فهرست مطالب

پژوهشنامه هنرهای دیداری - پیاپی 1 (بهار 1390)

پژوهشنامه هنرهای دیداری
پیاپی 1 (بهار 1390)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید چوپانکاره، فروغ دیانی صفحه 1
    این مقاله تعیین جایگاه و ارتباط تعاملی میان سرامیک و طراحی صنعتی، با تمرکز بیش تر بر حوزه نظری، سبک های طراحی صنعتی و محصولات، به منظور تعیین و تعریف جنبه های خلاقه و کاربردی آن به بحث گذارده شده است. از آن جایی که قابلی تهای سرامیک نسبت به مواد دیگر، توسط طراحان محصول غالبا نادیده گرفته می شود، اثبات برابری ارزش سرامیک با فلز و پلاستیک، از نظر ویژگی های منحصر به فرد آن، از طریق مقایسه فنی و شخصیتی میان دسته های مختلف مواد به انجام رسیده است. با توجه به این که سرامیک ماد های چند منظوره است، تعریف و تاکید بر اهمیت ماهیت فنی- هنری آن از اهداف مهم این مقاله است، که قرابت زیادی نیز با ویژگی چند وجهی تخصص طراحی صنعتی دارد. بررسی نحوه کاربرد خلاقه سرامیک در طراحی محصول، با استفاده از خواص منحصر به فرد و هم زیستی آن با سایر مواد، از دیگر جنبه های کاربردی و با اهمیت موضوع در این مقاله است. همچنین، سرامیک به دلیل ویژگی های خاص فنی، ماهیت سنتی و سازگاری بامحیط زیست، به راحتی قابلیت تطبیق با رویکردهایی مانند طراحی پایدار، طراحی احساس گرا و همچنین سبک هایی مانند طراحی کمین هگرا و طراحی های تک را دارد. با توجه به این موارد، دوره عمر محصول، به خصوص دوره پایانی آن از اهمیت خاصی برخوردار است. نحوه انتخاب مواد توسط طراح نیز در این میان دارای نقشی کلیدی است که تاثیر بسزایی در طول عمر محصول و کارکردهای آن دارد.
    کلیدواژگان: سرامیک، سبک های طراحی، طراحی محصول، ماهیت فنی، هنری سرامیک، هم زیستی مواد
  • سید محمد فدوی صفحه 15
    این مقاله با هدف آشنایی با حکومت فاطمیان در مصر و شناخت هنرهای تجسمی به ویژه سیر تکاملی خط کوفی در این سرزمین نگارش شده است. روش تحقیق و گردآوری اطلاعات عمدتا کتابخانه ای بوده و سعی شده است با ترجمه متون عربی و در مواردی لاتین و یا بررسیمتون فارسی مربوطه، مطالب مورد نظر ارائه گردد. فاطمیان طی 209 سال حکومت در مصر، لااقل نیمی از دوران حکومت خود را با سازندگی و تلاش و کوشش موفق در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی و نیز گسترش هنر سپری نمودند. هنر مصریان و رشد و شکوفایی چشم گیر آن در عصر فاطمیان تا حدودی از چشم کارشناسان و صاحب نظران پنهان مانده است. از این رو، لزوم بررس ی های همه جانبه و تخصصی درباره آنچه فاطمیان در حوزه فعالیتهای هنری از خود نشان دادند، بیش از پیش احساس می شود. بی تردید عصر فاطمیان برترین دوران شکوفایی هنر اسلامی در مصر بود که در آن هنر و معماری اسلامی به اوج عظمت خود رسید. مطالب ارائه شده در مقاله گرچه بسیار اجمالی است، اما می تواند ما را با یافت ه های جدید پژوهشگران در خصوص هنر فاطمیان آشنا سازد. در پایان مقاله خواهیم دید که خاستگاه خط عربی اولیه همان خط نبطی است که در طول زمان به ویژه در صدر اسلام با تغییر و تحولاتی که به خود دید به خط کوفی معروف شد. بی تردید شیعیانفاطمی مصر، همپای هنرمندان ایرانی و عرب بیشترین کار تخصصی را در رشد و ارتقای زیبایی شناسی هنر اسلامی و خط کوفی داشته اند.
