانی که نظامی عروضی سمرقندی در چهار مقاله درباره علت ایجاد آن ذکر کرده است، در نزد تذکره نویسان و مورخان قدیم و جدید بحث های بسیاری برانگیخت. عده ای هرات و برخی مرو را محل سرایش این قصیده ذکر کرده اند. برخی از قدما نیز اساسا در اصالت و تاثیر گذاری این قصیده بر امیر نصر تردید کردند و حتی بعضی از بزرگ ترین محققان معاصر نیز بدرستی نتوانستند برای منشاء این قصیده شهر خاصی را ذکر کنند و فقط با اظهار تردید خود نسبت به اقوال پیشینیان بدون معرفی کردن نام شهر خاصی، از آن گذشتند. در میان مؤلفان و محققان قدیم اشخاصی مثل گردیزی و حمدالله مستوفی و إبن اثیر و نرشخی و دولتشاه سمرقندی و جامی و رضا قلی خان هدایت و از بین معاصران نفیسی و عبدالغنی میرزایف و فروزانفر و محمد معین و تنی چند در مورد این قصیده بحث کرده اند.
    نگارنده ضمن نقد و تحلیل آراء گذشتگان و معاصران، خود درباره محل سرایش این قصیده نظر ویژه ای دارد که تفصیل آن در این مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: رودکی، امیرنصر، هرات، نیشابور، بخارا
  • تیمور مالمیر، هادی دهقانی یزدلی صفحات 63-86
    به رغم شهرت و اهمیت حافظ، اطلاع چندانی از جزئیات زندگی وی یا چگونگی سرودن اشعارش نداریم. محققان برای جبران کمبود منابع، یا به گفتارهای کلیشه ای تذکره نویسان اعتماد کرده اند و به تطبیق اشعار و تعابیر حافظ با آن موارد پرداخته اند یا آنکه به غزل های حافظ همچون سند بازگو کننده زندگی و مسائل عصر تکیه کرده اند. اگر در برخی موارد از شخص یا حادثه ای نامی به میان آمده، سایر موارد را نیز با آن مطابقت کرده اند و بر مبنای این تطبیق، مفردات و تعابیر اشعار را شرح کرده اند یا جزئیات زندگی حافظ را بر اساس آن بازنویسی کرده اند. علت اصلی این رویکرد به شعر حافظ، ناشی از تصور استقلال ابیات در غزل حافظ است. این تصور استقلال، موجب شده محققان از طرح های حافظ درغزل های مدحی، رندانه، عاشقانه و عرفانی غفلت کنند و معنای ثانوی و هنری گزاره ها و تعابیر حافظ را در معنای واقعی تلقی کنند. در این مقاله، با توجه به ساختار منسجم غزلیات حافظ، اسباب و عوامل قرائت تاریخی از اشعار ناب و غیر تاریخی حافظ را بررسی کرده ایم که با عنایت به ساختار منسجم از محصور کردن غزل های ناب حافظ پرهیز می شود.
    کلیدواژگان: انسجام متن، حصر تاریخی، ساختار، مدیحه سرایی، نقد تاریخی، نقد زندگی نامه ای
  • محمدرضا امینی صفحات 87-102
    جستجو درباره ماهیت و کارکردهای اطناب و ایجاز در متون ادبی سابقه ای طولانی و گستره ای وسیع دارد. در این مقاله این مفاهیم از دیدگاه جدیدی مطالعه شده است تا ارتباط اندازه سخن با زمان و سرعت را در جنبه های مختلف آن نشان دهد. از آنجا که مفاهیم زمان و سرعت می توانند معانی مختلفی داشته باشد، نخست کوشش شده با محدود کردن این موضوع بر دو مساله استفاده از ایجاز و اطناب برای تنظیم عملی زمان در متون داستانی و به تصویر کشیدن هنرمندانه سرعت، حوزه کار مشخص گردد. آنگاه با ارائه نمونه های متعدد از متون مختلف ادبی، وجوه ادبی و هنری ادراک شعرا از زمان و تاثیر آن در کلام و نیز شیوه های نمایش سرعت تحلیل شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که در نظر گرفتن دو مفهوم زمان و سرعت موجب درک عمیق تری از معنای ایجاز و طناب و کارکردهای هنری آن در آثار ادبیات فارسی می گردد.
    کلیدواژگان: ایجاز، اطناب، شیوه های نمایش سرعت، زمان در ادبیات، شعرحافظ
  • نصرت الله دین محمدی کرسفی صفحات 103-116
    در بازآفرینی، هنرمند با الهام گرفتن از اثری کهن و به مدد تخیل خویش، دست به آفرینش اثری مستقل، تازه و بدیع می زند و بنا به سلایق، خواسته ها و اهداف خویش، موضوعی را از ژانری به ژانر دیگر تبدیل می کند؛ ولی این باز آفرینی ها همیشه آشکار نیست. این مقاله با مقایسه تطبیقی میان دو اثرکاملا متفاوت ادبی، به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که آیا شعر مهتاب نیمایوشیج، باز آفرینی حکایت تمثیلی شبتاب کلیله و دمنه است؟ بی گمان یکی از آبشخورهای اندیشه نیما، توجه او به ادبیات گذشته ایران بوده است. او بسیاری از مضامین اولیه اشعارش را از آثار کهن ادب فارسی اخذ می کرد؛ ولی همان اندیشه های کهن، در بیرون آمدن از کارگاه اندیشه آفرینش گر نیما، شمایل درونی و بیرونی کاملا تازه، ابتکاری، متفاوت و امروزی به خود می گرفت. با توجه به همانندی های فراوانی که از حیث شخصیت ها، گفت و گوها، کردارهای اشخاص، حوادث، زمان، فضا و سایر ویژگی ها بین شعر مهتاب نیما و حکایت تمثیلی شبتاب از کلیله و دمنه به چشم می خورد، به این نتیجه می رسیم که نیمایوشیج در سرودن شعر مهتاب، تحت تاثیر حکایت تمثیلی شبتاب از کلیله و دمنه بوده است. به عبارت دیگر می توان گفت شعر مهتاب نیما، بازآفرینی حکایت «شبتاب» است.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، شبتاب و مهتاب، کلیله و دمنه، نیمایوشیج، تاثیر و تاثر
  • قدرت الله قاسمی پور صفحات 117-136
    نظامی گنجوی ابعاد و ساحت های گوناگون قصه پردازی، صور خیال و زبان شاعرانه را در زبان فارسی گسترش داده است. بیشتر توجه پژوهش گران نظامی به توان قصه پردازی، آفاق اندیشه ها و صور خیال آثار او بوده است، لیکن توجه به هنر زبانی و بویژه توان ترکیب سازی او بر سبیل اشارت بوده است. در این مقاله سعی می شود به هنر ترکیب سازی نظامی پرداخته شود. این جنبه هنر نظامی بر مبنای دیدگاه فرمالیست های روسی تحلیل شده است که بنا بر نگرش آنان فصل ممیز آثار ادبی از دیگر سخن ها، آشنایی زدایی؛ بویژه آشنایی زدایی زبانی است. همچنین به این مساله پرداخته شده است که یک شاعر شاید نتواند واژه بسیط جدیدی بسازد؛ لیکن هنر شاعر بزرگی همچون نظامی در ساختن ترکیبات جدید است. نظامی این کار را در وضعیت ها و موقعیت های گوناگون جهان داستان، هم برای «ادای مقصود» انجام داده است و هم برای برجسته کردن سخن شاعرانه خود. ترکیب سازی های «اشتقاقی» بدیع نظامی در ذیل عنوان هایی همچون: ترکیبات ونددار و شبه وندار، صفات فاعلی و مفعولی مرکب مرخم، ترکیبات اسمی، ترکیبات وصفی و ترکیبات معمول دارای معانی نامعمول بررسی و تحلیل شده اند. نتیجه کلی این بررسی این است که نظامی ترکیباتی فراوان و گوش نواز و نظرگیر ساخته است که می توان گفت هنر مسلط او در ساحت زبان داستان و «بلاغت روایت» همین است و از این رو کاربرد و زنده گردانیدن آن-ها امری بایسته و شایسته است.