    کلیدواژگان: هنر فاطمیان، خط کوفی، تصویرسازی، کتیبه
  • کامران افشار مهاجر صفحه 23
    این مقاله حاصل پژوهشی به شیوه توصیفی تحلیلی و مبتنی بر تجربه های حرفه ای مؤلف است و فضای منفی را که از دیر باز در آثار تجس می و گرافیک وجود داشته است، مورد بحث و بررسی قرار می دهد و دیدگاه های موجود را در این باره ارائه می کند. در این نوشتار ابتدا نقش و زمینه، مشابهت، مجاورت، یکپارچگی و پیوستگی، که اصول ادراک دیداری گشتالت هستند، توضیح داده شده و سپس رابطه آن ها با فضای منفی و اصول چهارگانه طراحی ویلیامز)شامل مجاورت، هم ترازی، تکرار و تضاد(که منتج از این پنج اصل هستند، همراه با مثال های تصویری بیان گردیده اند. در ادامه پدیده فون رستورف در حافظه و ارتباط آن با فضای منفی معرفی و در پایان نیز به عنوان یافته ها و نتیجه گیری، چگونگی و اهمیت فضای منفی در آثارگراف کیی شاخص مانند آرم، پوستر، جلدکتاب، تبلیغ مطبوعاتی و... بیان شده اند که در هر کی از آن ها فضای منفی اهمیتی کمتر از فضای مثبت، یعنی خود شکل ندارد.
    کلیدواژگان: فضای منفی، آثار گراف کی، فضای مثبت، گشتالت
  • عبدالمجید حسینی راد، محبوبه عزیززادگان صفحه 31
    حدود یک سده پس از دوره صفوی رویکرد به مضامین مذهبی شیعی در دربار قاجاریان به نقطه اوج خود رسید. در این دوران تلاش شاهان قاجار برای توجیه و تایید سلطنت خود، به واسطه حمایت از مراسم و فعالیت های مذهبی و هم سویی با گرایش های مذهبی مردم سبب شد تا مذهب به عنوان یکی از پایگاه های قدر تمند اجتماعی در فرهنگ عامه، هنر را که به ویژه در این دوران فرصت یافته بود تا بازتابی از باور ها، و انگاره های فرهنگ عامه باشد، تحت تاثیر خود قرار دهد. هنر نقاشی ایران نیز که پیش از این عموما مورد حمایت دربارها بود، جایگاه و پایگاهی عامیانه یافت. به طوری که نقاشی عامیانه در اماکن عمومی و مذهبی همچون حسینیه ها، تکی ه ها و بقاع متبرکه توانست تصویر گر باورهای مردمی به مضامین مذهبی باشد. در این دوران یکی از عوامل مهمی کهدر ساخت ذهنیت مذهبی تصویرگران و بالطبع رشد و تکوین نقاشی های مذهبی سهم برجسته ای برجای گذاشت، تعزیه خوانی بود که به عنوان دستاورد و چکیده ای از جها نبینی و باورهای شیعی جامعه آن زمان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. مضامین رایج در هنرهای تصویری دوره قاجار، به خصوص پس از روزگار فتحعلی شاه، برگردانی زیباش ناختی و تصویری از وقایع و مضامینیشد که در تعزیه ها اجرا می گردید. این مقاله در صدد است تا ضمن اشاره به عوامل موثر در رشد نقاشی مذهبی در دوره قاجار، به بررسی نقاشی های دیواری اماکن مذهبی متاثر از مضامین شیعی در تعزیه خوانی بپردازد و نشان دهد که چگونه تعاملی میان شکل نمایشی و شکل تصویری مضامین اعتقادی در دیوارنگار ه های مذهبی این دوران وجود داشته است.