    کلیدواژگان: نظامی، پنج گنج، ترکیب سازی، زبان شاعرانه
|
  • M. Puyan Mehr, Y. Talebian Pages 1-8
    One of the useful tools for analyzing the mechanism of narratives, especially folk tales, is the method of Todorov. This method has been used for analyzing mythical narratives. Todorov considered different aspects of these stories and in doing so he divided their various speech parts into the categories of noun, adjective and verb. Thus by analyzing narratives we can gain formal units which resemble various parts of grammar.This paper studies speech parts in “Joneyd-nameh” and tries to understand reciprocal relations between “Joneyd-nameh” characters. To achieve this aim, first it explains Todorov’s theory of speech parts. Then speech parts like noun (character), verb (treatment) and adjective (property) are considered in “Joneyd-nameh” and, finally, the relation of each character of the story is analyzed with regard to these parts.The study of this property contributes to our understanding of the organization of narrative as well as the chain of relationships between characters on which the story is based.
  • N. Aliakbary, M. Hejazi Pages 9-30
    Interpretation of colour in Haft Paykar is of fundamental importance. Colour is a major sign of narrative way of Nizami to express his attitude towards ontology. Thus, colour has a symbolic and interpretable field and understanding its symbolic meaning requires recognition of its interpretive background. Identification of such a background leads to understanding the symbolic link between colour and its origin, light. Relation between light and colour in Nizami’s narration has attracted other elements such as seven stars, seven domes, seven climates, seven ladies, seven metals, Bahram, time etc which have external and internal relations with colour. This relation in its symbolic interpretation has made the “Creator’ as light and “man” as colour; colour and light as unity and multiplicity.This paper explains Nizami’s viewpoint about symbolic interpretation of colour, external and internal relation between colour and form and the content of the story narrated in each coloured dome and their interpretive backgrounds.
  • H. Hasanpour Alashti, R. Abbasi Pages 31-52
    Frankfurt School is one of the intellectual currents which considers the duty of thinking about present and understanding one’s time through thought as a factor for any intellectual practice. Frankfurt members analyze the society mostly on the basis of Karl Marx ideas but the main pivot of this school’s thought is found in critical theory which examines and analyzes those aspects of the social facts which have not been much important for Marx and his followers. This school includes criticism of the society and different aspects of social and intellectual life. The critical aesthetic theory arises from this school. This theory has been used in various realms and fields of the humanities and social sciences to analyze problems of contemporary societies. In this article, we have used the view point of this theory about art and literature. The scholars of the critical theory stated some features for art and literature in order to specify the boundary between genuine art and ignoble one based on their own critical insight. Here, we have first analyzed the main concepts in the critical aesthetics, i.e. criticism in art, ideological nature of art, revolutionary art and autonomy in art, and then by analyzing the most important political and social issues of Farrokhi Yazdi’s divan the originality of his art has been shown on the basis of this theory.
  • E. Shafagh Pages 53-62
    Rudaki’s famous ode (Buye Juye Mulian) caused lots of discussion among past and present biographers and historians because of the story that Nizami Aruzi has mentioned about the cause of its creation.Hirat and Marw have been mentioned as the place of composition of this ode by a number of investigators.Some of past researchers hesitated about validity and influence of this ode basically and even some of greatest contemporary investigators could not mention any specific place for creation of this ode and they have simply doubt past opinions, without mentioning a specific place.Among past researchers and authors Gardizi, Hamdulah Mostowfi, Hidayat and among contemporaries Saeed Nafisi, Abdul Ghani Mirzayev, Badiuzzaman Foruzanfar and Dr Moein are persons who have discussed about this ode.This article analyzes and criticizes ideas of past and contemporary researchers and also it has a specific view about the place of composition of this ode.
  • T. Malmir, H. Dehghani Pages 63-86
    Despite his widespread fame and popularity little is known about the details of Hafez's life and the context of his poems. To overcome this problem, scholars either have accepted the cliches of the hagiographers and tried to interpret his poems in the light of those sayings, or they have read Hafez's lines as records of his life and times. If a scholar finds reference to a person or an event in one poem he usually tries to link it to many other poems, to make it a key for understanding Hafez's words and expressions throughout his work and to rewrite the details of his life accordingly. At the heart of this approach lies the belief that Hafez's couplets are autonomous. This notion of autonomy has caused many critics to disregard Hafez's holistic plans for his panegyric, rendaneh, mystical and amorous sonnets and to interpret Hafez's figurative and artistic meaning as factual and historical. Considering the unified and organic structure of Hafez's sonnets this paper intends to analyze the grounds and elements of the historical readings of Hafez's pure and ahistorical sonnets in order to prevent historical entanglement of his pure poems.
  • M.R. Amini Pages 87-102
    The study of different aspects of brevity and verbosity in the literary texts has a long history. But in the present paper these concepts are studied from a new point of view focusing on the relation of speech length with time and speed. For handling the complicated concepts of time and speed, first we have tried to limit our subject to studying the representation of speed and the practical control of time by brevity and verbosity in fictional texts. Then, by numerous examples the problems such as the poets’ understanding of time and speed and its consequences for their literary works are analyzed. The results of this study show that for having a deeper understanding of the brevity and verbosity it is indispensable to consider the concepts of time and speed in Persian literature.
  • N. Dinmohammadi Pages 103-116
    Recreating stories, myths, events and, in general, all the ancient prose and verse works is of great value and importance. Recreating helps the artist to create a brand new work using his power of imagination while he gets the inspiration from the ancient work. And on the basis of his interests, attitudes and purposes he changes the genre of any topic. However, these recreations are not always apparent.Resorting to a comparative study of two totally different literary works, the present article seeks to answer the question whether Nima Youshij’s poem under the title of “Mahtab” is the recreation of the allegoric anecdote from Kelile va Demne, namely “Shabtab”. Undoubtedly, one of Nima’s thought sources was his attention to ancient Persian literature. He has mostly taken the essence of his contents from the ancient Persian literary works. But those ancient thoughts and ideas have been dressed newly and have changed their inner and outer figure after being processed in the creative mind of a thoughtful creator like Nima. Due to a large number of similarities between these two literary works, including their characters, dialogues, manners, events, time, space and other features, one can come to such a conclusion that Nima’s “Mahtab” has doubtlessly been influenced by “Shabtab” in Kelile va Demne, i.e. Nima’s “Mahtab” is the recreation of “Shabtab”.
  • Gh. Ghasemipour Pages 117-136
    Nezami Ganjavi is one of the great Persian poets that expanded storytelling, poetic language, and imagery in Persian language and poetry. The attention of literary scholars has been paid to his mastership of storytelling, spheres of his thoughts and his poetic images but less focus has been on his poetic language, especially his derivational compounds or compounding. In this essay, this aspect of his poetic language is studied on the basis of Russian formalism attitudes which hold that the specific characteristic of poetic discourse is linguistic defamiliarization. Also it is discussed that one poet may not coin or create a “simple word”, but the art of a great poet like Nezami is creating new compounds and derivational compounds. In Nezami’s works these compounds were created for foregrounding the poetic language and expressing new and different conditions and situations in the story world. In this essay the different compounds in Nezami’s works are classified and analyzed. The conclusion of this essay is that the new compounds and derivational compounds in Nezami’s works are so vast and so interesting that we can say this is his dominant poetic language and his narrative rhetoric.