    کلید
    کلیدواژگان: تعزیه، نقاشی قاجار، دیوارنگاری مذهبی، هنر قاجار
  • فرزان سجودی، هلینا مریم قائمی صفحه 45
    این مقاله در پی بررسی ساز و کارهای دلالتی دخیل در کارکرد ترغیبی متون، با به کارگیری شیوه نشانه شناسی لای های و بررسی لایه های متفاوت متون، اعم از لایه های زبانی و تصویری و تحلیل دلالتهای ضمنی نشانه های متون چند رسانه ای تبلغیات فرش دست باف و ماشینی است. نگارندگان معتقدند که متون از طریق ارجاع به شبکه بینامتنی فرهنگ و فرافکنی ارزشهای رسوب شده و تاریخی در بخشهایی از فرهنگ بر کالای مورد تبلیغ، کارکردی ایدئولوژیک دارند و نسبت به آن کالا)فرش(، تولید باور می کنند و آن باور را طبیعی و «حقیقی» نشان می دهند. متون مورد بررسی در این مقاله نمونه هایی از بیلبوردهای مربوط به تبلیغات فرشهای دست باف و ماشینی هستند که در فاصله زمانی دی ماه 1387 تا بهمن ماه 1388 در شهر تهران نصب شده بودند. نگارندگان کوشیدند با بررسی لایه های درون متنی و روابط بینامتنی و شبکه دلال تهای ضمنی معانی اسطور های و ایدئولوژیکی، این تبلیغات را بررسی کنند و از این طریق به بررسی جنب ه هایی از فرهنگ معاصر بپردازند. این پژوهش نشان داد که تبلیغات فرش دست باف می کوشد از طریق تولید ارزش نشان های، از طریق دلالت بر مفاهیم اصالت، اشرافیت و ثروت، مخاطبان خود را ترغیب کند. این در حالی است که در فرشهای ماشینی)به جز یک مورد(شیو هاصلی ترغیب نمایش، گریز ازهنجارهای ایستای فرهنگی، از طریق نمایش وضعیتهای ناایستا، فقدان ثقل، شور و شهوانیت و همچنین توسل به گفتما نهای علمی است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی لایه ای، دلالت های ضمنی، کارکردهای ایدئولوژیک، تبلیغات فرش دست باف و ماشینی
  • احمد نادعلیان صفحه 57
  • حسن شرفی صفحه 67
    جهت گیری اصلی تربیت هنری با رویکرد تولید هنری که در این نوشتار مطرح شده است، ایجاد موقعی تهای یادگیری از طریق تلفیق دانش ادراکی، دانش مفهومی و دانش تولیدی به منظور ساخت و خلق آثار هنری است. معروف ترین صاح بنظری که بر این رویکرد در قلمرو آموزش هنر تاکید می کند، «هوارد گاردنر» است که با ارائه نظریه هوش چندگانه درصدد برآمد تا دیدگاه هایی را نسبت به توانایی های هوشی انسان ارائه دهد. از نظر گاردنر، دانش آموزان، قابلیت های هوشی متعددی دارند که باید با طراحی راه های مختلف، به کارگیری ظرفی تهای آنان را تضمین کرد. یکی از این مسیرها، درگیرساختن دانش آموزان در مجموعه فعالیتها و پروژه های مربوط به تولید آثار هنری است. گاردنر تصریح می کند که انواع و اقسام هوش به تنهایی یا در ترکیب با هو شهای دیگر می تواند در حوزه های هنری به کار گرفته شود و از آن برای خلق و فهم آثار هنری سود جست. از این رو، بر شکل های مختلف هنری تاکید می شود. به منظور روشن کردن مفهوم تولید هنری، ابعاد آن از لحاظ ارزشی، معنایی و تعریف بیان می گردد و سپس جایگاه آن در میان رو کیردهای مطرح در حوزه آموزش هنر، نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: تولید هنری، آموزش هنر، تربیت هنری، آموزش و پرورش
|
  • Vahid Choupankareh, Forough Dayani Page 1
    In this article, the position and interactive relation between ceramics and industrial design with a more emphasize on theoretical domain, styles of industrial design and production are discussed with an aim to elaborate and define its creative and applied aspects. As the capabilities of ceramic are mostly ignored by the product designers as compared with other materials, proving the value equality of ceramic with that of metal and plastic has been made from the viewpoint of its unique features through technical and character comparison among various categories of materials. Due to the fact that ceramic is a multidimensional material, therefore, defining and emphasizing on the importance of its technical and artistic nature is considered as the important goals of this article.This has much similarity with the multidimensional feature of the industrial design profession. The study of creative application method of ceramic in product design by using its unique feature and its coexistence with other materials are the applied and significant aspects through this article. In addition, ceramic, due to technical specific feature, traditional nature and agreement with environment enjoys an ability to be adapted with attitudes such as sustainable design, emotion-oriented design and minimal and single-oriented designs. With regard to these cases, the period of product life (in particular its last period) is of specific significance. Amid these, the method of material selection by designer has a key role with a considerable impact on the duration of product life and its applications.
  • Seyed Mohammad Fadavi Page 15
    This article is an attempt to present an introduction to the Fatimid government in Egypt and visual arts in particular the evolutionary course of Kufic script at that territory. The method of research and data collection was mainly based on using library sources. In collecting the data, efforts were made to translate the Arabic texts and in some case the Latin texts into the Persian or review the respective Persian texts. In the course of 209 years of sovereignty in Egypt, the Fatimid spent at least half of their government period in a constructive process in different political and social areas and devoted their time to the development of art. Experts and authorities to some extent have ignored the Egyptians’ arts and its flourishing state at Fatimid age. Therefore, it is necessary to makea multilateral review of what the Fatimid produced in the artistic domain. There is no doubt that the age of Fatimid was the age of thriving state of Islamic art in Egypt in which Islamic art and architecture reached their peak of glory. Though the materials presented in this article is short but it can familiarize us with the new findings of researches on the Fatimid›s art. At the end of the article, we will see that the origin of the primary Arabic script is the same Nabti script, which in the course of time underwent certain changes in particular at the early days of Islam and was known as Kuficscript. The Fatimid Shiite of the Egypt along with Iranian and Arab artists has had the highest rate of professional work on the promotion of aestheticism of Islamic art and Kufic script
  • Kamran Afshar Mohajer Page 23
    Obtaining from a descriptive/analytical research and based on a professional experiences of the author, this article surveys and discusses the negative atmosphere existed historically in portrayal works and graphics as well as represents the existing standpoints around it. The relationships between Gestalt’s visual perceptive principals including background and pattern, similarity, contiguity, unity and continuity and the negative atmosphere are also explained. Then, William’s designing principal (contiguity, alignment, repetition and contrast (resulted from aforementioned quintuplet principals are expressed illustratively. Furthermore, Von Restorff ‘s effect and its relation with this negative atmosphere are addressed. Finally, the state and importance of this negative atmosphere in graphic works such as signs, posters, book covers, advertisement in press and so forth are elucidated. In all of the foregoing works, the negative atmosphere is as dominant as positive atmosphere being the shape of work
  • Abdolmajid Hoseinirad, Mahboubeh Azizzadegan Page 31
    About a century after Safavid period, the tendency towards Shiite religious motifs culminated at Qajar court. In those ages, the effort of Qajar kings to justify and confirm their sovereignty as a result of support extended to religious ceremonies and activities and agreement with religious trends made religion one of the strong social base in the public culture to bring art under its influence, (the art which had found an opportunity to reflect beliefs of the public culture. The art of Iranian painting, which was frequently being supported by the courts, found also a public position. It was such that the public painting could reflect the people’s beliefs in religious motifs in the public and religious places such as Hoseiniyeh, Tekyeh and sacred shrines. At that age, one important factor, which had a great impact on the religious minds of painters and naturally the growth and evolution of religious painting, was playing Ta’ziyeh because of Shiite beliefs of the society of that age. The prevailing motifs in the visual arts of Qajar period in particular after Fathali Shah served as a reflection of aestheticism and an image of events being performed in Ta’ziyeh. While referring to the factors influencing the growth of painting at Qajar period, this article is an attempt to review the wall-painting of religious places which are under the influence of Shiite motifs in Ta’ziyeh and tries to show what kind of interaction had been in place between the dramatic form and visual form of religious beliefs in religious wall-painting of that age.
  • Farzan Sajoodi, Helina Maryam Ghaemi Page 45
    This article is an attempt to study the implicational mechanisms involved in motivating functions of texts by using layer phenomenological method and studying different layers of the texts including: lingual and visual layers and analyzing the signs of multimedia texts of hand made and machine made carpets’ propagations. The authors believe that the texts have ideological functions through reference to inter-text network of culture and projection of settled and historical values in parts of culture on commodity under propagation. They produce belief towards that commodity (carpet) and show it as a natural and real belief. The texts under consideration are samples of billboards related to the propagation of hand made and machine made carpets, which were posted through December 2008 to January 2010 in Tehran. The authors have tried to study the mythological and ideological implications of these propagations through studying the inner text layers and inter-text relations and the network of implications, thereby they have tried to study some aspects of the contemporary culture. The research showed that the propagation of hand made carpets tries to motivate its addressees via production of phenomenological values through implication of concepts of nobility, aristocracy and wealth. At the same time, in the case of machine made carpets (with the exception of one case), the main method is to motivate the presentation, to escape from cultural static norms by displaying non-static conditions, lack of gravitation, passion and lust and also resorting to scientific dialogues
  • Ahmad Nadaliyan Page 57
    The Land Art took shape as a new trend following the minimal-oriented and conceptual artistic currents in 1960’s. Many of the Land Art works in 1970’s show motifs which have roots in primitive communities and ancient cultures. The Land artists were dissatisfied with the formation of the latter modern art which was emerged as a minimal-oriented art. Inspired by primitive motifs and rites, they presented their arts in the nature and regions far from cities. In land Arts, various types of shapes are observed in spiral, circular or line forms whose method of presentation in the natural bed-ground are similar to the arts of primitive communities. The rituals related to worship the angels; astronomy and understanding of time and entity are also manifested in the Land Art. This article intends to cultivate the influence of primitive motifs on “Land Art” and primary samples ofexisting motifs in this art. Considering these questions (what is the relationship between the Land Art and Primitive Art? and what are the roots of old models of existing motifs in the Land Art?), efforts are made to search for the primitive and ancient motifs in Land Art. Responding to the above-mentioned questions, this hypothesis is put that the motifs related to primitive and eastern rituals have a prevailing presence in the Land Art. The Land Art is a return to primary samples and concepts which had existed in primitive and eastern arts. The type of this research is of the qualitative one and its methodology is descriptive and the written and visual data collection was made in library and field forms.
  • Hassan Sharafi Page 67
    The main orientation of artistic education, which is introduced by art production, is to create learning situations in which learning happens through integration of perceptual knowledge, conceptual knowledge and procedural knowledge in order to make artwork. The most eminent theoretician who emphasizes on this approach in the field of educating art is Howard Gardner. Gardner’s theory sought to broaden the range of human abilities, which are considered as multiple intelligences. According to Gardner, in order to develop students’ abilities, none of them should be neglected; one of these ways is to get students involved in a group of correlated activities to produce artistic works.Gardner asserted that different kinds of intelligence can be used dependently or independently in creating and appreciating artistic works and the result is placing more emphasis on different artistic forms. Concept of producing artistic works will be clarified by defining its different aspects in this field such as; value and idea and further it will be proceeded by its role among propounded approaches in the realm of teaching art.